LPC215/2006
ID intern unic:  316979
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 215
din  13.07.2006
pentru modificarea şi completarea Legii nr.1260-XV
din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură
Publicat : 11.08.2006 în Monitorul Oficial Nr. 126-130     art Nr : 611
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. - Legea nr.1260-XV din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr.126-127, art.1001), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1,  alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Avocatul este liber profesionist, consultant independent şi reprezentant în toate chestiunile juridice. Activitatea avocatului nu este activitate de întreprinzător."
    2. Articolul 2:
    litera e) se exclude;
    litera f) devine litera e).
    3. Articolul 5:
    articolul se completează cu un alineat nou, care devine alineatul (1), cu următorul cuprins:
    "(1) Orice persoană are dreptul să consulte în chestiunile juridice un avocat şi să fie reprezentată de acesta în raporturile cu toate persoanele fizice şi juridice, inclusiv cu statul şi cu organele acestuia, în instanţele de judecată şi în judecătoriile arbitrale."
    alineatele (1)-(6) devin alineatele (2)-(7);
    la alineatul (2), textul "garantează asistenţa juridică profesională" se înlocuieşte cu textul "asigură accesul la asistenţa juridică profesională".
    4. La articolul 7, alineatele (3), (4) şi (5) se exclud.
    5. Articolul 8:
    după alineatul (2) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Sînt scutite  de  efectuarea stagiului  profesional şi de examenul de calificare persoanele care au  cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului."
    alineatele (3)-(5) devin alineatele (4)-(6);
    la alineatul (5), cifra "(3)" se înlocuieşte cu cifra "(4)".
    6. La articolul 10, alineatele (1), (2) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    "(1) Stagiul profesional durează un an. Consiliul Baroului poate reduce acest termen, în conformitate cu criteriile stabilite în Regulamentul privind condiţiile stagiului profesional, la cererea avocatului stagiar şi la demersul avocatului care asigură efectuarea stagiului, depuse după expirarea a 3 luni de stagiere.
    (2) Regulamentul privind condiţiile de efectuare a stagiului profesional este aprobat de Congres, la propunerea Consiliului Baroului.
    (3) Stagiul profesional se desfăşoară în baza contractului încheiat între avocatul stagiar şi avocatul care asigură efectuarea stagiului, înregistrat la Consiliul Baroului."
    7. Articolele 11, 12 şi 13 vor avea următorul cuprins:
    "Articolul 11. Dreptul de a desfăşura activitatea de avocat
    (1) Pentru desfăşurarea activităţii de avocat, solicitantul adresează o cerere scrisă  ministrului justiţiei privind eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat.
    (2) După primirea licenţei, avocatul este în drept să desfăşoare activitatea de avocat doar după:
    a) depunerea jurămîntului;
    b) înregistrarea biroului de avocaţi în condiţiile art.29.
    Articolul 12. Suspendarea activităţii de avocat
    (1) Activitatea de avocat se suspendă de drept:
    a) la cererea scrisă a avocatului, în cazul existenţei unor motive întemeiate;
    b) în caz de incompatibilitate, pe durata existenţei acestei stări;
    c) pe perioada interdicţiei de a activa, dispuse prin hotărîre judecătorească sau disciplinară;
    d) în cazul neefectuării de către avocat a defalcărilor în bugetul Baroului la expirarea a 6 luni de la termenul scadent,  pînă la achitarea integrală a restanţei.
    (2) Licenţa şi legitimaţia avocatului a cărui activitate este suspendată se transmit, în termen de 10 zile, Consiliului Baroului, unde se păstrează pe parcursul perioadei de suspendare a activităţii de avocat.
    (3) Consiliul Baroului este obligat, în termen de 10 zile de la data suspendării activităţii de avocat, să consemneze acest fapt în Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat şi să publice această informaţie în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
    Articolul 13. Încetarea activităţii de avocat
    (1) Activitatea de avocat încetează:
    a) prin renunţare în scris la exerciţiul profesiei;
    b) în cazul retragerii licenţei;
    c) în caz de deces;
    d) în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi incompatibilă cu normele deontologice ale activităţii de avocat.
