OMFA30/2001
ID intern unic:  313834
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 30
din  03.03.2001
cu privire la aprobarea şi punerea în aplicare a Regulamentului
privind inventarierea şi a modificării Standardului Naţional
de Contabilitate 18 "Venitul"
Publicat : 29.03.2001 în Monitorul Oficial Nr. 35-38     art Nr : 101
Abrogat prin OMF27 din 28.04.04, MO123-124/27.07.04  art.268

Întru executarea prevederilor Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.710 din 23 septembrie 1994 "Cu privire la programul de stat de trecere a Republicii Moldova la sistemul mondial de contabilitate şi statistică" şi în baza Legii contabilităţii nr. 426-XIII din 4 aprilie 1995,
ORDON:
1.Se aprobă Regulamentul privind inventarierea.
2.În varianta romînă a Standardului Naţional de Contabilitate a 18 ""Venitul", în prima frază a paragrafului 17 cuvîntul "cumpărătorul" se substituie prin cuvîntul "vînzătorul".
3.Se pune în aplicare pe teritoriul Republicii Moldova Regulamentul privind inventarierea şi modificarea din Standardul Naţional de Contabilitate 18 "Venitul" din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (conform punctelor 1 şi 2 ale prezentului ordin).


      MINISTRUL
FINANŢELOR                                               Mihail MANOLI


      Chişinău, 3 martie 20
01.
Nr. 30.

      APROBAT                                                    ÎNREGISTRAT
Ministerul Finanţelor                                    Ministerul Justiţiei
al Republicii Moldova                                   al Republicii Moldova
5 martie 2001                                                 19 martie 2001
      Nr.30                                                              Nr. 119
     ______________Mihail Manoli                     Valeria Şterbeţ_________________

