LPC1144/2002
ID intern unic:  311970
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1144
din  20.06.2002
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 01.08.2002 în Monitorul Oficial Nr. 110-112     art Nr : 835
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. -  Codul de procedură civilă, aprobat prin Legea R.S.S.Moldoveneşti din 26 decembrie 1964 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S.Moldoveneşti, 1964, nr.36, art.82), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 338 alineatul 2, cuvintele "de către instanţa de judecată" se substituie prin cuvintele "în subdiviziunea teritorială a Departamentului de  executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    2. La articolul 343, alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "În cazurile de confiscare a bunurilor, de urmărire a unor sume de bani ce  urmează să fie făcute venit la stat, titlul executoriu, la iniţiativa instanţei de  judecată, se trimite spre executare în subdiviziunea teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, comunicîndu-se despre aceasta organului financiar."
    3. La articolul 346 alineatul 1, cuvintele "titlul executor sau titlul executor notarial" se substituie prin cuvintele "documentul de executare silită".
    4. La articolul 347, cuvintele ", care funcţionează pe lîngă judecătoriile de sector şi municipale" se substituie prin cuvintele "din cadrul  subdiviziunilor teritoriale ale Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    5. După articolul 347 se introduce articolul 3471, cu următorul cuprins:
    "Articolul 3471.  Şeful (şeful adjunct) subdiviziunii teritoriale
                               a Departamentului de executare a deciziilor
                               judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei
    Atribuţiile şefului (şeful adjunct) subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în procedura de executare, se exercită de persoana cu funcţie de răspundere, numită în modul stabilit, care activează în limitele competenţei sale.
    Şeful (şeful adjunct) subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei exercită controlul asupra executării juste şi la timp a documentelor de executare, distribuie documentele de executare executorilor judecătoreşti, transmite documentele de  executare de la un executor la altul, pune executarea acestora în sarcina mai  multor executori, precum şi participă nemijlocit la executarea documentelor de  executare, exercitînd în acest caz atribuţiile executorului judecătoresc."
    6. La articolul 349, cuvîntul "judecător" se substituie prin cuvintele "Departamentul de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    7. La articolul 350 alineatul 2, cuvintele "pe lîngă care" se substituie prin cuvintele "în a cărei circumscripţie se află subdiviziunea teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în care".
    8. Articolul 351:
    alineatul 1:
    în prima propoziţie, cuvintele ", care funcţionează pe lîngă instanţa domiciliului sau a locului unde lucrează debitorul ori a locului" se substituie prin cuvintele "din cadrul subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, care se află în circumscripţia instanţei care a emis decizia la domiciliu sau la locul unde lucrează debitorul ori la locul";
    propoziţia a doua va avea următorul cuprins: "În cazurile necesare, cu autorizaţia directorului (vicedirectorului) Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, executorul judecătoresc îşi continuă actele de executare în afara sectorului deservit de el.";
    alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "Dacă debitorul şi-a schimbat domiciliul în raza altei subdiviziuni teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei şi executorul judecătoresc cunoaşte adresa lui, executorul judecătoresc trimite documentul de executare silită în subdiviziunea  teritorială  de la noul domiciliu al debitorului, anunţînd, totodată,  creditorul urmăritor."
    9. La articolul 352 alineatul 2, cuvîntul "judecătorului" se substituie prin cuvintele "şefului (şefului adjunct) subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    10. La articolul 353, cuvintele "de la instanţa de judecată" se exclud.
    11. La articolul 356 alineatul 2, după cuvîntul "instanţa" se introduc cuvintele ", la cererea creditorului,".
    12. La articolul 367 alineatul 1, cuvintele "pe lîngă care" se substituie prin cuvintele "în a cărei circumscripţie se află subdiviziunea teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în care".
