HGA58/1993
ID intern unic:  293307
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 58
din  11.02.1993
privind aprobarea Instrucţiunii asupra modului de stabilire,
calcularea şi achitarea a indemnizaţiilor în legătură cu concediul
medical în Republica Moldova
Publicat : 28.02.1993 în Monitorul Parlamentului Nr. 2     art Nr : 36
Abrogată prin HG108 din 03.02.05, MO24-25/11.02.05 art.162

MODIFICAT
HG1311 din 07.10.02, MO142/17.10.02 art.1447

Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    Se aprobă Instrucţiunea asupra modului de stabilire, calculare şi achitare a indemnizaţiilor în legătură cu concediul medical în Republica Moldova (ce anexează).

PRIM-MINISTRU
    AL REPUBLICII MOLDOVA                       Andrei SANGHELI

    Chişinău, 11 februarie 1993
    nr. 58


Aprobată
prin hotărîrea Guvernului
republicii Moldova din
11 februarie 1993 nr.58

INSTRUCŢIUNE
asupra modului de stabilire, calculare şi achitare a
indemnizaţiilor în legătură cu concediul medical în
Republica Moldova
I. Principii generale şi modul de stabilire a
indemnizaţiilor în legătură cu concediul medical

    1. Indemnizaţiile pe certificatele de concediu medical se stabilesc la locul de muncă al angajaţilor (unde se află carnetul de muncă) de către comisia pentru asigurarea socială a întreprinderii, instituţiei, organizaţiei. La întreprinderile unde există comisii de secţie pentru asigurarea socială, indemnizaţiile se stabilesc de către aceste comisii.
    La întreprinderile unde nu există asemenea comisii, indemnizaţiile se stabilesc nemijlocit de către persoana responsabilă pentru asigurarea socială. La întreprinderile mici unde nu este prevăzută asemenea unitate indemnizaţiile se stabilesc de către administraţia instituţiei de învăţămînt.
    Adaosul la îndemnizaţia stabilită anterior în toate cazurile se stabileşte pe baza unei hotărîri aparte a organului respectiv.
    Indemnizaţiile de concediu medical al şomerilor se stabilesc în baza certificatelor medicale de către şeful oficiului forţei de muncă la locurile lor de înregistrare şi se plătesc din fondul de şomaj al Fondului Social.
    [Pct.1 modificat prin HG995 din 25.09.98, MO92-93/08.10.98 art.968]
    2. Toate indemnizaţiile se achită de către administraţia întreprinderii din cota ce i se cuvine pentru asigurarea socială din Fondul Social al Republicii Moldova.
    3. Indeminzaţiile se stabilesc şi se achită la locul de muncă al angajatului şi în cazul cînd incapacitatea de muncă a survenit în altloc decît locul aflării întreprinderii (de exemplu, la timpul deplasării la concediului etc.). În cazul excepţionale indemnizaţiile pot fi stabilite şi achitate la locul aflării angajatului.
    4. Persoanelor angajate în gospodăriile unor patroni particulari pe bază de contract (secretarilor, femeilor în casă, şoferilor, ciobanilor erc.) indemnizaţiile se stabilesc şi se achită în corespundere cu prevederile contractului.
    Persoanelor angajate în organizaţiile religioase pe bază de contract indemnizaţiile se stabilesc şi se achită de către organizaţiile religioase din contul cotelor pentru asigurarea socială format din cotele plătite de aceste organizaţii.
    5. Muncitorii şi funcţionarii prezintă certificatele de concediu medical la administraţia întreprinderii în ziua cînd îşi reiau activitatea de muncă după terminarea concedului. Certificatul de concediu medical poate fi prezentat pentru a fi achitat odată cu salariul de rînd şi în cazul cînd concediul medical mai continuă.
    Administraţia face notificările respective în capitolele certificatului "notele pontatorului" şi "notele serviciului cadre" şi îl transmite comisiei de asigurări sociale pentru stabilirea indemnizaţiei.
    6. Comisia de asigurare socială stabileşte pentru fiecare certificat aparte dreptul la indemnizaţie, numărul de zile pentru care se cuvine aceasta şi mărimea indemnizaţiei în procente din salariu. Această hotărîre se înscrie în procesul verbal al şedinţei comisiei, cu întroducerea notei respective în certificat şi semnătura preşedintelui comisiai.
    Indemnizaţiile pentru concediu medical în cazul accidentelor de muncă se acordă în prezenta beneficiarului de indemnizaţie dacă starea sănătăţii îi permite să participe la şedinţa comisiei. Chestiunea retragerii indemnizaţiei sau refuzului de a o acorda, total sau parţial, se examinează de asemenea în prezenţa beneficiarului.
    7. În cazul cînd salariatul nu are dreptul la indemnizaţie conform certificatului prezentat, comisia pentru asigurarea socială adoptă hotărîrea privind refuzul de acordare a indemnizaţiei şi face nota respectivă în certificat, indicînd cauza refuzului.
    În caz de simulare, încălcare de către bolnav a regimului prescris de medic şi în alte cazuri, comisia pentru asigurarea socială poate adopta hotărîrea privind retragerea indemnizaţiei, notînd această hotărîre în procesul vedbal şi în certificat cu indicarea motivelor acestei retrageri.
    Problema plăţii concediului medical la tratament benevol în instituţiile narcologice ale organelor de ocrotire a sănătăţii, precum şi în cazurile de îmbolnăvire sau traume cauzate de starea de ebrietate sau acţiunilor legate de aceasta stare se soluţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    8. După stabilirea indemnizaţiei, comisia pentru asigurarea socială transmite certificatul serviciului de plată al întreprinderii pentru a calcula şi a achita indemnizaţia. Transmiterea certificatului, inclusiv şi a celora care nu sînt plătibile, se efectuează sub semnătură în procesul verbal de stabilire a indemnizaţiei.
