OMFC67/2005
ID intern unic:  313851
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 67
din  15.07.2005
cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor operate
la Instrucţiunea nr.14 din 19 decembrie 2001
cu privire la reţinerea impozitului pe venit la sursa de plată
Publicat : 09.09.2005 în Monitorul Oficial Nr. 119-122     art Nr : 398
Întru executarea prevederilor Legii privind revizuirea şi optimizarea cadrului normativ de reglementare a activităţii de întreprinzător nr.424-XV din 16 decembrie 2004,
ORDON:
Se aprobă modificările şi completările operate la Instrucţiunea nr. 14 din 19 decembrie 2001 cu privire la reţinerea impozitului pe venit la sursa de plată.

VICEMINISTRUL
FINANŢELOR                                                                     Feodosia FURCULIŢA

Chişinău, 15 iulie 2005.
Nr. 67.

      "Aprobat"                                                                             "Înregistrat"
Ministrul finanţelor                                                                   Ministrul justiţiei
al Republicii Moldova                                                              al Republicii Moldova
_________Zinaida Grecianîi                                                    ________Victoria Iftodi
Nr.67 din15 iulie 2005                                                             Nr. 417 din 25 august 2005

Modificările şi completările operate
la Instrucţiunea nr.14 din 19 decembrie 2001 cu privire la
reţinerea impozitului pe venit la sursa de plată
1. La pct.1 sintagma  "Cu privire la administrarea impozitului pe venit şi" se exclude.
textul "prin Legile Republicii Moldova nr.1570-XIII din 26 februarie 1998, nr.112-XIV din 29 iulie 1998, nr.701-XIV din 2 decembrie 1999, nr.704-XIV din 2 decembrie 1999, nr.1064-XIV din 16 iunie 2000, nr.1389-XIV din 30 noiembrie 2000, nr.1428-XIV din 28 decembrie 2000" se exclude.
2. La pct.2 noţiunea de cod fiscal va înregistra următoarea redacţie "număr personal de identificare al contribuabilului, atribuit în modul stabilit de prezentul cod. Numărul de identificare de stat, atribuit în corespundere cu legislaţia privind înregistrarea întreprinderilor şi organizaţiilor, se consideră cod fiscal din ziua eliberării certificatului de înregistrare, care atestă identitatea numărului de identificare de stat şi a codului fiscal".
3. La pct.9 subpunctul 4) lit.a) textul ce urmează după exemplul 1 "În cazul cînd patronul efectuează plăţile menţionate în favoarea unei persoane, ce nu este angajat al lui, în baza unui contract civil sau altui acord (înţelegere), impozitul se reţine în modul prevăzut de pct.61 al prezentei Instrucţiuni" se exclude.
subpunctul 4) lit.g) ultimul alineat se expune în următoarea redacţie textul "În componenţa acestor venituri nu se includ mijloacele şi materialele repartizate salariaţilor conform Titlului IX "Protecţia muncii" din Codul muncii aprobat prin Legea nr.154-XV din 28 martie 2003, care se eliberează gratuit salariaţilor după normele stabilite şi care ţin nemijlocit de înfăptuirea măsurilor de protecţie a muncii".
4.  La pct.10 subpunctul 5) sintagma "(indemnizaţiile de concediere achitate în baza art.41 şi art.453 ale Codul muncii, precum şi indemnizaţia de concediere ce se achită în conformitate cu alin.(4) al art.25 din Legea serviciului public nr.443-XIII din 4 mai 1995 funcţionarilor publici la concedierea acestora)" se exclude.
5. La pct.12  sintagma "2520 sau 10000 lei anual" se substituie prin sintagma "prevăzute la  alin. (1) şi (2) art.33 din Codul fiscal".
subpunctul 1) se expune în următoarea redacţie
"1) Suma scutirii personale pentru lucrătorii, care nu corespund uneia din condiţiile expuse în subpunctul 2) al prezentului punct, constituie indicatorul expus la alin.(1) art.33 al Codului fiscal  anual sau cuantumul acestui indicator împărţit la 12 lunar"
subpunctul 2) textul se expune în următoarea redacţie "2) Suma scutirii personale constituie indicatorul expus la alin.(2) art.33 al Codului fiscal  anual sau cuantumul acestui indicator împărţit la 12 lunar"
6. La pct.13 primul alineat sintagma "în mărime de 2 520 lei anual" se substituie prin sintagma "anuală în mărimea indicatorului expus de art.34 al Codului"
alineatul 2 sintagma "în mărime de 10 000 lei" se substituie prin sintagma "în mărimea indicatorului stabilit de alin.(2) art.33 al Codului", iar sintagma "în mărime de 2 520 lei" se substituie prin sintagma "în mărimea indicatorului stabilit la alin.(1) art.33 al Codului"
7. La pct.14 primul alineat sintagma "în sumă de 120 lei anual" se substituie prin sintagma "anuală în suma indicatorului expus de alin.(1) art.35 al Codului"
sintagma "constituie 2 520 lei anual" se substituie prin sintagma "anuală constituie indicatorului expus de alin.(1) art.35 al Codului".
Textul liniuţei a patra din alineatul 2 se expune în următoarea redacţie "are un venit anual ce nu depăşeşte suma reglementată de indicatorul expus la alin.(1) art.33 al Codului"
