DCMC7/16/2002
ID intern unic:  286377
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
REPUBLICII SOVIETICE SOCIALISTE MOLDOVENEŞTI
DECIZIE Nr. 7/16
din  27.12.2002
privind aprobarea Regulamentului provizoriu cu privire la prestarea
serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi
normelor de consum al apei potabile în municipiul Chişinău
Publicat : 31.01.2002 în Monitorul Oficial Nr. 17     art Nr : 41
    În scopul perfectării şi al stabilirii mecanismului de prestare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, în temeiul art. 18, alin. 2, lit. b) din Legea nr. 186 din 06.11.98 "Privind administraţia publică locală", avînd în vedere informaţia prezentată de către dl C. Becciev, directorul general al S.A. "Apă-Canal Chişinău", privind rezultatele examinării publice a Regulamentului sus-menţionat, Consiliul municipal Chişinău DECIDE:
    1. Se aprobă Regulamentul provizoriu cu privire la prestarea serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Chişinău şi normele de consum al apei potabile în municipiul Chişinău (se anexează).
    2. Se pune în sarcina S.A. "Apă-Canal Chişinău" completarea Regulamentului respectiv cu un nou capitol privind protejarea reţelelor şi instalaţiilor publice de alimentare cu apă şi înaintarea Regulamentului completat, spre aprobare, Consiliului municipal Chişinău.
    3. Viceprimarul dl Anatol Ţurcan va asigura controlul îndeplinirii prevederilor prezentei decizii.
    PREŞEDINTELE ŞEDINŢEI
    CONSILIULUI MUNICIPAL CHIŞINĂU                        Ion BULGAC
    Contrasemnată:
    Secretarul Consiliului                                                           Vladimir Şarban
    Chişinău,  27 decembrie 2001.
    Nr. 7/16.
Anexă
la decizia Consiliului municipal
Chişinău nr. 7/16 din 27 decembrie 2001
REGULAMENTUL PROVIZORIU
cu privire la furnizarea serviciilor publice (comunale)
de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Chişinău
I.   Definiţii (termeni) de bază
şi domeniul de aplicare
    1.1. În Regulamentul provizoriu  cu privire la furnizarea serviciilor publice comunale  de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Chişinău (în continuare - Regulament) sînt folosite următoarele definiţii şi noţiuni de bază, precum urmează:
    "Client" - persoană juridică sau fizică, precum şi agentul economic fără statut de persoană juridică, avînd în proprietate, gestionare sau administrare operativă sisteme de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, branşate direct la sistemul public (comunal) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare în baza contractului încheiat cu furnizorul privind alimentarea cu apă şi furnizarea serviciilor de evacuare şi epurare a apelor uzate. În categoria clienţilor de asemenea se includ întreprinderile special înfiinţate pentru administrarea, exploatarea şi întreţinerea fondului locativ şi a amplasamentelor, infrastructurii tehnice, asociaţiile proprietarilor de locuinţe privatizate, cooperativele de construcţie a locuinţelor, asociaţiile coproprietarilor în condominiu, întreprinderile municipale şi departamentale de exploatare a fondului locativ.
    1."Avarie" - deteriorări sau încălcări în exploatarea reţelelor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare ce au generat  deteriorarea pereţilor şi (sau) îmbinărilor ţevilor cap la cap, defectarea robinetelor pentru închiderea conductelor din reţea, şi a altei armaturi, pieselor de branşament, urmare a cărora s-a înrăutăţit calitatea apei potabile, s-a prejudiciat mediul ambiant, bunurile persoanelor juridice sau fizice şi e nevoie de a sista sau limita, în perioada lichidării lor, furnizarea apei şi (sau) a recepţionării apelor uzate de la clienţi.
    2. "Beneficiar" - persoană juridică şi (sau) fizică care intenţionează să devină client sau subclient.
    3."Bilanţul consumului şi al evacuării apelor uzate" - raportul între volumele fizice  ale  apei folosite din toate sursele de alimentare cu apă şi volumele apelor uzate evacuate pe parcursul unui an.
    4. "Branşare neautorizată la sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă sau canalizare" - branşare efectuată fără autorizarea furnizorului sau cu încălcarea condiţiilor tehnice eliberate de el.
    5. "Capacitatea de debit a branşamentului de apă sau a racordului de canalizare" - capacitatea branşamentului de apă (racordului de canalizare) de a transporta cantitatea de apă (apă uzată) calculată teoretic în regimul programat pentru o anumită perioadă de timp.
    6. "Cămin de control al apelor uzate" - cămin destinat evidenţei şi prelevării probelor apelor uzate ale clientului sau ultimul cămin în reţeaua de canalizare a clientului înaintea racordării la sistemul public (comunal) de canalizare.
    7. "Contor passant" - apometru destinat măsurării cantităţii apei utilizate la nivelul unui apartament în blocuri locative cu multe apartamente.
    8. "Control de laborator" - efectuarea analizelor apei potabile şi ale apelor uzate, în conformitate cu regulile şi actele normative în vigoare.
    9. "Conductă de ocolire (by-pass)" - conductă pozată în ocolirea celei de bază a clientului, destinată trecerii debitului calculat de apă pentru stingerea incendiului.
    10.  "Contor comun" - dispozitiv de evidenţă ce înregistrează cantitatea apei furnizată clientului la nivelul unui branşament de apă.
    11.  "Contor (mijloc de măsurare)" - mijloc tehnic, destinat măsurării consumului de apă utilizat de către client (subclient) sau a volumului apelor uzate evacuate de la acesta, permis spre folosire pentru evidenţă comercială.
    12.  "Consum de apă supra limită" - volumul apei consumat de către client pentru necesităţile menajer-potabile şi de producţie peste limita stabilită.
    13.  "Componenţa apelor uzate" - caracteristica apelor uzate cu includerea listei substanţelor poluante şi (sau) normate şi concentraţia acestora.
    14.  "Distribuitor" - client (persoană juridică) ce a încheiat cu furnizorul un contract privind distribuirea apei potabile către utilizatori, persoane juridice şi fizice şi colectarea apelor uzate ce se evacuează de la aceştia în sistemul de canalizare al furnizorului şi îndeplineşte rolul intermediarului între furnizor şi utilizator.
    15.  "Evacuări supra normative ale apelor uzate" - evacuări ale apelor uzate şi substanţelor poluante cu depăşiri ale normativelor stabilite pentru evacuările apelor uzate în ceea ce priveşte volumul şi componenţa.
    16.  "Fond locativ  aflat  în  exploatare" - case de locuit, apartamentele cărora sînt privatizate în conformitate cu Legea cu privire la privatizarea fondului locativ şi (sau) care se află în proprietate de stat (municipală), gestionarea, exploatarea şi întreţinerea cărora se efectuează de către organizaţiile create special în acest scop (asociaţiile proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţiile codeţinătorilor în condominiu, cooperativele de construcţie a locuinţelor, întreprinderile municipale şi departamentale de deservire a fondului locativ).
    17. "Furnizor" - agent economic căruia, prin hotărîrea organului administraţiei publice locale, i s-a delegat prestarea serviciilor publice (comunale) către clienţi prin sistemele centralizate de alimentare cu apă şi canalizare ale municipiului Chişinău.
    18.  "Instalaţii de alimentare cu apă şi canalizare, construcţii pentru branşare (branşament de apă şi racord de canalizare)" - instalaţii şi construcţii prin care clientul recepţionează apă potabilă din sistemul public centralizat (comunal) de alimentare cu apă şi (sau) de la care se evacuează ape uzate în sistemul public (comunal) de canalizare.
    19. "Instalaţii de preepurare" - instalaţii şi dispozitive, destinate preepurării apelor uzate ale clientului (subclientului) înaintea evacuării (recepţionării) lor în sistemul public (comunal) de canalizare.
    20. "Instalaţii de contorizare a apei utilizate şi (sau) a apelor uzate evacuate" - totalitatea aparatelor şi contoarelor care asigură evidenţa cantităţii apei utilizate şi a apelor uzate evacuate de la  clienţi (subclienţi).
    21. "Instalaţie stradală pentru distribuţia apei (cişmea, biuvet etc.)" - instalaţie pentru distribuţia apei nemijlocit din reţeaua de alimentare  cu  apă.
    22. "Întreprinderi specializate" - întreprinderile deţinătoare de licenţe pentru efectuarea lucrărilor de proiectare, montare, exploatare şi a altor lucrări în sistemele de alimentare cu apă şi (sau)  canalizare, eliberate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    23. "Limita de  consum  al apei (evacuării apelor uzate)" - volumul-limită al apei potabile furnizate (achiziţionate) şi al apelor uzate recepţionate (evacuate), stabilit pentru o anumită perioadă de timp de către furnizor clientului, cu acordul organelor administraţiei publice locale.
    24. "Limita proprietăţii" - linia separării elementelor sistemelor de alimentare cu apă şi (sau) de canalizare şi a construcţiilor accesorii între proprietari, conform criteriului de proprietate, gestionare sau administrare operativă.
    25. "Limita răspunderii de exploatare" - linia separării elementelor sistemelor de alimentare cu apă şi (sau) de canalizare (a reţelelor de distribuţie a apei şi  canalizare, construcţiilor accesorii), conform criteriului de obligaţii (răspundere) pentru exploatarea elementelor sistemelor de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, stabilite prin acordul părţilor. În lipsa acordului limita responsabilităţii de exploatare se stabileşte conform limitei incintei.
    26. "Normative de evacuare a apelor uzate" - indicatorii volumului şi componenţei apelor uzate stabiliţi de către organul administraţiei publice locale şi aprobaţi pentru recepţionare (evacuare) în sistemul public (comunal) de canalizare şi care asigură buna funcţionare a acestuia.
    27. "Organul administraţiei publice locale" - Consiliul sau Primăria municipiului Chişinău care acţionează în limitele competenţei sale.
    28.  "Probă de control" - probă de o singură dată sau probă medie a apelor uzate ale clientului (inclusiv a apelor uzate ale subclientului), prelevată din căminul de control al canalizării, în scopul determinării componenţei apelor uzate, evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare.
    29. "Reprezentantul  clientului sau al furnizorului" - persoana împuternicită să reprezinte în modul stabilit interesele clientului sau ale furnizorului.
    30.  "Reţea de canalizare" - sistem de conducte, colectoare şi construcţii accesorii pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate.
    31.  "Reţea de alimentare cu apă" - sistemul conductelor şi construcţiilor accesorii destinate alimentării cu apă.
    32.  "Sistem interior de alimentare cu apă şi canalizare" - complexul dispozitivelor, instalaţiilor tehnico-sanitare, conductelor, armăturii şi echipamentelor de măsurare şi reglare a debitului de apă şi apei uzate ale clientului, aflate pînă la hotarul delimitării incintei.
    33.  "Subclient" - persoană juridică sau fizică care primeşte, conform contractului cu clientul (sau furnizorul), apă potabilă din reţelele de alimentare ale clientului şi (sau) evacuează ape uzate în reţelele de canalizare ale clientului.
    34.  "Sisteme publice centralizate (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare" - complexul construcţiilor tehnice pentru captarea, tratarea, transportarea şi distribuirea apei potabile (industriale) clienţilor, precum şi pentru colectarea, transportarea, epurarea şi descărcarea apelor uzate de la aceştia în emisar.
    35.  "Utilizator" - persoană juridică sau fizică care foloseşte nemijlocit pentru necesităţile proprii apă potabilă (industrială) şi (sau) de la care se evacuează ape uzate în sistemul de canalizare.
    36.  "Utilizare neautorizată" - folosirea sistemelor publice comunale de alimentare cu apă şi canalizare în lipsa contractului de furnizare (recepţionare) a apei şi recepţionare (evacuare) a apelor uzate, precum şi în cazul nerespectării condiţiilor contractului de către client.
    1.2. Prezentul Regulament determină condiţiile şi posibilităţile,  conform cărora se furnizează servicii publice comunale prin sistemele centralizate de alimentare cu apă şi canalizare ale municipiului Chişinău, precum şi  se reglementează relaţiile între clienţii (subclienţii), utilizatorii acestor servicii şi furnizori.
    1.3. Prezentul Regulament se aplică pe teritoriul municipiului Chişinău, este obligatoriu pentru respectare de către furnizori şi toţi clienţii (subclienţii), utilizatori  ai  sistemelor centralizate publice de alimentare cu apă şi canalizare ale municipiului, inclusiv  clienţii acestui sistem amplasaţi în afara hotarelor teritoriului municipiului.
    1.4. Sistemele centralizate publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare ale municipiului sînt destinate, în primul rînd, asigurării cu apă potabilă a populaţiei, întreprinderilor de producere a alimentelor, stingerii incendiilor, precum şi pentru evacuarea şi epurarea apelor uzate de la utilizatorii menţionaţi  din municipiul Chişinău.
    Asigurarea cu apă potabilă şi industrială a altor utilizatori, recepţionarea şi epurarea apelor uzate de la ei se admite în cazul existenţei posibilităţilor tehnice şi stabilirii normativelor speciale de evacuare a apelor uzate în conformitate cu actele normative în vigoare referitoare la evacuarea apelor uzate în sistemul public (comunal) de canalizare al municipiului Chişinău.
    1.5. Modalitatea folosirii sistemului centralizat public (comunal) de alimentare cu apă a municipiului în condiţii (situaţii) excepţionale ce pot  ameninţa sănătatea populaţiei se stabileşte prin  legislaţia în vigoare şi actele normative corespunzătoare ale Departamentului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale.
    1.6. Primirea  în  gestiune de către furnizor a reţelelor şi construcţiilor exterioare, existente şi a celor noi construite de alimentare cu apă şi canalizare ale clienţilor (abonaţilor) se efectuează cu acordul organului administraţiei publice locale, în conformitate cu actele normative în vigoare.
    1.7. Relaţiile nereglementate de prezentul Regulament  se determină prin contractul încheiat între furnizor şi clienţi (subclienţi), în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.
    1.8. Divergenţele apărute între furnizor şi clienţi (subclienţi) se soluţionează în instanţele judecătoreşti respective, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
II. Modalitatea branşării şi debranşării de la reţelele publice
(comunale) de alimentare cu apă şi canalizare
    2.1. Branşarea beneficiarilor (clienţilor)
    2.1.1. Branşarea la sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare a obiectivelor noi construite, extinse sau reconstruite, precum şi a obiectivelor supuse reparaţiilor capitale, comportate de schimbarea tipului de folosire a apei, volumelor de utilizare a ei şi (sau) evacuării apelor uzate, numărul şi amplasarea branşamentelor de apă, racordurilor de canalizare, se efectuează în baza condiţiilor tehnice eliberate de furnizor în cazul în care există condiţiile necesare.
    În acelaşi timp, în cazurile şi în modul stabilit de către organul administraţiei publice locale, furnizorul are dreptul să solicite clienţilor (subclienţilor) să participe cu o cotă-parte la dezvoltarea sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare.
    2.1.2. Pentru obţinerea condiţiilor tehnice, clientul (subclientul) depune furnizorului o cerere de branşare, la care se anexează următoarele acte (sau copiile legalizate  la  notar):
    a) actul de proprietate al obiectivului (imobilului) sau actul de confirmare a dreptului folosirii lui;
    b) planul de situaţie a obiectivului (imobilului), care urmează să fie branşat, cu referire la străzi şi drumuri;
    c) ridicarea topografică a sectorului de amplasare a obiectivului la scara 1:500 şi 1:2000, cu toate comunicaţiile şi construcţiile terestre şi (sau) subterane existente, avizată de organizaţiile care le exploatează;
    d) datele privind destinaţia obiectivului (imobilului), înălţimea şi numărul de etaje ale clădirilor (pentru casele de locuit - inclusiv datele despre numărul locatarilor);
    e) bilanţul consumului de apă şi evacuării apelor  uzate, cu indicarea felurilor de folosire a apei şi (sau) evacuarea apelor uzate, consumului orar minim şi maxim, consumului zilnic de apă şi (sau) de ape uzate, a debitului calculat al apei pentru necesităţile stingerii incendiilor;
    f) datele despre calitatea solicitată a apei industriale şi componenţa fizico-chimică a apelor uzate ce urmează a fi evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare;
    g) datele privitor la subclienţi (cînd aceştia există), bilanţul lor de consum la apă şi evacuare a apei, componenţa acestora;
    h) presiunea necesară a apei în branşament.
    Pentru beneficiari (clienţi, subclienţi) - persoane fizice - lista actelor depuse poate fi redusă de furnizor, în funcţie de condiţiile locale.
    2.1.3. În lipsa posibilităţilor tehnice de satisfacere a tuturor cerinţelor beneficiarului (clientului, subclientului), furnizorul are dreptul (cu justificarea respectivă) să-i refuze în scris branşarea la sistemele publice  (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) racordarea la sistemele de canalizare, sau să înainteze condiţiile suplimentare enumerate mai jos, după îndeplinirea cărora poate fi efectuată branşarea:
    a) construirea pe teritoriul clientului a rezervoarelor de apă potabilă (sau industrială) pentru asigurarea debitului necesar calculat al apelor (inclusiv pentru stingerea incendiilor) şi (sau) a rezervoarelor (bazinelor de egalizare, de înmagazinare)  apelor uzate pînă la deversarea lor în sistemul public (comunal)  de canalizare;
    b) construcţia instalaţiilor locale hidrofor (în cazul imposibilităţii asigurării presiunii necesare (calculate) a apei);
    c) construcţia instalaţiilor de preepurare în cazul necorespunderii componenţei apelor uzate ale beneficiarului (clientului, subclientului) normativelor stabilite de recepţionare a apelor uzate în sistemul public (comunal) de canalizare;
    d) reconstrucţia reţelelor şi instalaţiilor sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare existente, în legătură cu capacitatea lor insuficientă în locul amplasării obiectivului (imobilului) beneficiarului (clientului), luînd în considerare perspectivele dezvoltării  acestora;
    e) construcţia unor branşamente aparte de apă şi a racordurilor de canalizare (pentru subclienţi).
    2.1.4. Elaborarea şi eliberarea prescripţiilor tehnice se va efectua de către furnizor în termen de 15 zile de la data primirii cererii, cu condiţia prezentării tuturor actelor indicate în punctul 2.1.2. din prezentul Regulament.
    2.1.5. Pentru eliberarea condiţiilor tehnice de branşare, precum  şi pentru coordonarea ulterioară a documentaţiei de proiect şi deviz, elaborate de terţe organizaţii, de la beneficiari (clienţi, subclienţi) se percepe o taxă, valoarea căreia se stabileşte de către furnizor în funcţie de volumul lucrărilor.
    2.1.6. În condiţiile tehnice de branşare, eliberate clientului (subclientului) e necesar să se indice:
    a) locul branşării reţelelor tehnice ale beneficiarului la reţelele publice (comunale) ale sistemului de alimentare cu apă şi (sau) canalizare (adresa, numerele căminurilor, camerelor, materialul tuburilor);
    b) cerinţele tehnice speciale faţă de instalaţiile şi construcţiile pentru branşare (în conformitate cu punctul 2.1.3. al prezentului Regulament);
    c) presiunea garantată a apei în punctul de branşare, cota geodezică a generatoarei superioare a ţevii, diametrul ei;
    d) consumul autorizat (coordonat) al volumelor de apă şi regimul furnizării ei (inclusiv pentru stingerea incendiilor);
    e) cerinţele faţă de amplasarea şi montarea instalaţiilor de evidenţă şi a mijloacelor de măsură (contoarelor) a apei potabile (industriale) şi apelor uzate;
    f) cotele rigolelor pentru conductele sistemelor publice (comunale) de canalizare în punctul racordării, diametrul şi materialul ţevilor, condiţiile racordării;
    g) volumul autorizat (coordonat) al apelor uzate, cerinţele faţă de componenţa lor şi regimul de evacuare;
    h) cerinţele faţă de dispozitivele pentru prelevarea probelor, căminurile de control.