    13. Articolul 368:
    la alineatul 1, după cuvintele "termenul stabilit" se introduc cuvintele ", la cererea executorului judecătoresc din subdiviziunea teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei,";
    alineatul 2:
    cuvintele "instanţei de judecată pe lîngă care" se substituie prin cuvintele "subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în care";
    cuvintele "încheierii preşedintelui judecătoriei" se substituie prin cuvintele "ordinului directorului Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei";
    cuvintele "Ministerului Justiţiei" se substituie prin cuvintele "Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    14. La articolul 373 alineatul 2, după cuvintele "la întocmirea lui" se  introduc cuvintele "şi se aprobă de şeful (şeful adjunct) subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei aplicîndu-se ştampila".
    15. La articolul 376 alineatul 3, cuvintele "al judecătoriei, pe lîngă care el funcţionează" se substituie prin cuvintele "al subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în care el funcţionează".
    16. La articolul 386 alineatul 4 şi la articolul 395 alineatul 4, cuvintele "al judecătoriei de sector sau municipale respective" se substituie prin cuvintele "al subdiviziunii teritoriale respective a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    17. La articolul 399 alineatul 1, cuvintele "al instanţei" se substituie prin cuvintele "al subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    18. La articolul 405 alineatul 1, după cuvintele "instanţa de judecată" se completează cu cuvintele ", la cererea executorului judecătoresc,".
    19. La articolul 414 alineatul 2, cuvintele "al instanţei de judecată" se substituie prin cuvintele "al subdiviziunii teritoriale a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    20. La articolul 426 alineatul 1, cuvintele "pe lîngă care" se substituie prin cuvintele "în a cărei circumscripţie se află subdiviziunea teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei, în care".
    Art.II. - În cuprinsul Codului de executare a sancţiunilor de drept penal nr.1524-XII din 22 iunie 1993 (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1994, nr.1, art.1), cu modificările ulterioare, cuvintele "inspectoratul pentru afaceri corecţionale" se substituie prin cuvintele "subdiviziunea  teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei".
    Art.III. - Articolul 51 din Legea nr.514-XIII din 6 iulie 1995 privind organizarea judecătorească (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.58, art.641), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    la alineatul (2), cuvintele "pe lîngă judecătorii" se substituie prin cuvintele "în cadrul Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei";
    la alineatul (3), cuvintele "ministrul justiţiei" se substituie prin cuvintele "directorul Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei";
    alineatele (4) şi (5) vor avea următorul cuprins:
    "(4) În subdiviziunile teritoriale ale Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei se formează secţii şi direcţii conduse de şefi.
    (5) În subdiviziunea  teritorială a Departamentului de executare a deciziilor judiciare pe lîngă Ministerul Justiţiei în care activează un singur executor judecătoresc, acesta îndeplineşte funcţia de şef al subdiviziunii teritoriale."
    Art.IV. - Legea nr.1036-XIII din 17 decembrie 1996 cu privire la sistemul penitenciar (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr.15, art.154), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (1) litera a), textul "a pedepsei reducerii libertăţii şi a pedepsei privaţiunii de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a  practica o anumită activitate, stabilite de instanţa judecătorească, precum şi  exercitarea controlului asupra condamnaţilor în caz de neaplicare condiţionată a pedepsei" se exclude.
    2. Articolul 5 alineatul (1):
    literele c) şi d) se exclud;
    literele e) şi f) devin literele c) şi d);
    la litera c), cuvîntul "reabilitare" se substituie prin cuvîntul "adaptare".
    3. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 8. Instituţiile de adaptare socială
    (1) Instituţiile de adaptare socială sînt destinate pentru deţinerea persoanelor afectate de alcoolism cronic, narcomanie sau toxicomanie împotriva cărora, prin hotărîre a instanţei judecătoreşti, sînt aplicate măsuri de constrîngere cu caracter medical. Instituţiile de adaptare socială sînt persoane juridice.
    (2) Structura şi statele de personal ale instituţiilor de adaptare socială se aprobă de către Ministerul Justiţiei, în limitele alocaţiilor pentru întreţinerea acestora."
    4. La articolul 29 alineatul (3) litera c), cuvîntul "reabilitare" se substituie prin cuvîntul "adaptare".

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                Eugenia OSTAPCIUC

    Chişinău, 20 iunie 2002.
    Nr. 1144-XV.