    Certificatele, atît cele plătibile, cît şi cele neplătibile, precum şi alte documente prezentate pentru plata indemnizaţiilor (certificate, acte, cotoare ale fişelor de tratament balneo-sanatorial etc.) se păstrează la contabilitatea întreprinderii împreună cu documentele băneşti. Certificatele se păstrează separat de acte acte de cheltuieli.
    9. La întreprinderile unde pentru evidenţa timpului de lucru, a vechimii neîntrerupte în muncă, a calculelor indemnizaţiilor de asigurare socială sînt utilizate măsurile de calcul, certificatele se transmit de către administraţie la centrul de calcul unde se face o listă de stabilire şi calculare socială după o formă reglementată, în două exemplare.
    În termeni stabiliţi (cu 5-6 zile înainrea calculării lefii) certificatele, împreună cu cele două exemplare ale listelor de stabilire şi calculare a indemnizaţiilor, semnate de persoana responsabilă de operaţiunile de la centrul de calcul, se transmit comisiei pentru asigurarea socială.
    Comisia verifică executarea calculelor, a completării decătre instituţiile medicale a certificatelor, dacă e necesar, şi a altor documente (actelor respre accidenrele de muncă etc.) şi adoptă hotărîrea privind stabilirea indemnizaţiilor, iar în cazuri prevăzute - privind retragerea indemnizaţiei. Ambele exemplare ale listelor se semnează de către preşedintele comisiei pentru asigurarea socială.
    Un exemplar al listei, împreună cu certificatele, se transmit la contabilitatea unde după o verificare corespunzătoare se semnează de către contabilul-şef şi se remit la centrul de calcul pentru calcului final şi includerea sumei indemnizaţiei în tabelul de salarizare, după care acesta se tramsmite la contabilitate şi se păstrează împreună cu certificatele. Exemplarul doi al tabelului de plată, în calitate de proces vedbal privind stabilirea indemnizaţiilor, se păstrează la comisia pentru asigurare socială.
    La stabilirea indemnizaţiilor în modul prevăzut de prezentul punct, pe reversul certificatului nu se face nuci o notă.
    Stabilirea indemnizaţiilor cu ajutorul maşinelor de calcul la orice întreprindere în parte se efectuează după un control riguros al programului elaborat.
    10. Îndemnizaţia pentru concediul medical se achită în termenii stabiliţi pentru plata lefii. În acelaşi mod se achită şi indemnizaţiile pentru concediul de tratament în sanatoriile pentru bolnavii de tuberculoză.
    11. Pentru primirea indemnizaţiei de înmormîntare în lagătură cu decesul salariatului, la comisia pentru asigurarea socială se prezintă certificatul de deces eliberat de către organele de înregistrare a actelor stării civile pentru primirea indemnizaţiei, iar în cazul decesului nuni membru al familiei, în afară de actul de deces, trebuie prezentat un certificat de la direcţia de exploatare a spaţiului locativ (direcţia de exploatare a clădirilor, comunală ş.a.) despre vîrsta şi gradul de rudenie al decedatului cu salariatul, precum şi nota că s-a aflat în întreţinerea lui.
    Pe baza documentelor prezentate, comisia pentru asigurarea socială stabileşte dreptul la indemnizaţie, mărimea ei şi adoptă hotărîrea privind stabilirea indemnizaţiei care se notează în procesul verbal al şedinţei comisiei. Pe reversul actului de deces se face o notă despre stabilirea şi mărimea indemnizaţiei, semnată de către preşedintele comisiei. După aceasta toate documentele se transmit ( sau se înmînează beneficiarului de indemnizaţie pentru a fi prezentate) la serviciul de calculare al întreprinderii, care trebuie să plătească indemnizaţia în aceeaşi zi.
    12. În cazul lichidării întreprinderii, indemnizaţia se achită de către succesorul acestei întreprinderi.
    13. Indemnizaţia calculată, dar neîncasată, se achită salariatului în termenii stabiliţi pentru cazurile de achitare a lefii neîcasate.
    14. Sumele indemnizaţiilor plătite în plus, por fi reţinute de la beneficiar în cazul cînd plata în plus a fost efectuată din cauza unei greşelide calcul aritmetic sau în rezultatul unui abuz din partea beneficiarului (falsificare, ştergere în documente erc.).
    Preţurile se fac din plăţile pentru indemnizaţiile ulterioare sau din salariu. Din fiecare plată ulterioară se reţin nu mai puţin de 20% din suma respectivă ce îi revine salariatului. Reţinerea se efectuează de către serviciul de calcul al întreprinderii pe baza hotărîrii comisiei pentru asigurarea socială. Această hotărîre poate fi adoptată în cazul unei greşeli de calcul nu mai tîrziu de trei luni din ziua stabilirii indemnizaţiei, iar în cazul plăţii în plus din cauza abuzului din partea beneficiarului - fără limitarea termenelor.
    Dacă salariatul nu mai lucrează la întreprinderea în cauză, atunci suma indemnizaţiei, plătită în plus, se restituie pe cale juridică.
    Materialul asupra vinovaţilor de abuz (falsificări, ştergeri în documente etc.) la primirea indemnizaţiei sînt transmise organelor respective pentru tragerea la răspundere penală.
    Din indemnizaţiile pentru concediul medical, prin hotărîrea judecăii pot fi încasate pensiile alimentare, compensarea daunei cauzate de multirale sau o altă vătămare a sănătăţii sau survenirea decesului susţinătorului familiei. Alte reţineri din indemnizaţii nu se efectuează.
    15. Indemnizaţiile pentru concediu medical, neîncasate în ziua decesului salariatului, se eliberează membrilor familiei care au conveţuit cu decedatul, precum şi persoanelor, care nefiind apre de muncă, se aflau la întreprinderea decedatului.
    Indemnizaţiile care n-au fost primite pînă la ziua decesului angajatului se plătesc la prezentarea documentului ce confirmă gradul de rudenie cu decedatul şi faptul că prezentatorul a trăit împreună cu ei sau era întreţiut de acesta.
