LC316/1994
ID intern unic:  311264
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 316
din  09.12.1994
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative
Publicat : 09.02.1995 în Monitorul Oficial Nr. 009     Promulgat : 25.01.1995
Parlamentul adoptă prezenta lege.
   Art. I. - Codul  penal, aprobat prin Legea R.S.S. Moldoveneşti din 24 martie 1961 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti, 1961, nr. 10,  art.  41; nr. 16, art. 66; 1962, nr. 15, art. 42, 43; 1967, nr.  7, art.   137;   Veştile  Sovietului  Suprem  şi  ale   Guvernului   R.S.S. Moldoveneşti,  1972, nr. 8, art. 107; nr. 9, art. 127; 1973, nr. 5, art. 58;  1975,  nr. 6, art. 55; 1977, nr. 4, art. 27; 1980, nr.6,  art.  71; 1982,  nr. 12, art. 124; 1983, nr. 12, art. 80; 1984, nr.1, art. 13; nr. 4,  art.  33; 1985, nr. 6, art. 65; nr. 11, art. 101; 1986, nr. 6,  art. 49; 1987, nr. 11, art. 143; 1988, nr. 8, art. 131; 1989, nr. 4, art. 73; 1990,  nr.  5,  art. 95; Monitor Oficial, 1991, nr.  3-4-5-6,  art.  27; Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1992, nr. 4, art. 86; nr. 8, art.  202,  203;  1993,  nr. 4; art. 90; nr. 11, art.  343;  legile  nr. 496-XII, 500-XII din 15 februarie 1991; nr. 51-XIII din 14 aprilie 1994) se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. Articolul 71 alineatul doi:
   după textul "acţiunile  care dezorganizează activitatea instituţiilor de  corectare prin muncă (articolul 741), se introduce textul  "crearea sau  conducerea activităţii unei organizaţii criminale şi apartenenţa la ea  (articolul  742),";  după textul "tîlhăria  în  scopul  sustragerii avutului   proprietarului   (articolul   121),"  se   introduce   textul "extorcarea avutului proprietarului cu circumstanţe agravante (părţile a doua,  a  trea şi a patra ale articolului 125),"; după textul  "blocarea intenţionată  a arterelor de transport cu circumstanţe agravante (partea a  treia a articolului 1792), se introduce textul "răpirea  mijloacelor de  transport  cu circumstanţe agravante (părţile a doua, a treia  şi  a patra  ale  articolului  182),"; după textul "atentarea  la  viaţa  unui colaborator   al  poliţiei  (articolul  2061),"  se  introduce   textul "samavolnicia  cu circumstanţe agravante (părţile a treia şi a patra ale articolului 214),".
   2. Codul se completează cu articolul 171, cu următorul cuprins:
   "Articolul 171. Organizaţia criminală
   Organizaţia criminală  este  o  reuniune de persoane sau  de  grupuri criminale  într-o comuntate stabilă, a cărei activitate se întemeiază pe diviziunea  între membrii organizaţiei şi structurile ei a funcţiilor de administrare, asigurare şi executare a intenţiilor criminale ale acestei organizaţii  în  scopul  întrîuririi activităţii economice  şi  de  altă natură a persoanelor juridice şi fizice sau controlării ei în alte forme în  vederea obţinerii de avantaje şi interese economice, financiare,  de alte avantaje şi interese materiale şi nemateriale.
   Infracţiunea se consideră săvîrşită de o organizaţie criminală dacă a fost  săvîrşită  de un membru al unei astfel de organizaţii  în  vederea realizării  unor scopuri criminale sau de o persoană care nu este membru al organizaţiei criminale, la însărcinarea acestei organizaţii.
   Organizatorii   şi   conducătorii   organizaţiei   criminale   poartă răspundere pentru toate infracţiunile săvîrşite de organizaţia criminală.
   Organizator sau conducător al organizaţiei criminale este considerată persoana care a creat organizaţia criminală sau o conduce.
   Membrii organizaţiei criminale şi alţi coparticipanţi la infracţiunile  săvîrşite de această organizaţie poartă răspundere  numai pentru infracţiunile la a căror pregătire sau săvîrşire au participat.
   Membrul organizaţiei criminale poate fi absolvit de răspundere penală în  cazul în care a declarat benevol existenţa organizaţiei criminale şi a ajutat la descoperirea infracţiunilor săvîrşite de această organizaţie ori  de  a  contribuit la demascarea organizatorilor  şi  conducătorilor organizaţiei criminale sau a membrilor ei.".
   3. Articolul  23  alineatele  întîi şi doi se modifică  şi  vor  avea următorul cuprins:
   "Privaţiunea  de libertate se stabileşte pe un termen de la trei luni pînă  la  cincisprezece ani, iar pentru infracţiuni deosebit  de  grave, pentru  infracţiuni  care  au avut urmări deosebit de  grave  şi  pentru recidivişti  deosebit  de  periculoşi, în cazurile prevăzute  de  Partea specială a prezentului Cod, - pe un termen de cel mult douăzeci şi cinci de  ani. În cazul comutării pedepsei capitale cu privaţiune de  lbertate cu  titlu de graţiere poate fi stabilit un termen ce depăşeşte  douăzeci şi cinci de ani, inclusiv privaţiune de libertate pe viaţă.
   La stabilirea   pedepsei  unei  persoane  care  la  data   săvîrşirii infracţiunii  nu  a  împlinit optsprezece ani  termenul  privaţiunii  de libertate  nu  poate  depăşi zece ani, iar în cazul în care  minorul  în vîrstă  de  la  16  la 18 ani a săvîrşit o infracţiune  pentru  care  se prevede  pedeapsă  capitală termenul privaţiunii de libertate  nu  poate depăşi cincisprezece ani.".
   4. Articolul 33 alineatul întîi se modifică şi va avea următorul
cuprins:
   "Confiscarea  averii  constă  în  trecerea  forţată  şi  gratuită  în
proprietatea  statului a bunurilor condamnatului destinate sau  folosite
la  săvîrşirea infracţiunilor sau dobîndite de el ca urmare a săvîrşirii
infracţiunii,  precum şi a veniturilor obţinute prin folosirea bunurilor
şi valorilor dobîndite pe cale criminală.".
  5. În sancţiunea  din alineatul întîi al articolului 61 textul  "pînă la cincisprezece ani" se substituie cu textul "pînă la douăzeci şi cinci de ani".
   6. În sancţiunile  din  alineatul întîi al articolului 63 textul  "la cincsprezece ani" se substituie cu textul "la douăzeci şi cinci de ani".
   7. În sancţiunea  din  alineatele  întîi şi doi  ale  articolului  64 textul  "la  cincisprezece ani" se substituie cu textul "la douăzeci  de ani".
   8. În sancţiunea  din articolul 65 textul "de la opt la cincisprezece ani" se substituie cu textul de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   9. În sancţiunea  din articolul 66 textul "de la opt la cincisprezece ani" se substituie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   10. În sancţiunea   din   articolul   74  textul  "de  la   trei   la cincisprezece  ani"  se substituie cu textul "de la zece la douăzeci  şi cinci de ani".
   11. Articolul 741:
   în sancţiunea  din alineatul întîi textul "de la trei la opt ani"  se substituie cu textul "de la cinci la cincisprezece ani";
   în sancţiunea  din  alineatul doi textul "de la opt  la  cincsprezece ani" se substituie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   12. Codul se completează cu articolul 741, cu următorul cuprins:
   "Articolul 741. Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale
                         şi apartenenţa la ea
   Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, adică planificarea constituirii  unei  astfel  de  organizaţii şi  a  activităţii  ei,  fie căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, fie ţinerea de adunări  ale  infractorilor, fie crearea de fonduri băneşti şi  de  altă natură  pentru  asigurarea infractorilor şi activităţii  criminale,  fie înzestrarea   organizaţiei  criminale  cu  arme  şi  instrumente  pentru săvîrşirea  infracţiunilor,  fie  organizarea  culegerii  de  informaţii despre  potenţialele  victime şi despre activitatea organelor de  drept, fie  coordonarea planurilor şi acţiunilor criminale cu alte organizaţii, grupuri criminale şi infractori aparte din ţară şi străinătate,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la zece  la douăzeci şi cinci de ani cu confiscarea averii.
   Apartenenţa la   o   organizaţie   criminală  sau   participarea   la activitatea criminală a acestei organizaţii-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la trei  la zece ani cu sau fără confiscarea averii."
   13. În articolul   75   alineatul  întîi  se  introduce  în   finalul dispoziţiei textul "fie prin folosirea frauduloasă a documentelor vamale şi a altor documente,".
   14. În sancţiunea  din  alineatul  doi al articolului 84  textul  "la cincsprezece ani" se substituie cu textul "la douăzeci şi cinci de ani".
   15. În sancţiunea din articolul 88 textul "de la opt la cincisprezece ani" se substituie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   16. În sancţiunea din articolul 89 textul "de la cinci la doisprezece ani" se substituie cu textul "de la şase la douăzeci de ani".
   17. Articolul 95:
   în sancţiunea  din  alineatul întîi textul "de la doi la opt ani"  se substituie cu textul "de la trei la zece ani.";
   în sancţiunea  din  alineatul doi textul "de la trei la zece ani"  se substituie cu textul "de la cinci la cincisprezece ani.";
   în sancţiunea din alineatul trei textul "de la cinci la cincisprezece ani" se substituie cu textul "de la opt la douăzeci şi cinci de ani".
   18. Articolul 100 se exclude.
   19. Articolul 101:
   titlul articolului se modifică astfel:
   "Articolul 101. Torturarea";
   alineatul întîi se exclude.