8. La pct.15  textul "Modelul unei astfel de Cereri se prezintă în anexa nr.1 la Instrucţiune" se expune în următoarea redacţie "Modelul unei astfel de Cereri este aprobat de Inspectoratul fiscal Principal de Stat".
9. La pct.16 ultimul alineat sintagma "de 2 520 lei anual" se exclude.
10. La pct. 24 primul alineat sintagma "de 2 520 lei pe an" se substituie prin sintagma  "prevăzută la alin.(1) art.33 al Codului fiscal"
11. La pct.27 subpunctul 4) alineatul 2 sintagma "în mărime de 2520 lei anual" se substituie prin sintagma "în mărimea indicatorului prevăzut la alin.(1) art.35 al Codului"
subpunctul 4) alineatul 3 sintagma "de 1000 lei" se substituie prin sintagma "reglementată de indicatorul expus la alin.(1) art.33 al Codului"
textul din paranteză "(modelul certificatului se prezintă în anexa nr.2 la Instrucţiune)" se exclude.
12. Pct. 30 se expune în următoarea redacţie  "Cotele impozitului pe venit reţinut la sursa de plată din salariu (inclusiv prime, facilităţi etc.) constituie  indicatorii expuşi la art.15 lit.a) al Codului. Mecanismul de aplicare a acestor cote este cel de repartizare a venitului anual (în funcţie de limita grilelor reglementate de acest articol) la 12.
Lucrătorul are dreptul să ceară ca patronul să reţină din plăţile achitate în folosul lui impozitul la cota maximă. Această cerinţă trebuie să fie confirmată prin cererea angajatului, perfectată pe numele patronului în formă arbitrară, în care urmează a fi indicată perioada, pe parcursul căreia se solicită reţinerea impozitului pe venit la cota maximă (din data angajării la serviciu, în cazul în care lucrătorul este angajat pe parcursul anului, în care se efectuează reţinerea corespunzătoare, de la începutul anului fiscal, din data prezentării cererii, sau din altă dată, indicată în cerere). În cazul dacă o astfel de cerere se depune de către angajat pe parcursul anului fiscal, însă în ea se solicită reţinerea impozitului pe venit la cota maximă şi pentru perioada de pînă la data depunerii cererii, patronul efectuează recalculul corespunzător al impozitului pe venit pentru toată perioada indicată".
13. La pct.33 textul "Modelul Fişei personale este prezentat în anexa nr.3 la prezenta Instrucţiune" va fi substituit prin textul "Modelul Fişei personale este aprobat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat".
14. Pct.50 se expune în următoarea redacţie "În cazul, cînd agentul economic achită prealabil dividende acţionarilor (asociaţilor) săi - rezidenţi şi nerezidenţi ai Republicii Moldova, din contul venitului pînă la impozitare, acesta este obligat să reţină din sumele îndreptate spre plată ca dividende, impozitul pe venit în conformitate cu prevederile art.80 alin.(1) al Codului. Impozitul pe venit reţinut în conformitate cu acest punct şi achitat la buget, va fi trecut, în baza art.81 al Codului, în contul impozitului ce urmează a fi achitat de către persoana care a efectuat reţinerea, la prezentarea Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit a persoanei ce practică activitate de întreprinzător pentru anul în care s-a efectuat reţinerea."
15. Pct.51 se expune în următoarea redacţie "Agentul economic, care efectuează achitarea dividendelor în favoarea nerezidenţilor Republicii Moldova din contul venitului rămas după impozitare, precum şi de pe contul de dividende, reţine din sumele îndreptate spre achitare acestora un impozit în conformitate cu prevederile art.91 alin.(1) al Codului"
16. Pct.54 se expune în următoarea redacţie "Fiecare plătitor de dobînzi şi royalty este obligat să reţină şi să achite la buget ca parte a impozitului o sumă în conformitate cu prevederile art. 89 şi 91 ale Codului.
Prevederile prezentului punct, în partea ce ţine de impozitarea dobînzilor de la depozitele bancare şi de la hîrtiile de valoare de stat achitate persoanelor fizice-rezidente, nu sînt aplicabile pînă la 1 ianuarie 2010"
17. Pct. 63 textul se expune în următoarea redacţie "Persoanele indicate în pct.57-58 ale prezentei Instrucţiuni reţin din veniturile nerezidentului obţinute în hotarele teritoriului vamal al Republicii Moldova, un impozit din suma plăţilor efectuate în folosul acestuia (fără dreptul trecerii în cont a acestuia pentru nerezident) în conformitate cu prevederile art.91 al Codului fiscal"
18. La Capitolul IV denumirea acestuia se expune în următoarea redacţie "Achitarea impozitelor reţinute la sursa de plată şi prezentarea către organele fiscale şi contribuabili a documentelor privind plăţile şi/sau impozitele reţinute"
Textul capitolului va înregistra următoarea redacţie "pct.66. Achitarea impozitelor reţinute la sursa de plată şi prezentarea către organele fiscale şi contribuabili a documentelor privind plăţile şi/sau impozitele reţinute se efectuează în conformitate cu prevederile art.92 al Codului şi în modul aprobat de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat"
19.  Capitolul V se exclude integral.
20. Anexele la instrucţiune se abrogă.