    Pentru beneficiari (clienţi, subclienţi) - persoane fizice, lista datelor necesare condiţiilor tehnice poate fi redusă de către furnizor în funcţie de condiţiile locale.
    2.1.7. Condiţiile tehnice pentru branşare sînt valabile în decursul termenului normativ de proiectare şi construcţie a obiectivului (imobilului), iar pînă la începerea proiectării - termenul  e  de  cca.  2 ani. În cazul depăşirii acestor termene, beneficiarul (clientul, subclientul) este obligat să obţină reconfirmarea condiţiilor tehnice la furnizor sau să obţină condiţii noi în cazul imposibilităţii furnizorului de a îndeplini condiţiile tehnice iniţiale.
    2.1.8. Elaborarea documentaţiei de proiect şi de deviz şi executarea lucrărilor de construcţie şi montaj pentru branşarea la reţelele publice (comunale) de  alimentare cu apă şi (sau) canalizare (inclusiv spălarea şi dezinfectarea acestora) se efectuează de către furnizor contra plată, costul căreia se stabileşte printr-un contract adiţional în funcţie de volumul lucrărilor executate.
    În unele cazuri beneficiarii (clienţii, subclienţii) cu acordul furnizorului pot executa aceste lucrări cooptînd întreprinderi specializate, în scopul asigurării întregului volum al lucrărilor de proiectare şi de construcţie a obiectivului unei întreprinderi.
    2.1.9. Documentaţia de proiect şi deviz privind executarea lucrărilor de  branşare, pe lîngă cele indicate în punctul 2.1.6. al prezentului Regulament, e necesar să conţină suplimentar:
    a) memoriul tehnic justificativ al datelor calculate, adoptate pentru regimurile de consum al apei şi (sau) al evacuării apelor uzate, calitatea solicitată a apei potabile şi (sau) industriale, componenţa apelor uzate sau al instalaţiilor de preepurare;
    b) datele despre existenţa surselor proprii de apă sau folosirea surselor de apă a altor clienţi, capacitatea lor, dotarea lor cu mijloace de evidenţă, precum şi în ceea ce priveşte calitatea, volumul de folosire;
    c) planul general al lotului de construcţie la scara 1:500 cu toate comunicaţiile,  construcţiile terestre şi (sau) subterane existente şi proiectate şi dispozitivele pentru branşare;
    d) profilurile reţelelor de canalizare proiectate la scara orizontală 1:500 şi cea verticală 1:100, cu indicarea tuturor cotelor şi pantelor necesare;
    e) planurile şi secţiunile la scara 1:100 sau 1:50 ale instalaţiilor de contorizare a apei potabile şi a apelor uzate, argumentarea şi tipurile contoarelor proiectate;
    f) schemele de distribuţie a apei potabile (industriale) în reţelele şi instalaţiile interioare, cu indicarea tipurilor şi locurilor de utilizare a apei, precum şi schemele colectării şi evacuării apelor uzate (inclusiv schema construcţiilor/instalaţiilor de preepurare).
    2.1.10. În cazul elaborării documentaţiei de proiect şi deviz  pentru branşare de către o întreprindere specializată, beneficiarul (clientul, subclientul) prezintă furnizorului pentru coordonare proiectul aprobat, în două exemplare. Un exemplar se restituie clientului în 15 zile, concomitent cu avizul de coordonare (după achitarea lucrărilor de coordonare), al doilea exemplar rămîne la furnizor şi se foloseşte pentru supravegherea tehnică a construcţiei. Toate devierile de la condiţiile tehnice, necesitatea cărora se stabileşte pe parcursul elaborării documentaţiei de proiect şi deviz pentru branşare, e necesar să se coordoneze suplimentar cu furnizorul.
    Documentaţia de proiect şi deviz pentru branşare trebuie să corespundă tuturor  condiţiilor tehnice indicate de furnizor, în caz contrar ea se restituie clientului, refuzîndu-i-se coordonarea.
    2.1.11. Lucrările de branşare se efectuează contra plată şi sub supravegherea reprezentanţilor furnizorului, cu participarea acestora la executarea următoarelor lucrări:
    a) chemarea reprezentanţilor furnizorului pentru determinarea exactă, în plan şi pe teren, a amplasării şi cotelor branşamentelor de apă şi racordurilor de canalizare ale beneficiarului (clientului), a reţelelor şi construcţiilor furnizorului;
    b) debranşarea şi golirea tronsonului reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă, la care se execută lucrările;
    c) spălarea şi dezinfectarea tronsonului debranşat al reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă, precum şi a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare ale beneficiarului (clientului);
    d) punerea în funcţiune a tronsonului dezinfectat al reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă, după terminarea tuturor lucrărilor de branşare.
    2.1.12. Procesul-verbal privind spălarea şi dezinfectarea tronsonului reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi  instalaţiilor de branşare ale beneficiarului (clientului), cu indicarea cantităţii apei consumate, în conformitate cu indicaţiile contoarelor sau determinate prin calcul, se semnează de către beneficiar şi reprezentanţii furnizorului, servind drept bază pentru achitarea acestor lucrări de către beneficiar (client).
    2.1.13. Furnizarea apei potabile beneficiarului (clientului, subclientului) prin instalaţiile şi construcţiile de branşare se efectuează de către furnizor doar cînd există autorizaţia eliberată de către Centrul municipal de medicină preventivă şi se efectuează în baza procesului-verbal de corespundere a reţelelor şi construcţiilor beneficiarului (clientului) cerinţelor igienico-sanitare şi după executarea tuturor lucrărilor de dezinfectare a acestora, în conformitate cu "Regulamentul  igienic. Cerinţa  privind  proiectarea,  construcţia  şi  exploatarea  apeductelor  de  apă  potabilă", Ministerul  Sănătăţii  al  Republicii  Moldova.
    2.1.14. Recepţia lucrărilor de construcţie-montaj (reutilare) a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare, a instalaţiilor de preepurare (în cazul existenţei acestora), a instalaţiilor de contorizare a apelor potabile şi a apelor uzate se efectuează de către comisia în componenţa căreia intră reprezentanţi ai beneficiarului (clientului), furnizorului, Direcţiei supravegherii tehnice a Primăriei municipiului, Centrului municipal de medicină preventivă, Direcţiei municipale de pompieri şi salvatori şi a altor organizaţii cointeresate, în conformitate cu actele normative în vigoare în domeniul construcţiilor şi cu perfectarea procesului-verbal de corespundere a lucrărilor executate, condiţiilor tehnice eliberate şi cerinţelor normative (inclusiv  rezultatele probei de presiune la rece a acestor construcţii şi instalaţii).
    2.1.15. Punerea în funcţiune a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare se efectuează de către furnizor doar după încheierea cu beneficiarul a contractului privind furnizarea serviciilor, înregistrarea lui în calitate de client, prezentarea de către acesta a întregii documentaţii de executare şi achitare a tuturor cheltuielilor furnizorului pentru proiectarea şi construcţia instalaţiilor de branşare (sau supravegherea construcţiei acestora) în conformitate cu contractul, fapt care se confirmă prin procesul-verbal eliberat de furnizor privind pregătirea instalaţiilor şi construcţiilor de branşare (exploatare).
    2.1.16. Branşarea subclienţilor la instalaţiile şi construcţiile accesorii ale clientului poate fi efectuată doar cu acordul furnizorului şi al clientului, respectîndu-se următoarele condiţii:
    a) branşamentul de apă şi racordul de canalizare ale clientului  va asigura obligatoriu debitul sumar al consumului de apă calculat  al  clientului  şi  subclientului, la presiunea necesară şi evacuarea suplimentară a apelor uzate ale subclientului;
    b) existenţa acordului în scris al clientului, proprietatea (sau dreptul de proprietate) privitor la afectarea acestora în urma pozării pe teritoriul lor a reţelelor de branşare a subclientului;
    c) posibilitatea exploatării (deservirii) independente a reţelelor subclientului fără a prejudicia proprietatea beneficiarului (clienţilor) de bază;
    d) instalarea de către subclient a contoarelor pentru evidenţa consumului de apă şi (sau) evacuării apelor uzate;
    e) încheierea unui contract cu clientul  privind furnizarea serviciilor (sau conform unei înţelegeri reciproce cu furnizorul) în cazul în care furnizarea serviciilor subclientului se efectuează în baza altor tarife, decît cele ale clientului;
    f) compensarea de către subclient a tuturor cheltuielilor clientului şi furnizorului, legate de efectuarea branşării subclientului (inclusiv necesitatea înlocuirii contoarelor pentru evidenţa apei potabile şi a apelor uzate ale clientului);
    g) asumarea de către subclient a angajamentelor contractuale de achitare a unei părţi din pierderile de apă la reţelele interioare (comune) ale clientului şi subclientului;
h) îndeplinirea de către subclient a dispoziţiilor punctelor 2.1.8.-2.1.13. ale prezentului Regulament (precum şi ale punctului 2.1.15. - în cazul încheierii contractului direct  între  furnizor  şi  subclient  privind furnizarea serviciilor).
    2.1.17. Branşarea la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare a obiectivelor aflate în construcţie, ce aparţin  organizaţiilor comerciale care funcţionează doar în perioada de vară (lucrul sezonier), precum şi a obiectivelor gospodăriei drumurilor şi de amenajare a teritoriului în scopul stropirii străzilor şi zonelor verzi în locurile stabilite, se efectuează de către furnizor, în baza condiţiilor tehnice şi unei scheme provizorii, pe cheltuiala beneficiarului (clienţilor), în conformitate cu punctul 2.1.8. al prezentului Regulament. Lista datelor necesare prezentării de către  beneficiar (client), precum şi volumul documentaţiei necesare pentru branşarea provizorie şi instalarea  contoarelor, se stabileşte de către furnizor, avînd în calcul condiţiile concrete de folosire a apei de către beneficiar.
    2.1.18. Se interzice orice branşare neautorizată la sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă şi racordare la sistemele de canalizare existente (inclusiv branşare la instalaţiile de apă stradale, hidranţi de incendiu, branşamente de apă şi racorduri de canalizare ale abonaţilor), precum şi folosirea neautorizată a acestor instalaţii şi sisteme, efectuate în lipsa:
    a) condiţiilor tehnice eliberate de către furnizor;
    b) autorizaţiei pentru branşare la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare;
    c) procesului-verbal privind punerea în funcţiune a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare;
    d) contractului privind furnizarea serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi legalizarea drepturilor clientului;
    e) documentului care confirmă prolongarea termenului condiţiilor tehnice pentru branşare, în caz de expirare a acestuia.
    2.1.19. În cazul branşării şi folosirii neautorizate a sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare, instalaţiile de branşare se supun lichidării imediate de către beneficiar (client, subclient, utilizator) sau de către furnizor, cu restituirea tuturor cheltuielilor de debranşare din contul vinovaţilor. Pentru folosirea neautorizată a sistemului public (comunal) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, de la persoanele culpabile se percepe (benevol sau pe cale judiciară) costul pierderilor de apă potabilă (industrială) şi a apelor uzate evacuate, în conformitate cu punctul 5.4.2. al prezentului Regulament, în limitele termenului de prescripţie (dacă nu este stabilită perioada reală a folosirii neautorizate).
    2.1.20. Instalarea conductelor de ocolire (by-pass) se admite doar în cazuri excepţionale, cînd debitul calculat de apă pentru stingerea incendiilor depăşeşte considerabil consumul apei în regimul folosirii normale a apei, ceea ce trebuie să fie confirmat şi argumentat prin documentaţia de proiect pentru instalaţiile şi construcţiile de branşare. În acest caz pe conducta de bază (contra incendiilor) se instalează armătura de închidere (vană), care e sigilată de către furnizor în poziţia "închis", iar conducta de ocolire (by-pass) se dotează cu un contor pentru măsurarea consumului curent al apelor.
    2.2. Suspendarea furnizării apei şi (sau) recepţionării apelor uzate
    2.2.1. Suspendarea (limitarea) de către furnizor a livrării apei şi (sau) a recepţionării apelor uzate de la clienţi se efectuează fără înştiinţarea prealabilă a acestora în cazurile:
    a) circumstanţelor de forţă majoră, cauzate de calamităţi naturale, precum şi ale schimbării bruşte a calităţii apei din sursa de apă, ce prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor în legătură cu imposibilitatea tratării ei conform cerinţelor normative;
    b) sistării în caz de avariere sau limitare a furnizării energiei electrice la amplasamentele de alimentare cu apă şi canalizare ale furnizorului;
    c) preavarierii  reţelelor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, care necesită sistarea de urgenţă a distribuirii apei şi (sau) recepţionării apelor uzate;
    d) necesităţii majorării transportării apei în locurile apariţiei incendiilor;
    e) branşării neautorizate şi (sau) folosirii neautorizate a reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare.
    2.2.2. Furnizorul are dreptul să suspende sau să limiteze furnizarea apei potabile şi (sau) recepţionarea apelor uzate, cu condiţia înştiinţării în prealabil (prin telefon), despre acest fapt a clientului şi serviciului de dispecerat al Direcţiei pompieri şi salvatori precum şi, la necesitate,  serviciile respective ale organului administraţiei publice locale şi mijloacele de informare în masă ale municipiului, în următoarele cazuri:
    a) înrăutăţirea calităţii apei în sistemul public (comunal) de alimentare cu apă potabilă;
    b) prescripţiei Centrului municipal de medicină preventivă;
    c) evacuarea în sistemul public (comunal) de canalizare a substanţelor poluante interzise spre recepţie, precum şi a substanţelor, care au prejudiciat sau pot prejudicia acest sistem sau pot preavaria sistemul;
    d)  remedierea avariilor la reţelele şi construcţiile accesorii de alimentare cu apă şi canalizare ale furnizorului;
    e) executarea lucrărilor de reparaţie planificată sau a lucrărilor de branşare a clienţilor noi sau a sectoarelor noi ale reţelelor de alimentare cu apă şi (sau) canalizare;
    f) preavarierea sau starea insatisfăcătoare a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare ale clientului şi (sau) pierderii apei la reţelele interioare ale clientului (subclientului);
g) neîndeplinirea de către client în termenele stabilite a prescripţiilor furnizorului privind:
- montarea instalaţiilor de contorizare şi contoarelor;
- asigurarea accesului la contoare pentru citirea indicaţiilor, verificarea instalaţiilor, sigilate de către furnizor, la reţelele interioare ale clientului, examinarea stării lor tehnice;
- asigurarea posibilităţii prelevării probelor apelor uzate din căminele de control sau efectuării măsurărilor de control ale debitelor acestora;
- prezentarea datelor privind volumele calculate ale consumului de apă şi (sau) evacuarea apelor uzate, bilanţul consumului de apă şi evacuarea apelor uzate, sursele proprii (sau departamentale) de alimentare cu apă;
- prezentarea datelor privind numărul locatarilor domiciliaţi în casele de locuit, volumele de apă  furnizate şi (sau) ale apelor  uzate  ale  subclienţilor;
- construirea şi exploatarea instalaţiilor de preepurare;
- asigurarea posibilităţilor de executare a lucrărilor de reparaţie la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare pozate pe teritoriul clientului (încălcarea condiţiilor servituţiei);
- suspendarea evacuării apelor uzate cu concentraţii ale substanţelor ce depăşesc normativele stabilite.
2.2.3. În cazurile indicate în punctul 2.2.2 lit. a); b); c); f) informarea clienţilor şi serviciilor respective ale municipiului se efectuează de către furnizor în decursul zilei suspendării posibile a prestării serviciilor (conform punctului 2.2.2 lit. a) - în mod obligatoriu prin mijloacele mass-media ale municipiului); în cazurile indicate în punctul 2.2.2. lit. d); g) - cu o zi pînă la începerea lucrărilor, legate de suspendarea furnizării apei şi (sau) evacuării apelor uzate, iar în cazul indicat în punctul 2.2.2. lit. e) - cu două zile în prealabil, cu informarea prin mijloacele mass-media ale municipiului despre termenele şi zona executării lucrărilor.
2.2.4. Suspendarea furnizării apei şi (sau) recepţionării apelor uzate ale clienţilor în cazurile indicate în punctul 2.2.2. lit. c); f); g) se efectuează prin închiderea şi sigilarea vanei şi (sau) instalarea obturatorului în  locul  racordării branşamentului de apă al clientului la reţelele publice de alimentare cu apă, precum şi (la necesitate) prin sigilarea în poziţia "închis" a primei vane (în direcţia fluxului apei) de la instalaţia de contorizare a clientului, şi întocmirea procesului-verbal, semnat de reprezentanţii furnizorului şi clientului, privind cauzele suspendării furnizării serviciilor şi termenele înlăturării încălcărilor depistate.
Dispunînd de cererea în scris a clientului privind refuzul temporar al serviciilor de furnizare a apei (inclusiv al întreprinderilor de furnizare a agentului termic în sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă), suspendarea furnizării apei se efectuează în mod analogic, iar procesul-verbal semnat de părţi serveşte drept argument pentru suspendarea calculării plăţii clientului pentru servicii.
În unele cazuri, avînd în vedere situaţia concretă, furnizorul concomitent cu suspendarea furnizării apei are dreptul să întrerupă recepţia apelor uzate ale clientului prin instalarea dispozitivelor speciale de închidere (a obturatorilor) în căminul de control al clientului.
2.2.5. Temei pentru suspendarea furnizării apei şi (sau) recepţionarea apelor uzate de către furnizor este şi neachitarea de către client a bonurilor de plată pentru serviciile furnizate de către furnizor sau a sancţiunilor economice şi se efectuează în felul următor:
- în cazul neachitării de către client a facturilor sau a sancţiunilor economice în termenele stabilite de punctul 7.2.5. al prezentului Regulament, furnizorul avertizează în scris clientul că, în cazul neachitării datoriei în decursul următoarelor zece zile, furnizarea ulterioară a serviciilor poate fi suspendată;
- după expirarea termenului indicat şi nefacturarea plăţii în această perioada furnizorul avertizează în scris clientul şi serviciile respective ale organului administraţiei publice locale (la necesitate) despre suspendarea furnizării serviciilor şi în trei zile efectuează aceste lucrări în conformitate cu punctul 2.2.4. al prezentului Regulament.
2.2.6. Pentru prejudiciul cauzat clientului în urma suspendării (limitării) furnizării apei şi recepţionării apelor uzate din motivele indicate în punctele 2.2.1.; 2.2.2; 2.2.5. ale prezentului Regulament, furnizorul nu poartă răspundere juridică şi financiară.
