HGA623/1999
ID intern unic:  296575
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 623
din  02.07.1999
despre aprobarea Regulamentului privind construcţia
locuinţelor proprietate privată
Publicat : 15.07.1999 în Monitorul Oficial Nr. 73-77     art Nr : 663
HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069


În scopul executării Legii privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului nr.835-XIII din17 mai 1996 şi Legii privind calitatea în construcţii nr.721-XIII din 2 februarie 1996, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă conform anexei nr.1 Regulamentul privind construcţia locuinţelor proprietate privată.
2. Autorităţile administraţiei publice locale vor prevedea din fondurile proprietăţii publice terenuri pentru construcţia locuinţelor proprietate privată în baza planurilor urbanistice generale, actualizate în anii 1999-2000.
3. Controlul îndeplinirii prezentei hotărîri se pune în seama Ministerului Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale, Agenţiei Naţionale Cadastru, Resurse Funciare şi Geodezie  şi autorităţilor administraţiei publice locale.
4. Se abrogă hotărîrile Guvernului conform Listei anexate.

PRIM-MINISTRU
AL REPUBLICII MOLDOVA                          Ion STURZA

Contrasemnată:
Ministrul dezvoltării
teritoriului, construcţiilor
şi gospodăriei comunale                                      Mihai Severovan

Chişinău, 2 iulie 1999.
Nr. 623.

Anexa nr.1
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
nr. 623 din 2 iulie 1999
REGULAMENTUL
privind construcţia locuinţelor proprietate privată
I. Dispoziţii generale
1. Regulamentul privind construcţia locuinţelor proprietate privată (denumit în continuare Regulamentul) stabileşte modul de construire a locuinţelor proprietate privată (în continuare - locuinţa privată) pe terenurile atribuite în acest scop sau existente.
2. În sate (comune) locuinţele private se poate construi cu construcţiile auxiliare aferente pe terenurile alocate în acest scop, asigurîndu-se respectarea prescripţiilor actelor tehnico-normative în construcţii, iar în oraşe şi municipii - fără  construcţii  auxiliare, conform documentaţiilor de urbanism aprobate.
3. Construcţia locuinţei private se pot executa conform documentaţiei de proiect elaborate, avizate şi aprobate în modul stabilit şi cu respectarea condiţiilor stipulate de organele administraţiei publice locale prin certificatul de urbanism.
4. Beneficiarul este obligat să execute construcţia locuinţei private în termenele şi cu respectarea  prevederilor fixate în autorizaţia de construire, eliberată de organele administraţiei publice locale.
5. Întocmirea şi eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire pentru construcţia locuinţei private se efectuează în conformitate cu Regulamentul privind certificatul de urbanism şi autorizarea construirii sau desfiinţării construcţiilor şi amenajărilor, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.360 din 18 aprilie 1997.
II. Amplasamentul locuinţelor private în localităţi
6. Locuinţele private pot fi construite pe terenurile libere, atribuite în acest scop cetăţenilor Republicii Moldova în proprietate din fondurile proprietăţii publice, în baza planurilor urbanistice generale ale localităţilor şi conform legislaţiei în vigoare, sau  pe terenuri, pentru care cetăţenii prezintă documentul ce autentifică dreptul lor de proprietate asupra acestora.
Normele de atribuire a terenurilor pentru construcţia locuinţelor private nu vor depăşi normele prevăzute de legislaţie. În cazurile cînd locuinţele private vor fi amplasate în spaţiile construite ale localităţilor, dimensiunile terenurilor se vor stabili de către organele administraţiei publice locale în baza documentelor tehnico-normative în vigoare.
7. Nu se permite construirea locuinţelor private pe terenurile afectate de fenomene geologice şi hidrologice periculoase (alunecări de teren, inundaţii, subinundaţii, carsturi etc.), precum şi în zonele seismice fără îndeplinirea cerinţelor de siguranţă în exploatare la solicitări seismice.
