DPA195/1994
ID intern unic:  287416
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA
DECRET Nr. 195
din  10.06.1994
privind organizarea magazinelor care comercializează mărfuri
în regim "duty-free" precum şi a magazinelor de servire a
corpului diplomatic
Publicat : 30.06.1994 în Monitorul Oficial Nr. 6     Data intrarii in vigoare : 10.06.1994
Abrogat prin DP44-IV din 10.05.05, MO69-70/13.05.05 art.291

În scopul înbunătătirii servirii persoanelor care trec frontiera de stat a Republicii Moldova si al asigurării reprezentanţelor diplomatice şi a personalului acestora cu mărfuri din import, Presedintele Republicii Moldova
d e c r e t e a z ă:
Art.1.- Se permite întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma de proprietate, să deschidă în modul şi condiţiile prevăzute de prezentul Decret, în punctele de trecere a frontierei vamale, prin care se efectuează traficul aerian, terestru şi naval, magazine ce vor comercializa mărfuri din import în regim "duty-free", precum şi magazine pentru servirea în exclusivitate a reprezentaţelor diplomatice şi a personalului acestora.
Art.2.- Se aprobă Regulamentul privind modul de creare, activitate şi control vamal al magazinelor "duty-free", precum şi al magazinelor pentru servirea în exclusivitate a reprezentanţelor diplomatice şi a personalului acestora (vezi anexa).
Art.3. - Se stabileşte că:
marfurile din import, destinate comercializării prin magazinele "duty-free", precum si prin magazinele pentru servirea în exclusivitate a reprezentanţelor diplomatice şi a personalului acestora, se exceptează de la plata taxelor vamale ;
comercializarea prin intermediul magazinelor menţionate mai sus a marfurilor din import se efectuează contra valută liber convertibilă, iar în magazinele pentru servirea în exclusivitate a reprezentanţelor diplomatice şi a personalului acestora - şi contra valută naţională - leul (moldovenesc).
Art. 4. - Guvernul va introduce în actele sale normative modificările ce derivă din prezentul Decret.
Comerţul în regim "duty-free"este comercializarea mărfurilor din import care sînt obţinute de la producători şi nu sînt supuse taxelor vamale.
Art. 5. - Se recomandă Băncii Naţionale a Moldovei, într-un termen de o lună, să stabilească şi să pună în aplicare modul de reglementare a activităţii magazinelor ce comercializează mărfuri în regim "duty-free" precum si a magazinelor pentru servirea în exclusivitate a reprezentanţelor diplomatice si a personalului acestora.
Art. 6. - Prezentul decret intră în vigoare la data semnării.


PREŞEDINTELE REPUBLICII
MOLDOVA                                                                 MIRCEA  SNEGUR


      Chişinău, 10 iunie 1994
Anexă
la Decretul Preşedintelui
Republicii Moldova
nr. 195 din 10 iunie 1994
R E G U L A M E N T
privind modul de creare, funcţionare şi control vamal al
magazinelor "duty-free",precum şi al magazinelor pentru
servirea în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice
şi a personalului acestora
C A P I T O L U L  I
Magazinele "duty-free"
Articolul 1. Condiţii pentru autorizarea funcţionării
                   magazinelor
1.Comerţul în regim"duty-free" înseamnă comercializarea mărfurilor din import,care sînt primite de la producători şi sînt exceptate de taxa vamală, indiferent de ţara din care provin, efectuată prin magazinele amplasate în locuri stabilite de legislaţie şi care servesc un contingent special de cumpărători.
2. Magazinele ce comercializează mărfuri în regim"duty-free" funcţionează pe baza autorizaţiei emise de Departamentul Comerţului cu acordul Departamentului Controlului Vamal.
3. Pentru obţinerea autorizaţei de desfăşurare a acestui tip de activitate partea interesată depune la Departamentul Comerţului următoarele documente:
demersul privind eliberarea autorizaţiei;
copiile documentelor de constituire a întreprinderii (instituţiei,organizaţiei) legalizate la notariat şi certificatul de înregistrare de stat;
      certificatul de la banca împuternicită despre existenţa contului în valută străină;
aprobarea scrisă a Departamentului Controlului Vamal privind deschiderea magazinului;
certificatul privind existenţa mijloacelor tehnice necesare pentru efectuarea operaţiilor cu valuta straină;
autorizaţia Băncii Naţionale a Moldovei pentru comercializarea mărfurilor contra valută liber convertibilă;
documentul ce justifică dreptul de folosire sau dreptul de proprietate a clădirii sau încăperii, în care se presupune  deschiderea magazinului.
