LPC1253/2002
ID intern unic:  312008
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1253
din  19.07.2002
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1466-XIII
din 29 ianuarie 1998 cu privire la reglementarea repatrierii de
mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile
economice externe
Publicat : 15.08.2002 în Monitorul Oficial Nr. 117-119     art Nr : 952
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Legea nr.1466-XIII din 29 ianuarie 1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile economice externe (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr.28-29, art.203), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.  La articolul 2:
în definiţia noţiunii declaraţia de repatriere, cuvintele "din export" se substituie prin cuvintele "din export/leasing";
în definiţia noţiunii cartela de plată, cuvintele "de import" se substituie prin cuvintele "nerezidenţilor pentru import/leasing".
2. Articolul 3 va avea următorul  cuprins:
"Articolul 3 Termenele de repatriere a mijloacelor băneşti,
                      a mărfurilor şi serviciilor provenite din
                      tranzacţiile economice externe
(1) Agenţii economici rezidenţi ai Republicii Moldova, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, sînt obligaţi să înregistreze în conturile lor din băncile autorizate ale Republicii Moldova încasările de la export, sumele transferate în avans pentru importul neefectuat, să efectueze importul de mărfuri şi servicii în urma plăţilor pentru import sau să repatrieze mijloacele băneşti şi/sau materiale în urma altor tranzacţii economice externe (în continuare repatrierea mijloacelor băneşti şi materiale) în termenele stabilite, după cum urmează:
a) în contractele de export şi reexport - 180 de zile calendaristice de la data expedierii mărfurilor respective de către furnizor şi 90 de zile calendaristice pentru mărfurile strategice a căror listă se stabileşte de Guvern;
b) în contractele de import şi reimport - 90 de zile calendaristice de la data efectuării plăţii pentru marfă;
c) în contractele barter - 90 de zile calendaristice de la data onorării angajamentelor de export. În cazul tranzacţiilor barter, termenele de repatriere se extind cu 15 zile calendaristice, cu excepţia tranzacţiilor cu nerezidenţii din ţările europene şi din partea europeană a Federaţiei Ruse;
d) în contractele de cooperare - 60 de zile calendaristice de la data încheierii ciclului tehnologic;
e) în contractele de leasing, la scoaterea obiectului leasingului din Republica Moldova, primele încasări, dar cel puţin de 25 la sută din suma specificată în contracte, se efectuează pe parcursul a 180 de zile calendaristice de la data scoaterii acestuia. Încasările ulterioare se vor efectua cel puţin o dată în decurs de 365 de zile calendaristice următoare. La introducerea obiectului leasingului în Republica Moldova, în cazul achitării plăţii prealabile potrivit contractului de leasing, obiectul în cauză se introduce în termen de 90 de zile calendaristice de la data efectuării acestei plăţi;
f) în contractele de export în regim de consignaţie - cel mult un an de la data livrării mărfii. Lista mărfurilor ce pot fi exportate în regim de consignaţie se stabileşte de către Guvern.
(2) Mijloacele băneşti transferate în avans  nerezidenţilor pentru prestări de servicii şi neutilizate în termenele prevăzute în contractele economice externe, în cel mult 90 de zile calendaristice de la data efectuării transferului, se asimilează cu sumele nerepatriate în termen din alte operaţiuni şi se supun sancţiunilor pecuniare în  modul specificat la art.5 alin.(3).
(3) În cazul efectuării lucrărilor de construcţii-montaj, realizării de obiecte "la cheie", prestării de servicii în străinătate, executate cu plata la timp, termenul de încasare (repatriere) a contravalorii acestora, în expresie bănească sau naturală, este de 15 zile de la termenele scadente prevăzute în contractele externe.
(4) Pentru tranzacţiile care, potrivit contractelor, prevăd elaborarea proiectelor de documentaţie, fabricarea, asamblarea şi furnizarea utilajului şi mijloacelor tehnice complicate (nestandard), termenul de repatriere a mijloacelor materiale  se consideră data stabilită prin obligaţiile contractuale.
(5) Termenul de repatriere a mărfurilor se va extinde pe întreg parcursul aflării acestora la păstrare sub supraveghere vamală la depozitele vamale, cu excepţia cazurilor de export ulterior în corespundere cu  regimul vamal.
(6) În cazul în care mărfurile sînt importate în vederea prelucrării în Republica Moldova, agenţii economici sînt responsabili de încasarea contravalorii  manoperei şi a altor cheltuieli aferente producţiei.
