HGM423/1992
ID intern unic:  296285
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 423
din  23.06.1992
cu privire la asigurarea cu producţie alimentară a
consumatorilor speciali
Publicat : 30.06.1992 în Monitorul Oficial Nr. 0

    MODIFICAT
   
HG21 din 23.01.17, MO24-29/27.01.17 art.59
    HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997
   
HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013
    HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03 art.1087
    HG566 din 01.09.92, MO9/30.09.92



    NOTĂ:
   
În hotărîre:
    pe tot parcursul textului, cuvintele „Economiei şi” se exclud prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997
    pe parcursul întregului text al Hotărîrii Guvernului nr.423 din 23 iunie 1992 „Cu privire la asigurarea cu producţie alimentară a consumatorilor speciali” şi al anexelor la aceasta (Monitor, 1992, nr.6), cu modificările şi completările ulterioare:
    1) cuvintele „Departamentul Trupelor de Grăniceri”, la orice formă gramaticală, se exclud;
    2) cuvintele „Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei”, la orice formă gramaticală, se substituie prin cuvintele „Centrul Naţional Anticorupţie”, la forma gramaticală corespunzătoare prin HG925 din 12.12.12, MO270-272/25.12.12 art.1013
    în tot textul hotărîrii şi anexelor sintagma "Ministerul Securităţii Naţionale" se substituie prin sintagma "Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Departamentul Trupelor de Grăniceri, Serviciul Protecţie şi Paza de Stat", la cazul respectiv prin HG1040 din 26.08.03, MO191/05.09.03 art.1087





    Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă raţiile alimentare pentru militarii Forţelor Armate şi organelor securităţii statului, efectivul de trupă şi corpul de comandă ale organelor afacerilor interne, sistemului penitenciar şi colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi normele de hrană pentru animale, prevăzute în schema organelor securităţii statului, organelor afacerilor interne şi sistemului penitenciar, conform anexelor nr. 1-6.
    [Pct.1 în redacţia HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03 art.1087]
    2. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Serviciul Protecţie şi Paza de Stat, Departamentul Instituţiilor Penitenciare vor prezenta anual Ministerului Finanţelor calculele privind volumul necesar de produse alimentare.
    [Pct.2 modificat prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]
    [Pct.2 modificat prin HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03 art.1087]
    [Pct.3 -4 abrogate prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]
   
5. Se permite Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Serviciul Protecţie şi Paza de Stat, Departamentului Instituţiilor Penitenciare:
    să asigure alimentarea efectivului, care are dreptul să primească produse alimentare după raţii diverse, conform unei raţii unice, în caz că aplicarea raţiilor diverse sete imposibilă din motive de cantonament sau executare a sarcinilor stabilite;
    să plătească cursanţilor, studenţilor şi elevilor instituţiilor de învăţămînt, care au dreptul să primească produse alimentare din contul statului, diurnele pentru călătorie pe durata deplasării şi aflării în punctele de destinaţie.
    [Pct.5 modificat prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]
    [Pct.5 modificat prin HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03, art.1087]
   
6. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Serviciul Protecţie şi Paza de Stat, Departamentul Instituţiilor Penitenciare se învestesc cu dreptul:
    [Pct.6 modificat prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]
    [Pct.6 modificat prin HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03, art.1087]
  
  1) să stabilească modul de aplicare a raţiilor alimentare şi normelor calculate de cheltuire a mijloacelor băneşti pentru alimentare;
    2) să stabilească, de comun acord cu Ministerul Finanţelor:
    tainuri de hrană rece (raţii alimentare) pentru efectivul de trupă şi de comandă în cazurile cînd pregătirea hranei calde conform normelor stabilite prin prezenta hotărîre este imposibilă;
    normele de substituire a unor produse prin altele la distribuirea raţiilor alimentare contingetului care are dreptul să primească produse alimentare din contul statutului;
    3) să stabilească:
    raţii alimentare provizorii pentru efectivul care execută sarcini operative unice, precum şi în caz de calamităţi şi alte situaţii execepţionale;
    un adaos la hrana persoanelor ce au statură de 190 cm şi mai mult în limitele a jumătate din raţia stabilită pentru ei;
    ordinea de asigurare cu hrană dietetică.
    7. Se preconizează că persoanelor din efectivul de trupă şi de comandă al organelor afacerilor interne, detaşate în modul stabilit în ministere, departamente şi în întreprinderi din subordonarea lor, în alte instituţii şi organizaţii, fiind încadrate în schemele Ministerului Afacerilor Interne şi salarizate în modul stabilit pentru efectivul de trupă şi de comandă al organelor afacerilor interne, li se menţine dreptul de a primi (de rînd cu ultimii) raţia alimentară.
    [Pct.7 modificat prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]
  