REGULAMENT
privind inventarierea

Introducere
1. Prezentul regulament este elaborat în baza Legii contabilităţii, precum şi din cerinţele obligatorii de efectuare periodică a inventarierii patrimoniului agenţilor economici pentru confirmarea veridicităţii şi autenticităţii datelor contabilităţii şi rapoartelor financiare.
2. În prezentul regulament sint prezentate detaliat modul de efectuare a inventarierii patrimoniului, activele şi pasivele inventariate, valorificarea şi înregistrarea rezultatelor inventarierii, precum şi formularele utilizate la inventariere.
Obiectiv
3. Obiectivul prezentului regulament constă în stabilirea situaţiei reale a patrimoniului întreprinderii.
4. Sarcinile de bază ale inventarierii sînt:
a) stabilirea existenţei efective a mijloacelor fixe, terenurilor, activelor nemateriale, investiţiilor financiare, stocurilor de mărfuri şi materiale, mijloacelor băneşti, volumului producţiei în curs de execuţie, creanţelor şi datoriilor etc.;
b) controlul asupra integrităţii activelor prin compararea existenţei efective cu datele contabilităţii;
c) stabilirea bunurilor, care parţial şi-au pierdut calitatea iniţială, stilul şi modelele învechite;
d) depistarea bunurilor neutilizate în scopul vînzării lor ulterioare;
e) verificarea respectării regulilor şi condiţiilor de păstrare a stocurilor de mărfuri şi materiale, mijloacelor băneşti, precum şi a regulilor de întreţinere şi exploatare a maşinilor, utilajelor şi a altor mijloace fixe;
f) verificarea realităţii valorii de bilanţ a activelor pe termen lung, stocurilor de mărfuri şi materiale, mijloacelor băneşti din casierie, din conturi de la instituţiile financiare, datoriilor şi creanţelor, producţiei în curs de execuţie, cheltuielilor anticipate şi altor posturi de bilanţ.
Domeniu de aplicare
5. Prezentul regulament se extinde asupra tuturor agenţilor economici indiferent de tipul de proprietate şi forma organizatorico-juridică (întreprinderi de stat, societăţi comerciale, cooperative de producţie, asociaţii ale gospodăriilor ţărăneşti şi celelalte persoane juridice, persoane fizice care au calitatea de comerciant) care conform Legii contabilităţii sînt obligaţi să efectueze inventarierea mijloacelor fixe, investiţiilor, construcţiilor capitale în curs de execuţie şi a reparaţiilor capitale, producţiei în curs de execuţie, stocurilor de mărfuri şi materiale, mijloacelor băneşti, decontărilor etc.
6. Agenţii economici sînt obligaţi să efectueze inventarierea generală a patrimoniului:
a) la începutul activităţii, scopul principal fiind stabilirea şi evaluarea elementelor patrimoniale ce constituie aportul la capitalul propriu;
b) cel puţin o dată pe an, de regulă, la sfîrşitul anului, pe parcursul activităţii întreprinderii. Inventarierea anuală a elementelor patrimoniale se face, de regulă, cu ocazia încheierii exerciţiului financiar. În cazul întreprinderilor cu activitate complexă, inventarierea poate fi efectuată şi pînă la data de 31 decembrie, cu condiţia asigurării valorificării şi înregistrării rezultatelor inventarierii în bilanţul contabil întocmit pentru anul respectiv;
c) în termenele stabilite de către conducătorul întreprinderii în conformitate cu Legea contabilităţii;
d) în caz de schimbare (înlocuire) a gestionarului în ziua primirii-predării gestiunii;
e) în caz de furturi, delapidări, sustrageri sau abuzuri, precum şi deteriorări ale bunurilor - imediat la depistarea acestora;
f) după incendii sau calamităţi naturale (inundaţii, cutremure etc.) - imediat după stingerea incendiilor sau încetării calamităţii naturale;
g) la reevaluarea mijloacelor fixe, stocurilor de mărfuri şi materiale etc.;
h) în cazul fuzionarii, divizării, lichidării sau încetării activităţii;
i) în cazul modificării preţurilor;
k) la cererea organelor de control, cu ocazia efectuării controlului sau a altor organe prevăzute de lege;
l) ori de cîte ori sînt indici că există lipsuri sau plusuri în gestiune care pot fi constatate cert, numai prin inventariere;
7. Inventarierii se supun, de asemenea, bunurile, care nu aparţin întreprinderii, dar existente în gestiune (în custodie, consignaţie, arendă, primite pentru prelucrare etc.), precum şi cele neînregistrate din diferite motive.
8. Inventarierea materialelor preţioase şi a diamantelor se efectuează conform prezentului Regulament şi a Regulamentului propriu (de uz intern) privind inventarierea materialelor preţioase, coordonat şi aprobat în modul stabilit de legislaţie, reieşind din specificul acestei ramuri a economiei.
9. În cazul gestiunii colective, inventarierea este obligatorie la schimbarea (înlocuirea) gestionarului-şef şi/sau la cererea unui sau mai multor gestionari din aceeaşi gestiune.
10. La primirea reclamaţiei de la cumpărător privind lipsurile de mărfuri, se efectuează inventarierea selectivă sau integrală a mărfurilor, la care sînt enunţate reclamaţiile date.
Definiţii
11. În prezentul regulament sint utilizaţi următorii termeni:
Inventarierea reprezintă un ansamblu de operaţiuni prin care se constată existenţa tuturor elementelor de activ şi de pasiv, cantitativ - valoric sau numai valoric, după caz, în patrimoniul sau gestiunea întreprinderii la data la care aceasta se efectuează.
Control inopinat reprezintă controlul care se efectuează pe neaşteptate, adică nu este anunţat.
Valoarea de bilanţ reprezintă suma cu care un activ sau pasiv este reflectat în bilanţul contabil.
Valoarea de inventar este valoarea stabilită la evaluarea elementelor patrimoniale la momentul inventarierii în funcţie de utilitatea bunului în unitate şi preţul pieţei.
Metoda cantitativ-valorică constă în ţinerea evidenţei cantitative, pe categorii de bunuri la locul de depozitare, iar în contabilitate a evidenţei cantitativ-valorice.
Metoda global-valorică constă în ţinerea evidenţei analitice numai valoric, atît la nivelul gestiunii, cît şi în contabilitate.
Modul general de efectuare a inventarierii
12. Inventarierea mijloacelor fixe, materiei prime, materialelor, producţiei finite, mărfurilor, mijloacelor băneşti şi altor bunuri se efectuează pe fiecare loc de depozitare a acestora şi pe fiecare gestionar, în păstrarea căruia se află aceste bunuri şi pe deţinători de bunuri.
13. Verificarea soldurilor efective se efectuează cu participarea obligatorie a gestionarilor (casieri, administratori de gospodării, întreprinderi, secţii, magazii, puncte de achiziţionare etc.).
14. Între două inventarieri la întreprinderi pot fi efectuate controale sistematice şi inventarieri selective (prin sondaj) ale bunurilor, la locul de păstrare şi prelucrare a acestora. Aceste controale şi inventarieri se efectuează, conform dispoziţiei conducătorului întreprinderii, de către membrii comisiei de inventariere, care sînt salariaţi ai întreprinderii sau de comisii speciale, în componenţa cărora se includ persoane competente.
Sarcina de bază a controalelor şi inventarierilor prin sondaj o constituie efectuarea controlului asupra integrităţii bunurilor, respectarea de către gestionari a modului stabilit de ţinere a evidenţei primare şi a regulilor de păstrare.
15. Inventarierea bunurilor, de regulă, trebuie să se efectueze în ordinea aranjării lor în încăperea dată. Se interzice în timpul inventarierii trecerea haotică de la un fel de bunuri la altele.
16. Existenţa bunurilor la inventariere se stabileşte prin calcule obligatorii, măsurări şi cîntăriri. La inventarierea bunurilor prin cîntărire, situaţia de calcul este completată de un membru al comisiei de inventariere şi gestionar.
Se interzice categoric de a introduce date în listele de inventariere din spusele gestionarilor sau conform datelor evidenţei, fără verificarea existenţei efective a elementelor patrimoniale.
17. Denumirea bunurilor inventariate, obiectelor şi cantităţii lor se reflectă în lista de inventariere, conform nomenclatorului şi în unităţile de măsură primite în evidenţă.
Unităţile de măsură sînt stabilite conform clasificatorului Republicii Moldova "Unităţi de măsură şi calcul" aprobat şi pus în aplicare la 01. 01. 98 prin hotărîrea Moldovastandard nr. 336-ST din 03. 10. 97.
18. Inventarierea efectivă se materializează prin înscrierea bunurilor inventariate în formularul tipizat INV-2 "Lista de inventariere", în urma verificării existenţei fizice a fiecărui bun inventariat.
Lista de inventariere INV-3 "Balanţa de verificare a rezultatelor inventarierii" serveşte ca document pentru stabilirea lipsurilor şi a plusurilor de bunuri constatate cu ocazia inventarierii, prin preluarea din listele de inventariere (INV-2) numai a poziţiilor cu diferenţe.
Pentru bunurile la care comisiile de inventariere au constatat deprecieri, se întocmesc liste de inventariere distincte (INV-2) care se preiau, de asemenea, în listele de inventariere (INV-3).
Lista de inventariere pentru gestiunile global-valorice (INV-1) are rolul de stabilire a diferenţelor valorice în plus sau minus, cu deosebirea că se foloseşte la acele gestiuni la care evidenţa analitică a bunurilor se ţine după metoda global-valorică. Această metodă se aplică pentru evidenţa mărfurilor şi ambalajelor aflate în unităţile de desfacere cu amănuntul şi pentru alte bunuri.
Listele de inventariere se întocmesc în trei exemplare, din care un exemplar de către gestionar, iar două exemplare de un membru al comisiei de inventariere, pe gestiuni şi bunuri şi se semnează pe fiecare filă de membrii comisiei de inventariere, de gestionar şi de contabilul care ţine evidenţa gestiunii. În cazul predării-primirii gestiunii, listele de inventariere se întocmesc în cinci exemplare, din care un exemplar - de gestionarul care predă, un exemplar - de gestionarul care primeşte gestiunea, iar trei exemplare - de un membru al comisiei de inventariere.
La sfîrşitul fiecărei zile se vor compara datele din lista de inventariere întocmită de gestionar cu cele înscrise de membrul comisiei de inventariere.
Listele de inventariere pot fi completate manual sau cu ajutorul mijloacelor tehnice de calcul.
Listele de inventariere întocmite manual se completeaza cu cerneală sau pix, citeţ şi clar. Nu se admit corectări sau ştersături.
Corectarea greşelilor urmează să se efectueze în toate exemplarele listelor de inventariere prin anularea menţiunilor incorecte (se taie printr-o linie) şi deasupra înscrierii anulate se scrie cea corectă. Corectările vor fi stipulate şi semnate de către toţi membrii comisiei de inventariere şi de gestionari.
În listele de inventariere nu se admite a lăsa rînduri necompletate. Ultimele rînduri necompletate ale listelor de inventariere se barează.
19. Inventarierea stocurilor materiale, mijloacelor băneşti, formularelor cu regim special urmează să se efectueze, de regulă, inopinat, iar a mijloacelor fixe, construcţiilor capitale în curs de execuţie şi reparaţiilor capitale, producţiei în curs de execuţie, decontărilor şi altor articole ale bilanţului - în prima zi a lunii.
20. Inventarierea bunurilor expediate, neachitate în termen de către clienţi, sau care se află în depozitele altor întreprinderi, constă în verificarea minuţioasă a informaţiilor înregistrate în conturile respective.
În conturile respective (mărfuri expediate, trimise la păstrare etc.) pot rămîne numai sumele, confirmate de documentele justificative: pentru bunurile aflate în timpul transportării - dispoziţia de plată a furnizorului sau alte documente care le substituie, pentru bunurile expediate - copiile facturilor prezentate de cumpărători şi copiile dispoziţiilor de plată, confirmate ulterior de beneficiari.
21. Dacă bunurile inventariate, gestionate de o singură persoană, sînt depozitate în locuri diferite sau cînd gestiunea are mai multe căi de acces, membrii comisiei care efectuează inventarierea vor sigila toate aceste locuri şi căile de acces, cu excepţia locului în care a început inventarierea, care se sigilează numai în cazul cînd rezultatele inventarierii nu s-au constatat într-o singură zi.
La reluarea lucrărilor, se verifică dacă sigiliul este intact, în caz contrar, acest fapt se va consemna într-un proces-verbal de desigilare, care se semnează de către comisia de inventariere şi de către gestionar, luîndu-se măsurile corespunzătoare.
În caz de întrerupere a inventarierii (la prînz, pe timp de noapte, din alte motive) documentele intocmite de comisia de inventariere rămîn în cadrul gestiunii inventariate, în fişete, casete, dulapuri etc., încuiate şi sigilate. Sigiliile se păstrează, pe toată durata inventarierii, de către responsabilul (şeful) comisiei de inventariere.
22. Bunurile, care aparţin altor întreprinderi (în chirie, în bază de leasing, în custodie, cu vînzare în consignaţie, spre prelucrare etc.), se inventariază concomitent cu bunurile proprii. Pentru aceste bunuri se întocmesc liste de inventariere separate, care conţin informaţii cu privire la numărul şi data actului de custodie şi documentului de livrare (factură), cantitatea, valoarea şi alte informaţii utile, se trimit persoanei fizice sau juridice căreia îi aparţin bunurile. Proprietarul bunurilor urmează să comunice exactitatea datelor. Neconfirmarea presupune recunoaşterea exactităţii datelor înscrise în listele de inventariere, iar în caz de nepotriviri, întreprinderea deţinătoare clarifică diferenţele şi comunică constatările persoanei fizice sau juridice căreia îi aparţin bunurile.
Bunurile materiale, care sînt la păstrare în depozitele altor întreprinderi se trec în listele de inventariere separate în baza documentelor ce confirmă predarea acestor bunuri la păstrare. În acestea se indică denumirea, cantitatea, calitatea, valoarea efectivă (conform datelor evidenţei), data transmiterii încărcăturii la păstrare, locul păstrării, numărul şi data documentelor.
La primirea de la întreprinderi, unde se află bunurile la păstrare, a copiilor listelor de inventariere, comisia compară existenţa efectivă a bunurilor (conform datelor din copiile listelor de inventariere) cu cantitatea, stabilită în listele de inventariere.
23. În listele de inventariere a bunurilor, care se află spre prelucrare în alte întreprinderi, se indică denumirea întreprinderii prelucrătoare, denumirea bunurilor, cantitatea, valoarea efectivă conform datelor evidenţei, data transmiterii bunurilor la prelucrare, numărul şi data documentelor de însoţire.
24. Paralel cu inventarierea bunurilor, contabilitatea întreprinderii urmează să verifice înregistrările în toate conturile respective în comparaţie cu conturile corespondente. De exemplu, la mijloacele fixe (în conformitate cu conturile respective ale investiţiilor capitale) este necesar de stabilit, dacă toate obiectele sînt date în exploatare, sînt înregistrate în evidenţă; la stocurile de mărfuri şi materiale - dacă toate sînt primite - trecute în evidenţă; la producţia în curs de execuţie - dacă toate cheltuielile sînt înregistrate la producţia lansată etc.
25. Imediat după inventariere, pînă la deschiderea gestiunii, se va proceda la un control de verificare prin sondaj (pentru confirmarea exactităţii) a bunurilor de către comisia de control a inventarierii în prezenţa comisiei de inventariere şi gestionarul gestiunii respective, în locul unde s-a efectuat inventarierea. Se vor verifica bunurile care au o întrebuinţare mai ridicată şi cele care au o valoare mare.
Datele controlului de verificare vor fi înregistrate în Procesul-verbal de verificare a inventarierii (anexa 15).
La depistarea divergenţelor între datele din lista de inventariere şi datele controlului de verificare, la hotărîrea comisiei centrale sau a conducătorului întreprinderii, se va repeta inventarierea pentru confirmare sau, dacă este cazul, va fi numită o nouă comisie pentru inventarierea repetată a patrimoniului.
Toate controalele de verificare, inclusiv şi rezultatele controlului vor fi înregistrate în Registrul de evidenţă a controlului de verificare după inventariere (anexa 16).
26. La inventarierile inopinate toate bunurile se pregătesc pentru inventariere în prezenţa comisiei de inventariere, în celelalte cazuri - din timp. Acestea trebuie să fie grupate, sortate şi aranjate după denumiri, mărimi, într-o anumită ordine, comodă pentru calcularea cantităţii lor.
27. Conducătorul întreprinderii poartă răspundere de corectitudinea şi oportunitatea efectuării inventarierii patrimoniului. Conducerea întreprinderii este obligată să creeze condiţiile, care asigură un control complet şi exact al existenţei reale a bunurilor şi în termene restrînse:
- organizarea depozitării bunurilor grupate pe sorto-tipo dimensiuni, codificarea acestora, şi întocmirea etichetelor de raft;
- existenţa numerelor de inventar pentru obiectele aflate ?n exploatare;
- ţinerea la zi a evidenţei tehnico-operative la gestiunile de bunuri materiale şi evidenţei contabile şi efectuarea lunară a confruntării datelor dintre aceste evidenţe;
- asigurarea personalului necesar pentru manipularea bunurilor care se inventariază, respectiv pentru sortare, cîntărire, măsurare etc.
- asigurarea participării la identificarea bunurilor inventariate (calitate, sort, preţ etc.) a unor persoane competente din întreprindere sau din afara acesteia, la solicitarea comisiei de inventariere, care au obligaţia de a semna listele de inventariere pentru confirmarea datelor înscrise în ele;
- dotarea cu un număr suficient de aparate şi instrumente adecvate pentru măsurare, cîntărire etc., cu mijloace de identificare (cataloage, mostre, sonde etc.), precum şi cu formulare şi rechizite necesare;
- dotarea comisiei de inventariere cu mijloace tehnice de calcul şi de sigilare a spaţiilor inventariate;
- dotarea gestiunilor (magazinelor, depozitelor etc.) cu două rînduri de încuietori diferite.
Contabilul şef, conducătorii subdiviziunilor şi serviciilor respective sînt obligaţi să verifice respectarea regulilor stabilite pentru efectuarea inventarierii.
28. Pe toată durata inventarierii, programul şi perioada inventarierii vor fi afişate la loc vizibil.
29. Bunurile inventariate se evaluează la valoarea venală, numită şi valoare de inventar, care se va înscrie în coloana corespunzătoare din "Balanţa de verificare a rezultatelor inventarierii" numai în cazul constatării deprecierilor.
La determinarea valorii de inventar se aplică principiul prudenţei, potrivit căruia nu este admisă supraevaluarea elementelor de activ şi a veniturilor, respectiv subevaluarea elementelor de pasiv şi a cheltuielilor.
În cazul în care se constata că valoarea de inventar, stabilită în funcţie de utilitatea bunului pentru unitate şi preţul pieţei, este mai mare decît valoarea cu care acesta este înregistrat în contabilitate (valoarea de bilanţ), în listele de inventariere se înscrie valoarea din contabilitate.
În cazul în care valoarea de inventar este mai mică decît valoarea din contabilitate (valoarea de bilanţ), în listele de inventariere se înscrie valoarea de inventar (valoarea actuală determinată în funcţie de utilitatea bunului şi preţul pieţei).
Diferenţele dintre valoarea de inventar şi valoarea de bilanţ (în cazul cînd apare această diferenţă) se înregistrează în contabilitate conform regulilor stabilite de Standardele Naţionale de Contabilitate şi altor acte normative în vigoare.
