LPC373/2001
ID intern unic:  312396
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 373
din  19.07.2001
cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 23.10.2001 în Monitorul Oficial Nr. 129     art Nr : 926
    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art.I. - Legea nr.514-XIII din 6 iulie 1995 privind organizarea judecătorească (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.58, art.641), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 25 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 25. Judecătoriile
    Judecătoriile funcţionează în sectoare stabilite de Parlament la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii."
    2. La articolul 27 alineatul (1), literele b) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) organizează activitatea judecătoriei pentru asigurarea judecării cauzelor în termen rezonabil, constituie complete de judecată, distribuie judecătorilor alte sarcini;";
    "e) asigură activitatea organizatorică a judecătoriei."
    3. La articolul 33 alineatul (1), literele b) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) conduce activitatea colegiilor şi a aparatului tribunalului, organizează activitatea tribunalului pentru asigurarea judecării cauzelor în termen rezonabil, distribuie judecătorilor alte sarcini;";
    "e) asigură activitatea organizatorică a tribunalului, perfecţionarea judecătorilor şi a funcţionarilor din aparatul tribunalului."
    4. La articolul 34, litera c) se completează în final cu textul ", organizează activitatea colegiului pentru asigurarea judecării cauzelor în termen rezonabil."
    5. La articolul 39 alineatul (1), literele b) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "b) conduce activitatea Curţii de Apel şi a aparatului ei, organizează activitatea Curţii pentru asigurarea judecării cauzelor în termen rezonabil, distribuie judecătorilor alte sarcini;";
    e) asigură activitatea organizatorică a Curţii de Apel, perfecţionarea judecătorilor şi a funcţionarilor din aparatul Curţii."
    6. La articolul 40, litera c) se completează în final cu textul ", organizează activitatea colegiului pentru asigurarea judecării cauzelor în termen rezonabil."
    7. La anexa nr.3, poziţia "Curtea de Apel", în coloniţa "Numărul de judecători" cifra "30" se înlocuieşte cu cifra "25".
    Art.II. - Legea nr.544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1995, nr.59-60, art., 664), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 6, în titlu şi în partea introductivă după cuvîntul "magistrat" se introduc cuvintele "sau persoană asimilată acestuia".
    2. La articolul 7, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "(1) Poate fi numită judecător al judecătoriei persoana care a atins vîrsta de 30 de ani, are vechime în specialitate juridică de cel puţin 5 ani, îndeplineşte condiţiile enumerate la art.6 şi a susţinut cu succes examenul de capacitate, precum şi persoana care are vechime în specialitate juridică de pînă la 5 ani, dar nu mai puţin de 3 ani, şi care după efectuarea stagiului în instanţa de judecată a susţinut examenul de capacitate. Pentru a fi numită judecător, persoana trebuie să depună, de asemenea, o declaraţie despre venituri."
    3. Articolul 8:
    în titlul articolului după cuvîntul "magistratului" se introduc cuvintele "sau ale persoanei asimilate acestuia";
    în textul articolului după cuvîntul "Magistratul" se introduc cuvintele "sau persoana asimilată acestuia";
    la alineatul (1) litera a), cuvîntul "netitulare" se exclude.
    4. La articolul 9, propoziţia a doua va avea următorul cuprins: "Consiliul Superior al Magistraturii înregistrează persoana în calitate de candidat după susţinerea examenului de capacitate."
    5. La articolul 10, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "(1) Persoana care are vechime în specialitate juridică de pînă la 5 ani, dar nu mai puţin de 3 ani, după susţinerea examenului de admitere la stagiu se trimite la stagiu în judecătorie pe un termen de la 6 luni pînă la un an. Stagiul se efectuează sub conducerea unui judecător numit de către Consiliul Superior al Magistraturii."
    6. Articolul 11:
    la alineatul (1) propoziţia a doua va avea următorul cuprins: "Candidaţii care au susţinut examenul de capacitate, precum şi cei care anterior au activat în funcţia de judecător mai puţin de 5 ani, dacă întrunesc condiţiile specificate la articolele 6 şi 7, se numesc în funcţia de judecător mai întîi pe un termen de 5 ani.";
    după alineatul (2) se introduc două alineate noi, care devin alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care candidatura propusă pentru numirea în funcţie a judecătorului este respinsă de Preşedintele Republicii Moldova sau, după caz, de Parlament, Consiliul Superior al Magistraturii, la apariţia unor circumstanţe noi în favoarea candidatului, este în drept să propună în mod repetat aceeaşi candidatură.