    (2) Avocatul a cărui activitate a încetat este obligat să restituie Consiliului Baroului, în termen de 10 zile, licenţa şi legitimaţia de avocat.
    (3) Consiliul Baroului este obligat, în termen de 10 zile de la data încetării activităţii de avocat, să consemneze acest fapt în Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat şi să publice această informaţie în Monitorul Oficial al Republicii Moldova."
    8. La articolul 15 alineatul (2), cifra "(3)" se înlocuieşte cu cifra "(4)".
    9. La articolul 16, în ambele alineate, sintagma "Ministerul Justiţiei" se înlocuieşte cu sintagma "Consiliul Baroului".
    10. La articolul 17, alineatul (2)  va avea următorul cuprins:
    "(2) Licenţa pentru exercitarea profesiei de avocat se eliberează de către Ministerul Justiţiei în termen de 10 zile de la data adoptării hotărîrii privind susţinerea examenului de calificare, iar în cazul persoanelor specificate la art.8 alin.(3) - în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de eliberare a licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat în temeiul hotărîrii Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat privind eliberarea licenţei."
    11. Articolele 18 şi 19 vor avea următorul cuprins:
    "Articolul 18. Admiterea în profesia de avocat
    (1) Admiterea în profesia de avocat se efectuează în baza examenului de calificare susţinut în faţa Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat, precum şi în condiţiile art.8 alin.(3).
    (2) Regulamentul privind modul de susţinere a examenului de calificare se aprobă de către Congres, după coordonarea  lui cu Ministerul Justiţiei.
    (3) Hotărîrea privind susţinerea examenului de calificare se adoptă şi se comunică persoanei care a susţinut examenul de calificare în termen de cel mult 10 zile de la data susţinerii.
    (4) Rezultatele examenelor de calificare sînt aprobate prin hotărîre de către Comisia de licenţiere a profesiei de avocat.
    (5) Hotărîrile Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat pot fi contestate în instanţa de judecată.
    Articolul 19. Actele necesare pentru admiterea la
                         examenul de calificare şi pentru eliberarea
                         licenţei de exercitare a profesiei de avocat
    (1) Pentru admiterea la examenul de calificare, solicitantul prezintă Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat următoarele acte:
    a) cererea de admitere la examenul de calificare;
    b) copia buletinului de identitate;
    c) copia diplomei de licenţiat în drept;
    d) contractul de efectuare a stagiului profesional;
    e) copia carnetului de muncă (în cazul în care există);
    f) raportul privind efectuarea stagiului profesional, aprobat de către avocatul care a asigurat efectuarea stagiului;
    g) referinţa eliberată de avocatul care a asigurat efectuarea stagiului profesional;
    h) cazierul judiciar;
    i) certificatul medical;
    j) declaraţia despre faptul că în perioada stagiului profesional el nu a desfăşurat activităţi incompatibile cu profesia de avocat, specificate la art.9;
    k) legitimaţia de avocat stagiar.
    (2) Prezentarea unor acte ce conţin informaţii neveridice poate servi drept temei pentru refuzul de admitere a persoanei la examenul de calificare.
    (3) Pentru eliberarea licenţei de exercitare a profesiei de avocat, persoanele specificate la art.8 alin.(3) prezintă Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat următoarele acte:
    a) cererea de eliberare a licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat;
    b) copia buletinului de identitate:
    c) copia diplomei de licenţiat în drept;
    d) copia carnetului de muncă;
    e) certificatul medical;
    f) cazierul judiciar;
    g) recomandarea de la ultimul loc de muncă în funcţia de judecător sau de procuror."
    12. La articolul 21 alineatul (2) litera c), textul "de admitere în profesie" se înlocuieşte cu textul "privind susţinerea examenului de calificare".
    13. La articolul 22 alineatul (2), sintagma "Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat" se înlocuieşte cu sintagma "Comisiei pentru etică şi disciplină".