   20. Articolul 102:
   în sancţiunea  din alineatul patru textul "de la opt la cincisprezece ani" se substituie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani";
   în sancţiunea  din alineatul cinci textul "de la opt la cincisprezece ani" se substiuie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   21. Articolul 1161:
   în sancţiunea  din  alineatul întîi textul "de pînă la zece  ani"  se substituie cu textul "de pînă la cincisprezece ani.";
   în sancţiunea   din  alineatul  doi  textul  "de  la  cinci  pînă  la cincisprezece  ani"  se substituie cu textul "de la zece la douăzeci  şi cinci de ani".
   22. Articolul 117:
   alineatul întîi se exclude;
   din alineatul doi se exclude textul "precum şi de o persoană anterior condamnată pentru calomnie,".
   23. Articolul 118 se exclude.
   24. Articolul 119:
   în sancţiunea  din alineatul trei textul "de la trei pînă la opt ani" se substituie cu textul "de la cinci la cincisprezece ani";
   în sancţiunea  din  alineatul  patru  textul "de  la  cinci  pînă  la cincisprezece  ani"  se substituie cu textul "de la şase la douăzeci  de ani".
   25. Articolul 120:
   în sancţiunea  din alineatul doi textul "de la trei pînă la opt  ani" se substituie cu textul "de la cinci la doisprezece ani";
   în sancţiunea  din  alineatul trei textul "de la cinci pînă  la  zece ani" se substituie cu textul "de la şapte la cincisprezece ani";
   în sancţiunea   din  alineatul  patru  textul  "de  la  opt  pînă  la cincisprezece  ani"  se substituie cu textul "de la zece la douăzeci  de ani".
   26. Articolul 121:
   în sancţiunea  din  alineatul întîi textul "de la cinci pînă la  zece ani" se substituie cu textul "de la opt la cincisprezece ani";
   în sancţiunea   din   alineatul  doi  textul  "de  la  opt  pînă   la cincisprezece  ani"  se  substituie  cu textul  "de  la  doisprezece  la douăzeci şi cinci de ani".
   27. În sancţiunea din alineatul trei al articolului 122 textul "de la cinci  pînă  la  zece  ani"  se substituie cu textul  "de  la  şapte  la cincisprezece ani".
   28. În sancţiunea  din  articolul  1231 textul "de la zece  pînă  la cincisprezece  ani"  se  substituie  cu textul  "de  la  doisprezece  la douăzeci şi cinci de ani".
   29. Articolul 125:
   în sancţiunea   din  alineatul  întîi  "de  pînă  la  patru  ani"  se substituie cu textul "de la doi la cinci ani";
   în sancţiunea  din  alineatul  doi textul "de pînă la şapte  ani"  se substituie cu textul "de la cinci la zece ani";
   în sancţiunea  din  alineatul  trei  textul  "de  la  cinci  pînă  la doisprezece  ani" se substituie cu textul "de la şapte la  cincisprezece ani";
   în sancţiunea  din  alineatul  patru  textul  "de  la  zece  pînă  la cincisprezece  ani"  se  substituie  cu textul  "de  la  doisprezece  la douăzeci şi cinci de ani".
   30. Codul se completează cu articolul 1402, cu următorul cuprins:
   "Articolul 1402. Încălcarea legislaţiei cu privire la petiţii
   Încălcarea premeditată de către o persoană cu funcţie de răspundere a modului  stabilit de examinare a petiţiilor, dacă aceste acţiuni au fost săvîrşite  după aplicarea unei sancţiuni administrative pentru o  astfel de încălcare,-
   se pedepseşte cu amendă de pînă la şaptezeci de salarii minime sau cu destituirea.
   Aceleaşi acţiuni, dacă au cauzat o daună considerabilă drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale petiţionarului,-
   se pedepsesc  cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la  doi ani  sau cu muncă corecţională pe un termen de la unu la doi ani, sau cu destituirea."
   31. Codul se completează cu articolele 1552, 1553, 1554, 1555, cu următorul cuprins:
   Articolul 1552. Folosirea neconformă destinaţiei a mijloacelor
                          bugetare
   Folosirea neconformă  destinaţiei  a mijloacelor bugetare,  adică  în scopuri   ce  nu  corespund  destinaţiei  sau  devizului  aprobat   fără autorizaţia în scris a organelor competente, -
   se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani  sau  cu muncă corecţională pe un termen de pînă la doi ani, sau  cu amendă de la cincizeci la o sută de salarii minime.
   Aceleaşi acţiuni,   săvîrşite  în  mod  repetat  ori  în  urma   unei înţelegeri  prealabile  de către un grup de persoane, fie că  au  cauzat pagube de mari proporţii intereselor publice,-
   se pedepsesc cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la cinci ani  sau  cu  amendă  de la şaptezeci şi cinci la o  sută  cincizeci  de salarii minime şi destituire.
   Articolul 1553. Folosirea neconformă destinaţiei a mijloacelor de
                          credit
   Folosirea mijloacelor  de  credit în scopuri  neconforme  destinaţiei fără  acordul scris al conducătorului băncii sau al unei alte instituţii creditoare care a acordat creditul, dacă aceste acţiuni au cauzat pagube de  mari  proporţii  băncii  sau unei alte  instituţii  creditoare,-  
se pedepseşte  cu  privaţiune de libertate pe un termen de pînă la doi  ani sau  cu  muncă  corecţională  pe acelaşi termen, sau  cu  amendă  de  la cincizeci la şaptezeci de salarii minime.
   Aceleaşi acţiuni  care au cauzat pagube în proporţii deosebit de mari băncii  sau  unei alte instituţii creditoare, fie însoţite de  folosirea unor documente false,-
   se pedepsesc cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la cinci ani.
   Articolul 1554. Falimentul fals
   Aducerea intenţionată  a întreprinderii, instituţiei, organizaţiei la faliment  în scopul eschivării de la obligaţiunile financiare, materiale şi  de  altă  natură  care  a cauzat  pagube  de  mari  proporţii  altor proprietari,-
   se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani,  fie cu muncă corecţională pe un termen de pînă la doi ani, fie  cu amendă de la cincizeci la o sută de salarii minime.
   Aceleaşi acţiuni  săvîrşite  în  urma unei înţelegeri  prealabile  de către  un  grup  de  persoane sau care au  cauzat  pagube  în  proporţii deosebit de mari altor proprietari,-
   se pedepsesc  cu  privaţiune de libertate pe un termen de la  doi  la cinci ani.
   Articolul 1555. Încălcarea normelor contractelor de gaj
   Legalizarea gajului,  precum  şi  darea în gaj a proprietăţii  sau  a titlului de proprietate care se află deja în gaj, fie a proprietăţii sau titlului de proprietate sechestrate sau arestate,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de liberate pe un termen de pînă la  doi ani  sau  cu muncă corecţională pe acelaşi termen, sau cu amendă  de  la douăzeci şi cinci la şaptezeci şi cinci de salarii minime.
   Irosirea, înstrăinarea, substituirea sau tăinuirea obiectului gajului de  către o persoană, căreia i-a fost dat în gaj sau în a cărui gestiune se află,-
   se pedepsesc  cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani  sau  cu muncă corecţională pe un termen de pînă la doi ani, sau  cu amendă de la cincizeci la o sută de salarii minime."
   32. Din articolul  177 alineatul întîi se exclude textul "sau uşoară ori un prejudiciu material considerabil".
   33. Articolul  183 şi 184 se modifică şi vor avea următorul  cuprins:
   "Articolul 183. Noţiunea de persoană cu funcţie de răspundere
    Persoană cu funcţie  de răspundere este considerată persoana  căreia, într-o  întreprindere,  instituţie, organizaţie, indiferent de forma  de proprietate,  i  se acordă permanent sau provizoriu, în virtutea  legii, prin  numire,  prin alegere, fie în virtutea unei  însărcinări,  anumite drepturi  şi  obligaţii  în vederea exercitării  funcţiilor  autorităţii publice sau a acţiunilor administrative de dispoziţie şi organizatorico-economice.
   Se consideră  persoană  cu înaltă funcţie de răspundere  persoana  cu funcţie   de  răspundere  al  cărei  mod  de  alegere  sau  numire  este reglementat  de  Constituţia  Republicii Moldova şi  de  legi  organice, precum  şi persoanele cărora persoana cu funcţie de răspundere  indicată le-a delegat împuternicirile sale.
   Articolul 184. Abuzul de putere sau abuzul de serviciu
   Abuzul de putere sau abuzul de serviciu, adică folosirea intenţionată de către o persoană cu funcţie de răspundere a atribuţiilor sale contrar obligaţiilor de serviciu, dacă ea a cauzat daune considerabile intereselor publice, fie drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice,-
   se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani  sau  cu  amendă  de  la treizeci la o sută  de  salarii  minime  şi destituire.
   Abuzul de putere  sau abuzul de serviciu săvîrşit în mod repetat  sau de  o persoană cu funcţie de răspundere suspusă, sau care a avut  urmări grave,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la trei  la opt  ani  cu  privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii  sau  de  a practica anumite activităţi pe un termen de pînă la cinci ani.
   Abuzul de putere  sau abuzul de serviciu săvîrşit în interesele  unei organizaţii criminale,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la cinci la zece  ani  cu  privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii  sau  de-a practica anumite activităţi pe un termen de pînă la cinci ani."
   34. Articolul 185:
   dispoziţia alineatului întîi se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Excesul de putere  sau  depăşirea  atribuţiilor de  serviciu,  adică săvîrşirea de către o persoană cu funcţie de răspundere a unor acte care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege,  dacă aceasta a cauzat daune considerabile intereselor publice sau drepturilor  şi  intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice  şi juridice,-";
   articolul se completează cu alineatul trei, cu următorul cuprins:
   "Excesul de putere  sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvîrşită în  mod repetat sau de o persoană cu funcţie de răspundere sus-pusă, sau săvîrşită  în  interesele  unei organizaţii criminale, sau care a avut urmări grave,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la cinci la doisprezece ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a practica anumite activităţi pe un termen de pînă la cinci ani."
