ANREO192/2005
ID intern unic:  285306
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU REGLEMENTARE ÎN ENERGETICĂ
HOTĂRÎRE Nr. 192
din  22.09.2005
cu privire la aprobarea Regulilor Pieţei de gaze naturale
Publicat : 07.10.2005 în Monitorul Oficial Nr. 132     art Nr : 437
În scopul reglementării relaţiilor dintre participanţii pieţei de gaze naturale, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la gaze, nr.136-XIV din 17.09.98 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.111-113/679 din 17.12.1998), Legii cu privire la energetică, nr.1525-XIII din 19.02.98 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.50-51/366 din 04.06.1998), Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Regulile Pieţei de gaze naturale (se anexează).
2. Regulile Pieţei de gaze naturale intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE
AL ANRE              Nicolae TRIBOI                            Anatol BURLACOV
Chişinău, 22 septembrie 2005.
Nr. 192.  
REGULILE PIEŢEI DE GAZE NATURALE
I. Dispoziţii generale
1.1.  Regulile Pieţei de Gaze denumite în continuare Reguli, sînt elaborate în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la gaze şi stabilesc principiile de bază privind reglementarea relaţiilor dintre Participanţii Pieţei de gaze naturale din Republica Moldova.
1.2.  Obiectivele prezentelor Reguli sînt:
1.2.1. Crearea de către titularii de licenţe a condiţiilor de asigurare a aprovizionării continue, complete şi fiabile cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.
1.2.2. Dirijarea sectorului de gaze în conformitate cu Normele şi Procedurile Operaţionale de asigurare a funcţionării eficiente, stabile, fiabile şi în deplină siguranţă a Sistemului de Gaze.
1.2.3. Asigurarea dezvoltării unei competiţii largi, stabile şi egale între titularii de licenţe care activează pe piaţa de gaze naturale, în vederea sporirii eficienţei funcţionale a Sistemului de Gaze.
1.2.4. Organizarea sistemelor de dispecerat şi evidenţă a gazelor naturale, prin măsurarea exactă a volumelor de gaze naturale, transportate, tranzitate, distribuite şi furnizate consumatorilor.
1.2.5. Asigurarea accesului liber şi nediscriminatoriu la reţeaua de transport şi de distribuţie a gazelor naturale tuturor titularilor de licenţe pentru furnizarea şi distribuţia gazelor naturale şi consumatorilor.
1.2.6. Prezentarea tuturor titularilor de licenţe pentru furnizarea şi distribuţia gazelor naturale şi consumatorilor a unor informaţii exacte, actuale, respectîndu-se principiul de transparenţă şi imparţialitate, în conformitate cu normele.
II. Termeni şi definiţii
2.1. Agenţie - autoritate a administraţiei publice permanentă cu statut de persoană juridică ce nu se subordonează nici unei alte autorităţi publice sau private, care reglementează sistemul de gaze.
2.2.  Consumator Eligibil - consumator de gaze naturale care a încheiat contract de furnizare a gazelor naturale cu un furnizor de gaze naturale la tarife nereglementate sau cu un furnizor din străinătate.
2.3.  Furnizor - persoană juridică, deţinătoare de licenţă pentru furnizarea de gaze naturale.
2.4.  Licenţă - autorizaţie eliberată, persoanei juridice, de către Agenţie prin care se acordă dreptul de a practica un anumit gen de activitate, conform Normelor, în Sistemul de Gaze al Republicii Moldova.
2.5.  Norme - acte legislative şi normative, acte normativ-tehnice, normativ economice, regulamente şi reguli, standarde valabile pe teritoriul Republicii Moldova.
2.6. Operator de Sistem - persoană juridică care dirijează procesele de transport, furnizare şi distribuţie din Sistemul de Gaze al Republicii Moldova. La momentul aprobării Regulilor aceasta este SA " Moldovagaz".
2.7.  Participanţii Pieţei - titularii de licenţe care practică activităţi în Sistemul de Gaze şi Consumatorii Eligibili.
2.8.  Piaţa gazelor naturale - sfera de vînzare - cumpărare a gazelor naturale de către participanţii pieţei în scopul aprovizionării continue şi fiabile a consumatorilor cu gaze naturale în cadrul Sistemului de Gaze a Republicii Moldova.
