HMSO01_04/2004
ID intern unic:  306412
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
HOTĂRÎRE Nr. 01_04
din  31.05.2004
cu privire la aprobarea şi implementarea Normelor sanitare privind etichetarea nutriţională,
etichetarea produselor alimentare cu destinaţie dietetică specială, etichetarea produselor
genetic modificate sau provenite din organisme genetic modificate
Publicat : 13.08.2004 în Monitorul Oficial Nr. 138     art Nr : 281     Data intrarii in vigoare : 13.08.2004
În scopul perfecţionării supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat în baza alin. (9) al art. 9 al Legii privind produsele alimentare, nr.78-XV din 18 martie 2004 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 83-87, art. 431), alin. (1) al art. 29 şi alin. (2) al art. 42 al Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei, nr.1513-XII din 16 iunie 1993, (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr.60-61, art.259) şi întru executarea  Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 996 din 20 august 2003 "Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj" (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 189-190, art. 1046), HOTĂRĂSC:
1. Se aprobă Normele sanitare privind etichetarea nutriţională, etichetarea produselor alimentare cu destinaţie dietetică specială, etichetarea produselor genetic modificate sau provenite din organisme genetic modificate conform anexei.
2. Normele sanitare menţionate la p.1 al prezentei Hotărîri sînt executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
3. Respectarea Normelor sanitare este obligatorie pentru persoanele juridice şi fizice implicate în circuitul produselor alimentare, indiferent de subordonare şi forma de proprietate.
4. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, centrele de medicină preventivă municipale şi raionale vor asigura supravegherea îndeplinirii prezentelor Norme sanitare.
5. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării.
Controlul îndeplinirii prezentei hotărîri se pune în sarcina Direcţiei Medicină Preventivă a Ministerului Sănătăţii.
Medic Şef sanitar de stat               Ion Bahnarel
Chişinău, 31 mai 2004.
Nr. 01-04.
APROB:                 ÎNREGISTRAT:
Medic şef sanitar de stat             Ministerul Justiţiei al
al Republicii Moldova              Republicii Moldova
Ion Bahnarel               nr. 375
" 31 " mai_________2004           " 5 " iulie__________2004
nr. 01-04        
                    Vasile Dolghieru
Norme sanitare
privind etichetarea nutriţională, etichetarea produselor alimentare
cu destinaţie dietetică specială, etichetarea produselor alimentare
modificate genetic sau provenite din organisme modificate genetic
I. Dispoziţii generale şi domeniul de aplicare
1. Prezentele Norme sanitare (reguli şi normative sanitaro-epidemiologice de stat denumite în continuare reguli sanitare) au fost elaborate în baza Legii privind produsele alimentare nr. 78-XV din 18 martie 2004, Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr. 1513-XII din 16 iunie 1993 şi întru executarea  Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.996 din 20 august 2003 "Despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj".
2. Prezentele Reguli sanitare reglementează:
a) cerinţele şi modul de etichetare nutriţională, atît a produselor alimentare livrate ca atare consumatorului final, cît şi a celor destinate aprovizionării unităţilor de alimentaţie publică, instituţiilor medico-sanitare, instituţiilor de educaţie, sociale şi altor agenţi economici care prepară şi furnizează hrană pentru populaţie (în continuare unităţi de alimentaţie publică şi colectivă);
b) cerinţele şi modul de etichetare a produselor alimentare modificate genetic sau obţinute din organisme modificate genetic, produselor alimentare care conţin aditivi alimentari, inclusiv arome (în continuare aditivi alimentari) modificaţi genetic, livrate ca atare consumatorului final, precum şi celor destinate aprovizionării unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă;
c) cerinţele şi modul de etichetare a produselor alimentare cu destinaţie nutriţională (dietetică) specială preambalate oferite consumatorului final sau unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă;
d) cerinţele de etichetare a apelor minerale şi altor ape preambalate destinate consumului uman;
e) cerinţele şi modul de etichetare a suplimentelor alimentare;
f) cerinţele şi modul de etichetare a produselor alimentare fortificate cu nutrimente deficitare;
g) declaraţiile care pot fi înscrise prin etichetarea produselor alimentare şi unele aspecte de prezentare a lor.
3. În scopul prezentelor Reguli sanitare termenii folosiţi se definesc după cum urmează:
etichetare nutriţională - orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la valoarea energetică şi următoarele substanţe nutritive: proteine, glucide-zaharuri, lipide, fibre alimentare, sodiu, vitaminele şi elementele minerale prezente în cantităţi semnificative, conform anexei nr.1 care este parte integrantă a prezentelor reguli sanitare;
declaraţie - orice reprezentare, desen, prin care  se afirmă, se sugerează sau se subînţelege, că produsul alimentar are caracteristici speciale referitor la originea sa, proprietăţile nutritive, natura, modul de producere, de prelucrare, compoziţie sau alte calităţi;
declaraţie nutriţională - orice reprezentare sau orice mesaj publicitar care specifică, sugerează sau induce faptul că produsul alimentar are anumite proprietăţi nutriţionale datorate valorii energetice/calorice pe care acesta o furnizează, o furnizează la o valoare scăzută sau crescută ori nu o furnizează şi/sau datorată substanţelor nutritive pe care acesta le conţine, le conţine în proporţie scăzută sau crescută ori nu le conţine. Înscrierea unor elemente referitoare la calitatea sau cantitatea unei substanţe nutritive nu reprezintă o declaraţie nutriţională dacă acest lucru este stabilit prin reguli sanitare specifice;
declaraţie a conţinutului de nutrimente - tip de declaraţie nutriţională care descrie nivelul nutrimentului conţinut în produsul alimentar1;
declaraţie comparativă - tip de declaraţie nutriţională care compară nivelele de nutrimente şi/sau valoarea energetică a două sau mai multe produse alimentare2;
declaraţie de sănătate - orice reprezentare, care declară, sugerează sau implică existenţa unei legături între produsul alimentar, componentul acestui produs alimentar şi sănătate;