2.2.7. Furnizorul va relua prestarea serviciilor în cazurile indicate în punctele 2.2.2. lit. c); f); g) şi 2.2.5. după înlăturarea de către client a încălcărilor ce au condus la sistarea acestora şi achitarea de către client a plăţii pentru lucrările de debranşare şi rebranşare la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, conform tarifelor furnizorului, iar în cazul indicat în punctul 2.2.1. lit. e) - de asemenea după achitarea costului pierderilor de apă, în conformitate cu punctul 2.1.19. al prezentului  Regulament.
2.2.8. În cazul suspendării furnizării serviciilor în conformitate cu punctul 2.2.4. al prezentului Regulament şi reluării de către client a furnizării apei şi (sau) evacuării apelor uzate, fără acordul furnizorului, folosirea serviciilor se consideră neautorizată din momentul întocmirii procesului-verbal privind suspendarea prestării acestor servicii, iar volumul apei consumate de client şi al apelor uzate evacuate se calculează în conformitate cu punctul 5.4.2. al prezentului Regulament.
Mai mult chiar, furnizorul are dreptul, înştiinţînd clientul şi serviciile respective ale organului administraţiei publice locale (la necesitate), să lichideze branşarea clientului la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare în conformitate cu punctul 2.1.19. al prezentului Regulament.
2.2.9. În cazul în care suspendarea furnizării serviciilor clientului de bază va avea ca urmare furnizarea apei şi evacuarea apelor uzate de la subclienţi, furnizorul nu poartă răspundere pentru suspendarea prestării serviciilor către acesta.
III. Reglementarea încheierii contractelor
privind serviciile publice (comunale)
de alimentare cu apă şi canalizare
3.1.Dispoziţii generale
3.1.1. Furnizarea apei potabile (industriale) şi (sau) recepţionarea (evacuarea) apelor uzate se efectuează în baza contractelor, încheiate între furnizor şi client, precum şi între client şi subclient, cu respectarea prevederilor punctului 2.1.16.
3.1.2. Divergenţele dintre client şi subclient nu se examinează de către furnizor, cu excepţia cazurilor în care clientul şi subclientul aparţin diverselor grupuri de utilizatori şi subclientul, cu acordul clientului, are contract direct cu furnizorul.
3.1.3. Furnizarea apei potabile în scopul alimentării cu apă caldă se efectuează de către furnizor în baza contractului încheiat, de regulă, direct cu întreprinderile şi organizaţiile ce produc apă caldă şi acestea activează în calitate de client.
3.1.4. Utilizatorii - persoane fizice, ce nu dispun de  branşamente de apă la casele ce le aparţin cu drept de proprietate privată şi consumă apă din instalaţiile de apă stradale, amplasate pe reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă, beneficiază de servicii în baza contractelor, perfectate de către furnizor, în conformitate cu normele consumului de apă, aprobate de organul administraţiei publice locale, şi zona de deservire determinată în baza  condiţiilor concrete.
3.1.5. Pentru încheierea (sau reîncheierea) contractului de la îndeplinirea  lucrărilor indicate în punctul 2.1.1. clientul prezintă furnizorului următoarele acte:
a) cererea cu lista obiectivelor nemijlocit branşate (sau preconizate pentru branşare) la sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi datele despre subclienţi;
b) datele despre volumul consumului de apă şi evacuării apelor uzate, inclusiv necesităţile subclienţilor, bilanţul consumului şi evacuării apelor în cazul folosirii apei în componenţa producţiei fabricate sau în cazul pierderii ei ireversibile în procesul de producţie;
c) actele de confirmare a dreptului de proprietate asupra amplasamentelor branşate (sau de confirmare a dreptului de folosire a acestora), precum şi copia certificatului de înregistrare (pentru persoanele juridice);
d) procesul-verbal privind gradul de pregătire a instalaţiilor privind branşarea şi exploatarea, care să confirme îndeplinirea de către client a tuturor cerinţelor furnizorului faţă de instalaţiile şi construcţiile de branşare (documentaţia de proiectare şi construcţie, procesele-verbale de recepţie a lucrărilor executate în vederea montării branşamentelor şi racordurilor, spălării şi dezinfectării branşamentelor de apă şi a reţelelor interioare de alimentare cu apă, achitarea tuturor cheltuielilor de branşare ale  furnizorului ş.a.);
e) procesul-verbal de confirmare a corespunderii instalaţiilor de contorizare a apei şi (sau) a apelor uzate ale clientului cerinţelor condiţiilor tehnice şi pregătirii lor de exploatare;
f) datele privind existenţa şi indicii calităţii apei din sursele proprii de apă, gradul folosirii lor, precum şi existenţa documentelor ce confirmă dreptul folosirii lor (autorizaţie pentru gospodărirea apelor; avizarea organelor locale de control sanitar privind folosirea în paralel a surselor de apă proprii (departamentale) şi a apei potabile livrate de furnizor; existenţa dispozitivelor de închidere (clapetelor de reţinere reversibile) ce previn pătrunderea acestor ape în sistemul public (comunal) de alimentare cu apă; confirmarea participării, cu o cotă-parte, la dezvoltarea sistemului public (comunal) de canalizare;
g) date privind componenţa apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare.
3.1.6. Proiectul contractului se întocmeşte de furnizor în baza documentelor depuse de beneficiar, ţinîndu-se cont de specificul clienţilor, în baza contractului-tip pentru furnizarea serviciilor şi se expediază clientului pentru a lua cunoştinţă şi a-l semna.
Procedura încheierii contractelor se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare şi actele normative de reglementare a acestui proces.
3.1.7. În contract se indică obiectul contractului, care este furnizarea apei şi (sau) recepţionarea apelor uzate, precum şi se stipulează condiţiile în care se furnizează aceste servicii:
- regimul de furnizare (achiziţionare) a apei potabile sau industriale (inclusiv de combatere a incendiilor) şi de recepţionare (evacuare) a apelor uzate;
- limitele (la necesitate) pentru furnizarea apei potabile şi recepţionarea (evacuarea) apelor uzate;
- presiunea calculată şi calitatea apei potabile şi industriale, cerinţele normate privind componenţa apelor uzate;
- condiţiile limitării sau suspendării furnizării (achiziţionării) apei potabile şi recepţionării (evacuării) apelor uzate;
- contorizarea apei furnizate (primite) şi a apelor uzate recepţionate (evacuate);
- modalitatea, termenele, tarifele şi condiţiile achitării, inclusiv pentru consumul de apă supralimită şi pentru depăşirea normativului de evacuare a apelor uzate şi substanţelor poluante;
- limitele proprietăţilor şi responsabilităţilor părţilor în exploatarea  branşamentelor de apă şi racordurilor de canalizare;
-   drepturile şi obligaţiile părţilor;
- sancţiunile economice, amenzile şi altă răspundere prevăzută de legislaţia în vigoare şi de prezentul Regulament pentru nerespectarea angajamentelor contractuale sau îndeplinirea necuvenită a obligaţiilor părţilor privind respectarea  prevederilor  Regulamentului;
- alte condiţii,  pentru  care la cererea unei părţi, trebuie să se ajungă la un acord conform legislaţiei şi (sau) actelor normative în vigoare.
3.1.8. Contractul se consideră încheiat, din momentul semnării lui de către ambele părţi şi este valabil în termenul stabilit  în  contract  şi după expirarea acestuia  pe o perioadă analogică, dacă nici una din părţi cu o lună înainte de  expirarea termenului nu propune revizuirea sau nu va renunţa la el.
Condiţiile stipulate în contract pot fi precizate sau completate doar prin acordul comun al părţilor, în baza proceselor verbale semnate de  ambele  părţi.
3.1.9. Contractul privind furnizarea serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare se încheie, de regulă, cu un client, indiferent de numărul branşamentelor de apă sau al racordurilor de canalizare de care el dispune şi acestea se iau în calcul şi se concretizează separat, în anexa contractului.
3.1.10. În cazul în care imobilul preconizat branşării (branşat) la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare aparţine mai multor proprietari (sau este compus din cîteva obiecte ce aparţin diferiţilor proprietari), şi furnizarea apei sau serviciilor de canalizare se efectuează printr-un singur branşament de apă sau un racord de canalizare, contractul se încheie cu un proprietar care îşi asumă funcţiile clientului cu  acordul  în  scris, în numele tuturor proprietarilor. În cazul în care nici unul din proprietari nu-şi asumă funcţiile clientului şi răspundere contractuală, contractul privind serviciile publice cu proprietarul acestui imobilul nu se încheie şi serviciile nu se livrează.
3.1.11. La contract se anexează procesul-verbal al delimitării (stabilirii limitelor proprietăţilor) şi a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare ale clientului, care se stabileşte de la punctul branşării acestor instalaţii la conducta (colectorul) sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare (cu excepţia cazurilor indicate în punctul 3.2.2. al prezentului Regulament), precum şi în limitele răspunderii pentru  exploatare care poate fi stabilită de la căminul reţelelor publice ale furnizorului în care sînt amplasate contoarele. În lipsa acestui proces-verbal, limita răspunderii pentru exploatare se stabileşte conform liniei delimitării  proprietăţilor.
În cazul în care contoarele sînt instalate la limita răspunderii pentru exploatare, care nu coincide cu limita proprietăţilor, în contract se vor stipula condiţiile achitării pierderilor de apă suportate pe sectorul branşamentului de apă al clientului de la linia hotarului proprietăţilor pînă la locul montării instalaţiei de contorizare, precum şi costul şi modalitatea achitării de către client a lucrărilor de exploatare a acestui sector, executate de către furnizor.
3.1.12. În cazul transmiterii  unui nou proprietar (deţinător) a  instalaţiilor şi construcţiilor de branşare sau la reorganizarea clientului, acesta este obligat să informeze furnizorul despre acest fapt în termenele stabilite în contract, iar noul deţinător pînă la începerea folosirii acestor instalaţii şi construcţii, e necesar să încheie un contract nou privind furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi (sau) evacuarea apelor uzate şi să legalizeze drepturile sale în calitate de client.
Datoriile clientului pentru serviciile furnizate sau sancţiunile economice impuse se transferă noului proprietar şi acesta este obligat să le achite în termenul stabilit cu furnizorul  în contractul  în  curs  de  încheiere.
În lipsa contractului indicat, folosirea sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare de către noul proprietar se consideră neautorizată.
3.1.13. În cazul lichidării clientului în urma demolării imobilului care îi aparţinuse sau suspendării activităţii lui, contractul se anulează în baza cererii în scris a clientului, după achitarea întregii datorii pentru serviciile furnizate, a sancţiunilor economice înaintate şi executarea lucrărilor de demontare a instalaţiilor şi construcţiilor de branşare (în cazul lichidării obiectivului) sau separării lor de la reţelele publice (comunale), prin instalarea obturatorilor şi sigilării vanelor în poziţie închisă, lucrări executate de către furnizor din contul mijloacelor clientului. Lichidarea instalaţiilor şi construcţiilor de branşare sau debranşare de la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare se certifică printr-un proces-verbal comun al furnizorului şi clientului, care serveşte drept temei pentru anularea contractului.
3.1.14. Clienţii branşaţi la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) de canalizare sînt obligaţi, la încheierea contractului, să efectueze achitarea prealabilă a serviciilor ce se prestează în volumul consumului de 30 de zile, în conformitate cu datele indicate în cererea de branşare. La anularea contractului cu aceşti clienţi, plata prealabilă se restituie clientului în întregime sau poate fi redusă la volumul datoriei debitoare aferente, la momentul suspendării relaţiilor contractuale.
3.1.15. În unele cazuri, cînd în casele cu multe apartamente există  apartamente privatizate sau arendate (închiriate) cu branşare nemijlocită la reţelele publice (comunale) a  reţelelor  interioare de alimentare cu apă şi (sau) canalizare (cînd lipsesc între reţelele interioare ale apartamentelor şi reţelele publice de alimentare cu apă conducte care se află în proprietatea comună a altor chiriaşi sau deţinători ai apartamentelor privatizate), contractul privind furnizarea serviciilor şi perfectarea drepturilor clientului poate fi încheiat cu proprietarii (chiriaşii, arendaşii) acestor apartamente.
3.1.16. În contractele cu clienţii, inclusiv clienţii menţionaţi în punctul 3.2., care beneficiază de apă caldă de la întreprinderile ce prestează servicii de alimentare cu apă caldă, în mod obligatoriu se include stipularea privind includerea în volumul apelor uzate evacuate a volumelor apei calde utilizate (în lipsa contoarelor pentru ape uzate).
3.1.17. Încheierea contractelor cu clienţii,  instituţii finanţate de la buget se efectuează în conformitate cu actele legislative şi normative în vigoare, care reglementează modalitatea procurării mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor pentru necesităţile statului.
3.1.18. Serviciile de alimentare cu apă şi (sau) canalizare a instituţiilor finanţate de la buget se efectuează în cadrul limitei mijloacelor financiare, prevăzute în aceste scopuri de bugetele de stat sau locale, precum şi din contul mijloacelor extrabugetare pentru finanţarea acestor instituţii (în cazul existenţei acestora), fapt care se stipulează în contractele încheiate ce intră în vigoare din ziua înregistrării lor la trezorerie (pentru instituţiile finanţate de la bugetul de stat) sau în Direcţia generală finanţe a organului administraţiei publice locale (pentru instituţiile finanţate de la bugetul local).
3.1.19. La încheierea contractelor cu instituţiile finanţate de la buget, pînă la momentul aprobării bugetului de stat şi (sau) bugetelor locale, furnizarea apei şi recepţionarea apelor uzate ale clientului se efectuează în limitele consumului lunar mediu pentru anul trecut, iar după aprobarea limitelor mijloacelor financiare eliberate clientului, pentru achitarea acestor servicii în anul curent, volumul serviciilor prestate se rectifică ţinînd cont de volumele apei primite şi (sau) apelor uzate evacuate.
3.1.20. Suspendarea furnizării apei şi (sau) prestării serviciilor de evacuare a apelor uzate instituţiilor bugetare se efectuează din momentul depăşirii limitei de consum stabilite în punctul 3.1.18. al prezentului Regulament cu înştiinţarea obligatorie a clientului şi a organului ierarhic superior cu 15 zile pînă la momentul depăşirii posibile a limitei.
3.2. Criteriile încheierii contractelor cu clienţii, persoane juridice (organizaţii şi întreprinderi, înfiinţate special pentru deservirea fondului locativ aflat în folosinţă)
3.2.1. În această categorie de clienţi se includ asociaţiile proprietarilor de locuinţe privatizate, cooperativele de construcţie a locuinţelor, asociaţiile codeţinătorilor de locuinţe şi imobil în condominiu, alte asociaţii ale proprietarilor de locuinţe, care au privatizat apartamentele (casele) în modul stabilit de Legea cu privire la privatizarea fondului locativ, la momentul intrării în vigoare a prezentului Regulament, precum şi întreprinderile municipale, departamentale, şi organizaţiile de exploatare a fondului locativ.
3.2.2. Linia delimitării proprietăţii acestei categorii de clienţi (cu excepţia fondului locativ departamental) pe reţelele de alimentare cu apă este peretele exterior al casei de locuit, iar pentru reţelele de canalizare - primul cămin de vizitare (inclusiv) al racordului de canalizare (cu excepţia căminului de control şi (sau) a căminului de rupere de pantă  de  pe  racordurile  din   terenuri cu tipul II de tasabilitate).
Limita răspunderii de exploatare a clientului în cazul montării contorului în interiorul casei de locuit coincide cu limita incintei, iar în cazul amplasării contorului în căminul de vizitare (în afara casei), se stabileşte peretele exterior (inclusiv) al acestui cămin.
În cazul creării noilor asociaţii de codeţinători în condominiu, dacă, potrivit noilor servituţi pentru exploatarea şi protecţia reţelelor tehnice publice (comunale) ale sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare ale furnizorului, amplasate pe teritoriul condominiului, nu se va ajunge la un acord între client şi furnizor, acesta din urmă este în drept să se adreseze la o instanţă judecătorească respectivă sau să stipuleze în contractul privind livrarea serviciilor limita răspunderii pentru exploatarea branşamentelor de apă şi a reţelelor de canalizare ale clientului, conform limitei proprietăţii funciare a condominiului, obligînd clientul să monteze instalaţia de contorizare a apei în căminul de la limita răspunderii pentru exploatare.
3.2.3. La încheierea cu furnizorul a contractelor privind furnizarea serviciilor, clienţii indicaţi în punctul 3.2.1., suplimentar la documentele indicate în punctul 3.1.5. al prezentului Regulament, depun următoarele acte:
a) actele normative ce adeveresc drepturile lor de persoană juridică şi statutul asociaţiei (întreprinderii);
b) procesele-verbale ce confirmă acordul tuturor codeţinătorilor (subclienţilor) de a oferi clientului principal responsabilităţi contractuale pentru efectuarea decontărilor cu furnizorul (în cazul în care există cîţiva codeţinători de locuinţe şi imobil în condominiu sau în cazurile prevăzute în punctul 3.1.10. al prezentului Regulament);
c) angajamentele de plată ale asociaţiilor (ce se separă de la asociaţiile existente ale proprietarilor de locuinţe sau de la asociaţiile nou create ale codeţinătorilor în baza fondului locativ municipal sau departamental) privind achitarea datoriei debitoare a proprietarilor apartamentelor privatizate sau a chiriaşilor (arendaşilor) apartamentelor fondului locativ municipal (statal, departamental) ce intră în componenţa asociaţiei separate sau nou create, în baza procesului-verbal al separării activelor şi pasivelor cu foştii proprietari ai caselor de locuit, semnat de ambele părţi;
d) obligaţiile asociaţiilor nou create sau separate ale codeţinătorilor  privind construcţia (la necesitate) pe  cont  propriu  a instalaţiilor şi construcţiilor aparte (independente) de branşare la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare;
e) actele de confirmare a dreptului furnizorului asupra servituţii reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare, amplasate pe teritoriul condominiilor, precum şi obligaţiile clientului privind protecţia acestor reţele pe teritoriul său.
3.2.4. La încheierea contractelor cu furnizorii privind furnizarea serviciilor, în calculul consumului de apă şi (sau) evacuării apei uzate, prezentat de clienţii din această categorie, e necesar să se indice separat volumele calculate de apă potabilă şi pentru necesităţile menajere ale utilizatorilor (populaţiei), subclienţilor (dacă ei aparţin altor grupuri de utilizatori conform tarifelor stabilite) şi volumele de apă pentru necesităţi potabile şi menajere ale înşişi clienţilor (întreţinerea încăperilor, teritoriilor aferente, încăperilor auxiliare etc.).
3.2.5. În cazul în care această categorie de clienţi are subclienţi, agenţii economici, în urma căreia componenţa apelor uzate diferă de la calitatea apelor uzate menajere, clientul este obligat la încheierea contractului să prezinte furnizorului date despre componenţa apelor uzate ale acestor subclienţi, iar acestora din urmă li se va înmîna prescripţia privind construcţia unui racord separat de canalizare pentru apele uzate industriale, iar la necesitate şi a instalaţiilor de preepurare.
3.2.6. De regulă, atunci cînd există subclienţi, agenţi economici care desfăşoară activitatea de producţie, precum şi subclienţi, persoane juridice ce se referă la o altă categorie tarifară de utilizatori, clienţii indicaţi în punctul 3.2.1. al prezentului Regulament trebuie să solicite de la furnizor, în scopul evitării eventualelor divergenţe, încheierea contractului direct cu aceşti subclienţi, iar de la aceştia din urmă (la necesitate) construcţia independentă (aparte) a  branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare.