    14. La articolul 23 alineatul (1), partea introductivă va avea următorul cuprins:  
    "(1) Avocatul depune următorul jurămînt:"
    15. Articolul 25 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 25. Lista avocaţilor care au dreptul de a
                          exercita profesia  de avocat
    (1) Consiliul Baroului, în termen de cel mult 10 zile de la data admiterii în profesia de avocat în condiţiile art.11, include avocatul în Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat.
    (2) Consiliul Baroului publică anual, nu mai tîrziu de data de 25 decembrie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat. Lista avocaţilor se publică şi pe pagina oficială de Internet a Consiliului Baroului. Concomitent copia se remite Ministerului Justiţiei.
    (3) Avocatul a cărui activitate a încetat se exclude, de către Consiliul Baroului, din Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat."
    16. Articolul 26 se completează cu alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins:
    "(5) Biroul de avocaţi îşi începe activitatea la data înregistrării acestuia de către Consiliul Baroului.
    (6) Dizolvarea biroului de avocaţi se efectuează în conformitate cu legislaţia civilă."
    17. Articolul 28 se completează cu alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Biroul asociat de avocaţi este condus de un avocat ales de membrii biroului."
    18. Articolul 29:
    alineatul (1):
    partea introductivă va avea următorul cuprins:
    "(1) Birourile individuale şi birourile asociate de avocaţi se înregistrează de către Consiliul Baroului în termen de cel mult o lună de la data prezentării următoarelor acte şi informaţii:"
    la litera b), sintagma "Ministerul Justiţiei" se înlocuieşte cu sintagma "Consiliul Baroului";
    alineatul se completează cu litera e), cu următorul cuprins:
    "e) datelor despre legătura telefonică, electronică, poştală sau de alt gen dintre Consiliul Baroului şi avocat."
    la alineatul (2), sintagma "Ministerul Justiţiei" se înlocuieşte cu sintagma "Consiliul Baroului";
    alineatul (6) va avea următorul cuprins:
    "(6) În cazul fuziunii, divizării sau lichidării biroului de avocaţi, informaţia referitoare la acest birou se exclude din Registrul birourilor de avocaţi."
    19. Articolul 31:
    alineatul (3):
    după litera b) se introduce o literă nouă, care devine litera c), cu următorul cuprins:
    "c) Comisia de licenţiere a profesiei de avocat;"
    literele c) şi d) devin literele d) şi e);
    alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    "(4) Organele Baroului asigură accesul persoanelor fizice şi juridice la asistenţa juridică calificată, acordată de către avocaţi."
    după alineatul (4) se introduce  un alineat nou, care devine alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Consiliul Baroului şi comisiile Baroului interacţionează în exercitarea atribuţiilor lor în conformitate cu prevederile prezentei legi."
    alineatul (5) devine alineatul (6).
    20. Articolul 32:
    la alineatul (1), după sintagma "Consiliului Baroului," se introduce  sintagma "Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat,";
    alineatul (2):
    litera a) va avea următorul cuprins:
    "a) alege şi revocă membrii Consiliului Baroului, avocaţii membri ai Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat şi ai Comisiei pentru etică şi disciplină,  membrii Comisiei de cenzori, alege, la prima sa şedinţă, noii membri, după revocarea vechilor membri, în modul stabilit de prezenta lege;"
    la litera e), după sintagma "Consiliului Baroului," se introduce sintagma "Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat,";
    la litera f), după sintagma "Consiliului Baroului" se introduce sintagma " , Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat";
    după litera g) se introduce o literă nouă, care devine litera h), cu următorul cuprins:
    "h) aprobă regulamentul privind avocatul coordonator;"
litera h) devine litera i).
