HGM212/1995
ID intern unic:  295961
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 212
din  04.04.1995
despre aprobarea Regulilor de comercializare cu amănuntul
a băuturilor alcoolice
Publicat : 13.05.1995 în Monitorul Oficial Nr. 25-26     art Nr : 193
    MODIFICAT
    HG51 din 16.01.13, MO15-17/22.01.13 art.89   
    HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.2001 art 944
    HG342 din 21.06.96, MO52-53/08.08.96 art.438

    NOTĂ:
    în tot textul sintagma "subdiviziunile teritoriale ale serviciului de stat de supraveghere sanitaro-epidemiologică" se substituie prin sintagma "centrele de medicină preventivă"
    în denumire şi în tot textul hotărîrii şi Regulilor de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice cuvintele "băuturile alcoolice" se substituie prin cuvintele "producţiei alcoolice" la cazul respectiv;
    în tot textul hotărîrii şi Regulilor de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice cuvintele "primăriile oraşelor şi comitetele executive" se substituie prin cuvintele "primăriile municipiilor, oraşelor, comunelor (satelor)" la cazul respectiv;


    În conformitate cu Legea nr. 1453-XII din 25 mai 1993 "Cu privire la protecţia consumatorilor" (Monitorul, 1993, nr. 10, art.281) şi cu Legea viei şi vinului nr. 131-XIII din 2 iunie 1994 (Monitorul Oficial, 1994, nr.3, art. 28) şi în scopul reglementării stricte a comerţului cu băuturi alcoolice, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă Regulile de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice (se anexează).
    2. Se stabileşte că sînt în drept să comercializeze băuturi alcoolice prin reţeaua staţionară de untăţi alimentare şi mixte ale comerţului cu amănuntul şi alimentaţiei publice cu suprafaţa comercială mai mare de 20 m2, numai agenţii economici care dispun de licenţe pentru dreptul de comercializare a producţiei alcoolice şi care aplică maşini de casă şi control cu memorie fiscală conform regulamentului stabilit numai agenţii economici, care dispun de licenţe pentru vînzrea băuturilor alcoolice, şi care aplică maşini de casă şi control conform regulamentului în vigoare.
    [Pct.2 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art. 944]
    3. Se interzice desfacerea prin reţeaua comerţului cu amănuntul a alcoolului alimentar , inclusiv celui de import, de vin, alcoolului etilic, producţiei alcoolizate cu destinaţie farmaceutică, alcoolului etilic rectificat, brut sau rectificat din materii prime nealimentare (sintetizat prin hidroliză), a vinurilor brute alcoolizate din fructe şi pomuşoare, precum şi a vinurilor şi băuturilor falsificate fabricate din must de struguri, vinuri sau produsele vinicole secundare.
    [Pct.3 în redacţia HG342 din 21.06.96]
    [Pct.3 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]

    4. Primăriile municipiilor, oraşelor, comunelor (satelor), raionalelor vor reglementa comerţul cu băuturi alcoolice şi vor elibera agenţilor economici licenţe de stat pentru desfacerea acestor băuturi, precum şi pentru desfăşurarea comerţului cu amănuntul şi activităţilor în sfera alimentaţiei publice în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare.
    [Pct.4 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    5. Se declară nulă hotărîrea Sovietului Miniştrilor al R.S.S. Moldoveneşti nr. 177 din 30 mai 1985 "Cu privire la măsurile pentru combaterea beţiei şi alcoolismului, lichidarea practicii de fabricare a basamacului".

    Prim-ministru
    al Republicii Moldova                           Andrei SANGHELI


R E G U L I L E
de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice

I. Dispoziţii generale
    1. Prezentele Reguli de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice (în continuare - Regulile) stabilesc cerinţele principale faţă de vînzătorii ce comercializează băuturi alcoolice de producţie naţională şi de import şi sînt obligatorii pentru toţi agenţii economici cu orice formă de proprietate, care vînd atare mărfuri prin reţeaua conmerţului cu amănuntul, potrivit contractului de cimpărare-vînzare.
