HGO460/1993
ID intern unic:  302187
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 460
din  22.07.1993
Cu privire la aprobarea Modului provizoriu de determinare
şi calculare a bugetului minim de consum
Publicat : 30.07.1993 în Monitorul Oficial Nr. 007     Promulgat : 22.07.1993     Data intrarii in vigoare : 30.07.1993
  În conformitate  cu Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din  18 iulie  1991 nr. 140 "Cu privire la bugetul minim de consum" şi în scopul corelării  muncii  de argumentare şi prezentare la timp  a  propunerilor privind  stabilirea  unor garanţii de stat pentru  protecţia  grupurilor socialmente vulnerabile,
Guvernul Republicii Moldova h o t ă r ă ş t e:
   1. Se aprobă Modul provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim  de  consum şi Normele medii anuale provizorii ale  consumului  de produse  alimentare, mărfuri nealimentare şi servicii, incluse în  coşul minim de consum, conform anexelor nr. 1 şi 2.
    2. Ministerul  Economiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei  Sociale  să  prezinte  spre  examinare  anual,  pînă  la  1  februarie,  Comisiei tripartite   pentru   reglementarea  problemelor   social-economice   în Republica  Moldova  proiectele  normelor şi normativelor  consumului  de produse  alimentare, mărfuri nealimentare şi servicii, incluse în  coşul minim   de  consum  pentru  a  fi  examinate  şi  prezentate  Guvernului Republicii Moldova.
   3. Ministerul   Comerţului  şi  Resurselor  Materiale  şi  Ministerul Sănătăţii  să  prezinte informaţiile necesare, în volumul  şi  termenele specificate în sus-numitul Mod provizoriu.
   4. Se recomandă  Departamentului de Stat pentru Statistică să asigure prezentarea  la  timp  a datelor statistice conform  Modului  provizoriu sus-numit.
   5. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Economiei cu participarea   Consiliului  Federaţiei  Sindicatelor  Independente   din Moldova  şi  de comun acord cu Ministerul Finanţelor, în  baza  analizei cuantumurilor  calculate  ale bugetului minim de consum,  vor  prezenta, după necesităţi şi reieşind din posibilităţile economice ale republicii, propuneri  privind aprobarea mărimii valorice a părţii de cheltuieli din bugetul   minim   de   consum,  admiţînd  substituirea   echivalentă   a componenţilor  coşului  minim de consum. Totodată, ele vor  prezenta  şi propuneri respective privind stabilirea unor noi niveluri ale salariului minim  şi cuantumurilor minime ale pensiilor, indemnizaţiilor,  plăţilor de compensare şi ajutorului social cu destinaţie specială.
ANEXA nr. 1.
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 27 iulie 1993 nr. 460
M O D U L  P R O V I Z O R I U
de determinare şi calculare a bugetului minim de consum
I. Principii generale
   1. Prezentul  Mod provizoriu de determinare şi calculare a  bugetului minim  de consum (în continuare - Modul provizoriu) se introduce  pentru utilizarea  bugetului minim de consum în promovarea efectivă a politicii sociale  şi aplicarea mecanismului de determinare a acestuia în procesul prezentării  operative  a  propunerilor argumentate  privind  stabilirea garanţiilor sociale la nivelul minim admisibil.
   2. Bugetul minim de consum este normativul social generalizator, care se  determină în baza balanţei veniturilor şi cheltuielilor categoriilor socialmente   vulnerabile   şi  care  include  normele  şi   normativele ştiinţific  argumentate  ale consumului de produse  alimentare,  mărfuri nealimentare  şi  servicii prestate. Acest buget caracterizează  nivelul minim  necesar  şi structura consumului de bunuri materiale şi  servici, precum  şi mărimea veniturilor ce asigură satisfacerea necesităţilor  la acest nivel.
   3. În scopul   promovării   unei  politici  sociale   se   efectuează aprecierea  valorică a bugetului minim de consum (minimul de existenţă), care  include  bunuri  materiale şi servicii,  se  asigură  satisfacerea cerinţelor necesare ale grupurilor socialmente vulnerabile, reieşind din posibilităţile    economice   ale   republicii,   admiţînd,    totodată, substituirea echivalentă a componenţilor coşului minim de consum.
