LPM759/1996
ID intern unic:  311412
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 759
din  06.03.1996
pentru completarea Codului cu privire la contravenţiile
administrative şi Legii viei şi vinului
Publicat : 04.04.1996 în Monitorul Oficial Nr. 20-21     art Nr : 222     Data intrarii in vigoare : 04.04.1996
MODIFICAT
LP57/10.03.06, MO75-78/19.05.06 art.314 în vigoare din 19.07.06


    Parlamentul adoptă prezenta lege.
Art. I. - Codul cu privire la contravenţiile administrative, aprobat prin Legea R.S.S. Moldoveneşti din 29 martie1985 (Veştile Sovietului Suprem şi ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti,1985, nr. 3, art. 47), se completează după cum urmează:
1. După articolul 108 se introduc articolele 1081 - 1087,  cu următorul cuprins:
"Articolul 1081. Încălcarea modului stabilit de încercare şi raionare
                                 a soiurilor de viţă de vie
Încălcarea  modului stabilit  de încercare şi raionare a soiurilor de viţă de vie - atrage după sine aplicarea unei amenzi persoanelor cu funcţii de răspundere în mărime de pînă la zece salarii minime.
Articolul 1082.  Comercializarea materialului de înmulţire  şi
                         săditor viticol necorespunzător normelor tehnice
Comercializarea materialului de înmulţire şi săditor viticol necorespunzător normelor tehnice - atrage după sine aplicarea unei amenzi cetăţenilor în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi persoanelor cu funcţii de răspundere - pînă la şaptezeci şi cinci de salarii  minime cu confiscarea  materialului  necorespunzător normelor tehnice.
Articolul 1083.  Încălcarea modului stabilit de înfiinţare      
                          a plantaţiilor viticole
Înfiinţarea de plantaţii viticole pe o suprafaţă de peste 0,15  ha cu soiuri  neraionate  sau cu material  săditorviticol necorespunzător normelor  tehnice fie fără  proiect sau autorizaţia  respectivă,  fie sădirea de noi plantaţii viticole în  locul celor defrişate  pînă  la expirarea  a trei ani de la defrişare -
atrage după sine aplicarea unei amenzi  cetăţenilor  în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi  persoanelor cu funcţii de răspundere - pînă la şaptezeci  şi cinci de salarii minime.
Articolul 1084.  Încălcarea modului stabilit de trecere la
                           pierderi şi de defrişare a plantaţiilor viticole
Încălcarea modului  stabilit de trecere la pierderi şi de defrişare a  plantaţiilor viticole  -  atrage după sine aplicarea unei  amenzi cetăţenilor  în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi persoanelor cu funcţii de răspundere - pînă la şaptezeci şi  cinci  de salarii  minime.
Articolul 1085.  Încălcarea normelor tehnologice
                          şi tehnice la prepararea vinurilor şi altor
                          produse vinicole
Încălcarea normelor tehnologice şi tehnice la prepararea vinurilor şi altor produse vinicole, precum şi a Regulamentului de preparare a vinurilor cu denumire de origine, sau a documentelor normative şi standardelor de marcare, ambalare, etichetare şi transport al produselor vinicole  -  atrage după  sine aplicarea unei  amenzi cetăţenilor în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi persoanelor cu funcţii  de răspundere - pînă la şaptezeci şi cinci de salarii minime.
Articolul 1086.   Eliberarea documentelor privind calitatea
                           produselor vinicole cu indici falsificaţi
                           în mod intenţionat
Eliberarea documentelor privind calitatea produselor vinicole  cu indici  falsificaţi  în  mod  intenţionat,  precum şi falsificarea documentelor  privind calitatea produselor vinicole, care a cauzat daune neînsemnate,  -  atrag  după sine aplicarea unei amenzi cetăţenilor în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi persoanelor cu funcţii de răspundere - pînă la şaptezeci şi cinci de salarii minime.
Articolul 1087. Încălcarea modului şi condiţiilor stabilite de
                         comercializare şi export al vinurilor şi altor
                         produse vinicole
Încălcarea modului şi condiţiilor stabilite de comercializare şi export  al  vinurilor  şi  altor produse vinicole  -  atrage  după  sine aplicarea unei amenzi cetăţenilor în mărime de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime şi persoanelor cu funcţii de răspundere - pînă la şaptezeci şi cinci de salarii  minime cu  confiscarea  produselor nevîndute."
2. Articolul 209  alineatul 1 după cifra "108" se  completează  cu cifrele "1081-1087".
3. Articolul 297 subalineatul 1 după cifra "88" se completează  cu cifrele "1082, 1087".
4. Articolul 299 se completează cu un alineat nou, 2, cu următorul cuprins:
"Materialul confiscat în conformitate cu articolul 1082  se nimiceşte."

      [ Art.II abrogat prin LP57/10.03.06, MO75-78/19.05.06 art.314 din 19.07.06]

Art. II. - Articolul 1 din Legea viei şi vinului nr. 131-XIII din 2 iunie  1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr. 3,  art. 28) se completează cu un alineat nou, 4, cu următorul cuprins:
"(4) Veniturile, obţinute de la comercializarea materialului de înmulţire şi săditor viticol necorespunzător   normelor tehnice, a vinurilor şi altor produse vinicole cu încălcarea modului şi condiţiilor stabilite de comercializare şi  export,  prin   decizie judecătorească se  percep în bugetul de stat."
Art. III. - Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.


PREŞEDINTELE
      PARLAMENTULUI                                                 Petru LUCINSCHI


      Chişinău, 6 martie 1996.
      Nr. 759-XIII.