Comisia de inventariere
30. Pentru efectuarea nemijlocită a inventarierii patrimoniului se formează o comisie de inventariere constituită din:
şeful comisiei;
membrii comisiei.
La întreprinderile mijlocii şi mari comisia va fi formată din cel puţin cinci persoane cu pregătire tehnică şi economică corespunzătoare, care să asigure efectuarea la timp şi calitativ a inventarierii patrimoniului, inclusiv evaluarea elementelor patrimoniale, iar la întreprinderile mici - din cel puţin trei persoane. Din componenţa comisiei de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii şi nici contabilii care ţin evidenţa gestiunii respective, cu excepţia întreprinderilor mici. La întreprinderile mici, persoanele fizice care au calitatea de comerciant sau societăţile comerciale al căror număr de salariaţi este de pînă la două persoane, iar bunurile materiale supuse inventarierii nu depăşesc plafonul stabilit de administratorii întreprinderii, inventarierea poate fi efectuată de o singură persoană.
Inventarierea patrimoniului se poate efectua atît prin intermediul salariaţilor proprii, cît şi pe bază de contracte prestări servicii încheiate cu persoane fizice sau juridice.
31. Comisiile de inventariere sînt coordonate, unde este cazul, de catre o comisie centrală în următoarea componenţă:
- conducătorul întreprinderii sau adjunctul lui (preşedintele comisiei);
- contabilul şef, iar la întreprinderile unde evidenţa se ţine de firma de audit - reprezentantul firmei de audit;
- şefii subdiviziunilor (serviciilor) structurale;
- specialişti competenţi.
32. Comisia centrală şi comisiile de inventariere sînt numite printr-o decizie scrisă (anexa 2) emisă de conducătorul întreprinderii.
Comisia centrală:
- organizează efectuarea inventarierii şi instruieşte membrii comisiei, în vederea bunei organizări a inventarierii;
- exercită controale de verificare a corectitudinii efectuării inventarierii, precum şi inventarierii prin sondaj a bunurilor în locurile de păstrare şi prelucrare între două inventarieri;
- în cazuri de necesitate (în caz de stabilire a divergenţelor între datele listei de inventariere şi datele controlului de verificare etc.) şi la decizia comisiei centrale sau conducătorului întreprinderii inventarierile se vor repeta integral pentru confirmare;
- examinează explicaţiile primite în scris de la persoanele, la care s-au constatat lipsuri sau plusuri, bunuri deteriorate, precum şi alte fraude şi prezintă propuneri privind modul de reglementare a lipsurilor depistate şi prejudiciu cauzat în urma deteriorării bunurilor.
33. Comisiile de inventariere:
- efectuează inventarierea bunurilor în locurile de depozitare şi producere;
- în comun cu contabilitatea întreprinderii participă la determinarea rezultatelor inventarierii şi elaborează propuneri pentru compensarea lipsurilor şi plusurilor la inventariere, precum şi întocmirea documentelor respective pentru trecerea la pierderi a lipsurilor în limita normelor de perisabilitate naturală;
- prezintă propuneri privind păstrarea bunurilor, precum şi comercializarea bunurilor neutilizate;
- poartă răspundere pentru:
oportunitatea şi respectarea modului de efectuare a inventarierii, în conformitate cu decizia conducătorului întreprinderii;
plenitudinea şi exactitatea introducerii ?n liste a datelor efective aferente stocurilor de mărfuri şi materiale, mijloacelor băneşti, datoriilor şi creanţelor etc.;
corectitudinea indicării în liste a caracteristicilor distincte ale bunurilor (tip, calitate, marcă, mărime, numărul curent în listă, articol, număr de inventar etc.), conform cărora se determină valoarea lor;
corectitudinea şi oportunitatea perfectării documentelor inventarierii potrivit modului stabilit.
34. Membrii comisiei de inventariere sînt traşi la răspundere conform legii pentru introducerea premeditată a datelor incorecte privind soldurile efective ale bunurilor, datoriilor şi creanţelor, în scopul ascunderii lipsurilor şi delapidărilor sau a plusurilor de bunuri materiale şi valori.
35. Înainte de începerea inventarierii, membrilor comisiei de inventariere li se inmînează sub semnătură decizia de inventariere (anexa 2), iar preşedintelui comisiei - sigiliul de control. În decizie se indică componenţa comisiei, modul de efectuare a inventarierii, gestiunile supuse inventarierii, data începerii şi terminării operaţiunilor de inventariere.
Deciziile în cauză se înregistrează în contabilitate în Registrul de control pentru executarea deciziilor de inventariere (anexa 14).
36. Se interzice efectuarea inventarierii în cazul componentei incomplete a comisiei de inventariere.
Membrii comisiei de inventariere nu pot fi înlocuiţi decît în cazuri bine justificate şi numai prin decizie scrisă, emisă de conducătorul întreprinderii.
37. În cazul în care gestionarul lipseşte, comisia de inventariere aplică sigiliul şi comunică despre aceasta conducătorului întreprinderii, care este obligat să-l înştiinţeze imediat în scris pe gestionar despre inventarierea ce trebuie să se efectueze, indicînd locul, ziua şi ora de începere a inventarierii.
Dacă gestionarul sau reprezentantulsău legal nu se prezintă la locul, data şi ora fixată, inventarierea se efectuează de către comisia de inventariere în prezenţa altei persoane (persoanelor), numită prin decizie scrisă, care să-l reprezinte pe gestionar.
38. În cazul gestiunii colective, inventarierea se efectuează cu participarea obligatorie a gestionarului şef sau a locţiitorului şi a membrilor gestiunii.
39. Comisia de inventariere este obligată:
a) să solicite obligatoriu înainte de începerea operaţiunilor de inventariere de la gestionarul (gestionarii) responsabil(i) de gestiunea bunurilor şi valorilor - Declaraţie de inventar (anexa 3) din care să rezulte dacă:
- gestionează sau nu bunuri şi în alte locuri de depozitare;
- în afara bunurilor materiale ale intreprinderii respective are sau nu în gestiune şi alte bunuri aparţinînd terţilor, primite cu sau fără documente;
- are plusuri sau lipsuri în gestiune despre a căror cantitate sau valoare are cunoştinţă;
- are bunuri nerecepţionate sau care trebuie expediate (livrate), pentru care s-au ?ntocmit documente aferente;
- a primit sau a eliberat bunuri fără documente legale;
- deţine numerar sau alte hîrtii de valoare, rezultate din vînzarea bunurilor aflate în gestiunea sa;
- are documente de primire-predare care nu au fost operate în evidenţa gestiunii sau nu au fost predate în contabilitate.
Gestionarul va indica în declaraţia scrisă felul, numărul şi data ultimului document de intrare şi de ieşire a bunurilor în/din gestiune;
Declaraţia se datează şi se semnează de către gestionarul (gestionarii) răspunzător de gestiunea bunurilor şi de către comisia de inventariere, care atestă că a fost dată în prezenţa sa (lor);
b) să identifice toate locurile (încăperile), în care există bunuri materiale ce urmează a fi inventariate;
c) să asigure închiderea şi sigilarea intrărilor de acces a tuturor încăperilor, în prezenţa gestionarului, în cazurile cînd se întrerup operaţiunile de inventariere şi se părăseşte gestiunea;
d) să bareze şi să semneze la ultima operaţiune fişele de magazie, menţionînd data, la care s-au inventariat bunurile materiale, să vizeze documentele care privesc intrările sau ieşirile de bunuri materiale, existente în gestiune, dar neînregistrate, să dispună înregistrarea acestora în fişele de magazie şi predarea lor în contabilitate în baza Registrului de primire-predare a documentelor, astfel încît situaţia scriptică a gestiunii să reflecte realitatea. La întreprinderile de desfacere cu amănuntul care folosesc metoda global-valorică să asigure întocmirea de către gestionar înainte de începerea inventarierii a raportului de gestiune în care să se înscrie valoarea tuturor documentelor de intrare şi de ieşire a mărfurilor, numerarul depus la casierie, întocmite pînă la momentul începerii inventarierii, precum şi predarea acestui raport în contabilitate;
e) să verifice numerarul deţinut de gestionar şi să stabilească suma încasărilor din ziua curentă, solicitînd întocmirea dării de seamă (monetarului - la gestiunile de vînzare cu amănuntul) şi depunerea numerarului la casieria întreprinderii; să ridice benzile de control de la aparatele de casă şi ştampila întreprinderii (secţiei), acolo unde este cazul, şi să le păstreze în siguranţă pînă la stabilirea rezultatelor inventarierii;
40. Comisia de inventariere va întocmi un proces - verbal, care reflectă rezultatele inventarierii, precum şi rezultatele controlului stării depozitelor şi asigurării integrităţii bunurilor materiale.
După terminarea inventarierii toate materialele (listele de inventariere, situaţiile de calcul etc.) şi procesul verbal se transmit pentru examinare la comisia centrală, dacă este cazul sau la conducătorul întreprinderii pentru informaţii şi luarea deciziilor.
Inventarierea activelor materiale pe termen lung
41. Pînă la începutul inventarierii este necesar de controlat:
existenţa si starea paşapoartelor tehnice sau a altei documentaţii tehnice;
existenţa documentelor aferente mijloacelor fixe, date sau luate în arendă de către întreprindere, la păstrare şi în folosinţă temporară. În cazul lipsei documentelor este necesar de asigurat primirea sau perfectarea lor.
În caz de stabilire a divergenţelor sau inexactităţilor în registrele de evidenţă contabilă sau în documentaţia tehnică, ele urmează să fie corectate cu datele corespunzătoare.
42. La inventarierea mijloacelor fixe, comisia de inventariere efectuează în mod obligatoriu controlul efectiv al mijloacelor şi introduce în listele de inventariere denumirea completă, destinaţia, numărul de inventar, numărul de fabricare (numărul indicat în paşaportul tehnic) şi unele caracteristici tehnice sau de exploatare.
43. În cazul depistării mijloacelor neînregistrate în evidenţă sau indicării incorecte a datelor ce le caracterizează, comisia trebuie să le includă în listele de inventariere, inclusiv cu datele corectate şi caracteristicile tehnice ale acestora (de exemplu, pentru clădiri - se indică destinaţia lor, materialele de bază din care sînt construite, volumul, suprafaţa (suprafaţa utilă totală), numărul etajelor (fără subsoluri), anul construcţiei etc.; pentru canale - lungimea, adîncimea şi lăţimea (pe fund şi suprafaţă); pentru poduri - locul amplasării, tipul materialelor şi dimensiunile de bază; pentru drumuri - tipul drumului (şosea etc.), dimensiunile, materialele de acoperire; pentru utilaje - tipul, modelul, destinaţia, numărul de fabricare, numărul de inventar etc.
Activele neînregistrate în evidenţă, care au fost depistate la inventariere, sînt evaluate conform cerinţelor S. N. C. 16 "Contabilitatea activelor materiale pe termen lung".
44. Mijlocul fix, care a fost supus restabilirii, reconstituirii, extinderii sau reutilării în urma căruia s-a modificat destinaţia lui de bază, se va introduce în listă sub denumirea care corespunde destinaţiei noi.
45. Dacă comisia a stabilit că lucrările efectuate au un caracter capital (ridicarea etajelor, construcţii anexe etc.), demolarea parţială a construcţiilor şi instalaţiilor sau demolarea unor elemente de construcţie care nu au fost reflectate în evidenţa contabilă, ea urmează, potrivit documentelor respective, să determine suma majorării sau reducerii valorii de intrare a obiectului şi să indice în lista de inventariere modificările efectuate.
Totodată comisia trebuie să stabilească persoanele vinovate şi motivele nereflectării modificărilor constructive ale unor sau altor obiecte în registrele de evidenţă.
46. Maşinile, utilajele, şi instalaţiile de forţă se trec în listele de inventariere individual, indicîndu-se numărul de inventar, uzina producătoare, numărul paşaportului tehnic, anul producerii, destinaţia, capacitatea etc.
47. Mijloacele fixe, care în perioada inventarierii se află în afara întreprinderii (nave fluviale, material rulant feroviar, avioane, maşini auto), utilajele energetice, instalaţiile de lucru, aparatele şi instalaţiile de măsurare, control şi reglare, mijloacele de transport date pentru reparaţii în afara întreprinderii, se inventariază înainte de ieşirea lor din întreprindere.
48. Mijloacele fixe neutilizabile pentru exploatare şi care nu se supun restabilirii se includ într-o listă de inventariere separată cu indicarea momentului scoaterii din exploatare şi motivelor care au cauzat neutilizabilitatea lor (deteriorarea, uzura completă etc.).
49. Terenurile se inventariază pe baza documentelor care atestă proprietatea acestora şi a schiţelor de amplasare.
Clădirile se inventariază prin identificarea lor cu titlurile de proprietate, dosarul acestora, prin inspectarea şi compararea constatărilor cu datele prevăzute în documentele respective.
Construcţiile şi echipamentele speciale cum sînt reţelele de energie electrică, termică, gaze, apă, canal, telecomunicaţii, căi ferate etc., se inventariază potrivit regulilor stabilite prin instrucţiunile de ramură sau de deţinătorii acestora întărite în modul stabilit.
50. Concomitent cu inventarierea mijloacelor proprii se verifică mijloacele fixe arendate sau aflate la păstrare. Listele de inventariere cu mijloacele arendate şi aflate la păstrare se întocmesc separat pe fiecare arendator şi întreprindere care
le-a transmis la păstrare. În acestea, în afară de datele stabilite, se indică de asemenea denumirea arendatorului sau agentului economic şi termenul arendei sau păstrării.
Un exemplar al listei de inventariere a mijloacelor arendate sau aflate la păstrare se expediază arendatorului sau agentului economic, după caz, pentru confirmare.
Inventarierea activelor nemateriale
51. Comisia de inventariere va verifica:
- existenţa documentelor care certifică dreptul întreprinderii de a utiliza activele nemateriale;
- corectitudinea şi reflectarea oportună în bilanţ a valorii activelor nemateriale care se referă la obiectele proprietăţii industriale (OPI) şi aparţin întreprinderii pe baza dreptului de proprietate.
În cazul în care se depistează un activ nematerial necontabilizat comisia are dreptul să aleagă metoda de evaluare conform cerinţelor S. N. C. 13"Contabilitatea activelor nemateriale" şi să stabilească durata potenţială normativă de funcţionare utilă, în conformitate cu parametrii tehnico-economici ai acestui activ.
52. Constatarea faptului de utilizare a activului nematerial se efectuează în temeiul următoarei liste de documente care se concretizează separat pentru fiecare caz de estimare a valorii activului nematerial:
- originalul sau copia autentificată notarial a brevetului, certificatului de înregistrare;
- copia descrierii activului nematerial;
- actul privind utilizarea activului nematerial;
- folosirea mărcii de produse şi servicii; utilizarea denumirii de origine a produsului pentru desemnarea produsului; utilizarea soiurilor de plante create ca rezultat al selecţiei; utilizarea raselor de animale create ca rezultat al selecţiei şi sub influenţa schimbării condiţiilor de hrană, întreţinere şi exploatare;
- documentul care confirmă suma mijloacelor băneşti achitate sau valoarea venală a altei forme de compensare, utilizate la achiziţionarea sau crearea activelor nemateriale;
- contractul de cesiune (transmitere) către întreprindere a dreptului asupra titlului de protecţie, înregistrat la Agenţia pentru Protecţia Proprietăţii Industriale;
- contractul de licenţă pentru dreptul de folosire a obiectelor proprietăţii industriale, înregistrat la Agenţia pentru Protecţia Proprietăţii Industriale.
Inventarierea stocurilor de mărfuri şi materiale
53. Inventarierea stocurilor de mărfuri şi materiale se efectuează conform aranjării lor în încăperea dată. Se interzice în timpul inventarierii trecerea haotică de la un fel de mărfuri şi materiale la altele.
În cazul păstrării stocurilor de mărfuri şi materiale în diferite încăperi izolate de unul şi acelaşi gestionar, inventarierea se efectuează în mod succesiv, după locul de depozitare. După inventariere, intrarea în încăpere se sigilează şi comisia trece cu lucrul în următoarea încăpere.
54. Stocurile de mărfuri şi materiale se înregistrează în listele de inventariere pe fiecare denumire separat, cu indicarea codului sau numărului de inventar, calităţii şi cantităţii.
55. Membrii comisiei în prezenţa şefului de depozit (magazie) şi altor gestionari controlează existenţa efectivă a mărfurilor şi materialelor prin metoda numărării obligatorii, cîntăririi sau măsurării lor. Se interzice categoric de a introduce date despre stocurile de mărfuri şi materiale din spusele gestionarilor sau conform datelor evidenţei, fără verificarea existenţei efective a acestora.
56. Mărfurile şi materialele, intrate în gestiune în timpul efectuării inventarierii, se primesc de persoanele responsabile în prezenţa membrilor comisiei de inventariere. Aceste stocuri de mărfuri şi materiale se trec într-o listă de inventariere separată. În listă se indică data, de la cine au fost primite, data şi numărul documentului de intrare, denumirea, cantitatea, preţul şi valoarea. Totodată pe documentul de intrare, după semnătura preşedintelui comisiei de inventariere se face menţiunea în scris "primite în timpul inventarierii".
57. La depozitele mari, în cazul efectuării inventarierii pe parcursul unui timp îndelungat, în cazuri excepţionale şi numai cu permisiunea în scris a conducătorului şi a contabilului şef al întreprinderii, pot fi eliberate bunuri de către gestionari numai în prezenţa membrilor comisiei de inventariere.
Aceste bunuri se trec într-o listă de inventariere separată cu menţiunea "eliberate în timpul inventarierii". În documentele de ieşire se face aceeaşi menţiune sub semnătura preşedintelui comisiei de inventariere.
58. Stocurile de mărfuri şi materiale, care aparţin altor întreprinderi (în custodie, la vînzare în consignaţie, spre prelucrare etc.) se inventariază concomitent cu stocurile de mărfuri şi materiale proprii. Pentru acestea se întocmesc liste de inventariere separate, care conţin informaţii cu privire la numărul şi data actului de custodie, a contractului de consignaţie şi documentului de livrare (factură), cantitatea, valoarea şi alte informaţii utile.
59. În cazul neînregistrării stocurilor de mărfuri şi materiale intrate se solicită explicaţii în scris de la persoanele, care le-au primit, iar în caz de exces, cazul se transmite organelor de anchetă.
60. Stocurile efective de mărfuri şi materiale se inventariază prin numărare, cîntărire sau cubare.
Bunurile aflate în ambalaje intacte se desfac prin sondaj. Acestea nu se desfac în cazul cînd desigilarea lor conduce la scăderea calităţii sau la deteriorarea lor.
Lichidele, a căror cantitate efectivă nu poate fi determinată prin transvărsare şi măsurare, cantitatea vaselor va fi stabilit în funcţie de volum, densitate, compoziţie etc., se verifică prin scoatere de probe din vase; prin măsurare sau probe de laborator cînd se constată densitatea, compoziţia şi alte caracteristici ale lichidelor.