Întreprinderile(instituţiile,organizaţiile)- care participă la expoziţiile internaţionale anuale"TAX-free" şi care au încheiat contracte cu privire la livrarea mărfurilor pentru vînzarea lor tradiţională în magazinele "duty-free" au dreptul prioritar de a  primi autorizaţia.
Departamentul Comerţului examinează documentele şi ia decizii asupra lor într-un termen de 15 zile din ziua prezentării lor.
Autorizaţia de deschidere a magazinului se eliberează de către Departamentul Controlului Vamal în baza cererii, copiilor legalizate la notariat ale documentelor  întreprinderii şi certificatului de înregistrare de stat, precum şi a planului de amplasare a magazinului, coordonat cu organul vamal, pe al cărui teritoriu se presupune deschiderea magazinului. Departamentul examinează documentele şi ia decizii asupra lor într-un termen de 15 zile din ziua prezentării documentelor.
4. Magazinele, deschise pe baza autorizaţiei emise în conformitate cu pct.3 al prezentului articol, se vor numi "duty-free".
Articolul 2.Condiţii privind amplasarea magazinelor
1. Magazinele "dyty-free" pot fi amplasate numai în incinta punctelor de trecere a frontierei aeriene, terestre şi navale deschise traficului de călători.
În punctele de trecere a  frontierei aeriene acestea pot fi amplasate în spaţiile aflate după locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal la ieşirea din ţară.
În punctele de trecere a frontierei terestre magazinele pot fi amplasate numai în perimetrul arterei destinate trecătorilor şi ieşirii din ţară a autovehiculelor după locurile stabilite pentru  efectuarea controlului vamal.
În punctele de trecere a frontierei portuare magazinele pot fi amplasate numai după perimetrul zonei în care se efectuează controlul vamal al călătorilor care urmează să se îmbarce, cu destinaţie externă.
În punctele de  trecere a frontierei pe sensul de intrare în  ţară magazinele pot fi amplasate numai în spaţii aflate înainte de  locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.
2. Magazinele "duty-free" pot fi amplasate numai în  locuri din perimetrele punctelor de trecere a frontierei, astfel  încît să nu perturbe activitatea acestora.
După necesităţile de funcţionare a magazinului impun spaţii anexe, acestea  trebuie amplasate în aceeaşi clădire sau în imediata apropiere, calea de comunicare dintre acestea considerîndu-se ca făcînd parte întegrantă din perimetrul magazinului.
3. Amplasarea şi construcţia magazinelor trebuie să nu permită accesul în incintă a persoanelor care nu trec frontiera de stat a Republicii Moldova, precum şi să facă imposibilă introducerea şi scoaterea necontrolată de mărfuri din incinta acestora.
Planurile şi schiţele de amplasare a construcţiilor magazinelor "duty-free" trebuie să fie avizate de unitatea vamală pe teritoriul căreia urmează să fie deschis magazinul.
Articolul 3. Condiţii de vînzare a mărfurilor
1. Prin magazinele "duty-free"  se comercializează numai  mărfuri importate  în  limita termenului de valabilitate (termenului de garanţie).
Mărfurile produse în Republica Moldova pot fi comercializate numai în baza autorizaţiei emise de către Departamentul Comerţului şi Departamentul Controlului Vamal, eliberate la cererea întreprinderii producătoare.
2. Comercializarea mărfurilor se efectuează numai în condiţiile de vînzare a mărfurilor cu amănuntul.
Departamentul comerţului de comun acord cu Ministerul Economiei şi Departamentul  Controlului Vamal stabilesc cantităţile  maxime admise pentru o singură vînzare, precum şi interzic vînzarea unor categorii de mărfuri.
Mărfurile pot fi comercializate în cantităţi şi ambalaje individuale uzuale comerţului cu amănuntul.
3. Vînzarea de mărfuri prin magazinele "duty-free" poate fi făcută numai persoanelor care trec frontiera de stat a Republicii Moldova.
4. Toate mărfurile primite  în magazinele "duty-free" vor fi însoţite de documente din care să rezulte:
denumirea mărfii;
unitatea de măsură;
cantitatea şi calitatea mărfii ;
termenul de garanţie şi termenul de valabilitate;
denumirea producătorului;
furnizorul şi data livrării;
mijloacele de transport folosite.
