HGM844/1995
ID intern unic:  296857
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 844
din  25.12.1995
Cu privire la modul de stabilire, calculare şi achitare a recompensei lunare
pentru vechime în muncă personalului din organizaţiile de construcţii
Publicat : 29.02.1996 în Monitorul Oficial Nr. 013     Promulgat : 25.12.1995
Modificat
Hot. Guv. nr.547 din 07.10.96
    În scopul perfecţionării modului de stabilire, calculare şi achitare a   recompensei   lunare  pentru  vechime  în  muncă  personalului   din organizaţiile de construcţie,
Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
    1. Se aprobă   Regulamentului-tip   privind  modul   de   stabilire, calculare  şi  achitare  a recompensei lunare pentru  vechime  în  muncă personalului  din  organizaţiile de construcţii,  construcţii-reparaţii, construcţii   rutiere,  de  exploatare  a  drumurilor  care   efectuează construcţii  prin  metoda  de  antrepriză,  precum  şi  personalului  de direcţiile  de producţie şi completare tehnologică subordonate acestora, indiferent     de    apartenenţa    lor    departamentală    şi    forma organizatorico-juridică (conform anexei).
[Pct. 1 completat prin Hot. Guv. nr.547 din 07.10.96]
    2. Recompensa  lunară  menţionată se plăteşte din contul mijloacelor prevăzute pentru aceste scopuri în calculele generalizatoare de deviz şi preţurile contractuale coordonate cu beneficiarul.
       PRIM-MINISTRU
    AL REPUBLICII MOLDOVA                         Andrei SANGHELI
    Contrasemnată:
    Ministrul muncii, protecţiei
    sociale şi familiei                               Dumitru Nidelcu
    Directorul general al departamentului
    Arhitecturii şi Construcţiilor                  Valeriu Cebotari
Anexă
la Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 844
din 25 decembrie 1995
REGULAMENT-TIP
privind modul de stabilire, calculare şi achitare a
recompensei lunare pentru vechime în muncă personalului
din organizaţiile de construcţii, construcţii-reparaţii,
construcţii rutiere, de exploatare a drumurilor care
efectuează construcţii prin metoda de antrepriză, precum
şi din direcţiile de producţie şi completare tehnologică
subordonate acestora
    Prezentul Regulament  determină  modul  de stabilire,  calculare  şi achitare  a recompensei lunare pentru vechime în muncă personalului  din organizaţiile de construcţii, construcţii-reparaţii, construcţii rutiere de  exploatare  a drumurilor care efectuează construcţii prin metoda  de antrepriză,  precum  şi  personalului  din direcţiile  de  producţie  şi completare   tehnologică   subordonate   acestora   (în   continuare   - organizaţiile  de  construcţii),  şi  stabileşte modul  de  calculare  a stagiului de muncă, ce oferă dreptul de a primi recompensă lunară.
[Denumirea şi alin. 1 modificate prin Hot. Guv. nr.547 din 07.10.96]
    Plata recompensei  pentru vechime în muncă se efectuează lunar odată cu   achitarea   salariului  pentru  luna  calendaristică,  din   contul mijloacelor prevăzute pentru aceste scopuri în calculele generalizatoare de  deviz  şi  preţurile  contractuale. Dreptul de  a  primi  recompensa menţionată  îl au toţi lucrătorii permanenţi, care au o vechime în muncă necesară.
    Recompensele   lunare   pentru  vechime  în  muncă  se  plătesc   în următoarele mărimi:
_______________________________________________________
       Vechimea în muncă       !Mărimea recompensei
                                 !lunare în procente faţă
                                 !de salariul tarifar
                                 !(salariul de funcţie)
________________________________________________________
    de la 1 pînă la 3 ani                 5
    de la 3 pînă la 5 ani                10
    de la 5 pînă la 10 ani               15
    de la 10 pînă la 15 ani          20
    de la 15 pînă la 20 ani          25
    peste 20 ani                         30
Calcularea vechimii în muncă, ce acordă
dreptul de a primi recompensa lunară
respectivă
    1. Vechimea în muncă, ce acordă dreptul de a primi recompensa lunară include   perioada  de  timp  lucrată  nemijlocit  în  organizaţiile  de construcţii,  indiferent  de  apartenenţa lor  departamentală  şi  forma organizatorico-juridică.
    În întreprinderile  cu  capital privat dreptul la recompensă  pentru vechime  în  muncă  li se acordă lucrătorilor permanenţi,  care  execută nemijlocit lucrări de construcţii, cu condiţia că întreprinderea dispune de autorizaţie pentru genurile respective de activitate.
    Vechimea în muncă  se  calculează odată cu atingerea  termenului  de stabilire  a grupei respective de stagiu de muncă, ce oferă dreptul de a primi recompensă lunară.
    Mărimea şi plata  recompensei  lunare  pentru vechime în  muncă,  la trecerea  de la o grupă de vechime în muncă la alta, se efectuează de pe data  de  1 a lunii ce urmează după luna în care s-a atins  vechimea  în muncă respectivă.