Materialele de volum (ciment, oţel, beton, produse de carieră şi balastieră, materiale şi produse agricole etc.), a căror inventariere prin cîntărire şi măsurare necesită cheltuieli considerabile sau conduce la degradarea bunurilor, se pot inventaria pe bază de calcule tehnice sau matematice (anexa 1).
În listele de inventariere a materialelor menţionate mai sus se indică modul cum s-a efectuat inventarierea, precum şi datele tehnice care au stat la baza calculelor.
Bunurile cu un grad mare de perisabilitate naturală se inventariază cu prioritate.
61. Greutatea furajelor, nutreţurilor voluminoase (fînului în stoguri, paielor în clăi, rădăcinoaselor din grămezi sau din gropi în pămînt, silozului din turn etc.) se determină conform calculelor pentru stabilirea greutăţii pe baza volumului în conformitate cu instrucţiunile de ramură.
Pentru grîu (graminee) şi concentratele de nutreţ se va proceda la o verificare efectivă atît a cantităţii, cît şi a calităţii (tip, calitate, categorie). Tipul de calitate se va stabili în conformitate cu cerinţele standardelor de calitate.
62. Ambalajul se trece în listă după tipuri, destinaţie specială şi starea calitativă (nou, în uz, care necesită reparaţie etc.)
Pentru ambalajul deteriorat comisia de inventariere întocmeşte un act cu indicarea motivelor şi persoanelor responsabile de ambalaj.
63. Cantitatea de materiale şi mărfuri păstrate în ambalajele sigilate ale furnizorului, ca excepţie, poate fi stabilită în baza documentelor sau prin verificări selective a unei părţi din aceste bunuri. Greutatea sau volumul materialelor în baloturi se admite să se determine în baza măsurărilor şi calculelor tehnice.
Situaţiile de măsură şi calcul se anexează la listele de inventariere. La inventarierea unor cantităţi mari de mărfuri şi materiale prin cîntărire, situaţia de calcul este completată de către un membru al comisiei de inventariere şi gestionar. La sfîrşitul zilei de lucru (sau după terminarea cîntăririi) datele acestor situaţii se verifică şi totalul se introduce în lista de inventariere.
64. Obiectele de mică valoare şi scurtă durată, care se află în exploatare, se inventariază la locul aflării lor şi se trec în liste separate cu specificarea persoanelor care răspund de păstrarea acestora.
Inventarierea se efectuează prin metoda examinării fiecărui obiect.
Pentru obiectele de mică valoare şi scurtă durată, deteriorate comisia de inventariere întocmeşte acte după formele stabilite cu indicarea perioadei de exploatare, cauzelor deteriorării, posibilităţilor utilizării acestor obiecte în scopuri gospodăreşti.
Inventarierea activelor în curs de execuţie
Producţia în curs de execuţie
65. Inventarierea producţiei în curs de execuţie are ca scop să constate:
- stocul efectiv de produse care nu au trecut prin toate fazele (stadiile) prelucrării impuse de procesul tehnologic de producţie;
- stocul efectiv de produse care, deşi au fost terminate, nu au trecut toate probele de recepţionare tehnică sau nu au fost completate cu toate piesele şi accesoriile necesare;
- lucrările, serviciile în curs de execuţie;
- volumul şi costul efectiv.
66. La întreprinderile industriale este necesar de determinat:
- existenţa efectivă a stocurilor de semifabricate (piese, agregate) şi a articolelor în curs de execuţie prin confecţionare şi asamblare, care se află în producţie;
- rebutul necontabilizat;
- producţia în curs de execuţie conform comenzilor anulate, precum şi a comenzilor executarea cărora este suspendată;
- costul efectiv al semifabricatelor (pieselor, agregatelor), care se află în producţie prin confecţionare sau asamblare.
67. La întreprinderile de construcţii - montaj în listele de inventariere a producţiei în curs de execuţie se includ:
- categoriile de lucrări şi elementele de construcţii, la care nu a fost executat întregul volum de lucrări prevăzute în indicatoarele normelor de deviz;
- lucrări executate (terminate), dar nerecepţionate de beneficiar.
68. Materiile prime, materialele, prefabricatele, piesele de schimb, semifabricatele etc., aflate la locurile de muncă nu se consideră producţie în curs de execuţie. Acestea se inventariază separat şi se trec în conturile de stocuri, diminuîndu-se cheltuielile respective, iar după terminarea inventarierii se evidenţiază în conturile iniţiale de cheltuieli.
69. La întreprinderile agricole în categoria producţiei (lucrărilor) în curs de execuţie se includ: arătura de toamnă, îngrăşămintele, semănăturile de toamnă, semănăturile multianuale, desţelinirea pămîntului, pregătirea serelor pentru roada anului viitor, alte semănături de iarnă (în sere, pepeniere) etc.; în avicultură - consumurile aferente incubării ouălor puse la incubare după 11 decembrie a anului de gestiune; în piscicultură - costul peştilor de vară din iazurile de iernare care trec pe anul următor; în apicultură - costul mierii lăsate pe iarnă în stupi în calitate de hrană pentru familiile de albine.
În producţia finită a serelor se include materialul săditor - (butaşii, puieţii, răsadul), care au atins vîrsta de plantare în pămînt sau s?nt destinate vînzării.
70. Înainte de începerea inventarierii este necesar de a preda la magazii şi depozite toate piesele, ansamblurile şi agregatele, a căror prelucrare a fost terminată; să se colecteze din secţii sau ateliere toate produsele reziduale şi deşeurile, întocmindu-se documente de constatare, şi să prezinte la control semifabricatele a căror utilizare nu corespund standardelor.
71. Semifabricatele în curs de execuţie şi semifabricatele, care se află în secţii, urmează să fie aranjate şi puse în ordine pentru asigurarea corectitudinii şi uşurinţei la numărarea cantităţilor.
Verificarea stocurilor de semifabricate a producţiei în curs de execuţie (piese, subansambluri, agregate) se efectuează prin metoda numărării, cîntăririi şi măsurării efective.
72. Listele de inventariere se întocmesc separat pentru fiecare secţie cu indicarea denumirii semifabricatelor, etapei sau gradului de pregătire, cantităţii sau volumului acestora.
73. Rebuturile definitive nu se includ în componenţa producţiei în curs de execuţie, ci se înregistrează separat.
74. Pentru producţia neterminată, care reprezintă o masă neomogenă sau un amestec (în ramurile corespunzătoare ale economiei) în listele de inventariere, precum şi în situaţia de comparaţie se reflectă doi indicatori cantitativi: cantitatea acestei mase sau amestec şi cantitatea materiei prime sau a materialelor (pe denumiri distincte), ce intră în componenţa ei. Cantitatea materiilor prime sau a materialelor se determină conform calculelor tehnice, stabilite prin instrucţiunile de ramură.
75. În listele de inventariere a activelor pe termen lung în curs de execuţie se indică pentru fiecare obiect în parte, pe baza constatării la faţa locului denumirea obiectului, descrierea amănunţită a stadiului în care se află acesta, pe baza valorii din documentaţia existentă (devize), precum şi în funcţie de volumul lucrărilor realizate la data inventarierii.
Construcţii capitale în curs de execuţie
76. Comisia de inventariere trebuie să verifice:
a) dacă în componenţa construcţiei capitale în curs de execuţie nu figurează utilaje de construcţie, date în montaj, dar efectiv montajul n-a fost executat. Materialele şi utilajele primite de la beneficiari pentru montaj şi nemontate în lucrările de construcţie se inventariază separat;
b) starea bunurilor conservate şi a celor care un timp nu vor funcţiona. Pentru obiectele nominalizate în parte este necesar a depista motivele şi temeiul conservării lor.
77. Liste de inventariere separate se întocmesc pentru obiectele finisate, care din diferite motive n-au fost date în exploatare. În actele respective este absolut necesar de indicat motivele de reţinere a dării în exploatare a obiectelor în cauză.
78. Pentru construcţiile în curs de execuţie, precum şi lucrările de proiectare-cercetare la construcţiile în curs de execuţie, supuse lichidării din bilanţ, se întocmesc acte, care reflectă caracterul lucrărilor executate şi valoarea lor, indicîndu-se motivele sistării construcţiei.
În acest scop va fi utilizată documentaţia tehnică respectivă (planuri, devize, decontări şi devize financiare), actele privind punerea în funcţiune, etapele, registrele de evidenţă a lucrărilor executate la obiectele de construcţie etc.
 Lucrări de reparaţii capitale în curs de execuţie
79. Inventarierea reparaţiilor capitale în curs de execuţie se efectuează prin metoda verificării lucrărilor executate.
Lucrările de reparaţii capitale în curs de execuţie ale clădirilor, instalaţiilor, maşinilor, utilajelor, mijloacelor de transport şi altor obiecte, în cazul în care are loc o creştere a valorii acestora sau o mărire a duratei de funcţionare, se consemnează în liste de inventariere separate, în care se indică denumirea obiectului supus reparaţiei, gradul de executare a reparaţiei, costul de deviz şi cel efectiv al lucrărilor executate.
80. Obiectele date în exploatare total sau parţial, pentru care nu au fost întocmite formele de înregistrare ca mijloace fixe, se ?nscriu în liste de inventariere separate.
81. Obiectele la care lucrările de investiţii nu se mai execută, se înscriu în liste de inventariere separate arătîndu-se cauzele sistării sau abandonării lucrărilor, aprobarea privind sistarea şi măsurile ce se propun.
Inventarierea animalelor
82. Animalele tinere, animalele la îngrăşat, păsările, iepurii de casă, animalele cu blană preţioasă şi familiile de albine se inventariază nu mai rar de o dată pe trimestru.
Animalele productive şi de muncă, care prezintă cireada sau turma de bază, se înregistrează în listele de inventariere în care se indică numărul animalului (marca, danga), anul naşterii, rasa, greutatea vie a animalului (cu excepţia cailor, catîrilor, greutatea cărora nu se indică) şi valoarea de intrare sau reevaluată, după caz.
83. Rasa se indică în baza bonitării respective a animalelor.
84. Vitele mari cornute, animalele de muncă, porcinele (femelele şi vierii), ovinele preţioase şi alte animale (de prăsilă) se înregistrează separat. Alte animale din cireada de bază, contabilizate în grup, se înregistrează indicîndu-se numărul de capete şi greutatea vie pentru fiecare grup în parte.
Animalele tinere din categoria vitelor mari cornute, cailor de rasă şi animalelor de lucru se înregistrează individual, indicîndu-se numărul de inventariere, numele, genul, rasa ş. a.
85. Animalele la îngrăşat, porcinele, ovinele şi caprele, păsările tinere şi alte tipuri de animale, se înregistrează în grup, se indică numărul de capete şi greutatea vie separat pentru fiecare grup.
86. Listele de inventariere se întocmesc separat pe ferme, secţii, sectoare împărţite pe grupe şi pe persoane responsabile.
Inventarierea mijloacelor băneşti şi formularelor cu regim special
87. La inventarierea mijloacelor băneşti se utilizează Procesul verbal de inventariere a numerarului (anexa 9), iar a formularelor şi documentelor cu regim special - Lista de inventariere a valorilor şi formularelor cu regim special - (anexa 8).
89. La inventarierea casieriei se verifică numerarul efectiv de mijloace băneşti şi alte valori existente în casierie. Similar se verifică şi formularele cu regim special.
90. Mijloacele băneşti în lei şi în valută din casieria întreprinderii se inventariază inopinat.
91. Mijloacele băneşti reale existente în casierie cuprind însemnele monetare, timbrele poştale, timbrele fiscale etc.
Mărcile poştale şi timbrele fiscale se înscriu în listele de inventariere la valoarea nominală, cu excepţia timbrelor cu valoare filatelică.
92. Controlul efectiv al documentelor băneşti (bilete de tratament si odihnă, timbre poştale şi fiscale) presupune determinarea valorii, autenticităţii fiecărui document în parte şi corectitudinii perfectării lui. Controlul se efectuează pe tipuri de documente, indicîndu-se în listă denumirea, numărul, seria şi suma totală.
93. Formularele cu regim special se înscriu în listele de inventariere după coduri, serii, numere pentru a stabili cu uşurinţă integritatea acestora, conform actelor normative.
94. Hîrtiile de valoare (actiunile, obligaţiunile etc.) se înregistrează în listele de inventariere indicîndu-se denumirea, numărul formular, codul, seria, cantitatea şi valoarea. În mod obligatoriu se înscrie primul şi ultimul număr al pachetului respectiv.
95. Inventarierea mijloacelor băneşti, se efectuează prin metoda verificării sumelor existente în contul respectiv:
a) încasările - cu datele din extrasul de cont al instituţiei financiare, oficiului poştal, copiile documentelor de însoţire a încasărilor în casierie ş. a.;
b) sumele transferate de părţile legate - cu datele obţinute din avizele lor (avizo), indicîndu-se data, numărul dispoziţiei de plată, suma şi denumirea instituţiei financiare sau oficiului poştal, care a primit transferul.
96. Inventarierea mijloacelor băneşti , care se află în conturile de decontare, valutar şi curent, în acreditive speciale şi alte conturi, se efectuează prin confruntarea soldurilor din extrasele de cont emise de instituţiile financiare cu cele din contabilitate.
Inventarierea creanţelor şi datoriilor
97. Inventarierea decontărilor cu fondatorii, instituţiile financiare, bugetul, cumpărătorii, furnizorii, părţile legate, salariaţii proprii, deponenţii şi alţi debitori şi creditori constă în depistarea, conform documentelor respective a soldurilor şi controlului riguros al justificării sumelor, existente în aceste conturi. Comisia stabileşte termenul înregistrării creanţelor şi datoriilor; realitatea existenţei acestora şi persoanele vinovate de tardivitate, în cazul existenţei ei.
98. Tuturor debitorilor, cu care decontările nu se efectuează în modul "incaso", întreprinderile creditoare le vor expedia extrase din conturile analitice, ce ţin de datoriile acestora. Extrasele de cont confirmate (anexa 11) se prezintă comisiei de inventariere pentru confirmarea existenţei datoriei.
99. Întreprinderile debitoare sînt obligate să confirme în decurs de 5 zile din ziua primirii extraselor soldul creanţelor şi/sau să comunice obiecţiile lor.
100. Sumele reflectate în conturile de datorii si creanţe cu cumpărătorii, părţile legate şi furnizorii, cu alţi debitori şi creditori trebuie să fie confirmate.
În cazul cînd pînă la sfîrşitul perioadei de gestiune nu s-a reuşit a se lichida toate contradicţiile sau divergenţele neclarificate, decontările cu debitorii şi creditorii se reflectă asupra fiecărui post din bilanţ ce reiese din înregistrările contabile.
Partea interesată poate apela la organele competente prezentînd materialele justificative privind divergenţele în vederea soluţionării acestora.
101. În cadrul decontărilor cu salariaţii proprii se va verifica suma salariilor neridicate, precum şi sumele şi motivele apariţiei plăţii în plus efectuată salariaţilor.
102. La inventarierea avansurilor se verifică rapoartele titularilor privind eliberarea avansurilor, ţinînd cont de utilizarea lor cu destinaţie specială, precum şi sumele avansurilor eliberate fiecărui titular, data eliberării şi destinaţia utilizării.
103. Comisia de inventariere va stabili prin metoda verificării documentare:
a) veridicitatea decontărilor cu instituţiile financiare, părţile legate care întocmesc de sine stătător bilanţ contabil şi cu organele ierarhic superioare;
b) corectitudinea şi justeţea sumei datoriei existente în bilanţ privind lipsurile şi delapidările, măsurile întreprinse pentru reducerea acestei datorii;
c) corectitudinea şi justeţea sumelor datoriilor debitoare şi creditoare, precum şi măsurile luate pentru perceperea forţată a creanţelor, neîncasate prin intermediul instituţiei financiare.
Pentru creanţe, la care au expirat termenul de subscriere, se întocmeşte o notă în care se indică persoanele vinovate de expirarea acestor termene.
104. La tipurile indicate de datorii, în procesul verbal de inventariere a decontărilor se va anexa o notă informativă, în care se indică denumirea şi adresa debitorilor şi creditorilor, suma datoriei, motivele, momentul apariţiei şi în temeiul căror documente.
105. Rezultatul inventarierii decontărilor se înscrie în Listă de inventariere a creanţelor şi datoriilor în baza datelor din extrasul de cont confirmate de debitori sau creditori, iar în caz de neconfirmare - în baza documentelor justificative.
Determinarea rezultatelor inventarierii
Compararea datelor inventarierii cu cele din contabilitate
106. Rezultatele inventarierii se stabilesc prin compararea datelor constatate efectiv şi înscrise în listele de inventariere cu cele din evidenţa analitică (fişele de magazie) şi contabilitate.
107. Pentru determinarea rezultatelor inventarierii se procedează la:
controlul exactităţii stocurilor din fişele de magazie şi soldurilor din contabilitate pentru bunurile inventariate. Erorile descoperite se corectează operativ;
confruntarea cantităţilor consemnate în listele de inventariere cu evidenţa analitică pentru fiecare poziţie în parte;
preluarea poziţiilor cu diferenţe în Balanţa de verificare a rezultatelor inventarierii patrimoniului (anexa 7);
obţinerea de către comisia de inventariere a explicaţiilor scrise (notă explicativă) de la persoanele care poartă răspundere, pentru plusurile, lipsurile şi deprecierile constatate, precum şi pentru pagubele cauzate de expirarea termenelor de prescripţie a creanţelor sau din alte cauze;
stabilirea, pe baza explicaţiilor primite şi documentelor cercetate, a caracterului lipsurilor, pierderilor, pagubelor şi deprecierilor constatate, precum şi a plusurilor;
elaborarea propunerilor privind modul de regularizare a diferenţelor dintre datele contabilităţii şi cele efective, rezultate în urma efectuării inventarierii;
înregistrarea in contabilitate a plusurilor şi minusurilor, în vederea punerii în acord a evidenţei contabile cu activele şi pasivele inventariate.
      Compensarea lipsurilor cu plusurile constatate
108. Diferenţele depistate la inventariere se reglementează în felul următor:
a) plusurile de bunuri şi diferenţele valorice în urma compensării lipsurilor cu plusuri se înregistrează la majorarea veniturilor;
b) lipsurile de bunuri se trec la cheltuielile perioadei;
c) lipsurile de bunuri, care depăşesc normele perisabilităţii naturale, precum şi prejudiciile legate de deteriorarea lor, se reflectă în contul persoanelor vinovate, în conformitate cu preţurile de piaţă la momentul depistării lipsurilor;
d) în cazul cînd nu sînt stabilite persoanele vinovate, pierderile legate de deteriorarea bunurilor sau lipsurile, care depaşesc normele perisabilităţii naturale, se trec la cheltuielile perioadei.
109. În cazurile în care lipsurile din gestiune nu sînt considerate infracţiuni, la stabilirea valorii debitului se are în vedere posibilitatea compensării lipsurilor cu eventualele plusuri constatate, dacă sînt îndeplinite următoarele condiţii:
