CMAE/1992
ID intern unic:  291303
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
CONVENŢIE Nr. 1992
din  15.05.1992
PRIVIND PRINCIPIILE ŞI MODUL DE ÎNDEPLINIRE
A TRATATULUI CU PRIVIRE LA FORŢELE ARMATE
CONVENŢIONALE ÎN EUROPA*
Publicat : 30.12.1998 în Tratate Internationale Nr. 3     art Nr : 172     Data intrarii in vigoare : 16.07.1992
    * În vigoare pentru Republica Moldova din 16 iulie 1992

    Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republia Belarus, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Gruzia ca state - succesoare de drepturi ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste referitor la Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa şi la documentele conexe, numite în continuare Părţi Contractante,
    confirmîndu-şi ataşamentul faţă de scopurile şi prevederile Conferinţei pentru securitate şi colaborare în Europa, examinînd Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa din 19 noiembrie 1990, numit în continuare Tratat, ca un element de bază al unui nou sistem de securitate în Europa,
    dorind să realizeze consecvent angajamentele ce decurg din Tratat şi din documentele conexe,
    luînd în consideraţie interesele de securitate a tuturor Părţilor contractante,
    au convenit asupra celor ce urmează:
Articolul 1
    1. Fiecare Parte Contractantă îşi exercită pe deplin drepturile şi obligaţiile prevăzute de Tratat şi de documentele conexe, în caz că nu sînt prevăzute alte măsuri în punctul 2 al Articolului de faţă.
    2. Federaţia Rusă exercită drepturile şi obligaţiile înscrise în Tratat şi în documentele conexe referitor la trupele, precum şi armamentele convenţionale şi tehnica, amplasate pe teritoriul Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Federale Germania şi Republicii Estonia, ce urmează a fi retrase pe teritoriul Federaţiei Ruse.
    În cazul retragerii lor pe teritoriul altei Părţi Contractante exercitarea drepturilor şi obligaţiilor înscrise în Tratat este încredinţată acestei Părţi Contractante.
    3. Părţile contractante colaborează în scopul exercitării drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Tratat şi de documentele conexe.
Articolul 2
    1. În cadrul obligaţiilor ce decurg din prevederile Tratatului pentru fiecare Parte Contractantă se stabilesc următoarele:
    a) nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică;
    b) numărul de maşini cu pod mobil de tanc pentru dotarea unităţilor regulate;
    c) numărul de elicoptere Mi-24 R şi Mi-24 K echipate pentru cercetare, corectare sau colectare de probe chimice (biologice), radiologice, ce nu constituie obiect al limitării aplicate elicopterelor de atac.
    2. Nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică determinate pentru fiecare Parte Contractantă depăşesc în ansamblu nivelurile maxime stabilite pentru Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste în Tratat Convenţia cu privire la nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică ale Republicii Populare Bulgaria, Republicii Ungaria, Republicii Polonia, Romăniei, Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste şi Republicii Federative Cehe şi Slovace în legătură cu Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa din 3 noiembrie 1990.
    3. Cantitatea de armamente şi tehnică enumerate în subpunctele "b" şi "c" ale punctului 1 al articolului de faţă în ansamblu nu depăşesc nivelurile şi cantităţile stabilite în Tratat şi în documentele conexe pentru Uniunea R.S.S.
    4. După intrarea în vigoare a Tratatului Părţile Contractante urmează să-şi coordoneze sforţările la îndeplinirea prevederilor Tratatului şi documentelor conexe, inclusiv chestiunile legate de repartizarea nivelurilor maxime în scopul existenţei de armamente şi tehnică la fiecare Parte cu respectarea tezelor din pucntele 2 şi 3 ale articolului de faţă pentru asigurarea securităţii regionale, naţionale şi colective în Europa.
Articolul 3
    1. Părţile Contractante respectă principiile expuse în declaraţia Guvernului U.R.S.S. din 14 iunie 1991 referitor la armamentele convenţionale şi tehnică limitate prin Tratat şi se află în dotarea forţelor de apărare a litoralului, infanteriei marine şi Trupelor de rachete cu destinaţie strategică.
    2. În cadrul obligaţiilor ce decurs din Declaraţia sus numită pentru Părţile contractante sînt stabilite printr-un Protocol corespunzător nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică limitate prin Tratat şi cu care sînt dotate forţele de apărare a litoralului, infanteria marină şi Trupele de rachete cu destinaţie strategică.