  4. Calcularea   bugetului  minim  de  consum  se  efectuează  conform unităţilor   concrete   de   consumatori,  luîndu-se   în   consideraţie particularităţile de vîrstă, sexul, locul de trai şi nivelul de venituri ale diverselor categorii sociale ale populaţiei.
   5. În baza mărimii valorice a bugetului minim de consum se efectuează fundamentarea   nivelului  necesar  al  salariului  minim,  al   mărimii pensiilor,  indemnizaţiilor,  compensaţiilor  şi  ajutorului  social  cu destinaţie specială.
   Structura şi  valoarea bunurilor materiale şi serviciilor, incluse în coşul  minim de consum, în corespundere cu bugetul minim de consum, sînt folosite pentru efectuarea analizei, calcularea dinamicii şi prognozarea nivelului de trai al populaţiei, precum şi pentru asigurarea materială a garanţiilor sociale ale statului.
II. Modul de determinare a bugetului minim de consum
   6. Calcularea  bugetului  minim de consum se efectuează  prin  metoda normativ-statistică.  Totodată,  pentru a determina  cota  cheltuielilor bugetului   minim  de  consum  sînt  aplicate  normele  şi   normativele ştiinţific  fundamentale  ale  consumului  de  mărfuri  şi  servicii  şi preţurile  medii  ale  mărfurilor respective cumpărate, fiind  luate  în considerare toate tipurile de comerţ şi plăţile pentru servicii.
   7. Institutul   Pieţei  şi  Marketingului  al  Moldovei  din   cadrul Ministerului  Comerţului şi Resurselor Materiale, în comun cu Institutul Moldovenesc  de Cercetări Ştiinţifice în Medicina Preventivă şi  Clinică din  cadrul  Ministerului Sănătăţii, elaborează normele  şi  normativele ştiinţific   fundamentate   ale   consumului  de   produse   alimentare, echilibrate  după conţinutul caloric, proporţiile de albumine,  grăsimi, hidraţi  de  carbon, săruri, substanţe minerale şi vitamine,  precum  şi normele  consumului  de  medicamente, obiecte de sanitărie,  ingienă  şi optică,  incluse  în  coşul  minim de consum,  pentru  diferite  grupuri socio-demografice  ale populaţiei, conform particularităţilor de  vîrstă şi sex.
   8. Institutul  Pieţei şi Marketingului al Moldovei elaborează normele şi   normativele  ştiinţific  fundamentate  ale  consumului  de  mărfuri nealimentare  şi servicii, incluse în structura coşului minim de consum, pentru  diferite grupuri socio-demografice ale populaţiei, luîndu-se  în consideraţie particularităţile de vîrstă şi sex.
   9. Institutul  Pieţei  şi  Marketingului  al Moldovei,  în  comun  cu Institutul  Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice în Medicină  Preventivă şi  Clinică, prezintă proiectele normelor şi normativelor sus-menţionate Ministerul  Economiei  şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale  care, după  ce  le analizează şi precizează, le înaintează spre  examinare  în termen  de  cel  tîrziu  pînă la 1 februarie  al  fiecărui  an  Comisiei tripartide   pentru   reglementarea  problemelor   social-economice   în Republica   Moldova,  conform  sortimentului  de  mărfuri  şi  servicii, prevăzute în anexa la prezentul Mod provizoriu.
   10. Comisia tripartidă examinează normele şi normativele sus-indicate şi le prezintă spre aprobare Guvernului Republicii Moldova.
   11. Departamentul  de  Stat  pentru Statistică  calculează  preţurile medii  de cumpărare a mărfurilor şi serviciilor, incluse în coşul  minim de consum, şi prezintă informaţia corespunzătoare Ministerului Economiei şi  Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale în fiece lună pînă la data de 20 a lunii următoare perioadei de dare de deamă.