  8. Se aprobă raţia alimentară pentru elevii liceelor militare conform anexei nr. 7 şi se pune în aplicare cu începere de la 1 septembrie 1992.
    [Pct. 8 introdus prin HG566 din 01.09.92, MO9/30.09.92]

    Prim-ministru
    al Republicii Moldova                      VALERIU MURAVSCHI

Anexa nr. 1
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
Raţia nr.1 (raţia militară generală)
Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
1 2
Pîine din făină de secară decorticată  
în amestec cu făină de grîu de calitatea I   350
Pîine albă din făină de grîu de calitatea I 400
Făină de grîu calitatea II   10
Crupe diverse 120
Paste făinoase 40
Carne 200
Peşte 120
Grăsimi animale topite, margarină 20
Ulei vegetal 20
Unt de vacă 30
Lapte nesmîntînit 100
Ouă de găină (buc. pe săptămînă)   4
Zahăr 70
Sare alimentară 20
Ceai 1,2
Piper 0,3
Praf de muştar 0,3
Foi de dafin 0,2
Oţet 2
Pastă de roşii 6
Cartofi şi legume   - total 900
inclusiv:  
cartofi 600
varză 130
sfeclă   30
morcov 50
ceapă   50
castraveţi, roşii, murături, verdeţuri 40
Sucuri de fructe şi pomuşoare 50
Concentrat de jeleu din extracte de fructe şi pomuşoare 30
Fructe uscate 20

Notă:
Conform prezentei raţii, din contul statului şînt asiguraţi militarii Forţelor Armate şi ai organelor securităţii statului, efectivul de trupă şi corpul de comandă ale organelor afacerilor interne, sistemului penitenciar şi colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie

    [Nota în redacţia HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03, art.1087]

Anexa nr.2
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din 23
iunie 1992 nr. 423
Raţia nr.2 ( raţia de zbor)

Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
1 2
Pîine din făină de secară şi grîu 200
Pîine din făină de grîu 300
Făină de rgîu calitatea I 60
Crupe diverse 30
Orez 30
Paste făinoase 40
Carne 300
Carne de pasăre 50
Cîrnaţ semiafumat şi carne afumată 25
Peşte 90
Grăsimi animale topite, margarină 10
Ulei vegetal   20
Unt de vacă 60
Lapte 200
Smîntînă 30
Brînză de vacă 30
Lapte nesmîntînit condensat cu zahăr 20
Brînză închegată 15
Ouă de găină, buc. 1
Zahăr 80
Sare alimentară 25
Ceai 1
Cafea naturală 2,5
Foi de dafin 0,2
Piper 0,3
Praf de muştar   1
Oţet 2
Pasta de roşii 10
Cgohmală de cartofi 5
Gelatină sau agar alimentar 0,5
Drojdii de panificare uscate sau presate 0,5
Cartofi şi legume - total 900
    inclusiv:  
cartofi 550
varză 120
sfeclă   30
morcov 40
ceapă 50
castraveţi, roşii, legume rădăcinoase, verdeţuri 110
Fructe uscate 20
Extracte de legume şi pomuşoare 3

Notă: Militarilor din efectivul de zbor, care efectuiează zboruri pe avioane reactive, turboreactive şi turbopropulsoare, li se adaugă zilnic: 15 g ciocolată, 200 g fructe proaspete sau 200 g sucuri de fructe şi pomuşoare şi 50 g compot din fructe şi pomuşoare.