- existenţa riscului de confuzie între sorturile aceluiaşi bun material, din cauza asemănării în ceea ce priveşte aspectul exterior: culoarea, desenul, modelul, dimensiunile, ambalajul sau alte elemente. Listele cu sorturile de produse, mărfuri, ambalaje şi alte bunuri care întrunesc condiţiile de compensare datorită riscului de confuzie se aprobă anual la propunerea comisiei de către administratori şi se înregistrează în politica de contabilitate a întreprinderii ;
- diferenţele constatate în plus sau lipsă să se refere la aceeaşi perioadă de gestiune, aceeaşi gestiune şi acelaşi gestionar;
- lipsurile constatate cu ocazia inventarierii să nu provină din sustragerea sau din degradarea bunurilor respective datorită vinovăţiei persoanelor care răspund de gestionarea lor.
110. Pentru efectuarea compensărilor persoanele responsabile prezintă explicaţii detaliate.
Comisia de inventariere prezintă propuneri privind posibilitatea efectuării compensării. În ultima instanţă decide conducătorul întreprinderii, care după studierea minuţioasă a tuturor materialelor prezentate ia decizia respectivă.
111. Compensarea se face pentru cantităţi egale între plusurile şi lipsurile constatate la sorturile supuse compensării.
În cazul în care cantităţile sorturilor supuse compensării, la care s-au constatat plusuri, sînt mai mari decît cantităţile sortimentelor admise la compensare la care s-au constatat lipsuri, se va proceda la stabilirea egalităţii cantitative prin eliminarea din calcul a diferenţei în plus. Această eliminare se face începînd cu sorturile care au preţurile unitare cele mai scăzute, în ordine crescîndă;
În cazul în care cantităţile sorturilor supuse compensării, la care s-au constatat lipsuri, sînt mai mari decît cantităţile sorturilor admise la compensare, la care s-au constatat plusuri, se va proceda la stabilirea egalităţii cantitative prin eliminarea din calcul a cantităţii care depăşeşte totalul cantitativ al plusurilor, începînd cu sorturile care au preţurile unitare cele mai scăzute, în ordine crescîndă.
 Stabilirea lipsurilor recuperabile
112. Diferenţa lipsă stabilită în urma compensării şi aplicării tuturor cotelor (normelor) de perisabilitate naturală, care cauzează prejudiciu pentru unitate, se recuperează de la persoanele vinovate la valoarea venală la momentul depistării lipsurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
113. Dacă nu sînt stabilite persoanele vinovate pentru diferenţele constatate în urma inventarierii, diferenţele de valoare se trec la cheltuielile perioadei peste normele de perisabilitate naturală în modul prevăzut în articolul 108 al prezentului Regulament.
În cazul bunurilor constatate lipsă ce urmează a fi recuperate, care nu pot fi cumpărate de pe piaţă, valoarea de recuperare se determină de o comisie formată din specialişti în domeniul respectiv.
Bunurile lipsă pot fi recuperate de la persoanele vinovate şi sub formă de alte bunuri similare (la aceeaşi valoare), cu acordul conducătorului întreprinderii.
 Aplicarea normelor de perisabilitate
114. Normele de perisabilitate pot fi aplicate doar în cazul determinării lipsurilor efective. Se interzice trecerea la cheltuielile perioadei a bunurilor în limitele normelor de perisabilitate pînă la stabilirea lipsurilor efective.
Normele de perisabilitate nu se aplică anticipat, ci numai după constatarea existenţei efective a lipsurilor şi numai în limita acestora, pe categorii de bunuri la care s-au constatat lipsuri.
De asemenea, normele de perisabilitate nu se aplică automat la toate bunurile, dar numai la bunurile la care se aplică normele de perisabilitate naturală, în modul stabilit de legislaţia în vigoare. Aceste norme fiind considerate limite maxime.
 Rezultatele inventarierii
115. Rezultatele inventarierii se înscriu de comisia de inventariere, după confirmarea de către contabilitate a soldurilor scriptice, într-un proces-verbal.
116. Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii conţine, în principal, următoarele elemente:
data întocmirii; numele şi prenumele membrilor comisiei de inventariere; numărul şi data actului de desemnare a comisiei de inventariere; gestiunea inventariată; data începerii şi terminării operaţiunii de inventariere;
rezultatele inventarierii;
concluziile şi propunerile comisiei privind cauzele plusurilor şi minusurilor constatate şi persoanele vinovate, precum şi măsurile luate (propuse) în legătură cu acestea;
bunurile depreciate, fără mişcare, cu mişcare lentă, greu vandabile, fără desfacere asigurată şi propuneri de măsuri în vederea reintegrării lor în circuitul economic;
propunerile de scoatere din uz a obiectelor de inventar şi declasarea (trecerea dintr-o categorie în alta) sau casarea unor bunuri;
constatările privind păstrarea, depozitarea, conservarea, asigurarea integrităţii bunurilor din gestiune;
alte aspecte legate de activitatea gestiunii inventariate.
117. Propunerile cuprinse în procesul-verbal (procesele- verbale) al comisiei de inventariere se prezintă, în termen de trei zile de la data încheierii operaţiunii de inventariere, după caz, pe gestiuni aparte, conducătorului întreprinderii. Acesta, cu avizul serviciului contabil şi şefului compartimentului juridic, decide, în termen de cel mult cinci zile, asupra soluţionării propunerilor înaintate.
Rezultatele inventarierii vor fi înregistrate atît în evidenţa tehnic-operativă cît şi în contabilitate, în termen de cel mult 5 zile de data primirii deciziei privind rezultatele inventarierii.
Publicitatea informaţiei
118. În nota explicativă la rapoartele financiare se vor dezvălui următoarele informaţii cu privire la:
a) confirmarea datelor din rapoartele financiare prin inventariere;
b) efectuarea inventarierii patrimoniului în totalitate sau parţial şi menţionarea gestiunilor care nu au fost inventariate;
c) rezultatele inventarierii (plusurile şi lipsurile finale, compensările efectuate, valoarea bunurilor supuse perisabilităţii naturale etc.);
d) reflectarea rezultatelor inventarierii în evidenţa contabilă:
e) măsurile luate pentru înlăturarea diferenţelor constatate;
f) minusurile şi plusurile constatate din vina persoanelor, modul de recuperare de la aceştia (achitarea pe loc, reţineri din salariu, judecată etc.);
g) recuperarea de la persoanele vinovate a sumelor în anul curent aferente pierderilor rezultate din anii precedenţi.
Indicaţii succinte privind utilizarea şi întocmirea
formularelor utilizate la inventariere
119. Formularele sînt prezentate sub formă de model şi pot fi adaptate la cerinţele fiecărei întreprinderi (unităţi), conform legislaţiei în vigoare.
Lista de inventariere INV-1 - pentru gestiunilecu
evidenţă global-valorică (
anexa 5)
Format A4, tipărit pe ambele feţe.
120. Serveşte ca document pentru:
- inventarierea rechizitelor de birou, imprimatelor (formularelor), materialelor destinate ambalării, precum şi pentru evidenţa cărţilor tehnice;
- inventarierea mărfurilor şi ambalajelor aflate în evidenţa global-valorică în întreprinderile de desfacere cu amănuntul;
- stabilirea minusurilor şi plusurilor valorice în gestiunile inventariate;
- înregistrarea în evidenţă la locurile de depozitare, ca document justificativ;
- stabilirea rezervelor (provizioanelor) pentru deprecieri.
121. Se întocmeşte în trei exemplare la locurile de depozitare, în situaţiile prevăzute de legislaţie, din care un exemplar de către gestionar, iar două exemplare de către un membru al comisiei de inventariere, pe gestiuni şi se semnează pe fiecare listă de membrii comisiei de inventariere, de gestionar şi de contabilul care ţine evidenţa gestiunii respective. În cazul predării - primirii gestiunii, listele de inventariere se întocmesc în cinci exemplare, din care un exemplar - de către gestionarul care predă, un exemplar - de către gestionarul care primeşte gestiunea, iar trei exemplare - de un membru al comisiei de inventariere.
În listele de inventariere se înscriu stocurile efective stabilite de comisia de inventariere prin numarare, cîntărire, măsurare sau cubare, după caz.
Datele privind bunurile inventariate se înscriu în listele de inventariere imediat după determinarea cantităţilor inventariate, în ordinea în care ele au fost grupate, ţinînd cont de dimensiunile şi unităţile de măsură cu care figurează în evidenţă, la locurile de depozitare şi în contabilitate.
Stocurile efective se evaluează în listele de inventariere la aceleaşi preţuri folosite la înregistrarea bunurilor în contabilitate.
Valoarea de inventar se stabileşte de comisia de inventariere cu respectarea legislaţiei în vigoare.
După terminarea lucrărilor de inventariere, pe fiecare filă se calculează totalul indicilor naturali în coloana "Cantitate" şi totalul coloanei "Valoare", iar apoi comisia de inventariere întocmeşte recapitularea listelor de inventariere care va cuprinde numărul fiecărei liste de inventariere, totalul indicilor naturali şi valoarea bunurilor inventariate din fiecare listă, precum şi totalul indicilor naturali şi valoarea totală a bunurilor inventariate.
Înainte de stabilirea rezultatelor inventarierii prin compărarea stocului efectiv valoric al bunurilor inventariate cu soldul scriptic din contabilitate se procedează la o verificare amănunţită a exactităţii tuturor evaluărilor, calculelor, totalizărilor şi înregistrărilor din contabilitate şi din evidenţa de la locurile de depozitare. Greşelile identificate se vor corecta înainte de stabilirea rezultatelor inventarierii.
122. Circulă:
- la gestionar (sau gestionari în cazul predării-primirii gestiunii) pentru semnarea fiecărei file a listei de inventariere, menţionînd pe ultima filă a listei că toate cantităţile au fost stabilite în prezenţa sa, că bunurile respective se află în păstrarea şi răspunderea sa, că nu mai are bunuri care nu au fost supuse inventarierii, precum şi faptul că preţurile, cantităţile, calităţile şi unităţile de măsură au fost stabilite în prezenţa sa şi nu are obiecţii;
- la membrii comisiei de inventariere, pentru semnarea fiecărei file a listei de inventariere, calcularea totalului din listele de inventariere, stabilirea minusurilor sau a plusurilor valorice, stabilirea perisabilităţii şi întocmirea procesului - verbal privind rezultatele inventarierii;
- la contabilitate, unde se efectuează confruntarea între datele evidenţei contabile, raportului de gestiune predat la contabilitate şi valoarea totală a inventarului efectiv;
- la contabilul-şef şi la compartimentul juridic, împreună cu procesele-verbale care cuprind cauzele degradării sau deteriorării bunurilor, persoanele vinovate, procesul-verbal privind rezultatele inventarierii pentru avizarea propunerilor făcute de comisia de inventariere;
- la conducătorul întreprinderii, împreună cu procesele- verbale sus-menţionate, pentru a decide asupra soluţionării propunerilor făcute.
123. Se arhivează:
- la serviciul contabil (exemplarul 1).
Lista de inventariere INV-2 (anexa 6)
- pentru gestiunile cu evidenţă cantitativ-valorică
Format A4 tipărit pe ambele feţe.
124. Serveşte ca:
- document pentru inventarierea bunurilor aflate în gestiunile cu evidenţă cantitativ-valorică ale întreprinderii;
125. Se întocmeşte în două exemplare, la locurile de depozitare. Un exemplar - de către gestionar, iar altul - de către un membru al comisiei de inventariere. La sfîrşitul fiecărei zile se vor compara datele din lista de inventariere întocmită de gestionar cu cele înscrise de membrul comisiei de inventariere. Se semnează de toţi membrii comisiei de inventariere şi de către gestionar pe fiecare fil?.
În cazul unei gestiuni colective cu mai multe schimburi, listele de inventariere se semnează de către toţi gestionarii, iar în cazul predării - primirii gestiunii acestea se întocmesc în cinci exemplare şi sînt semnate atît de persoana (sau persoanele) care predă gestiunea, c?t şi de gestionarul (gestionarii) care primeşte gestiunea.
În cazul bunurilor primite în custodie şi/sau consignaţie, pentru prelucrare etc., listele de inventariere se întocmesc în trei exemplare, copia se trimite agentului economic căruia îi aparţin bunurile respective.
126. Circulă:
- la gestionar prin semnarea fiecărei file, menţionînd pe ultima filă a listei de inventariere că toate cantităţile au fost stabilite în prezenţa sa, că bunurile respective se află în păstrarea şi răspunderea sa;
- la compartimentul serviciului contabil, pentru calcularea diferenţelor cantitativ-valorice şi semnarea listei de inventariere privind exactitatea soldului scriptic, precum şi pentru verificarea calculelor efectuate;
- la întreprinderea careia îi aparţin bunurile primite în custodie, pentru prelucrare etc., în scopul comunicării eventualelor nepotriviri (exemplarul 3).
127. Se arhivează:
- la serviciul contabil (exemplarul 1).
Balanţa de verificare a rezultatelorinventarierii INV-3 (anexa 7)
Format 1/3 tipărit pe ambele feţe.
128. Serveşte ca:
- document de bază pentru stabilirea lipsurilor şi plusurilor de bunuri, mijloacelor băneşti, creanţelor şi datoriilor, inclusiv a deprecierilor;
- document justificativ de înregistrare in evidenţa gestiunii (magazii, depozite) şi în contabilitate a plusurilor şi minusurilor constatate;
- document pentru stabilirea rezervelor (provizioanelor) pentru deprecieri.
129. Se întocmeşte de comisia de inventariere şi de contabil în două exemplare. După înregistrarea diferenţelor se vor compara datele din lista de inventariere întocmită de gestionar cu cele înscrise de membrul comisiei de inventariere. Se semnează de toţi membrii comisiei de inventariere, contabil şi de către gestionar pe fiecare filă.
Valoarea de inventar se stabileşte de comisie, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
130. Circulă:
- la compartimentul serviciului contabil, pentru calcularea diferenţelor valorice şi semnarea listei de inventariere privind exactitatea soldului scriptic, precum şi pentru verificarea calculelor efectuate;
- la comisia de inventariere, pentru stabilirea minusurilor, plusurilor, precum şi pentru consemnarea în procesul-verbal privind rezultatele inventarierii;
- la conducătorul serviciului contabil şi compartimentul juridic, împreună cu procesele-verbale care cuprind cauzele degradării sau deteriorării bunurilor, persoanele vinovate şi procesul-verbal privind rezultatele inventarierii pentru avizarea propunerilor făcute de comisia de inventariere;
- la conducătorul întreprinderii, împreună cu procesele - verbale sus-menţionate, pentru a decide asupra soluţionării propunerilor făcute.
131. Se arhivează:
- la serviciul contabil (exemplarul 1).
Lista de inventariere a valorilor şi formularelor
cu regim special INV-4 (
anexa 8)
Format A3, tipărit pe ambele feţe.
132. Se utilizează pentru a consemna rezultatele inventarierii existentului efectiv de valori şi a formularelor cu regim special, pentru constatarea diferenţelor dintre indici în expresie naturală şi valorică după datele evidenţei contabile şi după datele inventarierii.
133. Se întocmeşte şi circulă ca Lista de inventariere (INV-1).
Proces-verbal de inventariere a numerarului INV-5 (anexa 9)
Format A4 tipărit pe ambele feţe.
134. Se utilizează pentru reflectarea rezultatelor inventarierii mijloacelor băneşti efective (numerar, timbre poştale ş. a.) aflate în casieria întreprinderii.
Comisia verifică mijloacele băneşti prin recalcularea numerarului din casierie, hîrtiilor de valoare, carnetelor de cecuri etc. Procesul-verbal se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de comisia de inventariere şi gestionar.
Pînă la începerea inventarierii de la fiecare gestionar sau persoane responsabile de integritatea mijloacelor băneşti, se ia o declaraţie de inventar.
În cazul înlocuirii gestionarului, Procesul-verbal se întocmeşte în trei exemplare (primul - pentru contabilitate, al doilea - pentru gestionarul, care a predat valorile, al treilea - pentru gestionarul care a primit valorile).
135. Se întocmeşte şi circulă ca Lista de inventar INV-1.
Lista de inventariere a creanţelorşi datoriilor INV-6 (anexa 10)
Format A4, tipărit pe ambele feţe.
136. Se utilizează pentru inventarierea creanţelor şi datoriilor rezultate în urma decontărilor cu creditorii şi debitorii.
Pe prima foaie (faţă-verso) se vor reflecta sumele debitoare, iar pe a doua (faţă-verso) - sumele creditoare.
137. Se întocmeşte de comisia de inventariere într-un singur exemplar ?n baza stabilirii soldurilor conform documentelor confirmătoare şi în baza verificării sumelor care figurează în aceste conturi, se semnează şi se prezintă la contabilitate.
La lista de inventariere se anexează extrasele de cont.
138. Se arhivează:
- la serviciul contabil.
Extras de cont INV-7 (anexa 11)
Format A4, tipărit pe ambele feţe.
139. Serveşte la comunicarea şi solicitarea de la debitor sau creditor a sumelor pretinse rămase neachitate, respectiv ce urmează a fi încasate, provenite din relaţii economico-financiare.
140. Se întocmeşte în trei exemplare de către compartimentul financiar-contabil al întreprinderii emitente, pe baza datelor din contabilitatea analitică pe datorii debitoare şi/sau creditoare.
141. Circulă:
- la contabilul-şef şi conducătorul întreprinderii emitente, pentru semnare (toate exemplarele);
- la întreprinderea debitoare sau creditoare (exemplarele 1 şi 2), care restituie întreprinderii emitente exemplarul 2 semnat pe verso de către conducătorul întreprinderii şi contabilul-şef, pentru confirmarea datoriilor debitoare şi/sau creditoare.
Eventualele obiecţii asupra sumelor prevăzute în extrasul de cont se consemnează într-o notă explicativă semnată de conducătorul întreprinderii şi de contabilul-şef, în cazul cînd întreprinderea are datorii creditoare, care se anexează la exemplarul 2 al extrasului de cont.
142. Se arhivează:
- la serviciul contabil al întreprinderii emitente (exemplarul 2 confirmat şi 3);
- la serviciul contabil al întreprinderii destinatare (exemplarul1).
Data intrării Regulamentului în vigoare
143. Prezentul Regulament intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.
Unele formule pentru calculareasuprafeţei şi a volumului
Pentru materialele eterogene cum sînt: cimentul, oţelul beton, produsele de carieră şi balistieră, materialele şi produsele agricole, produsele din industria chimică, din industria materialelor de construcţie etc., care prin cîntărire şi măsurare  sau manipularea lor necesită cheltuieli considerabile, se procedează la calcule tehnice şi matematice. Pentru aceasta se vor utiliza caracteristicile fizice (densitatea) ale unor materiale, gazelor, lichidelor, volumului unei încărcături.
Calculul suprafeţei şi a volumului
Materialele voluminoase cum sînt: cimentul, nisipul, cărămida, produsele agricole etc. sînt depozitate şi au forme diferite, aceasta depinzînd de cele mai multe ori de modul (forma) în care se află (păstrează): vagoane, depozite, gropi etc. În aceste cazuri pentru efectuarea inventarierii trebuie să se recurgă la găsirea unor formule matematice. Cele mai uzuale formule de calcul al suprafeţei şi volumului sînt:
♦   suprafaţa cercului: R2 x 3,14 = raza x raza x 3,14;
♦   suprafaţa dreptunghiului: S = a x b, unde S-suprafaţa; a,b-laturi;
♦   suprafaţa trapezului
                 