   35. Articolul  186  se  completează cu alineatul  doi,  cu  următorul cuprins:
   "Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană cu funcţie de răspundere a îndatoririlor sale ca  urmare a atitudinii neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a condus la urmări grave sau la pierderea de vieţi omeneşti,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la trei  la şapte  ani  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau  de  a practica anumite activităţi pe un termen de pînă la cinci ani."
   36. Articolul 187:
   în sancţiunea  din  alineatul întîi textul "de pînă la zece  ani"  se substituie cu textul "de la trei la zece ani";
   alineatul trei se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Acţiunile prevăzute  de  părţile  întîi şi a  doua  ale  prezentului articol,  săvîrşite  de o persoană cu înaltă funcţie de  răspundere  ori care  a  fost condamnată anterior pentru luare de mită, ori care a  luat mită în proporţii deosebit de mari, ori care a luat mită pentru servicii acordate unei organizaţii criminale,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la zece  la douăzeci şi cinci de ani cu confiscare averii.".
   37. Articolul  1871  se completează cu alineatele trei şi patru,  cu următorul cuprins:
   "Mijlocirea mituirii  săvîrşită  de o persoană cu înaltă  funcţie  de răspundere sau în interesul unei organizaţii criminale,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la zece  la douăzeci de ani cu confiscarea averii.
   Mijlocitorul  mituirii sau luării de mită este absolvit de răspundere penală  dacă  se  autodenunţă,  neştiind despre faptul  că  organele  de cercetare   penală,   anchetatorul,   procurorul  sînt  la   curent   cu infracţiunea săvîrşită de el."
   38. Articolele 188 şi 189 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
   "Articolul 188. Darea de mită
   Darea de mită -
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la trei  la opt ani.
   Darea de mită  în  repetate  rînduri,  fie  de  o  persoană  anterior condamnată pentru mituire sau darea de mită în proporţii mari -
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la şapte la cincisprezece ani cu confiscarea averii.
   Darea de mită  în  proporţii  deosebit de mari  sau  pentru  servicii acordate organizaţiei criminale -
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la zece  la douăzeci de ani cu confiscarea averii.
   Persoana care a dat mită este absolută de răspundere penală dacă mita i-a  fost  extorată  sau  dacă persoana s-a  autodenunţat,  neştiind  că organele de cercetare penală, anchetatorul, procurorul sînt la curent cu infracţiunea săvîrşită de ea.
   Articolul 189. Falsul în actele publice
   Falsul în actele  publice,  adică  înscrierea în actele  oficiale  de către o persoană cu funcţie de răspundere a unor date intenţionat false, întocmirea   şi  eliberarea  unor  acte  intenţionat  false,  precum  şi falsificarea  actelor, dacă aceste acţiuni au cauzat daune considerabile intereselor  publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice,-
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la doi ani sau cu muncă corecţională pe acelaşi termen şi destituire. Falsul în actele  publice  săvîrşit  în mod repetat sau de o  persoană  cu  înaltă funcţie de răspundere, sau în interesele organizaţiei criminale -
   se pedepseşte  cu  privaţiune de libertate pe un termen de la doi  la şapte  ani  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau  de  a practica anumite activităţi pe un termen de pînă la cinci ani.".
   39. Dispoziţia  din alineatul doi al articolului 204/1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Opunerea de  rezistenţă colaboratorului poliţiei, altui lucrător din organele  afacerilor interne sau unei persoane în exerciţiul  funcţiunii sau  al datoriei obşteşti de menţinere a ordinii publice şi de combatere a  criminalităţii, însoţită de violenţă sau de ameninţarea cu  aplicarea forţei, precum şi constrîngerea acestor persoane, prin violenţă sau prin ameninţarea  cu aplicarea forţei, la îndeplinirea unor acţiuni nelegale, -".
   40. Articolul 2061 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 2061. Atentarea la viaţa colaboratorului poliţiei
   Atentarea la  viaţa  colaboratorului poliţiei, a altui  lucrător  din organele  afacerilor  interne sau a unei persoane aflate  în  exerciţiul funcţiunii sau al datoriei obşteşti de menţinere a ordinii publice şi de combatere a criminaţităţii -
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la cinci la cincisprezece ani.
   Aceleaşi acţiuni care au cauzat leziuni corporale grave sau moartea -
   se pedepsesc  cu  privaţiune de libertate pe un termen de la zece  la douăzeci şi cinci de ani sau cu moartea."
   41. Articolul 214 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   Articolul 214. Samovolnicia
   Samovolnicia,  adică exercitarea arbitrară şi prin încălcarea ordinii stabilite  a  unui  drept legitim sau presupus, dacă s-au  cauzat  daune considerabile   intereselor  publice  ori  drepturilor  şi   intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice şi juridice,-
   se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la trei ani  sau  cu muncă corecţională pe un termen de pînă la doi ani, sau  cu amendă de la douăzeci şi cinci la şaptezeci şi cinci de salarii minime.
   Aceleaşi acţiuni  săvîrşite  în mod repetat sau de către un  grup  de persoane  în  urma unei înţelegeri prealabile, sau prin  ameninţarea  cu moartea  ori cu aplicarea de leziuni corporale, sau însoţite de violenţă nepericuloasă pentru viaţă şi sănătate, sau de deteriorarea şi nimicirea bunurilor -
   se pedepsesc  cu  privaţiune de libertate pe un termen de la  doi  la cinci ani sau cu amendă de la cincizeci la o sută de salarii minime.
   Faptele prevăzute  de alineatele întîi şi doi ale prezentului articol săvîrşite  de  o organizaţie criminală sau de un recidivist deosebit  de periculos,  sau cu aplicarea armei, sau însoţite de violenţă periculoasă pentru  viaţa şi sănătate, sau dacă au condus la cauzarea unor pagube de mari proporţii ori la alte urmări grave -
   se pedepsesc  cu privaţiune de libertate pe un termen de la cinci  la doisprezece ani.
   Samovolnicia însoţită de răpirea sau de ameninţarea cu răpirea părţii vătămate, a rudelor sau apropiaţilor ei -
   se pedepseşte  cu privaţiune de libertate pe un termen de la şapte la cincisprezece ani cu confiscarea averii."
   42. Articolul 2271:
   în sancţiunea  din  alineatul  doi textul "de pînă la  zece  ani"  se substituie cu textul "de la cinci la cincisprezece ani.";
  în sancţiunea  din alineatul trei textul "de la şase la cincisprezece ani" se substituie cu textul "de la zece la douăzeci şi cinci de ani".
   Art. II. - Codul  de  procedură  penală, aprobat  prin  Legea  R.S.S. Moldoveneşti  din  24 martie 1961 (Veştile Sovietului Suprem  al  R.S.S. Moldoveneşti,  1961,  nr.  10, art. 42; 1963, nr. 16, art.  70;  Veştile Sovietului  Suprem şi ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti, 1966, nr.  12, art.  168;  1968, nr. 8, art. 114; 1969, nr. 7, art. 134; 1972,  nr.  9, art.  127; 1977, nr.4, art. 28; 1983, nr. 12, art. 79; 1984, nr. 8  art. 72;  1985, nr. 2, art. 12, nr.9, art. 88; nr. 11, art. 102; 1986, nr. 6, art. 49; 1987, nr. 8, art. 108; nr. 11, art. 142, 143, 146; 1988, nr. 6, art.  93;  1989, nr. 4, art. 73; nr. 7, art. 156; 1990, nr. 5, art.  95; nr.  6-7,  art.  128;  Monitorul oficial, 1991,  nr.  11-12,  art.  100; Monitorul  Parlamentului Republicii Moldova, 1992, nr. 4, art. 86-I; nr. 8,  art.  210; 1993, nr. 4, art. 90; nr. 7, art. 216; nr. 11, art.  343; Monitorul  Oficial  al Republicii Moldova, 1994, nr. 10, p. I, art.  88,
legile  nr. 496-XII, 499-XII, 500-XII din 15 februarie 1991; nr. 758-XII din 18 octombrie 1991; nr. 51-XIII din 14 aprilie 1994; nr. 141-XIII din 7  iunie  1994;  nr. 258-XIII din 3 noiembrie 1994), se modifică  şi  se completează după cum urmează:
   1. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 3. Obligaţia itentării procesului penal şi
                       descoperirii infracţiunii
   Procurorul, anchetatorul  penal  şi  organul de cercetare  penală  au obligaţia, în limitele competenţei lor, să intenteze proces penal ori de cîte  ori  se descoperă elementele competente ale infracţiunii şi să  ia toate  măsurile prevăzute de lege pentru stabilirea faptelor penale şi a persoanelor vinovate de săvîrşirea infracţiunii şi pentru pedepsirea lor în modul stabilit de lege."
   2. Articolul 5 alineatul întîi:
   la punctul 6)  textul  "de  partea a doua şi partea a treia  ale"  se substituie cu textul "de partea a doua a";
   punctul 7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "7) în cazurile prevăzute de Partea specială a Codului penal";
   din punctul 10)  se  exclude  textul  "cu  excepţia  cazurilor,  cînd necesitatea  intentării  procesului  este  recunoscută  de  instanţa  de judecată, în examinarea căreia se află cauza penală".