    (4) Respingerea, inclusiv respingerea repetată, de către Preşedintele Republicii Moldova sau, după caz, de către Parlament a candidaturii propuse pentru numirea în funcţie a judecătorului serveşte temei pentru înaintarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a propunerii de eliberare din funcţie a acestuia."
    7. La articolul 12 alineatul (2) după textul "Jurămîntul se depune" se introduce textul "în termen de 10 zile de la numirea în funcţie,".
    8. Articolul 19:
    alineatul (7) va avea următorul cuprins:
    "(7) Judecătorul poate fi supus sancţiunilor administrative numai de către instanţa de judecată, cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul reţinut în cazul în care este bănuit că a săvîrşit o contravenţie administrativă urmează a fi eliberat imediat după identificare."
    la alineatul (8), după cuvintele "cauza penală" se introduc cuvintele "sau administrativă".
    9. Articolul 20:
    alineatul (1):
    după cuvîntul "transferarea" se introduc cuvintele "pe un termen nelimitat a";
    alineatul se completează în final cu următoarea propoziţie: "Promovarea se face în bază de concurs."
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Promovarea sau transferarea pe un termen limitat a judecătorului în locul unui judecător suspendat, degrevat, transferat sau detaşat din funcţie se admite cu acordul lui, prin hotărîre a Consiliului Superior al Magistraturii."
    10. La articolul 21 alineatul (2), după cuvîntul "judecătoriilor" se introduc cuvintele ", inclusiv a judecătoriilor specializate,", după cuvintele "în modul stabilit" se introduc cuvintele "pentru numirea lor".
    11. Articolul 22:
    alineatul (1):
    la litera a), cuvîntul "intenţionată" se înlocuieşte cu cuvîntul "gravă";
    după litera a) se introduc două litere noi, care devin literele b) şi c), cu următorul cuprins:
    "b) încălcarea gravă, din vina judecătorului, a termenului rezonabil la judecarea cauzelor, fapt ce a cauzat lezarea dreptului persoanei la un proces echitabil;
    c) nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor cu caracter secret;"
    literele b) - d) devin, respectiv, literele d) - f);
    alineatul (2) se completează în final cu fraza: "Excepţie fac cazurile în care legea a fost încălcată cu neglijenţă, cauzînd persoanelor prejudicii materiale sau morale esenţiale."
    12. La articolul 23, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Sancţiunea disciplinară se aplică în termen de 6 luni de la data depistării abaterii disciplinare, dar nu mai tîrziu de un an de la data comiterii ei."
    13. În titlul Capitolului VII, după cuvîntul "SUSPENDAREA" se introduc cuvintele "DEGREVAREA, DETAŞAREA".
    14. După articolul 24 se introduce un articol nou, care devine articolul 241, cu următorul cuprins:
    "Articolul 241. Degrevarea şi detaşarea judecătorului
    (1) Judecătorul poate fi degrevat din funcţie în condiţiile şi în modul prevăzute de Codul electoral.
    (2) Judecătorul poate fi detaşat din funcţie cu acordul său de către Consiliul Superior al Magistraturii în scopul îndeplinirii unei funcţii în aparatul Consiliului Superior al Magistraturii sau la Ministerul Justiţiei.
    (3) În cazul prevăzut la alin.(2), judecătorului i se menţine salariul mediu anterior pentru întreaga perioadă de lucru în aparatul Consiliului Superior al Magistraturii sau la Ministerul Justiţiei, cu condiţia că salariul în noua funcţie este mai mic decît salariul judecătorului.
    (4) Detaşarea judecătorului din funcţie poate fi efectuată pe un termen de la 6 luni pînă la 3 ani. Termenul detaşării poate fi prelungit de Consiliul Superior al Magistraturii numai o singură dată şi pe un termen de cel mult 3 ani.
    (5) Judecătorului detaşat i se menţine statutul de judecător, perioada de activitate în instituţiile menţionate la alin.(2) se include în vechimea în muncă în funcţia de judecător.
    (6) La expirarea termenului pentru care judecătorul a fost detaşat din funcţie, acestuia i se acordă funcţia anterioară de judecător pe care a deţinut-o pînă la detaşare."
    15. După articolul 26 se introduce un articol nou, care devine articolul 261, cu următorul cuprins:
    "Articolul 261. Menţinerea împuternicirilor judecătorului
    Împuternicirile judecătorului transferat, degrevat, detaşat, suspendat sau eliberat din funcţie în perioada examinării de către acesta a unei cauze penale sau civile aflate în faza de terminare se menţin pînă la încheierea judecării cauzei respective doar în cazul în care acesta este eliberat din funcţie în temeiul art.25 alin.(1) lit.b), j) şi k) şi art.26 alin.(2) lit.a) şi b)."