8. Construcţiile locuinţelor private, edificate pe terenuri situate între spaţii construite, se vor racorda la comunicaţiile inginereşti existente potrivit avizelor instituţiilor de resort, specificate în certificatul de urbanism.
9. Autorizarea proiectării şi construirii locuinţelor private în zonele construite sau nou-valorificate se va face în  conformitate cu planul urbanistic de detaliu, elaborat pentru teritoriul în cauză de Institutul Naţional de Cercetări şi Proiectări "Urbanproiect" ori de alte instituţii şi firme licenţiate, la comanda autorităţilor administraţiei publice locale, ori a persoanelor fizice sau juridice.
[Pct.9 modificat prin HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069]
10. Construcţia sistemelor de comunicaţii şi transport şi a reţelelor tehnico-edilitare se va realiza conform planului urbanistic de detaliu de către autorităţile administraţiei publice locale, persoanele fizice şi juridice interesate sau prin cooperare, sub supravegherea serviciilor de specialitate ale autorităţilor administraţiei  publice locale.
Racordarea la sus-numitele sisteme şi reţele se efectuează de fiecare beneficiar în parte.
III. Elaborarea documentaţiei de proiect
11. Documentaţia de proiect pentru construcţia, reconstrucţia şi modificarea  locuinţelor private se elaborează de arhitecţi atestaţi sau instituţii şi firme licenţiate - în baza certificatului de urbanism, emis la cererea beneficiarului de către primăriile oraşelor (municipiilor) satelor (comunelor) în modul stabilit.
[Pct.11 modificat prin HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069]
12. Documentaţia de proiect poate fi elaborată pentru întreg ansamblul de obiecte ce constituie locuinţa privată, precum şi  pentru fiecare obiect în parte.
Pentru fiece caz, beneficiarul este obligat să solicite certificate de urbanism de la primăria localităţii.
13. În cazurile în care se preconizează reconstrucţia, modificarea sau extinderea locuinţelor private existente, în întregime ori a unor obiecte în parte, este necesar să se întocmească documentaţia de releveu şi să se efectueze expertiza lor tehnică.
Lucrările se execută de către specialiştii licenţiaţi, în temeiul contractului cu beneficiarul.
14. Documentaţia de releveu va include:
    - planurile tuturor  nivelelor, care să precizeze dimensiunile, destinaţia şi suprafaţa încăperilor;
    - secţiuni, care să cuprindă cotele fundaţiei, tuturor nivelelor şi înălţimea acoperişului;
    - planul acoperişului;
    - faţadele clădirii.
În cazul în care reconstrucţia, modificarea sau extinderea construcţiei va avea un careva impact asupra clădirilor învecinate, se vor preciza cotele fundaţiei, se va executa planul acoperişului şi faţadele, cu indicarea materialelor de construcţie şi soluţiilor coloristice ale acestor vecinătăţi.
15. Documentaţia de proiect pentru reconstrucţia, modificarea sau extinderea locuinţelor private existente, care reprezintă monumente istorice şi de arhitectură, se va elabora în baza unui studiu de fundamentare, întocmit în modul stabilit din contul beneficiarului.
În funcţie de importanţa culturală sau  istorică a  valorii patrimoniale, documentaţia de proiect a acesteia va fi înaintată spre avizare instituţiilor abilitate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
16. Studiul de  fundamentare se elaborează pentru stabilirea regimului şi condiţiilor de utilizare a monumentului şi a  prevederilor necesare realizării acestora.
În studiul de fundamentare, în plus la documentaţia de releveu, se va prezenta un scurt istoric, condiţiile de exploatare a clădirii în diverse perioade, desenele elementelor dispărute şi ale celor existente relevate, descrierea lor,propuneri referitor la modul de utilizăre a clădirii ca monument, la aspectele exteriorului şi interiorului, vecinătăţilor şi amenajărilor acesteia, atitudinea proprietarului faţă de acest obiect din patrimoniul cultural şi relaţiile lui  cu autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, după caz.
