LPC103/1998
ID intern unic:  311000
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 103
din  23.07.1998
pentru modificarea şi completarea Legii privind modul de publicare
şi intrare în vigoare a actelor oficiale
Publicat : 13.08.1998 în Monitorul Oficial Nr. 75-76     Data intrarii in vigoare : 13.08.1998
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. - Legea  nr.173-XIII  din 6  iulie 1994 privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1; 1997, nr.66, art.549; 1998,  nr.60-61, art.411) se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1:
    alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Legile, promulgate de Preşedintele Republicii Moldova, hotărîrile Parlamentului, decretele Preşedintelui Republicii Moldova, hotărîrile şi dispoziţiile Guvernului, actele Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi ale  Băncii  Naţionale  a Moldovei, actele internaţionale*  se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova**, editat de Agenţia Naţională de Presă "Moldpres", în limba de stat cu traducere în limba rusă şi în alte limbi, conform legislaţiei. În caz de necesitate, în Monitorul Oficial se publică  şi alte acte oficiale."
    "(4) Actele oficiale nominalizate la alin.(1), cu  excepţia  celor internaţionale, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial sau la data indicată în text. Actele oficiale ce intră în vigoare la data prevăzută  în textul actului respectiv se  publică  în  Monitorul Oficial în termen de 10 zile de la data adoptării.";
    semnele de asterisc *** cu explicaţia din subsol se elimină;
    la alineatul  (3), textul "Direcţiei "Moldpres" se substituie  cu textul "Agenţiei Naţionale de Presă "Moldpres";
    după alineatul  (4) se introduc alineatele (5) şi (6), cu  următorul cuprins:
    "(5) Textele tratatelor internaţionale ale Republicii Moldova care au  intrat în vigoare, textele integrale ale anexelor şi documentelor aferente, rezervele sau declaraţiile Republicii Moldova, efectuate la momentul semnării, ratificării, aderării, acceptării sau aprobării, precumşi actele referitoare la suspendarea, denunţarea sau stingerea tratatelor internaţionale se prezintă spre publicare în Monitorul Oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe, în decursul a 15  zile de la intrarea lor în vigoare.
    (6) În cazul cînd tratatul internaţional nu conţine un text autentic în limba de stat, se prezintă spre publicare textul autentic al acestuia într-o limbă străină şi traducerea oficială în limba de stat, exactitatea traducerii fiind certificată de Ministerul Afacerilor Externe."
    2. Articolul 3 se abrogă.
    3. Articolele 4-12 devin, respectiv, articolele 3-11.
    4. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art.3. - Actul  oficial al cărui conţinut constituie secret de stat intră  în  vigoare la data adoptării sau la data prevăzută în el şi  se comunică numai instituţiilor interesate. În cazul în care unele titluri, capitole, articole ale actului oficial conţin secret de stat, acestea se omit la publicare, în locul lor indicîndu-se: "Secret de stat".
    5. Articolul 4 alineatul (1):
    subalineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "partea I - legile, hotărîrile Parlamentului, decretele Preşedintelui  Republicii Moldova, actele Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele internaţionale şi rapoartele Centrului pentru Drepturile Omului;";
    la subalineatul 2, cuvîntul "ordonanţele" se substituie  prin cuvîntul "dispoziţiile";
    la subalineatul 3, textul "ministerelor, departamentelor" se substituie cu  textul  "organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice".
    Art.II. - Se abilitează Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe cu funcţia de editare, într-o ediţie specială cu caracter oficial, a textelor tratatelor internaţionale ale Republicii Moldova intrate în vigoare de la 1990 pînă  în prezent, a căror autenticitate se certifică de către Ministerul Afacerilor Externe.

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                Dumitru DIACOV

    Chişinău, 23 iulie 1998.
    Nr. 103-XIV.