1 De exemplu: "sursă de calciu", "bogat în fibre", "sărac în grăsimi".
2 De exemplu: "redus", "mai mic decît", "mai puţin ca", "sporit", "mai mult ca".
declaraţie a funcţiei nutrimentului - tip de declaraţie de sănătate, care descrie rolul fiziologic al nutrimentului în creşterea, dezvoltarea şi funcţionarea normală a organismului3;
declaraţie a creşterii funcţiei - tip de declaraţie de sănătate care se referă la efectele benefice specifice ale consumului produselor alimentare şi constituenţilor lor în contextul dietei totale, asupra funcţiilor fiziologice sau psihologice sau asupra activităţilor biologice, dar care nu includ declaraţiile funcţiei nutrimentului. Aceste declaraţii se referă la îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea funcţiei, modificarea sau conservarea sănătăţii4;
declaraţie privind reducerea riscului bolii - tip de declaraţie de sănătate care se referă la reducerea riscului dezvoltării unei boli sau a unei condiţii de sănătate legate de consumul produsului alimentar sau al componentului lui. Declaraţia dată trebuie să fie formată din 2 părţi: (1) informaţia referitor la legătura acceptată dintre dietă şi sănătate urmată de (2) informaţia despre compoziţia produsului relevant în această legătură, chiar dacă legătura este bazată pe întregul produs sau produse alimentare, atunci cînd investigaţiile nu se referă la constituenţii specifici ai produsului5;
proteine - conţinutul de proteină calculat cu formula: proteină Ă azot total Kjeldahl x 6,25;
glucide - toate glucidele metabolizate de organismul uman şi care includ poliolii;
zaharuri - toate monozaharidele şi dizaharidele prezente în alimente, excluzînd poliolii;
lipide - lipidele totale, inclusiv fosfolipidele;
acizi graşi saturaţi - acizii graşi fără legătură dublă;
acizi graşi mononesaturaţi - acizii graşi cu o dublă legătură în poziţie cis;
acizi graşi polinesaturaţi - acizii graşi cu duble legături întrerupte în poziţie cis, cismetilenice;
valoare medie - valoarea care reprezintă cel mai bine cantitatea de substanţe nutritive pe care o conţine un anumit produs alimentar, faţă de variaţiile acestora în funcţie de sezon, obiceiuri de consum şi alţi factori care pot induce modificări ale valorii efective;
produse alimentare cu destinaţie nutriţională (dietetică) specială - produse alimentare care, prin compoziţia lor specială sau prin procesul de prelucrare, se disting în mod evident de produsele alimentare destinate consumului normal, au o compoziţie corespunzătoare scopurilor nutriţionale pretinse, cum ar fi satisfacerea cerinţelor  nutriţionale ale anumitor categorii de persoane cu dereglări ale proceselor digestive sau metabolice ori aflate în condiţii fiziologice speciale ori ale sugarilor sau copiilor, şi care sînt comercializate într-o formă adecvată destinaţiei lor;
sugari - copii de vîrstă pînă la 12 luni;
copii mici - copii cu vîrsta cuprinsă între 1 şi 3 ani;
formulă pentru sugari - produse alimentare care satisfac necesităţile nutriţionale normale ale sugarilor pînă la vîrsta de 4 - 6 luni de viaţă şi care sînt adaptate caracteristicilor lor fiziologice;
3 De exemplu: "Produsul alimentar X este sursă bună de nutrimentul A, care (denumirea rolului fiziologic al nutrimentului A în organism în menţinerea sănătăţii şi promovarea creşterii şi a dezvoltării normale)".
4 De exemplu: "Produsul alimentar Y conţine x grame de substanţa A,
care (denumirea efectului substanţei A asupra creşterii sau modificării  funcţiei fiziologice sau activităţii biologice asociate cu sănătatea).
5 De exemplu: "Dieta cu conţinut redus în substanţa A poate reduce riscul bolii D. Produsul alimentar X are  conţinutul redus în substanţa A". "Dieta sănătoasă bogată în substanţa A poate reduce riscul bolii D. Produsul alimentar X este bogat în substanţa A".