   3. Din articolul  511 alineatul întîi se ecxclud cuvintele  "instanţa judecătorească".
   4. Articolul 51:
   în alineatul  întîi textul "procurorul, precum şi anchetatorul  penal şi  organul de cercetare penală, avînd consimţămîntul procurorului,  au" se substituie cu cuvîntul "are";
   în alineatul  doi textul "sau ordonanţa procurorului,  anchetatorului penal,  a  organului  de  cercetare penală, respectiv,  ia  instanţa  de judecată  ierarhic  superioară sau la procurorul ierarhic  superior"  se substituie cu textul "la instanţa de judecată ierarhic superioară".
   5. Codul se completează cu articolul 55, cu următorul cuprins:
   Articolul 55. Transmiterea persoanei în supravegherea poliţiei
   În cazuri excepţionale,   în   interesul  combaterii   criminalităţii organizate,  procurorul  este  în  drept să  claseze  dosarul  penal  al persoanei  care a contribuit activ la descoperirea infracţiunii de către organele de anchetă şi să o transmită-în supravegherea poliţiei."
   6. Articolul 56:
   în alineatul  întîi textul "procurorul, precum şi anchetatorul penal, avînd  consimţămîntul procurorului, au" se substituie cu cuvîntul "are";
în  alineatul  doi  textul  "sau ordonanţa anchetatorului  penal  ori  a procurorului, respectiv, la instanţa de judecată ierarhic superioară sau la procurorul ierarhic superior" se substituie cu textul "la instanţa de judecată ierarhic superioară".
   7. Articolul 57:
   din alineatul   întîi  se  exclude  textul  "procurorul,  precum   şi anchitatorul  penal  şi organul de cercetare penală,  cu  consimţămîntul procurorului,":  cuvintele "au dreptul" se substituie cu cuvintele  "are dreptul";
   în alineatul trei textul "sau   ordonanţa   procurorului, a anchetatorului  penal,  organului  de cercetare  penală,  respectiv,  la instanţa  de  judecată  ierarhic superioară sau la  procurorul  ierarhic superior"  se  substituie  cu textul "la instanţa de  judecată  ierarhic superioară";
   din alineatul  patru  se exclud cuvintele "sau procuraturii",  textul "şedinţei  dispozitive a instanţei de judecată sau printr-o ordonanţă  a procurorului" se substituie cu textul "a instanţei de judecată".
   8. Din articolul  14  alineatele întîi şi doi se exclude  textul  "şi instanţa de judecată".
   9. Din articolul  22  alineatul  întîi punctul 3) se  exclude  textul "acuzator obştesc".
   10. Din articolul  23  alineatul  doi se exclud  textele  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc".
   11. Din articolul  31  alineatul întîi se exclude textul "în  şedinţă dispozitivă".
   12. Din articolul  36 alineatul trei se exclud cuvintele  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc".
   13. Din articolul  38  alineatul  doi se exclude  textul  "înaintarea dosarului în vederea trimiterii în judecată a învinuitului".
   14. În articolul  42  alineatul  doi textul "trimis în  judecată"  se substituie  cu  textul  "căruia i s-a înmînat în  copie  învinuirea  sau ordonanţa privind punerea sub învinuire în cauzele protocolare,".
   15. Articolul  44  alineatul întîi punctul 1) se modifică şi va  avea următorul cuprins:
   "1) la care participă acuzatorul de stat;".
   16. Din articolul  45  alineatul trei se exclude  textul  "acuzatorul obştesc, precum şi".
   17. Articolul  47  alineatul  trei se modifică şi va  avea  următorul cuprins:
   "Partea vătămată  care  dispune  de informaţie  privitoare  la  crima săvîrşită este obligată să se prezinte la citarea instanţei de judecată, procurorului,  anchetatorului  penal sau organului de cercetare  penală, iar  în  cazul  neprezentării  fără motive întemeiate  poate  fi  supusă aducerii cu forţa."
   18. Articolul 542 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 542. Decizia interlocutorie (hotărîrea) instanţei de
                         judecată
   Instanţa de judecată,  constatînd  în procesul de judecată  fapte  de încălcare   a  legalităţii  şi  a  drepturilor  cetăţenilor,  odată   cu pronunţarea  sentinţei  pronunţă şi o decizie interlocutorie  (hotărîre) prin  care  aceste  fapte se aduc la  cunoştinţă  organelor  respective, persoanelor cu funcţie de răspundere şi procurorului."
   19. Articolul  55  se  completează cu alineatul  trei,  cu  următorul cuprins:
   "probele obţinute  cu  încălcarea  prevederilor prezentului  cod  sau neexaminate  în  modul  cuvenit în şedinţă judiciară  nu  pot  constitui temeiul  sentintei  sau  al altor hotărîri  judecătoreşti  şi  documente procesuale."
   20. Din articolul 79 se exclude alineatul cinci.
   21. Din articolul   91  alineatul  întîi  se  exclud  cuvintele  "sau judecătorul".
   22. Din articolul 92 se exclud cuvintele "sau judecătorul".
   23. Din articolul   93  alineatul  întîi  se  exclud  cuvintele   "şi judecătorul".
   24. Articolul 94 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 94. Procesele penale intentate la plîngerea părţii
                        vătămate
   Procesele privitoare  la  infracţiunile prevăzute de partea  întîi  a articolului  102  şi  de  articolele 141 şi 1411  din  Codul  penal  se intentează,  de regulă, pe baza plîngerii părţii vătămate. Procedura  în astfel de procese este generală.
   În cazurile excepţionale, dacă partea vătămată care figurează într-un proces privitor la o infracţiune prevăzută în partea întîi a articolului 102 din Codul penal din cauza stării de neputinţă sau a dependenţei faţă de  învinuit sau din alte motive nu este în stare să-şi apere drepturile şi  interesele  legitime, procurorul poate intenta procesul  chiar  dacă partea vătămată nu a depus plîngere. Procedura în astfel de procese este generală."
   25. Articolul 95:
   din alineatul  întîi  se exclude textul "judecătorul sau instanţa  de judecată";
   din alineatul  doi se exclud textele: "şi judecătorul", "iar instanţa de judecată - printr-o închiere", "sau încheierea";
   din alineatul  trei  se exclude textul "judecătorul sau  instanţa  de judecată".
   26. Din articolul 96 se exclude punctul 3).
   27. Articolul 97:
   din alineatul  întîi  se  exclude  textul "instanţa  de  judecată  şi judecătorul";
   din alineatul  doi  se  exclude textul "judecătorul sau  instanţa  de judecată";
   în alineatul  patru  textul  "respectiv  procurorului  sau  instanţei ierarhic superioare" se substituie cu cuvîntul "procurorului".
   28. Din articolul  98  alineatul  doi se  exclude  textul  "Împotriva refuzului  neîntemeiat  al judecătorului sau instanţei de judecată de  a porni procesul, procurorul poate face protest în termen de cinci zile".
   29. Articolul 107:
   în alineatul  întîi  textul  "de  articolul 100,  părţile  întîi  ale articolelor 101 şi 107, articolelor 110, 111, partea întîi a articolului 117,  articolele  118,"  se  substituie cu textul  "de  partea  întîi  a articolului  107,  articolele 110, 111,"; textul "instanţa  de  judecată sau" se exclude;
   în alineatul  trei după cifrele "741" se includ cifrele "742",  iar cifrele "1551" se substituie cu cifrele "1551 - 1555".
   30. Din articolul  109 alineatul doi se exclude textul "sau  instanţa de  judecată,  precum  şi dacă a primit dosarul  restituit  de  instanţă pentru efectuarea cercetării suplimentare".
   31. În articolul 130 alineatul patru după textul "din prezentul Cod," se   introduce  textul  "precum  şi  că  recunoaşterea  sinceră  este  o circumstanţă atenuantă".
   32. Din articolul 187 se exclude alineatul doi.
   33. Articolul 192 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 192. Trimiterea cauzei penale de către procuror
                           în instanţa de judecată
   Procurorul sau  locţiitorul lui, după confirmarea învinuirii sau după întocmirea  unei noi învinuiri, sau dacă a formulat învinuirea în  cauze protocolare  trimite cauza în instanţa de judecată, înmînîd în prealabil învinuitului   copia   învinuirii  sau  ordonanţa  privind   prezentarea învinuirii  către  învinuit fără anexele prevăzute de articolul 183  din prezentul Cod.
   Despre trimiterea  cauzei  în  instanţa de  judecată  procurorul  sau locţiitorul    lui   înştiinţează   învinuitul,   partea   vătămată   şi reprezentanţii lor legitimi.
   După ce cauza  a fost trimisă în instanţa de judecată, demersurile şi plîngerile privitoare la proces se adresează direct instanţei."
   34. Capitolul  al douăzeci şi unulea se modifică şi va avea următorul cuprins:
                    Capitolul al douăzeci şi unulea
                    NUMIREA CAUZEI SPRE JUDECARE
   Articolul 196. Decizia asupra cauzei venite spre judecare
   În termen de  14 zile de la data la care cauza a venit spre judecare, judecătorul ia una din următoarele decizii:
   1) privind numirea cauzei spre judecare;
   2) privind expedierea cauzei după competenţa judiciară;
   3) privind suspendarea cauzei.
   La numirea cauzei   spre   judecare   judecătorul   dispune   citarea persoanelor necesare.
   Articolul 197. Examinarea demersurilor şi declaraţiilor
   La numirea cauzei  spre judecare judecătorul, în limitele competenţei sale,  este obligat să examineze demersurile şi declaraţiile  existente. Dacă  apar îndoieli în privinţa temeiniciei demersului, judecătorul este în  drept  să  cheme pentru explicaţii persoana care a  făcut  demersul. Despre  rezultatele examinării demersului este înştiinţată persoana care l-a  făcut.  Refuzul  de a satisface demersul nu poate fi  atacat,  însă persoana  îşi  păstrează  dreptul de a reiniţia demersul în  şedinţă  de judecată.