2.9.  Proceduri Operaţionale - reguli, regulamente şi instrucţiuni elaborate de Operatorul de Sistem şi aprobate de către Agenţie, în scopul asigurării funcţionării stabile, fiabile, eficiente şi în deplină siguranţă a Sistemului de Gaze şi a Pieţei Gazelor Naturale din Republica Moldova.
2.10.Reţea de distribuţie - sistem format din conducte de gaze de presiune înaltă, medie şi joasă, cu puncte de distribuţie şi alte instalaţii aflate în aval de punctul de racordare la reţeaua de transport şi de punctul de delimitare, care servesc în ansamblu la distribuţia şi furnizarea gazelor pînă la punctul de delimitare.
2.11. Reţea de gaze - reţea de transport sau de distribuţie.
2.12. Reţea de transport - sistem format din conducte de gaze de presiune înaltă, cu staţii de compresoare, de distribuţie şi de măsurare, care servesc în ansamblu la transportul de gaze.
2.13. Sistem de Gaze - totalitate a întreprinderilor producătoare, a rezervoarelor de gaze, a reţelelor de transport şi de distribuţie, a instalaţiilor de utilizare.
2.14. Unitate de distribuţie - persoană juridică, deţinătoare de licenţă pentru distribuţia de gaze. Unitatea de distribuţie poate fi concomitent şi furnizor.
2.15. Unitate transportatoare - persoană juridică deţinătoare de licenţă pentru transportul de gaze. Unitatea transportatoare poate fi concomitent şi furnizor.
2.16. Zonă de Dispecerizare - zonă de activitate a Operatorului de Sistem.
2.17. Zonă Externă de Dispecerizare - zonă de dispecerizare a sistemului de gaze al altei ţări, cu care Sistemul de Gaze al Moldovei este interconectat prin conducte de transport al gazelor naturale.
III. Cerinţe faţă de Participanţii Pieţei
3.1.  Orice persoană juridică, căreia i-a fost eliberată de către Agenţie licenţă pentru transportarea, distribuţia, furnizarea gazelor naturale la tarife reglementate sau nereglementate este obligată să se înregistreze la Operatorul de Sistem, în termen de zece zile calendaristice, după intrarea în vigoare a licenţei obţinute.
3.2. Relaţiile dintre titularii de licenţe se reglementează în bază de contracte bilaterale. Clauzele contractelor trebuie să corespundă prevederilor Licenţelor, Procedurilor Operaţionale şi Normelor.
3.3. Operatorul de Sistem este obligat să organizeze dirijarea operativ - tehnologică şi administrarea contractelor bilaterale de furnizare a gazelor naturale încheiate de Participanţii Pieţei pe principii echitabile, transparente şi nediscriminatorii în baza acordurilor ce sînt parte integrantă a contractelor de prestare a serviciilor de transport.
3.4. Operatorul de Sistem poartă răspundere pentru administrarea întocmai a contractelor bilaterale de furnizare a gazelor naturale semnate de Participanţii Pieţei, precum şi de dirijarea parametrilor tehnologici şi de calitate din Sistemul de Gaze în scopul asigurării funcţionării stabile, fiabile, eficiente şi în deplină siguranţă a Sistemului de Gaze.
3.5. Relaţiile dintre Unitatea transportatoare şi Furnizori sau Consumatorii Eligibili sînt bazate pe contractele bilaterale de prestare a serviciilor de transport a gazelor naturale în conformitate cu prevederile Licenţelor, prezentelor Reguli şi Normelor, luînd în consideraţie relaţiile cu operatorii Zonei Externe de Dispecerizare.
3.6. Participanţii Pieţei sînt obligaţi să respecte prevederile Normelor în vigoare, ce se referă la funcţionarea Sistemului de Gaze, Procedurile Operaţionale şi să se călăuzească, în cadrul activităţii lor, de principiul dirijării operativ - tehnologice centralizate a Sistemului de Gaze de către Operatorul de Sistem.
3.7. Operatorul de Sistem nu are dreptul să transmită gazele naturale furnizate conform contractelor semnate de către o Unitate de distribuţie, unei alte Unităţi de distribuţie, fără acordul prealabil scris, al primei Unităţi de distribuţie.