Pe marfurile comercializate vor fi imprimate semnele şi simbolurile, adoptate de practica internaţională pentru asigurarea securităţii la folosirea mărfurilor, precum şi marca fabricii şi emblema comercială.
5. Preţurile de vînzare a mărfurilor sînt exprimate în valută liber convertibilă, de regulă în dolari SUA, şi nu cuprind taxe vamale de import.
Articolul 4. Condiţii privind controlul şi justificarea
                    vînzărilor
1. Drept justificare a vînzărilor mărfurilor comercializate prin magazinele "duty-free" o constituie cecul de decontare şi facturile. Toate operaţiile de vînzare a mărfurilor se efectuează aplicîndu-se aparatele de control şi casa.
2. Cecurile de decontare pot fi utilizate numai pentru vînzarea mărfurilor de mare trafic: băuturi alcoolice, produse din  tutun, parfumuri, produse alimentare etc.
Cecurile de decontare trebuie să cuprindă:
numărul de ordine ( numerele se vor da în ordine crescătoare);
identitatea cumpărătorului prin nume şi prenume şi numărul documentului de trecere a frontierei ;
tipul, preţul şi cantitatea mărfii vîndute ;
valoarea totală şi data vînzării.
3. Facturile sînt utilizate pentru toate categoriile de  mărfuri care necesită identificarea acestora (aparatura  foto, aparatura electronică, aparate electrocasnice etc.)
Facturile trebuie să cuprindă pe lîngă datele înscrise în cecurile de  decontare  menţiuni suplimentare privind  identificarea  mărfurilor: marca, tipul, seria etc.
4. Cecurile de decontare şi facturile trebuie să aibă imprimat în limba romănă şi în limba engleză următorul text: "Mărfuri "duty-free". Introducerea pe teritoriul Republicii Moldova trebuie declarată organelor vamale".
Articolul 5. Coniţii privind etichetarea
1. Toate mărfurile destinate vînzării prin magazinele "duty-free" trebuie să aibă aplicată pe ele sau pe ambalaj o etichetă cu  următorul text: "duty-free" .
Eticheta nu trebuie să fie mai mică de 10 cm /2 . Textul se va tipări pe un material opac şi se va face pe un fond ce va avea o culoare contrastantă.
Eticheta trebuie  astfel aplicată încît să nu restrîngă informaţia despre  marfa în cauză, pe care o conţine eticheta sau marca  comercială propriu-zisă.
Articolul 6. Condiţii privind circuitul  mărfurilor
1. Mărfurile importate, destinate vînzării prin magazinele "duty-free", pot proveni din străinătate, din zone libere sau din ţară, atunci cînd se află în regim de antrepozitare. Pentru  perioada transportului  mărfurilor pe teritoriul Republicii Moldova acestea sînt supuse regimului de tranzit vamal.
Mărfurile pot fi  introduse în magazinele "duty-free" şi în depozitele aferente numai după plasarea acestora sub regimul vamal de antrepozitare în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Mărfurile produse în Republica Moldova pot fi livrate magazinelor "duty-free" numai avînd certificatul de provenienţă.
Copia certificatului trebuie prezentată organului vamal, pe al cărui teritoriu se află aceste magazine.
Mărfurile livrate magazinelor de către producătorii interni trebuie să fie însoţite de certificatele de provenienţă.
2. Pentru mărfurile străine vîndute în cursul unei luni se va depune lunar cîte o declaraţie vamală de import pentru fiecare fel de marfă.
Mărfurile produse la  întreprinderile  republicii şi  vîndute în termen de o lună trebuie declarate o dată în lună  în declaraţia  de expertiză vamală .
Declaraţiile vamale de import şi export sus-menţionate se depun în primele 5 zile ale lunii pentru întreaga cantitate de mărfuri vîndute în cursul lunii precedente la unitatea vamală în a cărei rază de competenţă funcţionează magazinul.
La fiecare declaraţie vamală  se va anexa o listă în care vor fi înscrise numerele cecurilor de decontare, facturilor în baza cărora au fost vîndute mărfurile.
Cecurile de decontare şi  facturile sînt documentele care atestă cantitatea mărfurilor vîndute, înscrise în declaraţiile vamale.
3. Magazinele "duty-free" au obligaţia să  efectueze controlul zilnic al intrărilor şi ieşirilor de mărfuri din magazin.
4. Magazinele vor emite lunar unităţii vamale un borderou în care sînt trecute datele privind existenţa mărfurilor la începutul  şi sfîrşitul lunii, intrările şi ieşirile mărfurilor, casările, datele de corectare a stocului (dacă este cazul).