      S =      a+bx h,        unde S - suprafaţa; a, b - bazele;
                    2
h - înălţimea;
suprafaţa pătratului:   S = a x b =latură x latură;
♦   suprafaţa cilindrului:  S ă lungimea cercului (diametrul cercului x 3,14) x greutatea x suprafaţa celor două cercuri (baze);
♦   volumul prismei: V = S x h;
♦   volumul piramidei : V = 1/3 x S x h;
♦   volumul cubului: V = a3, unde a - latură;
♦   volumul paralelipipedului: V = a x b x h, unde a, b - laturi, h -  înălţimea.
Cunoscînd volumul materialelor şi greutatea unei părţi din volum, se poate determina cantitatea totală aferentă unui  volum.
Pentru masele fibroase aşezate în scîrte (stoguri): fîn, ciocleji, paie de culturi cerealiere şi leguminoase cultivate pentru boabe etc., volumul se determină după una din formulele prezentate mai jos:
V =  (0,52A - 0,44L) x L x Lung. - pentru scîrte cu vîrf rotund  de înălţime medie şi joasă;
V = (0,52A - 0,46L) x L x Lung. - pentru scîrte cu vîrf rotund  înalte (înălţimea mai mare decît lăţimea);
V = (0,56A - 0,55L) x L x Lung. - pentru scîrte cu vîrf plat de orice mărime;
            A x L     
V =           4          x    Lung. - pentru scîrte cu vîrf  ascuţit;
                          