(7) Pentru asigurarea controlului asupra încasărilor valutare, Departamentul Vamal prezintă Băncii Naţionale a Moldovei, pînă la data de 20 a fiecărei luni, informaţiile privind efectuarea operaţiunilor de export-import al bunurilor contra mijloace băneşti.
(8) În  scopul ţinerii unei evidenţe stricte şi operative a modificărilor în ceea ce priveşte operaţiunile de export-import, Departamentul Vamal va efectua modificările respective în declaraţiile vamale ale agenţilor economici numai în baza prezentării documentelor doveditoare şi numai în limitele termenelor de repatriere, stabilite de prezenta lege pentru operaţiunile de export-import, înregistrate iniţial în declaraţiile vamale ale agentului economic. Informaţiile privind modificările efectuate se prezintă lunar Băncii Naţionale a Moldovei. În cazurile reperfectării, în modul stabilit, a contractelor de barter în  orice alte tipuri de contracte, termenele stabilite în prezentul articol nu se întrerup şi nici nu se prelungesc. Totodată, dacă nerezidentul îşi onorează obligaţiile prin transferarea mijloacelor valutare cuvenite pe contul rezidentului, termenul de repatriere a mijloacelor se prelungeşte cu 90 de zile calendaristice.
(9) În cazuri excepţionale, pînă la adoptarea unei legi organice referitoare la cazurile de forţă majoră, Guvernul se abilitează cu dreptul de a adopta hotărîri de prelungire a termenelor de repatriere a mijloacelor băneşti şi a celor materiale, provenite din tranzacţiile economice externe ale rezidenţilor Republicii Moldova.
(10) Nu sînt pasibile de repatriere mijloacele băneşti şi cele materiale utilizate în scopul:
a) dezvoltării bazei tehnico-materiale, suportării cheltuielilor pentru lucrări de construcţie, reparaţie, exploatare a imobilului, întreţinerea în regim de lucru, reparaţia şi modernizarea obiectelor şi a utilajului de producţie aflat în proprietatea (arendat) rezidentului Republicii Moldova, dar situat pe teritoriul altor ţări;
b) asigurării condiţiilor de muncă şi de trai ale lucrătorilor cetăţeni ai Republicii Moldova care îşi desfăşoară activitatea de muncă la obiectele ce aparţin (arendate) rezidenţilor Republicii Moldova, aflate pe teritoriul altor ţări;
c) asigurării gajării obiectelor în corespundere cu contractele de leasing, încheiate de către rezidenţii Republicii Moldova pînă la finele acţiunii contractului.
(11) Pentru fiecare tranzacţie de export-import efectuată în baza contractelor de vînzare-cumpărare, agenţii economici sînt obligaţi să completeze declaraţia de repatriere sau cartela de plată, potrivit formularelor stabilite de Banca Naţională a Moldovei, atît pentru exportul de mărfuri, cît şi pentru transferul de mijloace băneşti în vederea importului de mărfuri, prestării de servicii. Declaraţia de repatriere, cartela de plată se perfectează de către agentul economic şi în cazul încheierii contractelor de leasing care prevăd achitările contra mijloace băneşti. Departamentul Vamal va perfecta declaraţia vamală de export, care prevede exportul mărfurilor (obiecte ale leasingului) exclusiv contra mijloace băneşti numai la prezentarea de către exportator şi locator a declaraţiei de repatriere.
(12) În cazul în care, în calitate de mijloc de achitare pentru mărfurile exportate şi serviciile prestate de către agenţii economici rezidenţi ai Republicii Moldova, se transmit cambii emise de Ministerul Finanţelor în favoarea Societăţii pe Acţiuni "Gazprom" din Federaţia Rusă în scopul reglementării datoriei Republicii Moldova pentru gazele naturale livrate în anii 1996-1997, obligaţiile agenţilor economici rezidenţi ai Republicii Moldova privind repatrierea mijloacelor valutare se consideră executate din momentul în care le-au fost transmise cambiile de către nerezidenţi."
