LC1570/1998
ID intern unic:  311218
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1570
din  26.02.1998
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 30.04.1998 în Monitorul Oficial Nr. 038     art Nr : 272     Promulgat : 17.04.1998
      
    Parlamentul adoptă prezenta lege.
    Art.I. - Codul  fiscal  nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997  (Monitorul Oficial  al Republicii Moldova, 1997, nr.62, art.522) se modifică şi  se completează după cum urmează:
    1. La articolul  13  alineatul (1), după cuvintele "sînt  persoanele juridice şi fizice" se introduc cuvintele ", cu excepţia societăţilor,".
    2. Articolul 18 litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) venitul de  la activitatea societăţilor obţinut de către membrii societăţilor  şi  venitul  obţinut  de către  acţionarii  fondurilor  de investiţii, conform prevederilor cap.9;".
    3. Articolul 20 litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) sumele şi  despăgubirile de asigurare (cu excepţia  anuităţilor) primite  în  baza contractelor de asigurare, în afara celor  primite  în cazul înlocuirii forţate a proprietăţii conform articolului 22;"
    4. Articolul  21  alineatul  (2) se modifică şi  va  avea  următorul cuprins:
    "(2) În cazul   anuităţilor,  partea  oricărei  anuităţi  care  este inclusă  în  venitul anual se deduce la calcularea venitului  impozabil.
Deducerea este egală cu suma vărsată de contribuabil în fondul de pensii nestatal  calificat  şi  nededusă din venitul lui  brut  conform  art.66 alin.(2),  precum  şi  cu suma primelor de asigurare achitate  de  către contribuabil  persoană  fizică  conform  contractului  de  asigurare  şi împărţită  la  numărul de ani presupuşi pentru efectuarea plăţilor  (din momentul în care a început plata anuităţilor)."
    5. La articolul  36 alineatul (1), cuvintele "mai mici de 2% şi"  se exclud.
    6. Articolul 50:
    alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Se permite  deducerea cheltuielilor legate de formarea rezervei de  prime  a  asigurărilor pe termen lung şi a fondului de  asigurare  a pensiilor,  a  fondului  de  rezervă pentru  alte  tipuri  de  asigurare (rezervele tehnice) şi a fondului măsurilor preventive în modul stabilit de Guvern.";
    alineatul (4) se exclude.
    7. La articolul  83 alineatul (4), cuvintele "declaraţia cu  privire la  impozitul pe venit, anexînd la ea" se substituie prin cuvintele  "un document cu privire la venitul obţinut de societate, însoţit de".
    8. La articolul   89  alineatul  (1),  după  cuvîntul  "dobînzi"  se introduc cuvintele "în folosul persoanelor fizice".
    Art.II. - Articolul 24 din Legea nr.1164-XIII din 24 aprilie 1997 cu privire  la administrarea impozitului pe venit şi punerea în aplicare  a titlurilor  I şi II ale Codului fiscal (Monitorul Oficial al  Republicii Moldova,  1997,  nr.62, art.524) se modifică şi se completează după  cum urmează:
    alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Întreprinderile   cu  investiţii  străine,  după   constituirea capitalului social şi declararea primului venit, au dreptul la reducerea cu  50%  a  impozitului  pe  venit pe parcursul  a  5  ani.  Facilitatea menţionată se extinde asupra întreprinderilor în al căror capital social investiţiile  străine depăşesc suma echivalentă cu 250 mii dolari S.U.A. şi   peste   50%   din  venitul  brut  al  cărora  se   constituie   din comercializarea   produselor  (lucrărilor,  serviciilor)  de  fabricaţie proprie. Întreprinderile în al căror capital social investiţiile străine depăşesc  suma echivalentă cu 1 milion dolari S.U.A., după  constituirea capitalului  social  în  modul  prevăzut  de  legislaţie  şi  declararea primului  venit, se scutesc de plata impozitului pe venit pe parcursul a 3  ani de la data încheierii acordului cu Inspectoratul Fiscal Principal de  Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor, cu condiţia că cel puţin 80% din  suma  impozitului  pe venit, calculată şi nevărsată  la  buget,  se investesc  în dezvoltarea producţiei proprii sau în programe de stat  şi ramurale  de dezvoltare a economiei naţionale. Facilitatea  intenţionată se  extinde  asupra  investitorilor care au făcut investiţii pînă  la  1 ianuarie 2000.";
    după alineatul  (3)  se introduce un nou alineat, (4), cu  următorul cuprins:
    "(4) Rezidenţii  zonelor antreprenoriatului liber, pe parcursul a  5 ani:
    a) plătesc impozitul  pe venit în mărime de 45% din cota impozitului pe venit stabilită de legislaţie;
    b) se scutesc  de  impozitul  pe  venitul obţinut  de  la  producţia agricolă produsă în zonă;
    c) se scutesc  de impozitul pe venit începînd cu trimestrul  imediat următor  trimestrului în care rezidenţii au investit pentru  dezvoltarea zonei un capital echivalent cu cel puţin 250 mii dolari S.U.A.";
    alineatele (4),  (5),  (6) şi (7) devin, respectiv, alineatele  (5), (6), (7) şi (8);
    alineatele (6) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) Anuităţile obţinute în baza contractelor de asigurare a pensiei suplimentare,  care  au  fost încheiate pînă la intrarea  în  vigoare  a titlurilor I şi II ale Codului fiscal, nu se impozitează.
    (7) Veniturile  obţinute  sub  formă  de dobînzi  de  la  depozitele bancare  şi de la operaţiile cu hîrtii de valoare de stat, prevăzute  la art.18  lit.g)  şi art.89 alin.(1) din Codul fiscal, nu  se  impozitează pînă la 1 ianuarie 1999."
    Art.III. - Guvernul,  în  termen  de o lună, va  aduce  actele  sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
    Art.IV. - Prevederile articolelor I şi II se pun în aplicare de la 1 ianuarie 1998.
    Art.V. - Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                   Dumitru MOŢPAN
    Chişinău, 26 februarie 1998.
    Nr. 1570-XIII.