17. Documentaţia de releveu, studiul de fundamentare, expertiza tehnică şi acordul favorabil al vecinilor, întocmite în două exemplare, vor însoţi cererea beneficiarului pentru eliberarea certificatului de urbanism către primăriile localităţilor urbane şi  rurale, care vor examina şi include în certificatul de urbanism propunerile şi condiţiile obligatorii, de care se va ţine cont la elaborarea documentaţiei de proiect.
Un exemplar al materialelor prezentate rămîne  în organele administraţiei publice locale, celălalt, împreună cu certificatul de urbanism, este restituit beneficiarului.
18. Pentru elaborarea documentaţiei de proiect beneficiarul prezintă proiectantului licenţiat, după caz, datele iniţiale:
    1) certificatul de urbanism;
    2) documentaţia de releveu;
    3) expertiza tehnică;
    4) extras din documentaţia urbanistică;
    5) studiul de fundamentare;
    6) datele privind prospecţiunile geologice;
    7) ridicările topogeodezice.
[Pct.18 modificat prin HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069]
19. Prospecţiunile geologice sînt executate de instituţiile şi firmele ce dispun de licenţe pentru practicarea acestor genuri de activitate.
[Pct.19 modificat prin HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069]
20. Conţinutul-cadru al documentaţiei de proiect este următorul:
    A. Compartimentul urbanistic:
    a) planul de încadrare în teritoriu;
    b) planul de situaţie.
    B. Compartimentul arhitectural:
    a) planul soclului;
    b) planul parterului;
    c) planul nivelelor;
    d) planul acoperişului;
    e) faţadele;
    f) secţiuni caracteristice.
    C. Compartimentul constructiv:
    a) planul gropii de fundaţie;
    b) planul fundaţiei;
    c) planul planşeelor;
    d) planul căpriorilor;
    e) elemente şi noduri (după caz).
D. Compartimentul de reţele edilitare - se  execută la comanda beneficiarului.
E. Memoriul explicativ,  în care sînt explicate succint condiţiile executării construcţiilor, particularităţile specifice ale fiecărui compartiment şi indicii tehnici ai locuinţei.
21. Conţinutul documentaţiei  de proiect poate fi extins  în dependenţă de complexitatea  obiectului, caracteristicile  terenului alocat şi de dorinţa beneficiarului.
22. Documentaţia de proiect, verificată de specialişti atestaţi, se avizează în mod obligatoriu:
- în oraşe (municipii) - de către organul teritorial al Ministerului Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale din cadrul primăriei, serviciile de pompieri şi ale poliţiei rutiere, regia "Apă-canal", gospodăria spaţiilor verzi, agenţia ecologică, reţelele electrice  municipale şi alte servicii indicate în certificatul  de urbanism;
- în sate (comune) - de către organul teritorial al Ministerului Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale din cadrul consiliului judeţean, serviciul urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul primăriei respective, alte  servicii  judeţene desemnate în certificatul de urbanism.
Verificarea şi avizarea documentaţiei de proiect este pusă pe seama beneficiarului.
23. Documentaţia de proiect pentru locuinţa privată cu un nivel în localităţile rurale este verificată de persoanele oficiale din organele teritoriale ale Ministerului Dezvoltării Teritoriului, Construcţiilor şi Gospodăriei Comunale din cadrul consiliului judeţean şi este aprobată de către arhitectul-şef al judeţului.
IV. Executarea lucrărilor de construcţie
24. Executarea construcţiei locuinţei private este posibilă numai avînd autorizaţia de construire, eliberată de primăriile oraşelor (municipiilor) satelor (comunelor) în modul stabilit în Regulamentul privind certificatul de urbanism şi autorizarea construirii sau desfiinţării construcţiilor şi amenajărilor.