formulă de urmare - produse alimentare destinate sugarilor cu vîrsta mai mare de 4 luni şi care constituie lichidul principal în dieta acestor persoane;
lapte pentru sugari şi lapte de urmare - produse fabricate integral din proteinele laptelui de vacă;
produse alimentare cu destinaţie medicală specială - categorie de produse alimentare cu destinaţie nutriţională (dietetică) specială, care sunt special fabricate sau formulate şi prezentate pentru administrare de către pacienţi şi care pot fi utilizate numai sub supraveghere medicală. Ele sînt destinate pentru alimentaţia (nutriţia) exclusivă sau parţială a pacienţilor cu capacitate limitată sau ruinată de a lua, digera, absorbi sau metaboliza produse alimentare ordinare sau anumite nutrimente din ele sau care au alte cerinţe speciale în nutrimente, medical determinate, a căror îngrijire dietetică nu poate fi asigurată numai prin modificarea dietei normale cu alte produse alimentare cu destinaţie dietetică specială sau prin combinarea ambelor;  
produse alimentare fortificate - produse alimentare în care au fost adăugate unul sau mai multe nutrimente esenţiale, cum ar fi vitamine, elemente minerale, proteine ori alte substanţe nutritive, în scopul creşterii valorii nutritive a produsului respectiv, şi care sînt absente în starea iniţială a produsului sau care au fost pierdute în procesul obişnuit de producere. Produsele alimentare fortificate nu se consideră ca fiind medicamente;
nutrimente şi/sau suplimente alimentare - substanţe nutritive, respectiv proteine, lipide, glucide, vitamine, elemente minerale, aminoacizi esenţiali şi/sau preparate prelucrate sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide, care au în componenţa lor macro- şi micronutrimente şi/sau alte substanţe comestibile, care sînt consumate în cantităţi definite, în mod suplimentar faţă de aportul alimentar obişnuit. Suplimentele alimentare nu se consideră ca fiind medicamente;
produse alimentare provenite din organisme modificate genetic şi/sau organisme modificate genetic - produse alimentare care conţin o combinaţie nouă de material genetic obţinut prin tehnici de biotehnologie şi/sau organisme (orice entitate biologică capabilă să se reproducă sau să transfere material genetic) în care materialul genetic a fost modificat printr-un proces care nu are loc în mod natural prin împerechere şi/sau recombinare naturală.
4. Prezentele reguli sanitare nu exclud aplicarea cerinţelor specifice de etichetare a unor tipuri de produse alimentare, precum cele cu destinaţie nutriţională specială, suplimentele alimentare, produsele alimentare noi şi alte tipuri de produse alimentare, expuse în regulile  sanitare pentru aceste tipuri de produse alimentare.
5. Prin etichetare informaţia se înscrie într-o exprimare uşor de înţeles de cumpărător, lizibil, nelavabil şi inteligibil. Informaţia se înscrie în limba stabilită de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, indiferent de ţara producătoare a produsului alimentar, fără a exclude posibilitatea indicării acesteia şi în alte limbi.
6. Prin etichetarea produselor alimentare trebuie să se înscrie informaţia obligatorie care să cuprindă:
a) denumirea sub care este comercializat produsul alimentar;
b) lista cu ingredientele şi cantitatea unor ingrediente, inclusiv aditivii alimentari;
c) cantitatea netă;
d) data fabricării, termenul de valabilitate, exprimat prin data limită de consum sau perioadă de timp;
e) condiţiile de păstrare;
f) instrucţiuni de folosire;
g) denumirea şi adresa producătorului, ambalatorului, importatorului şi distribuitorului;
h) ţara de origine;
i) date de identificare a lotului.
Înscrierea informaţiei menţionate se efectuează în conformitate cu prevederile Normelor privind etichetarea produselor alimentare, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.996 din 20 august 2003 (în continuare Norme), a căror prevederi sînt completate în mod corespunzător de prevederile prezentelor Reguli sanitare.
7. Suplimentar la cerinţele privind înscrierea ingredientelor prevăzute în Norme, pe etichetă trebuie să fie înscrise obligatoriu următoarele produse alimentare şi ingrediente, cunoscute că provoacă hipersensibilitate, indiferent de cantitatea lor în produs:
a) cerealele care conţin gluten, de exemplu: grîu, orz, ovăz, secară sau compuşii hibrizi ai lor şi produsele din ele;
b) crustacee şi produsele din ele;
c) ouă şi produsele din ouă;
d) peşte şi produsele din peşte;
e) arahide, produse din soia şi produsele din ele;
f) lapte şi produsele lactate, inclusiv lactoză;
g) nuci şi produsele din nuci;
h) sulfiţi în concentraţie de 10 mg/kg şi mai mult.
8. Cerinţele prezentelor reguli sanitare trebuie să se respecte la elaborarea standardelor de stat, prescripţiilor tehnice, documentaţiei de proiect şi tehnico-tehnologice, materialelor instructiv-metodice, informaţiei de reclamă, de etichetare, de prezentare şi a altei informaţii care însoţeşte, reglementează, caracterizează şi determină informaţia referitor la  produsele alimentare.
9. Produsele aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a prezentelor Reguli sanitare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare inscripţionate iniţial, pînă la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai tîrziu de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentelor Reguli sanitare. În acelaşi termen actele şi documentele normative pentru produsele alimentare, inclusiv standardele de stat, prescripţiile tehnice şi alte documente din categoriile menţionate la punctul 8 vor fi conformate prevederilor prezentelor Reguli sanitare.
10. În conformitate cu prevederile articolelor 4, 29 ale Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei, nr.1513-XII din 16 iunie 1993, respectarea regulilor sanitare este obligatorie pentru toate persoanele fizice şi juridice indiferent de subordonare şi de forma de proprietate.
11. Eticheta produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială, suplimentelor alimentare, tipurilor noi de produse alimentare, produselor alimentare care conţin declaraţii de sănătate sau nutriţionale, cu excepţia declaraţiilor nutriţionale efectuate în conformitate cu grupa 1 menţionată la punctul 17 al prezentelor Reguli sanitare, trebuie să fie avizată sanitaro-epidemiologic de către Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat - Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă privind corespunderea ei regulilor sanitare.
12. Supravegherea de stat asupra respectării cerinţelor prezentelor Reguli sanitare se efectuează de către organele şi instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat în conformitate cu legislaţia în vigoare.
II. Cerinţe privind etichetarea nutriţională a produselor alimentare
13. Etichetarea nutriţională a produselor alimentare este opţională.
14. Etichetarea nutriţională a produselor alimentare este obligatorie atunci cînd la prezentarea sau la publicitatea produsului alimentar, apare pe etichetă o declaraţie nutriţională.