Borderourile vamale trebuie păstrate în arhiva magazinului "duty-free" timp de un an. Organizaţia căreia îi aparţine magazinul are obligaţia  să prezinte documentele în cauză organelor vamale, la cererea acestora.
Articolul 7. Condiţii privind expunerea mărfurilor la vînzare
1. Toate mărfurile existente  în magazin se expun la vînzare în ziua recepţionării lor.
Mărfurile expuse la vînzare vor avea afişat pe etichete preţul de vînzare cu  amănuntul,  în dolari  SUA sau  în altă  valută  liber convertibilă, pe unitatea de marfă.
2. Mărfurile  pot  să fie achitate în oricare din  valutele  liber convertibile cotate la cursul valutar a Băncii Naţionale a Moldovei.
3. Sumele în valută  încasate din vînzarea mărfurilor se centralizează în borderoul vînzărilor zilnice şi se depun la banca împuternicită  în modul şi termenele stabilite de Banca Naţională  a Moldovei.
Din sumele încasate se va reţine în casa magazinului o parte din mijloacele băneşti în limita plafonului stabilit.
Articolul 8. Controlul activităţii magazinelor
1. Controlul  activităţii magazinelor "duty-free" se face de către Departamentul Controlului Vamal, Banca Naţională a Moldovei şi de către alte organe de control abilitate de legislaţia în vigoare.
Pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi a prezentului Regulament persoanele vinovate poartă răspundere administrativă, penală şi materială .
2. Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament atrage după sine retragerea autorizaţiei Departamentului Comerţului şi închiderea magazinului.
3. Retragerea autorizaţiei de funcţionare a magazinului se face de către Departamentul Comerţului independent sau la propunerea Departamentului Controlului Vamal,sau a Băncii Naţionale a Moldovei, sau a altui organ abilitat cu exercitarea controlului conform legislaţiei în vigoare.
C A P I T O L U L  II
Magazine destinate servirii în exclusivitate
a reprezentanţelor diplomatice şi a personalului
acestora
Articolul 9. Condiţii privind autorizarea magazinelor
1. Modul de obţinere a autorizaţiei de funcţionare a magazinelor destinate servirii în exclusivitate a reprezentanţelor diplomatice şi a personalului acestora este acelaşi cu cel stabilit pentru magazinele"duty-free" la art.1 cu următoarea completare : la cerere se anexează avizul Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce priveşte necesitatea şi locul amplasării magazinului.
În urma obţinerii autorizaţiei magazinul se va numi "duty-free diplomatic".
Articolul 10. Condiţii privind amplasarea magazinelor
1. Departamentul Controlului Vamal va nominaliza organul vamal în a cărei rază de competenţă urmează să exercite controlul asupra activităţii magazinului "duty-free diplomatic".
2. Dacă necesitaţile de funcţionare a magazinului impun spaţii anexe, acestea se amplasează în aceeaşi clădire sau în imediata apropiere, calea de comunicare dintre acestea considerîndu-se ca făcînd parte integrantă din perimetrul magazinului .
3. Amplasarea  magazinelor "duty-free diplomatic", precum şi construcţia acestora nu trebuie să permită accesul în incintă a persoanelor care nu au calitatea de cumpărători legali, precum şi să facă imposibilă introducerea şi scoaterea de mărfuri numai prin locurile destinate pentru aceasta.
Planurile şi  schiţele de amplasare a construcţiilor existente sau a celor noi  în aceste scopuri vor fi avizate de către Departamentul Controlului Vamal.
Articolul 11. Condiţii de vînzare a mărfurilor
1. Prevederile punctelor 1,4 şi 5 ale art. 3 din prezentul Regulament se aplică şi magazinelor "duty-free diplomatic" cu completarea că preţurile la mărfuri în aceste magazine se indică  în valută naţională - lei.
2. Poate cumpăra  mărfuri din aceste magazine numai personalul străin al reprezentanţelor diplomatice pe baza carnetelor de identitate (CD sau TC) eliberate de Ministerul Afacerilor Externe. Mărfurile pot fi procurate numai în cantităţile uzuale comerţului cu amănuntul.
3. Reprezentanţa diplomatică, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, poate cumpăra mărfuri pe bază de comenzi,  întocmite în 3 exemplare şi adresate magazinului (2 exemplare ). Comanda va cuprinde:
denumirea reprezentanţei diplomatice ;
numele, prenumele şi  numărul documentului de identitate ale persoanei împuternicite să efectueze cumpărătura;
denumirea şi cantitatea mărfurilor ;
data emiterii comenzii ;
semnătura şefului reprezentanţei diplomatice.