   Articolul 198. Suspendarea cauzei sau expedierea cauzei
                         după competenţa judiciară
   Dacă la examinarea chestiunii privind numirea cauzei spre judecare se constată  că inculpatul a dispărut şi locul aflării lui nu se  cunoaşte, judecătorul  emite  o ordonanţă de suspendare a cauzei pînă  la  găsirea inculpatului, iar cauza se restituie la procuror.
   Dacă medicul  confirmă  că  inculpatul este grav  bolnav,  fapt  care exclude  posibilitatea  participării  lui la proces,  judecătorul  emite ordonanţa de suspendare a cauzei pînă la însănătoşirea inculpatului.
   Dacă judecătorul   va  stabili  că  dosarul  nu  este  de  competenţa instanţei  de  judecată date, el emite ordonanţa de expediere  a  cauzei conform competenţei judiciare.
   Articolul 199. Asigurarea posibilităţii de a lua cunoştinţă
                        de materialele din dosar
   La numirea cauzei  spre  judecare, judecătorul asigură  procurorului, inculpatului şi apărătorului lui, părţii vătămate, părţii civile, părţii civilmente  responsabile şi reprezentanţilor lor posibilitatea de a  lua cunoştinţă  de  materialele  din dosar în localul  judecătoriei.  Aceste persoane sînt în drept să-şi facă însemnările necesare."
   35. Articolul 217:
   în alineatul întîi după cuvîntul "învinuirea" se introduce textul "în toate cauzele penale";
   alineatul patru se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Refuzul procurorului de a susţine învinuirea atrage pronunţarea unei sentinţe  de  achitare  sau  de clasare a cauzei de  către  instanţa  de judecată."
   36. Articolul 218:
   din titlul articolului  se exclude textul "al organizaţiilor obşteşti şi";
   alineatele întîi, doi, trei şi patru se exclud.
   37. Articolele 219, 220, 221 şi 222 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
   "Articolul 219. Deciziile (ordonanţele) pronunţate în şedinţa de
                          judecată
   Toate problemele  care  apar  în timpul dezbaterilor  judiciare  sînt soluţionate prin decizia judecăţii sau prin ordonanţa judecătorului.
   Deciziile (ordonanţele)  privind clasarea cauzei, modificarea măsurii de  reprimare, recuzările, numirea expertizei şi deciziile (ordonanţele) interlocutoare  sînt pronunţate de instanţa de judecată sau de judecător în  formă  de documente aparte, semnate de completul de judecată sau  de judecător.
   Asupra celorlalte  probleme  deciziile (ordonanţele) se  pronunţă  de instanţa  de judecată sau de judecător pe loc, acestea fiind incluse  în procesul-verbal al şedinţei de judecată.
   Deciziilor (ordonanţelor)   pronunţate   pe  parcursul   dezbaterilor judiciare urmează să li se dea citire în public.
   Articolul 220. Limitele dezbaterilor judiciare
   Dezbaterile cauzei   în  judecată  se  fac  în  limitele   învinuirii formulate  şi  doar  în  privinţa persoanelor  cărora  li  s-a  formulat învinuirea.
   Modificarea învinuirii  în  instanţa de judecată se admite dacă  prin aceasta  nu  se  înrăutăţeşte  situaţia inculpatului şi  nu  este  lezat dreptul lui la apărare.
   Dacă modificarea  învinuirii constă în excluderea unei părţi a ei sau a  elementelor  componente ale infracţiunii care  agravează  răspunderea inculpatului, instnaţa de judecată este în drept să continuie examinarea cauzei.
   Articolul 221. Modificarea învinuirii în şedinţa de judecată în
                         senul agravării ei şi restabilirea dreptului la
                         apărare lezat
   Procurorul care  participă la examinarea cauzei penale este în drept, fără  a  cere dosarul din judecată, să modifice printr-o ordonanţă a  sa învinuirea  adusă inculpatului în cadrul anchetei preliminare în  sensul agravării   ei,  dacă  materialele  dezbaterilor  judiciare  mărturisesc incontestabil  că  el  a săvîrşit o astfel de  infracţiune,  aducînd  la cunoştinţă  inculpatului  şi apărătorului lui noua învinuire, după  care fapt dezbaterile judiciare continuă.
   Dacă în cadrul  dezbaterilor judiciare se stabileşte că inculpatul  a săvîrşit  o  altă infracţiune, care influenţează calificarea  învinuirii aduse   lui,  instanţa  de  judecată  amînă,  la  cererea  procurorului, examinarea cauzei penale pe un termen de pînă la o lună, restituind-o la procuror   pentru   cercetarea  acestei  infracţiuni,  formularea   unei învinuiri  noi, după caz, şi familiarizarea inculpatului şi apărătorului lui  cu  materialele  noi. După acesta cauza penală este  prezentată  în instanţa  de judecată pentru continuarea dezbaterii sau clasarea ei.  La demersul  procurorului, termenul stabilit poate fi prelungit de instanţa de judecată pînă la două luni.
   Cerinţele alineatului  doi  al  prezentului articol se aplică  şi  în cazul  lezării considerabile, în cadrul cercetării penale şi  anchetării preliminare,  a  dreptului la apărare, care nu poate fi restabilit  fără amînarea procesului.
   Dacă în urma  formulării unei învinuiri noi, mai grave, se schimbă şi competenţa  de  judecare  a  cauzei penale,  judecătorul  trimite,  prin ordonanţa sa, cauza penală după competenţa judiciară.
   Articolul 222. Prezentarea probelor suplimentare
   În cazul efectuării  unei  cercetări  sau anchete  penale  prealabile incomplete  şi al imposibilităţii luării unei decizii legale şi motivate pe baza cercetării materialelor existente în dosar, instanţa de judecată la  cererea părţilor, amînă examinarea cauzei pe un termen de pînă la  o lună,  permiţînd  părţilor  să prezinte probe suplimentare.  La  cererea părţilor,  acest  termen poate fi prelungit pînă la două  luni.  Probele adunate  de  părţi sînt cercetate în şedinţă judiciară în mod  obişnuit. Dacă  părţile  nu prezintă probe suplimentare, instanţa de  judecată  ia decizia pe baza cercetării materialelor din dosar în şedinţa de judecată.
   În cazul în care  organul  de  cercetare prealabilă  sau  de  anchetă penală  prealabilă  nu  ia măsuri de asigurare a acţiunii civile  sau  a eventualei  confiscări  a averii, dacă astfel de măsuri nu pot fi  luate nemijlocit  de instanţa de judecată, aceasta din urmă, printr-o decizie, obligă  organul  de  investigaţie să ia măsurile  necesare  în  termenul stabilit de ea."
   38. În articolul  224 alineatul întîi textele "de a se cere organelor respective",  "Sau  a  se  cere noi probe" se  substituie  respectiv  cu textele  "de a prezenta de către părţi", "sau pentru prezentarea  noilor probe".
   39. Articolele 225 şi 226 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
   "Articolul 225. Clasarea acţiunii în şedinţă judiciară
   În circumstanţele indicate în articolele, 5, 52, 54, 56, 57 şi în punctul  2)  al articolului 185 din prezentul Cod  judecătorul  clasează acţiunea. Totodată judecătorul anulează măsura de reprimare, măsurile de asigurare  a  acţiunii  civile şi a eventualei confiscări  a  averii  şi decide asupra probelor materiale. Copia ordonanţei judecătorului privind clasarea  acţiunii  se  remite persoanei trase la răspundere  penală  şi părţii vătămate.
   În cazul clasării  acţiunii  penale în care este implicat un  recrut, judecătorul  este  obligat  să  înştiinţeze, în termen  de  şapte  zile, organul local respectiv al administraţiei militare.
   Articolul 226. Atacarea şi declararea protestului împotriva
                         ordonanţei judecătorului privind clasarea acţiunii
   Ordonanţa judecătorului privind clasarea acţiunii poate fi atacată de inculpat  şi  apărătorul lui, de partea vătămată, partea civilă,  partea civilmente responsabilă şi de reprezentanţii lor, precum şi împotriva ei procurorul  poate  declara  protest  în instanţa  de  judecată  ierarhic superioară  în  termen  de  cinci zile de la  data  primirii  ordonanţei privind clasarea acţiunii."
   40. În articolul 228 alineatul trei textul "organizaţiei obşteşti sau colectivului   de  muncă"  se  substituie  cu  textul  "sau   Ministerul Justiţiei".
   41. Din articolul  229 alineatul doi se exclud textele  "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   42. Din articolul  230 alineatul întîi se exclud textele  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc".
   43. Din articolul 232 se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   44. În articolul  235 alineatul întîi "210" se substituie cu  cifrele "192".
   45. Din articolul 236 alineatul întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   46. Articolul 237:
   din titlul articolului   se   exclude  textul  "precum  şi   a   unor reprezentanţi ai întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor";
   alineatul trei se exclude.
   47. Din articolul 238 alineatul întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   48. Din articolul 239 alineatul trei se exclude textul "dacă instanţa va găsi, că participarea lor nu este necesară".
   49. Articolul 240 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 240. Efectele neprezentării procurorului sau apărătorului    Participarea  procurorului  la şedinţa de judecată în  toate  cauzele penale  este  obligatorie.  Neprezentarea  procurorului  la  şedinţa  de judecată atrage amînarea examinării cauzei penale, despre care fapt este informat procurorul ierarhic superior.
   În cazul neprezentării  apărătorului şi al imposibilităţii schimbării lui  în  şedinţa respectivă, examinarea cauzei penale se  amînă,  despre care  fapt este informat prezidiul colegiului avocaţilor sau  Ministerul Justiţiei."