15. Sînt permise numai declaraţiile nutriţionale care se referă la:
a) valoarea energetică;
b) substanţele nutritive: proteine, glucide, lipide, fibre alimentare, sodiu, precum şi la substanţele care aparţin sau care sînt componentele uneia dintre categoriile acestor substanţe nutritive;
c) vitaminele şi elementele minerale enumerate în anexa nr. 1 la prezentele Reguli sanitare, atunci cînd ele sînt prezente în cantităţi semnificative (mai mari de 15% din doza zilnică recomandată - DZR).
16. Dozele zilnice recomandate (DZR) arătate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare nu substituie normele necesităţilor fiziologice în vitamine şi elemente minerale pentru diferite grupuri de vîrstă, sex, activităţi cu diverse cheltuieli energetice ş.a., aprobate în modul stabilit.
17. Informaţiile furnizate consumatorilor prin etichetarea nutriţională, se grupează, după caz, în grupa 1 sau 2, în următoarea ordine:
Grupa 1:
a) valoarea energetică;
b) cantităţile de proteine, de glucide şi de lipide.
Grupa 2:
a) valoarea energetică;
b) cantităţile de proteine, de glucide, de zaharuri, de lipide, de acizi graşi saturaţi, de fibre alimentare şi de sodiu.
18. Informaţiile furnizate sub forma unei declaraţii nutriţionale referitoare la zaharuri, acizi graşi saturaţi, fibre alimentare sau sodiu se prezintă în conformitate cu grupa 2.
19. Etichetarea nutriţională poate include, de asemenea, cantităţile din una sau mai multe dintre următoarele substanţe: amidon, polioli, acizi graşi mononesaturaţi, acizi graşi polinesaturaţi, colesterol şi oricare dintre elementele minerale sau vitaminele prezente în produsul alimentar în cantităţi semnificative, astfel cum sînt menţionate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare.
20. Înscrierea substanţelor care aparţin sau sînt componentele uneia dintre categoriile de substanţe nutritive menţionate la punctele 17 şi 19 este obligatorie atunci cînd se face o declaraţie nutriţională. În cazul în care se înscrie cantitatea de acizi graşi polinesaturaţi şi/sau mononesaturaţi şi/sau aportul de colesterol, trebuie să fie  înscrisă şi cantitatea de acizi graşi saturaţi. În acest caz declararea acizilor graşi nu se consideră o declaraţie nutriţională în înţelesul punctului 18.
21. Valoarea energetică declarată se calculează utilizîndu-se următorii factori de echivalenţă (conversie):
a) glucide, cu excepţia poliolilor
  4 kcal/g ă 17 kJ/g
b) polioli
  2,4 kcal/g ă 10 kJ/g
c) proteine
4 kcal/g ă 17 kJ/g
d) lipide
9 kcal/g ă 37 kJ/g
e) alcool etilic-etanol
  7 kcal/g ă 29 kJ/g
f) acid organic
  3 kcal/g ă 13 kJ/g.
22. Declararea valorii energetice şi a proporţiei substanţelor nutritive sau a componentelor acestora se face cantitativ şi se exprimă la 100 g sau 100 ml. Ea poate fi, de asemenea, exprimată pe etichetă raportat la raţie sau la porţie, cu condiţia menţionării pe ambalaj a numărului de porţii conţinute în el.
Unităţile de măsură utilizate sînt următoarele:
a) valoarea energetică - kJ şi kcal;
b) proteine - grame (g);
c) glucide - grame (g);
d) lipide - grame (g);
e) fibre alimentare - grame (g);
f) sodiu - grame (g);
g) colesterol - miligrame (mg);
h) vitamine şi elemente minerale - unităţile de măsură specificate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare.
23. Cantităţile declarate trebuie să fie acelea care caracterizează produsul alimentar sub forma în care este vîndut. Această informaţie se poate referi şi la produsul alimentar preparat, cu condiţia menţionării instrucţiunilor de preparare, iar informaţia să se refere la produsul alimentar preparat pentru consum.
24. Informaţia referitoare la conţinutul de vitamine şi elemente minerale în 100 g sau 100 ml de produs alimentar, trebuie, de asemenea, exprimată în procente din doza zilnică recomandată (DZR) prevăzută în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare. Acest procent trebuie să constituie minim 15% din DZR la 100 g sau 100 ml sau per porţie şi poate fi înscris şi sub formă grafică.
25. La declararea cantităţii de zaharuri şi/sau polioli şi/sau amidon, imediat după cantitatea totală de glucide exprimată în grame se înscriu cantităţile de zaharuri, polioli şi amidon, exprimate în grame.
26. La declararea cantităţii şi/sau tipului de acid gras şi/sau valorii colesterolului, imediat după cantitatea totală de lipide exprimată în grame se înscriu cantităţile de lipide saturate, mononesaturate, polinesaturate, exprimate în grame, şi cea de colesterol exprimată în miligrame.
27. Valorile declarate sînt, după caz, valori medii, care se bazează pe următorii factori:
a) analiza produsului alimentar făcută de producător;
b) un calcul făcut cu ajutorul valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate;
c) un calcul obţinut cu datele stabilite şi general acceptate.
28. Cerinţele privind etichetarea nutriţională prevăzute în prezentul capitol, se aplică şi în cazul produselor alimentare nepreambalate, în vrac, oferite consumatorului final sau destinate aprovizionării unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă şi produselor alimentare ambalate la punctul de vînzare la cererea consumatorului sau preambalate în scopul vînzării lor imediate. Înscrierea informaţiilor nutriţionale se face pe produs pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă fără risc de confuzie.