    2. Comercializarea băuturilor alcoolice se efectuiează prin reţeaua staţionară a întreprinderilor alimentare şi mixte ale comerţului cu amănuntul şi alimentaţiei publice cu suprafaţa comercială mai mare de 20 m2 şi aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală, conform regulamentului stabilit, folosindu-se maşinile de casă şi control conform regulamentului în vigoare,
    Lista întreprinderilor alimentaţiei publice care deservesc nunţi, solemnităţi jubiliare, deservesc ceremonii ritualice, se stabileşte de către organele administraţiei publice locale, de comun acord cu centrele de medicină preventivă.
    [Pct.2 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    3. Pentru a comercializa băuturi alcoolice agenţii economici trebuie să dispună de licenţe de stat pentru desfacerea băuturilor alcoolice
    [Pct.3 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    4. Fiece vînzător este obligat să cunoască şi să aibă la dispoziţie regulile sanitare în vigoare şi documentaţia tehnico-normativă, care îi sînt necesare pentru exercitarea îndatoririlor sale, şi să respecte prevederile acestora.
    5. Sînt admise spre vînzare numai producţiei alcoolice, calitatea cărora este conformă cu cerinţele obligatorii de calitate şi ale documentaţiei normative, precum şi băuturile care au certificate de calitate, eliberate de producător. Vînzătorul coniacului, şampaniei şi băuturilor alcoolice trebuie să dispună, pentru fiecare denumire de produs, în plus la documentaţia însoţitoare privind transportarea şi sortimentul mărfurilor, confirmată prin semnătura şi ştampila producătorului, şi de certificatul obligatoriu de conformitate eliberat de organele de certificare, acreditate în modul stabilit, iar pentru producţiile alcoolice de import - şi de certificatul de inofensivitate, întocmit de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în caz de necesitate.
    Acestă informaţie trebuie să fie pusă la dispoziţia cumpărătorului, la prima lui cerere. Totodată, cumpărătorul este în drept să verifice corectitudinea stabilirii preţului en-detail al mărfii.
    [Pct.5 modificat prin HG51 din 16.01.13, MO15-17/22.01.13 art.89]
    6. Se admite desfacerea în reţeaua comerţului cu amănuntul a următoarelor tipuri de producţie alcoolică (producţie alimentară avînd concentraţia de alcool etilic mai mare de 1,5% în volum)", certificată în modul stabilit: rachiu, lichior, coniac, balsam, vin din struguri, băuturi naţionale tari, şampanie, vinuri spumoase şi spumante şi altor băuturi alcoolice de import.
    Vînzarea prin reţeaua comerţului cu amănuntul a altor tipuri de producţie ce conţine alcool (alcool alimentar, inclusiv de import, alcool etilic, producţie alcoolizată, farmacopeică, alcool etilic rectificat, brut sau fabricat din materii prime nealimentare (sintezat prin hidriliză) şi vinuri brute alcoolizate din fructe şi pomuşoare este interzisă.
    [Pct.6 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    7. Agenţii economici vor comercializa cu amănuntul băuturi alcoolice:
    înmuteliate şi turnate, pentru consum în afara unităţii comerciale;
    la pahar, cu consumarea pe loc;
    în restaurante, cafenele, baruri, în reţeaua specializată de întreprinderi din alimentaţia publică;
    în cafenele de vară, minicafenele şi pavilioane, care dispun de săli comerciale cu suprafaţa comercială mai mare de 20 m2 (numai comercializarea vinului din struguri, coniacului, şampaniei, lichiorului, balsamului, aperitivelor);
    în cantinele unităţilor de producere - în cazul organizării nunţilor, solemnităţilor jubiliare, ceremoniilor ritualice.
