HGM362/1993
ID intern unic:  296199
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 362
din  11.06.1993
privind aprobarea Regulamentului asupra modului şimărimilor de recuperare
a cheltuielilor de întreţinere pentru personalul flotant din unităţile de telecomunicaţii,
transport feroviar, fluvial, auto şi cele de deservire a şoselelor, reţelelor electrice

şi de gaze,precum şi a cheltuielilor de deplasare în raza sectoarelor deservite de acesta
Publicat : 30.06.1993 în Monitorul Oficial Nr. 006     Promulgat : 11.06.1993     Data intrarii in vigoare : 30.06.1993
Modificat
HG435/14.04.03, MO76/22.04.03 art.468
Hot. Guv nr.632 din 24.08.94
   Guvernul Republicii Moldova h o t ă r ă ş t e:
   1. Se aprobă Regulamentul asupra modului şi mărimilor de recuperare a cheltuielilor  de întreţinere pentru personalul flotant din unităţile de telecomunicaţii,  transport feroviar, fluvial, auto şi cele de deservire a  şoselelor, reţelelor electrice şi de gaze, precum şi a  cheltuielilor de deplasare în raza sectoarelor deservite de acesta, conform anexei.
   2. Listele profesiilor,   funcţiilor  şi  categoriilor  de  personal, cărora  li se plătesc suplimente şi modul în care se vor efectua plăţile se  stabilesc de către ministerele (departamentele de stat)  respective, în  conformitate  cu  prezentul  regulamnet,  fiind  puse  de  acord  cu ministerul  muncii  şi  Protecţiei  Sociale  şi  Federaţia  Sindicatelor Independente din Moldova.
   3. Se abrogă  hotărîrea  Sovietului  Miniştrilor al R.S.S.M.  din  25 ianuarie  1983  nr.30  "Cu privire la  aprobarea  Listelor  profesiilor, funcţiilor şi categoriilor lucrătorilor transportului fluvial, cărora li se  plătesc  adaosuri  pentru  lucrul  efectuat  permanent  în  procesul deplasării,  precum  şi deplasările de serviciu în limitele  sectoarelor care le deservesc" (Veştile R.S.S.M., 1983, nr.2, art.15).
             Prim-viceprim-ministru
             al Republicii Moldova                 Nicolae ANDRINATI
Aprobat
prin hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 11 iunie 1993 nr.362
R E G U L A M E N T
asupra modului şi mărimilor de recuperare a cheltuielilor
de întreţinere pentru personalul flotant din unităţile de
telecomunicaţii, transport feroviar, fluvial, auto şi cele
de deservire a şoselelor, reţelelor electrice şi de gaze,
precum şi a cheltuielilor de deplasare în raza sectoarelor
deservite de acesta
   1. Pentru recuperarea  cheltuielilor  de întreţinere  a  personalului flotant, precum şi în cazul deplasărilor de serviciu în raza sectoarelor deservite  de  acesta,  se plătesc adaosuri în procente la  salariul  de funcţie  sau  cel tarifar lunar al lucrătorului (fără a se ţine cont  de corficienţi,  adaosuri, suplimente, alte plăţi suplimentare de stimulare şi compensare pentru fiecare 24 ore în următoarele mărimi:
   1,5% - pentru efectuarea lucrului în procesul călătoriei, 3% - pentru deservirea    trenurilor   de   pasageri,   poştale   şi   de    bagaje, vagoanelor-restaurant (cafenea-bufet) şi vagoanelor poştale în trenurile de pasageri;
   20% din salariul   de  funcţie  lunar  (salariul  tarifar)  -  pentru personalul  flotant  şi  cel  aflat în  deplasări  în  raza  sectoarelor deservite în permanenţă, dacă durata muncii în condiţii flotante este de 12  şi  mai  multe zile în lună şi durata fiecărei  deplasări  depăşeşte durata  unei zile de lucru normale şi 1,5% din salariul de funcţie lunar (salariul  tarifar, dacă personalul se află în condţiile menţionate  mai puţin de 12 zile pe lună cu condiţia revenirii zilnice după efectuarea lucrărilor la locul permanent de muncă şi de trai (în ambele cazuri).
[Pct.1 al. 3modificat prin HG435/14.04.03, MO76/22.04.03 art.468]
[Pct.1 al. 3modificat prin HG435/14.04.03, MO76/22.04.03 art.468]
20% din salariul   de  funcţie  lunar  (salariul  tarifar)  -  pentru personalul  flotant  şi  cel  aflat în  deplasări  în  raza  sectoarelor deservite în permanenţă, dacă durata muncii în condiţii flotante este de 12  şi  mai  multe zile în lună şi durata fiecărei  deplasări  depăşeşte durata  unei zile de lucru normale şi 1,5% din salariul de funcţie lunar (salariul  tarifar, dacă personalul se află în condţiile menţionate  mai puţin de 12 zile pe lună.