Anexa nr. 3
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
Raţia nr. 3
de alimentare a cursanţilor şi elevilor instituţiilor de învăţămînt
ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării şi

Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova,
Serviciului Protecţie şi Paza de Stat
, Departamentului
Instituţiilor Penitenciare

Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
1 2
Pîine din făină de secară decorticată în  
amestec cu făună de grîu de calitatea I 350
Pîine albă din făină de grîu de calitatea I   400
Făină de grîu calitatea II 10
Crupe diverse 120
Paste făinoase 40
Carne 200
Peşte 120
Grăsimi animale topite, margarină 10
Ulei vegetal 15
Unt de vacă   50
Lapte nesmîntînit 100
Ouă de găină (buc. pe săptămînă) 4
Zahăr 70
Sare alimentară 20
Ceai   1,2
Foi de dafin 0,2
Piper 0,3
Praf de muştar 0,3
Oţet 2  
Pastă de roşii 6
Cartofi şi legume - total 900
inclusiv:  
cartofi 600
varză 130
sfeclă 30
morcov 50
ceapă 50
castraveţi, roşii, murături, verdeţuri 40
Sucuri de fructe şi pomuşoare 50
Concentrat de jeleu din extracte de fructe şi boabe 30
Fructe uscate 20
Cafea nese (băututră) 3

Notă: Conform prezentei raţii din contul statutului sînt asiguraţi:
1) cursanţii şi elevii instituţiilor de învăţămînt ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Serviciului Protecţie şi Paza de Stat, Departamentului Instituţiilor Penitenciarecare ptimesc bursă;
2) efectivul de trupă şi de comandă inferior al organelor afacerilor interne, incazarmaţi pe tot parcursul de instrucţie militară primară în subunităţile de instruire ale Ministerului Afacerilor Interne.
    [Anexa nr.3 modificată prin HG934 din 12.11.14, MO340-343/14.11.14 art.997]

Anexa nr. 4
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
R A Ţ I A  nr. 4
de alimentare  a bolnavilor în instituţiile curative ale organelor
afacerilor interne, Ministerului Apărării şi
Serviciului de Informaţii şi
Securitate al Republicii Moldova, Serviciului Protecţie şi Paza de Stat

Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
Pîine din făină de secară decorticată înamestec cu făună de grîu de calitatea I 100
Pîine albă din făină de grîu de calitatea I 400
Făină de grîu calitatea I 10
Crupe diverse 30
Crupă de griş 20
Orez 30
Paste făinoase 40
Carne 175
Carne de pasăre 50
Peşte   120
Ulei vegetal 20
Unt de vacă 45
Lapte nesmăîntînit 400
Smîntînă 30
Brînză de vacă 30
Brînză închegată 10
Un ou de găină  
Zahăr   70
Sare alimentară 20
Ceai 2
Cafea naturală 1
Foi de dafin 0,2
Piper 0,3
Praf de muştar 0,3
Oţet 2
Pastă de roşii 6
Crohmală de cartofi 5
Drojdii de panificare uscate sau presate 0,5
Cartofi şi legume - total 900
inclusiv:  
cartofi 600
varză 120
sfeclă 40
morcov 50
ceapă 40
castraveţi, roşii, murături, verdeţuri 50
Fructe proaspete 200
Fructe uscate 20
Sucuri naturale din fructe şi pomuşoare 100
Dulceaţă 5

Note: 1. Sînt asiguraţi din contul statului, conform prezentei raţii, bolnavi, care se află la tratament în instituţiile medicale ale Ministerului Afacerilor interne, Ministerului Apărării şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Serviciului Protecţie şi Paza de Stat (în spitale militare, clinici, spitale staţionare), în unităţile medicale staţionare (izolatoarele punctelor medicale) ale instituţiilor de învăţămînt ale ministerelor susnumite, cu excepţia bolnavilor, cărora li se cuvin raţii speciale, stabilite de Guvernul Republicii Moldova, ce prevăd un sortiment de produse de o valoare mai mare.
2. Bolnavilor cu leziuni şi arsuri actinice li se suplimentează zilnic această normă cu 50 g carne , 20 g cîrnaţ semiafumat şi carne afumată, 50 g conserve din carne (pateu din ficat), 30 g peşte, 10 g smîntînă, 120 g brînză de vacă, 20 g brînză închegată, 150 g compot conservat din fructe şi pomuşoare, 0,5 g cafea naturală.

