HGM535/2003
ID intern unic:  296449
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 535
din  07.05.2003
privind aprobarea Modului de calculare şi de plată a sumei
de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu
încălcarea termenelor de achitare a acestuia
Publicat : 16.04.2003 în Monitorul Oficial Nr. 84-86     art Nr : 568
Guvernul Republicii Moldova  HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Modul de calculare şi de plată a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de achitare a acestuia (se anexează).
2. Se stabileşte că vor fi supuse indexării sumele salariilor calculate pentru perioada de muncă de după 1 mai 2002. Datoriile salariale acumulate pînă la această dată se vor achita în mărime nominală, fără indexare.
    [Pct.2 modificat prin HG1402 din 24.11.03, MO235/28.11.03 art.1445]
3. Refuzul angajatorului de a calcula şi de a plăti suma de compensare a pierderii unei părţi din salariul neachitat în termen poate fi atacat de către angajat în instanţa judecătorească.
4. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua controale anuale privind respectarea Modului de calculare şi de plată a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de achitare a acestuia.
5. Departamentul Statistică şi Sociologie va asigura publicarea lunară a indicelui preţurilor de consum în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    Prim-ministru
    al Republicii Moldova                                           Vasile TARLEV

    Contrasemnată:
    Viceprim-ministru,
    ministrul economiei                                                Ştefan Odagiu
    Ministrul muncii
    şi protecţiei sociale                                                Valerian Revenco
    Ministrul finanţelor                                                Zinaida Grecianîi

