LPC1087/2002
ID intern unic:  311949
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1087
din  30.05.2002
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 728-XIII
din 6 februarie 1996 cu privire la pomicultură
Publicat : 05.07.2002 în Monitorul Oficial Nr. 96-99     art Nr : 695
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Articol unic. - Legea nr.728-XIII din 6 februarie 1996 cu privire la pomicultură (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.17-18, art.188), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. În cuprinsul legii, cuvintele "material de înmulţire şi săditor pomicol şi bacifer" se substituie prin cuvintele "material săditor pomicol".
    2. La articolul 1 şi la articolul 6 alineatul (1), cuvîntul "Prelucrătoare" se substituie prin cuvîntul "Alimentare".
    3. Articolele 3 şi 4 vor avea următorul cuprins:
    "Articolul 3. Materialul săditor pomicol
    (1) Se consideră material săditor pomicol materialul obţinut în urma înmulţirii generative şi vegetative, care include:
    a) materialul biologic de reproducţie a plantelor fructifere - sîmburi şi seminţe, părţi de plantă sau plante întregi, inclusiv portaltoiuri;
    b) materialul pentru plantare şi replantare, constituit din pomi, inclusiv pomi altoiţi şi plante pomicole fructifere, destinate producerii de fructe.
    (2) Materialul biologic de reproducţie se obţine în plantaţiile-mamă speciale pentru material semincer, ramuri altoi, marcote, drajoni, butaşi şi stoloni, aprobate, testate la viroze şi neafectate de boli şi dăunători de carantină.
    (3) Materialul săditor pomicol pentru plantare şi replantare se obţine în pepiniere pomicole, cu respectarea asolamentului respectiv.
    (4) Materialul săditor pomicol se clasifică:
    a) după valoarea biologică - în categoriile biologice "Prebază", "Bază" şi "Certificat";
    b) după starea fitosanitară - în "Liber de viroze" (Virus Free) şi "Testat la viroze" (Virus tested);
    c) după indicatorii morfologici - în categoria I şi categoria a II-a.
    Articolul 4. Producerea, testarea, controlul, certificarea
                       şi comercializarea materialului săditor pomicol
    (1) Producerea şi comercializarea materialului săditor pomicol se efectuează de agenţii economici care posedă licenţă de activitate în acest domeniu, acordată în modul stabilit de legislaţia în vigoare. Materialul săditor pomicol se comercializează de către producător.
    (2) Materialul săditor pomicol de categoriile biologice "Prebază" şi "Bază" este multiplicat numai de ameliorator şi de menţinătorul oficial al soiului, iar cel de categoria "Certificat" - şi de alţi agenţi economici în temeiul unui contract încheiat cu amelioratorul sau menţinătorul oficial al soiului.
    (3) Testarea la prezenţa bolilor virotice şi la prezenţa nematozilor în sol se efectuează de un laborator acreditat în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare.
    (4) Controlul şi certificarea materialului săditor pomicol sînt exercitate de Inspectoratul de Stat pentru Seminţe prin inspectoratele de stat teritoriale."
    4. La articolul 5, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "(1) Producătorii de material săditor pomicol multiplică pentru plantare numai soiurile înscrise în Registrul soiurilor de plante şi poartă răspundere pentru puritatea biologică, stabilirea categoriei calităţii şi starea fitosanitară a acestuia, conform legislaţiei."
    5. La articolul 8:
    alineatul unic devine alineatul (1);
    articolul se completează cu alineatul (2), avînd următorul cuprins:
    "(2) Termenul minim de exploatare a plantaţiilor pomicole şi bacifere se stabileşte în funcţie de specie, combinaţia soi-portaltoi, conform prescripţiilor agrotehnice şi normelor tehnice în vigoare."
    6. La articolul 13, textul "materialului de înmulţire şi săditor pomicol şi bacifer de superelită" se substituie prin textul "materialului săditor pomicol de categoriile biologice "Prebază" şi "Bază", iar după cuvintele "din bugetul de stat" se introduc cuvintele "în conformitate cu legislaţia în vigoare".

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                       Eugenia OSTAPCIUC

    Chişinău, 30 mai 2002.
    Nr. 1087-XV.