LPC1134/2000
ID intern unic:  311037
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1134
din  13.07.2000
pentru modificarea şi completarea
Codului de executare a sancţiunilor de drept penal
Publicat : 24.08.2000 în Monitorul Oficial Nr. 106
Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
Articol unic. - Codul de executare a sancţiunilor de drept penal nr.1524-XII din 22 iunie 1993 (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1994, nr.1, art.1) se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 79:
denumirea articolului va fi următoarea: "Condiţiile de muncă şi compensarea zilelor de muncă";
articolul se completează cu alineatele (4)-(11), cu următorul cuprins:
"(4) La calcularea zilelor de muncă, condamnatului care execută pedeapsa în penitenciar, nu încalcă regimul de deţinere şi îndeplineşte conştiincios sarcinile de producţie, i se stabileşte compensarea privilegiată a zilelor de muncă din contul duratei pedepsei în modul următor:
a) condamnatului antrenat la lucrări subterane şi la lucrări cu condiţii de muncă grele şi nocive, specificate în nomenclatorul muncilor şi profesiilor, aprobat de Guvern, - o zi de muncă pentru trei zile din durata pedepsei;
b) condamnatului antrenat la lucrări cu condiţii de muncă normale - două zile de muncă pentru trei zile din durata pedepsei;
c) condamnatului antrenat la lucrări de deservire a penitenciarului - trei zile de muncă pentru patru zile din durata pedepsei.
(5) Calculul zilelor conform compensării privilegiate a zilelor de muncă se efectuează lunar şi se aprobă de către şeful de penitenciar.
(6) Eliberarea, la expirarea duratei pedepsei, a condamnatului care beneficiază de privilegii la calcularea zilelor de muncă, precum şi eliberarea lui condiţionată înainte de termen sau înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă prin altă pedeapsă mai blîndă pot fi efectuate numai după ce el a executat cel puţin o treime din durata pedepsei.
(7) Durata pedepsei, la expirarea căreia condamnatului la privaţiune de libertate i se pot acorda drepturi şi privilegii pe lîngă cele prevăzute la alineatul (6), se calculează luîndu-se în considerare computarea obţinută prin compensarea privilegiată a zilelor de muncă.
(8) Eliberarea condamnatului, la expirarea duratei pedepsei, luîndu-se în considerare computarea acesteia prin compensarea privilegiată a zilelor de muncă, o face instanţa judecătorească, la propunerea administraţiei penitenciarului, în modul stabilit de legislaţie pentru soluţionarea chestiunilor ce ţin de executarea sentinţei.
(9) Compensarea privilegiată a zilelor de muncă se anulează în cazul cînd persoana este condamnată pentru comiterea unei noi crime în timpul executării pedepsei, precum şi în cazul comiterii de către condamnat a unor delicte, care atrag răspundere desciplinară.
(10) Compensarea privilegiată a zilelor de muncă se anulează prin decizia şefului de penitenciar, care poate fi contestată în organele ierarhic superioare.
(11) Compensarea privilegiată a zilelor de muncă nu se aplică:
a) celor condamnaţi pe viaţă;
b) altor persoane condamnate pentru săvîrşire de infracţiuni grave."
2. Articolul 84 va avea următorul cuprins:
"Articolul 84. Reţinerile din cîştigul condamnatului
(1) Din cîştigul condamnatului în penitenciar se fac reţineri pentru impozitul pe venit, pensia alimentară şi alte reţineri în baza titlurilor executorii, reţineri în contul recuperării cheltuielilor pentru hrană, echipament şi pentru alte servicii cu plată prestate de penitenciar, precum şi în contul reparării pagubei în cazul în care ea a fost cauzată penitenciarului, prin decizia şefului de penitenciar şi în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.
(2) La contul de peculiu al condamnatului în penitenciar se transferă, indiferent de mărimea reţinerilor, cel puţin 25% din cîştig.
(3) Condamnatul poate folosi o parte din cîştigul depus la contul său de peculiu pentru achitarea sumelor prevăzute în titlurile executorii.
(4) Reţinerile conform titlurilor executorii vor constitui cel mult 70% din cîştigul condamnatului. În cazul în care condamnatul nu are titluri executorii sau suma acestor titluri nu depăşeşte 50% din cîştig, la latitudinea administraţiei penitenciarului, cîştigul rămas se trece pe contul de peculiu al condamnatului şi se eliberează acestuia pentru cheltuieli în timpul aflării în penitenciar sau se depune spre păstrare şi i se eliberează la punerea lui în libertate. La dorinţa condamnatului, restul cîştigului poate fi expediat unui membru al familiei lui sau persoanelor aflate la întreţinerea lui.
(5) Din cîştigul condamnaţilor se calculează, în conformitate cu legislaţia, contribuţii pentru asigurările sociale de stat. Aceste contribuţii rămîn la dispoziţia penitenciarului şi se folosesc de către administraţie în scopul ameliorării condiţiilor de deţinere a condamnaţilor."

PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                                      Dumitru DIACOV

Chişinău, 13 iulie 2000.
Nr. 1134-XIV.