Articolul 4
    1. Părţile contractante îşi transmit reciproc în baza acordului comun şi respectînd normele de reducere şi alte prevederi ale Tratatului şi documentelor coenxe armamente convenţionale şi tehnică ce urmează a fi reduse.
    2. În scopul organizării optime a procesului de reducere a armamentelor convenţionale şi tehnicii limitate prin Tratat şi pentru micşorarea cheltuielilor legate de reduceri Părţile Contractante folosesc în comun locurile de reducere. Modul de utilizare a locurilor de reducere, precum şi a armamentelor convenţionale şi tehnicii este determinat de către Părţile Contractante în baza acordurilor respective.
Articolul 5
    1. Părţile Contractante în măsura posibilităţilor colaborează în problemele de pregătire şi schimb de informaţii şi notificări prevăzute de Tratat şi documentele conexe în perioada aplicării lui temporare şi după intrarea lui în vigoare.
    2. Părţile Contractante confirmă că informaţia despre forţele armate, inclusiv toate datele tehnice şi fotografiile, pusă la dispoziţie către momentul semnării Tratatului de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, rămîne în vigoare.
    3. Părţile Contractante paralel cu înmînarea Depozitarului Tratatului a insturmentelor de ratificare va aviza celelalte state participante, ceea ce-i prevăzut pînă la intrarea în vigoare a Tratatului, precum şi va confirma informaţia pusă la dispoziţie mai înainte şi care este necesară pentru a începe realizarea Tratatului
Articolul 6
    1. Părţile Contractante confirmă că pe parcursul primelor 120 de zile după intrarea în vigoare a Tratatului cota pasivă totală de inspecţii nu va fi mai mică decît cota pasivă a fostei Uniuni R.S.S. determinate pentru ea cu luarea în consideraţie a cantităţii obiectivelor de verificare înştiinţate conform Protocolului privind schimbul de informaţii la semnarea Tratatului.
    2. Părţile Contractante colaborează în timpul activivtăţii de inspectare, precum şi la formarea de echipe de inspecţie multinaţionale pentru realizarea inspecţiilor pe teritoriul statelor-participante la Tratat, care nu constituie Părţi Contractante.
Articolul 7
    La propunerea oricărei Părţi Contactante Depozitarul prezentei Convenţii convoacă consultaţii ale tuturor Părţilor Contractante pentru examinarea problemelor legate de îndeplinirea prezentei Convenţii. Astfel de consultaţii vor avea loc nu mai tîrziu de 15 zile după notificarea tuturor Părţilor Contractante.
Articolul 8
    1. În cazul retragerii unei Părţi Contractante din cadrul Tratatului ea încetează de a mai fi participantă la prezenta Convenţie.
    2. Fiecare Parte Contractantă are dreptul de a se retrage din cadrul prezentei Convenţii. Partea Contractantă ce intenţionează să se retragă din prezenţa Convenţie urmează să avizeze toate Părţile Contractante cu cel puţin 90 de zile. Depozitarul prezentei Convenţii convoacă nu mai tîrziu de 21 de zile după primirea unei asemenea notificări consultaţii ale Părţilor Contractante pentru examinarea problemelor legate de această retragere.
Articolul 9
    Nici o teză din prezenta Convenţie nu poate fi interpretată ca lezare a drepturilor suverane ale Părţilor Contractante, inclusiv şi cele ce decurg din documentele adoptate cu privire la suveranitatea şi independenţa lor statală.
Articolul 10
    Părţi inalienabile ale acestei Convenţii sînt: Protocolul privind nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică, limitate de Tratat; Protocolul privind maşinile cu pod mobil de tanc din unităţile regulate; Protocolul privind elicopterele de luptă Mi-24 R şi Mi-24 K ce nu constituie obiecte ale limitării aplicate elicopterelor de atac; Protocolul privind armamentele convenţionale şi tehnica limitate prin Tratat şi care se află în dotarea forţelor de apărare a litoralului, infanteriei marine şi Trupelor de rachete cu destinaţie strategică.
Articolul 11
    Fiecare Parte Contractantă ca succesor de drepturi al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste referitor la Tratatul semnat la 19 noiembrie 1990 se obligă să supună ratificării Tratatul şi să înmîneze spre păstrare instrumentul de ratificare Guvernului Regatului Olanda.