   50. Din articolul 241 se exclude alineatul doi.
   51. Din articolul 246 se exclude alineatul cinci.
   52. Articolul 247:
   alineatul doi se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Ancheta judiciară  începe cu citirea de către procuror a  învinuirii formulate.  Dacă  în  proces a fost intentată o acţiune  civilă,  se  dă citire şi acţiunii";
   alineatul trei se exclude;
   alineatul patru va deveni alineatul trei.
   53. Din articolul 248 alineatul întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   54. În articolul 249 alineatul întîi textul "judecătorii, procurorul, acuzatorul  obştesc,  precum şi partea vătămată, partea  civilă,  partea civilmente  responsabilă sau reprezentanţii lor, apărătorul,  apărătorul obştesc"  se  substituie  cu textul "procurorul, apărătorul,  precum  şi partea  vătămată,  partea  civilă, partea  civilmente  responsabilă  sau reprezentanţii lor."
   55. În articolul   250   alineatele  întîi  şi  trei   după   textele "înregistrarea  sonoră", "înregistrării sonore" se introduce textul  "şi video".
   56. Articolul 253:
   din alineatul   doi  se  exclud  textele  "judecătorii",  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc";
   din alineatul   cinci  se  exclud  textele  "apărătorului   obştesc", "acuzatorului obştesc".
   57. În articolul   256   alineatele  întîi  şi  patru   după   textul "înregistrării sonore" se introduce textul "şi video".
   58. Din articolul 258 alineatul întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   59. În articolul  259 textul "atît din iniţiativa instanţei cît şi la cererea" se substituie cu textul "din iniţiativa"; textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc" se exclud.
   60. Din articolul 260 alineatul întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc".
   61. Din articolul  262 alineatul doi se exclud textele  "acuzatorului obştesc", "apărătorului obştesc", "şi concluziile procurorului".
   62. Din articolul  263  alineatul doi se exclud  textele  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc".
   63. Din articolul  265 alineatul întîi se exclud textele  "acuzatorul obştesc", "apărătorul obştesc".
   64. Articolul 266:
   din alineatul  întîi se exclud textele "acuzatorului obştesc", precum şi "apărătorului obştesc";
   alineatul doi se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "În procesele  cu  privire la infracţiunile prevăzute  la  articolele 95-99,  141,  1411  ale Codului penal se dă cuvînt de  asemenea  părţii vătămate şi reprezentantului ei.";
   alineatul trei se exclude.
   Alineatele patru,  cinci  şi  şase devin respectiv alineatele  trei, patru şi cinci.
   65. Articolul 278:
   din denumire  se exclude "sau trimiterea dosarului pentru  efectuarea cercetării suplimentare";
   din alineatul  întîi se exclude textul "sau că dosarul trebuie trimis în vederea efectuării unei cercetării suplimentare,";
   alineatul doi se exclude.
   66. Articolul 281:
   din denumirea   articolului   se   exclude  textul   "sau   ridicării contraechivalente a mijlocului de transport";
   din alineatul doi se exclud textele   "sau   cu    ridicarea contraechivalentă   a   mijlocului   de   transport",   "ori   ridicarea contraechivalentă a mijlocului de transport,".
   67. Din articolul  298  alineatul  trei  se exclud  textele  "sau  că dosarul trebuie restituit pentru efectuarea unei cercetări suplimentare" "în şedinţa dispozitivă a".
   68. În articolul   301  alineatul  doi  textul  "prin  care   dispune restituirea dosarului în vederea efectuării cercetării suplimentare şi a continuării  procesului  după normele generale" se substituie cu  textul "prin  care  clasează procedura forţată cu caracter medical,  restituind dosarul la procuror pentru cercetarea cauzei penale în mod general".
   69. Articolul 312 alineatul întîi:
   punctul 1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "1) împotriva încheierilor instanţei privind aplicarea unei sancţiuni băneşti  sau  amenzi în cazurile prevăzute de prezentul Cod pot  declara recurs personale împotriva cărora au fost date sau poate declara protest procurorul;";
   din punctul 2)  se exclude textul: "201, 206, 221, 225, partea a doua a articolului 278, articolele".
   70. Din articolul  319  alineatul întîi punctul 2) se exclude  textul "pentru efectuarea unei noi cercetări sau".
   71. Articolul 328:
   în punctul 1) cifrele "54 - 57" se substituie cu cifrele "54, 56,57";
   din punctul 2)   se   exclude  textul  "efectuarea   unei   cercetări suplimentare sau".
   72. Din articolul 329 se exclud alineatele întîi şi doi.
   73. Articolul 331:
   din alineatul   întîi  punctul  10)  se  exclude  textul  "sau   noii cercetări";
   din alineatul cinci se exclud textele "pentru cercetarea suplimentară sau", "cercetării sau".
   74. Articolul  332  alineatul întîi se modifică şi va avea  următorul cuprins:
   "Indicaţiile   instanţei   care  a  judecat  cauza  în  recurs   sînt obligatorii  pentru  instanţa  de judecată şi  procuror  la  rejudecarea cauzei."
   75. În articolul  333 alineatul doi textul "precum şi dacă în  cursul
cercetării  noi,  efectuate  după  casarea sentinţei,  se  vor  constata
împrejurări,  dovedind că învinuitul a săvîrşit o infracţiune mai gravă"
se substituie cu textul "precum şi în cazul cînd procurorul formulează o
nouă învinuire, mai gravă, conform articolului 221 din prezentul Cod".
   76. Din articolul  356 alineatul întîi, punctul 2) se exclude  textul
"pentru o nouă cercetare sau".
   77. Articolul  359  alineatul şase se modifică şi va  avea  următorul cuprins:
   "Indicaţiile  instanţei care examinează dosarul în supraveghere  sînt obligatorii  pentru  instanţa  de judecată şi  procuror  la  rejudecarea cauzei.".
   78. Din articolul 361 alineatul doi se exclude textul "precum şi dacă în  cursul  noii  cercetări a pricinii, după casarea sentinţei,  se  vor constata  împrejurări, dovedind, că învinuitul a săvîrşit o  infracţiune mai gravă."
   79. Articolul 370 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 370. Procedura judiciară
   Procedura judiciară   în   cauzele  penale  flagrante  prevăzute   de articolele  110,  111, părţile întîi şi trei ale articolelor  119,  120, articolele  124,  126,  130, 136, părţile întîi ale  articolelor  1602, 1603,  1604, articolul 166, partea întîi a articolului 167,  articolul 170,  părţile  întîi  şi doi ale articolelor 171,  177,  articolul  180, partea întîi a articolului 182, articolele 1903, 198, 204, partea întîi a  articolului 2041, articolele 205, 2051, partea întîi a  articolului 206,  articolele  207,  211, partea întîi a articolului  2111,  părţile întîi  şi  doi  ale articolului 218, articolele 214, 219,  225,  părţile întîi  ale  articolelor  2251, 2252, articolul 2253, partea  întîi  a articolului  2254,  articolele  2255, 2256, 2257, 226,  2261,  227, partea  întîi a articolului 2271, articolele 2272, 228, partea întîi a articolului  230, articolele 2301, 231, 236, 237, 2371 din Codul penal este stabilită prin regulile generale ale prezentului Cod, cu derogările stabilite de articolele capitolului de faţă."
   80. Articolul 371:
   în titlul articolului  textul "în instanţa de judecată" se substituie cu textul "la procuror";
   în alineatul  doi textul "şi de justiţie" se substituie cu textul  "a procurorului şi a instanţei de judecată";
   alineatele patru,  cinci  şi şase se modifică şi vor  avea  următorul cuprins:
   "Considerînd materialele adunate ca fiind suficiente, şeful organului de  cercetare  penală aprobă procesul-verbal şi  prezintă  infractorului toate  materialele spre a lua cunoştinţă de ele, făcînd-se despre  acest fapt  în procesul-verbal menţiunea respectivă, adeverită prin  semnătura infractorului.
   Luînd cunoştinţă  de materiale, infractorul beneficiază de drepturile prevăzute la articolele 178 şi 181 din prezentul Cod.
   După ce infractorul ia cinoştinţă de materiale, acestea sînt trimise, împreună cu procesul-verbal, la procuror."
   81. Articolele 372 şi 373 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
   "Articolul 372. Trimiterea cauzei penale în instanţa de judecată
   Primind materialele  de la organul de cercetare penală în  condiţiile articolului   371  din  prezentul  Cod  şi  considerîndu-le  suficiente, procurorul intentează cauza penală şi formulează învinuirea în conformitate cu prevederile capitolului al doisprezecelea din prezentul Cod  şi trimite cauza penală instanţei de judecată conform  prevederilor articolului  192.  În acest caz poate fi aleasă măsura  de  constrîngere indicată la articolul 73 din prezentul Cod.
   Articolul 373. Cercetarea penală şi ancheta preliminară
   Dacă în termenul   de   zece   zile  este   imposibilă   clarificarea circumstanţelor  esenţiale ale infracţiunilor enumerate în articolul 370 din   prezentul  Cod,  organul  de  cercetare  penală  sau  de   anchetă preliminară  intentează  un proces penal pentru care se  efectuează,  în conformitate  cu articolul 107 din prezentul Cod, cercetarea penală  sau ancheta preliminară într-un termen de o lună.
   În acelaşi mod   se  efectuează  şi  cercetarea  penală  sau  ancheta preliminară în cauzele intentate de procuror."
   82. Articolul 375 se exclude.
   83. Articolul 376 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 376. Examinarea cauzei penale în instanţa de judecată    
    Cauzele penale referitoare la infracţiunile indicate în articolul 370 din  prezentul Cod sînt examinate în instanţa de judecată într-un termen de  cel  mult 10 zile de la data intrării cauzei penale în  instanţa  de judecată."