3.2.7. Clienţii indicaţi în punctul 3.2.1. al prezentului Regulament sînt distribuitorii serviciilor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate la utilizatori, persoane fizice domiciliate în fondul locativ aflat  în folosinţă, şi îşi desfăşoară activitatea în baza contractului comun (general) cu furnizorul şi a contractelor individuale cu utilizatorii, proprietari ai apartamentelor privatizate şi cu chiriaşii (arendaşii) apartamentelor neprivatizate şi subclienţii.
3.2.8. În contractele comune (generale), încheiate cu furnizorul, clienţii acestei categorii este necesar să stabilească:
- modalitatea determinării şi achitării volumelor de apă, fixate de contoarele comune pentru întreaga casă, în scopul achitării plăţii către furnizor, precum şi a condiţiilor de întreţinere, reparare, deservire şi păstrare a acestora;
- condiţiile şi modul de evidenţă a apei, folosite de către consumatori,  persoane fizice, şi a volumelor de ape uzate evacuate de la aceştia (avînd în calcul modalitatea aprobată de furnizor privind evidenţa apei calde şi a apelor uzate de la folosirea acesteia);
- modul de  evidenţă şi achitarea volumelor de apă folosită de client pentru necesităţile publice ale caselor de locuit (inclusiv pierderile în sistemele interioare de alimentare cu apă), precum şi ordinea evidenţei şi achitării apei de către subclienţi;
- lista înlesnirilor acordate clientului de către furnizor (achitarea serviciilor de distribuire a apei şi de colectare a apelor uzate, termen cu înlesniri preferenţiale pentru achitarea facturilor, achitarea serviciilor pentru stingerea  datoriei debitoare a utilizatorilor etc.);
- condiţiile şi modul recuperării mijloacelor pentru deservirea reţelelor interioare de alimentare cu apă şi canalizare de către client;
- drepturile şi angajamentele clienţilor, legate de exercitarea funcţiei lor de distribuitor al serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare.
IV. Instalarea şi exploatarea contoarelor
4.1. Furnizarea apei în  reţelele publice (comunale) şi (sau) recepţionarea apelor uzate în reţelele publice (comunale)  şi canalizare de la clienţi (subclienţi)  e  necesar să se efectueze prin contoare (mijloace de măsurare), incluse în Registrul de stat al contoarelor al Republicii Moldova şi aprobate spre instalare de către furnizor.
În lipsa contoarelor (a instalaţiilor de contorizare), furnizorul este în drept să-l oblige pe client (subclient) să monteze o instalaţie (de contorizare şi să instaleze contoare în conformitate cu prevederile punctului 4.7. al prezentului Regulament.
Prevederile prezentului punct nu se extind asupra branşamentelor de apă, folosite doar în scopurile stingerii incendiilor (instalaţii exterioare şi interioare, sisteme de stingere automată a incendiilor), alimentarea cu apă a cărora se poate asigura evitînd utilizarea contoarelor (punctul 2.1.20. al prezentului Regulament).
4.2. Contoarele se montează în instalaţiile de contorizare, amplasate pe branşamentele de apă sau racordurile de canalizare ale clientului, de regulă, la limita proprietăţii sau, conform înţelegerii părţilor, la hotarul de delimitare a răspunderii de  exploatare a clientului şi furnizorului.
4.3. Instalaţiile de contorizare trebuie să fie amplasate în încăperi luminate, cămine, cu temperatura aerului pe timp de iarnă de cel puţin Ă50C, protejate contra accesului neautorizat al persoanelor străine. Pentru organizarea evidenţei în casele de locuit cu multe apartamente, cu  2 şi mai multe etaje, de comun acord cu furnizorul, se admite instalarea contoarelor în încăperile de subsol sau demisol uşor accesibile, nemijlocit în afara peretelui exterior al casei, izolate hidraulic de alte încăperi, în care se interzice amenajarea conductelor de tranzit, coloanelor şi branşamentelor sistemelor de alimentare cu apă rece şi caldă, sistemelor de încălzire şi canalizare.
4.4. Amenajarea şi exploatarea instalaţiilor de contorizare, precum şi construcţia căminurilor sau încăperilor pentru amplasarea lor, se efectuează de către client pe cheltuiala sa sau poate fi încredinţată unei organizaţii specializate, concomitent clientul poartă răspundere pentru starea cuvenită de funcţionare a instalaţiilor de contorizare, păstrarea  intactă  a contoarelor şi a sigiliilor puse de către controlorul de stat şi furnizor pe contoare, vane, clapete de reţinere şi alte armături ce se supun sigilării de către furnizor.
4.5. Alegerea tipurilor de contoare pentru instalare, selectarea lor, precum şi lista utilajului suplimentar, armăturilor montate în instalaţiile de contorizare se stabileşte de către furnizor la eliberarea condiţiilor tehnice pentru instalaţiile şi construcţiile de branşare (sau doar pentru instalaţiile de contorizare) sau poate fi efectuată cu acordul furnizorului de o organizaţie specializată în cazul indicat în punctul 2.1.8. al prezentului Regulament. Contoarele instalate trebuie să asigure marja de eroare a măsurării în diapazonul consumurilor minime şi maxime calculate ale clientului.
4.6. Pînă la darea în exploatare, e necesar  să fie verificate şi sigilate contoarele  de către o organizaţie specializată, iar după montarea (instalarea) lor în instalaţia de contorizare se sigilează suplimentar de furnizor, concomitent cu sigilarea vanei de pe linia de ocolire.
4.7. Achiziţionarea, instalarea şi exploatarea (verificarea metrologică, repararea, deservirea) contoarelor montate pe branşamentele de apă şi racordurile de canalizare ale clienţilor se efectuează pe cheltuiala acestora (cu excepţia fondului locativ  aflat  în  folosinţă).
4.8. În fondul locativ în exploatare achiziţionarea, instalarea, şi exploatarea (verificarea metrologică, repararea, deservirea) contoarelor montate pe branşamentele de apă se efectuează de către "Furnizor" în limita mijloacelor prevăzute în tarife.
Asociaţiile codeţinătorilor în condominiu sau alte asociaţii (societăţi) ale proprietarilor de locuinţe, create sau formate în baza fondului locativ aflat în folosinţă după intrarea în vigoare a prezentului Regulament, precum şi  clienţii care efectuează construcţia şi darea în folosinţă a caselor noi de locuit, achiziţionează şi instalează contoare pe branşamente de apă ale caselor de locuit în conformitate cu punctul 4.7. al prezentului Regulament.
4.9. Clienţii (subclienţii), persoane juridice şi fizice, în bază de contract, contra plată suplimentară, pot transfera furnizorului în baza unui act bilateral funcţiile de exploatare a contoarelor de tipuri (mărci) prevăzute  în condiţiile tehnice de branşare stabilite de furnizor, în limitele termenului normativ de exploatare, stabilit de către producătorii acestora după expirarea căruia clientul (subclientul) este obligat să achiziţioneze şi să instaleze (sau să transmită din nou în exploatare) un nou contor.
4.10. Contoarele de apă potabilă furnizată (achiziţionată), instalate în apartamentele utilizatorilor, persoane fizice, domiciliate în case cu multe apartamente, avînd reţele comune de alimentare cu apă în interiorul casei, aflate în proprietate comună, se achiziţionează şi se instalează din contul utilizatorului şi nu servesc drept bază pentru confirmarea drepturilor clientului (cu excepţia cazurilor prevăzute de prezentul Regulament). Aceste contoare servesc doar pentru decontările dintre proprietarii sau chiriaşii acestor apartamente cu întreprinderea care deţine casa de locuit (fondul locativ departamental), organizaţia care o deserveşte (întreprinderea municipală sau departamentală de deservire a fondului locativ) sau întreprinderea  înfiinţată pentru întreţinerea ei (asociaţia proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţia codeţinătorilor în condominiu, cooperativa de construcţie a locuinţelor sau altă asociaţie a proprietarilor de locuinţe), care are funcţia de distribuitor al serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare mediator între furnizor şi utilizator,  proprietari sau chiriaşi (arendaşi)  ai apartamentelor.
4.11. În cazurile stipulate în punctul 3.1.15. al prezentului Regulament, avînd contract cu proprietarii (arendaşii, chiriaşii)  unor  apartamente, care au reţelele interioare de alimentare cu apă şi canalizare racordate nemijlocit la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, pentru evidenţa volumului serviciilor furnizate pot fi folosite contoarele instalate de către client în cămin (cameră) sau în apartament, în conformitate cu condiţiile tehnice ale furnizorului.
În acest caz instalaţia de contorizare trebuie să fie dotată cu clapetă de reţinere reversibilă, iar contorul să conţină dispozitive antimagnetice.
4.12. Exploatarea contoarelor (verificarea, repararea, deservirea) se efectuează de către proprietari (sau conform contractului de către furnizor) în conformitate cu actele normative în vigoare şi cerinţele firmelor producătoare.
4.13. Pentru executarea lucrărilor de demontare a contoarelor aflate în gestiunea sau deservirea furnizorului, reprezentanţii lui sînt obligaţi să aibă legitimaţii de serviciu şi fişă pentru executarea lucrărilor, în lipsa acestora clientul este în drept să nu permită executarea lucrărilor.
Demontarea contoarelor aflate în gestiunea clientului se efectuează de către acesta din urmă (sau de către organizaţia specializată) doar după înştiinţarea prealabilă din partea furnizorului şi obţinerea de la el a prescripţiei în scris pentru executarea acestor lucrări şi fixarea ultimelor indicaţii ale contorului într-un  proces-verbal  bilateral.
4.14. Clientul este obligat să asigure la prima solicitare a reprezentantului furnizorului, la prezentarea legitimaţiei de serviciu, accesul lui la inspectarea stării instalaţiei de contorizare, citirea indicaţiilor contoarelor (inclusiv a surselor proprii sau departamentale de alimentare cu apă ale clientului), precum şi la verificarea condiţiilor tehnice ale sistemelor interioare de alimentare cu apă şi canalizare ale clientului, în cazul decontărilor în baza normelor consumului de apă, în cazul în care contorul temporar este scos sau ieşit din funcţie, precum şi  în cazurile reducerii bruşte (cu mai mult de 30 la sută) a volumelor de apă consumată şi (sau) de ape uzate evacuate. Lucrările menţionate se execută de către reprezentantul furnizorului în prezenţa reprezentantului clientului, numit prin ordinul acestuia, care este şi responsabilul pentru instalaţia de contorizare, păstrarea  intactă a elementelor lui (inclusiv a mijloacelor de măsură), integritatea sigiliilor de pe contoare şi de pe vana montată la ţeava de ocolire a contorului sau la ţeava antiincendiară, şi împuternicit să semneze documentele de citire a indicaţiilor contoarelor.
4.15. Verificarea neplanificată a mijloacelor de contorizare se poate efectua la cererea clientului (dacă contorul se află în gestiunea sau în deservirea furnizorului) sau la cererea furnizorului (dacă contoarele sînt proprietatea clientului şi sînt exploatate de acesta). În cazul confirmării defectării contoarelor, toate cheltuielile  pentru demontare, verificare şi montare sînt suportate de partea care le exploatează, iar în cazul confirmării defectării apometrului, partea care a solicitat efectuarea verificării speciale.
4.16. În cazul montării sau demontării contoarelor (apometrelor), indiferent de apartenenţa lor, precum şi la darea în exploatare a instalaţiilor de contorizare ale clienţilor se întocmeşte un proces-verbal, semnat de reprezentanţii furnizorului şi clientului, forma căruia, precum şi forma fişei de evidenţă a funcţionării contoarelor, se stabileşte şi se aprobă de către furnizor în funcţie de particularităţile contoarelor şi cerinţele actelor normative.
4.17. Un exemplar al fişei de evidenţă a funcţionării contoarelor se păstrează la client, al doilea - la furnizor, reprezentanţii cărora, la citirea indicaţiilor curente ale contoarelor, le fixează în ambele exemplare ale fişei şi le adeveresc prin semnături bilaterale.
V. Determinarea volumelor de apă furnizate
clienţilor şi al apelor uzate recepţionate de la ei
5.1. În cazul contorizării clienţilor
5.1.1. Cantitatea apei livrate clientului şi volumul apelor uzate evacuate de la el se determină de către furnizor prin citirea indicaţiilor contoarelor, montate în instalaţiile de contorizare (cu excepţia cazurilor stipulate în punctul 5.1.4. al prezentului  Regulament).
5.1.2. Rezultatele citirii indicaţiilor se fixează în fişele de evidenţă a funcţionării contoarelor, care trebuie să fie, în mod obligatoriu, la reprezentantul furnizorului şi reprezentantul clientului care acţionează  în   conformitate cu   prevederile  punctului 4.14. al prezentului Regulament şi se legiferează prin semnăturile lor.
5.1.3. Citirea indicaţiilor se efectuează, de regulă, lunar în termenele stabilite de către furnizor şi client la încheierea contractului. Absenţa reprezentantului clientului la citirea indicaţiilor în zilele stabilite sau refuzul lui de a semna  fişa de evidenţă a funcţionării contorului nu este o justificare pentru refuzul lui de a achita volumele fixate de contoarele care funcţionează corect, iar citirea indicaţiilor se efectuează de către reprezentantul furnizorului unilateral, cu fixarea faptului neprezentării sau refuzului reprezentantului clientului de a semna  fişa de evidenţă sau în procesul-verbal.
5.1.4. În unele cazuri, stipulate în contracte, dreptul citirii indicaţiilor contoarelor şi prezentării furnizorului în termenele stabilite a datelor despre volumele apei livrate şi (sau) apelor uzate evacuate poate fi acordat clientului. În acest caz ţinerea şi păstrarea documentaţiei necesare de evidenţă (fişe de evidenţă, registre, diagrame etc.), efectuarea calculelor şi întocmirea documentelor de raport pentru perioada de decontare se efectuează de către client, iar furnizorul controlează periodic corectitudinea citirii indicaţiilor contoarelor şi a prezentării de către client a datelor privind volumele apei livrate şi (sau) ale apelor uzate evacuate, fixate în fişa  evidenţei funcţionării contoarelor.
Dacă verificarea va detecta divergenţe între indicaţiile contoarelor şi datele prezentate de către client, furnizorul va efectua recalcularea volumelor apei livrate şi (sau) apelor uzate evacuate pentru perioada de la verificarea precedentă pînă la momentul depistării divergenţelor, în conformitate cu indicaţiile contoarelor în  stare  de  funcţionare, de asemenea poate priva clientul de dreptul de a citi indicaţiile de sine stătător  şi  a determina volumele serviciilor acordate.
5.1.5. În timpul citirii indicaţiilor contoarelor sau efectuării controlului indicaţiilor lor, reprezentantul furnizorului este obligat să verifice existenţa şi  păstrarea  intactă  a sigiliilor de pe contoarele şi vanele montate pe ţeava de ocolire a instalaţiei de contorizare, vanele branşamentului de apă antiincendiar sau (în lipsa acestuia) a sigiliilor de pe hidranţii de incendiu şi de pe instalaţiile antiincendiare ale clientului, branşate la reţelele lui interioare de alimentare cu apă, precum şi să verifice funcţionarea corectă a contoarelor prin intermediul comparării indicaţiilor lor pentru luna curentă cu indicaţiile lunare medii ale perioadei precedente. În cazul detectării unor devieri esenţiale (mai mult de 30 la sută), reprezentantul furnizorului împreună cu reprezentantul clientului trebuie să stabilească motivul devierilor - reducerea volumelor consumului de apă şi (sau) evacuării apelor uzate de către client sau deranjamentele contoarelor, precum şi să se asigure corespunderea contorului instalat cu noul debit real de apă (ape uzate).
În cazul deranjamentelor contorului sau necorespunderii lui noilor debite reale de apă şi (sau) de ape uzate, indicaţiile lui din momentul citirii precedente se consideră nevalabile, fapt consemnat în fişa de evidenţă, iar calculul volumelor apei şi (sau) apelor uzate folosite de client se efectuează în conformitate cu punctul 5.1.10. al prezentului Regulament.
5.1.6. Desigilarea hidranţilor de incendiu sigilaţi şi a  instalaţiilor antiincendiare, racordate la reţelele interioare de alimentare cu apă ale clientului, sau  a vanelor  branşamentului de apă antiincendiar se admite doar în cazul unui incendiu, cu înştiinţarea furnizorului, iar testarea sistemului antiincendiar de alimentare cu apă al clientului se efectuează doar cu înştiinţarea în scris a furnizorului în vederea termenelor şi duratei acestei testări.
După folosirea sistemului de alimentare cu apă contra incendiilor, la lichidarea incendiului clientul este obligat în decursul unei zile să prezinte furnizorului procesul-verbal privind desigilarea dispozitivelor şi armăturii antiincendiare, sigilate de către furnizor, şi timpul folosirii lor, coordonat cu organizaţia care a executat lucrările de stingere a incendiului, iar în cazul testării sistemului antiincendiar, să întocmească cu furnizorul un proces-verbal privind timpul real de folosire a dispozitivelor antiincendiare. Procesele-verbale menţionate servesc drept justificare pentru sigilarea repetată a branşamentelor de apă antiincendiare, dispozitivelor şi utilajelor clientului, precum şi pentru calcularea volumelor de apă, supuse unei achitări suplimentare de către client.
5.1.7. Volumele de apă, folosite de subdiviziunile Direcţiei municipale de pompieri şi salvatori pentru verificarea funcţionării hidranţilor stradali, alimentarea maşinilor pompierilor, în locurile aflării lor, stingerea incendiilor cu  ajutorul hidranţilor stradali nu se supun achitării şi sînt calculate de către furnizor în componenţa consumurilor neinventariate, în conformitate cu "Metodologia calculării şi aplicării tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare", aprobată prin hotărîrea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.
5.1.8. Volumul apei potabile furnizate clientului, întreprindere de furnizare a agentului termic, în scopul pregătirii apei calde şi pentru necesităţile proprii, indiferent de întreprinderea  ce  furnizează servicii de alimentare cu apă caldă utilizatorilor, se stabileşte în felul următor:
- pentru apa furnizată în punctele termice (centrală termică) care asigură pregătirea doar a apei calde, volumul se stabileşte conform indicaţiilor contorului (apometrului) comun, instalat de client pe branşamentul de apă în acest punct termic (centrală termică);
- pentru apa, furnizată în punctul termic (centrală termică) care pe lîngă pregătirea apei calde asigură şi ridicarea presiunii sau distribuirea apei reci, volumul apei pentru necesităţile alimentării cu apă caldă se stabileşte de către proprietarii acestor conducte ca diferenţa dintre volumul de apă fixat de contorul instalat pe branşamentul de apă în punctul termic (centrală termică) şi suma indicaţiilor contoarelor instalate pe conductele de apă rece, ieşite din punctul termic (centrală termică).
5.1.9. Volumul apei reci stabilit astfel şi furnizat întreprinderii specializate în livrarea agentului termic pentru pregătirea apei calde este repartizat de aceasta tuturor clienţilor ei, cu prezentarea în  scris  a datelor  despre aceste volume furnizorului de apă rece în termenele stipulate în contract. În cazul  nerespectării termenelor stabilite pentru prezentarea datelor menţionate, achitarea acestor volume de apă (şi a aceloraşi volume de ape uzate) se  va  efectua conform tarifelor acelei categorii de utilizatori la care se referă  întreprinderea specializată în livrarea agentului termic.