    [Pct.7 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    8. Se interzice vînzarea băuturilor alcoolice:
    fără marcaj distinct care să permită determinarea expresă a întreprinderii producătoare;
    cu termen de utilizare expirat;
    recepţionate de la un producător sau furnizor angrosist, care nu dispune de licenţa de stat pentru producerea şi comercializarea băuturilor alcoolice;
    în încăperi neutilate şi neadaptate pentru păstrarea şi vînzarea lor;
    persoanelor care nu au atins vîrsta de 16 ani;
    de către persoanele care nu au atins vîrsta de 18 ani;
    prin reţeaua de comerţ ambulant (cărucioare, cisterne, autoremorci, autovehicule etc.), în chioşcuri, pavilioane şi în alte puncte de comerţ, care nu au spaţiu comercial cu o suprafaţă de cel puţin 20 m2, în instituţii de învăţămînt, medicale, preşcolare şi în alte instituţii de educaţie, în cămine pentru elevi şi studenţi, la întreprinderile şi la şantierele de construcţii şi reparaţii, în întreprinderile comerciale din apropierea instituţiilor preşcolare şi de învăţămînt pentru copii (aflate în raza a 50 m de la ele), în construcţiile sportive şi pe teritoriul aferent acestora, pe terenurile sportive, în ospătării dietetice şi în cafenele pentru copii, în locuri de comerţ pentru copii şi adolescenţi, în sediile autorităţilor publice, cu excepţia obiectelor staţionare de alimentaţie publică, în preajma edificiilor de cult religios în raza stabilită de autorităţile administraţiei publice locale, de comun acord cu reprezentanţii cultelor respective, în cimitire, penitenciare, cazărmi şi arsenale, în întreprinderile de transport public în magazinele cu profil nealimentar (cu excepţia magazinelor universale, caselor comerciale şi magazinelor care comercializează mărfuri în regim duty-free contra valută convertibilă);
nemarcate cu ştampila întreprinderii respective de alimentaţie publică.
    [Pct.8 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
II. Recepţionarea şi păstrarea băuturilor alcoolice
    9. Producţiei alcoolice, calitatea şi ambalajul cărora sînt conforme cu cerinţele obligatorii ale documentaţiei tehnico-normative în vigoare în Republica Moldova, pot fi recepţionate numai la prezentarea certificatului de calitate şi a celui de conformitate (precum şi a certificatului de inofensivitate, în caz de necesitate - pentru producţiile alcoolice de import) eliberate în modul stabilit, şi a mostrei-etalon a produsului în cauză, ambalată într-o sticlă sigilată conform prescripţiilor documentelor normative în vigoare.
    [Pct.9 modificat prin HG51 din 16.01.13, MO15-17/22.01.13 art.89]
    10. Sticla cu băutură alcoolică va avea aplicată o etichetă tipărită conţinînd următoarele specificări: emblema comercială şi denumirea întreprinderii producătoare, denumirea băuturii, tăria băuturii, volumul sticlei în litri, conţinutul de zahăr în procente (cu excepţia rachiului, vinului sec, şampaniei şi coniacului), anul recoltei (pentru vinurile maturate) data îmbutelierii, precum şi indicarea STAS-ului normativ de producţie.
    11. Producţia alcoolică se recepţionează conform calităţii şi cantităţii, aspectului şi designului înmutelierii şi ambalajelor (modul de astupare, etichetare, sigilare, marcare etc.).
    12. Se interzice recepţionarea producţiei alcoolice în cazul în care:
    furnizorul producţiei nu dispune de licenţa corespunzătoare;
    lipsesc certificatul de calitate şi certificatul de conformitate;
    producţia nu este marcată în modul stabilit;
    calitatea producţiei nu corespunde documentaţiei normative, precum şi altor acte normative;
    producţia conţine alcool etilic fabricat din materie primă nealimentară sau adaosuri interzise pentru fabricarea ei;
    în documentele de însoţire nu este indicat posesorul;
    producţia nu este însoţită de documente care confirmă legalitatea fabricării şi circulaţiei ei.