În cazul deplasărilor de serviciu fără revenirea zilnică după efectuarea lucrărilor la locul permanent de lucru şi de trai,  lucrătorilor detaşaţi pentru executarea lucrărilor de întreţinere tehnică, reparaţie, ajustare şi încercări ale utilajului în raza sectoarelor deservite, pentru fiecare zi calendaristică de aflare la locul de efectuare a lucrărilor se plăteşte un spor la salariu în schimbul diurnelor în mărime de 50 % din salariul tarifar (salariul de funcţie) calculat pentru o zi calendaristică, dar care să nu depăşească cuantumul diurnei calculat în mod similar pentru deplasările de serviciu. Sporurile menţionate nu se includ în cheltuielile pentru retribuirea muncii angajaţilor.
[Al. 4 introdus prin HG435/14.04.03, MO76/22.04.03 art.468 al. 4 devine 5]
   Mărimile adaosului  la  salariul de funcţie (tarifar),  prevăzute  de prezentul  Regulament  sînt  minime. Întreprinderile,  organizaţiile  şi instituţiile  pot  stabili un nivel sporit al adaosului, însă  în  toate cazurile  mărimea  acestuia nu trebuie să depăşească  cuantumul  diurnei (plătit pentru deplasările de serviciu), calculate pentru un lucrător pe zi conform legislaţiei în vigoare.
   2. Adaosul în  mărime de 1,5 sau 3% pentru fiecare 24 ore se plăteşte din  momentul  plecării lucrătorului pînă la reîntoarcerea  acestuia  la locul  de  bază al întreprinderii (organizaţiei) în care  este  angajat.
Totodată,   timpul  aflării  lucrătorului  în  deplasare  (cu   excepţia lucrătorilor  care  deservesc terenurile suburbane), dacă el  constituie peste 12 ore, dar nu depăşeşte 24 ore, se echivalează cu 24 ore.
   Adaosul indicat   se   plăteşte  conducătorilor,  specialiştilor   şi funcţionarilor  secţiilor de linie ale organizaţiilor economice a căilor ferate  pentru  24  ore  incomplete atunci  cînd  durata  deplasării  în decursul  a  două  zile calendaristice depăşeşte 12 ore,  în  acest  caz adaosul se calculează ca pentru 24 ore.
   3. Pentru muncitorii,  cărora li se stabilesc salarii tarifare pe oră sau  pe  zi, mărimea adaosului se determină prin  înmulţirea  salariului tarifar  orar  la  numărul mediu de ore lucrătoare în lună,  iar  pentru determinarea  salariului  tarifar  pe  zi - la  numărul  mediu  de  zile lucrătoare pe lună (25,4).
   4. Lucrătorilor  care,  în conformitate cu punctul 1  al  prezentului Regulament,  beneficiază de adaosuri, nu li se plătesc diurne  prevăzute pentru deplasare.
   5. În cazul lucrărilor  cu caracter flotant, precum şi a deplasărilor în raza sectoarelor deservite, în situaţii excepţionale, cînd lucrătorul este  nevoit  să staţioneze în drum sau în punctele sectorului  deservit pentru  durata mai mare de 24 ore, fără beneficiere de spaţiu de  cazare gratuit,   cheltuielile  pentru  închirierea  spaţiului  de  cazare   se recuperează în mărimile stabilite de Guvern.
   6. Plata adausurilor,   prevăzute   în  punctul  1   al   prezentului Regulament  se  efectuează şi pentru zilele incapacităţii  temporare  de muncă  pentru  care a fost eliberat buletinul medical în  afara  locului permanent de trai.
   7. Adaosul stabilit  în mărime de 20% nu se calculează pentru  timpul aflării  în  deplasare, concediu şi pentru zilele în care  salariatul  a lipsit nemotivat.
   8.  Suplimentele   plătite   în  mărimile  prevăzute   de   prezentul Regulament nu se iau în considerare la calcularea salariului mediu şi la calcularea  cotizaţiilor  pentru  asigurări  sociale  de  stat  şi  sînt neimpozabile, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
[Alin.1 pct.8 în redacţia Hot. Guv nr.632 din 24.08.94]
   Totodată, acest   adaos  nu  se  include  în  calcul  la   stabilirea cheltuielilor  legate de retribuirea muncii, care se iau în  considerare la calcularea beneficiului supus impozitului.
   9. Limitele sectoarelor   deservite   de  lucrător,  precum  şi   ale sectoarelor de deservire, reparare şi exploatare a liniilor de transport electric  şi  relelelor  electrice se stabilesc  de  către  conducătorul întreprinderii de comun acord cu organele sindicale.
   10. Prezentul Regulament nu se extinde asupra lucrărilor care primesc plata  soldei  de  campanie, adaosuri pentru lucrul cu  caracter  mobil, alimentare  gratuită  sau drepturi băneşti în locul acesteia, precum  şi asupra  lucrătorilor  brigăzilor  de  locomotive  şi  ai  brigăzilor  de conductori din transportul feroviar.