HGC543/1993
ID intern unic:  302885
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 543
din  26.07.1994
privind aprobarea Regulamentului asociaţiilor
de cetăţeni ce participă la privatizare
Publicat : 30.08.1994 în Monitorul Oficial Nr. 8

Întru executarea Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr.50 din 18 februarie 1994 "Cu privire la formarea infrastructurii privatizării", Guvernul Republicii Moldova hotărăşte:
    1. Se aprobă Regulamentul asociaţiilor de cetăţeni ce participă la privatizare (se anexează).
    2. Se abrogă:
    alineatul 2 al punctului 9 din Regulamentul cu privire la desfăşurarea licitaţiilor de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat în Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.568 din 7 septembrie 1993 (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1993, nr.9, art.263);
    punctul 5 din Regulamentul cu privire la desfăşurarea concursurilor de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat în procesul privatizării, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.607 din 23 septembrie 1993 (Monitorul Parlamentului Republicii Moldova, 1993, nr.9, art.276).

    PRIM-MINISTRU
    AL REPUBLICII MOLDOVA                        ANDREI  SANGHELI

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova
nr.543 din 26 iulie 1994

REGULAMETUL
asociaţiilor de cetăţeni ce participă la privatizare
I. Dispoziţii generale
    1. Prezentul Regulament stabileşte modul de formare şi activitate a asociaţiilor de cetăţeni ce participă la privatizare (în continuare Asociaţii).
    2. Asociaţia este o formaţiune provizorie de cetăţeni, asociaţi benevol în scopul procurării patrimoniului de stat la licitaţii şi concursuri contra bonuri patrimoniale (BP).
    Un cetăţean poate fi membru al unei singure Asociaţii.
    3. Asociaţiile pot fi de tip general şi special.
    Membri ai Asociaţiei de tip general pot fi titularii BP, care activează atît în numele său, cît şi în numele altor persoane (inclusiv rudele de gradul întîi, minorii, persoanele incapabile) în modul stabilit de lege. Asociaţia de tip general are dreptul să procure doar obictele privatizate ca complexe patrimoniale unice.
    Asociaţiile de tip social se formează numai la întreprinderile, care se reorganizează sau sînt deja reorganizate în societăţi pe acţiuni în procesul privatizării. Membri ai asociaţiilor meţionate pot fi persoanele, enumerate în punctul 4 al articolului 11 din Legea "Cu privire la privatizare", care acţionează atît în numele său, cît şi în numele rudelor de gradul întîi. Asociaţia de tip special are dreptul să participe doar la licitaţiile de vînzare a acţiunilor în baza subscrierii.
    Asociaţia nu are dreptul să exercite alte tipuri de activităţi.
    4. Asociaţia este condusă de reprezentantul ei, care poate fi un cetăţean capabil al Republicii Moldova, fără antecedente penale pentru falsificarea documentelor, bancnotelor, hîrtiilor de valoare, pentru delapidări, luare de mită şi alte infracţiuni.
II. Modul de formare a Asociaţiei
    5. Iniţiator al formării unei Asociaţii este reprezentantul ei, care întocmeşte contractul de formare a Asociaţiei (în continuare contract), conform Contractului-tip (anexa nr.1 la Regulament).
    6. Contractul se autentifică:
    notarial - pentru asociaţiile de tip general;
    de conducătorul întreprinderii, indicate în alineatul 3 al punctului 3 din prezentul Regulament - pentru asociaţiile de tip special;
    7. În contract se indică obiectul investiţiilor - întreprinderea concretă ce urmează a fi privatizată, ramura economiei, regiunea, licitaţia ori concursul concrete de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat.
    8. Cheltuielile legate de formarea Asociaţiei le poartă membrii Asociaţiei.
    9. Memnrii Asociaţiei nu pot fi cooptaţi prin intermediul publicităţii în presă, la radiou sau televiziune şi prin alte mijloace de informare în masă.
    10. Contractul poate fi modificat sau completat numai cu consimţămîntul în scris al tuturor membrilor Asociaţiei. Modificările şi completările se introduc în modul stabilit pentru autentificarea contractului.
    11. Contractul se perfectează în cel puţin trei exemplare, dintre care unul se păstrează în organul, care a autentificat contractul, al doilea se transmite agenţiei teritoriale a Ministerului Privatizării şi Administrării Propietăţii de stat, iar al treilea - reprezentantului.