    Art.III. - Legea nr.789-XIII din 26 martie 1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiţie (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.32-33, art.323), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 litera a), după sintagma "Curţii de Apel" se introduce sintagma "Judecătoriei Economice a Republicii Moldova", cuvintele "în competenţa sa" se înlocuiesc cu cuvintele "în competenţa acestora".
    2. Articolul 7 alineatul (1):
    la litera a) după cuvintele "Plenului Curţii" se introduc cuvintele "prezidează completul de judecată";
    la punctul d) după cuvîntul "Curţii" se introduc cuvintele "şi al judecătorilor asistenţi".
    3. La articolul 13 alineatul (1) litera b), după sintagma "Curţii de Apel" se introduce sintagma ", ale Judecătoriei Economice a Republicii Moldova,".
    4. Articolul 15:
    la alineatul (1) ultima propoziţie se exclude;
    după alineatul (1) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) La exercitarea atribuţiilor prevăzute la art.16 lit.a), c), d) şi g) din prezenta lege, ca membri ai Plenului Curţii Supreme de Justiţie cu vot consultativ din oficiu participă Preşedintele Curţii de Apel, preşedintele Judecătoriei Economice a Republicii Moldova şi preşedinţii tribunalelor."
    alineatul (2) devine alineatul (3);
    la alineatul (3), sintagma "Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii" se înlocuieşte cu sintagma "ministrul justiţiei", după cuvintele "este obligatorie" se introduc cuvintele ", în cazurile prevăzute la art.16 lit.a) şi b) din prezenta lege".
    5. La articolul 21, litera a) se completează în final cu textul "şi participă la deliberare cu vot consultativ".
    Art.IV. - Legea nr.947-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (Monitorul Oficial al Republicii Moldova,1996, nr.64, art.641), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 4. Competenţa
    Consiliul Superior al Magistraturii:
    a) face propuneri Preşedintelui Republicii Moldova sau Parlamentului de numire, promovare, transferare sau eliberare din funcţie a judecătorilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor instanţelor judecătoreşti, primeşte jurămîntul judecătorilor;
    b) dispune promovarea pe un termen limitat şi transferarea pe un termen limitat a judecătorilor în altă instanţă de acelaşi grad, precum şi suspendarea din funcţie în cazurile prevăzute de lege;
    c) soluţionează problema demisiei judecătorului, precum şi a sistării ei, în condiţiile legii;
    d) selectează candidaturi pentru funcţia de judecător;
    e) aprobă programul de pregătire profesională a candidatului la funcţia de judecător, numeşte judecătorul sub a cărui conducere se va efectua stagiul;
    f) examinează petiţiile cetăţenilor în problemele ce ţin de etica judecătorilor;
    g) validează hotărîrile (avizele) emise de colegiul de calificare şi colegiul disciplinar;
    h) aplică măsuri de încurajare şi sancţiuni disciplinare în privinţa judecătorilor;
    i) asigură inviolabilitatea judecătorilor, în condiţiile legii;
    j) examinează contestaţiile împotriva hotărîrilor (avizelor) emise de colegiul de calificare şi colegiul disciplinar;
    k) asigură controlul efectuării pregătirii profesionale a judecătorilor în funcţie şi a colaboratorilor instanţelor judecătoreşti;
    l) solicită organelor fiscale efectuarea controlului veridicităţii declaraţiilor despre veniturile familiei judecătorului;
    m) ascultă informaţia Ministerului Justiţiei, a Judecătoriei Economice a Republicii Moldova despre asigurarea organizatorică, materială şi financiară a instanţelor judecătoreşti şi informaţia Curţii Supreme de Justiţie cu privire la înfăptuirea justiţiei în ţară;
    n) examinează, confirmă şi propune spre aprobare Parlamentului proiectul bugetului necesar bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti, prezintă Guvernului proiectul bugetului pentru informare;
    o) prezintă Parlamentului spre aprobare propuneri privind sediul, circumscripţia instanţelor judecătoreşti şi numărul acestora, precum şi numărul judecătorilor din judecătorii, inclusiv din judecătoriile specializate, din tribunale, din Curtea de Apel şi din Curtea Supremă de Justiţie;
    p) aprobă şi modifică Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea aparatului Consiliului Superior al Magistraturii, Regulamentul cu privire la stagiul judecătorului, precum şi alte regulamente referitoare la activitatea sistemului judecătoresc;
    r) aprobă formele şi direcţiile asistenţei metodice acordate de către judecătorii Curţii Supreme de Justiţie;
    s) convoacă conferinţe şi şedinţe ale judecătorilor în problemele cu privire la activitatea judecătorească;
    t) prezintă anual, nu mai tîrziu de 1 aprilie, Parlamentului şi Preşedintelui Republicii Moldova un raport asupra modului de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti în anul precedent;
    u) numeşte, promovează, transferă şi eliberează din funcţie colaboratorii aparatului Consiliului Superior al Magistraturii, le aplică măsuri de încurajare şi sancţiuni disciplinare;
    v) exercită alte atribuţii în condiţiile legii.