    Indemnizaţia unică în legătură cu Naşterea copilului, care n-a fost încasată din cauza decesului părintelui care a avut dreptul la ea, precum şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de trai ani în legătură cu decesul mamei se eliberează tatălui sau altei persoane care este susţinătorul legal al copilului.
    Indemnizaţiile neîncasata deplin şi cele rămase nu sînt parte din bunurile succesorale.
    16. Indemnizaţiile de asigurarea socială pot fi achitate prin prezentarea procurei, întocmită în modul stabilit, sau conform cererii salariatului, sau transferate la casa de economii, sau expediate prin poştă (inclusiv la locul de trai proovizoriu). Cheltuielile pentru expedierea indemnizaţiilor se achită din suma indemnizaţiei.
    17. Contabilul-şef al întreprinderii poartă răspundere pentru utilizarea alocaţiilor la plata indemnizaţiilor. În cazul cînd la stabilirea indemnizaţiei sau a vechimii neîntrerupte în muncă a salariatului au fost comiseîntocmite greşit, contabilul-şef este dator să înapoieze documentele, fără a fi plătite, comisiei pentru asigurarea socială, cu descrierea greşelilor comise.
    În cazul dezacordului faţă de părerea contabilului-şef, comisia pentru asigurarea socială se adresează către administraţie pentru soluţionarea litigiului.
    În cazul cînd comisia pentru asigurare socială constată că infirmitatea de muncă sau boala profesională a salariatului e cauzată de încălcarea de către administraţie a greşelilor de protecţie a muncii şi a tehnicii securităţii, se adoptă hotărîrea privind compensarea necondiţionată la bugetul asigurării sociale de stat din partea întreprinderii în cauză a cheltuielilor de indemnizaţii de asigurare socială pentru concediul medical ca rezultat al infirmităţii de muncă sau bolii profesionale.
    18. Cheltuielile pentru plata indemnizaţiilor efectuate fără o hotărîre adecvată sau cu încălcări ale prevederilor ce reglementează dreptul la indemnizaţii, mărimea indemnizaţiilor, modul de calculare a vechimii neîntrerupte în muncă, ordinea de calculare şi plată a indemnizaţiilor, precum şi cheltuielile efectuate pe baza documentelor întocmite greşit, nu sînt compensate din contul cotelor de asigurare socială, fiind suportate din contul întreprinderii.
    19. Asupra hotărîrii comisiei de secţie pentru asigurarea socială poate fi înaintat un recurs comisiei de întreprindere.
Litigiile apărute la stabilirea, calcularea şi achitarea indemnizaţiilor sînt de competenţa judecăţii.
    20. Reclamaţiile asupra achitării greşite sau a reţinerii de achitare de către administraţia întreprinderii a indemnizaţiilor se înaintează la comisiile pentru asigurare socială.
II. Reguli speciale de calculare a indemnizaţiilor
 pentru concediul medical

    21. Indemnizaţia pentru concediul medical se calculează din căştigul real al muncitorului sau funcţionarului. Totodată, la calcularea indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, cu excepţia cazurilor de infirmitate de muncă sau îmbolnăvire profesională, se ia în calcul salariul real într-o sumă ce nu depăşeşte un salariu de funcţie (lunar) dublu sau un salariu tarifar dublu (pe unitate de timp - pentru persoanele remunerate pe unitate de timp şi în acord - celor remunerate în acord).
    În cazul lucrătorilor care nu au salariu de funcţie sau salariu tarifar, retribuţia pentru calcularea indemnizaţiilor se limitează la un salariu de funcţie dublu sau la un salariu tarifar dublu al unui lucrător în profesie şi calificare similară.
    Indemnizaţiile de concediu medical al şomerilor se stabilesc în mărimea ajutorului de şomaj fixat anterior şi se plătesc pe durata prevăzută de legislaţia în vigoare.
    [Pct.21 modificat prin HG995 din 25.09.98, MO92-93/08.10.98 art.968]
    22. Mărimea cîştigului real, din care se calculează indemnizaţia include toate felurile de salarii, la care, conform regulilor în vigoare sînt stabilite cote pentru asigurarea socială, inclusiv şi suplimentele la salariu pentru cumularea profesiilor, funcţiilor, precum şi pentru exercitarea pe durata unei zile de muncă stabilită de legislaţie a obligaţiilor lucrătorului temporar absent, extinderea zonei de deservire sau sporirea volumului de lucru, precum şi a suplimentului la salariu pentru conducerea brigăzii, supravegherea practicii de producţie, instruirea ucenicilor în producţie.
    Mărimea salariului din care se calculează indemnizaţia nu include următoarele remuneraţii:
    salariul pentru lucru efectual în afara orelor de program, inclusiv suplimentul de plată pentru acest pucru.
    plata pentru lucrul în cumul atît la o altă întreprindere, cît şi la locul de muncă de bază;
    suplimentul de plată pentru o muncă ce nu intră în obligaţiile muncitorului sau funcţionarului la munca lui de bază;
    salariul pentru zilele de staţionare, pentru timpul concediului de odihnă şi al concediilor suplimentare pentru timpul concentrării militare de instrucţie sau de control, al executării obligaţiilor de stat sau celor publice;
    premiile de o singură dată, precum şi premiile plătite pentru o perioadă de peste trei luni, cu excepţia premiilor şi plăţilor din fondul de stimulare materială;
    plăţile de o singură dată care nu sînt reglementate de sistemul de retribuţii în vigoare (premii de o singură dată, compensaţiile pentru concediului nefolosit, indemnizaţia de concediu etc.).
    23. Toate tipurile de retribuţii care se iau în calcul pentru indemnizaţii, inclusiv premiile lunare plătite odată cu salariul pe luna respectivă, se includ în cîştig conform timpului pentru care au fost ele calculate şi nu timpului primirii lor în realitate.