Articolul 12
    Prezenta Convenţie va fi supusă ratificării în corespundere cu procedurile constituţionale ale fiecărei Părţi Contractante împreună cu ratificarea Tratatului.
    Documentele privind ratificarea Convenţiei sînt transmise spre păstrare Depozitarului.
    Convenţia intră în vigoare peste 10 zile după încredinţarea Depozitarului prezentei Convenţiei a documentelor privind ratificarea de către toate Părţile Contractante şi rămîne în vigoare pînă rămîne în vigoare Tratatul.
    Prezenta Convenţie urmează a fi înregistrată în corespundere cu Articolul 102 al Cărţii Organizaţiei Naţiunilor Unite.
    Întocmită la Taşkent în ziua de 15 mai 1992 într-un singur exemplar în limba rusă. Exemplarul autentic se păstrează în Arhiva Guvernului Belarus, care transmite statelor ce au semnat prezenta Convenţie ale prezentului document.
    Din partea Republicii Azerbaidjan                                      /semnătura/
    Din partea Republicii Armenia                                           /semnătura/
    Din partea Republicii Belarus                                             /semnătura/
    Din partea Republicii Kazahstan                                        /semnătura/
    Din partea Federaţiei Ruse                                                /semnătura/
    Din partea Republicii Moldova
    "Cu condiţia că în p. 2 al art. 1 va fi prevăzută retragerea unităţilor militare ale Armatei Federaţiei Ruse de pe teritoriul
    Republicii Moldova"                                                          /semnătura/
    Din partea Ucrainei                                                            /semătura/
    Din partea Republicii Gruzia                                              /semnătura/

PROTOCOL
privind armamentele convenţionale şi tehnica limitate
de Tratat aflate în dotarea forţelor de apărare a
litoralului, infanteriei marine şi Trupelor de rachete
cu destinaţie strategică
    1. Confirmînd toate obligaţiile Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste expuse în Declaraţia Guvernului U.R.S.S. din 14 iunie 1991 faţă de armamentele convenţionale şi tehnica limitate de Tratat şi care se află în dotarea forţelor de apărare a litoralului, infanteriei marine şi Trupelor de rachete cu destinaţie Strategică, în continuare numită Declaraţie, Părţile Contractante au convenit ca răspunderea pentru îndeplinirea acestei Declaraţii să fie încredinţată:
    - referitor la armamentele convenţionale şi tehnică aflate în dotarea forţelor de apărare a litoralului şi infanteriei marine - Federaţiei Ruse şi Ucrainei;
    - referitor la armamentele convenţionale şi tehnică (transportoare blindate) din componenţa Trupelor de rachete cu destinaţie strategică - Republicii Belarus, Federaţiei Ruse şi Ucrainei.
    2. Pe teritoriul Federaţiei Ruse şi a Ucrainei în limitele zonei de îndeplinire a Tratatului sînt amplasate armamente convenţionale şi tehnica limitate de Tratat în cantităţi ce nu depăşesc:
    a) pentru forţele de apărare a litoralului: pe teritoriul Federaţiei Ruse 542 tancuri de luptă, 488 vehicule blindate de luptă, 686 piese de artilerie; pe teritoriul Ucrainei - 271 tancuri de luptă, 484 vehicule blindate de luptă şi 160 piese de artilerie;
    b) pentru infanteria marină: pe teritoriul Federaţiei Ruse - 120 tancuri de luptă, 488 vehicule blindate de luptă; 186 piese de artilerie; pe teritoriul Ucrainei - 265 vehicule blindate de luptă, 49 piese de artilerie.
    3. Distrugerea sau reutilarea armamentelor convenţionale şi tehnicii menţionate în p. 3 al secţiunii III a Declaraţiei sînt îndeplinite în modul următor:
    a) de către Federaţia Rusă - după cum este prevăzut în p. 3 al secţiunii III a Declaraţiei;
    b) de către Ucraina - pe deplin în limitele zonei de îndeplinire a Tratatului.
    4. Republica Belarus, Federaţia Rusă şi Ucraina în limitele zonei de îndeplinire a Tratatului dispun de armamente convenţionale şi tehnică (transportoare blindate) în cadrul Trupelor de rachete cu destinaţie strategică în cantităţi ce nu depăşesc:
    Republica Belarus - 585 transportoare blindate, Federaţia Rusă - 700 transportoare blindate, Ucraina - 416 transportoare blindate.