3.8. Titularii de licenţe au dreptul să adopte decizii comerciale proprii compatibile cu condiţiile Licenţelor şi Normelor.
3.9. Participanţii Pieţei, în conformitate cu Normele şi Procedurile Operaţionale, au acces liber, în scopul citirii indicaţiilor, la toate echipamentele de măsurare ce au atribuţie la activitatea lor comercială.
3.10. Unitatea transportatoare sau Unitatea de distribuţie sînt obligate să transporte sau să distribuie, în bază de contract, prin reţelele sale pînă la destinaţie, gazele naturale contractate de Participanţii Pieţei.
3.11. Operatorul de Sistem sau Unitatea transportatoare este obligat să prezinte gratis Furnizorilor, la solicitare, informaţii cu caracter operativ şi tehnic, privind capacitatea Reţelei de transport.
3.12. Operatorul de Sistem va prezenta Unităţilor de distribuţie şi Furnizorilor de gaze naturale la tarife nereglementate, după modelul stabilit, informaţia operativă privind volumele şi indicatorii de calitate a gazelor furnizate în Sistemul de Gaze.
3.13.Unitatea transportatoare şi Unitatea de distribuţie au dreptul să limiteze sau să sisteze furnizarea gazelor naturale Furnizorului sau Consumatorilor Eligibili în cazul nerespectării de către ultimii a clauzelor contractuale.
3.14. Unitatea de distribuţie este obligată să deconecteze în termenul indicat în cererea scrisă a Operatorului de Sistem sau a Unităţii transportatoare, instalaţiile de gaze ale Consumatorului Eligibil de la Reţeaua de distribuţie, în cazul neîndeplinirii de către ultimul a obligaţiei de plată a gazelor naturale furnizate sau a serviciilor de transport a gazelor naturale, precum şi în cazul lipsei furnizărilor de gaze conform contractelor încheiate.
3.15. Unitatea transportatoare şi/sau Unitatea de distribuţie sînt obligate să informeze în scris Consumatorii Eligibili cu 24 ore înainte despre limitările, sau sistările preconizate în furnizarea gazelor naturale sau deconectarea de la reţeaua de gaze în legătură cu situaţiile prevăzute în p. 3.13., 3.14.
3.16. Operatorul de Sistem prezintă trimestrial Agenţiei rapoarte privind funcţionarea Pieţei gazelor naturale, inclusiv despre problemele cu care se confruntă.
IV. Consumatorii Eligibili
4.1. Consumatorul Eligibil este obligat să îndeplinească întocmai obligaţiile stabilite în contract, exigenţele Regulilor, Normelor şi cerinţele Operatorului de Sistem, Unităţii transportatoare şi/sau Unităţii de distribuţie, la reţelele de gaze ale căruia sînt racordate instalaţiile sale.
4.2. Consumatorul Eligibil este obligat să încheie contracte bilaterale pentru furnizarea gazelor naturale în volumul necesar pentru acoperirea necesităţilor sale, consumul tehnologic la transportul gazelor naturale prin Reţeaua de transport şi prin Reţeaua de distribuţie, în cazul în care instalaţiile de gaze ale lui sînt racordate la Reţeaua de distribuţie.
4.3. Consumatorul Eligibil este obligat să încheie cu Unitatea transportatoare contract pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale, iar în cazul în care instalaţiile de gaze ce-i aparţin sînt racordate la Reţeaua de distribuţie şi contract pentru prestarea serviciilor de distribuţie.
4.4. Consumatorul Eligibil este în drept să solicite Unităţii de distribuţie, sau Unităţii transportatoare sau Operatorului de Sistem, care deţin licenţe pentru furnizarea de gaze naturale la tarife reglementate, încheierea contractului de furnizare a gazelor naturale la tarife reglementate, iar Unitatea de distribuţie, sau Unitatea transportatoare sau Operatorul de Sistem este obligată să-l accepte în limitele volumelor disponibile şi posibilităţilor tehnice ale Reţelei de gaze.
