LPC291/2003
ID intern unic:  312302
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 291
din  10.07.2003
pentru modificarea şi completarea Codului
transporturilor auto
Publicat : 01.08.2003 în Monitorul Oficial Nr. 163     art Nr : 658     Promulgat : 22.07.2003
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Codul transporturilor auto, aprobat prin Legea nr.116-XIV din 29 iulie 1998 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1998, nr.90-91, art.581), se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 2:
la litera d), după cuvîntul "periculoase" se introduce textul "pe teritoriul Republicii Moldova";
litera h) va avea următorul cuprins:
"h) Regulamentul cu privire la asigurarea securităţii circulaţiei rutiere la întreprinderi, instituţii, organizaţii ce efectuează transporturi de pasageri şi mărfuri."
2. Articolul 3:
noţiunea "agent transportator" va avea următorul cuprins:
"agent transportator (cărăuş) - persoană fizică, înregistrată ca subiect economic al activităţii de întreprinzător, sau persoană juridică, care deţine în proprietate ori arendează mijloace de transport şi care efectuează transporturi urbane, suburbane, interurbane şi/sau internaţionale de călători sau de mărfuri;"
articolul se completează cu noţiunea "autorizaţie", cu următorul cuprins:
"autorizaţie - document eliberat, în conformitate cu reglementările în vigoare, de către organul de specialitate al administraţiei publice centrale sau de către alt organ împuternicit de el, care permite agentului economic să presteze în anumite condiţii unul sau mai multe servicii din domeniul transporturilor auto."
3. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
"Articolul 6. Licenţierea şi autorizarea activităţii în domeniul transporturilor auto
Activitatea în domeniul transporturilor auto este supusă licenţierii sau autorizării în conformitate cu legislaţia în vigoare."
4. La articolul 8, textul "actele normative şi de Regulamentul circulaţiei rutiere" se înlocuieşte cu textul "prezentul Cod şi de actele normative în vigoare".
5. Articolul 14:
la alineatul (3), după textul "agenţii transportatori" se introduce textul ", cu respectarea actelor normative în vigoare,";
articolul se completează cu alineatul (4), cu următorul cuprins:
"(4) Transportarea călătorilor cu taximetrele se efectuează în corespundere cu Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje."
6. La articolul  15, după textul "călătorilor (bagajelor)" se introduce textul "pe rute regulate se efectuează prin intermediul autogărilor şi".
7. La articolul 19, în titlu şi în text, cuvîntul "Regimul" se înlocuieşte cu cuvîntul "Programul".
8. La articolul 20 litera e), textul ", iar dacă" se înlocuieşte cu cuvîntul "sau".
9. La articolul 21 litera c), cuvîntul "Regulamentul" se înlocuieşte cu cuvintele "cerinţele Regulamentului".
10. La articolul 23 alineatul (2), după cuvîntul "corosive" se introduce cuvîntul ", nocive".
11. Articolul 24:
alineatul unic devine alineatul (1);
articolul se completează cu alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) În activitatea lor, agenţii transportatori se călăuzesc de prevederile prezentului cod, altor acte normative în vigoare, precum şi de acordurile şi convenţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte."
12. La articolul 26 alineatul (2), textul "transporturilor auto de mărfuri periculoase" se înlocuieşte cu textul "transporturilor de mărfuri periculoase pe teritoriul Republicii Moldova şi în convenţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte".
13. La articolul 31, prima propoziţie va avea următorul cuprins:
"Echipajul mijlocului de transport auto  este obligat să controleze conformitatea cantităţii mărfurilor, integrităţii ambalajelor declarate în acte, stivuirii şi fixării mărfurilor în autovehicul cu cerinţele securităţii circulaţiei."
14. Articolul 33 va avea următorul cuprins:
"Articolul 33. Însoţirea mărfurilor
(1) Însoţirea mărfurilor poate fi organizată atît de expeditorul de mărfuri, cît şi de agentul transportator potrivit contractului încheiat în baza regulamentelor de transportare a încărcăturilor conform tipurilor lor.
(2) Însoţirea mărfurilor periculoase se organizează în conformitate cu legislaţia în vigoare."
15. Articolul 36:
la alineatul (1), cuvintele "şi suburban" se exclud şi  după textul "iar în traficul" se introduce cuvîntul "suburban,";
la alineatul (2), textul "Modul de reparare a" se înlocuieşte cu cuvîntul "Repararea", iar cuvîntul "reglementat" se înlocuieşte cu  cuvîntul "reglementată".
16. La articolul 37, literele a) şi b) vor avea următorul cuprins:
"a) să stabilească, în conformitate cu legislaţia în vigoare, regimul şi graficul de transport, cu excepţia efectuării transporturilor de călători pe rute regulate;
b) să stabilească, în limitele competenţei sale, conform modalităţii stabilite, rute şi curse suplimentare de transport pentru călători, cu excepţia efectuării transporturilor de călători pe rute regulate;"
17. Articolul 38:
litera a) va avea următorul cuprins:
"a) să-şi organizeze activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare, în condiţii de calitate şi capacitate profesională corespunzătoare;"
la litera d), după textul "să respecte" se introduce textul "legislaţia muncii şi";
litera g) se completează în final cu textul "în conformitate cu legislaţia în vigoare".
PREŞEDINTELE  
PARLAMENTULUI           Eugenia OSTAPCIUC
Chişinău, 10 iulie 2003.
Nr.291-XV.