HGO1209/2003
ID intern unic:  298193
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 1209
din  09.10.2003
despre aprobarea Regulamentului cu privire la reprezentarea Republicii Moldova
în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei
Publicat : 17.10.2003 în Monitorul Oficial Nr. 215     art Nr : 1260
În scopul de a asigura participarea eficientă a Guvernului la activităţile organelor de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, ridicării nivelului de coordonare a activităţii ministerelor şi altor organe centrale de specialitate în domeniul cooperării Republicii Moldova cu Consiliul Europei, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Regulamentul cu privire la reprezentarea Republicii Moldova în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (se anexează).
2. Controlul asupra executării regulamentului nominalizat se pune  în sarcina Ministerului Afacerilor Externe, care va raporta semestrial Guvernului.
Prim-ministru               Vasile TARLEV
Contrasemnată:
Ministrul afacerilor externe           Nicolae Dudău
Ministrul justiţiei                          Vasile Dolghieru
Ministrul finanţelor                         Zinaida Grecianîi
Chişinău, 9 octombrie 2003.
Nr. 1209.
    Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr.1209
din  9 octombrie  2003
REGULAMENTUL
cu privire la reprezentarea Republicii Moldova în organele de lucru
ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei
1. Regulamentul cu privire la reprezentarea Republicii Moldova în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (în continuare - Regulament) determină modul de reprezentare a Republicii Moldova la conferinţele ministeriale europene, comitetele europene, comitetele directorii, comitetele de experţi, grupurile de lucru şi în alte organe, create în baza deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei (în continuare - organe de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei), precum şi modul de desemnare şi participare a experţilor guvernamentali ai Republicii Moldova (în continuare - experţi guvernamentali) la lucrările acestor organe.
2. În activitatea lor experţii guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei se călăuzesc de prevederile Constituţiei, legile Republicii Moldova, tratatele  internaţionale la care Republica Moldova este parte, alte acte normative, precum şi de deciziile Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind activitatea organelor sale de lucru şi de prezentul Regulament.
3. În calitate de experţi guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei pot fi numiţi funcţionarii publici din cadrul  Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, a organelor administraţiei publice centrale, precum şi colaboratori ai Procuraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, în funcţie de nivelul şi domeniul de activitate a organelor de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Pentru participare la conferinţele europene ministeriale, sînt desemnaţi miniştri, viceminiştri sau directori ai departamentelor, iar pentru participare la lucrările celorlalte organe - alţi funcţionari de stat, prin coordonare cu Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe.
4. Experţii guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei formează în ansamblu Reţeaua de experţi naţionali ai Republicii Moldova în Consiliul Europei (în continuare - Reţea de experţi naţionali). Membrii Reţelei de experţi naţionali pot fi desemnaţi  prin coordonare cu  Guvernul, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, în procesul de elaborare a rapoartelor guvernamentale în cadrul proceselor de monitorizare tematice, iniţiate de Consiliul Europei.
5. Candidaţii pentru desemnare în calitate de experţi guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
să aibă experienţă de lucru de cel puţin un an în domeniul ce ţine de activitatea organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei;
să cunoască bine una dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei (limba engleză sau franceză).
La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, pentru participare în activitatea organelor de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei pot fi atraşi oameni de ştiinţă şi specialişti de înaltă calificare din diverse domenii de activitate.
6. Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova, Cancelaria de Stat, ministerele şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale înaintează Ministerului Afacerilor Externe candidaturi pentru desemnare în calitate de experţi guvernamentali în  organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
În sarcina Ministerului Afacerilor Externe se pune convocarea Comisiei ştiinţifice consultative,  care va verifica corespunderea candidaţilor pentru desemnare în calitate de experţi guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei exigenţelor specificate la punctul 5 al prezentului Regulament.
Ministerul Afacerilor Externe va organiza, de asemenea, trimestrial seminare, mese rotunde cu tematică generală privind modul de participare a experţilor la activităţile organelor de lucru ale Consiliului Europei.
7. Hotărîrea privind desemnarea sau schimbarea expertului guvernamental în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în cazul miniştrilor, viceminiştrilor, directorilor generali ai departamentelor  şi adjuncţilor acestora, este aprobată de Guvern, la propunerea ministrului afacerilor externe.
Desemnarea sau schimbarea expertului guvernamental în organele de lucru ale  Comitetului  de Miniştri al Consiliului Europei,  în cazul  funcţionarilor de   nivel mai inferior, se  efectuează  prin  ordinul   ministrului afacerilor externe, la propunerea conducătorilor de autorităţi specificate la punctul 6 al prezentului Regulament.
8. Experţii guvernamentali sînt desemnaţi nominal pentru toată perioada mandatului organelor de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Pentru perioadele de aflare în misiune oficială peste hotare, experţilor guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei li se pot elibera paşapoarte diplomatice sau de serviciu, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
9. Ministerul Afacerilor Externe va expedia experţilor guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în termen de 2 zile lucrătoare, calculate de la data convocării oficiale, prin canale diplomatice, invitaţii nominale de participare la şedinţele organelor pentru care sînt aprobaţi.