   12. Informaţia  primită în corespundere cu punctul 11 al  prezentului Mod  provizoriu este utilizată de către Ministerul Economiei în procesul muncii   analitice  şi  calculelor  de  pronosticare  şi  se   transmite Institutului Pieţei şi Marketingului.
   13. Institutul   Pieţei   şi  Marketingului,  în  baza  normelor   şi normativelor  ştiinţific  fundamentale  ale preţurilor  medii  şi  altor informaţii  ce i-au fost furnizate de către Ministerul Economiei conform prezentului  Modul provizoriu, efectuează trimestrial calculul bugetului minim de consum la capitolul cheltuieli şi-l prezintă cel tîrziu pînă la data  de  25 a lunii, ce urmează perioadei de dare de seamă,  Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
   14. În baza rezultatelor  analizei  mărimelor valorice ale  bugetului minim  de  consum, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în comun  cu Ministerul    Economiei,   cu   participarea   Consiliului    Federaţiei Sindicatelor  Independente  din Moldova şi de comun acord cu  Ministerul Finanţelor,  înaintează Guvernului Republicii Moldova propuneri  privind aplicarea  lor în corespundere cu scopurile prevăzute în punctele 3 şi 5 ale prezentului Mod provizoriu.
III. Bazele metodologiei calculului articolelor de bază
ale cheltuielilor bugetului minim de consum
   15. Cheltuieli pentru alimentare:
   1) setul de produse  alimentare  pentru  copiii  pînă la  18  ani  se formează  în  baza  normelor raţionale de consum  al  produselor  pentru vîrsta corespunzătoare;
   2) drept bază de formare a coşului minim de produse alimentare pentru populaţia  de  vîrstă  aptă  pentru  muncă  serveşte  setul  de  produse alimentare  al  bărbatului care lucrează (mărimea lui  valorică  medie), ocupat  la  lucrările  de gradul I şi II de intensitate  a  muncii,  set acceptat drept minim pentru această categorie de populaţie;
   3) la calcularea  coşului minim de produse alimentare pentru  femeile apte  pentru muncă trebuie să se ţină cont de faptul că după puterea lui energică  acest  set  alimentar  trebuie să  constituie  85%  din  setul respectiv al bărbatului care lucrează;
   4) necesităţile  alimetare  ale persoanelor, care au  depăşit  vîrsta aptă  pentru muncă, constituie 65 - 80% din necesităţile unui bărbat apt pentru muncă.
   16. Cheltuielile pentru îmbrăcăminte, lenjerie şi încălţăminte:
   1) setul coşului  minim  de consum pentru  procurarea  îmbrăcămintei, lengeriei  şi  încălţămintei  se determină în dependenţă  de  condiţiile naturale  şi climaterice, delimitarea de vîrstă, specificul naţional  al consumatorilor,  tradiţiile  formate  şi modul de  trai  al  populaţiei, luîndu-se în consideraţie particularităţile de vîrstă şi sex;
   2) necesitatea  minimă anuală a obiectelor de consum sus-indicate  se determină în expresie valorică, ţinîndu-se cont de termenele de uzură.
   17. Cheltuielile pentru medicamente, obiecte de sănitărie, ingiena şi optică:
   setul de medicamente,  obiecte pentru sanitarie, igienă şi optică  se va  forma  pentru  fiecare dintre grupele  populaţiei  structurate  după vîrstă şi sex.
   18. Cheltuielile pentru mobilă, obiecte cu destinaţie socio-culturală şi de uz casnic:
   1) la calcularea  cheltuielilor efectuate de populaţie pentru mobilă, obiecte  cu destinaţie socio-culturală şi de uz casnic urmează să se  ia drept element de bază seturile corespunzătoare, stabilite pentru diverse grupe ale populaţiei de vîrstă şi sex;
   2) la calcularea  cheltuielilor minime anuale pentru mobilă,  obiecte cu  destinaţie socio-culturală şi de uz casnic se va lua în consideraţie termeul lor de uzură.