    12. Ministerul Privatizării şi Administrării Propietăţii de Stat ţine registrul asociaţiilor.
    13. La prezentarea contractului agenţiei teritoriale respectivă a Ministerului Privatizării şi Administrării Propietăţii de Stat trece Asociaţia în registru şi eliberarea reprezentantului fişa de înregistrare a acesteia (anexa nr.2 la Regulament).
    Asociaţia are dreptul să participe la licitaţii şi concursuri numai după trecerea ei în registru. Pentru trecerea în registru plata nu se percepe.
III. Activitatea Asociaţiei
    14. Termenul de activitate a Asociaţiei nu poate să depăşească termenul de acţiune a BP.
    15. Reprezentantul poartă răspundere pentru asigurarea executării contractului.
    16. Informaţia privind numărul de membri ai Asociaţiei şi valoarea BP, transmise Asociaţiei, este confidenţială şi poate fi divulgată numai membrilor Asociaţiei.
    17. Asociaţia poate fuziona cu o altă Asociaţie, în cazul în care această fuziune nu contravine prevederilor contractelor de formare a asociaţiilor respective.
    În cazul fuzionării toate drepturile şi îndatoririle reprezentantului Asociaţiei fuzionate se transmit reprezentantului Asociaţiei succesoare. Transmiterea drepturilor şi obligaţiunilor urmează a fi autentificată notarial.
    18. Persoana ce doreşte să iasă din Asociaţie se poate adresa cu o cerere scrisă la organul ce autentifică şi păstrează contractul, care transmite cererea reprezentantului Asociaţiei. În termen de 3 zile după primirea cererii reprezentantul Asociaţiei este obligat să restituie BP persoanei ce iese din Asociaţie. Cheltuielile ocazionate de ieşirea din Asociaţie le suportă persoana ce iese din Asociaţie.
    19. Potrivit rezultatelor participării Asociaţiei la licitaţie şi concursuri Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat face însemnările respective în fişa de înregistrare a Asociaţiei.
    20. În decurs de 10 zile din ziua licitaţiei sau a concursului reprezentantul Asociaţiei informează în scris membrii Asociaţiei despre rezultatele participării acestuia la licitaţie sau la concursul de vînzare-cumpărare al patrimoniului de stat, iar reprezentantul Asociaţiei de tip special trebuie, totodată, să indice în aviz locul şi termenele de primire a certificatului de proprietate asupra acţiunilor.
    21. Patrimoniul de stat procurat de Asociaţia de tip general, este distribuit de către reprezentantul acestuia membrilor Asociaţiei proporţional BP ale lor, fapt ce se reflectă în contractul respectiv de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat indicat.
    22. Cheltuielile suportate de reprezentatnt în vederea asigurării activităţii Asociaţiei sînt achitate de membrii acestuia în modul şi condiţiile stabilite în contract. Suma cheltuielilor nu poate depăşi 1 leu pentru fiecare 20000 unităţi monetare convenţionate ale BP transmise Asociaţiei în baza contractului.
IV. Obligaţiile reprezentantului Asociaţiei
    23. Reprezentantul Asociaţiei este obligat:
    să asigure păstrarea BP transmise Asociaţiei conform contractului;
    să pună la dispoziţia membrilor Asociaţiei, la cererea lor, informaţia privind activitatea acesteia;
    să apere interesele membrilor Asociaţiei la licitaţiile şi concursurile de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat, conform legislaţiei şi prevederilor contractului;
    să îndeplinească obligaţiile în strictă conformitate cu prevederile contractului;
    să ţină evidenţa BP şi altor bunuri ale membrilor Asociaţiei;
    să ţină evidenţa cheltuielilor ocazionate de activitatea Asociaţiei, confirmîndu-le prin documente corespunzătoare.
    24. În cazul în care reprezentantul nu-şi poate exercita funcţiunile ele sînt transmise altui membru al Asociaţiei în modul şi condiţiile stipulate în contract.
V. Sistarea activităţii Asociaţiei
    25. Asociaţia îşi sistează activitatea:
    la expirarea termenului de acţiuni a contractului;
    după atingerea scopurilor propuse şi după utilizarea tuturor BP ce i-au fost transmise;
    în cazul reducerii numărului membrilor ei pînă la unul singur;
    la decizia unanimă a tuturor membrilor ei;
    în baza deciziei judiciare, în modul stabilit de legislaţie.
    26. În cazul sistării activităţii Asociaţiei reprezentantului este obligat, în termen de 10 zile să restituie BP neutilizate posesorilor acestora şi să transmită membrilor Asociaţiei patrimoniului procurat.
    27. Litigiile dintre membrii Asociaţiei sînt examinate de instanţa judecătorească, conform legislaţiei.