În cazul în care întreprinderea furnizatoare de agent termic livrează apă caldă clienţilor săi care sînt distribuitori ai apei calde, ultimii, în baza contractelor cu furnizorul de apă rece, sînt obligaţi în aceleaşi termene să prezinte acestuia din urmă un proces-verbal de verificare privind repartizarea volumelor de  apă caldă utilizatorilor, semnat de reprezentanţii întreprinderii de livrare a agentului termic şi distribuitori, în baza căruia furnizorul apei reci determină volumul suplimentar al apelor uzate evacuate de la utilizatorii menţionaţi, care se  ia egal cu volumul apei calde utilizate.
În cazul diferenţei dintre volumele de apă rece furnizate întreprinderii de livrare a agentului termic şi suma volumelor apei calde furnizate de către distribuitorii apei calde tuturor utilizatorilor, această diferenţă (şi volumul identic al apelor uzate) este achitată de către întreprinderea ce livrează agent termic către furnizorul de apă rece, conform tarifelor categoriei de utilizatori la care este clasificată  întreprinderea  de livrare a agentului termic.
Modalitatea concretă de evidenţă a volumelor de apă rece, utilizată pentru  alimentarea cu apă caldă (şi volumului analogic de ape uzate) se stabileşte de către  furnizor în contractele încheiate cu întreprinderea care furnizează apă caldă şi clienţii ei, în baza unor hotărîri aparte ale organului administraţiei publice locale sau documentelor normative ce reglementează acest gen de servicii, avînd în calcul situaţia reală în municipiu (posibilităţile furnizării  serviciilor utilizatorilor prin sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă, existenţa aparatelor de evidenţa a apei calde la clienţii întreprinderii ce furnizează agentul termic, statutul  juridic al întreprinderii  etc.).
5.1.10. În cazul  efectuării reparaţiei sau verificării contoarelor pe un termen  de cel  mult 2 luni, indiferent de faptul dacă ele se află în gestiunea clientului sau furnizorului, volumul apei furnizate clientului şi (sau) a apelor uzate recepţionate se determină după indicii medii lunari ai consumului pentru ultimele 2 luni (dacă în această perioadă nu au fost oscilaţii sezoniere ale consumului de apă).
În cazul  cînd în termen de 2 luni contoarele nu vor fi reparate sau verificate, posesorul lor este obligat să instaleze contoare noi, în caz contrar pentru clienţii, posesori ai contoarelor, calcularea volumelor de apă, începînd cu luna a treia de la data scoaterii contoarelor, se efectuează în conformitate cu punctul 5.4.2 al prezentului Regulament, iar pentru clienţii contoarele cărora se afla în gestiunea sau deservirea furnizorului, volumul apei şi al apelor uzate, prezentat spre achitare, se micşorează în fiecare lună imediat următoare cu 5 la sută, dar nu mai mult decît cu 20 la sută pentru întreaga perioadă a lipsei contorului.
La utilizarea sezonieră de apă şi (sau) evacuării apelor uzate pe perioada reparaţiei sau verificării contoarelor principale, clienţii sînt obligaţi să aibă şi să instaleze, în termen de două zile, contoare de rezervă, sigilate de reprezentantul furnizorului, cu întocmirea procesului-verbal corespunzător. În cazul neinstalării contorului de rezervă în termenul prescris de furnizor, debitul de apă al acestor clienţi se determină în conformitate cu punctul 5.4.2. lit. b).
5.1.11. Dacă contorul scos pentru reparare sau verificare a funcţionat  mai puţin de 3 luni, dar mai mult de o lună, volumul lunar mediu de apă şi (sau) de ape uzate se determină în baza indicaţiilor lunare medii pentru întreaga perioadă a funcţionării lui, iar în cazurile în care această perioadă nu depăşeşte 15 zile, volumele sînt determinate în modul  stabilit în punctul 5.2. al prezentului Regulament.
5.1.12. În cazul în care contoarele aflate în gestiunea sau deservirea furnizorului au ieşit din funcţie din vina clientului (în cazurile indicate în punctul 5.4.1 lit. g); h) al prezentului Regulament), clientul este obligat să restituie furnizorului costul reparării, verificării şi al  lucrărilor de demontare şi montare  a lor sau să achiziţioneze (în cazul imposibilităţii reparaţiei) un nou contor analogic şi să asigure montarea lui pe cont propriu, cu transferarea ulterioară a lui în gestiunea (în deservirea) furnizorului. Pentru perioada din ziua ultimei citiri de către reprezentantul furnizorului a indicaţiilor de pe contorul cu funcţionare corectă pînă la momentul dării în exploatare a contorului nou (sau reparat) debitul de apă şi (sau) de ape uzate se determină în conformitate cu punctul 5.4.2 al prezentului Regulament.
5.1.13. Volumul apelor uzate ale clienţilor - persoane juridice, în producţia cărora intră apa livrată de furnizor şi (sau) din surse proprii (departamentale) de alimentare cu apă, precum şi în cazul pierderii ireversibile de apă în procesul tehnologic sau evacuării în sistemul public (comunal) de canalizare a apelor subterane şi (sau) de suprafaţă, se determină în baza indicaţiilor  aparatelor  de  măsurare.
5.2. În cazul necontorizării clienţilor
5.2.1. În  unele cazuri, (la utilizarea volumelor neesenţiale de consum al apei şi (sau) de ape uzate, din motive obiective ce împiedică montarea instalaţiilor de contorizare etc.), pentru perioada coordonată cu furnizorul, calcularea volumelor de apă şi (sau) de ape uzate ale clienţilor se efectuează conform normelor de  consum al apei, aprobate de organul administraţiei publice locale.
În această perioadă, conform prescripţiei în scris a furnizorului, clientul este obligat să ia măsuri în vederea dotării instalaţiei de contorizare a apei, conform prevederilor  punctului 4.2., pentru a fi posibilă instalarea contoarelor conform punctelor 4.7. sau 4.8 ale prezentului Regulament, în caz contrar, volumul de apă şi (sau) ape uzate se determină conform punctului 5.4.2. al prezentului Regulament.
5.2.2. Atunci  cînd  pe  motivul  specificului consumului de apă şi (sau) evacuării apei de la client, normele consumului de apă pentru această categorie de utilizatori nu pot fi aprobate, volumul apei utilizate şi (sau) evacuarea apelor uzate se stabileşte la acordul părţilor  în  contract, în baza efectuării de către furnizor (contra plătă suplimentară a clientului) a măsurării consumului de  24  ore prin contoare de control ce nu necesită montarea instalaţiilor de contorizare (debitmetru electronic ultrasonic), în ziua cu  consum de apă caracteristic, fapt pentru care se întocmeşte procesul-verbal respectiv şi este semnat de furnizor şi client.
5.2.3. În mod analogic se efectuează  şi  stabilirea volumelor contractuale ale consumului de apă în baza măsurărilor zilnice ale consumului de apă cu  ajutorul  contoarelor de control,  şi pentru clienţii indicaţi în punctul 5.2.1., specificul consumului de apă al cărora, depistat în urma inspectării reţelelor interioare de alimentare cu apă şi (sau) canalizare în conformitate cu punctul 4.14. al prezentului Regulament, nu corespund normelor consumului de apă aplicate pentru ei  sau calculelor prezentate în calitate de anexă la contract.
5.2.4. În cazul încheierii contractelor cu clienţii care temporar nu posedă contoare, condiţia obligatorie este prezentarea de către furnizor (ca anexă la contract) a certificatului cu calculul volumelor consumului de apă şi (sau) al apelor uzate, evacuate în conformitate cu tipurile consumului de apă.
5.2.5. Pentru toţi clienţii,  volumul consumului de apă al cărora se efectuează în baza normelor aprobate a consumului de apă sau se stabileşte prin contract în baza indicaţiilor contoarelor de control, conform punctelor 5.2.2., 5.2.3 ale prezentului Regulament, volumul apelor uzate evacuate în sistemul public  (comunal) de canalizare se ia  cel egal cu volumul consumului de apă (inclusiv apă caldă).
Determinarea, în mod analogic, a volumelor evacuării apelor uzate, considerate egale cu volumele consumului de apă, se stabileşte şi pentru următoarele categorii de clienţi care au contoare de apă şi pentru care montarea contoarelor de ape uzate nu este obligatorie:
- clienţii,  persoane fizice ce nu desfăşoară activitate  de  gestiune;
- clienţii, persoane juridice (instituţii bugetare, asociaţii ale proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţii ale codeţinătorilor, cooperative de construcţie a locuinţelor, întreprinderi municipale şi departamentale de deservire a fondului locativ).
În cazul în care această categorie de clienţi - persoane juridice are subclienţi ce desfăşoară activitate economică cu consum de apă în componenţa producţiei fabricate, aceştia din urmă trebuie să dispună de un racord de canalizare separat în sistemul public (comunal) de canalizare şi, de regulă, de un contract aparte cu furnizorul; în caz contrar, volumele evacuării apelor de la aceşti subclienţi se consideră egal cu volumele consumului de apă.
5.2.6. Volumul apelor subterane ale clienţilor, evacuat în sistemul public (comunal) de canalizare în lipsa contoarelor, se stabileşte în contract în baza calculului hidraulic al afluxului apelor freatice în reţelele şi construcţiile accesorii  ale  clientului, prezentat de client şi coordonat cu furnizorul sau determinat prin metoda de calcul bazată pe compararea datelor componenţei chimice a apelor subterane şi a apelor uzate ale clientului, iar pentru volumul apelor de suprafaţă se aplică 0,3 m3/m2/an de la  suprafaţa construită şi amenajată a proprietăţii funciare a clientului sau poate fi stabilit în baza datelor despre volumul precipitaţiilor în perioada de plată, conform datelor serviciului hidrometeorologic.
5.2.7. Pentru clienţii indicaţi în punctul 5.1.13., temporar, pe o perioadă coordonată cu furnizorul, se admite determinarea volumului de ape uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare ca fiind egal cu volumele de apă recepţionate de client din toate sursele de alimentare cu apă (inclusiv apă caldă, condens), cu condiţia evidenţei ei prin contoarele ce corespund cerinţelor înaintate faţă  de  contoarele comerciale, precum şi ţinînd cont (la necesitate) de volumele suplimentare ale apelor uzate conform punctului 5.2.6., cu deducerea volumelor consumului nerambursabil al apei conform punctului 6.8. al prezentului Regulament.
Pentru clienţii, persoane juridice, ce dispun de cîteva racorduri de canalizare cu diferită componenţă a apelor uzate, neunite într-o reţea comună de canalizare şi nedotate cu contoare de ape uzate, temporar, pentru o perioadă coordonată cu furnizorul, se admite determinarea consumului apelor uzate pentru fiecare racord prin metoda de calcul, în baza datelor bilanţului consumului de apă şi evacuării apei prin corelare de cote din volumul comun de evacuare a apelor uzate.
5.2.8. În cazul neexecutării prescripţiei furnizorului privind montarea instalaţiilor de contorizare a apelor uzate în termenele stabilite, volumul apelor uzate ale clienţilor cărora li se livrează apă numai de la furnizor, se consideră egal cu volumul consumului de apă, iar volumul apelor uzate ale clienţilor care au surse proprii (departamentale) de alimentare cu apă şi (sau) evacuează ape subterane şi (sau) de suprafaţă, se determină avînd în calcul capacitatea de debit  a  racordului de canalizare al clientului, cu viteza de scurgere a apelor  uzate de 1m/sec, scurgerea prin secţiunea integrală şi funcţionarea de 24 ore din 24, indiferent de limitele evacuării apelor uzate, stabilite de organele de gospodărire a apelor în autorizaţia  de gospodărire a apei, rangul II ale clientului.
5.2.9. La depistarea scurgerilor de apă la reţelele interioare ale clientului, în cazul determinării volumelor consumului de apă, conform normelor de consum al apei sau în baza indicaţiilor contoarelor de control, precum şi în perioada scoaterii temporare a acestora la reparaţie sau verificare, volumul apei consumate (şi, respectiv, volumul apelor uzate evacuate) se determină conform punctului 5.4.2. al prezentului Regulament în baza procesului-verbal privind inspectarea, semnat de reprezentanţii clientului şi furnizorului sau doar de reprezentanţii furnizorului, în cazul refuzului reprezentantului clientului de a semna, fapt ce se va consemna în procesul-verbal.
5.2.10. Dacă clientului i se livrează apă caldă de la întreprinderea de furnizare a agentului termic, volumele suplimentare de ape uzate (în lipsa contoarelor apelor uzate) se consideră egale cu volumele apei calde utilizate şi se stabilesc în baza datelor prezentate de clienţi şi (sau) de întreprinderea de  furnizare a agentului termic.
5.2.11. În cazul determinării debitelor de apă, conform normelor consumului de apă pentru necesităţile utilizatorilor - persoane fizice, numărul zilelor lunare pentru calcul este egal cu 30,4 zile într-un an obişnuit şi 30,5 zile într-un an bisect, iar pentru clienţi - persoane juridice, conform zilelor reale de lucru.
5.2.12. Pentru consumatorii, persoane fizice, care beneficiază de apă din instalaţiile de apă stradale, volumul apei utilizate se determină după normele de consum al apei, stabilit  conform prevederilor punctului 3.1.4. al prezentului Regulament.
5.3. Criterii specifice pentru clienţi - persoane juridice (asociaţii de locatari, întreprinderi municipale şi departamentale de deservire a fondului locativ)
5.3.1. În cazul în care există contoare comune, instalate pe branşamentele de apă şi sînt încheiate contracte comune cu toţi clienţii (asociaţii ale proprietarilor locuinţelor privatizate, asociaţii ale coproprietarilor în condominiu, cooperative de construcţie a locuinţelor şi alte asociaţii ale proprietarilor de locuinţe, întreprinderi municipale şi departamentale pentru deservirea fondului locativ), care activează în calitate de distribuitori ai serviciilor, volumul de apă rece, care urmează a fi achitat de către client, se determină conform indicaţiilor acestor contoare (cu excepţia volumelor de apă utilizate de către subclienţi).
Citirea indicaţiilor de pe contoarele comune de către reprezentanţii furnizorului şi clientului, precum şi citirea de către client a indicaţiilor contoarelor din apartamente se poate efectua în prezenţa a doi reprezentanţi ai proprietarilor apartamentelor privatizate sau chiriaşilor (arendaşilor) apartamentelor neprivatizate,  împuterniciţi prin decizia adunărilor generale ale locatarilor.
Utilizatorii, proprietari ai apartamentelor privatizate şi chiriaşii (arendaşii) apartamentelor neprivatizate, în afară de volumele de  apă, determinată conform indicaţiilor contoarelor de apă din apartamente şi (sau) normelor de consum  ale  apei pentru o persoană (în lipsa contoarelor passante), achită suplimentar diferenţa dintre volumele de apă fixate de contorul comun şi suma volumelor de apă fixate de contoarele din apartamente şi a volumelor calculate, conform normelor consumului de apă, care se repartizează proporţional cu volumele de apă utilizate în fiecare apartament. Totodată, din volumele de apă, ce urmează a fi achitate suplimentar de către utilizatorii, care locuiesc în fondul locativ, deservit de întreprinderile municipale (departamentale), se exclud volumele de apă, pierdute  în urma  scurgerilor de apă din reţelele interioare comune, care trebuie achitate de către clienţi din cont propriu.
Aceste volume se fixează în procesele-verbale, întocmite şi semnate de către sus-numiţii reprezentanţi ai proprietarilor (chiriaşilor, arendaşilor) apartamentelor, împuterniciţi de către adunarea generală a blocului locativ, şi de către reprezentanţii clienţilor şi sînt parte integrantă a  proceselor-verbale de verificare, ce  se  prezintă întreprinderii municipale "Infocom", conform prevederilor pct.7.3.1. al prezentului Regulament.
Volumul apelor uzate se consideră egal cu volumul apei furnizate utilizatorilor (luînd în calcul volumul de apă caldă).
5.3.2. Dacă contoarele comune de apă lipsesc temporar, volumele apei reci şi ale apelor uzate ce trebuie achitate de către clienţii indicaţi în punctul 5.3.1.  se determină conform prevederilor  punctelor 5.1.10; 5.1.11 şi 5.1.12 (5.4.2.) ale prezentului Regulament.
În cazul calculării volumelor de apă (şi ape uzate) conform punctului 5.1.12 (5.4.2.) al prezentului Regulament, diferenţa dintre aceste volume şi consumul de apă lunar mediu pentru o casă de locuit cu contoare comune în stare bună nu se trece la utilizatorii - proprietari ai apartamentelor privatizate şi arendaşii (chiriaşii) apartamentelor neprivatizate şi se plăteşte de către clienţii responsabili de păstrarea  intactă  a contoarelor.
5.3.3. În cazurile indicate în punctul 5.2.1. pentru perioada montării de către client a instalaţiei de contorizare a apei şi instalării contoarelor de către client sau furnizor conform punctelor 4.7. sau 4.8., se admite determinarea volumului de apă conform prevederilor punctului 5.2. al prezentului Regulament.
5.3.4. În cazul în care prin branşamentul de apă al clienţilor indicaţi în prezentul  capitol, se furnizează servicii de alimentare cu apă subclienţilor conform  unor  contracte  aparte, volumul de apă utilizat de subclienţi se scade din volumele de apă ce trebuie achitate de către clientul principal.
5.4. În cazul încălcărilor evidenţei apei şi (sau) a apelor uzate
5.4.1. Se consideră încălcări în evidenţa apei şi (sau) a apelor uzate:
a) branşarea neautorizată a branşamentelor de apă şi racordurilor de canalizare ale utilizatorilor la reţelele publice de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, sau la branşamentele de apă, racordurile de canalizare, reţelele interioare de alimentare cu apă sau de canalizare a clienţilor (subclienţilor) furnizorului;
b) utilizarea reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare fără perfectarea drepturilor de client şi încheierea contractelor privind prestarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare;
c) neîndeplinirea de către client a prescripţiilor furnizorului privind organizarea evidenţei contorizate a consumului de apă şi (sau) a evacuării apelor uzate (montarea instalaţiei de contorizare, procurarea şi montarea contoarelor conform punctelor 4.4. şi 4.7. ale prezentului Regulament);
d) neasigurarea repetată (după avertizarea în scris a furnizorului) a accesului reprezentantului furnizorului pentru citirea indicaţiilor contoarelor, inspectarea stării sistemelor interioare de alimentare cu apă şi canalizare, conform punctului 4.14.;
e) neîntreprinderea de către client a măsurilor  privind  reparaţia în termen, verificarea sau înlocuirea contorului defect, precum şi înlocuirea contoarelor ce nu corespund consumului real de apă sau de ape uzate;
f) existenţa scurgerilor de apă la reţelele interioare de alimentare cu apă ale clientului în cazurile indicate în punctul 5.2.9.;
g) scoaterea neautorizată a contoarelor sau schimbarea amplasării lor fără acordul furnizorului, ruperea sigiliilor aplicate  de inspectorul de stat sau furnizor de pe contoarele, vanele de pe  ţeava  de  ocolire a instalaţiilor de contorizare, vanele de pe branşamentele de apă antiincendiare sau de pe hidranţii de incendiu de la reţelele interioare ale clientului;
h) defecţiunile contoarelor în urma violării integrităţii lor (deteriorarea sticlei şi acelor, deteriorarea cadranului sau carcasei, îngheţarea contorului, ruperea sigiliilor) din vina clientului.