În baza invitaţiei nominale specificate în alineatul precedent, conducătorii organelor nominalizate la punctul 6 al prezentului Regulament, ai căror reprezentanţi au fost desemnaţi, în temeiul prezentului Regulament, în calitate de experţi guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, vor confirma printr-o scrisoare oficială adresată Ministerului Afacerilor Externe disponibilitatea de a participa, în perioada respectivă, la lucrările organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Atunci cînd expertul primeşte direct de la Secretariatul Consiliului Europei invitaţia la reuniune, el este obligat să notifice acest fapt Ministerului Afacerilor Externe, cu confirmarea oficială a participării sale în conformitate cu modalitatea expusă în alineatul precedent.
În cazul în care expertul guvernamental, desemnat conform procedurii prescrise de prezentul Regulament, nu este disponibil să participe la reuniunea convocată, conducătorul organului nominalizat la punctul 6 al prezentului Regulament, în termen de trei zile, desemnează un expert-supleant pentru participare la şedinţa preconizată, dacă acest expert supleant nu a fost numit odată cu reprezentantul de bază.
Expertul-supleant trebuie să corespundă criteriilor specificate la punctul 5 al prezentului Regulament.
În cazul în care, din motive obiective, persoanele abilitate nu au desemnat în termen un expert-supleant, ministrul afacerilor externe numeşte un expert ad hoc din cadrul funcţionarilor publici în posturi diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe  sau dintr-o misiune diplomatică a Republicii Moldova.  
Expertul-supleant şi expertul ad hoc sînt obligaţi să respecte prevederile prezentului Regulament.
10. Ministerul Afacerilor Externe informează operativ Secretariatul Consiliului Europei despre participarea expertului guvernamental la şedinţa organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi îi acordă asistenţa necesară în procesul de perfectare a vizelor pentru deplasare la locul desfăşurării reuniunii organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
În baza cererii expertului guvernamental în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, dacă aceasta a fost depusă pînă la data convocării Consiliului Europei sau cu cel puţin 14 zile înainte de desfăşurarea reuniunii, Ministerul Afacerilor Externe solicită Secretariatului Consiliului Europei titluri de transport tur-retur, plătite în avans.
11. Primind invitaţia din partea Ministerului Afacerilor Externe şi indicaţia de participare din partea conducătorului instituţiei sale, expertul guvernamental în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei purcede neîntîrziat la pregătiri pentru participare la şedinţa preconizată şi alcătuieşte proiectul poziţiei Republicii Moldova pe fiecare chestiune din ordinea de zi a reuniunii respective.
În procesul de stabilire a poziţiei statului, expertul guvernamental poate solicita, după caz, Ministerului Afacerilor Externe  asistenţă pentru coordonare, prezentînd proiectele documentelor ce necesită consultare cu alte organe centrale de specialitate (cu traducere în limba de stat) şi o notă informativă pe marginea acestora.
Ministerul Afacerilor Externe  va solicita operativ poziţia organelor menţionate de expertul guvernamental, va întocmi răspunsurile, solicitînd respectarea strictă a termenelor şi informarea instituţiei expertului guvernamental.
Proiectul de poziţie formulat şi coordonat, conform procedurii specificate de prezentul Regulament, se  aprobă de Ministerul Afacerilor Externe.
În baza proiectului de poziţie prezentat, Ministerul Afacerilor Externe emite pentru expertul guvernamental în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei directive sau instrucţiuni. Directivele şi instrucţiunile  se aprobă de ministrul afacerilor externe în comun cu organul competent, al cărui reprezentant participă la lucrările organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Poziţia Republicii Moldova şi instrucţiunile pentru probleme de importanţă majoră, care sînt discutate în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, se aprobă de către Guvern.
12. În baza rezultatelor participării în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, expertul guvernamental prezintă Ministerului Afacerilor Externe, în termen de 10 zile de la revenirea în ţară, un raport detaliat în formă scrisă cu privire la participarea sa în cadrul reuniunii organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, indicînd sugestiile şi recomandările formulate, anexînd copiile documentelor elaborate în cadrul şedinţei organului de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, propunerile concrete de acţiuni ce se impun a fi întreprinse pentru executarea de către Republica Moldova a deciziilor adoptate la şedinţe, precum şi poziţiile principiale ce necesită a fi apărate în continuare la reuniunile Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Dacă expertul consideră că materialele discutate şi deciziile adoptate de Comitet pot fi de un real folos altor ministere, unităţi specializate, el este obligat să le prezinte spre informare acestora.
13. Responsabilitatea pentru executarea directivelor şi instrucţiunilor date experţilor guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, precum şi pentru prezentarea la timp a rapoartelor specificate la alineatul întîi al pct. 9 al prezentului Regulament, este pusă în sarcina experţilor guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi conducătorilor organelor menţionate la pct. 6 al prezentului Regulament.
În cazul nerespectării directivelor şi instrucţiunilor primite în baza prezentului Regulament, expertul guvernamental în organul de lucru al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, în baza hotărîrii Guvernului sau prin decizia ministrului afacerilor externe, este înlăturat de la participarea ulterioară la lucrările organului de lucru respectiv al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
14. Finanţarea participării experţilor guvernamentali în organele de lucru ale Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, ale căror cheltuieli nu sînt acoperite din contul bugetului Consiliului Europei, este efectuată din contul autorităţilor publice respective, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova.
În scopul planificării agendelor de lucru şi a estimării cheltuielilor necesare, Ministerul Afacerilor Externe va comunica operativ Guvernului şi organelor administraţiei publice centrale de resort Calendarul conferinţelor ministeriale şi summit-elor programate de Consiliul Europei.