    Premiile (cu excepţia celor lunare plătite odată cu salariul pe lună respectiv), indemnizaţiile din fondul de stimulare materială pentru rezultatelor generale ale activităţii întreprinderii conform bilanţului anual, suplimentele de salariu pentru perioada de lucru ce depăşesc 1 lună, se iau în calcul în mărimea medie lunară stabilită pe calea împărţirii sumei lor generale, calculate în anul precedent, la 12 luni.
    Din numărul lunilor la care se împarte suma premiilor se exclud lunile în care salariatul n-a lucrat în genere, pe motiv de concediu medical, concediul de înfrigire a copilului de pînă la împlinirea vîrstei de 1,5 ani,aflare la concentrări militare de instrucţie sau de control, precum şi de trimitere la lucru la o altă întreprindere. Dacă pentru calcul se ia o periadă mai mucă de 3 luni, atunci în fiecare lună se calculează nu mai mult decît o treimedin premiul trimestrial.
    Indemnizaţia din fondul de stimulare materială acordată salariatului conform totalurilor anuale se adaogă la mărimea cîştigului lunar în toate cazurile, în proporţie de 1/2 din această indemnizaţie.
    24. Salariaţilor angajaţi în anul calendaristic precedent sau curent li se pun în calcul premiile acordate în perioada de lucru care precede concediul medical, dar nu mai mult decît pentru primele 12 ,uni, iar suma lor se împarte la numărul acestor luni. Luna în care a fost început lucru şi luna în care a survenit incapacitatea de muncă nu se exclud din calcul. În acelaşi mod sînt calculate şi premiile dacă sistemul de premiere este recent introdus la întreprinderea în cauză şi este în vigoare de mai puţin de un an calendaristic incomplet, precum şi dacă la întreprindere unui lucrător concret s-au schimbat condiţiile şi modul de premiere (premiile, recompensele şi suplimentele de plată achitate pentru perioadele de timp ce depăşesc 1 lună se numesc "premii").
    25. Pentru salariaţii, a căror muncă e retribuită pe unitate de timp (salariu lunar, salarii tarifare zilnice sau orare) la calcularea indemnizaţiei se ia salariul lunar (de funcţie sau personal), salariul tarifar zilnic sau orar, ţinîndu-se cont de suplimentele de plată, adaosurile primite la ziua cînd începe concediul medical şi de suma medie lunară (zilnică, orară) a premiilor.
    Dacă salariul cu toate suplimentele şi adaosurile de plată şi suma medie lunară a premiilor primite de salariat depăşeşte suma unui salariu de funcţie dublu (salariul tarifar zilnic sau orar), atunci indemnizaţia pentru toate cazurile, în afară de infirmitate de muncă, boala profesională, graviditate şi naştere se calculează din cîştigul real cu două salarii de funcţie (salarii tarifare). Indemnizaţia pentru concediu medical în caz de infirmitate de muncă, boală profesională, graviditate şi naştere se calculează reieşind din cîştigul real, fără a-l limita la două salarii de funcţie (tarifare).
    Dacă lucrătorul primeşte un salariu de funcţie incomplet, atunci şi indemnizaţia se calculează din partea de salariuprimită în realitate.
    26. În cazul retribuirii lunare a muncii salariul mediu zilnic pentru calcularea indemnizaţiei se stabileşte pe calea împărţirii sumei cîştigului la numărul tuturor zilelor de muncă (în conformitate cu orarul) din luna în care începe concediul medical.
    Reieşind din cîştigul mediu zilnic şi în dependenţa de mărimea indemnizaţiei acordate în procente faţă de cîştig, se calculează indemnizaţia zilnică.
    Suma generală a indemnizaţiei se stabileşte pe calea înmulţirii indemnizaţiei zilnice la numărul de zile lucrătoare care nu au fost lucrate în luna respectivă ca urmare a concediului medical.
    27. Salariaţilor care sînt retribuiţi în acord , li se calculează indemnizaţia din cîştigul lor mediu pe ultimele 2 luni calendaristice carepreced data de unu a lunii în care a început concediul medical, adăugînd la cîştig pe fiecare lună suma medie lunară a premiilor.
    Dacă în cele 2 luni respective salariatul nu a lucrat efectiv toate zilele (conform orarului său), atunci pentru calcularea indemnizaţiei se ia cîştigul pe zilele efectiv lucrate în fiecare din aceste 2 luni.
    Dacă în cele 2 luni menţionate salariatul n-a avut nici un cîştig (de exemplu, ca urmare a concediului medical), atunci indemnizaţia se calculează dij cîştigul obţinut pentru zilele lucrate efectiv în luna de incapacitate de muncă.
    Dacă în perioada pentru care se ia cîştigul, salariatul n-a lucrat toate zilele prevăzute în orarulsau, atunci suma medie lunară a premiilor în fiecare din aceste luni se calculează proporţional cu timpul lucrat.
    Modul de calculare a indemnizaţiilor prevăzut de prezentul punct se aplică şi în alte cazuri, cînd mărimea cîştigului depinde de randament, precum şi faţă de salariaţii a căror muncă este retribuită lunar, care primesc premii lunare împreună cu salariul pe lună respectivă.
    28. Dacă în decursul timpului pentru care se ia cîştigul în scopul calculării, salariatului tarifar sau sistemul de retribuire a muncii (în urma tercerii de la retribuirea pe unitate de timp la cea în acord etc.) atunci pentru calcurarea indemnizaţiei se ia cîştiful lui corespunzător pentru timpul de pucru din ziua transferării, schimbării salariului sau a sistemului de retribuire a muncii.
    În cazurile cînd salariatul, din motive întemeiate, n-a avut un cîştig, din care, conform regulilor în vigoare, trebuie calculată indemnizaţia, aceasta se calculează din salariul tarifar (salariul de funcţie) şi din suma medie lunară a premiilor.
    29. Salariaţilor care sînt retribuiţi în acord, indemnizaţia li se stabileşte pe calea împărţirii cîştigului la numărul tuturor zilelor lucrătoare prevăzute de orar pentru perioada de care s-a pus în calcul cîştigul. Totodată, în numărul de zile lucrătoare la care se împarte cîştigul nu se includ zilele de concediu medical, concediul pentru odihnă, sau cel suplimentar, precum şi alte scutiri de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare.
