LPC341/2005
ID intern unic:  315206
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 341
din  22.12.2005
pentru modificarea şi completarea
Legii aviaţiei civile nr.1237-XIII din 9 iulie 1997
Publicat : 31.01.2006 în Monitorul Oficial Nr. 20     art Nr : 81
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Legea aviaţiei civile nr.1237-XIII din 9 iulie 1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr.69-70, art.581), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 3:
în definiţia noţiunii "aeroport internaţional", cuvintele "autorităţile de resort" se înlocuiesc cu cuvîntul "Guvern";
noţiunea "reglementări aeronautice" va avea următorul cuprins:
"reglementări aeronautice - act tehnico-normativ, emis de autoritatea publică în domeniul aviaţiei civile, care conţine norme specifice, standarde, cerinţe şi proceduri şi este executoriu pentru persoanele fizice şi juridice care activează în domeniul aviaţiei civile;"
articolul se completează cu următoarele noţiuni:
"inspector aeronautic - persoană fizică care are o calificare corespunzătoare, confirmată prin documentele respective, împuternicită de Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile să efectueze inspecţii aeronautice;
inspecţie aeronautică - acţiuni de verificare a persoanelor fizice şi juridice care activează în domeniul aviaţiei civile, a aeronavelor sau a componentelor lor în vederea stabilirii corespunderii acestora cu cerinţele şi standardele naţionale şi  internaţionale în domeniu;
prescripţie inspectorială aeronautică - dispoziţie cu caracter individual, emisă de către inspectorul aeronautic în urma efectuării inspecţiei aeronautice, în care sînt stabilite încălcările cerinţelor şi standardelor în vigoare de către o persoană fizică sau juridică supusă inspecţiei aeronautice, precum şi termenele de înlăturare a acestor încălcări."
2. La articolul 4, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
"(3) Administraţia adoptă decizii cu caracter administrativ, aprobă regulamente, reglementări, instrucţiuni şi alte acte executorii pentru persoanele fizice şi juridice care activează în domeniul aviaţiei civile."
3. Articolul 5 se completează cu alineatele (3), (4) şi (5), care vor avea următorul cuprins:
"(3) Pentru realizarea obiectivelor stipulate la alin.(1), Administraţia efectuează inspecţii aeronautice, expertize şi controale.
(4) Activităţile şi obiectele, supuse inspecţiilor aeronautice, şi statutul inspectorilor aeronautici sînt stabilite de Administraţie.
(5) Prescripţia inspectorială aeronautică este executorie pentru o persoană fizică şi juridică care activează în domeniul aviaţiei civile. Neîndeplinirea prescripţiei inspectoriale aeronautice poate servi temei pentru suspendarea sau revocarea autorizaţiei de activitate în domeniul aviaţiei civile."
4. La articolul 7, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"(1) Registrul aerian al Republicii Moldova este documentul administrativ în care sînt înmatriculate aeronavele civile aflate în proprietate sau, în baza unor aranjamente contractuale prevăzute de legislaţia în vigoare, în posesia şi folosinţa persoanelor fizice sau juridice din Republica Moldova."
5. La articolul 13 alineatul (1) prima propoziţie, cuvîntul "aeroportului" se înlocuieşte cu cuvintele "aerodromului (aeroportului)".
6. Articolul 14  se completează cu alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) În cazul în care sînt depistate încălcări care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor ori pot conduce la pagube materiale, la decizia inspectorului aeronautic, operarea aeronavei poate fi oprită, indiferent de locul aflării acesteia. În acest scop, inspectorul aeronautic va emite o prescripţie inspectorială aeronautică."
7. Articolul 15 se completează cu alineatul (4), cu următorul cuprins:
" (4) Taxele menţionate la alin.(2) nu se achită în cazul:
a) zborurilor cu aeronave a căror masă maximă de decolare nu depăşeşte 2 tone metrice;
b) zborurilor pentru transportarea delegaţiilor oficiale;
c) zborurilor de căutare-salvare, autorizate de organul de căutare-salvare;
d) zborurilor fără escală terminate pe aerodromul de pe care aeronava a decolat, datorită unor cauze tehnice, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile sau unor situaţii de forţă majoră;
e) zborurilor de testare şi antrenament  cu aeronave operate de companii aeriene naţionale;
f) zborurilor exclusiv pentru verificarea sau testarea echipamentelor folosite sau preconizate a fi folosite ca mijloace la sol pentru navigaţia aeriană;
g) zborurilor cu aeronavele Ministerului Apărării al Republicii Moldova în scopuri militare, în limita spaţiului aerian al Republicii Moldova".
8. Articolul 16:
la alineatul (1) prima propoziţie, după cuvîntul "coordona" se introduc cuvintele "cu organele competente";
la alineatul (2) ultima propoziţie, după cuvintele "directorul general al Administraţiei" se introduc cuvintele "şi se expediază statelor interesate".
9.  La articolul 17 alineatul (1) prima propoziţie, cuvîntul "valid" se exclude.
10.  La articolul 18 alineatul (2) litera a), cuvîntul "valid" se exclude.
11.  La articolul 22,  alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
"(1) Măsurile pentru protecţia aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicită sînt stabilite în Programul naţional de securitate aeronautică, aprobat de Parlament.
(2) Persoanele fizice şi juridice care activează în domeniul aviaţiei civile pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia în vigoare, elaborează şi prezintă  spre aprobare Administraţiei programe de securitate aeronautică. În programe sînt prevăzute măsurile şi procedurile de prevenire şi contracarare a actelor de intervenţie ilicită, elaborate în  conformitate cu reglementările aeronautice aprobate."

PREŞEDINTELE  
PARLAMENTULUI                                                          Marian LUPU

Chişinău, 22 decembrie 2005.
Nr.341-XVI.