unde: V este volumul, m3; А - inălţimea, m; L - lăţimea, m; Lung. - lungimea scоrtei, м.
Dacă nutreţurile sînt aşezate în stoguri, se folosesc alte formule:
V = (0,04A - 0,012C) x C2 - pentru stoguri înalte;
          C x A
V =        33       - pentru stoguri joase,
        
unde: V este volumul, m3; А - inălţimea, m; C - circumferinţa stogului, m;
Înmulţind volumul scîrtei (stogului) cu masa specifică a nutreţului (masa 1 m3), se calculează masa furajului la data efectuării inventarierii.
ANEXA 2
MODEL
_________________________
         (Întreprinderea)
DECIZIE (ORDIN) DE INVENTARIERE
Nr.________ din_______________200_
  În scopul efectuării inventarierii la ______________________________ se constiruie
comisia de inventariere în următoarea componenţă:
  Preşedinte (funcţia, nume prenume) _________________________________________
  Membrii comisiei (funcţia, nume prenume):
  1. ______________________________________________
  2. ______________________________________________
  3. ______________________________________________
________________________________________________________________________
                  (se indică gestiunile, bunurile care vor fi inventariate)
Inentarierea începe la ____________________________ şi se termină la ________________
Motivul inventarierii __________________________________________________________
      (se indică motivul: control, predarea primirea gestiunii, reevaluarea etc.)
Inentarierea se va efectua în conformitate cu regulamentul în vigoare privind efectuarea invrntarierii.
Controlul asupra rezultatelor inventarierii şi întocmirii procesului-verbal se va efectua de către ____
_______________________________, funcţia _____________________________________
pînă la data _____________________________________
DIRECTOR
______________
ANEXA 3
MODEL
_________________________
          (Întreprinderea)
PROCES-VERBAL DE SIGILARE
Nr.______ din____________200_
  Întru executarea deciziei (ordinului) de inventariere nr. ___ din _________ 200__, s
ubsemnatul ____________membru al comisiei de inventariere în prezenţa gestionarului
      __________________________ am procedat la sigilarea următoarelor spaţii de depozitare a
bunurilor şi mijloacelor băneţti situate în localitatea _________strada_________ nr. ______
  A fost aplicat sigiliu _____________________________________________________
        (se indică numărul şi caracteristicile sigiliului aplicat)
  Odată cu sigilarea s-a procedat şi la predarea către Preşedintele comisiei de inventariere a
cheilor de la al doilea rînd de încuietori, de la uşile de acces sigilate, indicate mai sus.
Comisia de inventariere  Gestionar    Asistenţi
_________________  ________________  ______________________
  Astăzi ______________ ora ______ s-a procedat la desigilarea următoarelor uşi de acces
______________ după verificarea prealabilă a sigiliului aplicat, care a fost găsit intact.
Comisia de inventariere  Gestionar    Asistenţi
_________________  ________________  ______________________
ANEXA 4
_________________________
  (Întreprinderea)
DECLARAŢIE DE INVENTAR
  Subsemnatul ______________________ gestionar al _______________________
                             (denumirea gestiunii)
numit prin decizia (ordinul) nr. _____ din _______________, în prezenţa comisiei declar:
  1. Toate bunurile aflate în gestiunea subsemnatului se găsesc în încăperile (locurile):
________________________________________________________________________
  2. Posed (nu posed) bunuri aparţinînd _______________________________________
________________________________________________________________________
  3. Am (nu am) cunoştinţă de existenţa unor plusuri în valoare (cantitate) de ____________
  4. Am (nu am) eliberat bunuri fără documente legale.
  Beneficiar ____________________________________________________________
  5. Am (nu am) bunuri nerecepţionate sau care trebuie expediate, pentru care s-au întocmit
documentele aferente în cantitate de: ______________________________________________
  6. Am (nu am) documente de primire-predare care nu au fost predate la contabilitate:
_______________________________________________________________________
  7. Deţin (nu deţin) numerar din vînzarea mărfurilor aflate în gestiune de _____________ lei
  8. Ultimile documente de intrare sunt:
    tip ____________________________ nr. ______ din ____________________
    tip ____________________________ nr. ______ din ____________________
  9. Ultimile documente de ieşire sunt:
    tip ____________________________ nr. ______ din _____________________
    tip ____________________________ nr. ______ din _____________________
  10. Ultimul raport de gestiune a fost întocmit la data de _________ penru perioada _______
  11. Alte menţiuni _________________________________________________________

Predată în prezenţa noastră Semnături Gestionar
     
    Data ________________ Ora _____

(Anexa 5)
Formular INV-1
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15

Întreprinderea                               din __________________ 200_ Pagina
Magazia   1
Nr.
crt
Denumirea bunurilor inventariate Codul
sau
nr.
inven
tar
Unitde
măsură
Cantitatea efec-
tivă
Cantitatea scrip-
tică
Dife-
renţa
canti-tativă
Preţul
unitar de
înregistra
re în con- tabilit
Va-
loa-
rea-
de bi-
lanţ
Va
loa-
rea
 de
inven-
tariere
Deprecierea
Va-
loa-
rea
Motivul
A 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
  Total pagină X X       X       X
Numele şiprenumele Comisia de inventariere   Gestionar Gestionar* Contabil
             
Semnătura              

* Se semnează de către gestionarul primitor, în cazul predării-primirii gestiunii.
(Anexa 5)
Formular INV-1(verso)

Nr.
crt
Denumirea bunurilor inventariate Codul
sau nr.inventar
Unit
de
măsură
Cantitatea efectivă Cantitatea scrip-tică Diferenţa
cantitativă
Preţul uni tar
de
 înre gistrare în contabilit
Va
loa
rea de
bi
lanţ
Valo
area
de inven
tariere
Deprecierea
Val
oa
rea
Motivul
A 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
  Total pagină X X       X       X
Numele şiprenumele Comisia de inventariere   Gestionar Gestionar* Contabil
             
Semnătura              

* Se semnează de către gestionarul primitor, în cazul predării-primirii gestiunii.
Total pe listă: numere curente ___________________________________
                                                    în cire                                                                      în litere  
Anexa 5
Total valoare, lei efectiv ________________________________________
                                     în cire                                                   în litere  Formular INV-1
___________________________________________________________
Preşedintele comisiei ____________ _______________ __________
                                    funcţia                 numele,prenumele           semnătura
Membrii comisiei____________ _____________________ __________
                                      funcţia                 numele,prenumele                     semnătura
                       ____________ _____________________ __________
                               funcţia                 numele,prenumele                       semnătura
                       ____________ _____________________ __________
                                     funcţia                 numele,prenumele           semnătura
  Bunurile înregistrate în prezenta listă de la nr. ____ la nr. ____ ce se află în gestionarea mea (noastră) au fost verificate efectiv şi stabilite preţurile, cantităţile, unităţile de măsură de către comisie în prezenţa mea (noastră), fapt pentru care nu am (avem) obiecţii.
  Gestionar(i): ____________ _____________________ __________
                               funcţia                 numele,prenumele                    semnătura
      ____________ _____________________ __________
                 funcţia                  numele,prenumele                   semnătura
"___" ______________ 200_
(Anexa 6)
Formular INV-2
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15

Întreprinderea ____________________________________Gestiunea __________________________________ Pagina
1
Listă de inventariere a __________________________________din __________________ 200_
Nr.
crt.
Cod sau denumire Caracteristici Unit.
de
 măs.
Inventarefectiv Inventarscriptic
A 1 2 3 4 5
           
           
           
           
           
           
           
           
           
Total pagină X X    
Numele şiprenumele Comisia de inventariere Semnătura   Semnătura
       
      Semnătura
       

INV-2 pentru gestiunile cu evidenţă cantitativ-valorică
Total pe listă: numere curente ___________________________________
                                            în cifre                                                   în litere  Anexa 6
Total valoare, lei efectiv ________________________________________
                                     în cifre                                                           în litere  Formulae INV-6
___________________________________________________________
Preşedintele comisiei ____________ _____________________ __________
                                         funcţia                 numele,prenumele       semnătura
Membrii comisiei____________ _____________________ __________
                               funcţia                   numele,prenumele           semnătura
                          ____________ _____________________ __________
                              funcţia            numele,prenumele               semnătura
                          ____________ _____________________ __________
                              funcţia            numele,prenumele               semnătura
  Bunurile înregistrate în prezenta listă de la nr. ____ la nr. ____ ce se află în gestionarea mea (noastră) au fost verificate efectiv şi stabilite preţurile, cantităţile, unităţile de măsură de către comisie în prezenţa mea (noastră), fapt pentru care nu am (avem) obiecţii.
  Gestionar(i): ____________ _____________________ __________
                             funcţia              numele,prenumele            semnătura
                      ____________ _____________________ __________
                           funcţia           numele,prenumele               semnătura
"___" ______________ 200_
Ultima pagină
(Anexa 7)
Formular INV-3
FORMAT 1/3

Întreprinderea                  În baza dispoziţiei (ordinului) nr. ____ din ________________ 200__ s-a procedat la                  În urma inventarierii s-a constatat:
Nr.
crt.
Denumirea elementelor
patrimoniale inventeriale
Cod
sau nr.inventar
Unit.
de
măs.
Rezulttatele inventarierii Valoa
rea
de
inven
tar
  Valoare de bilanţ
Stoc Diferenţe Preţunitar Valoare
scriptic
Valoareefectivă Diferenţe
scriptic efectiv Plus Minus Plus Minus
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9=4x8 10=5x8 11=10-9 12=9-10 13
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
    TOTAL X X X X X X          

                        Comisia de          _______________                 _______________
                        inventariere         _______________                 _______________
ANEXA 7
Formular INV-3
Balanţa de verificare a rezultatelor inventarierii
din ________________ 200__
inventarierea gestiunii ________________

Deprecierea Rezultat în baza precizării înregistrărilor contabile
Plusuri Lipsuri
Valoarea Motivul
 (cod)
cantitatea valoarea de la contul, articolul,
comanda
cantitatea valoarea de la contul, articolul,
comanda
14 15 16 17 18 19 20 21
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
  X X   X X   X

  Contabil _____________
Anexa 7
Formular INV-3
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15

Compensări între sorturi Plusuri  finale Lipsuri finale
plusuri reparizat pentru  acoperirea lipsurilor lipsuri acoperite din plusuri cantitatea valoarea cantitatea valoarea
cantitatea valoarea cantitatea valoarea
22 23 24 25 26 27 28 29
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
X   X   X   X  