V. Achiziţionarea gazelor naturale
5.1.  Contracte bilaterale
5.1.1. Achiziţionarea gazelor naturale se efectuează în baza de contract de furnizare a gazelor naturale.
Astfel de contracte pot fi încheiate între:
a) Unitatea de distribuţie şi Operatorul de Sistem;
b) Operatorul de Sistem şi Unitatea transportatoare;
c) Furnizori de gaze naturale la tarife reglementate şi furnizorii de gaze naturale din Zona Externă de Dispecerizare;
d) Furnizorii de gaze naturale la tarife nereglementate şi furnizori de gaze naturale din Zona Externă de Dispecerizare;
e) Furnizorii de gaze naturale la tarife reglementate şi Furnizorii de gaze naturale la tarife nereglementate;
f) Consumatori Eligibili şi Furnizorii de gaze naturale la tarife reglementate;
g) Consumatorii Eligibili şi Furnizorii de gaze naturale la tarife nereglementate;
h) Consumatorii Eligibili şi furnizori de gaze naturale din Zona Externă de Dispecerizare.
5.1.2. Furnizorul încheie contracte bilaterale de furnizare a gazelor naturale care îi vor permite să asigure acoperirea continuă şi integrală a cerinţelor tuturor consumatorilor săi de gaze naturale şi a consumului tehnologic de gaze în Reţeaua de gaze. Consumatorul Eligibil va încheia contracte pentru furnizarea gazelor naturale care îi va permite să asigure acoperirea continuă şi integrală a consumului lui de gaze naturale şi a consumului tehnologic de gaze la transportul lui prin Reţeaua de transport şi/sau în Reţeaua de distribuţie.
Proiectele contractelor de furnizare a gazelor naturale trebuie să fie prezentate Operatorului de Sistem pentru evaluare şi coordonare.
5.1.3.Contractul de furnizare a gazelor naturale reglementează raporturile dintre părţile contractante şi va conţine obligatoriu:
a) data semnării contractului;
b) obiectul contractului;
c) preţul şi modul de achitare a gazelor naturale furnizate;
d) responsabilităţile şi drepturile părţilor;
e) volumul şi graficul furnizării gazelor naturale;
f) punctele de predare/primire a gazelor naturale;
g) condiţiile de modificare şi întrerupere a furnizărilor de gaze;
h) situaţii de forţă majoră şi alte împrejurări de exonerare;
i) durata de valabilitate a contractului, adresele juridice şi rechizitele bancare ale părţilor;
j) drepturile Operatorului de Sistem la administrarea contractului bilateral;
k) acordul tehnic privind condiţiile tehnice de realizare a contractului şi parametrii de calitate a gazelor naturale;
l) alte prevederi negociate de părţi.
Consumatorii Eligibili şi Furnizorii sînt în drept să nu prezinte Operatorului de Sistem informaţii cu privire la preţul şi modul de achitare a gazelor naturale furnizate.
5.1.4. Furnizorii, în conformitate cu Normele, trebuie să prezinte Agenţiei contractele de furnizare a gazelor naturale, pînă la începutul acţiunii lor.
5.1.5. Copiile contractelor de furnizare a gazelor naturale încheiate de Participanţii Pieţei conform punctului 5.1.1. se prezintă obligatoriu Operatorului de Sistem, pînă la începutul acţiunii lor.
5.2.   Contracte de prestare a serviciilor de transport şi distribuţie a gazelor naturale
5.2.1. Furnizorul sau Consumatorul Eligibil este obligat să încheie cu Unitatea transportatoare contract bilateral de prestare a serviciilor de transport al gazelor naturale.
În contractul de prestare a serviciilor de transport al gazelor naturale se specifică procedurile de conlucrare şi divizare a obligaţiunilor între Unitatea transportatoare, Operatorul de Sistem şi Furnizor sau Consumatorul Eligibil, la prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale prin Reţeaua de transport.
5.2.2. Furnizorul sau Consumatorul Eligibil achită plata serviciilor de transport al gazelor naturale în conformitate cu volumele efective ale serviciilor prestate, tarifele stabilite de Agenţie, conform prevederilor contractelor bilaterale de prestare a serviciilor respective de transport.
5.2.3. Furnizorul sau Consumatorul Eligibil este obligat să încheie cu Unitatea de distribuţie contract de prestare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale în cazul în care instalaţiile de utilizare sînt racordate la Reţeaua de distribuţie.