   19. Cheltuielile pentru locuinţă, servicii comunale şi combustibil:
   1) cheltuielile  pentru  locuinţă, servicii comunale se determină  în baza preţurilor şi tarifelor în vigoare;
   2) calculele privind evaluarea cheltuielilor sus-indicate atît pentru populaţia vîrstnică, cît şi pentru copii sînt identice;
   3) cheltuilelile  pentru procurarea combustibilului se determină prin luarea în calcul a preţurilor curente.
   20. Cheltuielile  pentru acţiunile de culturalizare, odihnă, servicii comunale, transport, comunicaţii, servicii ale instituţiilor preşcolare:
   la determinarea  acestor  cheltuieli  se  va ţine  cont  neapărat  de cheltuielile reale, suportate în perioada precedentă, în medie pentru un locuitor al republicii.
   21. Alte cheltuieli:
   în lista altor  cheltuieli  se  includ mici  sume  pentru  cheltuieli neprevăzute, precum şi diverse încăsări şi plăţi.
   22. La determinarea  mărimii valorice a bugetului minim de consum  se iau  în  consideraţie  veniturile obţinute de  la  gospodăria  auxiliară individuală.
   23. Cheltuielile  lunare  în expresie valorică impuse  de  procurarea produselor  alimentare şi mărfurilor nealimentare, prevăzute de punctele 15,  16  şi  18  ale  prezentului Mod  provizoriu,  se  calculează  prin înmulţirea normelor anuale de consum la preţul mediu, în vigoare în luna analizată, al cumpărăturii şi împărţirea rezultatului căpătat la 12.
   24. Mărimea valorică  a  coşului de consum, pentru luna analizată  se determină   prin  însumarea  articolelor  de  cheltuieli,  prevăzute  în punctele 15 - 21 ale prezentului Mod provizoriu.
   25. Structura  coşului de consum se va reexamina cel puţin o dată  în cinci  ani,  luîndu-se în consideraţie gradul de satisfacţie  a  pieţei, ameliorarea  calităţii  mărfurilor alimentare şi celor  nealimentare  şi lărgirea  sortimentului de servicii prestate, Concomitent, este necesară reexaminarea  şi structurarea bugetului minim de consum întru  majorarea cotei   cheltuielilor  pentru  procurarea  mărfurilor  nealimentare   şi serviciilor, pentru acţiunile socio-culturale.
ANEXA nr. 2
la hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
din 27 iunie 1993 nr. 460
N O R M E L E
medii anuale provizorii ale consumului de produse alimentare,
mărfuri nealimentare şi servicii incluse în structura
coşului minim de consum

Asortimentul mărfurilor Unitatea de măsură Normele medii anuale ale consumului de mărfuri luate în calcul la bugetul minim de consum
1 2 3
I. Produse alimentare    
1. Pîine şi produse de panificaţie, recalculate în făină:    
Făină de grîu kg   107,10
Făină de păpuşoi " 7,50
Crupe de grîu " 1,90
Crupe de hrişcă " 1,70
Crupe de mei "   1,10
Crupe de ovăz " 1,00
Griş " 0,90
Paste făinoase "   3,80
Orez " 3,00
Păstăioase " 5,60
Alte produse similare "   2,10
2. Carne şi produse din carne recalculate în):    
Carne de vită " 23,00
Carne de porc " 20,80
Carne de oaie " 2,40
Carne de pasăre " 31,80
3. Lapte şi produse lactate (recalculate în lapte):    
Lapte integral 1 109,50
Unt kg     3,70
Brînză de vacă, brînzică "   5,50
Frişcă şi smîntînă (25%) " 4,40