    21. La articolul 35, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "(1) Consiliul Baroului:
    a) convoacă Congresul;
    b) organizează îndeplinirea hotărîrilor Congresului;
    c) aprobă contractele şi angajamentele semnate de preşedintele Consiliului Baroului;
    d) coordonează volumul şi modul de remunerare a avocaţilor, efectuată din bugetul de stat în legătură cu asigurarea de către stat a accesului la o asistenţă juridică calificată din oficiu, în condiţiile prezentei legi;
    e) numeşte avocaţii coordonatori;
    f) organizează instruirea profesională continuă a avocaţilor;
    g) ţine Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat;
    h) înregistrează birourile de avocaţi şi ţine registrul birourilor de avocaţi;
    i) stabileşte forma mandatului avocatului, care confirmă împuternicirile acestuia;
    j) înregistrează contractele privind efectuarea stagiului profesional;
    k) soluţionează conflictele şi litigiile ce ţin de efectuarea stagiului profesional;
    l) soluţionează alte chestiuni atribuite de prezenta lege în competenţa sa ori delegate de Congres."
    22. La articolul 39, titlul şi alineatul (1) vor avea următorul cuprins:
    "Articolul 39. Asigurarea materială a activităţii organelor
                           Baroului de avocaţi
    (1) Organele Baroului de avocaţi îşi desfăşoară activitatea în baza mijloacelor acumulate din:
    a) defalcările efectuate de avocaţi în mărimea stabilită prin hotărîre a Congresului;
    b) taxele pentru examenele de calificare;
    c) alte plăţi neinterzise de lege."  
    23. Articolul 40 se completează cu alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Hotărîrile comisiilor Baroului se adoptă cu votul majorităţii simple a membrilor săi şi sînt executorii pentru toţi avocaţii."
    24. După articolul 40 se introduce un articol nou, care devine articolul 401, cu următorul cuprins:
    "Articolul 401. Comisia de licenţiere a profesiei de avocat
    (1) Comisia de licenţiere a profesiei de avocat este compusă din 11 membri, cu un mandat de 4 ani, dintre care:
    a) 7 avocaţi sînt aleşi de Congres;
    b) 4 membri sînt desemnaţi de ministrul justiţiei, doi dintre care sînt avocaţi şi doi sînt profesori titulari de drept.
    (2) Comisia de licenţiere a profesiei de avocat:
    a) adoptă hotărîrile privind admiterea la examenul de calificare;
    b) organizează examenele de calificare;
    c) adoptă hotărîrile privind susţinerea examenului de calificare."
    25. Articolul 41:
    la alineatul (1), cifra "15" se înlocuieşte cu cifra "11";
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Comisia pentru etică şi disciplină:
    a) examinează plîngerile privind acţiunile avocaţilor şi cazurile de încălcare de către avocaţi a disciplinei şi a normelor de etică profesională;
    b) intentează procedura disciplinară în privinţa avocaţilor şi adoptă hotărîrea corespunzătoare în această procedură."
    alineatul (5) se exclude.
    26. La articolul 49, alineatul (1) se completează cu literele c) şi d), cu următorul cuprins:
    "c) suspendarea activităţii de avocat (în temeiul art. 12  alin.(1) lit. c) şi d);
    d) retragerea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat (în temeiul art.22 alin.(1)."
    27. La articolul 51, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Comisia pentru etică şi disciplină este în drept să anuleze sancţiunea disciplinară, pînă la expirarea termenului de un an, din proprie iniţiativă, la solicitarea avocatului, în temeiul demersului biroului de avocaţi sau al asociaţiei de avocaţi."
    28. La articolul 55 alineatul (2), după cuvintele "sociale de stat" se introduc cuvintele "şi medicale obligatorii".
    29. Articolul 57 alineatul (2):
    literele e) şi f) se exclud.
    litera g) devine litera e).
    Art.II. - (1) Ministerul Justiţiei, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va transmite Consiliului Baroului Registrul birourilor de avocaţi şi Lista avocaţilor care au dreptul de a exercita profesia de avocat.
    (2) Noua componenţă a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat şi cea a Comisiei pentru etică şi disciplină vor fi desemnate la data expirării mandatelor vechilor componenţe.

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                                 Marian LUPU

    Chişinău, 13 iulie 2006.
    Nr.215-XVI.