În contractul de prestare a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale se specifică procedurile de conlucrare şi divizare a obligaţiunilor între Unitatea de distribuţie, Operatorul de Sistem şi Furnizor sau Consumatorul Eligibil, la prestarea serviciilor de distribuţie a gazelor naturale prin Reţeaua de distribuţie.
5.2.4. Furnizorul sau Consumatorul Eligibil achită plata serviciilor de distribuţie a gazelor naturale în conformitate cu volumele efective ale serviciilor prestate, tarifele stabilite de Agenţie, conform prevederilor contractelor bilaterale de prestare a serviciilor respective de distribuţie.
VI. Furnizarea gazelor naturale
6.1. Furnizarea gazelor naturale se realizează în conformitate cu:
- contractele bilaterale încheiate de Furnizori şi Consumatorii Eligibili;
- acordurile/contractele sau alte documente în vigoare semnate de Operatorul de Sistem şi operatorul din Zona Externă de Dispecerizare privind furnizarea gazelor naturale.
Planificarea regimurilor şi furnizarea gazelor naturale din Zona Externă de Dispecerizare se efectuează de Operatorul de Sistem respectîndu-se principiul de transparenţă şi imparţialitate, în conformitate cu contractele bilaterale de furnizare a gazelor naturale.
6.2. Pronosticul necesarului de gaze pentru anul calendaristic următor
6.2.1. Anual, pînă la 1 octombrie Furnizorii şi Consumatorii Eligibili trebuie să prezinte Operatorului de Sistem pronosticul necesarului de gaze pentru anul calendaristic următor cu divizarea pe trimestre şi luni.
6.2.2. Anual, pînă la 15 decembrie, în baza datelor primite de la Furnizori şi Consumatorii Eligibili, precum şi datelor proprii, Operatorul de Sistem va elabora şi prezenta Furnizorilor şi Consumatorilor Eligibili pronosticurile lunare de consum a gazelor naturale pentru anul calendaristic următor indicîndu-se şi devierile admisibile de la acest consum.
6.2.3. Anual, către 31 decembrie, Furnizorii sînt obligaţi să prezinte Agenţiei şi Operatorului de Sistem contractele de furnizare a gazelor naturale conform pct. 5.1.2. Contractele încheiate de Furnizori se prezintă Agenţiei şi Operatorului de Sistem şi pe parcursul anului, pînă la începutul acţiunii lor.
6.3. Pronosticul şi formarea bilanţului de gaze pentru luna calendaristică următoare
6.3.1. Lunar, pînă la data de 10, Furnizorii şi Consumatorii Eligibili transmit Operatorului de Sistem pronosticul consumului de gaze pentru luna calendaristică următoare.
6.3.2. În baza contractelor bilaterale încheiate cu furnizorii externi, Operatorul de Sistem, lunar, pînă la data de 20, elaborează şi transmite operatorului respectiv al Zonei Externe de Dispecerizare cererea pentru furnizarea volumului planificat de gaze naturale pentru luna calendaristică următoare cu devierile şi concretizările respective.
6.3.3. În cazul dacă volumele solicitate nu sînt confirmate, Operatorul de Sistem va preveni, pînă la data de 26 a lunii curente, Furnizorii şi Consumatorii Eligibili despre lipsa sau posibilele restricţii în furnizările de gaze naturale din Zona Externă de Dispecerizare pentru luna calendaristică următoare şi va informa despre aceasta autoritatea centrală de specialitate şi Agenţia.
6.3.4. Responsabilitatea pentru formarea balanţei necesare de gaze pentru luna calendaristică următoare revine Operatorului de Sistem.
VII. Interacţiunea operativ - tehnologică la transportul gazelor naturale
7.1. Interacţiunea operativ - tehnologică dintre Unităţile transportatoare, Unităţile de distribuţie, Furnizori, Consumatorii Eligibili şi Operatorul de Sistem se efectuează în baza contractelor/acordurilor bilaterale, Normelor şi Procedurilor Operaţionale, acordurilor/contractelor şi altor documente în vigoare semnate de Operatorul de Sistem şi operatorii din Zonele Externe de Dispecerizare.
