HGM833/2002
ID intern unic:  305005
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 833
din  21.06.2002
pentru aprobarea Regulamentului privind importul şi
comercializarea angro a articolelor din tutun
Publicat : 27.06.2002 în Monitorul Oficial Nr. 91-94     art Nr : 927

   
MODIFICAT
    HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369


    În scopul reglementării importului şi comercializării angro a articolelor din tutun şi întru executarea prevederilor Legii nr. 386-XV din 19 iulie 2001 cu privire la tutun şi la produsele din tutun, Guvernul Republicii Moldova HOTĂRĂŞTE:
1. Se aprobă Regulamentul privind importul şi comercializarea angro a articolelor din tutun.
2. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în comun cu Departamentul Vamal şi Agenția Servicii Publice, alte ministere şi departamente de resort vor întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor regulamentului sus-numit.
   
[Pct.2 modificat prin HG327 din 17.04.18, MO126-132/20.04.18 art.369]

    PRIM-MINISTRU
    AL REPUBLICII MOLDOVA                             Vasile TARLEV
    Contrasemnată:
    viceprim-ministru, ministrul
    agriculturii şi industriei alimentare                       Dmitrii Todoroglo
    Ministrul finanţelor                                                Zinaida Grecianîi
    Ministrul justiţiei                                                    Ion Morei

    Chişinău, 21 iunie 2002.
    Nr. 833.

Aprobat
prin Hotărîrea Guvernului
Republicii Moldova nr. 833
din 21 iunie 2002

REGULAMENTUL
privind importul şi comercializarea angro a articolelor din tutun
I. Dispoziţii generale
1. Regulamentul privind importul şi comercializarea angro a articolelor din tutun (în continuare - Regulamentul) este elaborat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la tutun şi la produsele din tutun nr. 386-XV din 19 iulie 2001 (Monitorul Oficial, 2001, nr. 92-93, art. 709).
Prezentul Regulament stabileşte condiţiile importului articolelor din tutun şi comercializării acestora prin depozite angro, reglementează raporturile în domeniu dintre organele de stat şi agenţii economici, care desfăşoară activitate de import şi comercializare a articolelor din tutun.
2. Prevederile prezentului Regulament se extind asupra agenţilor economici cu orice formă juridică de organizare şi tip de proprietate, al căror gen de activitate îl constituie importul şi comercializarea angro a articolelor din tutun.
3. Unităţile economice specializate în sfera menţionată de activitate se conduc de legislaţia în vigoare, inclusiv de Legea cu privire la tutun şi la produsele din tutun, normele sanitaro-epidemiologice, de standardele Republicii Moldova, normele de protecţie a mediului şi alte acte normative în vigoare.
II. Condiţiile de bază privind importul şi
comercializarea angro a articolelor din tutun
4. Importul articolelor din tutun se efectuează de către agenţii economici care deţin licenţa eliberată în modul stabilit şi dispun de depozite angro, dotate cu sistem de evidenţă computerizată, în care sînt asigurate condiţii de păstrare conform standardelor şi altor norme în vigoare.
5. Dreptul de a obţine licenţă de import a articolelor din tutun îl deţin agenţii economici, care prezintă autorizaţia de import şi comercializare a fiecărei mărci, eliberată de proprietarul mărcii comerciale sau de producătorul ei licenţiat.
6. Articolele din tutun improtate trebuie să corespundă documentelor normative în vigoare în Republica Moldova, inclusiv cerinţelor de marcare a informaţiei în limba de stat, să fie însoţite de certificate de conformitate, igienic şi de origine şi marcate cu timbre de acciz nemijlocit în procesul de fabricare la producător.
7. Importul articolelor din tutun se efectuează numai după aplicarea de către producătorul lor a timbrului de acciz direct pe pachet. În cazul în care articolul din tutun este produs cu folie de protecţie, timbrul de acciz se aplică sub folie. Timbrul de acciz se încleie astfel încît să se deterioreze la deschiderea pachetului.
8. În cazul cînd articolele din tutun nu corespund indicilor calitativi, cerinţelor privind marcarea în limba de stat, şi altor cerinţe ale documentaţiei normative în vigoare, precum şi atunci cînd ele nu sînt marcate cu timbre de acciz şi nu au certificate de conformitate, igienice şi de origine este interzisă introducerea în ţară a lotului respectiv de articole.
III. Stocarea şi comercializarea angro a
articolelor din tutun
9. Articolele din tutun importate sînt depozitate la depozitele angro, special amenajate. Stocarea şi comercializarea angro a articolelor din tutun se permite agenţilor economici în cazul în care:
a) posedă spaţii de depozitare de construcţie capitală cu o suprafaţă ce permite stocarea şi păstrarea producţiei conform contractelor încheiate cu producătorii străini şi cerinţelor normative în vigoare;
b) respectă obligaţiunile fiscale şi prezintă calculele impozitelor în termenele stabilite;
c) depozitul angro întruneşte următoarele condiţii:
este dotat cu sistem de evidenţă computerizată;
este dotat cu utilaj şi mecanisme pentru efectuarea lucrărilor de depozit;
există posibilitatea instituirii posturilor fiscale (în caz de necesitate).
10. Agenţii economici abilitaţi cu dreptul de stocare şi comercializare angro a articolelor din tutun de import au dreptul de a achiziţiona producţia numai direct de la producătorii străini.
11. Importatorii au dreptul să livreze articolele din tutun în reţeaua internă de comerţ cu amănuntul numai prin intermediul depozitelor angro desemnate şi numai agenţilor economici care deţin licenţa de comercializare cu amănuntul a articolelor din tutun, eliberată în modul stabilit.
12. Agenţii economici, care comercializează articole din tutun cu amănuntul, au dreptul să achiziţioneze această producţie numai la depozitele angro ale importatorilor, deţinători ai licenţei respective.
13. Agenţii economici, care importă şi comercializează angro articole din tutun sînt obligaţi să informeze, la solicitare, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat despre volumele comercializate şi agenţii economici, cărora le-au fost comercializate aceste articole.
IV. Controlul activităţii în domeniul
importului, stocării şi comercializării
angro a articolelelor din tutun
14. Controlul de stat asupra imortului, stocării şi comercializării angro a articolelor din tutun îl exercită autorităţile publice abilitate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
15. Controlul de stat asupra importului, stocării şi comercializării angro a articolelor din tutun include:
controlul asupra respectării tuturor prevederilor legale vizînd importul şi comercializarea angro a articolelor din tutun importate, stipulate în condiţiile de licenţiere a agenţilor economici;
controlul asupra calităţii producţiei şi a cerinţelor privind marcarea informaţiei în limba de stat;
controlul asupra respectării prevederilor Legii cu privire la tutun şi la produsele din tutun şi prevederilor prezentului Regulament;
controlul autenticităţii timbrelor de acciz, aplicate la marcarea articolelor din tutun.
16. Scoaterea din circulaţie sau confiscarea articolelor din tutun se efectuează conform prevederilor legale. Responsabilitatea pentru încălcarea prevederilor prezentului Regulament survine în conformitate cu legislaţia în vigoare.