Un exemplar al comenzii se va reţine la Ministerul Afacerilor Externe pentru evidenţă. După onorarea comenzii magazinul va certifica pe cele două exemplare cantitatea şi felul mărfurilor vîndute şi le  va viza. Un exemplar va  rămîne la magazin, celălalt se va restitui reprezentanţei diplomatice.
Vînzarea băuturilor alcoolice de peste 22 grade, a ţigărilor şi autoturismelor se face în baza  cererilor de import emise de reprezentanţele diplomatice şi avizate de Ministerul Afacerilor Externe.
Articolul 12. Condiţii privind controlul şi justificarea
                      vînzării mărfurilor
1. Pentru mărfurile vîndute prin magazinele "Duty-free diplomatic" justificarea vînzărilor o constituie cecurile de decontare şi facturile.Toate operaţiile de vînzare a mărfurilor se efectuează aplicîndu-se aparatele de control şi casă.
2. Cecurile de decontare pot fi utilizate numai pentru vînzarea următoarelor mărfuri: băuturi alcoolice, parfumuri, produse din tutun, produse alimentare etc.
      Cecul de decontare trebuie să cuprindă;
      numarul cecului de decontare ;
      numele, prenumele şi numărul carnetului de identitate (CD sau TC) eliberate de Ministerul Afacerilor Externe;
      natura, valoarea unitară şi cantitatea mărfurilor vîndute;
      valoarea totală;
      data vînzării.
3. Facturile sînt utilizate pentru toate categoriile de mărfuri care necesită identificarea acestora (aparatura foto, aparatura electronică, aparate electrice etc.), precum şi pentru mărfurile vîndute pe bază de comenzi.
Facturile trebuie să cuprindă pe lîngă datele înscrise în cecurile de decontare, menţiuni suplimentare despre mărfuri (marca, tipul, seria ş.a.)
Cecurile de decontare şi facturile trebuie să cuprindă de asemenea urmatorul text în limba română si în limba engleză: "Mărfuri numai pentru uzul reprezentantelor diplomatice şi personalului acestora. Vînzarea acestor mărfuri personale care nu au calitatea de cumpărători ai magazinului "duty-free diplomatic" este interzisă".
Articolul 13. Condiţii privind etichetarea
1. Toate mărfurile destinate vînzării prin magazinele "duty-free diplomatic" atît cele neambalate, cît şi cele ambalate, trebuie să aibă eticheta cu următorul text: "duty-free diplomatic".
2. Eticheta trebuie astfel aplicată încît să nu restrîngă altă informaţie despre mărfuri.
Articolul 14. Condiţii privind circuitul mărfurilor
Condiţiile privind circuitul mărfurilor destinate vînzării prin magazinele "duty-free diplomatic" sînt aceleaşi cu cele prevăzute la art. 6 al prezentului Regulament.
Articolul 15. Condiţii privind comercializarea
                       mărfurilor
Condiţiile privind comercializarea mărfurilor prin magazinele "duty-free diplomatic"sînt aceleaşi cu cele prevăzute în art.7 al prezentului Regulament, cu completarea ca în aceste magazine preţul la mărfuri se indică în valuta naţională - lei, şi plata pentru ele  se efectuează contra valută naţională - lei.
  Articolul 16. Controlul activităţii magazinelor
                       "duty-free diplomatic"
Controlul activitatii  magazinelor "duty -free diplomatic" se face în modul stabilit în art. 8 al prezentului Regulament.
C A P I T O L U L   III
Dispoziţii finale
1. Întreprinderile, instituţiile, organizaţiile care deschid magazine "duty-free" sau "duty-free diplomatic" au obligaţia să aducă la cunostinţa persoanelor care lucrează în aceste magazine prevederile prezentului Regulament, altor acte legislative şi normative cu privire la acest tip de activitate, precum şi să asigure executarea lor.
2. Magazinele "duty-free" şi "duty-free diplomatic" vor fi dotate cu aparate de marcaj electronic, materiale pentru ambalat, balate cu afişaj electronic, utilaje pentru păstrarea şi vînzarea  mărfurilor, precum şi cu mijloace tehnice necesare pentru efectuarea operaţiilor cu valută liber convertibilă .
3. Persoanele care desfăsoară o activitate  în magazinele sus-menţionate  sînt supuse controlului la intrare şi ieşire din acestea conform regulilor de control vamal.