LPC48/2006
ID intern unic:  315662
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 48
din  09.03.2006
pentru modificarea Legii nr.353-XV din 28 octombrie 2004
cu privire la Agentul guvernamental
Publicat : 14.04.2006 în Monitorul Oficial Nr. 59-62     art Nr : 238
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Legea nr.353-XV din 28 octombrie 2004 cu privire la Agentul guvernamental (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr.208-211, art.932) se modifică după cum urmează:
1. La articolul 15, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"(1) Sumele, stabilite de Curte, necesare reparării echitabile a prejudiciului şi compensării celorlalte cheltuieli, precum şi sumele stabilite prin acordul de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei se achită incontestabil de către Ministerul Finanţelor, indiferent de faptul dacă sînt sau nu sînt prevăzute mijloace pentru acest scop în legea bugetului de stat."
2. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
"Art.17. - (1) Statul are drept de regres împotriva persoanelor a căror activitate, cu intenţie sau din culpă gravă, a constituit temei pentru adoptarea hotărîrii privind plata obligatorie a sumelor stabilite prin hotărîre a Curţii sau prin acord de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei.
(2) Sumele stabilite prin hotărîre a Curţii sau prin acord de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei se restituie integral, în baza unei hotărîri judecătoreşti, de către persoanele care, cu intenţie sau din culpă gravă, au condiţionat achitarea obligatorie a acestor sume de către Republica Moldova.
(3) Agentul guvernamental este obligat să informeze Procurorul General şi Consiliul Superior al Magistraturii, după caz, despre toate cazurile cînd, prin hotărîre a Curţii sau prin acord de soluţionare amiabilă a cauzei, Republica Moldova este obligată să plătească unele sume băneşti. Informaţia se prezintă  în termen de 30 de zile de la data rămînerii definitive a hotărîrii Curţii sau de la  data semnării acordului de soluţionare amiabilă a cauzei.
(4) Acţiunea în regres privind restituirea sumelor specificate la alin.(1) se depune, în condiţiile legii, de către Procurorul General, în termen de 1 an de la data la care a expirat termenul de plată, stabilit de Curte sau prin acordul de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei.
(5) Guvernul este în drept să participe, în condiţiile Codului de procedură civilă al Republicii Moldova, la toate procesele judiciare intentate potrivit dispoziţiilor prezentului articol."

PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                                                 Marian LUPU

Chişinău, 9 martie 2006.
Nr.48-XVI.