   Art. III. - Codul   cu  privire  la  contravenţiile  administrative, aprobat  prin  Legea  R.S.S. Moldoveneşti din 29 martie  1985  (Veştile Sovietului  Suprem şi ale Guvernului R.S.S. Moldoveneşti, 1985, nr.  3, art.   47;  nr.  11,  art.  102;  1990,  nr.  5,  art.  95;   Monitorul Parlamentului  Republicii  Moldova, 1993, nr. 4, art. 90; nr.  7,  art. 216;  nr.  10,  art.  293;  nr. 11,  art.  343;  Monitorul  Oficial  al Republicii  Moldova,  1994, nr. 2, p.I, art. 4; nr. 10, p. I, art.  88; Legea  nr. 51-XIII din 14 aprilie 1994), se modifică şi se  completează după cum urmează:
   1. Codul se competează  cu articolele 471, 472, 473, cu următorul cuprins:
   "Articolul 471. Cauzarea leziunilor corporale
   Cauzarea premeditată  a  leziunilor corporale  uşoare,  maltratarea, aplicarea  loviturilor  şi  a altor acţiuni violente care  au  provocat dureri fizice, -
   atrag aplicarea  unei  amenzi  de la zece la  cincisprezece  salarii minime  sau  arest administrativ pe un termen de pînă la  cincisprezece zile.
   Cauzarea premeditată a leziunilor corporale uşoare, care au provocat o dereglare de scurtă durată a sănătăţii sau o pierdere neînsemnată dar stabilă a capacităţii de muncă, -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de la cincisprezece la  douăzeci  şi cinci de salarii minime sau arest administrativ pe un termen de pînă la treizeci de zile.
   Articolul 472. Calomnia
   Calomnia, adică   răspîndirea  cu  bună  ştiinţă  a  unor   scorniri mincinoase ce defăimează o altă persoană, -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de la zece la douăzeci şi  cinci  de salarii minime sau arest administrativ pe un termen de pînă la treizeci de zile.
   Articolul 473. Injuria
   Injuria, adică  înjosirea  premeditată a onoarei şi demnităţii  unei persoane prin acţiune, verbal sau în scris, -
   atrage aplicarea  unei  amenzi de la şapte la cincisprezece  salarii minime  sau  arest administrativ pe un termen de pînă la  cincisprezece zile.
   Injuria adusă  într-o publicaţie sau într-o lucrare multiplicată  în alt  mod,  precum şi injuria adusă de o persoană supusă unei  sancţiuni administrative pentru aceeaşi încălcare,-
   atraje aplicarea  unei  amenzi  de la zece la douăzeci şi  cinci  de salarii  minime sau arest administrativ pe un termen de pînă la trezeci de zile."
   2. Articolul 124:
   în alineatul   întîi   după  cuvîntul  "deteriorarea"  se   introduc cuvintele" neînsemnată a";
   după alineatul   întîi  se  introduc  alineatele  doi  şi  trei,  cu următorul cuprins:
   "Încălcarea de   către  conducătorii  mijloacelor  de  transport   a regulilor  de circulaţie rutieră, care a condus la cauzarea de  leziuni corporale uşoare victimei, fie deteriorarea considerabilă a mijloacelor de  transport, a încărcăturilor, a drumurilor, a instalaţiilor  rutiere şi de altă natură ori a altor bunuri,-
   atrage aplicarea  unei  amenzi de la cinci la douăzeci şi  cinci  de salarii  minime  cu  sau privarea de dreptul de a conduce  mijloace  de transport pe un termen de pînă la doi ani.
   Încălcarea, prevăzută  la  alineatul  doi  al  prezentului  articol, săvîrşită în stare de ebrietate -
   atrage aplicarea  unei amenzi de la douăzeci la douzeci şi cinci  de salarii  minime  cu  privarea  de  dreptul de  a  conduce  mijloace  de transport pe un termen de trei ani.";
   alineatul doi devine alineatul patru.
   3. Articolul 154 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 154. Încălcarea modului de vînzare a armelor individuale
   Vînzarea de către  lucrătorii  magazinelor  de stat  specializate  a armelor  individuale  şi a muniţiilor aferente persoanelor care  nu  au autorizaţia de achiziţionare a armelor -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de la cinci la douăzeci  de  salarii minime."
   4. Codul se completează  cu  articolul 1564, cu următorul  cuprins:
   "Articolul 1564. Cumpărarea şi revinderea biletelor şi altor
                          documente de plată
   Cumpărarea şi  revinderea  în scop de profit a biletelor şi a  altor documente  de  plată,  ce oferă dreptul de a beneficia de  serviciu  în sfera traficului de pasageri şi altui fel de transport, -
   atrage aplicarea unei amenzi de pînă la cincisprezece salarii minime cu confiscarea biletelor şi a altor documente de plată."
   5. În articolul 160 cuvîntul "ruble" se substituie cu cuvîntul
"lei".
   6. Articolele  181,  182,  183  şi  184, se  modifică  şi  vor  avea următorul cuprins:
   "Articolul 181. Încălcarea modului de înstrăinare a armelor
                           individuale
   Înstrăinarea  de  către cetăţeni-proprietari de arme individuale  şi muniţii  aferente persoanelor care nu au autorizaţie de achiziţionare a armelor -
   atrage aplicarea unei amenzi de pînă la zece salarii minime.
   Articolul 182. Încălcarea regulilor de deţinere, port, transport,
                         folosire sau aplicare a armelor individuale
   Încălcarea regulilor  de  deţinere,  port sau transport  al  armelor individuale  şi al muniţiilor aferente de către cetăţeni-proprietari ai armelor -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de pănă la trei salarii  minime  sau ridicarea contra echivalent a armei şi a muniţiilor.
   Încălcarea regulilor  de  deţinere,  port sau transport  al  armelor individuale   şi   al   muniţiilor   aferente   de   către   lucrătorii întreprinderilor,  instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de tipul de proprietate, -
   atrage aplicarea unei amenzi de pînă la cinci salarii minime.
   Folosirea armelor  individuale  şi  a  muniţiilor  aferente  contrar destinaţiei -
   atrage aplicarea  unei  amenzi de pînă la şapte salarii  minime  sau ridicarea contra echivalent a armelor şi a muniţiilor.
   Depăşirea împuternicirilor în aplicarea armei individuale -
   atrage aplicarea  unei amenzi de pînă la zece salarii minime cu  sau fără confiscarea armei.
   Aceleaşi acţiuni   săvîrşite  de  persoana  supusă  unei   sancţiuni administrative pentru încălcarea prevăzută la alineatele întîi, doi sau trei ale prezentului articol -
   atrag aplicarea unei amenzi de la trei la zece salarii minime cu sau fără confiscarea armei.
   Articolul 183. Încălcarea termenilor de înregistrare
                        (reînregistrare) a armelor individuale
   Încălcarea termenelor  stabilite de înregistrare (reînregistrare)  a armelor individuale în organele de poliţie -
   atrage aplicarea  unei  amenzi de pînă la trei salrii minime  pentru cetăţeni  şi  de  pînă  la şapte salarii minime  pentru  persoanele  cu funcţie de răspundere.
   Articolul 184. Eschivarea de la comercializarea armelor individuale
   Eschivarea de la comercializarea armelor individuale şi a muniţiilor aferente de către cetăţenii cărora le-a fost anulată autorizaţia pentru deţinerea lor -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de pînă la cinci salarii  minime  cu confiscarea contra echivalent a armelor şi muniţiilor."
   7. Codul se completează cu articolul 1993, cu următorul cuprins:
   "Articolul 1993. Încălcarea legislaţiei cu privire la petiţii
   Încălcarea intenţională de către persoana cu funcţie de răspundere a modului  stabilit de examinare a petiţiilor, adică refuzul  neîntemeiat de a examina petiţia sau tărăgănarea examinării ei, luarea unor decizii pe  marginea  lor  care contravin legislaţiei  în  vigoare,  divulgarea datelor  despre  persoana sau viaţa particulară a  petiţionarului  fără acordul lui, -
   atrage aplicarea unei amenzi de pînă la zece salarii minime."
   8. Articolul 200 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articoul 200. Încălcarea legislaţiei cu privire la culte
   Constrîngerea de a practica sau de a nu practica exerciţiul religios al  unui sau altui cult, de a contribui sau nu la cheltuielile  vreunui cult -
   atrage aplicarea unei amenzi de pînă la zece salarii minime.
   Intoleranţa confesională,  manifestată  prin  acte  care  stînjenesc liberul exerciţiu al unui cult recunoscut de stat, -
   atrage aplicarea  unei  amenzi de la cinci la cincisprezece  salarii minime.
   Exercitarea,  în numele unui cult înregistrat sau neînregistrat, fie în   nume  propriu,  a  unor  practici  şi  ritualuri,  care  contravin legislaţiei în vigoare -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de la zece la  douăzeci  de  salarii minime.
   Divulgarea tainei  mărturisirii  de către un slujitor al cultelor  -
atrage aplicarea unei amenzi de la zece la douăzeci şi cinci de salarii minime.
   Organizarea de partide politice după criterul confesional -
   atrage aplicarea unei amenzi de la cincsprezece la douăzeci şi cinci salarii minime.
   Angajarea cetăţenilor  străini pentru activităţi religioase,  precum şi  exercitarea  unor  activităţi  şi  ritualuri  religioase  de  către cetăţeni străini fără acordul autorităţilor publice, -
   atrage aplicarea  unei  amenzi  de pînă la zece  salarii  minime  cu expulzarea din ţară a acestor cetăţeni străini.