29. Chinina şi cafeina utilizate ca aromatizatori în producerea sau prepararea produselor alimentare trebuie să fie menţionate prin denumire în lista ingredientelor imediat după termenul "aromatizator".
30. Băuturile destinate pentru consum fără modificare sau după reconstituirea produsului concentrat sau praf, care conţin cafeină din orice sursă, în proporţie de 150 mg/l sau mai mult, trebuie să conţină pe etichetă menţiunea: "Conţinut sporit de cafeină", urmată de conţinutul cafeinei, exprimat în mg/100 ml. Această menţiune trebuie să apară în acelaşi cîmp de vedere cu denumirea sub care este comercializat produsul.
31. Prevederea de la punctul 30 nu se aplică băuturilor în bază de cafea, ceai sau cafea sau extracte de ceai, dacă denumirea sub care este vîndut produsul include termenul "cafea" sau "ceai".  
32. Prin etichetarea nutriţională informaţia se prezintă grupat, în acelaşi loc, sub formă de tabel, cu numerele aliniate, dacă spaţiul o permite; acolo unde spaţiul nu permite, informaţia se prezintă în formă liniară. Informaţia se înscrie într-un loc vizibil, cu caractere lizibile şi într-o formă ce nu permite ştergerea.
Prevederile prezentului capitol nu se aplică apelor minerale naturale şi altor ape destinate consumului uman; suplimentelor alimentare.
III. Cerinţe privind etichetarea produselor alimentare modificate genetic
sau obţinute din organisme modificate genetic, precum şi a
produselor alimentare care conţin aditivi alimentari modificaţi genetic
Secţiunea 1-a. Cerinţe privind etichetarea produselor alimentare
modificate genetic sau obţinute din organisme modificate genetic
33. Produsele alimentare modificate genetic sau obţinute din organisme modificate genetic se supun următoarelor cerinţe speciale de etichetare suplimentar la cerinţele prevăzute în punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare:
a) atunci cînd produsul alimentar este compus din mai mult de un ingredient, expresia "produs din (denumirea produsului) modificat genetic" se înscrie în lista cu ingredientele, între paranteze, imediat după denumirea ingredientului respectiv. După caz, această expresie poate apărea în cadrul unei note de subsol la lista cu ingredientele, dispusă vizibil, la care se face trimitere prin intermediul unui asterisc (*) înscris lîngă ingredientul respectiv. Cînd un ingredient este deja menţionat ca fiind produs din respectivul produs (de exemplu: soia, porumb etc.) expresia "produs din organism modificat genetic" poate fi prescurtată "modificat genetic"; dacă forma prescurtată a exprimării este utilizată sub formă de notă de subsol la lista cu ingrediente, asteriscul se ataşează direct cuvîntului care denumeşte produsul (de exemplu: "soia", "porumb" etc.). Cînd ambele expresii sînt utilizate sub formă de notă de subsol la lista cu ingredientele, acestea se înscriu cu caractere nu mai mici decît cele din listă;
b) în cazul produselor pentru care nu există nici o listă cu ingrediente, expresia "produs din (denumirea produsului) modificat genetic" se înscrie clar pe eticheta produsului alimentar;
c) dacă un ingredient este desemnat prin denumirea categoriei, conform Normelor în vigoare, acea denumire se completează cu expresia "conţine ......*) produs din\x01( (denumirea produsului) modificat genetic";
d) dacă un ingredient este component al unui ingredient compus şi provine din produsele alimentare modificate genetic, acesta se menţionează pe eticheta produsului finit, cu adăugarea expresiilor prevăzute la subpunctul b).
34. Produsele alimentare modificate genetic nu se supun cerinţelor suplimentare de etichetare atunci cînd:
a) proteina şi/sau ADN organismelor modificate genetic nu sînt prezente în ingredientele alimentelor considerate individual ori în produsul alimentar alcătuit dintr-un singur ingredient;
b) materialul rezultat din organismele modificate genetic împreună cu orice material rezultat din alte produse modificate genetic, este prezent în ingredientele produsul alimentar sau în produsele alimentare alcătuite dintr-un singur ingredient în proporţie de maximum 1% din ingredientele alimentare considerate individual ori din produsele alimentare alcătuite dintr-un singur ingredient, cu menţiunea că prezenţa acestuia este accidentală; pentru a stabili dacă prezenţa acestui material este accidentală agenţii economici trebuie să aducă dovezi că au luat măsurile necesare de evitare a utilizării ca sursă a organismelor modificate genetic sau a produselor rezultate din acestea.
35. În cazul produselor alimentare modificate genetic, destinate livrării unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă, informaţia suplimentară de etichetare prevăzută la acest capitol (p.33) poate fi înscrisă în documentele comerciale care însoţesc produsul.
Secţiunea a 2-a. Cerinţe de etichetare a produselor
alimentare care conţin aditivi alimentari modificaţi genetic
36. Etichetarea specială a produselor alimentare care conţin aditivi alimentari modificaţi genetic trebuie să furnizeze consumatorului final şi unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă, cu respectarea cerinţelor de etichetare prevăzute la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare, informaţii privind:
a) orice fel de caracteristici sau proprietăţi ale produselor alimentare, precum: compoziţia, valoarea nutritivă/efectele nutriţionale, utilizarea prevăzută pentru aditivii alimentari, ca urmare a faptului că ei nu mai sînt echivalenţi cu aditivii alimentari existenţi;
b) prezenţa în aditivii alimentari modificaţi genetic a materialului ce nu este prezent în aditivii alimentari echivalenţi existenţi şi care poate afecta sănătatea anumitor categorii de populaţie;
c) prezenţa în aditivii alimentari modificaţi genetic a materialului ce nu este prezent în aditivii alimentari echivalenţi existenţi şi care ridică probleme etice;
d) prezenţa unui aditiv alimentar, care reprezintă sau conţine un organism modificat genetic prin tehnici de modificare genetică.