    Dacă salariul mediu zilnic depăşeşte suma unui salariu tarifat zilnic dublu în acord, atunci indemnizaţiile în toate cazurile, în afară de cele de infirmitate de muncă, boală profesională, concediu medical de graviditate şi nastere, se calculează dun suma salariului tarifar dublu.
    Indemnizaţia pentru concediul medical în urma infirmităţii de muncă, îmbolnăvirii profesionale, gravidităţii şi naşterii se calculează din cîştigul real, fără a fi limitată la suma unui salariu tarifar dublu.
    Reieşind din căştigul mediu zilnuc (sau în cazurile respective, din suma salariului tarifar dublu) şi în dependenţă de mărimea indemnizaţiei stabilite în procente faţă de cîştig, se calculează şi indemnizaţia pe o zi.
    Suma generală a indemnizaţiei se stabileşte pe calea înmulţirii indemnizaţiei zilnice cu numărul de zile lucrătoare omise în perioada concediului medical.
    Lucrătorilor sovhozurilor şi ai altor întreprinderi agricole indemnizaţia de concediu medical se plăteşte numai pentru numărul de zile în care aceştia, conform condiţiilor de producţie, ar fi lucrat efectiv. În aceste cazuri numărul de zile de muncă pentru care se plătesc indemnizaţiile conform certificatelor, le stabileşte comisia de asigurare socială, împreună cu administraţia sovhozului sau a altei întreprinderi agricole.
    30. Modificările efectuate în salarii în perioada concediului medical nu se iau în considerare la calcularea indemnizaţiei.
    Dacă s-a efectuat o plată suplimentară la salariul din care s-a calculat indemnizaţia,atunci şi indemnizaţia sporeşte corespunzător.
    31. În cazul cînd incapacitatea de muncă a unei persoane, transferate în urma unei sancţiuni disciplinare la un lucru mai puţin plătit, a survenit după emiterea ordinului (dispoziţiei, deciziei) cu privire la transfer, dar pînă la încadrarea în noua activitate, indemnizaţia pentru zilele cînd această persoană trebuie să execute un alt lucru se calculează din salariul tarifar (salariul de funcţie) de la acest loc de lucru.
    32. Dacă salariarul aflat în funcţia sa de bază nu primeşte un salariu de funcţie (salariu tarifar) complet şi ca urmare lucrează prin cumul la aceeaşi sau la o altă întreprindere, atunci indemnizaţia se calculează din salariul total de la ambele locuri de muncă, dar aceasta să nu depăşească suma unui salariu de funcţie (salariu tarifar) deplin al fimcţiei sale de bază.
    33. Cînd concediul medical a început în perioada înlocuirii unui lucrător temporar absent şi dacă persoanei care înlocuieşte i-a fost stabilit în legătură cu aceasta un salariu de funcţie (salariu tarifar) mai înalt, atunci îndemnizaţia se calculează din acest salariu sporit, dar pe un termen, ce nu depăşeşte ziua pînă în care trebuie să conctituie înlocuitoarea, iar dacă această zi n-a fost stabilită - pînă în ziua cînd lucrătorul care a fost înlocuit şi-a reluat lucrul.
    34. În cazul cînd concediul medical a început în timpul funcţionării şi continuă în perioada suspendării temporare a funcţionării întreprinderii, secţiei, filialei, atunci indemnizaţia pentru timpul suspendării se plăteşte în aceeaşi mărime în care se plăteşte pentru acest timp salariul lucrătorilor cu aceeaşi profesie şi calificare, dar nedepăşeindu-se indemnizaţia pe care lucrătorul în cauză ar fi primit-o conform regulilor generale de calculare a indemnizaţiilor.
    Dacă concediul medical a început în perioada suspendării actitităţii atunci pentru perioada suspendării nu se acordă indemnizaţii.
    Cînd concediul medical (indiferent cînd începe) continuă dulă repunerea în funcţiune a întreprinderii (secţiei, serviciului) sau după lichidarea ei, atunci, începînd din ziua repunerii în funcţiune sau a lichidării, indemnizaţia se plăteşte reieşind din cîştigul pe care salariatul îl avea pînă la suspendarea activităţii întreprinderii.
    35. Dacă salariatul a primit certificat pentru concediu medical în perioada de lucru în raioanele şi localităţile unde au fost stabilite suplimente la salariu, atunci, indemnizaţia pentru incapacitatea de muncă temporară (inclusiv în legătură cu infirmitatea de muncă sau boală profesională) pentru timpul aflării în aceste raioane şi localităţi se calculează fără a se lua în considerare suplimentul.
    Această prevedere nu se aplică la calcularea indemnizaţiilor de graviditate şi naştere.
    36. Lucrătorului care primeşte suplimente la salariu sau are un coeficient sporit la salariu, stabilite pe un anumit termen de aflare temporară într-o anumită localitate, i se4 plăteşte indemnizaţia de concediu medical, luîndu-se în considerare suplimentul sau coeficientul, pînă în ziua în care a fost stabilit acest supliment sau coeficient soprit, ori pînă la plecarea din localitate în legătură cu aflarea temporară cînd acestea i se plăteau.
    37. Învăţătorilor, profesorilor şi educatorilor care lucrează în şcoli, institute de învăţămînt mediu de specialitate, tehnico-profesională şi alte instituţii asimilate acestora ca mod de retribuire a muncii (atît într-o instituţie, cît şi în cîteva), indemnizaţia se calculează din salariul real pentru cadrele didactice.