5.4.2. În cazul încălcărilor în evidenţa apei şi (sau) a apelor uzate, volumul aferent  facturării  se determină conform capacităţii branşamentului de apă considerînd viteza apei în el de 1,2 metri pe secundă şi a timpului de funcţionare  a  acestuia:
a) timp de 24  ore;
b) în conformitate cu durata zilei de lucru a clientului.
În  acest  caz, volumul apelor uzate  este egal cu volumul de apă  utilizat.
5.4.3. Termenul şi durata acţiunii punctului 5.4.2. începe:
- pentru subpunctul a) al punctului 5.4.1. - în limitele termenului de prescripţie din momentul depistării branşării neautorizate a utilizatorului şi pînă în momentul  desfiinţării branşării  (în modul stabilit de subpunctul a); al pct. 5.4.2.);
- pentru subpunctul b) al punctului 5.4.1. - din momentul branşării neautorizate a clientului la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare sau a refuzului clientului de a prelungi termenul de valabilitate a contractului existent, de a reîncheia contractul în condiţiile noi ale furnizorului, pînă la momentul încheierii sau rezilierii contractului în modul stabilit de subpunctul b);
- pentru subpunctul c) al punctului 5.4.1. - din momentul expirării termenului, stabilit în prescripţia furnizorului, pînă la momentul întocmirii procesului-verbal de dare în exploatare a instalaţiilor de contorizare (în modul stabilit de subpunctul b);
- pentru subpunctul d) al punctului 5.4.1. - din momentul expirării termenului avertismentului în scris al clientului pînă la momentul citirii indicaţiilor contoarelor sau întocmirii procesului-verbal privind inspectarea reţelelor interioare şi dispozitivelor clientului (în modul stabilit de subpunctul a);
- pentru subpunctul e) al punctului 5.4.1. - din momentul expirării termenului de 2 luni pentru repararea, verificarea sau înlocuirea apometrului de către client pînă la momentul instalării în stare bună  de funcţionare (în modul prevăzut de subpunctul b);
- pentru subpunctul f) al punctului 5.4.1. - din momentul depistării scurgerilor pînă la momentul înlăturării lor (în modul prevăzut de subpunctul a);
- pentru subpunctele g) şi h) ale punctului 5.4.1. - din momentul citirii ultimelor indicaţii de pe contoarele sigilate sau în stare de funcţionare pînă la data întocmirii procesului-verbal privind înlăturarea încălcărilor indicate (în modul stabilit de subpunctul a).
VI. Reglementarea şi controlul furnizării
(achiziţionării) apei potabile şi recepţionării
(evacuării) apelor uzate
6.1. Reglementarea furnizării apei potabile clienţilor şi (sau) recepţionării apelor uzate de la aceştia este dictată de necesitatea respectării de către furnizor a limitelor de captare a apei din sursele de apă, de evacuare a substanţelor poluante în emisar, stabilite în autorizaţia de gospodărire a apei eliberată de organele de gospodărire a apei şi de asemenea poate fi cauzată de necesitatea satisfacerii primordiale a necesităţilor populaţiei, în cazul unui deficit al capacităţilor de apeduct şi (sau) canalizare ale municipiului sau în cazul capacităţii insuficiente a reţelelor şi construcţiilor publice (comunale) de distribuţie în locul branşării instalaţiilor şi construcţiilor de branşare ale clientului.
6.2. De regulă, asigurarea clienţilor cu apă potabilă şi (sau) servicii de evacuare a apelor uzate în municipiu se efectuează de către furnizor 24 ore din 24. În cazul circumstanţelor de forţă majoră (deconectarea sau limitarea furnizării energiei electrice, deficitul capacităţilor reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare etc.) care conduc la reducerea capacităţii sistemului public (comunal) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare, organul administraţiei publice locale prin decizia sa poate stabili (la propunerea furnizorului) regimul furnizării apei conform unui grafic sau poate limita furnizarea ei anumitor clienţi, persoane juridice, prin stabilirea limitelor consumului de apă pentru o anumită perioadă de timp.
6.3. Informaţia despre introducerea termenelor  de punere  în  aplicare a graficelor de furnizare a apei se aduce la cunoştinţa clienţilor prin mijloacele de informare în masă şi de asemenea se indică de furnizor în contractele privind prestarea serviciilor faţă de clienţi.
6.4. În cazul modificării regimului de lucru al instalaţiilor şi reţelelor de distribuţie ale sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare ca urmare a necesităţii executării lucrărilor de reconstrucţie a obiectelor de alimentare cu apă şi canalizare şi în cazul imposibilităţii asigurării condiţiilor tehnice, stabilite anterior pentru branşarea obiectelor clientului, furnizorul are dreptul să stabilească clientului condiţii tehnice noi şi să ceară îndeplinirea lucrărilor suplimentare în conformitate cu punctul 2.1.3. al prezentului Regulament.
6.5. Controlul de laborator al calităţii apei potabile furnizate clienţilor se efectuează de furnizor în conformitate cu cerinţele Standardului "Apă potabilă" şi  de organele supravegherii sanitare (Centrul municipal de medicină preventivă  exercită  control). Informaţia privind abaterile admisibile ale calităţii apei potabile de la cerinţele normative se aduce la cunoştinţa clienţilor de către furnizor sau organul de control prin intermediul mijloacelor de informare în masă ale municipiului.
6.6. Normativele evacuării apelor uzate ale clienţilor privind  componenţa substanţelor poluante (concentraţiilor maxim  admisibile) se stabilesc de către furnizor în conformitate cu cerinţele "Regulilor recepţionării apelor uzate în sistemul comunal de canalizare al municipiului Chişinău" sau în coordonare cu Inspectoratul ecologic teritorial al municipiului, ţinînd cont de asigurarea următoarelor condiţii:
- protecţia reţelelor şi instalaţiilor sistemului public (comunal) de canalizare de distrugeri în urma influenţei apelor uzate agresive, formării vaporilor  inflamabili şi toxici, ancrasării conductelor şi utilajelor cu substanţele   reziduale  din  nămol;
- asigurarea parametrilor proiectaţi pentru epurarea apelor uzate la  instalaţiile de epurare şi neadmiterea recepţionării apelor uzate ale clienţilor, cu conţinut de substanţe ce afectează epurarea biologică a apelor uzate sau pentru care nu sînt stabilite  concentraţiile  maxim  admisibile;
- respectarea normelor limitelor maxime admisibile de evacuare a apelor uzate şi a substanţelor poluante în emisar, stabilite pentru furnizor în autorizaţia pentru gospodărirea apelor.
6.7. De regulă, recepţionarea apelor subterane şi meteorice de pe teritoriile întreprinderilor industriale în sistemul public (comunal) de canalizare, nu se admite. În cazuri excepţionale ea poate fi permisă de către furnizor cu acordul Inspectoratului ecologic teritorial, dispunînd de capacităţi suficiente ale instalaţiilor de epurare. În mod analogic, sînt soluţionate şi problemele recepţionării apelor uzate industriale ale clienţilor în lipsa  temporară a instalaţiilor de preepurare.
Posibilitatea şi condiţiile recepţionării apelor subterane (drenate), a apelor meteorice şi celor industriale în lipsa instalaţiilor de preepurare a clienţilor, va fi prevăzută în condiţiile speciale ale contractului (sau într-un contract aparte).
6.8. În cazul folosirii de către client a apei în componenţa  producţiei fabricate sau al existenţei pierderilor irecuperabile de apă în procesul de producţie, precum şi în cazul folosirii surselor proprii sau departamentale de alimentare cu apă (inclusiv apă caldă, abur (condens) de la întreprinderile furnizoare de agent termic) clientul este obligat să aibă calculul bilanţului de consum şi evacuare a apei, anexat la contract, acesta fiind elaborat de către întreprinderea specializată şi coordonat cu organele de gospodărire a apelor.
6.9. Controlul respectării de către client a normativelor de evacuare a apei conform componenţei apelor uzate se efectuează de laboratorul furnizorului prin efectuarea analizelor, probelor unice şi medii din apele uzate ale clientului, prelevate din căminele de control.
În cazurile în care se observă schimbări bruşte ale concentraţiilor substanţelor poluante în apele uzate evacuate de client în sistemul public (comunal) de canalizare în decurs de o zi, furnizorul are dreptul să oblige clientul să instaleze în căminul de control un dispozitiv automat de prelevare a probelor, pentru a permite prelevarea probei medii a apelor  uzate, iar în caz de  necesitate să doteze racordul de canalizare cu un bazin de egalizare a apelor uzate.
6.10. Clientul este obligat să participe la prelevarea probelor de control a apelor uzate, efectuat de furnizor, pentru care se întocmeşte un proces-verbal semnat de reprezentanţii furnizorului şi ai clientului, iar în cazul refuzului acestuia din urmă de a semna, procesul-verbal se va semna unilateral cu indicarea faptului refuzului de a semna.
6.11. Clientul are dreptul, în prezenţa reprezentantului furnizorului, de a preleva proba paralelă şi a efectua pe cheltuială proprie o analiză a ei în laboratorul specializat atestat şi (sau) acreditat, cu întocmirea actelor respective pentru prelevarea probelor, semnate de reprezentanţii furnizorului şi reprezentanţii clientului, împuterniciţi prin ordinul acestuia din urmă cu prelevarea probelor paralele.
Dacă, ţinînd cont de metodele analizei folosite, rezultatele analizelor probelor indicate diferă, clientul este în drept să se adreseze organului pentru atestare (acreditare), hotărîrile căruia după verificarea corectitudinii rezultatelor analizelor acestor laboratoare, sînt definitive.
6.12. În cazul în care asigurarea clienţilor cu apă şi (sau) recepţionarea apelor uzate se efectuează conform graficelor aprobate de organul administraţiei publice locale şi în orele graficului stabilit, în locul branşării  branşamentului de apă al clientului la sistemul public (comunal) de alimentare cu apă se asigură presiunea calculată a apei furnizate în conformitate cu contractul, pretenţiile clienţilor nu se examinează şi nu se efectuează recalcularea plăţii pentru serviciile prestate.
6.13. Se interzice deversarea în căminele sistemului public (comunal) de canalizare a apelor uzate cu concentraţie înaltă din fosele de vidanjare, de la instalaţiile de preepurare şi aceasta  se efectuează numai în staţiile special echipate (staţii pentru deversare) şi exploatate de către furnizor în baza unor contracte, încheiate cu întreprinderile ce au mijloace de transport special. Costul lucrărilor pentru diluarea şi preepurarea apelor uzate concentrate se stabileşte de către furnizor în funcţie de rezultatele analizei componenţei apelor uzate recepţionate.
VII. Plăţi pentru furnizarea (achiziţionarea) apei potabile  şi recepţionarea
(evacuarea) apelor uzate şi substanţelor poluante
7.1.Tarife
7.1.1. Tarifele pentru serviciile furnizate se calculează de către furnizor şi se aprobă de organele administraţiei publice locale în conformitate cu "Metodologia calculelor şi aplicării tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare", aprobate prin hotărîrile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi se menţionează în contractele încheiate cu clienţii.
7.1.2. În cazul modificării tarifelor informaţia se aduce la cunoştinţa clienţilor prin intermediul mijloacelor mass-media municipale, precum şi prin avize  poştale care se trimit de către furnizor clienţilor cu un consum de apă ce depăşeşte 5 mii m3/lună.
7.1.3. Cu clienţii, care în conformitate cu contractele încheiate îşi asumă funcţiile şi obligaţiile de distribuitor al serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare către  utilizator, furnizorul încheie contracte pentru achitarea serviciilor de mediere, care se poate efectua în formă de reducere din tarife, comisioane şi alte forme de achitare, coordonate de părţi şi stabilite în contract.
Organul administraţiei publice locale, prin decizia sa, de asemenea poate stabili forma unică şi  cota  plăţii serviciilor prestate de toţi distribuitorii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare.
7.1.4. Pentru întreprinderile de furnizare a agentului termic care asigură încălzirea apei reci  plăţile se efectuează conform punctului 5.1.8 al prezentului Regulament, se aplică tarife pentru apă, aprobate pentru categoria respectivă de utilizatori, la care aparţin clienţii întreprinderii  de  furnizare a agentului termic.
7.1.5. În cazul în care întreprinderile de furnizare a agentului termic îşi asumă conform contractului funcţiile şi obligaţiile de distribuitori de apă rece recepţionată de la furnizor şi de ape uzate obţinute de la folosirea ei de către utilizatori, achitarea plăţii se poate efectua după tarifele pentru apă potabilă şi ape uzate, aprobate conform prevederilor punctului 7.1.3. al prezentului Regulament.
În acest caz volumul apelor uzate obţinute de la folosirea apei calde trebuie achitat de către clienţii întreprinderii de  furnizare a agentului termic, conform tarifelor stabilite de organul administraţiei publice locale pentru serviciile sistemelor publice (comunale) de canalizare (în funcţie de categoria acestor clienţi) cu virarea mijloacelor pentru serviciile de canalizare în contul de decontare al întreprinderii de  furnizare a agentului termic.
În cazul în care clienţii menţionaţi deţin instalaţii comune de contorizare a apelor uzate, contractele pentru serviciile de evacuare a apelor uzate se încheie cu ei de către furnizorul apei reci pentru volumul întreg al apelor uzate, inclusiv  al celor de la alimentare cu apă caldă, iar volumul apelor uzate ce trebuie achitat de către întreprinderile de  furnizare a agentului termic în acest caz se reduce din volumul apei calde furnizate  clienţilor conform indicaţiilor contoarelor respective.
7.1.6. Evacuarea de către clienţi a apelor uzate în sistemul public (comunal) de canalizare în limitele normativelor de evacuare a apei, conform volumului şi componenţei substanţelor poluante, stabilite de furnizor în conformitate cu punctul 6.6. al prezentului Regulament, se achită conform tarifelor aprobate pentru serviciile de canalizare.
În cazul depăşirii acestor normative, plăţile, se efectuează în modul stabilit de documentele normative în vigoare.
7.1.7. Tarifele pentru volumul apei potabile, utilizate de client cu depăşirea limitei stabilite, se stabilesc prin hotărîrile respective ale organului administraţiei publice locale privind aprobarea acestor limite, avînd în calcul situaţia reală de asigurare cu apă potabilă a populaţiei municipiului.
7.2. Facturarea şi plata serviciilor furnizate
7.2.1. Clienţii efectuează plata pentru apa furnizată şi (sau) apele uzate recepţionate în limitele normativelor stabilite, conform documentelor de plată eliberate de către furnizor în baza tarifelor în vigoare şi a indicaţiilor contoarelor, normelor de  consum al apei, volumelor de  consum al apei şi (sau) evacuării apelor uzate coordonate (în conformitate cu punctul 5.2.2. al prezentului Regulament) pentru perioada de raport, precum şi a volumelor de apă şi debitelor calculate în urma aplicării către client a sancţiunilor economice, în conformitate cu punctul 5.4.2.
7.2.2. În cazul evacuării de către client în sistemul public (comunal) de canalizare a apelor uzate cu depăşiri  ale  normativelor stabilite pentru volumul sau concentraţia substanţelor poluante, stabilite în baza datelor controlului de laborator, în documentele de plată se indică suplimentar plata pentru depăşirea lor, în conformitate cu punctul 7.1.6. al prezentului Regulament.
7.2.3. Durata  perioadei de raport pentru calcularea plăţii serviciilor prestate de către furnizor se stabileşte o lună. Pentru clienţii care temporar nu dispun de contoare, perioada de raport este luna calendaristică (ţinînd cont de condiţiile stabilite în punctul 5.2.11. al prezentului Regulament).
7.2.4. Forma achitării serviciilor prestate de către furnizor se determină conform acordului dintre furnizor şi client.
Achitarea în numerar se efectuează în baza documentului de plată special, prin aparatele de casă ale furnizorului, respectîndu-se cerinţele normative  privind încasarea banilor în numerar.
Decontările fără numerar se efectuează prin virament de către client în contul bancar de decontare al furnizorului, indicat în contract,  prin acceptarea documentelor de plată primite de către client de la furnizor în zilele stabilite în contractul privind  furnizarea serviciilor.
7.2.5. Clienţii sînt obligaţi să efectueze  plata  documentelor de plată ale furnizorului în decurs a zece zile calendaristice din ziua primirii lor (cu excepţia clienţilor care au efectuat achitarea în prealabil a serviciilor prestate în conformitate cu punctul 3.1.14. al prezentului Regulament;  şi pentru utilizatorii, persoane fizice, deservirea cărora se efectuează de furnizor şi clienţii- distribuitori,  pentru  care  se stabileşte termenul de achitare cu înlesniri de 30 zile).
În cazul în care clientul nu va achita dispoziţiile de plată în termenul stabilit, furnizorul va aplica penalităţi conform documentelor normative în vigoare pentru fiecare zi de întîrziere a plăţii.
Penalitatea se calculează în documentul de plată înaintat spre achitare pentru perioada imediat următoare.
7.2.6. Reclamaţiile clienţilor privitor la facturile înaintate spre plată se examinează de către furnizor în decursul a 15 zile calendaristice, cu începere din ziua primirii lor (20 zile dacă acestea sînt generate de relaţii reciproce cu terţe persoane).
Recalculările sumelor calculate incorect se efectuează de către furnizor din momentul adresării în scris a clientului şi va cuprinde o perioada nu mai mare de un an.
7.2.7. Existenţa reclamaţiilor nu scuteşte clientul de achitarea facturilor înaintate sau a penalităţilor aplicate pentru întîrzierea achitării acestora. În cazul detectării unor erori de calcul de către furnizor a plăţilor pentru serviciile prestate, sumele primite suplimentar şi penalităţile calculate pentru perioada neplăţii se vor lua în calcul  la stingerea plăţii facturilor ulterioare, fapt despre care furnizorul înştiinţează clientul în scris în termenele stabilite în punctul 7.2.6. al prezentului Regulament.
7.2.8. În cazul în care pentru volumul apei livrate şi (sau) apelor uzate recepţionate de la subclienţi plata o achită clientul, ultimul plăteşte contravaloarea lor furnizorului, conform tarifelor acelei categorii de utilizatori la care este atribuit subclientul; divergenţele privind achitările clientului şi subclientului nu se vor  examina de către furnizor.
7.2.9. Determinarea volumelor apei achiziţionate de subclienţi şi volumelor apelor uzate recepţionate de la ei se efectuează în conformitate cu prevederile prezentului Regulament, datele privitor la volume în scopul calculării plăţii se vor comunica furnizorului de către client, în cazurile indicate în punctul 5.1.4. al prezentului Regulament, precum şi se vor fixa de către reprezentantul furnizorului în fişa de evidenţă a funcţionării aparatelor de măsură ale clientului, atunci cînd se vor citi datele contorului (sau prin întocmirea procesului-verbal respectiv, semnat de reprezentantul clientului şi subclientului).