    Pentru Republica Belarus şi Ucraina cantitatea de transportoare blindate stabilită rămîne în vigoare pînă la lichidarea totală a obiectivelor din cadrul Trupelor de rachete cu destinaţie strategică pe teritoriul acestor state.  Pe măsura lichidării obiectivelor Trupelor de rachete cu destinaţie strategică pe teritoriul acestor state cota lor referitor la transportoarele blindate este transmisă Federaţiei Ruse.

PROTOCOL
privind elicopterele de luptă Mi-24 R şi Mi-24 K, ce nu
constituie obiecte ale limitării aplicate elicopterelor de atac
    1. Reieşind din faptul că în corespundere cu Tratatul Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste putea deţine o cantitate totală ce nu trebuia să depăşească 100 elicoptere Mi-24 R şi Mi-24 K, echipate pentru cercetare, corectarea focului sau colectarea de probe chimice (biologice) radiologice, ce nu constituie obiect al limitării aplicate elicopterelor de atac, Părţile Contractante au căzut de acord asupra limitării cantităţii lor în felul următor:
    Republica Azerbaidjan                                          4 unităţi
    Republica Armenia                                               4 unităţi
    Republica Belarus                                               16 unităţi
    Republica Kazahstan                                            0 unităţi
    Republica Moldova                                              4 unităţi
    Federaţia Rusă                                                   50 unităţi
    Ucraina                                                              18 unităţi
    Republica Gruzia                                                  4 unităţi
    2. Mărirea de către orice Parte Contractantă a cantităţii sus-numite de elicoptere Mi-24 R şi Mi-24 K ce nu constituie obiecte ale limitării aplicate elicopterelor de luptă trebuie să fie anticipată sau însoţită de reducerea respectivă de către una sau mai multe Părţi Contractante a cantităţii de elicoptere indicate.

PROTOCOL
privind maşinile cu pod rulant de tanc din unităţile regulate
    1. Reieşind din faptul că în conformitate cu Convenţia de la Budapesta din 3 noiembrie 1990 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste avea dreptul să menţină în unităţile regulate cel mult 462 maşini cu pod mobil de tanc, Părţile Contractante au convenit să limiteze cantitatea acestora astfel:
    Republica Azerbaidjan                         8 bucăţi
    Republica Armenia                              8 bucăţi
    Repubica Belarus                              64 bucăţi
    Republica Kazahstan                           0 bucăţi
    Republica Moldova                             7 bucăţi
    Federaţia Rusă                                233 bucăţi
    Ucraina                                           144 bucăţi
    Republica Gruzia                                 8 bucăţi
    2. Mărirea de către orice Parte Contractantă a cantităţii de maşini cu pod mobil de tanc urmează a fi, în urma înţelegerii cu restul Părţilor Contractante, anticipată sau însoţită de reducerea de către una sau mai multe Părţi Contractante a cantităţii sale de maşini cu pod mobil de tanc.

PROTOCOL
privind nivelurile maxime pentru cantităţile de armament
convenţional şi tehnică ale Republicii Azerbaidjan, Republicii
Belarus, Republicii Kazahstan, Republicii Moldova, Federaţiei
Ruse, Ucrainei şi Republicii Gruzia în legătură cu Tratatul cu
privire la forţele armate convenţionale în Europa
    Părţile Contractante ca succesori de drepturi ai Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste referitoare la Tratatul cu privire la forţele armate convenţonale în Europa, numit în continuare Tratat, şi Convenţia cu privire la nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică ale Republicii Populare Bulgaria, Republicii Ungaria, Republicii Polonia, Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, şi Republicii Federative Cehe şi Slovace în legătură cu Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, numită în continuare Convenţie de la Budapesta, prin prezentul document confirmă că nivelurile lor maxime de armament convenţional şi tehnică în ansamblu nu vor depăşi nivelurile maxime stabilite pentru fosta U.R.S.S. şi de către Convenţia de la Budapesta.