    Totodată, în salariul real se include plata pentru orele de muncă pedagogică stabilită în schema de salariu de funcţie la momentul începutului concediului medical, suplimentul de plată pentru muncă pedagogică, care nu se consideră cumulare (executarea obligaţiilor de dirigente de clasă, controlul culrărilor în scris ale elevilor, conducerea cabinetelor, instruirii şi practicii de producţie etc.), precum şi retribuirea pentru munca pe ore, legalizată în modul stabilit şi prevăzut de orar. Cadrelor didactice din instituţiile preşcolare, extraşcolare şi alte instituţii pentru copii (atît într-una cît şi în cîteva) pentru calcularea indemnizaţiei li se include salariul pentru sarcina efectivă la toate locurile de muncă precum şi retribuirea suplimentară a muncii pentru altă activitate decît cea prin cumul.
    Suma generală a cîştigului luat în calcul în cazul indemnizaţiilor, exceptînd indemnizaţiile pentru infirmitate de muncă, bolală profesională, graviditate şi naştere, nu trebuie să depăşească un salariu de funcţie dublu sau un salariu tarifar dublu (cel mai înalt pentru categoria respectivă de salariaţi).
    Lucrătorilor cu funcţii de conducere şi altor lucrători menţionaţi în prezentul punct din instituţiile de învăţămînt, preşcolare, extraşcolare şi alte instituţii pentru copii, care concomitent înbină munca de predare sau altă muncă pedagogică în aceeaşi instituţie, indemnizaţia li se calculează din întregul cîştig, inclusiv pentru orele de muncă de predare (pedagogică), dar în toate cezurile, în afară de infirmitatea de muncă, îmbilnăvire profesională, graviditate şi naştere, să nu depăşească suma unui salariu de funcţie dublu.
    38. Rectorilor, profesorilor, şefilor de catedre, şefilor secţiei de învăţămînt şi altor lucrători din rîndurile personalului de conducere şi instructiv-auxiliar al instituţiilor de învăţămînt superior indemnizaţia li se calculează reieşind din salariul de funcţie, fără cîştigul pentru activitatea didactică.
    Corpului profesional-didactic al instituţiilor de învătămînt superior i se calculează indemnizaţiile reieşind din salariul de funcţie fără a lua în considerare suplimentul la salariu pentru exercitarea anumitor atribuţii administrative-gospodăreşti, iar profesorilor, docenţilor şi asistenţilor instituţiilor de medicină - de asemenea fără a se lua în considerare retribuţia pentru activitatea practică în clinici.
    39. Colaboratorilor literari, titulari ai gazetelor, revistelor.
    Agenţiei "Moldova-pres", editurilor de la Radioteleviziunea Naţională, salariul de funcţie al cărora nu depăşeşte patru salarii minime pe lună, indemnizaţia se calculează luîndu-se în considerare recompensele plătite acestora din fondul onorariului al instituţiilor în statele cărora sînt încadraţi ei.
    Membrilor grupurilor de filmare, care participă la crearea filmelor cinema şi cele televizate, salariul de funcţie ale cărora nu depăşeşte patru salarii minime pe lună, indemnizaţia se calculează ţinîndu-se cont de onorariul de regie.
    În acest caz suma totală a cîştigului, reieşind din onorariul literar sau de regie nu trebuie să depăşească suma de patru salarii minime pe lună.
    Recompensa din fondul onorariului litarar se include în cîştigul pe luna în care s-a executat calcului efectiv al acestei recompense.
    Recompensa de regie se ia în calcul în mărimea medie lunară stabilită pe calea împărţirii sumei ei generale, calculate în anul precedent, la 12 luni.
    Pectorilor şi graficienilor netitulari, care sînt angajaţi concomitent la cîteva întreprinderi şi edituri, indemnizaţia li se calculează din cîştigul real de toate locurile de muncă, dar fără să depăşească suma de patru salarii minime pe lună.
    40. Lucrătorilor care primesc salariu de funcţie (salariul tarifar) la îndeplinirea unei anumite norme (artiştii etc.) indemnizaţia, inclusiv de informare de muncă, îmbolnăvire profesională, precum şi de graviditate şi naştere, se calculează din cîştigul mediu din ultimele două luni calendaristice care preced datei de întîş a lunii în care a survenit incapacitatea de muncă, dar nu mai mult decît de două salarii de funcţie (salarii tarifare) pe lună.
    Indemnizaţia se plăteşte o dată pe lună concomitent cu salariul pe a doua jumătate a lunii pentru zilele lucrătoare ale concediului medical, ca suma indemnizaţiei şi a cîştigului în luna respectivă să nu depăşească două salarii de funcţie (salarii tarifare).
    41. În cazul cînd conform condiţiilor de muncă a fost stabilită o retribuţie diferită în diverse perioade ale anului (în afară de membrii echipelor nevelor flotei maritime şi fluviale şi ai flotei de pescuit), atunci indemnizaţia se stabileşte în conformitate cu cîştigul pe care l-ar fi avut salariatul rămînînd la locul de muncă. Dacă concediul medical începe într-o perioadă şi continuă în alta, atunci indemnizaţia calculată din cîştigul pentru perioada a doua se plăteşte începînd de la acelaşi termen din care a fost schimbat salariul lucrătorului. Dacă retribuirea muncii se efectuează în acord indemnizaţia pentru cea de a doua perioadă în cazurile menţionate se plăteşte ca un salariu tarifa al muncitorilor în acord.
    Pentru membrii echipajelor flotei maritime, fluviale şi flotei de pescuit indemnizaţia se calculează din cîştigul real din anul calendaristic care precede anul în care a fost acordat concediul medical. În cazul persoanelor angagate la lucru în acelaşi an, în care le-a fost acordat concediul medical, precum şi a celor care au lucrat mai puţin de un an calendaristic deplin, la calcularea indemnizaţiei se include cîştigul pentru tot timpul de lucru de pînă la ziua cînd a început incapacitatea de muncă.
    Cîştigul mediu zilnic se stabileşte pe calea împărţirii cîştigului din anul precedent la numărul de zile calendaristice din acelaşi an.
    Totodată, din numărul de zile la care se împarte cîştigul anual se exclud zilele declarate zile de sărbătoare şi de odihnă, zilele concediilor medicale, al concediului de odihnă şi celor suplimentare, precum şi zilele de scutire de muncă în cazurile prevăzute de legislaţia în vigoare.