7.2. Participanţii Pieţei sînt obligaţi să respecte cu stricteţe prevederile contractelor de furnizare a gazelor naturale şi contractele de prestare a serviciilor de transport şi distribuţie a gazelor naturale.
7.3. Operatorul de Sistem, Unitatea transportatoare şi Unitatea de distribuţie stabilesc şi controlează regimul de furnizare, transport, distribuţie şi consum al gazelor naturale.
7.4. Operatorul de Sistem va lua măsuri pentru suspendarea sau limitarea furnizării de gaze naturale în cazul nerespectării clauzelor contractuale şi a regimului de consum al gazelor naturale.
7.5. Operatorul de Sistem prezintă Agenţiei toate acordurile/contractele şi alte documente semnate de el şi operatorii din Zonele Externe de Dispecerizare.
7.6. Operatorul de Sistem prezintă Agenţiei spre aprobare Procedurile Operaţionale.
În termen de 10 zile, după aprobarea Procedurilor Operaţionale, Operatorul de Sistem le va prezenta celorlalţi Participanţi ai Pieţei gazelor naturale pentru a se conduce în activitatea lor.
VIII. Evidenţa gazelor naturale
8.1. Operatorul de Sistem, Unitatea transportatoare înregistrează şi duc evidenţa permanentă a volumelor de gaze naturale furnizate, folosind în acest scop echipamente de măsurare instalate la staţiile de evidenţă de la hotarele externe şi interne ale Reţelei de transport.
8.2. Evidenţa gazelor naturale furnizate, transportate, distribuite se efectuează de către Participanţii Pieţei utilizînd echipamentele de măsurare ce corespund Normelor.
8.3. Lista punctelor de evidenţă a gazelor naturale, procedura de calculare aplicată în cazul defectării echipamentului de măsurare, verificarea corespunderii erorii echipamentului de măsurare cu cea admisibilă, precum şi obligaţiile pentru deservirea acestora se specifică, separat, în anexele la contractele încheiate de Participanţii Pieţei.
8.4. La calcularea volumelor lunare de gaze naturale revenite Furnizorului sau Consumatorului Eligibil se ia în consideraţie consumul tehnologic efectiv de gaze naturale în Reţeaua de gaze.
8.5. Volumele de gaze furnizate se confirmă de către Operatorul de Sistem şi Furnizori sau Consumatorii Eligibili prin actul de primire-predare a gazelor naturale în conformitate cu contractele încheiate, luîndu-se în consideraţie calculele efectuate în conformitate cu punctul 8.4.
IX. Serviciile de dispecerizare şi transport a gazelor naturale
9.1. Operatorul de Sistem, în scopul aprovizionării fiabile cu gaze naturale a consumatorilor, este obligat să presteze servicii calitative de dispecerizare a furnizării, transportului şi distribuţiei gazelor naturale tuturor Furnizorilor, Consumatorilor Eligibili în conformitate cu condiţiile Licenţelor, prevederile contractelor/acordurilor bilaterale, Procedurilor Operaţionale şi Normelor.
9.2. Operatorul de Sistem este obligat să supravegheze şi să asigure permanent balanţa de furnizare şi consum a gazelor naturale în Sistemul de Gaze.
9.3.  În activitatea sa Operatorul de Sistem se conduce de principiul asigurării stabilităţii, fiabilităţii, securităţii şi eficienţei funcţionării Sistemului de Gaze în conformitate cu condiţiile Licenţelor, prevederile contractelor bilaterale, Procedurilor Operaţionale şi Normelor.
9.4.  În activitatea sa Operatorul de Sistem se conduce de asemenea de acordurile/contractele interstatale şi/sau alte documente în vigoare ce reglementează funcţionarea sistemelor de gaze din ţările vecine.
9.5. În cazul efectuării tranzitului de gaze naturale prin Reţeaua de transport, Operatorul de Sistem este obligat să nu admită limitări sau să provoace pagube Participanţilor Pieţei.
9.6. Operatorul de Sistem este obligat, lunar, să ducă evidenţa şi analiza fluxurilor efective de gaze naturale, să efectueze calculele volumelor de gaze naturale furnizate în conformitate cu contractele bilaterale de furnizare a gazelor naturale precum şi a celor tranzitate prin Sistemul de Gaze.