3. Articolul 4:
la alineatul (1), după cuvintele "aferente exporturilor de mărfuri" se introduc  cuvintele "şi obiectelor de leasing";
alineatul (2) va avea următorul cuprins:
"(2) Importul de mărfuri şi servicii, introducerea obiectelor de leasing contra mijloace băneşti, efectuate de către agenţii economici din Republica Moldova care au transferat mijloacele băneşti, se urmăresc de către Banca Naţională a Moldovei prin intermediul băncilor comerciale în baza cartelei de plată.";
la alineatul (3), cuvintele "mijloacelor băneşti, a mărfurilor şi serviciilor" se substituie prin cuvintele "mijloacelor băneşti, a mărfurilor, serviciilor, obiectelor de leasing (care prevăd achitările contra mijloace băneşti)".
4. Articolul 5 va avea următorul  cuprins:
"Articolul 5.  Constatarea încălcărilor şi aplicarea
                     sancţiunilor pecuniare
(1) Constatarea  încălcărilor şi aplicarea sancţiunilor pecuniare se efectuează de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în baza rezultatelor verificării datelor privind nerespectarea de către agenţii economici a termenelor de încasare (repatriere) a mijloacelor băneşti şi a celor materiale, prezentate lunar de Banca Naţională a Moldovei şi Departamentul Vamal. Amenzile se percep în lei moldoveneşti pe cale extrajudiciară şi se transferă la bugetul de stat.
(2) În cazul în care în contul curent, în lei moldoveneşti, al agentului economic mijloacele necesare lipsesc sau sînt insuficiente, agentul economic este obligat să vîndă, în modul stabilit, valuta din conturile sale valutare, iar mijloacele obţinute să le transfere în contul curent pentru achitarea amenzii.
(3) Nerespectarea termenelor de repatriere a mijloacelor băneşti, a celor materiale şi serviciilor se sancţionează cu amendă, aplicată agenţilor economici, în proporţie de 0,3 la sută din suma (valoarea) mijloacelor nerepatriate pentru fiecare zi calendaristică de întîrziere.
(4) Cuantumul amenzii nu poate depăşi suma (valoarea) mijloacelor băneşti şi a celor materiale nerepatriate în termenele stabilite.
(5) Achitarea amenzii nu scuteşte agenţii economici de obligaţia de repatriere a mijloacelor băneşti şi a celor materiale. în cazul în care suma amenzii achitate echivalează cu sumele nerepatriate sau cu valoarea mărfurilor neimportate, agentul economic este scutit de obligaţia de repatriere.
(6) În cazul în care agenţii economici nu execută în termen de 2 luni hotărîrile privind achitarea amenzii pentru nerespectarea termenelor de repatriere a mijloacelor băneşti, a celor materiale şi a serviciilor, băncile comerciale suspendă plăţile, în baza contractelor de import, iar Departamentul Vamal - operaţiunile de export ale agenţilor economici, în baza informaţiei Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, pînă la executarea de către aceştia a sancţiunilor aplicate.
(7) Nu sînt supuse sancţiunilor pecuniare sumele nerepatriate de la export-import provenite din tranzacţiile economice externe:
a) dacă acestea constituie plăţi prevăzute în acordurile interguvernamentale sau în contractele încheiate de autorităţile administraţiei publice centrale;
b) dacă, în decurs de o lună de la data expirării termenului de repatriere, partenerului extern i-au fost înaintate pretenţii şi/sau dacă, în termen de două luni de la data expirării termenului de repatriere faţă de acesta, a fost începută procedura judiciară - pe toată perioada examinării litigiilor în instanţele judecătoreşti;
c) dacă există reclamaţii privind cantitatea şi calitatea mărfurilor, prezentate de partenerii economici externi, în baza documentelor respective eliberate de  autorităţile competente;
d) la livrarea pieselor de schimb şi componentelor pentru mărfurile exportate şi aflate în perioada de garanţie;
e) la exporturile temporare;
f) la returnarea de către nerezident a mijloacelor băneşti şi a mărfurilor neachitate, dar nu mai tîrziu de o lună de la data expirării termenului de repatriere;
g) în cazurile de forţă majoră confirmate de autorităţi competente;
h) în cazurile pierderilor suportate de agenţii economici în urma accidentelor rutiere confirmate documentar;
i) în cazul pierderilor suportate de agenţii economici în urma reducerilor de preţ al mărfurilor, confirmate prin documentele respective."
5. În cuprinsul legii, cuvintele "Departamentul Controlului Vamal" se substituie prin cuvintele "Departamentul Vamal".

    PREŞEDINTELE  
    PARLAMENTULUI                                  Eugenia OSTAPCIUC

    Chişinău, 19 iulie 2002.
    Nr. 1253-XV.