    Dacă cîştigul mediu zilnic depăşeşte suma unui salariu de funcţie zilnic dublu (salariu tarifar zilnic dublu), atunci indemnizaţia, în afara cazurilor de infirmitate de muncă, boală profesională, graviditate şi naştere, se calculează din suma salariului de funcţie (salariului tarifar) dublu.
    Pentru zilele de recuperare însumate indemnizaţia se plăteşte reieşind din salariul de funcţie (salariul tarifar).
    Pentru zilele de concediu medical care au coincis cu perioada aflării echipajelor flotei maritime, al cele fluviale şi ale flotei de pescuit în rezerva neretribuită, indemnizaţiile nu se acordă.
    42. Lucrătorilor, al căror timp de lucru nu poate fi calculat cu precizie (meseriaşi, colectori titulari de produse agricole, materie primă refolosibile şi de alte feluri, colectori de deşeuri alimentare, vînzători din comerţul ambulant şi la domiciliu, agenţi ai întreprinderilor foto, precum şi categorii de lucrători similari) indemnizaţia pentru concediul medical se calculează din cîştigul zilnic mediu pe ultimele 12 luni de lucru. Persoanelor, care au lucrat la întreprinderea în cauză mai puţin de 12 luni, indemnizaţiile li se calculează din cîştigul zilnic mediu pentru tot timpul de lucru de pînă la acordarea concediului medical.
    Cîştigul mediu zilnic se stabileşte pe calea împărţirii cîştigului real obţinut în perioada sus-menţionată la numărul de zile la care se împarte cîştigul nu se includ zilele concediului medical, concediului de odihnă şi ale celor suplimentare, precum şi zilele de scutire de muncă, în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.
    Dacă cîştigul mediu luat pentru calcularea îndemnizaţiei depăşeşte suma unui salariu terifar dublu pe zi sau a unui salariu de funcţie dublu în medie pe zi, atunci în toate cazurile (inclusiv în caz de infirmitate de muncă, boala profesională, concediul de graviditate şi naştere), indemnizaţia se calculează din mărimea salariului de funcţie (tarifar). Totodată, salariul tarifar dublu se determină prin înmulţirea salariului tarifar orar cu 41, suma obţinută fiind împărţită la 7, iar salariul ratifar zilnic sau salariul de zilnic - pe calea înmulţirii salariului tarifar lunar sau a salariului de funcţie cu numărul tuturor zilelor calendaristice ale lunii pentru care se plăteşte indemnizaţia.
    Compensaţia se plăteşte pentru toate zileler calendaristice ale concediului medical într-o astfel de măsură ca suma indemnizaţiei şi a cîştigului în luna respectivă în linii generale să nu depăşească salariul mediu lunar,care se determină pe calea înmulţirii cîştigului zilnic, luat pentru calcularea indemnizaţiei (fără limitarea la suma salariului ratifar dublu pe zi), cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.
    43. Lucrătorii netitulari primesc indemnizaţii pentru intermediul asigurării sociale, dacă au fost angajaţi în baza contractului de muncă.
    Indemnizaţiile pentru lucrătorii netitulari în toate cazurile se calculează din salariul real, dar care nu poate depăşi salariul de funcţie (salariul tarifar) dublu al lucrătorului titular în funcţia şi calificarea respectivă sau salariul maxim (limira) dublu (recompensa dublă), stabilit pentru anumite categorii (împuterniciţi netitulari pentru protecţia drepturilor anumite categorii (împuterniciţi netitulari pentru protecţia drepturilor de autor s.a.). Indemnizaţiile pentru lucrătorii menţionaţi se calculează în conformitate cu regulile prevăzute pentru lucrătorii care sînt retribuiţi în acord.
    Lucrătorii netitulari, cărora nu le-a fost stabilit un orar de lucru indemnizaţiile li se calculează în conformitate cu regulile prevăzute de alineatele unu, doi şi trei ale punctului 42, indemnizaţiile plătindu-se în aşa dom, ca împreună cu cîştigul pe lună cînd a fost acordat concediul medical ele să nu depăşească un salariu de funcţie (salariul tarifar) dublu al lucrătorului titular respectiv sau salariu maxim (limită) slabilit (recompensa dublă).
    Lucrătorilor netitulari retribuiţi pe ore (lucrătorii instituţiilor de învăţămînt, cursurilor, conducătorii de cercuri s.a.), indemnizaţiile li se calculează reieşind din retribuţia pentru o oră şi se plătesc pentru orele de lucru conform orarului la care au lipsit în legătură cu incapacitatea temporară de muncă sau cu concediul de graviditate şi naştere. Suma totală a indemnizaţiei şi cîştigului în luna incapacităţii de muncă în tpate cazurile nu poate depăşi un salariu tarifar (salariu de funcţie) dublu al lucrătorului titular în profesia şi calificarea respectivă.
    44. Avocaţilor şi notarilor indemnizaţiile în baza certificatelor de concediu medical li se calculează în conformitate cu regulile stabilite în punctele 27 şi 29 pentru lucrătorii retribuiţi în acord. Totodată, pentru calcularea indemnizaţiei se ia cîştigul care nu depăşeşte un cîştig mediu pe zi al avocatului sau notarului pentru anul precedent.
    [Pct.44 modificat prin HG1311/07.10.02, MO142/17.10.02 art.1447]
    45. Lucrătorilor angajaţi la creşterea culturilor agricole după sistemul de retribuire în acord şi sistem premial în sovhozuri şi alte întreprinderi agricole indemnizaţii de concediu medical li se plătesc numai atunci cînd munca şi salariile lor sînt ţinute la evidenţă.
    Indemnizaţia lor în toate cazurile, inclusiv cele pentru infirmitate de muncă, boală profesională, precum şi de graviditate şi naştere, se calculează din cîştigul real pentru acest lucru, dar care să depăşească două salarii terifare.