7.2.10. În cazul lichidării, reorganizării (divizării) clientului sau vinderii patrimoniului unei alte persoane fizice sau juridice, clientul şi (sau) noul  proprietar este obligat în termen de cinci zile să înştiinţeze furnizorul despre aceasta şi, în termen de 10 zile de la data adoptării hotărîrii despre lichidare (reorganizare) sau de la data semnării actului de vînzare, să stingă datoria faţă de furnizor şi (sau) să prezinte confirmarea în scris a succesorului de drept sau  proprietarului, pentru stingerea acestei datorii.
În cazul neachitării datoriei sau neprezentării confirmării garanţiilor de achitare a plăţii în termenul stabilit, branşamentul (branşamentele) de apă şi racordul (racordurile) de canalizare al clientului se va obtura, fapt despre care furnizorul înştiinţează clientul (noul proprietar, succesor de drept)  în scris, iar în cazul neachitării datoriei în decursul a 20 de zile după suspendarea prestării serviciilor, instalaţiile de racordare ale clientului la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) de canalizare urmează a fi  desfiinţate.
7.2.11. Contravaloarea lucrărilor de sistare (limitare) a furnizării apei clientului (subclientului) şi (sau) recepţionării de la el a apelor uzate în legătură cu lichidarea, reorganizarea sau vinderea patrimoniului clientului sau la încălcarea de către client a condiţiilor contractului sau prezentului Regulament se efectuează de către client (subclient) suplimentar, conform tarifelor furnizorului.
7.2.12. Prejudiciile cauzate de acţiunile furnizorului în conformitate cu punctul 7.2.10. al prezentului Regulament, precum şi prejudiciile aduse proprietăţii sau averii clientului în urma avarierilor reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare sau contoarelor aflate în gestiunea sau în deservirea furnizorului, nu sînt compensate de către acesta din urmă şi el nu poartă răspundere, dacă inundarea clădirilor şi încăperilor
s-a produs din cauza nerespectării cerinţelor de ermetizare a lor (pct. 9.7  Reguli  şi  Norme  în  Construcţii  2.04. 01-85)
7.2.13. În cazul întreruperilor în furnizarea apei clienţilor timp de mai mult de 24 ore, indiferent de cauzele lor şi în lipsa evidenţei apei şi (sau) a apelor uzate, reprezentantul furnizorului, la cererea clientului, întocmeşte şi semnează acte comune privind timpul sistării şi timpul reluării furnizării apei, în baza cărora clientul beneficiază de recalcularea plăţilor lunare.
7.2.14. În cazul în care sistarea furnizării apei a fost cauzată de necesitatea remedierii avariei la reţelele de alimentare cu apă şi (sau) canalizare ale furnizorului sau de executarea lucrărilor planificate, fapt despre care s-a comunicat în mijloacele de informare în masă ale municipiului, actele menţionate nu se întocmesc cu clienţii, iar recalcularea se efectuează de către furnizor de sine stătător pentru perioada în care nu s-au  furnizat servicii.
7.3. Criterii specifice pentru clienţii întreprinderilor municipale de  deservire a fondului locativ şi asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate
7.3.1. Calcularea plăţii ce urmează a fi plătită de către utilizatori, persoane fizice, deservirea cărora se efectuează în conformitate cu punctul 3.2.7. al prezentului Regulament de către întreprinderile municipale de deservire a fondului locativ, se efectuează de către întreprinderea de prelucrare a informaţiei "Infocom" în baza proceselor-verbale de verificare, întocmite şi semnate de reprezentanţii întreprinderii municipale şi ai furnizorului în conformitate cu modul stabilit în punctele 5.3.1.; 5.3.2.; 5.3.3. şi 5.3.4. ale prezentului Regulament şi în unele contracte încheiate de întreprinderea "Infocom" cu furnizorul şi întreprinderile municipale.
7.3.2. Concomitent cu prezentarea  proceselor verbale de verificare de către întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, acestea prezintă întreprinderii "Infocom" datele privind numărul locatarilor domiciliaţi real în casele deservite în perioada de raport.
7.3.3. Plata pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare furnizate utilizatorilor,  persoane fizice, se încasează la contul special al întreprinderi "Infocom", în baza plăţii de către  utilizatori a bonurilor de plată tipărite de "Infocom" şi prezentate utilizatorilor.
7.3.4. Factura pentru plata volumelor de apă furnizată întreprinderii municipale spre distribuire utilizatorilor, persoane fizice şi a volumelor apelor uzate recepţionate de la ei, se prezintă de către furnizor întreprinderii municipale, care conform unui contract special îi deleghează întreprinderii "Infocom"  plata  încasată de la utilizatori,  persoane fizice.
7.3.5. În cazul care întreprinderea "Infocom" reţine efectuarea  transferului mijloacelor băneşti încasate de la utilizatori, persoane fizice, la contul de decontare al furnizorului, furnizorul e în drept să modifice condiţiile contractelor cu întreprinderile municipale şi întreprinderea "Infocom" şi să someze transferul mijloacelor băneşti încasate în baza bonurilor de plată de la utilizatori, direct la contul de decontare al furnizorului.
7.3.6. Concomitent cu facturarea serviciilor furnizate utilizatorilor, persoane fizice, furnizorul (sau la cererea acestuia întreprinderea "Infocom") expediază întreprinderilor municipale de deservire a fondului locativ facturile pentru achitarea consumului de apă şi (sau) apelor uzate folosite de acestea pentru necesităţile proprii, după tarifele categoriei doi de utilizatori, precum şi facturile pentru achitarea diferenţei volumelor de apă fixate de contoarele comune şi volumele supuse achitării de către utilizatori - persoane fizice, în conformitate cu punctul 5.3.1. al prezentului Regulament şi calculele întreprinderii "Infocom".
7.3.7. Ordinea întocmirii proceselor-verbale de verificare, termenele prezentării lor, precum şi termenele prezentării datelor privind numărul locatarilor, lista şi termenele documentelor ce le prezintă întreprinderea "Infocom" furnizorului şi întreprinderilor municipale şi condiţiile achitării lor, se determină în contracte aparte indicate în punctul 7.3.1. al prezentului Regulament.
7.3.8. În scopul îmbunătăţirii activităţii cu utilizatorii - persoane fizice, în privinţa achitării serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, furnizorul poate încheia cu întreprinderile municipale contracte privind furnizarea acestor servicii, cu achitarea lor din contul şi în funcţie de volumele mijloacelor primite de la utilizatori, persoane fizice.
7.3.9. Modalitatea efectuării plăţilor, stabilită pentru întreprinderile municipale de deservire a fondului locativ în prezentul compartiment, poate fi extinsă şi asupra altor organizaţii şi întreprinderi, special înfiinţate pentru exploatarea fondului locativ (indicate în punctul 3.2.1. al prezentului Regulament), în cazul încheierii cu ele a contractelor în aceste condiţii şi îndeplinirii de către ele a funcţiilor de distribuitori ai serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi pentru utilizatorii, proprietari ai apartamentelor privatizate, chiriaşi (arendaşi) ai apartamentelor neprivatizate, care au încheiat contracte directe cu furnizorul în aceste condiţii.
7.3.10. Condiţiile şi modalitatea calculării plăţilor, pe care le plăteşte furnizorul clienţilor, asociaţiilor proprietarilor de locuinţe privatizate, asociaţiilor proprietarilor de locuinţe şi imobil în condominiu, pentru întreţinerea şi deservirea de către ei a sistemelor interioare de alimentare cu apă şi canalizare, se stabilesc prin hotărîri ale organului administraţiei publice locale, în funcţie de actele normative şi normativele de plată, ce reglementează acest gen de activitate, în funcţie de contractele încheiate cu clienţii privind executarea acestor lucrări şi modalitatea rambursării plăţilor în structura cheltuielilor furnizorului, atunci  cînd  se aprobă tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, reglementate prin hotărîrile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.
VIII. Obligaţiile, drepturile şi răspunderea
furnizorului şi  clientului
8.1. Furnizorul
8.1.1. Furnizorul are obligaţia:
a)  asigurării  exploatării şi întreţinerii sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare centralizate în conformitate cu actele normative tehnice în vigoare;
b) eliberării beneficiarului (clienţilor, subclienţilor) a  condiţiilor tehnice de branşare la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare, în cazul cînd sînt posibilităţi tehnice ale sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din municipiul Chişinău;
c) efectuării controlului lucrărilor de branşare a clienţilor la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi  participării la darea lor în exploatare;
d) încheierii cu clienţii a  contractelor privind furnizarea serviciilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi  asigurării îndeplinirii lor;
e) asigurării corespunderii apei potabile cerinţelor Standardului "Apă potabilă", efectuării controlului de laborator al calităţii ei;
f) limitării (să nu admită) recepţionării în sistemul public (comunal) de canalizare a apelor uzate industriale, ce periclitează funcţionarea sistemului şi (sau) pot provoca preavarieri ale acestuia;
g) respectării condiţiilor  de gospodărire a apei şi normativelor limitelor evacuării apelor uzate epurate în emisar;
h) adoptării măsurilor privind reducerea scurgerilor, pierderilor şi folosirii iraţionale a apei din sistemul public (comunal) de alimentare cu apă a municipiului Chişinău;
i) întreprinderii măsurilor necesare în vederea remedierii avariilor la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare, conform prevederilor actelor tehnico-normative;
î) întreprinderii măsurilor de asigurare a clienţilor cu apă potabilă în condiţiile unor situaţii excepţionale, în conformitate cu cerinţele actelor normative şi deciziile organului de administrare publică locală;
j) avizarea clienţilor, organelor administraţiei publice locale, serviciilor municipale respective privind sistarea (limitarea) distribuirii apei şi (sau) recepţionării şi evacuării apelor uzate conform cerinţelor prezentului Regulament;
k) asigurării întreţinerii şi exploatării hidranţilor stradali de combatere a incendiilor, în conformitate cu cerinţele actelor normative, informării serviciului de dispecerat al Direcţiei municipale pompieri şi salvatori despre toate cazurile sistării (limitării) furnizării apei şi (sau) reducerii presiunii ei în sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă, întreprinderii măsurilor în privinţa modificării regimurilor de lucru ale reţelelor de alimentare cu apă, în scopul creării condiţiilor necesare pentru stingerea incendiilor;
l) informării prin mass-media municipală a clienţilor, organelor administraţiei publice locale despre toate cazurile devierii calităţii apei potabile din sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă şi de la  cerinţele standardului în vigoare;
m) prezentării (la cererea clienţilor) informaţiei necesare privind tarifele în vigoare, limitele consumului de apă, graficele furnizării apei şi alte aspecte ale activităţii furnizorului în volumul stabilit de prevederile Legii privind  apă potabilă;
p) examinării, în termenele stabilite de prezentul Regulament sau legislaţia în vigoare a reclamaţiilor clienţilor, motivate de facturile eliberate privind achitarea serviciilor prestate;
o) efectuarea recalculărilor clienţilor, în cazurile în care acestora nu li s-au furnizat servicii conform prevederilor prezentului Regulament.
8.1.2. Furnizorul are dreptul:
a) refuzului branşării  beneficiarilor (clienţilor, subclienţilor) la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi (sau) canalizare sau majorării volumelor de apă şi (sau) apelor uzate în condiţiile insuficiente capacităţilor  (productivităţii) sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi (sau) canalizare ale municipiului;
b) obligării clienţilor să întreprindă măsuri în vederea montării instalaţiilor de evidenţă a apei şi debitelor, lichidării scurgerilor la reţelele şi construcţiile interioare, asigurării  accesului la contoarele şi instalaţiile interioare, construirii instalaţiilor de preepurare a apelor uzate industriale sau a construcţiilor accesorii pentru asigurarea regimurilor stabilite de furnizare a apei şi (sau) de recepţionare a apelor uzate;
c) solicitării prezentării informaţiei şi documentelor necesare pentru încheierea sau prelungirea contractelor, datelor despre sursele proprii (departamentale) de alimentare cu apă ale clientului, calitatea apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare;
d) efectuării controlului folosirii raţionale de către client a apei potabile, controlului apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare, corectitudinii evidenţei volumelor consumului de apă şi evacuării apelor, păstrării  intacte a contoarelor şi a sigiliilor de pe ele, robinetelor pentru închiderea conductelor din reţea, hidranţilor de incendiu şi a altor dispozitive ce  asigură  securitatea  clienţilor  contra  incendiilor;
e) întreruperii sau  limitării furnizării apei sau recepţionării apelor uzate de la client, lichidării branşării lor la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare în cazurile şi în modul stabilit de prezentul Regulament;
f) aplicării sancţiunilor economice şi juridice, stabilite de prezentul Regulament, în cazurile nerespectării de către clienţi a condiţiilor contractuale,  cerinţelor prezentului Regulament;
g) acţionării în judecată,  înaintării sancţiunilor economice şi facturilor pentru compensarea prejudiciilor cauzate de activitatea clienţilor sau utilizatorilor, în cazurile deteriorării reţelelor publice (comunale) şi construcţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, evacuării  prin sistemul de canalizare  a  substanţelor  interzise, ceea ce împiedică funcţionarea lor sau funcţionarea instalaţiilor municipale de epurare a apelor uzate, în cazul branşării şi utilizării neautorizate a reţelelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare.
h) încheierii cu beneficiarii a  contractelor privind executarea, contra plată, a lucrărilor de proiectare, construcţie şi montare a instalaţiilor de branşare a clienţilor la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare, de recepţionare în sistemul de canalizare a apelor subterane şi meteorice, de epurare a apelor uzate poluate cu depăşiri ale normativelor.
8.1.3. Furnizorul poartă răspundere pentru:
a) încălcarea prevederilor contractelor încheiate cu beneficiarii şi utilizatorii;
b) prejudiciul şi (sau) pierderile, aduse clientului (subclientului, utilizatorului), cu excepţia cazurilor stipulate de prezentul Regulament sau prevederilor contractelor încheiate;
c) necorespunderea calităţii apei potabile prevederilor standardului în vigoare.
8.2. Clientul
8.2.1. Clientul  are obligaţia:
a) prezintării furnizorului în termen a  datelor şi documentelor necesare pentru încheierea sau reîncheierea contractelor privind furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, respectării tuturor condiţiilor contractelor încheiate şi prevederilor prezentului Regulament;
b) exploatării şi întreţinerii în stare bună a reţelelor şi construcţiilor de alimentare cu apă şi canalizare aflate în gestiunea clientului, în conformitate cu documentele tehnico-normative, remedierii la timp a  avariilor şi  înlăturării scurgerile de apă;
c) asigurării stării bune a contoarelor, a sigiliilor de pe ele şi a tuturor armăturilor sigilate de furnizor;
d) acordării reprezentanţilor furnizorului a  accesului la contoare pentru citirea indicaţiilor, la căminele de control pentru prelevarea probelor şi la  reţelele, instalaţiile interioare pentru efectuarea controlului stării lor tehnice, în conformitate cu prevederile contractului şi (sau) ale prezentului Regulament;
e) restituirii furnizorului a  tuturor cheltuielilor, comportate de reparaţia sau înlocuirea contoarelor aflate în gestiunea şi deservirea furnizorului, în cazul deteriorării sau violării integrităţii lor din vina clientului;
f) asigurării evidenţei volumelor apei primite de la furnizor şi a apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare, participării la întocmirea, semnarea proceselor-verbale, întocmite de către reprezentantul furnizorului, în toate cazurile prevăzute de prezentul Regulament;
g) efectuării controlului de laborator al componenţei apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare, neadmiterea evacuării  în el a substanţelor interzise spre deversare şi care pot provoca preavarieri ale reţelelor sau afecta funcţionarea instalaţiilor municipale de epurare;
h) achitarea în termenele stabilite prin contract, a facturilor furnizorului pentru serviciile  de alimentare cu apă şi canalizare furnizate  şi prezentarea informaţiilor despre volumele apei furnizate subclienţilor şi ale apelor uzate recepţionate de la ei;
i) avertizarea în termen a  furnizorului despre toate cazurile transferului sau vînzării altor  proprietari  a  instalaţiilor de branşare, precum şi despre modificarea menţiunilor juridice şi de plată, a statutului juridic şi a formei juridice de organizare;
î) comunicării imediate serviciului de dispecerat al furnizorului a  tuturor deteriorărilor sau defecţiunilor reţelelor, construcţiilor şi instalaţiilor de alimentare cu apă şi canalizare, indiferent de gestionarea acestora, care pot provoca suspendarea sau limitarea furnizării apei şi (sau) evacuării apelor uzate, înrăutăţirea calităţii apei potabile, prejudicierea averii clienţilor;
j) asigurării accesului liber şi posibilităţii efectuării lucrărilor de intervenţie şi reconstrucţie de către furnizor la reţelele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare amplasate pe teritoriul clientului;
k) executării lucrărilor de branşare a subclienţilor la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare aflate în gestiunea clientului, doar în baza autorizaţiei eliberate de furnizor şi cu respectarea tuturor dispoziţiilor prezentului Regulament;
l) restituirii furnizorului a prejudiciilor cauzate în urma deteriorării reţelelor şi construcţiilor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare sau evacuării în reţelele de canalizare a substanţelor poluante interzise spre recepţionare.
8.2.2. Clientul are dreptul:
a) efectuării branşării la sistemele publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare şi  beneficierii de servicii  în condiţiile şi în modul prevăzut de prezentul Regulament şi contractul încheiat cu furnizorul;
b) informării de către  furnizor despre regimurile furnizării apei, stabilite în municipiu, introducerea limitării furnizării ei sau recepţionării apelor uzate, tarifele în vigoare, calitatea apei potabile;
c) efectuării controlului volumelor apei potabile furnizate subclienţilor care au încheiat contracte directe cu furnizorul şi al volumelor apelor uzate, recepţionate de la aceştia;
d) prelevării probelor paralele de control a apelor uzate evacuate în sistemul public (comunal) de canalizare şi efectuării analizelor, cu forţele proprii sau în laboratoare specializate;
e) efectuării evidenţei furnizării apei subclienţilor şi a apelor uzate recepţionate de la ei, efectuării decontărilor, în cazul încheierii contractelor cu aceşti subclienţi, în conformitate cu dispoziţiile stabilite de prezentul Regulament;
f) solicitării restituirii prejudiciilor suportate din vina furnizorului, cu excepţia cazurilor indicate în prezentul Regulament;
g) selectării întreprinderii specializate în executarea lucrărilor de montare a instalaţiilor de evidenţă a apei şi contoarelor, de reparare şi verificare metrologică a lor;
h) renunţării (complete sau temporare) la serviciile furnizorului şi  efectuării lichidării dispozitivelor şi instalaţiilor de branşare în conformitate cu modul  stabilit de prezentul Regulament.
8.2.3. Clientul (subclientul, utilizatorul) poartă răspundere pentru:
a) încălcarea prevederilor contractelor încheiate cu furnizorul;
b) încălcarea normelor de protecţie a sistemelor publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare;
c) prejudicierea şi (sau) aducerea unor daune reţelelor şi instalaţiilor tehnice, bunurilor furnizorului prin acţiunile sale.
IX  Dispoziţii finale
9.1. Prezentul Regulament intră în vigoare din momentul aprobării lui de către organul administraţiei publice locale.
9.2. În cazul  în care  documentele normative adoptate de către organele administraţiei publice centrale stabilesc altceva decît cele prevăzute în prezentul Regulament, se aplică documentele normative ale organelor administraţiei publice centrale.