    2. Articolul 19 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 19. Propunerea pentru numirea în funcţia de
                           judecător, de preşedinte sau vicepreşedinte al    
                           instanţei judecătoreşti
    (1) Consiliul Superior al Magistraturii face propuneri Preşedintelui Republicii Moldova sau, după caz, Parlamentului referitor la numirea în funcţia de judecător a candidaţilor pentru aceste funcţii, precum şi la numirea în funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti.
    (2) Pentru propunerea respectivă Consiliul Superior al Magistraturii examinează candidaturile şi selectează candidaţii cu cei mai înalţi indici prevăzuţi de lege pentru numirea în această funcţie.
    (3) Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii cu propunerea respectivă de numire în funcţia de judecător, de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti, dosarul personal al candidatului însoţit de curriculum vitae din care să rezulte activitatea lui şi de proiectul de decret sau de hotărîrea privind numirea în funcţie, se înaintează de către preşedintele Consiliului.
    (4) În cazul în care Preşedintele Republicii Moldova sau, după caz, Parlamentul respinge candidatura propusă, Consiliul Superior al Magistraturii poate propune aceeaşi sau altă candidatură pentru funcţia vacantă în condiţiile art.11 din Legea cu privire la statutul judecătorului."
    3. Articolul 20:
    în titlul articolului şi la alineatul (1) după cuvîntul "transferarea" se introduc cuvintele "degrevarea, detaşarea";
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Transferarea judecătorului în altă instanţă pe un termen limitat se efectuează de către Consiliul Superior al Magistraturii cu acordul judecătorului."
    după alineatul (2) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Judecătorul poate fi detaşat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii în condiţiile art.241 din Legea cu privire la statutul judecătorului."
    alineatele (3) - (8) devin, respectiv, alineatele (4) - (9);
    la alineatul (4) textul "transferarea judecătorului într-o instanţă de grad inferior" se înlocuieşte cu textul "transferarea pe un termen nelimitat a judecătorului în altă instanţă".
    4. Articolul 27:
    alineatul (4) se completează în final cu textul ", şeful secţiei justiţie şi cadre, precum şi colaboratorii acestei secţii."
    după alineatul (4) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Colaboratorii cancelariei au statut de funcţionar public şi sînt numiţi în funcţie de către Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii."
    alineatele (5) - (9) devin, respectiv, alineatele (6) - (10).
    Art.V. - Legea nr.949-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la colegiul de calificare şi atestare a judecătorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.61-62, art.605), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 10:
    în titlul articolului după cuvîntul "Drepturile" se introduc cuvintele "şi obligaţiunile";
    alineatul unic devine alineatul (1);
    după alineatul (1) se introduc două alineate noi, care devin alineatele (2) şi (3), cu următorul cuprins:  
    "(2) Membrii colegiului de calificare sînt obligaţi:
    a) să-şi exercite atribuţiile în conformitate cu legea;
    b) să voteze pro sau contra pe marginea chestiunilor în discuţie.
    (3) Membrii colegiului de calificare din rîndul profesorilor sînt obligaţi, de asemenea, să respecte restricţiile specificate la art.8 din Legea cu privire la statutul judecătorului."
    2. La articolul 12 alineatul (4) va avea următorul cuprins:
    "(4) Copia hotărîrii (avizului) se înmînează persoanei al cărei caz a fost examinat la solicitarea acesteia sau în cazul în care hotărîrea (avizul) a fost adoptată în lipsa ei."
    3. La articolul 18 alineatul (1) cuvintele "pînă la 2" se înlocuiesc cu cuvintele "la 3 pînă la 5".
    4. La articolul 19, alineatul (2) se completează în final cu fraza: "Consiliul va decide, totodată, înregistrarea solicitantului în calitate de stagiar la instanţa judecătorească respectivă."