9.7.  Unitatea transportatoare sau Unitatea de distribuţie au dreptul să deconecteze instalaţiile de gaze ale Consumatorului Eligibil de la Reţeaua de gaze, dacă instalaţiile de gaze ale Consumatorului Eligibil introduc perturbaţii în Reţeaua de gaze, care conduc la înrăutăţirea calităţii gazelor naturale furnizate altor consumatori.
9.8.  Unitatea transportatoare, Furnizorul, Unitatea de distribuţie sînt în drept să suspende aprovizionarea cu gaze pentru o perioadă de timp cît mai scurtă în cazul cînd sînt puse în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor, cînd apare pericolul prejudicierii proprietăţii, cînd nu se respectă regimurile de consum stabilite, cînd se încalcă regimul de funcţionare a reţelelor de gaze, precum şi în legătură cu efectuarea de racordări, în legătură cu alte operaţiuni care nu pot fi executate în alt mod sau în legătură cu unele avarii ori cu lichidarea consecinţelor lor.
9.9.  Unitatea transportatoare, Furnizorul, Unitatea de distribuţie avizează din timp consumatorul despre data şi durata suspendării aprovizionării cu gaze, excepţie făcînd situaţiile excepţionale.
9.10.Unitatea transportatoare, Furnizorul, Unitatea de distribuţie este în drept să limiteze sau să suspende aprovizionarea cu gaze în caz de criză de combustibil, survenită la scară naţională, sau în legătură cu unele interese ce ţin de apărarea naţională.
X. Soluţionarea diferendelor
10.1. În cazul apariţiei diferendelor între Participanţii Pieţei, ce rezultă din aplicarea prezentelor Reguli şi Procedurilor Operaţionale, ei vor depune toate eforturile întru soluţionarea diferendelor respective prin negocieri, în limitele Normelor.
10.2. Dacă Participanţii Pieţei nu pot soluţiona diferendul prin negocieri, ei adresează o petiţie Agenţiei. Agenţia va examina diferendul şi va convoca o şedinţă cu Participanţii Pieţei aflaţi în conflict.
10.3. Dacă în rezultatul şedinţei se va ajunge la o soluţie ce satisface Participanţii Pieţei care se află în conflict, atunci diferendul se va considera aplanat, iar Agenţia va fixa rezultatul într-un proces-verbal semnat de părţile respective.
10.4. În caz dacă în urma şedinţei nu se ajunge la o soluţie ce satisface Participanţii Pieţei care se află în conflict, atunci Agenţia va lua o hotărîre proprie, în limitele competenţei sale.
Această hotărîre este obligatorie spre executare pentru părţile aflate în conflict.
Hotărîrea Agenţiei poate fi atacată în instanţa de judecată, conform Normelor.
10.5. Adresarea în instanţa de judecată nu eliberează Participanţii Pieţei de îndeplinirea hotărîrii Agenţiei.
10.6. Dacă Participanţii Pieţei, care s-au adresat Agenţiei cu o petiţie de soluţionare a diferendului, vor ajunge la o înţelegere acceptabilă de ambele părţi, atunci ei îşi vor retrage, în scris şi la orice etapă, petiţia lor. În acest caz diferendul se va considera aplanat.
XI. Modificarea prezentelor reguli
11.1. Fiecare Participant al Pieţei are dreptul să iniţieze propuneri de modificare a prezentelor Reguli, care se prezintă în scris Agenţiei.
11.2. Agenţia informează, în scris Participanţii Pieţei, despre propunerea primită şi solicită comentariile lor privind propunerea dată.
11.3. Agenţia examinează avizele şi comentariile Participanţilor Pieţei şi decide asupra oportunităţii modificării prezentelor Reguli.
11.4. Hotărîrea Agenţiei se aduce la cunoştinţa tuturor Participanţilor Pieţei.
11.5. Agenţia este în drept să modifice prezentele Reguli sau să convoace şedinţa de lucru sau publică cu Participanţii Pieţei pentru a lua în discuţie propunerile făcute în vederea modificării prezentelor Reguli.
11.6. Hotărîrile Agenţiei sînt obligatorii pentru toţi Participanţii Pieţei şi pot fi atacate în instanţa de judecată, conform Normelor.