Nu am obiecţii faţă de rezultatele inventarierii _________________________________________
                                                                                         semnătura gestionarului
Anexa 8
Formular INV-4
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15

Întreprinderea ____________________________ Lista de inventariere a valorilor şi formularelor cu regim special Pag. 1
din _______________ 200_ Rezultatele inventarierii
Nr
crt
Denumirea
 valorilor şi a
formularelor cu
 regim special
Număr
formular
Cod Stoc efectiv Stoc scriptic Plus la inventar Lipsă la
inventar
De la nr. la nr. .(i) Seria Cantitatea Valoarea De la nr. la nr.(i) Seria Cantitatea Valoarea De la nr. la nr. Cantitatea Valoarea De la nr. la nr. Can
titatea
Valo
area
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13=6-10 14=7-11 15 16=10-8 17=11-7
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
                                   
Total pagină X X X X     X X     X     X    
Numele şi prenumele Memb. comis Gestionar Contabil                    
                               
Semnătura                                

Anexa 9
Formular INV-5
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15
  Întreprinderea
  Secţia _______________________________
Proces-verbal nr. ________
de inventariere a numerarului
din  "___" _________ 200_
DECLARAŢIE
  La începerea inventarierii toate scriptele de plăţi şi încasări de numerar sunt predate în contabilitate şi toate mijloacele bănrşti, trecute în răspunderea mea sunt înregistrate, iar cele retrase, sunt trecute la cheltuieli.
Gestionar
_________________     _____________________     ______________________________________
  funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
  În baza ordinului (dispoziţiei) din "__" _______________ 200_ nr. ___________ a fost efectuată inventarierea mijloacelor băneşti conform situaţiei din "__" _______________ 200_
  La inventariere s-au stabilit următoarele:
  1. Numerar ____________________________ lei _______ bani
  2. Timbre poştale ________________________lei _______ bani
  3. ____________________________________lei _______ bani
  4. ____________________________________lei _______ bani
  TOTAL numerar efectiv ___________________ lei _______ bani
______________________________________________________________________
      (în litere)
  Conform datelor din evidenţă ________________lei _______ bani.
  Rezultatul inventarierii:
    excedent (plus) __________________lei _______ bani
    lipsă __________________________lei _______ bani
Ultimele numere ale ordinelor de casă:
    de încasări nr. ______ din _____________200_,
    de plăţi nr. ________ din _____________200_
Preşedintele comisiei
_________________     _____________________     ______________________________________
  funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
Membrii comisiei:
_________________     _____________________     ______________________________________
  funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
_________________     _____________________     ______________________________________
  funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
_________________     _____________________     ______________________________________
  funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
Anexa 9
Formular INV-5
  Conform primirea mijloacelor băneşti şi valorilor enumerate în procesul-verbal la păstrare sub răspunderea mea.
  "___" _______________ 200__
  _________________     _____________________     ______________________________________
          funcţia                                  semnătura                                            numele, prenumele
  Motivarea excedentului (plusului) sau lipsei de bani _________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
Gestionar ____________________
  Decizia conducătorului întreprinderii _____________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
"___" _______________ 200__  ___________________________________
                                                                              (semnătura)
Anexa 10
Formular INV-6
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15

Întreprinderea   Pagina
LISTA DE INVENTARIERE A CREANŢELOR şI DATORIILOR  
În baza deciziri (dispoziţiei) nr. ____ din "___" ____________ 200__ s-a prosedat la inventarierea decontărilor cu creditorii şi debitorii la "___" ____________ 200__ În urma  inventarierii s-a constatat:Sume Debitoare
Nr.
crt.
Denumitea posturilor
 de bilanţ
(Denumitea debitorului)
Cont Suma aferentă bilanţului Data înregistrării
debitului
Data
expirării
debitului
Sume pentrucare a expirattermenul de prescipţie Altemen
ţiuni
(Cod)
total din care:
confirmate neconfirmate
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                   
                   
                   
                   
                   
                   
Total X X     X X     X
Numele, prenumele Preşedintele comisiei Membrii comisiei de inventariere Contabil  
         
semnătura          

Anexa 10
Formular INV-6(verso)

Întreprinderea   Pagina
LISTA DE INVENTARIERE A CREANŢELOR ŞI DATORIILOR  
În baza deciziri (dispoziţiei) nr. ____ din "___" ____________ 200__ s-a prosedat la inventarierea decontărilor cu creditorii şi debitorii la "___" ____________ 200__ În urma  inventarierii s-a constatat:Sume Debitoare
Nr.
crt.
Denumitea posturilor
 de bilanţ
(Denumitea creditorului)
Cont Suma aferentă bilanţului Data în registrării
datoriei
Data
expirării
datoriei
Sume pentrucare a expirattermenul de prescipţie Altemen
ţiuni
(Cod)
total din care:
confirmate neconfirmate
A 1 2 3 4 5 6 7 8 9
                   
                   
                   
                   
                   
                   
Total X X     X X     X
Numele, prenumele Preşedintele comisiei Membrii comisiei de inventariere Contabil  
         
semnătura          

Anexa 11
Formular INV-7
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15
Denumirea întreprinderii emitente  Nr. de înregistrare ____ din ____________________
_________________________  Către _____________________________________
         (creditoare, debitoare)                               (denumirea întreprinderii)
                                                    Adresa ____________________________________
Adresa____________________
Contul____________________
Banca____________________
Cod fiscal_________________
Telefon___________________
_________________________
        (persoana de contact)
EXTRAS DE CONT
  Conform dispoziţiilor în vigoare vă comunicăm că în evidenţa contabilă la data de _________________________
Întreprinderea dvs. figurează cu următoarele sume:
_________________________________________________________________________
                                                    (creanţe şi/sau datorii)

Document Explicaţii Suma
tip număr data    
         
         
         
         
         
         
         
         

  În termen de 5 zile de la primirea prezentului extras urmează să ne restituiţi acest extras confirmat pentru suma acceptată, iar, în caz de nerecunoaştere a unei sume totale sau parţiale, să anexaţi nota explicativă cuprinzînd obiecţiile dvs.
  Director    Contabil şef

_______________________  _____________________________
    L.Ş.
Anexa 11
Formular INV-7
Denumirea întreprinderii destinare  Nr. de înregistrare ____ din ____________________
_________________________  Către _____________________________________
       (creditoare, debitoare)                               (denumirea întreprinderii)
                                                    Adresa ____________________________________
Adresa____________________
Contul____________________
Banca____________________
Cod fiscal_________________
Telefon___________________
_________________________
        (persoana de contact)
EXTRAS DE CONT
  
În urma primirii extrasului de cont confirmăm cu următoarele sume:
_______________________________________________________________________
                                                     (creanţe şi/sau datorii)

Document Suma Explicaţii Diferenţe
tip număr data      
           
           
           
           
           
           
           
           

  Obiecţiile noastre privind diferenţele din prezentul extras de cont sunt cuprinse în nota explicativă anexată.
  Director    Contabil şef

_______________________  _____________________________
    L.Ş.
_______________________
          (întreprinderea)
ANEXA 12
model
DECIZIE DE RECUPERARE
Nr. ____ din _____________
  Avănd în vedere actul de constatare (proces-varbal, referatul etc.) nr. ____ din _____________ întocmit de
___________ în calitate de ____________ din care rezultă că a fost cauzată o pagubă în valoare de ________ lei
reprezentănd    ____________________________________________
_________________________________________________________________________________________
  Paguba a fost cauzată în perioada _______________, fiind adusă la cunoştinţa conducerii prin actul de constatare sus-manţionat.
  Răaspunzător pentru producerea pagubei este domnul(a) _________________ avănd funcţia de _____________
şi locul de muncă la ____________ domiciliat în ____________ str. ___________ nr. __ bloc__ scara_ etaj__ ap__.
  Avănd în vedere temeiurile de drept şi de fapt care determină angajarea răspunderii materiale, totalul pagubei de ____________ lei le suportă persoanele (a) vinovate(ă) după cum urmează_
  lei _________________ domnul(a) ____________________
  lei _________________ domnul(a) ____________________
  Calculul s-a făcut după cum rezultă din actul de constatare.
  În nota(ele) explicativă(e) întocmită(e) cu ocazia constatării pagubei, domnul(a) _________________ a susţinut că
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Susţinerile s-au dovedit neîntemeiate, deoarece: ___________________________________________________
    În temeiul art. ________________________ (se specifică articolul)
    din Codul Muncii
DECID:
    Se reţine domnului(ei) _________________ avănd funcţia de _________________ locul de muncă __________
domiciliat în _________________ suma de ____________ lei, _______________________________ (în litere) adică
_______________________________________________________________.
    Prezenta decizie de recuperare constituie titlu executoriu de la data înştiinţării.
    Decizia poate fi contestată în termen de ___ de zile de la  înştiinţare la ______________
    Director                                         Jurist                Contabil şef
    L.Ş.
DOVADA DE COMUNICERE
    Subsemnatul _______________ domiciliat în _____________ am primit decizia de recuperare _______ din ____
emisă de _______________ în valoare de _______________ lei.
    Semnătura    Data______________
______________________
ANEXA 13
model
ANGAJAMENT  DE  PLATĂ
    Subsemnatul _______________ domiciliat în____________ str. ___________ nr. __ bloc__ scara_ etaj__ ap__
judeţul ___________ posesor al buletinului de identitate seria___ nr._________ anul _____ avănd funcţia de _________
la întreprinderea __________________ am luat cunoştinţă de faptul că prin __________________________________
s-a constatat, că din vina mea am cauzat întreprinderii _______________ o pagubă de ____________ lei provenită din
_____________________________________________________________________.
    Mă oblig să achit această sumă întreprinderii astfel: _______________________________________________
    Prezentul angajament l-am luat în conformitate cu art. ___ din Legea __________________________________
    În caz de nerespectare se va proceda la executarea silită.
    data ___________________  Semnătura ____________________________
Anexa 14
model
Formular INV-7
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15
Registrul
de control pentru executarea deciziilor de inventariere
la ______________________________________
                  (denumirea întreprinderii)
Început la ________________________
Terminat la_______________________

Nr.
crt
Denumirea
unităţii inventariate, gestiunii
Numele,
prenumele, gestionar
Ddecizie Coponenţa comisiei Semnătura Elementele patrimoniale inventariate Data
 terminării inventarierii
Rezultatele inventerierii Data aprobării rezultatelor de conducerea unităţii Luarea
măsurilor
pentru
lipsurile
constatate
(data)
data număr conform deciziei efectiv rezultat
preliminat
rezultat
 definitiv
stingerea lipsurilor transmiterea dosarului organului de anchetă menţi
uni (cod)
  valoarea valoarea
data lipsuri plusuri data lipsuri plusuri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

Anexa 15
Întreprinderea ___________________________                                                                             Formular INV-9
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15
Proces-vernal
de verivicare a inventarierii la __________________________________________________
                                                  (denumirea întreprinderii, magaziei, secţiei, depozitului)
  Inventarierea a fost efectuată la data___________________ de comisia de inventariere în următoarea componenţă
    Preşedintele ____________________
    Membrii _______________________
  În urma controlului efectuat de comisia de control a inventarierii
                                      Preşedintele ____________________
                                      Membru _______________________
                                      Membru _______________________
s-a constatat:
  I. În listele de inventariere sunt incluse bunurile inventariate în valoare de ________________________ lei
  II. Rezultatele controlului

Nr.
listei
Denumirea elementelor
patrimoniale
supuse controlului
Unit
de
măs
Conform
datelor
din lista
 de
inventariere
S-a constatat în
urma controlului
Rezultatele
controlului
 ("+" sau "-")
cantitatea preţ valoarea cantitatea preţ valoarea cantitatea preţ valoarea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       
                       

  Semnăturile
  persoanelor care au efectuat controlul:
  Preşedintele comisiei de control  membrii comisiei
  ________________________  ___________________
      ___________________
  Preşedintele comisiei de inventariere  membrii comisiei de inventariere
  ___________________________  ________________________
      ________________________
* Se completează la verificarea corectitudinii inventarierii la întreprindere
Anexa 16
model
Formular INV-10
Aprobat prin hotărîrea DSAS
al Republicii Moldova din 18 februarie 2000 nr.15
Registrul
de evidenţă a controlului de verificare după inventariere
la ________________________________________
                           (denumirea întreprinderii)
Început la ________________________
                  (data deschiderii registrului)
Terminat la_______________________
                   (data închiderii registrului)

Nr.
crt.
Numele
şi
funcţia persoanelor care au efectuat controlul
Denumirea unităţii, gestiunii la care s-a efectuat controlul Numele, prenumele, gestionar Data efectuării controlului Sunt
trecute
în listele
 de inventariere
Bunurile controlate Rezultatele controlului Hotărîrea conducerii privind rezultatele controlului Menţiunile persoanei
care a efectuat controlul (cod)
numărul de valori valoarea numărul de bunuri, valori valoarea lipsuei plusuri
cantitatea valoarea cantitatea valoarea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15