   Aceleaşi acţiuni  săvîrşite  de  o persoană  supusă  unei  sancţiuni administrative  pentru  una din contravenţiile prevăzute de  alineatele întîi, doi, trei, patru, cinci sau şase ale prezentului articol -
   atrag aplicarea  unei amenzi de pînă la douăzeci şi cinci de salarii minime  sau  arest  administrativ pe un termen de pînă la  treizeci  de zile."
   9. Articolul 209:
   în alineatul întîi după cifrele "44" se introduc cifrele "471, 472 473",  iar  după  cifrele  "1972" se introduc  cifrele  "1993,";  în alineatul  doi textul "2007 şi 2008" se substituie cu cifrele "2007, 2008 şi 20011".
   10. Articolul 210:
   în alineatul  întîi după cifrele "132-134" se introduc cifrele "140, 1564,";
   în alineatul   doi  textul  "locţiitorii  comisarilor  secţiilor  de poliţie, şefii sectoarelor de poliţie, şefii secţiilor poliţiei rutiere şefii  sau locţiitorii şefilor secţiilor de linie a afacerilor  interne în transport" se substituie cu textul "adjncţii comisarilor de poliţie, comisarii  sau adjuncţii comisarilor de poliţie în transport, şefii sau adjuncţii  şefilor secţiilor de linie ale poliţiei în transport,  şefii secţiilor  poliţiei municipale în oraşe, şefii serviciilor şi secţiilor poliţiei rutiere.".
   Art. IV. - Codul  de  procedură  civilă, aprobat  prin  Legea  R.S.S Moldoveneşti din 26 decembrie 1964 (Veştile Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti,  1964, nr. 36, art. 82; Veştile Sovietului Suprem şi  ale Guvernului  R.S.S.  Moldoveneşti, 1966, nr. 10, art. 137; 1982, nr.  5, art. 46; 1983, nr. 1, art. 1; 1984, nr. 8 art. 72; 1985, nr. 2 art. 12; Monitorul  Parlamentului  Republicii  Moldova, 1992, nr. 8,  art.  208; Legea nr. 501-XII din 15 februarie 1991), se modifică şi se completează după cum urmează:
   1. Articolul 15 se exclude.
   2. Articolul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 27. Transmiterea litigiilor spre soluţionare judecăţii
                        arbitrilor aleşi (arbitrajului)
   În cazurile prevăzute  de  lege  sau de  acordurile  internaţionale, litigiul   apărut   din  raporturile  de  obligaţii   contractuale   şi necontractuale  poate  fi  transmis, cu consimţămîntul  părţilor,  spre soluţionare judecăţii arbitrilor aleşi (arbitrajului)."
   3. Din articolul 43 se exclude alineatul doi.
   4. Din articolul  44  alineatul  întîi se exclude  textul  "prezintă concluzii în chestiunile ce apar în timpul judecării procesului, cît şi asupra fondului pricinii în ansamblu,".
   5. Articolul  54  alineatul  doi se modifică şi  va  avea  următorul cuprins:
   "Dovezile se  prezintă de către părţi şi de ceilalţi participanţi la proces  în  termenele prevăzute de lege pentru examinarea  categoriilor respective  de  cauze.  În cazuri excepţionale, la cererea  motivată  a părţilor,  a altor participanţi la proces, instanţa de judecată este în drept să acorde un termen suplimentar pentru prezentarea dovezilor."
   6. Din articolul  57  alineatul  doi  se  exclude  textul  "la  care participă aceleaşi persoane".
   7. Din articolul  58  se exclude textul "numai în ceea  ce  priveşte faptul  dacă  aceste  acte  au avut loc şi dacă au  fost  săvîrşite  de persoană în cauză".
   8. Articolul 61:
   din alineatul  întîi  se exclude textul "şi de  conştiinţa  juridică socialistă.";
   alineatul doi se exclude.
   9. Din articolul  66  alineatul  doi  se exclude  textul  "sau  cere aducerea lui în instanţă".
   10. Din articolul 67:
   alineatul întîi se exclude;
   alineatele doi şi trei devin respectiv alineatele întîi şi doi.
   11. Articolul 95 se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Articolul 95. Plata cheltuielilor pentru asistenţa juridică
   Instanţa de judecată  obligă  partea  ale cărei  pretenţii  au  fost respinse  să plătească părţii cîştigătoare cheltuielile pentu asistenţa acordată de avocatul care a participat la proces, confirmate în acordul încheiat cu avocatul."
   12. Articolul 108:
   în alineatul  doi  textele "cel tîrziu după zece zile", "cel  tîrziu după  douăzeci  de  zile"  se substituie cu textele  "cel  tîrziu  după douăzeci de zile", "cel tîrziu după o lună";
   în alineatul  trei textul "cel tîrziu după o lună" se substituie  cu textul "cel tîrziu după două luni".
   13. Articolele 158 şi 159 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
   "Articolul 158. Efectele neprezentării la şedinţa de judecată
                          a participanţilor la proces
   Participanţii   la  proces  sînt  obligaţi  să  aducă  din  timp  la cunoştinţa  instanţei de judecată motivele care împiedică prezenţa  lor la  şedinţa  de judcată. Instanţa de judecată amînă  examinarea  cauzei dacă consideră că motivele sînt întemeiate.
   În cazul în care  instanţei de judecată nu i s-au adus la cunoştinţă motivele neprezentării participanţilor la proces sau instanţa consideră că  motivele nu sînt întemeiate, ea examinează cauza în lipsa persoanei care nu s-a prezentat.
   Articolul 159. Efectele neprezentării părţilor la şedinţa de
                         judecată fără motive întemeiate
   În caz de neprezentare  a reclamantului înştiinţat în modul  cuvenit despre  şedinţa de judecată, dacă el nu a adus la cunoştinţa  instanţei de  judecată  motivele neprezentării sale sau dacă aceste  motive  sînt considerate  neîntemeiate, sau dacă el nu a solicitat examinarea cauzei în lipsa sa, instanţa scoate cauza de pe rol.
   În caz de neprezentare  a reclamantului înştiinţat în modul  cuvenit despre  şedinţa de judecată, dacă el nu a adus la cunoştinţa  instanţei de  judecată  motivele neprezentării sale sau dacă aceste  motive  sînt considerate  neîntemeiate, sau dacă el nu a solicitat examinarea cauzei în lipsa sa, instanţa examinează cauza în lipsa reclamantului."
   14. Articolele 160 şi 161 se exclud.
   15. Articolul  174  se  completează cu alineatul doi,  cu  următorul cuprins:
   "Declaraţiile  martorilor  audiaţi în cauză pot fi date  citirii  la examinarea ei ulterioară fără chemarea lor repetată."
   16. Articolul 196:
   alineatul întîi se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "Hotărîrea constă din partea introductivă şi din dispozitiv.";
   după alineatul  întîi  se introduce un nou alineat, care  va  deveni alineatul doi, cu următorul cuprins:
   "În cazul depunerii  de recurs sau de protest judecătorul, în termen de  cinci  zile de la primirea lor, ia o hotărîre motivată care  constă din partea introductivă, partea descriptivă, motivare şi dispozitiv.";
   alineatele doi,   trei,   patru,  cinci  şi  şase  devin   respectiv alineatele trei, patru, cinci, şase şi şapte.
   17. Articolul 214 se completează cu punctul 6), cu următorul
cuprins:
   "6) dacă instanţa  de  judecată  stabileşte  un  termen  suplimentar
pentru prezentarea dovezilor."
   18. Articolul 220:
   punctul 5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
   "5) în cazul  neprezentării  reclamantului la şedinţa  de  judecată, dacă  el  nu  a  adus  la cunoştinţa  instanţei  de  judecată  motivele neprezentării sale sau dacă aceste motive sînt considerate neîntemeiate sau dacă el nu a solicitat examinarea cauzei în lipsa sa.";
   punctul 6) se exclude.
   19. Din articolul  258 alineatul doi se exclude textul "procurorului şi a".
   20. Din articolul  259 alineatul întîi se exclude textul "procurorul şi".
   21. Din articolul   296   se  exclude  textul  "şi  a   concluziilor procurorului".
   22. Articolul 300 se exclude.
   23. Din articolul  301  alineatul  întîi  se exclude  textul  "şi  a concluziilor procurorului".
   24. Din articolul 303 alineatul întîi:
   se exclude punctul 1);
   punctele 2), 3) şi 4) devin respectiv punctele 1), 2) şi 3).
   25. Articolul  305  alineatul doi punctul 2) se modifică şi va  avea următorul cuprins:
   "2) în cazul  în care cauza a fost examinată de instanţa de judecată în  lipsa unui participant la proces cu condiţia că neprezentarea lui a fost cauzată de motive întemeiate;".
   26. Din articolul  308  alineatul doi punctul 3) se  exclude  textul "care a pus concluzii".
   Art. V. - Se  clasează  toate  cauzele penale  itentate  în  temeiul articolului  100, articolelor 101 şi 117 alineatele întîi,  articolului 118  şi  articolului 177 alineatul întîi (privind cauzarea  de  leziuni corporale  uşoare sau de prejudiciu material considerabil victimei)  şi neexaminate  de  instanţele de judecată pînă la intrarea în  vigoare  a prezentei   legi,  cu  tragerea  persoanelor  vinovate  la   răspundere administrativă  în  conformitate  cu modificările şi  completările  din Codul   cu  privire  la  contravenţiile  administrative,  prevăzute  la articolul III.
   Art. VI. - Prezenta  lege  intră în vigoare la data  publicării,  cu excepţia articolului II, care intră în vigoare la 1 iulie 1995.
        PREŞEDINTELE
        PARLAMENTULUI                      Petru LUCINSCHI
    Chişinău,  9 decembrie 1994.
    Nr.  316-XIII.