    Cîştigul zilnic mediu pentru calcularea indemnizaţiei se determină pe calea împărţirii cîştigului luat pentru calcularea indemnizaţiei (punctul 27) la numărul zilelor calendaristice de perioada pentru care a fost luat cîştigul. În acest caz din numărul de zile la care se împarte cîştigul se exclud doar zilele de concediu medical.
Indemnizaţia se plăteşte pentru zilele calendaristice.
    Dacă concediul medial început în perioada lucrărilor de îngrijire a culturilor agricole continuă după terminarea acestei activităţi, începînd din ziua perioadei menţionate indemnizaţia se calculează în conformitate cu punctul 41 - din salariul tarifar pentru lucru ce trebuia să-l execute lucrătorul după încheierea acestei perioade.
    Dacă după perioada de îngrijire a culturilor agricole lucrătorul nu trebuie să lucreze, plata indemnizaţiei se suspendă.
    46. Pentru membrii artelurilor de căutători de aur, la calcularea indemnizaţiei, se ie cîştigul obţinut în sezonul spălării şi se împarte la numărul de zile calendaristice din această perioadă. Indemnizaţia se plăteşte concomitent cu salariul, plata definitivă pe sezon, pentru zilele calendaristice ale concediului medical.
    Totodată, cîştigul real, inclusiv în caz de infirmitate de muncă, boala profesională, concediu de graviditate şi naştere, se ia în calcul într-o sumă ce nudepăşeşte un salariu de funcţie dublu sau un salariu terifar dublu al lucrătorului întreprinderii de stat în profesia şi calificarea respectivă.
    Căutătorilor de aur care au ieşit din componenţa artelului pînă a se termina sezonul spălării, indemnizaţia li se calculează din salariul tarifar al lucrătorului întreprinderii de stat în profesia sau calificarea respectivă. Dacă la efectuarea plăţilor definitive pentru sezon cîştigul real al lucrătorului se va dovedi mai mare decît salariul terifar, din care s-a calculat indemnizaţia, aceasta se recalculează.
    47. Indemnizaţia femeilor (fetelor) în casă se calculează din suma unei părţi duble a cîştigului, dar care să nu depăşească salariul de funcţie stabilit pentru personalul de deservire inferior din întreprinderile şi oeganizaţiile de deservire socială a populaţiei în localitatea respectivă.
    48. Muncitorilor şi funcţionarilor trimişi la lucrări agricole să execute lucrări la alte întreprinderi, păstrîndu-li-se la locul de muncă de bază salariul în întregime sau parţial, indemnizaţia pentru concediu medical, care începe în această perioadă, se calculează din cîştigul care-l aveau anterior şi li se plăteşte pe baze generale la locul de muncă de bază.
    49. Pentru elevii şi cursanţii şcolilor, cursurilor (combinatelor de instruire prin cîştig de perfecţionare, de reciclare a cadrelor, precum şi ai institutelor şi facultăţilor de perfecţionare) indemnizaţiile se plătesc pe baze generale, dacă ei au fost recomandaţi la cursuri, în şcoli (institute, facultăţi) de către întreprinderi, iar pentru perioada instruirii li s-a păstrat salariul în întregime sau parţial.
    Indemnizaţiile se calculează reieşind din salariul pîstrat pentru ei în perioada instruirii, fără a se lua în calcul bursa.
    50. Studenţii instituţiilor de învăţămînt superior, elevii instituţiilor de învăţămînt mediu de specialitate, ai instituţiilor de învăţămînt profesional-tehnic, şcolilor de cultură generală, angajaţi pentru timpul practicii de producţie la locul de muncă sau funcţii plătite, pentru zilele de concediu medical care coincid cu timpul practicii sînt angajaţi cu indemnizaţii la locul unde îşi fac practica, pe baze generale, dar numai pînă la ziua în care se încheie practica de producţie.
    Membrii detaşamentelor studenţeşti din rîndurile celor enumeraţi în alineatul unu al prezentului punct, organizate pentru a perticipa la lucrări pe şantiere de construcţie şi în alte ramuri ale economiei naţionale în cazul survenirii incapacităţii de muncă temporară în perioada de lucru în detaşament, sînt asiguraţi cu indemnizaţie care li se calculează din salariul ce-i primesc în detaşament şi li se plăteşte la locul de muncă în termenele prevăzute pentru lucrătorii sezonieri şi cel angajaţi temporare.
    Studenţilor din instituţiile de învăţănînt superior, elevilor din instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate, din şcolile de cultură generală, trimişi la lucrări fără a fi organizaţi în detaşamente studenţeşti, indemnizaţiile li se calculează din cîştigul primit de ei. În toate cazurile, inclusiv infirmitatea de muncă, indemnizaţiile se plătesc la locul de lucru pentru perioadele concediului medical care coincid cu timpul lucrărilor menţionate.
    51. Pentru persoanele care au absolvit o instituţie de învăţămînt superior saqu mediu de specialotate, aspirantura sau o instituţie de învăţămînt profesional-tehnic şi au fost repartizate la lucru în modul stabilit de lege, mărimea indemnizaţiei se stabileşte conform regulilor generale, aceasta fiind calculată reieşindu-se din salariul de funcţie (salariul tarifar) conform funcţiei (lucrului) la care au fost repartizaţi.
    52. Persoanelor condamnate la lucrări de corecţie indemnizaţia li se acordă pe baze generale. Totodată, persoanelor care îşi ispăşesc această pedeapsă la locul de muncă anterior, primesc indemnizaţia în mărimi stabilite conform vechimii în muncă pe care o aveau la începutul ispăşirii acestei pedepse.
    Indemnizaţiile pentru concediul medical acordate persoanelor menţionate se calculează din cîştig, cu excepţia reţinerilor fixate prin sentinţa judecăţii.
    53. Foştilor militari, a căror incapacitate de muncă a început după eliberarea din serviciu, indemnizaţia li se acordă conform hotărîrii serviciilor respective ale Fondului Social al Republicii Moldova.