Caşcaval, brînză " 5,70
4. Peşte şi produse din peşte (recalculate în peşte):    
Peşte proaspăt "   13,20
5. Ouă 10 bucăţi 29,00
6. Ulei vegetal   1 14,60
7. Zahar şi produse de cofetărie (recalculate în zahăr) kg 18,20
8. Miere de albine " 1,00
9. Cartofi "   93,40
10. Legume:     
Varză " 28,50
Sfeclă " 4,80
Morcov " 9,50
Ceapă " 12,70
Vînătă " 7,20
Chiperi dulci, gogoşari " 20,50
Roşii   " 42,10
Castraveţi " 11,70
Bostănei şi bostan " 5,90
Alte legume (usturoi, sparanghel, verdeţuri) " 3,00
Ridiche " 4,40
11. Culturi de bostănărie (harbuji şi zămoşi) " 21,20
12. Fructe şi pomuşoare:    
Drupacee (cireşe, vişine, caise, prune, piersici) "   14,70
Sămînţoase (mere, prăsade, gutui) " 28,60
Pomuşoare (fragi, coacăză, zmeură) "   4,00
Struguri   " 16,50
13. Ceai " 0,75
14. Drojdie " 0,40
15. Nuci " 1,60
16. Sare, mirodenii   " 5,50
II. Mărfuri nealimentare    
17. Grupul de paltoane:    
Pardeseuri buc. 0,15
Scurte " 0,18
18. Grupul de costume şi rochii:    
Costume " 0,15
Pantaloni " 0,18
Pulovere, sfitere, veste " 0,15
Bluze " 0,14
Cămăşi " 0,19
Rochii, halate, sarafane " 1,23
Fuste " 0,37
Uniformă şcolară " 0,12
19. Lengerie tricotată de corp:    
Chiloţi   "   2,00
Maiouri " 2,00
Cămăşi de noapte " 0,40
Lengerie pentru femei " 0,60
Lengerie sportivă tricotată (tricouri) buc.   0,40
20. Mărfurile pentru copii pînă la un an se iau în calcul conform cheltuielilor reale efectuate în luna premergătoare rub.  
21. Acoperăminte pe cap:    
Căciuli din blană buc. 0,27
Căciuli tricotate " 0,25
22. Broboade " 0,18
23. Fulare   " 0,20
24. Mănuşi (din bumbac şi tricotate) perechi 0,86
25. Articole de galanterie:    
Geantă (sacoşă) buc. 0,43
Lame cut. 3,16
Fermoare şi alt sortiment de furnitură buc. 0,50
Fire toarse de lînă kg 0,03
Batiste buc.     2,08


26. Aţă de cusut mosorele 1,00
27. Ciorapi şi şosete:    
27. Ciorapi şi şosete:    
Ciorapi din bumbac de damă perechi   0,24
Ciorapi elastic de damă " 0,25
Ştrampi elastici de damă " 1,58
Şosete din bumbac pentru bărbaţi " 3,10
Şosete elastice pentru bărbaţi " 0,40
Şosete din bumbac şi sintetică pentru copii " 0,50
Şosete din bumbac pentru copii perechi 1,17
Ştrampi din bumbac pentru copii " 0,60
Ştrampi din semilînă pentru copii " 0,20
28. Încălţăminte:    
Cizme, cizmuliţe, papuci călduroşi " 0,48
Pantofi închişi, pantofi " 0,43
Încălţăminte de vară, " 0,53
Încălţăminte din cauciuc "     0,14
Galoşi "   0,25
Încălţăminte pentru copii pînă la un an " 0,02
29. Săpun şi detergenţi:    
Săpun de toaletă şi de baie buc. cîte 100 gr. 13,00
Săpun de rufe buc. cîte 200 gr. 12,00
Detergenţi kg         4,50
30. Lenjerie de pat:    
Ciarşafuri buc. 0,50
Ciarşaf de plapumă "     0,42
Faţă de pernă " 1,23
31. Lengerie de masă:    
Faţă de masă: " 0,04
Şervete de bucătărie "   0,22
32. Prosoape "   0,70
33. Plapume :    
matlasate "   0,10
de lînă "   0,02
de molton " 0,12
34. Perdele de tul pentru fereastră m 0,16
35. Perne buc. 0,07
36. Maşini şi aparate electro-casnice şi corpuri de iluminat:    
Frigidere, congelatoare "   0,02
Maşini de spălat "   0,02
Fiare de călcat electrice "   0,07