9.3. Prejudiciile aduse sistemelor centralizate publice (comunale) de alimentare cu apă şi canalizare ale municipiului Chişinău şi pierderile cauzate furnizorului în urma deteriorării reţelelor şi construcţiilor de alimentare cu apă şi canalizare sau încălcării măsurilor de protecţie a acestor amplasamente, se compensează integral de către culpabili, benevol sau conform hotărîrii instanţei judecătoreşti, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Norme de consum al apei potabile în municipiul Chişinău

Nr.crt. Utilizatori Unitatea de măsură Cantitatea pentru consum (în litri)
Total Inclusiv apă caldă
1 2 3 4 5
1 Жилые дома      
1.1 Fără sistem de alimentare cu apă rece, fără sistem de canalizare, cu alimentare cu apă de la cişmelele instalate în stradă La  1 per../zi 40  
1.2 Idem, de la cişmelele instalate în curte La  1 per../zi 45  
1.3 Cu sistem de alimentare cu apă rece, fără sistem de canalizare:   a) cu un punct de distribuţie a apei;   b)cu două şi mai multe puncte de distribuţie a apei La  1 per../zi 6090  
1.4 Cu sistem de alimentare cu apă rece, sistem de canalizare fără cadă de baie şi duş La  1 per../zi 95  
1.5 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de gazificare:a) cu sistem de canalizare;b) fără sistem de canalizare La  1 per../zi 120110  
1.6 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu cadă de baie, duş, cu sistem de canalizare cazan de baie cu focar pentru:a) combustibil solid;b) combustibil lichid;c) gazed) cu boiler La  1 per../zi 150190230230  
1.7 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu cadă de baie, duş, fără sistem de canalizare cu încălzitoare de apă:a) combustibil solid;b) combustibil lichid;c) gazed) electrice La  1 per../zi 130150190190  
1.8 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, WC, lavoar, duş, cadă de baie, fără sistem de canalizare La  1 per../zi. 195 60
1.9 Cu sistem de alimentare cu apă rece, sistem de alimentare cu apă caldă, canalizare, WC, lavoar şi duş La  1 per../zi. 230 85
1.10 Idem, cu cadă de baie mică şi dotată cu duş La  1 per../zi 250 105
1.11 Idem, Idem,  cu lungime de 1500 mm şi mai mare, cu duş La  1 per../zi 300 105
1.12 Idem, în clădiri mai înalte de 12 etaje La  1 per../zi. 360 115
1.13 Idem, mai mare de 500 l şi duş La  1 per../zi. 400 130
2 Cămine de locuit      
2.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, sistem de canalizare, WC, comun la etaj La  1 per../zi 80 20
2.2 Idem, cu duşuri comune la etaj La  1 per../zi 85 50
2.3 Idem, cu 2-3 camere decomandate, WC, duş La  1 per../zi. 160 60
2.4 Idem, cu 2-3 camere decomandate, WC, duş şi bucătărie La  1 per../zi 180 80
2.5 Idem, cu 2-3 camere replanificate, WC, duş şi bucătărie La  1 per../zi. 200 80
2.6 Idem, cu 2-3 camere decomandate, replanificate, WC, cadă de baie cu duş şi bucătărie La  1 per../zi 250 105
3 Hoteluri, pensionate      
3.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare, WC, cadă de baie şi duş comun la etaj La  1 per../zi 120 70
3.2 Idem, cu WC şi duş în fiecare cameră La  1 per../zi. 200 100
3.3 Idem, cu grupuri sanitare în cameră La  1 per../zi 220 100
3.4 Idem, cu cadă de baie în fiecare cameră La  1 per../zi. 300 180
4 Spitale      
4.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare, WC, cadă de baie şi duş comun la etaj La  1 per../zi. 115 75
4.2 Idem, cu blocuri sanitare pentru 2-3 saloane, WC şi duş La  1 pat/zi 200 90
4.3 Idem, cu blocuri sanitare pentru 2-3 saloane, WC, cadă de baie şi duş La  1 pat/zi. 240 140
4.4 Idem, spitale de boli infecţioase La  1 pat/zi. 240 140
5 Sanatorii şi case de odihnă      
5.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare, cadă de baie şi duş comun la etaj La  1 pat/zi. 120 80
5.2 Idem, cu duş în fiecare cameră La  1 pat/zi 150 80
5.3 Idem, cu cadă de baie şi duş în fiecare cameră La  1 per./zi 200 120
6 Sanatorii şi clinici balneare      
6.1 Pentru un client La 1 client / oră 1800  
6.2 Pentru obiecte sanitare      
  Cadă de baie 1 unit. / oră 900  
  Baie subacvatică   700  
  Baie cu contrast   800  
  Lecuire prin hidropatie   3000  
  Duş post proceduri   200  
  Bazin curativ   400  
7 Policlinici şi ambulatorii      
7.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare, cadă de baie şi duş comun la etaj La 1 pacient 13 5
8 Creşe, grădiniţe de copii      
8.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare, WC, cadă de baie şi duş comun la etaj, cu internare, program săptămînal La 1 copil / zi 100 35
8.2 Idem, fără internare, program normal La 1 copil / zi 75 25
9 Tabere pentru copii      
9.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare,  cadă de baie şi duş comun la etaj, cu bucătărie ce funcţionează pe baza materiei prime şi spălătorii cu maşini automate La 1 loc / zi 130 40
9.2 Idem,  cu bucătărie ce funcţionează pe baza semifabricatelor fără spălarea albiturilor La 1 loc / zi 55 30
10 Spălătorii      
10.1 Cu sistem de alimentare cu apă rece, cu sistem de alimentare cu apă caldă, cu sistem de canalizare,  cadă de baie şi duş comun la etaj, cu bucătărie ce funcţionează pe baza materiei prime şi spălătorii cu maşini automate La 1 kg de albituri uscate 90  
10.2 Idem, înzestrate cu maşini mecanice (mecanizate) La 1 kg de albituri uscate 75 25
10.3 Idem, cu maşini de spălat nemecanizate La 1 kg de albituri uscate 40 15
11 Clădiri administrative cu sistem de alimentare cu apă rece, apă caldă, sistem de canalizare, WC-uri      
11.1 Pentru funcţionari La  1 per./zi 12 5
11.2 Pentru munciotori La  1 per./zi 25 7
11.3 Ingienizarea încăperilor La 1 m2  / zi 1  
12 Instituţii de învăţămînt      
12.1 Şcoli de cultură generală cu sistem de alimentare cu apă rece, apă caldă, sistem de canalizare, WC-uri La  1 pers./schimb 12 5
12.2 Idem, cu duşuri La  1 pers./schimb 20 10
12.3 Idem, şcoli-internat La  1 pers./schimb 200 100
12.4 Instituţii superioare şi medii speciale de învăţămînt cu sistem de alimentare cu apă rece, apă caldă, sistem de canalizare, WC-uri La  1 pers./schimb 20 5
12.5 Laboratoare în instituţii de învăţămînt superioa şi medii speciale La 1obiect / (lavoar, chiuvetă)/ schimb 220 120
12.6 Şcoli tehnico-profesionale La  1 pers./schimb 20 10
13 Instituţii de cercetări ştiinţifice şi laboratoare cu sisteme de alimentare cu apă rece, apă caldă, sistem de canalizare      
13.1 Profil chimic La  1 pers./schimb 460 60
13.2 Profil biologic La  1 pers./schimb 310 55
13.3 Profil fizic La  1 pers./schimb 125 15
13.4 Profil ştiinţe sociale La  1 pers./schimb 12 5
14 Farmacii      
14.1 Sala de comerţ La  1 pers./schimb 12 5
14.2 Secţia de preparare a medicamentelor La  1 pers./schimb 310 55
15 Întreprinderi de alimentaţie publică      
15.1 Pentru fabricarea bucatelor La 1fel de bucate / zi 16 13
15.2 Pentru vînzare (deservire comercializare) La 1/1 fel de bucate / zi 14 12
15.3 Pentru prelucrarea, pregătirea şi comercializarea semifabricatelor:      
15.3.1 din carne La 1 t / zi 6700 3100
15.3.2 din peşte La 1 t / zi 6400 700
15.3.3 din legume La 1 t / zi 4400 800
15.3.4 din făinoase La 1 t / zi 7700 1200
16 Magazine      
16.1 Alimentare cu băcănie La un punct de distribuţie a apei/zi 1800 700
16.2 De legume, fructe <<--->> 1800 700
16.3 НDe mгrfuri nealimentare, consignaюii, tutungeuri, florгrii <<--->> 800 180
16.4 Bufet expres <<--->> 12000 6000
16.5 Piaţa agroalimentară <<--->> 12000 6000
16.6 Bufet-bodegă, lacto-bar, snack-bar, berărie <<--->> 8000 4000
16.7 Patiserie, cafe-bar, pizzerie, cofetărie, ceainărie, fast-food <<--->> 5000 2500
16.8 Băuturi răcoritoare <<--->> 4000 2000
16.9 Centrul de umplut sifoaneя <<--->> 3000 1500
17 Frizerii <<--->> 500 300
18 Ateliere, inclusiv ateliere foto <<--->> 800 300
19 Cinematografe      
19.1 Pentru spectatori La 1 loc / zi 4 1
19.2 Pentru răcirea aparatajului La 1 unit. / zi 400  
20 Cluburi, case de cultură, videoteci, discoteci, biblioteci      
20.1 Pentru spectatori La 1 loc / zi 10 5
20.2 Pentru lucrători, actori La 1 loc / zi 40 25
21 Teatre      
21.1 Pentru spectatori La 1 loc / zi 10 5
21.2 Pentru lucrători, actori La 1 loc / zi 40 25
22 Stadioane şi săli sportive      
22.1 Pentru spectatori La 1 loc / zi 3 1
22.2 Pentru sportivi amatori La  1 pers./zi 50 30
22.3 Pentru sportivi profesionişti, antrenori La  1 pers./zi 100 60
22.4 Stadioane de trageri La  1 pers./zi 50 30
22.5 Stropitul terenului sportiv Pe zi 6000  
22.6 Stropitul pistelor de alergări şi al terenurilor sportive Pe zi 3000  
23 Bazine de înot (piscine)   Conform calculelor  
23.1 Pentru suporteri La 1 loc / zi 3 1
23.2 Pentru sportivi profesionişti La 1 loc / zi 100 60
  Pentru restabilirea volumului de apă:      
23.3 Bazine curgătoare % /zi 100  
23.4 Bazine cu reciclarea apei % /zi 10  
23.5 În curtea casei de locuit 1  dtă în săptămînă/sezon 100%  
23.6 În încăperi(în casă) 1  dtă în săptămînă/sezon 100% din volum  
24 Băi      
24.1 Cu sală comună La  1 persoană 180 120
24.2 Cu sală comună şi duş La  1 persoană 190 190
24.3 Cu cabină individuală şi duş La  1 persoană 360 240
24.4 Cabină individuală şi cadă de baie La  1 persoană 540 360
24.5 Cabine pentru duş comune la întreprinderile industriale La o sită/oră 500 270
25 Udarea şi stropirea      
25.1 Stropirea din furtun a străzilor, trotuarelor asfaltate La 1 m2 /zi 1  
25.2 Idem, cu mecanisme speciale La 1 m2 /zi 3  
25.3 Udarea spaţiilor verzi, gazoanelor etc. La 1 m2 /zi în sezon 10  
25.4 Udarea copacilor La 1 unit /lună 300  
25.5 Udarea serelor La 1 m2 /zi 15  
25.6 Idem, cu stelaje La 1 m2 /zi 6  
25.7 Stropirea La 1 m2 /zi 10  
26 Spălarea transportului auto şi a mecanismelor, fără sistem de reciclare a apei      
26.1 În încăperi speciale      
26.1.1 Maşini de mare tonaj, mecanisme pentru construcţii, troleibuze, autobuze La 1 unit /zi 1500  
26.1.2 Autoturisme La 1 unit /zi 1000  
26.2 Cu ajutorul furtunului manual La 1 unit /zi    
26.2.1 Maşini de mare tonaj, mecanisme La 1 unit /zi 500  
26.2.2 Autobuze, troleibuze La 1 unit /zi 1000  
26.2.3 Autoturisme La 1 unit /zi 300  
26.2.4 Motociclete La 1 unit /zi 50  
27 Deservirea sanitară a caselor de locuit      
27.1 Spălatul scărilor, fuaeurilor etc. La 1 m2 /zi 0,4 0,3
27.2 Spălatul camerilor de gunoi La 1 unit /zi 180 60
28 Exploatarea tehnică a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare, încălzire centralizată etc.      
28.1 Umplerea şi umplerea suplimentară a sistemelor de încălzire din interior      
  Cu circulaţie naturală a apei      
28.1.1 Volumul clădirii pînă la 5000 m3 La 1 m3 clгdireя/sezon 1200  
28.1.2 Idem,  pînă la 7500 m3   800  
28.1.3 Idem,  pînă la 10000 m3   600  
28.1.4 Idem,  mai mare 10000 m3   500  
  Cu circulaţie mecanică a apei      
28.1.5 Volumul clădirii pînă la 5000 m3 Cu circulaţie mecanică a apei   950  
28.1.6 Idem,  pînă la 7500 m3   650  
28.1.7 Idem,  pînă la 10000 m3   500  
28.1.8 Idem,  mai mare 10000 m3   400  
28.2 Umplerea şi restabilirea volumului de apă în sisteme de încălzire      
28.2.1 Cu diametrul pînă la 50 mm La 1 m. liniar 2,6  
28.2.2 Idem,  pînă la 80 mm   5,0  
28.2.3 Idem,  pînă la 100 mm   9,0  
28.3 Deservirea sanitară a sistemelor de alimentare cu apă rece, apă caldă      
28.3.1 Spălarea sistemelor (golirea, clorizarea, spălarea, înlăturarea consecinţelor avariilor)) La 1 m3 sistem / sezon 2600  
29 Îngrijirea animalelor      
29.1 Bovine, cabaline La 1 cap./zi 60  
29.2 Porcine La 1 cap./zi 20  
29.3 Ovine, caprine La 1 cap./zi 10  
29.4 Păsări de curte La 1 cap./zi 1,5  
29.5 Iepuri La 1 cap./zi 2,0  
29.6 Nutrii, nurci La 1 cap./zi 100  
29.7 Vulpi La 1 cap./zi 7  
29.8 Tratamentul animalelor în clinici veterinare      
29.8.1 Animale mari La 1 cap./zi 100 60
29.8.2 Animale mici La 1 cap./zi 50 30
30 Havuzuri      
30.1 Cu reciclarea apei În zi 1% din volumul total  
30.2 Fără reciclarea apei   În funcţie de diametrul branşamentuluiV= 1m/sec  
30.3 Cişmea cu jet continuu La 1 unit./racord/ oră 50  
31 Norme specifice de consum pentru obiectele sanitare      
31.1 WC-uri      
31.1.1 Cu spălare permanentă automată La 1 unit./zi 1500  
31.1.2 Cu spălare la necesitate La 1 unit./zi 600  
31.1.3 Idem, la gara feroviar, la gara auto La 1 unit./zi 1000  
31.2 Pisoare La 1 unit./zi 30  
32 Întreprinderi industriale      
32.1 Pentru muncitori      
32.1.1 Ateliere cu temperatura normală La 1 pers./schimb 25 5
32.1.2 Idem, cu temperatura ridicată La 1 pers./schimb 45 10
32.2 Folosirea duşului comun La 1 sită/oră 500 40
32.2.1 Idem, cu duş individual La 1 pers./schimb 60 40

  
Note. 1. Pentru clădiri, cămine, hoteluri, pensionate,  sanatorii,  case  de  odihnă,  clădiri  administrative  şi  publice (în  cazul  existenţei  acestora),  şcoli, creşe şi  grădiniţe de  copii, tabere de copii,  evidenţa consumului  de  apă se va  ţine  separat.
2. Pentru  clădirile  cinematorgafelor,  cluburilor,  teatrelor,  caselor  şi  palatelor  de  cultură,  băilor,  consumul  de  apă  se  va  ţine  separat.
3. Consumul  de apă utilizat  la răcirea agregatelor,  instalaţiilor  frigorifice şi  aclimatizoarelor se va  calcula  separat.
4. Consumul de apă,  utilizat la utilajul tehnologic al  instituţiilor  şi  organizaţiilor  curative  şi  de  alt  tip,  care  n-a  fost  cuprins  în  normele  de  consum  al  apei  e  necesar  să  se  calculeze  suplimentar  conform datelor  fişelor  tehnice,  în cazul  lipsei  acestora  consumul  de  apă  se  ia  cel  egal  cu  capacitatea  de  debit  al  apei din conducta transportată  spre  utilaj  cu viteza  de  mişcare a  apei  în  ea  de  0,5 m/sec.  în  timpul funcţionării  utilajului.
5. La  calcularea  consumului  de  apă  în  spălătorii  pentru  albituri  uscate  zilnic  se  ia:
a) la  un  pat  de  spital - 2,3 kg;
b) la  un  vizitator  al  ambulatorului - policlinicii  - 0,3 kg;
c) la  un copil  din  tabere  de  copii,  şcolili-internat,  grădiniţe  şi  creşe  de  copii  cu  program  de  24  ore - 1,6 kg;
d) la  grădiniţe  şi  creşe  de  copii  cu  program  de  zi,  cămine,  moteluri, campinguri - 1,2 kg.
6. La  determinarea  consumului  de  apă  pentru  căminele  tip  familial  se  ia  cel  care  se  calculează  pentru  casele  locative  cu  gradul  de  confort  respectiv.
7. Pentru  stropitul  mecanic  al  străzilor  şi  drumurilor,  consumul  de apă  se  va  calcula  numai  atunci, cînd  în  aceste scopuri se va utiliza  apă menajer-potabilă sau  industrială.
8. La  efectuarea calculelor  privind  pregătirea  meselor,   pentru o persoană în zi se ia următorul număr de feluri de bucate:
a) în grădiniţe şi creşe de copii  - 4;
b) în spitale  - 7 .
9.  În cazul  cînd  clientul  nu  va  prezenta  la  termen  documentele contabile  pentru  determinarea  consumului  de  apă după normele de consum ( date  privind numărul  vizitatorilor  băii,  cantitatea  bucatelor în  cantine,  spitalul  şi  policlinici etc.) se admite a calcula  cantitatea de apă  utilizată la fiecare punct de distribuţie pornind de la cantitatea şi  randamentul menţionat  în  norme.
10.  Volumul  de  apă, pentru  umplerea  de  o  singură  dată  a  conductelor  de  apă  exterioare  ale  sistemului  de  încălzire  se  determină prin produsul suprafeţei  transversale al ţevii  determinat  după diamentul nominal  al ţevii şi lungimea  tronsonului  umplut.  În cazul  unor avarieri  la reţelele exterioare şi  racordurile  de canalizare, volumul de consum al  apei  se calculează  suplimentar, în  funcţie de mărimea tronsonului debranşat.
11. Pentru havuzuri şi  piscine,  calculul  se efectuează  pe  perioada de sezon, adică de 6 luni în  an.
12. Stropitul plantaţiilor verzi şi  grădinilor  se  va  efectua  pe  o  perioadă de cel  mult 5 luni  anual.