25. În perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire beneficiarul va încheia contractul pentru construcţia locuinţei private cu un antreprenor autorizat, pe care-l va indica în anunţul privind demararea lucrărilor de construcţie depus la primăria localităţii  - emitentul autorizaţiei - şi în Inspecţia Judeţeană în Construcţii.
Termenul finalizării  lucrărilor de construcţie stipulat în contract poate  fi altul decît cel indicat în autorizaţia de construire, dar fără să-l depăşească.
26. În cazul cînd lucrările de construcţie a locuinţei private se execută cu forţele proprii ale beneficiarului, acesta esteobligat să angajeze prin contract un diriginte de şantier atestat sau  un reprezentant al colectivului de autori ai proiectului. Persoana în cauză va  fi nominalizată în anunţul referitor la demararea lucrărilor, depus la primăria localităţii şi în Inspecţia Judeţeană în Construcţii.
[Pct.26 modificat prin HG895 din 03.08.04, MO138-146/13.08.04 art.1069]
    27. Antreprenorul şi dirigintele de şantier angajat poartă responsabilitate pentru calitatea executării lucrărilor de construcţie a locuinţei private în conformitate cu legislaţia în vigoare.
V. Dispoziţii finale
28. Se interzice eliberarea autorizaţiei de construire în cazurile cînd documentaţia de proiect este elaborată cu abateri de la prezentul regulament, precum şi operarea modificărilor în această documentaţie după acordarea autorizaţiei.
29. Controlul asupra executării lucrărilor de construcţie a locuinţei private cu un nivel este dat în competenţa organelor administraţiei publice locale, iar controlul asupra edificării locuinţei cu două sau mai multe nivele supraterane - în competenţa Inspecţiei  de Stat în Construcţii.
30. Recepţia locuinţei private cu două şi mai multe nivele după finalizarea lucrărilor de construcţie şi amenajarea terenurilor se va face conform Regulamentului de recepţie a construcţiilor şi instalaţiilor aferente, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova  nr.285 din  23 mai 1996, iar a celor cu un nivel - de către organele administraţiei publice locale.
31. Organele administraţiei publice locale, după  examinarea procesului-verbal de recepţie şi la cererea beneficiarului, eliberează în modul stabilit autorizarea de funcţionare a locuinţei private.

Aprobată
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
nr. 623 din 2 iulie 1999
LISTA
hotărîrilor Guvernului care se abrogă
1. Hotărîrea Sovietului Miniştrilor al RSS Moldoveneşti nr.448 din 4 noiembrie 1981 "Cu  privire la construcţia  individuală de locuinţe" (Veştile  Sovietului Suprem şi ale Guvernului RSS Moldoveneşti, 1982, nr.1, art.10).
2. Hotărîrea Sovietului Miniştrilor al RSS Moldoveneşti nr.24 din 22 ianuarie1986 "Despre aprobarea Regulamentului cu privire la construcţia individuală de locuinţe în RSS Moldovenească" (Veştile Sovietului  Suprem şi  ale Guvernului RSS  Moldoveneşti, 1986,  nr.2, art.25).
3. Hotărîrea Sovietului Miniştrilor al RSS Moldoveneşti nr.110 din 3 aprilie 1986 "Cu privire la introducerea unor modificări şi completări şi la abrogarea unor hotărîri ale Guvernului RSS Moldoveneşti" (Veştile Sovietului Suprem şi al  Guvernului RSS  Moldoveneşti, 1986,  nr.4, art.41).
4. Hotărîrea Sovietului Miniştrilor al RSS Moldoveneşti nr.100 din 12 aprilie 1988 "Cu privire la măsurile pentru accelerarea dezvoltării construcţiei individuale de locuinţe în RSS Moldovenească" (Veştile Sovietului Suprem şi ale Guvernului RSS Moldoveneşti, 1988,  nr.5, art.42).
5. Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.436 din 23 iulie 1996 "Cu privire la modificarea Hotărîrii Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti nr.24 din 22 ianuarie 1986" (Monitorul Oficial, 1996, nr.65-66, art.488).