Anexa nr.1
la regulamentul asociaţiilor
de cetăţeni ce participă la
privatizare
CONTRACT-TIP
privind formarea asociaţiilor de cetăţeni ce
participă la privatizare
______________________________________________________________________
               (data, luna, anul scrise cu litere)
oraşul, orăşelul, satul, raionul _______________________________________________
Noi, subsemnaţii, ________________________________________________________
                        (numele de familie, prenumele, patronimicul)
          (în continuare Reprezentantul)
cetăţenia _______________________________________________________________
domiciliat la _____________________________________________________________
telefonul _______________________________________________________________
paşaportul seria ____________ nr. ________ eliberat _______________199__
de ____________________________________________________________________
pe de o parte
şi _____________________________________________________________________
            (numele, prenumele şi patronimicul posesorilor de bonuri
_____________________________________________________________________________
            patrimoniale sau ale persoanelor împuternicite ce acţionează
______________________________________________________________________
              prin contract)
numiţi în continuare Membri, au încheiat prezentul contract privind următoarele:
I. Obiectul contractului
1. Reprezentantul şi membrii însumează bonurile patrimoniale ce leaparţin (în  continuare "BP"),
cu toate  drepturile  patrimoniale  şi nepatrimoniale legate de ele, în scopul procurării patrimoniu-
lui de stat contra BP în procesul privatizării.
    Se formează Asociaţia cetăţenilor (în continuare Asociaţie)
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
        (tipul Asociaţiei - general sau special)
2. Numele de ordine şi valorile BP, transmise Asociaţiei:

Nrd/o Numele, prenumele şi patronimicul membrilor Asociaţiei Numărul   BP   Valoarea BP Cota procentuală în suma totală (%)
1     _______________(cu litere)  
2     _______________(cu litere)  
...     _______________(cu litere)  
         