Anexa nr. 5
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
R A Ţ I A  nr. 5 (raţia de hrană rece)

Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
Varianta I Varianta II
Pesmeţi din făină de grîu decorticatsau făină de grîu calitatea II 270-300 270-300
Conserve de carne în asortiment 450 325-338
Conserve de carne şi legume în asortiment 250-265 500-530
Lapte nesmîntînit condensat cu zahăr   110   -
Zahăr rafinat 60 180
Ceai 3 3
Sucuri naturale din fructe şi pomuşoare 40 -
Şerveţele de hîrtie, bucăţi 3 3

Notă: La completarea raţiei de hrană rece fără pesmeţi, 270-300 g de pesmeţi se vor substitui prin 500 g de pîine din făină de grîu calitatea I.

Anexa nr. 6
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
Normele de hrană a animalelor prevăzute în schema organelor
securităţii statului, afacerilor interne şi sistemului penitenciar

I. Normele zilnuce de hrană a cailor
  Cantitatea zilnică pentru un animal (grame)
ovăz fîn sare
Cai de călărie şi samar 6000   7000 25
Cai de convoi 6500 8000 25
Cai de artilerie 7000 9000 25
Mîngi:      
pînă la 1 an 2000 3000     10
de la 1 an pînă la 1,5 ani 2500 4500 10
de la 1,5 ani pînă la 2 ani 3200     4900 10

Note: 1. Pentru aşternut se eliberează zilnic cîte 1,6 kg paie pentru fiecare cal şi mînz.
2. Pentru caii bolnavi, pe durata aflării lor în instituţiile curative veterinare se eliberează zilnic adăugător 3 kg furage rădăcinoase şi 1 kg tărîţe.
II. Normele zilnice de hrană a cîinilor de serviciu
cu produse agroalimentare
Denumirea produselor Cantitatea zilnică pentru un cîine (grame)
pentru cîinii maturi (de pază, de gardă, cîinii poliţişti) pentru căţei de pînă la 4 luni
Crupă de ovăz, de mei 600 40-300
Carne de categoria II  sau carne de cal 400 20-200
Subproduse de carne de categoria II 1000 40-500
Crăsimi animale 13   10
Lapte -   150-500
Cartofi, legume 300 100
Sare   15 3-10
    Note:
    1. Pentru cîinii de rasă din crescătorii zilnic se eliberează 50 g de carne categoria II sau 150 g subproduse categoria II.
    2. Pentru cîinii bolnavi (la decizia specialiştilor serviciului veterinar) se permite înlocuirea a 200 g crupe de ovăz sau mei cu aceeaş cantitate de orez.
    3. În baza avizului specialiştilor serviciului veterinar, se eliberează zilnic pentru fiece cîine:
    pentru cîinii bolnavi - 500 g lapte;
    pentru căţelele de prăsilă - 100 g carne categoria II sau 250 g subproduse de carne categoria II;
    pentru căţelele care alăptează (pînă la înţărcarea căţeilor) în crescătorii - 100 g carne categoria II şi 500 g lapte;
    pentru cîinii, care păzesc în condiţii nocive anumite obiecte - 500 g lapte;
    pentru toţi cîinii - 14 g făină de oase şi 56 g cretă.
    4. La transportarea si aflarea în drum mai mult de 12 ore, se permite substituirea produselor, prevăzute în prezenta normă, cu 300 g pîine din făină de secară decorticată şi făină de grîu calitatea I, precum şi 2 cutii conserve de carne şi legume a cîte 350 g pentru fiecare cîine în zi.
    5. În cazul cînd hrănirea cîinilor cu hrană caldă conform prezentei norme este imposibilă, pentru fiecare cîine se vor elibera zilnic 600 g pîine din făină de secară decorticată şi făină de grîu calitatea 1 şi 4 cutii conserve de carne şi legume a cîte 340 g.
    6. Căţeilor pînă la 4 luni li se elaborează zilnic, majorînd uniform tainul:
    crupe de ovăz, de mei - de la vărstă de 3 săptămăni, începînd cu 40 g;
    carne categoria II sau carne de cal - de la vîrsta de o lună, începînd cu 20 g, iar subproduse din carne
    categoria II - începînd cu 40 g;
    lapte - de la vîrsta de două săptămîni, începînd cu 150g.
    7. Pentru aşternutul unui cîine matur se prevăd zilnic 800 g paie, iar pentru un căţel - 400 g.
II1. Normele zilnice de hrană concentrată (hrană uscată şi conserve)
a cîinilor de serviciu în kcal