    5. Articolul 20:
    la alineatul (6) cuvintele "mai mult de 5 ani" se înlocuiesc cu cuvintele "mai mult de 3 ani";
    după alineatul (6) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (7), cu următorul cuprins:
    "(7) Rezultatul examenului de capacitate susţinut de candidat este valabil pe o perioadă de un an. În cazul în care pe parcursul acestui an candidatul nu a fost numit în funcţie, o nouă propunere a candidaturii lui urmează a fi anticipată de un nou examen de capacitate, în condiţiile prezentului articol."
    6. Articolul 25:
    la alineatul (1), litera d) se completează în final cu textul "sau propunerea privind eliberarea judecătorului din funcţie";
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) În baza rezultatelor atestării judecătorului în conformitate cu art.23 alin.(2) şi (4), colegiul de calificare dă un aviz cu privire la:
    a) corespunderea nivelului de cunoştinţe profesionale ale judecătorului funcţiei deţinute şi gradului conferit;
    b) corespunderea nivelului de cunoştinţe profesionale ale judecătorului funcţiei deţinute, cu condiţia îmbunătăţirii lucrului şi îndeplinirii recomandărilor colegiului de calificare cu atestarea repetată peste 6 luni;
    c) necorespunderea nivelului de cunoştinţe profesionale ale judecătorului funcţiei deţinute, fapt ce serveşte temei de eliberare a judecătorului din această funcţie."
    după alineatul (2) se introduce un alineat nou, care devine alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În baza rezultatelor atestării judecătorului în conformitate cu art.23 alin.(3) lit.b) şi c), colegiul de calificare dă un aviz cu propunerea:
    a) de numire a judecătorului pînă la atingerea plafonului de vîrstă sau de considerare a nivelului de cunoştinţe profesionale ale acestuia necorespunzător funcţiei deţinute;
    b) de promovare a judecătorului în funcţia de Preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti sau într-o funcţie ierarhic superioară ori de considerare a acestuia neatestat."
    alineatele (3) - (5) devin, respectiv, alineatele (4) - (6).
    Art.VI. - Legea nr.950-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la colegiul disciplinar şi la răspunderea disciplinară a judecătorilor (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1996, nr.61-62, art.607), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 9:
    alineatul (1):
    la litera a) cuvintele "intenţionată a legalităţii" se înlocuiesc cu cuvintele "gravă a legislaţiei";
    după litera a) se introduc două litere noi, care devin literele b) şi c), cu următorul cuprins:
    "b) încălcarea gravă, din vina judecătorului, a termenului rezonabil la judecarea cauzelor, fapt ce a adus la lezarea dreptului persoanei la un proces echitabil;
    c) nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor cu caracter secret;"
    literele b) - e) devin literele d) - g);
    alineatul (2) se completează în final cu fraza: "Excepţie fac cazurile în care legea a fost încălcată cu neglijenţă, cauzînd persoanelor prejudicii materiale sau morale esenţiale".
    2. Articolul 10:
    la alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
    "c) orice membru al Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea preşedinţilor instanţelor judecătoreşti."
    alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Procedura disciplinară în privinţa judecătorilor şi judecătorilor asistenţi ai Curţii Supreme de Justiţie, în privinţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi membrilor colegiului disciplinar se intentează şi se soluţionează de către Consiliul Superior al Magistraturii."
    3. La articolul 11 cuvintele "cel mult o lună" se înlocuiesc cu cuvintele "6 luni", cuvintele "6 luni" se înlocuiesc cu cuvintele "un an".
    4. Articolul 12 va avea următorul cuprins:
    "Articolul 12. Intentarea procedurii disciplinare
    (1) La intentarea procedurii disciplinare persoana care intentează această procedură sau colaboratorii aparatului Consiliului Superior al Magistraturii abilitaţi cu atribuţiile respective verifică în prealabil temeiul tragerii la răspundere a judecătorului şi îi cer acestuia explicaţii în scris.
    (2) Procedura disciplinară în privinţa persoanelor specificate la art.10 alin.(2) se intentează la iniţiativa a cel puţin 3 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
    (3) Materialele procedurii disciplinare, înainte de a fi trimise spre examinare, se aduc la cunoştinţa persoanei căreia i se intentează procedura. Aceasta este în drept să dea explicaţii, să prezinte probe şi să solicite efectuarea verificărilor suplimentare."
    5. La articolul 16 cuvintele "cel mult 7 zile" se înlocuiesc cu cuvintele "o lună".
    6. La articolul 26 alineatul (1), cuvintele "şi Ministerului Justiţiei" se înlocuiesc cu cuvintele ", precum şi altor organe".

    PREŞEDINTELE  
    PARLAMENTULUI                            Eugenia  OSTAPCIUC

    Chişinău, 19 iulie 2001.
    Nr. 373-XV.