3. Reprezentantul se autoriză de membrii Asociaţiei
1) să investească BP ce i-au fost transmise în următoarele obiecte:
_______________________________________________________________________
      (se indică obiectul investiţiei - întreprinderea concretă care
_______________________________________________________________________
      se privatizează, ramura economiei, regiunea, licitaţia sau con-
_______________________________________________________________________
      cursul concret de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat)
    2) să procure patrimoniul de stat contra BP, ţinînd cont de următoarele restricţii:
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
II. Drepturile şi obligaţiile Părţilor
4. Membrii Asociaţiei au dreptul:
la cota din bunurile procurate de Asociaţie la licitaţii şi concursuri, proporţional valorii BP, transmise reprezentantului conform prezentului contract;
la ieşire din Asociaţie;
să solicite reprezentantului  Asociaţiei  informaţii  privind activitatea Asociaţiei.
5. Membrii Asociaţiei îşi asumă obligaţiile:
intrînd în Asociaţie, să  transmită reprezentantului sau altei persoane, împuternicite prin contract, BP indicate în prezentul contract;
să compenseze cheltuielile ocazionate de activitatea Asociaţiei;
să nu divulge informaţia  confidenţială referitoare la  activitatea Asociaţiei;
să plătească reprezentntului ________ lei   pentru   comensarea cheltuielilor ocazionate de activitatea Asociaţiei.
Notă. Suma indicată nu poate depăşi 1 leu la fiecare 20000 de unităţi monetare convenţionale ale BP, transmise Asociaţiei în conformitate cu prezentul contract.
Reprezentantul Asociaţiei este obligat:
să informeze în scris Asociaţiei despre rezultatele participării Asociaţiei  la fiecare licitaţie sau concurs  de  vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat. Informaţia este furnizată membrilor cel  tîrziu după 10 zile de la licitaţie sau concurs;
să distribuie  între membrii Asociaţiei, cel tîrziu după 10 zile  de la licitaţie sau concurs patrimoniul de stat procurat;
să distribuie  patrimoniul  de stat procurat de Asociaţie  membrilor
acestei  Asociaţii  proporţional  valorii BP, fapt  ce se referă  în contractul  respectiv  de  vînzare-cumpărare  a  patrimoniului de stat indicat;] *(Prevederile contractului, inclusiv în parantezele pătrate, se referă doar la Asociaţiile de tip special) să asigure păstrarea BP ce i-au fost transmise;
să furnizeze membrilor Asociaţiei, la cererea lor, informaţia despre activitatea Asociaţiei;
să apere interesele  membrilor Asociaţiei la licitaţiile şi concursurile de vînzare-cumpărare a patrimoniului de stat;
să ţină evidenţa BP şi altor bunuri ale membrilor Asociaţiei;
să ţină evidenţa cheltuielilor, ocazionate de activitatea Asociaţiei confirmîndu-le prin documentele corespunzătoare;
în cazul sistării  activităţii Asociaţiei, în termen de 10 zile,  să restituie  BP neutilizate posesorilor acestora şi să transmită membrilor Asociaţiei patrimoniul procurat.
7. În cazul în  care Reprezentantul nu-şi poate exercita  funcţiile,
ele  sînt transmise _________________________________________________________
________________________________________________________________________
8. Reprezentantul  Asociaţiei,  precum  şi  persoanele  indicate  în punctul 7 din prezentul contract, declară că ei nu au antecedente penale pentru  falsificarea  documentelor,  bancnotelor, hîrtiilor  de  valoae, pentru delapidări, luare de mită şi alte infracţiuni.
III. Dispoziţii finale
9. Prezentul  contract  intră  în vigoare la data semnării  şi  este valabil pînă la __________.
10. Condiţiile  contractului pot fi modificate în modul prevăzut  de legislaţie.
11. Asociaţia  îşi  sistează  activitatea,  iar  prezentul  Contract pierde valabilitatea în modul stabilit de legislaţie.
12. Prezentul  contract  este  perfectat în exemplare,  toate  avînd aceeaşi putere juridică.
PĂRŢILE CONTRACTANTE
    ____________________________________________________________________
            (semnătura, prenumele, numele şi patronimicul)
la "___" 199    ____    prezentul   contract   este  autentificatde mine, ________________.
Contractul este semnat de părţi în prezenţa mea.  Indentificarea persoanelor semnate ale Contractului este stabilită, capacitatea lor de acţiune este verificată.
Ştampila
________________
        (semnătura)
Anexa nr.2
la Regulamentul asociaţiilor
de cetăţeni ce participă la
privatizare
FIŞA DE ÎNREGISTRARE
A ASOCIAŢIEI DE CETĂŢENI
    1. Reprezentantul Asociaţiei:
       numele, prenumele şi patro-
       nimicul                    ______________________________________
       adresa                     ______________________________________
       paşaportul                 seria _________nr.___ eliberat _______
    2. Data formării Asociaţiei   ________________________________
    3. Data sistării activităţii
       Asociaţiei                 _____________________________________
    4. Denumirea şi adresa or-
       ganului la care se păs-
       trează contractul despre
       formarea Asociaţiei         __________________________________
    5. Persoana la care trec drep-
       turile şi obligaţiile
       reprezentantului
       Asociaţiei numele,
       prenumele şi patroni-
       micul:
       Adresa                      _____________________________________
       Paşaportul                  seria______ nr. ___ eliberat _______
    6. Obiectul investiţiilor
       Asociaţiei                  _____________________________________
    7. Adresa Asociaţiei           __________________________________
       Telefonul Asociaţiei        __________________________________
       Semnătura reprezentantului
       Asociaţiei                  _____________________________________
    ________________________________________________________
    Asociaţia a fost trecută la registrul   ___________________________
    asociaţiilor cu numărul de înregistrare _________________________
  L.Ş.                   Numele, prenumele şi patronimicul, postul
                                   (semnătura)
NOTA PRIVIND PARTICIPAREA
ASOCIAŢIEI LA LICITAŢII ŞI CONCURSURI
____________________________________________________________    
    Data licitaţiei (concursului)    __________________________________
    Locul licitaţiei (concursului)   _________________________________
    Caracteristica lotului procurat  _________________________________
    (a loturilor procurate)          ___________________________________
    Preţul de procurare al lotului
    (al loturilor)                   __________________________________
    Semnătura reprezentantului
    Comisiei                         __________________________________
                                      L.Ş.
____________________________________________________________
    Data licitaţiei (concursului)    __________________________________
    Locul licitaţiei (concursului)   __________________________________
    Caracteristica lotului procurat  _________________________________
    (a loturilor procurate)          ____________________________________
    Preţul de procurare al lotului
    (al loturilor)                   __________________________________
    Semnătura reprezentantului
    Comisiei                         __________________________________
                                      L.Ş.
_____________________________________________________________
    Data licitaţiei (concursului)    ___________________________________
    Locul licitaţiei (concursului)   __________________________________
    Caracteristica lotului procurat  __________________________________
    (a loturilor procurate)          _____________________________________
    Preţul de procurare al lotului
    (al loturilor)                   __________________________________
    Semnătura reprezentantului
    Comisiei                         __________________________________
                                      L.Ş.
____________________________________________________________
    Data licitaţiei (concursului)    __________________________________
    Locul licitaţiei (concursului)   __________________________________
    Caracteristica lotului procurat  _________________________________
    (a loturilor procurate)          ____________________________________
    Preţul de procurare al lotului
    (al loturilor)                   __________________________________
    Semnătura reprezentantului
    Comisiei                         __________________________________
                                      L.Ş.
______________________________________________________________
    Data licitaţiei (concursului)    ____________________________________
    Locul licitaţiei (concursului)   ____________________________________
    Caracteristica lotului procurat  ___________________________________
    (a loturilor procurate)          _____________________________________
    Preţul de procurare al lotului
    (al loturilor)                   __________________________________
    Semnătura reprezentantului
    Comisiei                         __________________________________
                                      L.Ş.
________________________________________________________________