    2. Vechimea în   muncă  ce  oferă  persoanei  dreptul  de  a   primi recompensă lunară include şi următoarele perioade:
    a) serviciul  militar  activ, inclusiv pe bază de alternativă,  dacă acestuia  a  precedat nemijlocit munca în organizaţiile de  construcţii, care acordă dreptul de a primi recompensă lunară pentru vechime în muncă iar  după  trecerea  în  rezervă, cel tîrziu în termen de  3  luni,  s-a angajat  în organizaţiile respective, fără includerea perioadei necesare pentru transferare;
    b) cursurile  în instituţiile de reciclare a cadrelor, cu  scoaterea din  producţie,  dacă acestora a precedat nemijlocit munca, care  acordă dreptul  de  a  primi recompensă pentru vechime în muncă  şi  dacă  după această  perioadă,  cel  tîrziu  în termen de 3  luni,  s-a  angajat  în organizaţiile de construcţii;
    c) activitatea  în  funcţii elective, în organele de  conducere  ale sindicatelor,  organele de control şi alte organizaţii  social-politice, dacă  nemijlocit  după această muncă, cel tîrziu în termen de 3 luni,  a executat munci care acordă dreptul de a primi recompensă;
    d) activitatea  peste  hotare  prin delegare, dacă  aceasta  a  fost precedată  de  activitatea în cadrul organizaţiilor de  construcţii,  şi dacă  după această muncă, cel tîrziu în termen de 2 luni, s-a angajat în acelaşi sistem, fără includerea perioadei necesare pentru transferare;
    e) concediul   plătit   parţial  şi  concediul  suplimentar   pentru îngrijirea copilului pînă la atingerea vîrstei prevăzute de legislaţie;
    f) serviciul  militar  activ al persoanelor din  corpul  ofiţerilor, care  au  fost  trecute în rezervă sau în retragere din  cauza  vîrstei, bolii, reducerii statelor, dacă perioada dintre ziua trecerii în rezervă şi ziua angajării la serviciul care acordă dreptul de a primi recompensă nu   depăşeşte  3  luni,  fără  includerea  perioadei  necesare   pentru transferare;
    g) boala sau invaliditatea  ce  au  durat mai mult de 4 luni  şi  au condus  la eliberarea din funcţie, dacă lucrătorul, în termen de o lună, s-a  întors  la  locul  precedent  de muncă  sau  s-a  angajat  la  altă organizaţie  de  construcţie, care acordă dreptul de a primi  recompensă pentru vechime în muncă.
    Vechimea în muncă  care acordă dreptul de a primi recompensă  lunară nu  include  perioada  ispăşirii pedepsei, perioada  aflării  sub  arest administrativ,  perioada  aflării  la altă muncă  în  vederea  ispăşirii pedepsei disciplinare.
Modul de calculare şi achitare a recompensei
lunare pentru vechime în muncă
    3. Recompensa  lunară pentru vechime în muncă se stabileşte fiecărui angajat,  reieşind din salariul de funcţie (salariul tarifar). În timpul interimatului recompensa lunară pentru vechime în muncă se calculează în baza salariul de funcţie (salariului tarifar) de la lucrul de bază.
    4. Plata recompensei  lunare  pentru vechime în muncă se  efectuează pentru  zilele  lucrate  în  luna  respectivă.  Dacă  lucrătorul  într-o oarecare  perioadă de timp n-a lucrat, iar în conformitate cu legislaţia în  vigoare  i se menţine salariul deplin sau parţial, atunci  plata  se efectuează în modul corespunzător.
    5. Recompensa lunară pentru vechime în muncă se ia în considerare la calcularea  salariului mediu, menţinut după lucrători în toate  cazurile cînd  este  prevăzut  de legislaţia în vigoare -  complet  sau  parţial, precum   şi  atunci  cînd  este  necesar  pentru  stabilirea   pensiilor indemnizaţiilor şi alte cazuri asemănătoare.
    6. În caz de  concediere, recompensa lunară pentru vechime în  muncă se plăteşte pentru zilele lucrate înainte de concidiere.
    În caz de deces, recompensa, care i se cuvenea lucrătorului decedat, dar   n-a   fost   achitată   (din diverse cauze),  se plăteşte familiei  acestuia.
Modul de stabilire a vechimii în muncă, care
acordă dreptul de a primi recompensă lunară
    7. Vechimea în  muncă,  care  acordă dreptul de a  primi  recompensă lunară,   se  stabileşte  de  către  comisia  respectivă  în  frunte  cu conducătorul  organizaţiei.  În componenţa comisiei, aprobată  de  către conducătorul  organizaţiei,  se  includ reprezentanţii  direcţiei  cadre secţiei economico-financiare, contabilităţii şi comitetului sindical.
    8. Drept documente  pentru  stabilirea vechimii în muncă  pot  servi carnetul  de  muncă,  dosarul  personal  al  lucrătorului,  adeverinţele semnate   de  către  conducătorul  şi  contabil-şef  al   întreprinderii respective,  adeverite  prin  ştampila  cu Stema de Stat,  unde  în  mod obligatoriu  urmează  a se face referinţe la următoarele acte  (ordinul, lista de plată etc.), care confirmă vechimea în muncă, ce acordă dreptul de a primi recompensa lunară.
    Nu se permite  confirmarea vechimii în muncă, care acordă dreptul de a primi recompensă lunară, prin depoziţiile martorilor.
    9. Decizia comisiei  privind stabilirea vechimii în muncă, ce  oferă dreptul de a primi recompensa lunară, se perfectează prin proces-verbal.
Extrasele  din  decizia comisiei se întocmesc în trei  exemplare  dintre care:
    primul se transmite  contabilităţii  şi serveşte drept  bază  pentru calcularea  recompensei,  al  doilea  exemplar  se  alătură  la  dosarul personal  al  angajatului,  cel de-al treilea exemplar  -  se  înmînează angajatului respectiv, contra semnătură.
    10. Reclamaţiile asupra deciziei comisiei se examinează în termen de 10  zile  de  către  comisie, cu participarea  obligatorie  a  membrilor organelor  ierarhic  superioare,  în cazurile cînd  acestea  există,  şi reprezentantului sindicatului de ramură.
    Dacă reclamantul  nu  este  satisfăcut de decizia luată  de  comisia menţionată el este în drept să se adreseze în judecată.