37. Aditivii alimentari modificaţi genetic sînt consideraţi ca nefiind echivalenţi în înţelesul punctului 36 subpunctul a), dacă evaluarea ştiinţifică, bazată pe o analiză corespunzătoare a datelor existente, poate demonstra că caracteristicile evaluate sînt diferite în comparaţie cu aditivii alimentari tradiţionali, avînd în vedere limitele acceptate ale variaţiilor naturale ale acestor caracteristici, în situaţia în care aditivii alimentari conţin proteina şi/sau ADN rezultate din modificarea genetică.
38. În cazul produselor alimentare care conţin aditivi alimentari modificaţi genetic  expresia "produs din .... modificat genetic" se înscrie în lista cu ingredientele prevăzută de Norme, între paranteze, imediat după indicarea aditivului alimentar respectiv.
39. Expresia prevăzută la punctul 38 poate apărea în notă de subsol la lista cu ingredientele, dispusă vizibil, legată de aditivul alimentar respectiv printr-un asterisc (*)6. Nota se înscrie cu caractere de mărime nu mai mică decît cea utilizată în lista cu ingredientele. În cazul produselor alimentare modificate genetic pentru care nu există o listă cu ingredientele, această expresie se înscrie clar pe eticheta produsului.
IV. Cerinţe privind etichetarea produselor alimentare cu
destinaţie nutriţională (dietetică) specială
Secţiunea 1-a. Cerinţe  generale de etichetare a
produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială
40. Produsele alimentare cu destinaţie nutriţională (dietetică) specială trebuie să se deosebească esenţial de produsele alimentare obişnuite prin compoziţia lor specială sau procesul de fabricare, trebuie să corespundă scopurilor nutriţionale declarate şi să fie comercializate într-un mod care indică aceasta.
6 Ingredientul/ingredientele trebuie specificat/specificate, după caz.
41. Produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială pot fi comercializate cu amănuntul numai în formă preambalată. Ambalajul trebuie să acopere în întregime produsul.
42. Prin etichetarea produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială trebuie să se asigure înscrierea informaţiei prevăzută la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare cu precizările şi completările expuse în prezentul capitol.
43. Produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială includ următoarele grupuri de produse alimentare:
a) formula pentru sugari şi formula de urmare;
b) produsele alimentare fabricate în bază de cereale şi produsele alimentare pentru sugari şi copii mici;
c) produsele alimentare destinate utilizării în dieta cu restricţii în energie pentru reducerea greutăţii;
d) produsele alimentare dietetice cu destinaţie medicală specială;
e) produsele alimentare destinate compensării cheltuielilor în eforturi musculare intense, în special pentru sportivi;
f) produsele alimentare destinate persoanelor cu tulburări ale metabolismului de carbohidraţi (diabetici).
44. Produsele alimentare cu destinaţie nutriţională specială trebuie să satisfacă cerinţele nutriţionale speciale ale următoarelor grupuri de indivizi:
a) persoane a căror procese digestive (metabolism) sînt perturbate;
b) persoane în condiţii fiziologice speciale, care necesită consum controlat a unor substanţe;
c) sugari şi copii mici sănătoşi.
45. Termenul "dietetic" poate fi utilizat la etichetare, publicitate sau prezentare pentru a descrie produsele alimentare destinate grupurilor de indivizi menţionate la lit. a) - c) ale punctului 44.  
46.  Se interzice utilizarea termenului "dietetic" sau a altor termeni similari pentru  produsele alimentare obişnuite, care nu au fost fabricate pentru necesităţi speciale şi nu au fost avizate sanitaro-epidemiologic de Ministerul Sănătăţii.
47.  Etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială nu trebuie să le atribuie proprietăţi de profilaxie sau de tratament a unor maladii la om sau să implice asemenea proprietăţi, cu excepţia cazurilor cînd aceste proprietăţi au fost demonstrate sau confirmate de Ministerul Sănătăţii.
48.  Suplimentar la cerinţele de etichetare specifice fiecăruia din grupurile de produse alimentare menţionate la punctul 43 aceste produse trebuie să aibă înscrise pe etichetă condiţiile de păstrare a ambalajului deschis, dacă aceasta este necesar pentru păstrarea proprietăţilor produsului şi a valorii nutritive. Pe etichetă trebuie să fie făcută o avertizare corespunzătoare în cazul cînd produsul alimentar nu poate fi păstrat după deschidere sau cînd produsul nu poate fi păstrat în ambalaj după deschiderea lui.
49.  Eticheta produselor care corespund cerinţelor nutriţionale ale indivizilor din grupurile specificate la lit.) a) şi b) ale punctului 44 trebuie să conţină informaţii privind:
a) caracteristicile speciale;
b) compoziţia sau procedeul special de fabricare, care fac produsul corespunzător scopului nutriţional special;
c) conţinutul proteinelor, carbohidraţilor (accesibili) şi a grăsimilor în grame la  100 de grame sau 100 ml de produs alimentar comercializat şi corespunzător la cantitatea specificată a produsului alimentar propusă pentru consum;
d) cantitatea totală a nutrimentelor specifice sau a altor componente care asigură proprietăţile esenţiale caracteristice pentru utilizarea dietetică specială, pentru care produsul alimentar este destinat la 100 de grame sau 100 ml de produs alimentar comercializat şi corespunzător la cantitatea specificată a produsului alimentar propusă pentru consum;
e) cantitatea de energie la 100 de grame sau 100 de ml de produs alimentar comercializat şi corespunzător la cantitatea specificată a produsului alimentar propusă pentru consum, exprimată în kcal sau kJ. Dacă valoarea energetică a produsului alimentar este mai mică de 50 kJ (12 kcal) per 100g sau 100 ml această particularitate poate fi substituită prin expresia "valoarea energetică sub 50 kJ (12 kcal) per 100g (sau 100 ml)".