    Chişinău, 7 mai 2003.
    Nr. 535.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 535
din 7 mai 2003
Modul
de calculare şi de plată a sumei de compensare a pierderii
unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de
achitare a acestuia
1. Prezentul Mod de calculare şi de plată a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de achitare a acestuia, denumit în continuare Modul de calculare şi de plată a sumei de compensare, este elaborat în conformitate cu prevederile art. 35 al Legii salarizării nr. 847-XV din 14 februarie 2002  în scopul asigurării recuperării pierderii de către angajaţi a unei părţi din salariu, cauzate de majorarea preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi la servicii, care a avut loc în perioada reţinerii achitării acestuia.
2. Compensarea pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia se efectuează de către toate întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile din sectorul real  şi sectorul bugetar, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică, prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat, dacă reţinerea a durat o lună calendaristică şi mai mult după expirarea lunii următoare lunii pentru care urma să fie plătit.
    [Pct.2 modificat prin HG1001 din 20.10.10, MO211-212/29.10.10 art.1110]
3. Este supusă indexării suma salariului calculat pentru luna respectivă, cuvenită angajatului spre achitare după reţinerea impozitelor, cotelor de asigurare de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi altor plăţi obligatorii, indiferent de faptul dacă această sumă constituie salariul pentru timpul efectiv lucrat sau salariul mediu păstrat în cazurile prevăzute de legislaţie.
Nu vor fi supuse indexării:
indemnizaţiile de concediere şi salariul mediu păstrat pe perioada în care persoana în cauză nu este angajată;
compensaţia pentru concediul nefolosit;
suma ajutorului material;
sporurile şi suplimentele la salariu, care se plătesc în loc de diurnă.
4. Suma de compensare a pierderilor unei părţi din salariul neachitat în termen se calculează fiecărui angajat separat pentru fiecare lună, după cum urmează:  
1) prin  împărţirea ultimului indice publicat al preţurilor de consum la momentul plăţii reale a salariului (de regulă, pentru luna precedentă lunii de plată) la indicele preţurilor de consum din luna următoare lunii pentru care se plăteşte salariul se determină coeficientul inflaţiei pentru perioada de neachitare a salariului. Coeficientul inflaţiei se determină cu o precizie de pînă la patru unităţi după virgulă. Indicele preţurilor de consum se determină în calcul cumulativ de la începutul anului faţă de luna decembrie a anului precedent anului de plată;
2) prin înmulţirea sumei salariului cuvenite spre achitare cu coeficientul inflaţiei pentru perioada de neachitare a salariului se determină suma de compensare a salariului care urmează să fie plătită angajatului.
Spre exemplu, pentru luna ianuarie angajatului i s-a calculat salariul în mărime de 1000 lei. Suma cuvenită spre achitare după reţineri constituia 910 lei. Această sumă întreprinderea a achitat-o în luna iunie. Indicele cumulativ al preţurilor de consum în perioada dată a constituit:
a) în luna următoare lunii pentru care se plăteşte salariul (februarie) faţă de decembrie a anului precedent - 100,9 %;
b) în luna mai - luna premergătoare lunii achitării salariului faţă de decembrie a anului precedent - 105,0 %.
În baza acestor date suma de compensare a salariului se calculează după cum urmează:
1) se determină coeficientul inflaţiei în perioada de neachitare a salariului:
105,0 : 100,9 = 1,0406;
2) se determină suma de compensare a salariului:
910 x (1,0406 - 1,0) = 36,95 lei.
5. În cazurile cînd salariul calculat pentru o lună a anului precedent se achită în una din lunile anului următor, coeficientul inflaţiei se determină prin împărţirea produsului ultimului indice publicat al preţurilor de consum la momentul plăţii reale a salariului cu indicele cumulativ al preţurilor de consum pentru anul precedent la indicele cumulativ al preţurilor de consum de la începutul anului precedent în raport cu luna următoare lunii pentru care urma să se plătească salariul.
Spre exemplu, salariul calculat pentru luna august a anului precedent a fost plătit în luna martie a anului următor. Indicele preţurilor de consum în septembrie faţă de decembrie precedent a constituit 99,3 %, iar în ianuarie - decembrie - 106,4%. În februarie a anului următor acest indice în raport cu decembrie precedent s-a estimat la 100,9 %.
În acest caz coeficientul inflaţiei pentru calculul sumei de compensare va constitui:
100,9 х 106,4
--------------------- = 1,0811
99,3 х 100
6. Plata sumelor de compensare se efectuează în aceeaşi lună în care se plăteşte salariul restant pentru luna respectivă.
7. Salariul neprimit la timp din vina angajatului nu este supus indexării.
8. Sumele de compensare se plătesc:
a) pentru angajaţii unităţilor cu autonomie financiară - din contul mijloacelor proprii ale unităţilor;
b) pentru angajaţii unităţilor cu autonomie financiară care beneficiază de dotaţii bugetare - din contul mijloacelor proprii şi cotei mijloacelor aprobate pentru întreţinerea acestora în bugetul respectiv;
c) pentru angajaţii din sectorul bugetar - din contul mijloacelor aprobate acestora în bugetul din care se întreţin, precum şi, după caz, din mijloacele speciale, constituite în conformitate cu legislaţia;
   
[Pct.8 lit.c) modificată prin HG1001 din 20.10.10, MO211-212/29.10.10 art.1110]
d) pentru angajaţii organizaţiilor obşteşti, patronatelor, asociaţiilor de cetăţeni - din contul mijloacelor băneşti constituite în conformitate cu statutele lor.
9. Sumele de compensare a salariului neachitat în termen se impozitează în modul stabilit de legislaţie. Totodată, din sumele de compensare nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi ele nu se includ în salariul mediu.
10. Conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sînt responsabili, conform legislaţiei, pentru calcularea corectă şi în termen a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia. La depistarea cazurilor de calculare incorectă, aceştia sînt obligaţi să corecteze imediat eroarea comisă  şi să achite angajatului sumele datoare pentru perioada în cauză.
11. Litigiile ce ţin de plata compensaţiei pentru pierderea unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia sînt examinate în modul stabilit de legislaţie pentru soluţionarea litigiilor de muncă.
12. În fiecare caz aparte conducătorul întreprinderii, instituţiei, organizaţiei este obligat să informeze angajatul privitor la suma de compensare ce i se cuvine pentru pierderea unei părţi din salariu în cazul încălcării termenelor de plată.