Cantitatea zilnică pentru un cîine (kcal)
pentru cîini adulți
pentru căței
de la 35 kg
3000

de la 1,5 pînă la 4 luni

1100
de la 27 kg pînă la 35 kg
2700
de la 4 pînă la 5 luni
1250
de la 20 kg pînă la 27 kg
2400
de la 5 pînă la 7 luni
2550
mai mică de 20 kg
2000
de la 7 pînă la 12 luni
2700
 
 

de la 12 pînă la 18 luni

2800

    Note:
    1. Valoarea energetică a hranei uscate este cuprinsă în parametrii 380-400 kcal/100 g pentru cîinii adulţi şi 400-420 kcal/100 g pentru căţei.
    2. Pentru căţelele de reproducere, din a doua lună de sarcină şi pînă la fătare – 3150 kcal.
    3. Pentru căţelele care alăptează în crescătorii (pînă la înţărcarea căţeilor) – 5400 kcal.
    4. Cantitatea de conserve de carne eliberate lunar pentru un cîine nu poate depăşi 7% din totalul valorii energetice stabilite.
    5. În baza avizului medicului veterinar, pentru cîinii bolnavi sau în perioada de restabilire a acestora, se permite majorarea normei de hrană, dar nu mai mult de 700 kcal zilnic.

III. Normele zilnice de hrană a vitelor cornute
Denumirea produselor Cantitatea zilnică pentru un anumal (kg)
Pentru vite mari cornute pentru ovine
Fîn 12,3 4,1
Sare (la 100 kg greutate vie) 0,007   0,007

Notă. Conform prezentei norme se vor hrăni vitele achiziţionate în contul fondului pentru carne, care urmează să fie sacrificate în mod planificat.
    [Anexa nr.6 modificată prin HG21 din 23.01.17, MO24-29/27.01.17 art.59]
    [Anexa nr.6 modificată prin HG1040 din 26.08.03, MO191-195/05.09.03 art.1087]

Anexa nr. 7
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova din
23 iunie 1992 nr. 423
R A Ţ I A  nr. 6
de alimentare a elevilor liceelor militare

Denumirea produselor Cantitatea diurnă de persoană (grame)
1 2
Pîine din făină de secară decorticată în amestec cu făină de grău de calitatea I 250
Pîine albă din făină de grău de calitatea I 400
Biscuiţi   20
Făină de grîu calitatea I   50
Crupe diverse 30
Orez 40
Crupă de griş 20
Paste făinoase 40
Carne 200
Peşte 100
Ulei vegetal 15
Unt de vacă 55
Lapte nesmîntînit 400
Smîntînă 30
Brînză de vacă 30
Brînză închegată 10
Un ou de găină 1
Zahăr 70
Sare alimentară 20
Ceai 1
Cafea ness (băutură) sau cacao (praf) 4
Foi de dafin 0,2
Piper 0,3
Praf de muştar 0,3
Oţet   2
Pastă de roşii 6
Amidon de cartofi 5
Drogdii de panificare uscate sau presate 0,3
Cartofi şi legume în total 900
inclusiv:  
cartofi 600
varză   130
sfeclă 30
morcov     50
ceapă 50
castraveţi, roşii, verdeaţă, legume rădăcinoase 40
Fructe uscate   20
Fructe proaspete 200
Magiun sau gem 20
[Anexa nr.7 introdusă prin HG566 din 01.09.92]