    1. În corespundere cu principiile expuse în Tratat şi cu articolul 1 al Convenţiei de la Budapesta pentru fiecare Parte Contractantă sînt stabilite următoarele niveluri maxime de deţinere a armamentului convenţional şi tehnicii, limitate prin Tratat:
Republica Azerbaidjan
    Tancuri de luptă                                               max.220 bucăţi
    - inclusiv în unităţile regulate                             max. 220 bucăţi
    Vehicule blindate de luptă                                max. 220 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                                max. 220 bucăţi
    - dintre care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                            max. 135 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                                max. 11 bucăţi
    Artilerie                                                          max. 285 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                               max. 285 bucăţi
    Avioane de luptă                                             max. 100 bucăţi
    Elicoptere de atac                                           max. 50 bucăţi
Republica Armenia
    Tancuri de luptă                                              max. 220 bucăţi
    - inclusiv în unităţi reguate                                max. 220 bucăţi
    Vehicule blindate de luptă                               max. 220 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                              max. 220 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                           max. 135 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                               max. 11 bucăţi
    Artilerie                                                         max. 285 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                              max. 285 bucăţi
    Avioane de luptă                                            max. 100 bucăţi
    Elicoptere de atac                                          max. 50 bucăţi
Republica Belarusi
    Tancuri de luptă                                             max. 1800 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                              max. 1525 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                                 max. 2600 bucăţi
    inclusiv ţn unităţi regulate                                max. 2175 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                         max. 1590 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu -                                           max. 130 bucăţi
    Artilerie                                                       max. 1615 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                             max. 1375 bucăţi
    Avioane de luptă                                          max. 260 bucăţi
    Elicoptere de atac                                        max. 80 bucăţi
Republica Kazahstan
(pentru zona de întrebuinţare)
    Tancuri de luptă                                           max. 0 bucăţi
    inclusiv în unităţi regulate                              max. 0 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                               max. 0 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                            max. 0 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                       max. 0 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                           max. 0 bucăţi
    Artilerie
    - inclusiv în unităţi regulate                          max. 0 bucăţi
    Avioane de luptă                                       max. 0 bucăţi
    Elicoptere de atac                                      max. 0 bucăţi
Republica Moldova
    Tancuri de luptă                                          max. 210 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                           max. 210 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                              max. 210 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                           max. 210 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                        max. 130 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                             max. 10 bucăţi
    Artilerie max. 250 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                           max. 250 bucăţi
    Avioane de luptă                                         max. 50 bucăţi
    Elicoptere de atac                                       max. 50 bucăţi
Federaţia Rusă
(pentru zona de întrebuinţare)
    Tancuri de luptă                                         max. 6400 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                          max. 4975 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                             max. 11.480 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                                  10.525 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                     max. 7.030 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                         max. 574 bucăţi
    Artilerie                                                   max. 6.415 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                        max. 5.105 bucăţi
    Avioane de luptă                                      max. 3.450 bucăţi
    Elicoptere de atac                                    max. 890 bucăţi
    inclusiv pe teritoriul Federaţiei Ruse în limitele zonei în conformitate cu p. 1 al articolului V a Tratatului.
    Tancuri de luptă                                       max.1300 bucăţi
    - inclusiv cu depozitare                             max. 600 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                            max. 1380 bucăţi
    - inclusiv cele depozitate                           max. 800 bucăţi
    Artilerie                                                    max. 1680 bucăţi
    - inclusiv cu depozitare                             max. 400 bucăţi
Ucraina
    Tancuri de luptă                                        max. 4080 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                         max. 3130 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                            max. 5050 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                         max. 4350 bucăţi
    din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                     max. 3095 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                         max. 253 bucăţi
    Artilerie                                                   max. 4040 bucăţi
    inclusiv în unităţi reulate                            max. 3240 bucăţi
    Avioane de luptă                                     max. 1090 bucăţi
    Elicoptere de atac                                    max. 330 bucăţi
    inclusiv pe teritoriul Ucrainei în
    limitele zonei în conformitate cu
    pct. 1 al articolului V a Tratatului
    Tancuri de luptă                                     max. 680 bucăţi
    - inclusiv cu depozitare                           max. 400 bucăţi
    Maşini bindate de luptă                          max. 350 bucăţi
    Artilerie                                                 max. 890 bucăţi
    - inclusiv cu depozitare                          max. 500 bucăţi
Repubica Gruzia
    Tancuri de luptă                                     max. 220 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                      max. 220 bucăţi
    Maşini blindate de luptă                         max. 220 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                      max. 220 bucăţi
    - din care maşini de luptă a
    infanteriei şi maşini de luptă
    cu armament greu                                  max. 135 bucăţi
    - inclusiv maşini de luptă cu
    armament greu                                       max. 11 bucăţi
    Artilerie                                                 max. 285 bucăţi
    - inclusiv în unităţi regulate                      max. 285 bucăţi
    Avioane de luptă                                    max. 100 bucăţi
    Elicoptere de atac                                  max. 50 bucăţi
    2. Părţile contractante au dreptul să-şi modifice nivelurile maxime proprii pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică care se limitează prin Tratat, în conformitate cu prevederile Tratatului şi prezentului Protocol.
