LPC1212/2002
ID intern unic:  311996
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1212
din  11.07.2002
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1086-XIV
din 23 iunie 2000 cu privire la expertiza judiciară
Publicat : 05.08.2002 în Monitorul Oficial Nr. 113-114     art Nr : 894
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Legea nr.1086-XIV din 23 iunie 2000 cu privire la expertiza judiciară (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.144-145, art.1056) se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 8 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:
"b) are studii superioare universitare, pregătirea respectivă într-un anumit domeniu al expertizei judiciare şi a obţinut calificarea de expert judiciar;".
2. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
"Articolul 12. Instituţiile de expertiză judiciară
(1) Expertiza judiciară se efectuează de către experţii instituţiilor specializate de stat din sistemul Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, din subdiviziunile tehnico-criminalistice operative ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi de către alte persoane competente, desemnate de persoana care efectuează cercetarea penală, de anchetatorul penal, de procuror sau de instanţa judecătorească.
(2) Expertiza judiciară poate fi efectuată şi de către experţii particulari care au obţinut licenţă în modul stabilit de legislaţie, cu excepţia expertizelor în cauzele penale privind infracţiunile comise împotriva vieţii, sănătăţii, libertăţii şi demnităţii persoanei.
(3) Institutul Republican de Expertiză Judiciară şi Criminalistică de pe lîngă Ministerul Justiţiei reprezintă o instituţie coordonatoare în domeniul teoriei şi practicii expertizei judiciare şi criminalisticii şi efectuează expertizele judiciare în baza regulamentului aprobat de Guvern.
(4) Expertiza medico-legală se efectuează de către Centrul de Medicină Legală de pe lîngă Ministerul Sănătăţii, în baza regulamentului aprobat de Guvern, iar expertiza psihiatrico-legală se efectuează în unităţile medico-sanitare din sistemul Ministerului Sănătăţii.
(5) Subdiviziunile tehnico-criminalistice operative ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării şi ale Serviciului de Informaţii şi Securitate efectuează expertiza judiciară în conformitate cu propriile regulamente."
3. La articolul 13, alineatul (1) se completează cu litera c), cu următorul cuprins:
"c) să participe în calitate de expert judiciar conform calificării conferite."
4. Articolul 14 se completează cu litera f), cu următorul cuprins:
"f) să aibă calificarea de expert judiciar."
5. Articolul 35 se exclude.
6. Titlul articolului 36 va fi următorul:
"Articolul 36. Atestarea experţilor judiciari şi conferirea
                      calificării de expert judiciar"
7. Articolul 37 va avea următorul cuprins:
"Articolul 37. Comisiile de atestare
(1) Comisiile de atestare se instituie de către instituţiile de expertiză judiciară specificate la art.12 alin.(1) şi activează în baza regulamentului unic aprobat de acestea.
(2) Comisiile de atestare includ în componenţa lor cei mai experimentaţi specialişti cu calificarea de expert judiciar, care au o vechime în muncă în  domeniu de cel puţin 5 ani. În componenţa comisiei trebuie să fie cel puţin 3 experţi de aceeaşi specialitate  cu specialitatea experţilor cărora li se conferă calificarea."
8. Articolul 38 va avea următorul cuprins:
"Articolul 38. Legitimaţia expertului judiciar
Expertul judiciar primeşte legitimaţie de modelul aprobat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării şi Serviciul de Informaţii şi Securitate."
9. La articolul 45:
alineatele (1) şi (2) se exclud;
alineatele (3) şi (4) devin alineatele (1) şi (2);
alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"(1) În termen de pînă la 1 ianuarie 2003, instituţiile de expertiză judiciară specificate la art.12 alin.(1) vor determina modul de atestare a experţilor judiciari şi de conferire, conform art.36, a gradelor de calificare şi vor elibera legitimaţiile prevăzute la art.38."

    PREŞEDINTELE  
    PARLAMENTULUI                                    Eugenia OSTAPCIUC

    Chişinău, 11 iulie 2002.
    Nr. 1212-XV.