HGA475/2006
ID intern unic:  316000
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 475
din  03.05.2006
cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de formare
şi utilizare a mijloacelor speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii
Publicat : 12.05.2006 în Monitorul Oficial Nr. 73-75     art Nr : 514
    Abrogată prin HG283 din 14.03.07, MO39-42/23.03.07 art.300

    În temeiul Legii nr.847-XIII din 24 mai 1996 privind sistemul bugetar şi procesul bugetar, altor acte normative în vigoare, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulamentul privind modul de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii (se anexează).
    2. Se abrogă punctele 2 şi 4 din Hotărîrea Guvernului nr. 62 din 3 februarie 1994 "Privind înfierea copiilor de către cetăţenii străini" (Monitor, 1994, nr.2, art.42).

    Prim-ministru                                                          Vasile  TARLEV  
    Contrasemnează:
    Ministrul economiei şi
    comerţului                                                               Valeriu Lazăr
    Ministrul finanţelor                                                 Mihail Pop

    Chişinău, 3 mai 2006.
    Nr. 475.
                  
Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului nr.475
din  3 mai  2006
REGULAMENTUL
privind modul de formare şi utilizare a  mijloacelor speciale
ale Comitetului Naţional pentru Adopţii
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament este elaborat în scopul reglementării modului de formare şi utilizare a mijloacelor speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii, în baza prevederilor Legii nr.847-XIII din 24 mai 1996 privind sistemul bugetar şi procesul bugetar (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, ediţie specială), hotărîrilor Guvernului nr.162 din 10 februarie 2005 "Cu privire la instituirea Comitetului Naţional pentru Adopţii" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.26-28, art.207)  şi altor acte normative în vigoare.
II. Modul de formare a mijloacelor speciale 
ale  Comitetului Naţional pentru Adopţii
    2. Mijloacele speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii reprezintă veniturile obţinute în urma adopţiei copiilor orfani ai Republicii Moldova de către cetăţenii străini şi se constituie după cum urmează:
    a) pentru fiecare copil adoptat de la adoptatorul străin se percepe o compensaţie pentru acoperirea parţială a cheltuielilor, în sumă de 1500 euro, în vederea acordării de asistenţă copilului în perioada postadopţie, în scopul evaluării condiţiilor de trai, educaţie, instruire, asistenţă socială  şi tratament medical, inclusiv şi acoperirea altor cheltuieli ce ţin de protecţia copiilor din Moldova, aflaţi în dificultate;
    b)  pentru fiecare copil adoptat se percepe o compensaţie în vederea achitării cheltuielilor de transport (tur-retur) în ţara în care a fost adoptat copilul pentru a-i acorda asistenţă în perioada postadopţie.
    3. Estimarea veniturilor mijloacelor speciale se efectuează în conformitate cu prevederile punctului 2 din prezentul Regulament.
    4. Estimările de venituri şi cheltuieli se includ în devizul de cheltuieli şi planul de finanţare, întocmite de către Comitetul Naţional pentru Adopţii, potrivit formularelor stabilite de Ministerul Finanţelor.
    5. Planul de finanţare poate fi modificat pe parcursul anului în corespundere cu dinamica executării veniturilor.
III. Modul de utilizare a mijloacelor speciale ale 
Comitetului Naţional pentru Adopţii
    6. Mijloacele speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii, acumulate în procesul înfierii copiilor de către cetăţenii străini, se utilizează nemijlocit pentru:
    a) acoperirea cheltuielilor în perioada postadopţie ce ţin de evaluarea  condiţiilor de întreţinere şi tratament la locul de trai al copilului  în ţara în care a fost adoptat;
    b) acoperirea cheltuielilor de transport (tur-retur) aferente fiecărui copil adoptat, în scopul de a-i acorda asistenţă în perioada postadopţie;
    c) compensarea cheltuielilor în vederea creării condiţiilor adecvate de întreţinere a copilului în ţara de origine, în cazul desfacerii adopţiei internaţionale;
    d) acoperirea cheltuielilor aferente studierii condiţiilor de viaţă ale copiilor din Republica Moldova aflaţi în dificultate, asigurarea unor condiţii adecvate pînă la determinarea statutului copilului;
    e) finanţarea, în cazuri excepţionale, a lucrărilor urgente de reparaţie a edificiilor în care sînt plasaţi copiii orfani, conform deciziei Consiliului Comitetului Naţional pentru Adopţii;
    f) acordarea ajutorului material unic anual copiilor orfani, care îşi fac studiile în instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate şi superior din Republica Moldova;
    g) compensarea cheltuielilor de repatriere a copiilor aflaţi în dificultate peste hotarele Republicii Moldova.
    7. Gestionarea mijloacelor speciale ale Comitetului Naţional pentru Adopţii se efectuează prin conturile trezoreriale speciale.
    8. Soldurile mijloacelor neutilizate, conform situaţiei din 31 decembrie a anului bugetar de referinţă, sînt tranzitorii şi rămîn accesibile pentru utilizare în anul bugetar următor.
IV. Dispoziţii finale
    9. Gestionarea mijloacelor speciale se efectuează în conformitate cu  ordinul Ministerului Finanţelor nr.94 din 31 decembrie 2004 "Despre aprobarea  Regulamentului cu privire la gestionarea  mijloacelor speciale ale instituţiilor publice finanţate de la buget" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr.39-41, art.125), Legea contabilităţii nr.426-XIII din 4 aprilie 1995 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.87-90, art.398), instrucţiunile privind evidenţa contabilă în instituţiile publice, aprobate de Ministerul Finanţelor, precum şi cu prevederile prezentului Regulament.
    10. Cheltuielile din contul mijloacelor speciale se efectuează în limita  mijloacelor băneşti acumulate la contul trezorerial, în strictă conformitate cu volumul şi destinaţiile prevăzute în devizul de cheltuieli.
    11. Comitetul Naţional pentru Adopţii, în calitate de gestionar al mijloacelor speciale, are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor, în termenele stabilite, dări de seamă despre utilizarea mijloacelor potrivit formularelor aprobate de ministerul în cauză.