    Partea Contractantă care intenţionează să mărească nivelurile sale maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică are dreptul să efectueze o asemenea mărire numai cu acordul tuturor Părţilor Contractante interesate şi astfel încît să nu se încalce prevederile corespunzătoare ale Tratatului.
    În cazul în care Partea Contractantă prezintă notificarea intenţiei de a mări nivelurile maxime pentru cantităţile de armamente şi tehnică care se limitează prin Tratat, Părţile Contractante interesate comunică tuturor Părţilor Contractante, în cel mult 14 zile de la primirea unei asemenea notificări, poziţia lor faţă de problemele expuse în notificare. În cazul lipsei unui consens Partea Contractantă care intenţionează să mărească nivelurile sale maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică care se limitează prin Tratat, convoacă, în cel mult 21 de zile după primirea ultimei comunicări, consultări ale Părţilor Contractante interesate pentru examinarea problemelor prezentate în motificare.
    Diminuarea cantităţii de armamente convenţionale şi tehnică ale Părţilor Contractante, care se limitează prin Tratat, nu dă prin ea însăşi altei părţi contractante dreptul să-şi mărească nivelurile maxime proprii pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică, care se limitează prin Tratat.
    Folosirea nivelurilor maxime pentru cantităţile de armamente convenţionale şi tehnică care se limitează prin Tratat este o prerogativă exclusivă a fiecărei Părţi Contractante.

DECLARAŢIA COMUNĂ
a Republicii Azerbaidjan, Republicii Armenia, Republicii Belarus,
Republicii Kazahstan, Republicii Moldova, Federaţiei
Ruse, Ucrainei
şi Republicii Gruzia în legătură cu Tratatul cu
privire la forţele armate
 convenţionale în Europa

    În scopul contribuirii la îndeplinirea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa din 19 noiembrie 1990 şi documentele legate de el Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina şi Repubica Gruzia declară următoarele:
    1. Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Fedeaţia Rusă, Ucraina şi Republica Gruzia îşi reafirmă ataşamentul faţă de prevederile Declaraţiei Statelor participante la Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa privind efectivul personalului.
    2. Republica Azerbaidjan, Republica Armen ia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Gruzia respectă prevederile Declaraţiei Statelor participante la Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa privind avioanele aviaţiei marine cu bază terestră şi recunosc că cantitatea de avioane de luptă ale aviaţiei marine cu bază terestră, indicată în pct. 1 al Declaraţiei se referă la Federaţia Rusă şi Ucraina. Totodată Federaţia Rusă va avea în zona de aplicare a Contractului nu mai mult de 300, iar Ucraina - nu mai mult de 100 de avioane de luptă.
    3. Federaţia Rusă îndeplineşte prevederile Declaraţiei Reprezentantului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste în cadrul Grupului consultativ comun din 14 iunie 1991 referitor la armamentele şi tehnica retrase din zona de aplicare pînă la momentul semnării Tratatului.
    4. Luînd în considerare caracterul politic obligator al documentelor enumerate în punctele 1, 2 şi 3 ale Declaraţiei prezente, obligaţiile ce decurg din aceste acte poartă un caracter politic.
    5. Republica Azerbaidjan, Repubica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Gruzia confirmă că toate hotărîrile primite în cadrul Grupului consultativ comun sînt obligatorii pentru aceste state.
    Întocmită la Taşkent în ziua de 15 mai 1992 într-un singur exemplar original în limba rusă. Exemplarul original se păstrează în arhiva Guvernului Republilcii Belarus, care va transmite copii certificate ale Declaraţiei tuturor statelor care au semnat prezenta Declaraţie şi Statelor participante la Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa.
    Pentru Republica Azerbaidjan                                 /semnătura/
    Pentru Republica Armenia                                       /semnătura/
    Pentru Republica Belarus                                        /semnătura/
    Pentru Republica Kazahstan                                    /semnătura/
    Pentru Republica Moldova                                       /semnătura/
    Pentru Federaţia Rusă                                              /semnătura/
    Pentru Ucraina                                                         /semnătura/
    Pentru Republica Gruzia                                           /semnătura/