Corpuri de iluminat "   0,10
Becuri electrice "   3,00
37. Aparate de radio:    
Difuzoare " 0,02
38. Ceasuri de mînă " 0,07
39. Jucării de masă plastică " 1,00
40. Mobilă pentru odăi:    
Masă " 0,03
Dulap de haine şi lengerie " 0,06
Bufet " 0,01
Scaune " 0,04
  " 0,20
41. Mobilă pentru bucătărie:    
Masă "   0,07
Dulap-masă "   0,07
Taburetă   " 0,08
42. Mobilă pentru copii:    
Pat   " 0,02
Masă     " 0,02
Scaun " 0,03
43. Mobilă pentru antreu:    
Cuier buc.   0,05
Oglindă " 0,05
44. Veselă din sticlă:    
Pahare " 1,00
Gărăfi, ulcioare " 0,12
45. Veselă din porţelan şi faianţă    
Ceainic pentru infuzie " 0,14
Ceşti cu farfurioare " 0,38
Farfurii adînci " 0,63
Farfurii plate " 0,79
46. Veselă metalică pentru bucătărie:    
Cratiţe de diverse mărimi " 0,25
Străchini de diverse mărimi " 0,11
Ceainice, ibrice de cafea " 0,12
Căni, căuşe " 0,06
Căldări " 0,12
Strecurătoare " 0,03
Tigăi " 0,08
Lighiane "   0,05
Ceaune, cazane " 0,03
Maşini mecanice de tocat carne " 0,02
Maşini pentru conservat "   0,09
Căpace pentru conservat " 50,00
Răzătoare "   0,04
47. Seturi de bucătărie:    
Tirbuşon "   0,03
Cuţite " 0,03
Furculiţe   " 0,03
Linguri de masă " 0,03
Linguriţe de ceai " 0,03
48. Inventar de grădină:    
Cosor de altoi buc. 0,04
Greblă "   0,07
Furcă " 0,07
Lopată   " 0,07
Coasă   " 0,03
Seceră " 0,01
Scară, scară dublă " 0,04
49. Instrumentar de gospodărie:    
Ciocan " 0,01
Cleşte plat, cleşte de tăiat sîrmă " 0,01
Şurubelniţă   " 0,02
Pilă "   0,05
Complet de chei " 0,07
Mătură " 1,00
50. Mărfuri de cancelarie:    
Caiete pentru elevi " 17,00
Albume de desen " 0,37
Creioane " 4,00
Set de creioane colorate "   0,37
Riglă pentru elevi   "   0,37
Clei   "   1,00
Stilouri, tuburi cu pastă pentru pixuri "   1,13
Compas "   0,09
Şerveţele din hîrtie cut. 1,00

   Nota: Se vor  lua în consideraţie cheltuielile reale la preţurile  şi tarifele  din luna precedentă în medie pentru un locuitor al republicii, suportate pentru:
   medicamente, obiecte de sanitărie, igienă şi optică, locuinţă şi servicii comunale, acţiuni de culturalizare şi odihnă, servicii sociale, transport, comunicaţii, combustibil serviciile prestate de instituţii preşcolare, alte cheltuieli (încasări, plăţi şi cheltuieli neprevăzute).
ANEXĂ
la Modul provizoriu de
determinare şi calculare
a bugetului minim de consum
A R T I C O L E L E
cheltuieli de bază ale bugetului minim de consum
   1. Alimentarea:  (pîine  şi produse de panificaţie, carne şi  produse din  carne,  lapte  şi  produse din lactate,  unt,  cartofi,  legume  şi bostănoase,  fructe  şi  pomuşoare, ulei vegetal, zahar şi  articole  de cofetărie, peşte şi produse din peşte, ouă, alte produse).
   2. Îmbrăcăminte, lenjerie, încălţăminte.
   3. Medicamente, obiecte de sanitărie, ingienă şi optică.
   4. Mobilă, obiecte socio-culturale şi de uz casnic.
   5. Locuinţă şi serviciile comunale, combustibil.
   6. Acţiuni de culturalizare şi odihnă.
   7. Servicii sociale, transport, comunicaţii.
   8. Servicii prestate de instituţiile preşcolare.
   9. Alte cheltuieli (încasări, plăţi şi cheltuieli neprevăzute).