50. Orice declaraţii nutriţionale sau de sănătate făcute pentru produsele cu destinaţie nutriţională (dietetică) specială trebuie să сorespundă cerinţelor prezentelor Reguli sanitare, regulilor sanitare speciale pentru această categorie de produse şi să fie avizate sanitaro-epidemiologic de Ministerul Sănătăţii. Produsele care conţin declaraţii, precum că sînt bune pentru "utilizare dietetică specială", trebuie să corespundă prevederilor acestor Reguli sanitare cu excepţia cazurilor, cînd altfel este prevăzut în regulile sanitare speciale pentru această categorie de produse alimentare.
51. Produsele alimentare care nu au fost modificate în conformitate cu punctul 40, dar sînt bune pentru utilizare într-o dietă specială datorită compoziţiei sale naturale, nu trebuie să poarte declaraţia "dietetic special" sau careva termeni echivalenţi. În acelaşi timp, asemenea produs poate purta declaraţia pe etichetă că "acest produs este prin natura sa "X"" ("X" însemnînd caracteristicile sale distinctive), asigurînd că asemenea declaraţie nu va induce în eroare consumatorul.
Secţiunea a 2-a. Cerinţe speciale de etichetare a formulei pentru sugari
şi a formulei de urmare, lapte pentru sugari şi lapte de urmare
52. Denumirea sub care formula pentru sugari şi formula de urmare sau laptele pentru sugari şi laptele de urmare sînt comercializate trebuie să fie: "formula pentru sugari", "formula de urmare", "lapte pentru sugari", "lapte de urmare".
53.  Prin etichetarea formulei pentru sugari şi formulei de urmare trebuie să se asigure următoarea informaţie suplimentară obligatorie:
a) în cazul formulei pentru sugari - o menţiune a faptului că produsul este bun pentru utilizare nutriţională specială în alimentaţia copiilor de la naştere, în cazurile cînd ei nu sînt alăptaţi;
b) în cazul formulei pentru sugari în care nu a fost adăugat fier, o menţiune referitor la faptul că, atunci cînd produsul alimentar este dat sugarilor cu vîrsta de peste 4 luni, necesităţile în fier trebuie asigurate din alte surse adiţionale;
c) în cazul formulei de urmare - o menţiune referitor la faptul că produsul este bun numai pentru alimentaţia nutriţională specială a copiilor mai mari de 4 luni, că acesta constituie doar o parte a dietei diversificate şi că produsul nu poate fi utilizat ca substituent al alăptării pe parcursul primelor 4 luni de viaţă a sugarului;  
d) în cazul formulei pentru sugari şi formulei de urmare valoarea energetică exprimată în kJ şi kcal, conţinutul de proteine, carbohidraţi şi grăsimi la 100 ml de produs preparat pentru consum;
e) în cazul formulei pentru sugari şi formulei de urmare cantitatea medie a fiecăruia dintre vitaminele şi elementele minerale prevăzute în regulile sanitare speciale pentru aceste produse şi corespunzător cantitatea medie de colină, inozitol, carnitină şi taurină, exprimată în formă numerică la 100 ml de produs preparat pentru consum;
f) în cazul formulei de urmare suplimentar la informaţia numerică, informaţia despre vitaminele şi elementele minerale specificate în Regulile sanitare speciale pentru această categorie de produse, exprimată în % din DZR la 100 ml de produs preparat pentru consum cu condiţia că, cantitatea fiecăruia dintre ele constituie nu mai puţin de 15% din DZR;
g) în cazul formulei pentru sugari şi formulei de urmare instrucţiuni privind prepararea corespunzătoare a produsului şi o avertizare despre pericolele pentru sănătate în cazul preparării necorespunzătoare;
h) eticheta formulei de urmare trebuie să poarte o menţiune despre alte nutrimente specifice nedeclarate anterior la 100 ml de produs gata pentru consum.
54.  Etichetarea, publicitatea şi prezentarea produselor pentru sugari trebuie să asigure informaţia necesară privind utilizarea corespunzătoare a produsului, astfel, încît să nu se descurajeze alăptarea (alimentaţia la sîn). Utilizarea termenilor "umanizat", "maternizat" este interzisă.
55.  Eticheta produselor pentru sugari trebuie să conţină obligatoriu următoarele menţiuni precedate de expresia "Menţiune importantă" sau echivalentul ei:
a) o menţiune referitor la superioritatea alăptării;
b) o menţiune care să recomande, că produsul poate fi utilizat numai cu avizul medicului de familie sau a altui personal medical.
Suplimentar eticheta trebuie să conţină informaţii referitor la cantitatea altor nutrimente specificate, enumerate în Regulile sanitare speciale pentru aceste  produse, la 100 ml de produs preparat pentru consum.
56.  Eticheta formulei pentru sugari nu trebuie să includă desene ale chipurilor copiilor sau alte desene sau texte, care să idealizeze utilizarea produsului. În acelaşi timp ea poate avea prezentări grafice pentru facilitarea identificării produsului şi pentru ilustrarea metodelor de preparare.  