    [Pct.12 în redacţia HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    13. Agenţii economici sînt obligaţi să respecte regimul de păstrare a băuturilor alcoolice stabilit prin standarde de stat.
III. Pregătirea pentru vînzare şi vînzarea
băuturilor alcoolice
    14. Înainte de a introduce producţia alcoolică în sala comercială, vînzătorul este obligat să verifice calitatea lor după aspectul exterior.
    15. El va pregăti minuţios marfa pentru vînzare (va dezambala şi va şterge de ptaf sticlele) şi o va expune în vitrinele interioare şi pe politeţe pentru etalarea sortimentului în poziţie verticală, cu eticetele spre cumpărători.
    16. Nu se admite punerea în vînzare a băuturilor alcoolice în sticle fără etichete, murdare (pe dinăuntru sau pe dinafară), cu semne evidente de defecte (ştirbituri la gît, crăpături), cu dopul deteriorat, aspect tulbure, avănd gust şi miros străin ori sedimente (cu excepţia vinurilor de enotecă).
    17. La vînzarea băuturilor alcoolice vînzătorul este obligat să fixeze pe mostrele mărfii scoase în vînzare etichete de preţuri cu denumirea băuturii şi preţul ei, inclusiv preşul recipientului şi ambalajului. În cazul desfacerii vinului turnat sau la pahar, pe eticetă se va indica denumirea băuturii şi preţul pentru 1 litru şi 0,1 litru.
    La întreprinderile alimentaţiei publice listele de preţuri pentru producţia alcoolică vor include în mod obligatoriu denumirea băuturii, volimul sticlei, preţul unei sticle întregi, precum şi costul a 100 sau 50 grame de băutură (în cazul băuturilor alcoolice).
    18. Producţia alcoolică se comercializează la preţuri libere, stabilite în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    19. Locurile de lucru ale vînzătorilor, bufetierilor, barmanilor şi altor persoane, care practică vînzarea băuturilor alciilice turnate sau la pahar, vor fi ditate cu utilajele comerciale cuvenite, cu recipiente (vase) de măsurat şi veselă aferente.
    20. Producţia alcoolică vîndute nu pot fi restituite unităţii comerciale sau schimbate. În cazul cînd se stabileşte ca se comercializează băuturi alcoolice falsificate falsificate contrafăcute sau necalitative, vînzătorul este obligat să schimbe, la cererea cumpărătorului, marfa neconformă pe una de calitatea cuvenită sau să restituie cumpărătorului suma plătită, dacă deficieţele de calitate ale băuturilor alcoolice au fost depistate în limitele termenului de utilitate stabilit.
    Prejudiciul cauzat vieţii şi sănătăţii consumatorului în urma desfacerii, din vina vînzătorului, a băuturilor alcoolice necalitative în limitele termenului lor de utilizare urmează să fie recuperat în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia comsimatorilor.
    [Pct.20 modificat prin HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    21. Salariaţii întreprinderilor care comercializează băuturi alcoolice sînt supuşi controlului medical în modul stabilit.
VI. Controlul asupra respectării prezentelor Reguli
    22. Vînzătorii, conducătorii şi alte persoane cu funcţii de răspundere din întreprinderile de comerţ cu orice forme organizaţional-juridice poartă răspundere pentru încălcarea prezentelor Reguli şi pentru comercializarea băuturilor alcoolice falsificate şi necalitative în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    Măsurile de sancţionare pentru încălcările comise, suspendarea sau retragerea licenţei pentru comercializarea cu amănuntul a producţiei alcoolice se aplică în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    [Pct.22 alineat în redacţia HG890 din 28.08.01, MO108/06.09.01 art 944]
    23. Controlul asupra respectării prezentelor Reguli îl exercită în modul stabilit organele de stat împuternicite cu atare competenţe.