57.  Eticheta poate să conţină declaraţii referitor la compoziţia specială a formulei pentru sugari şi formulei de urmare în conformitate cu Regulile sanitare speciale în vigoare pentru aceste produse.
58.  Ambalajul formulei pentru sugari şi formulei de urmare expuse în vînzare trebuie să asigure distingerea clară între formula pentru sugari şi formula de urmare.
59.  Formula pentru sugari şi formula de urmare sînt supuse altor cerinţe de etichetare, publicitate şi prezentare conform Regulilor sanitare speciale pentru categoria dată de produse.
Secţiunea a 3-a. Cerinţe speciale de etichetare a produselor alimentare pentru copii fabricate
din cereale şi produselor alimentare pentru sugari şi copii mici
60.  Compoziţia esenţială a produselor alimentare fabricate din cereale şi a produselor alimentare pentru sugari şi copii mici trebuie să corespundă cerinţelor nutriţionale ale acestor grupuri de indivizi. Aceste produse sînt divizate în următoarele grupuri:
a) produse alimentare fabricate în bază de cereale:
cereale simple, care sînt sau pot fi reconstituite utilizînd lapte sau alte lichide alimentare corespunzătoare;
paste făinoase care se utilizează după fierbere în apă sau alte lichide alimentare corespunzătoare;
pesmeţi şi biscuiţi, care sînt utilizaţi direct sau după pulverizare (fărîmiţare) cu adaos de apă, lapte sau alte lichide alimentare;
b) produse alimentare pentru copii, altele decît produsele alimentare fabricate în bază de cereale.
61. Eticheta produselor alimentare pentru copii fabricate din cereale şi produselor alimentare pentru sugari şi copii mici trebuie să conţină următoarea informaţie suplimentară:
a) vîrsta de la care produsul alimentar poate fi utilizat în dependenţă de proprietăţile sale. Această vîrstă nu poate fi mai mică de 4 luni pentru oricare dintre produse;
b) o informaţie privind prezenţa sau absenţa glutenului (provenit din orz, ovăz, grîu, secară), dacă vîrsta specificată de la care poate fi utilizat produsul este mai mică de 6 luni;
c) valoarea energetică exprimată în kJ sau kcal, conţinutul în proteine, carbohidraţi şi grăsimi, exprimat în formă numerică la 100 g sau 100 ml de produs comercializat sau corespunzător per cantitatea de produs propusă pentru consum;
d) conţinutul mediu al fiecăreia dintre vitaminele, elementele minerale şi alte nutrimente enumerate în Regulile sanitare pentru această categorie de produse, exprimat în formă numerică la 100 g sau 100 ml de produs comercializat sau corespunzător per cantitatea de produs propus pentru consum;
e) instrucţiuni privind prepararea corespunzătoare a produsului şi o menţiune privind importanţa respectării acestor instrucţiuni;
f) suplimentar informaţia numerică despre vitaminele şi elementele minerale adiţionale enumerate în Regulile sanitare pentru categoria dată de produse, exprimată în % din DZR la 100 g sau 100 ml de produs comercializat sau corespunzător per cantitatea de produs consumat, cu condiţia că cantitatea fiecăreia dintre vitaminele şi elementele minerale prezente trebuie să constituie minim 15% din DZR stabilită.
Secţiunea a 4-a. Cerinţe speciale de etichetare a produselor alimentare destinate
utilizării în dieta cu restricţii în energie pentru reducerea greutăţii
62. Denumirea specifică sub care este comercializat produsul alimentar trebuie să fie:
a) pentru produsele care substituie integral dieta zilnică: "Pentru substituirea totală a dietei în controlul greutăţii";
b) pentru produsele care substituie una sau mai multe mese pe zi: "substituirea mesei în controlul greutăţii".
63. Eticheta produselor alimentare destinate utilizării în dieta cu restricţii în energie pentru reducerea greutăţii trebuie să conţină următoarea informaţie suplimentară:
a) valoarea energetică exprimată în kJ sau kcal şi cantitatea proteinelor, carbohidraţilor şi a grăsimilor exprimată în formă numerică la cantitatea specifică de produs preparat pentru consum;
b) cantitatea medie a fiecăreia dintre vitaminele şi elementele minerale specificate în Regulile sanitare pentru categoria dată de produse, exprimată în formă numerică la cantitatea specifică de produs preparat pentru consum. Pentru produsele care substituie una sau mai multe mese în dieta zilnică informaţia privind cantitatea vitaminelor şi a elementelor minerale specificate trebuie să fie, de asemenea, exprimată în procente din valorile de referinţă, specificate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare;
c) instrucţiuni privind prepararea corespunzătoare a produsului şi o avertizare privind importanţa respectării lor;
d) dacă produsul utilizat conform instrucţiunilor producătorului, asigură aportul zilnic în polioli, în cantităţi ce depăşesc 20 g pe zi, aceasta trebuie să fie înscris printr-o menţiune care să specifice că produsul alimentar poate avea efecte laxative;
e) o menţiune privind importanţa menţinerii unui aport zilnic adecvat în lichide;
f) pentru produsele care substituie integral dieta zilnică:
o menţiune că produsul asigură cantităţi adecvate din toate nutrimentele esenţiale pe zi;
o menţiune că produsul nu poate fi utilizat mai mult de 3 săptămîni fără consultaţia medicului;
g) pentru produsele care substituie una sau mai multe mese în dieta zilnică - o menţiune că produsul este bun pentru utilizare conform destinaţiei numai ca parte a dietei cu restricţii în energie şi că alte produse alimentare sînt necesare ca parte a asemenea dietă.
64. Etichetarea, publicitatea şi prezentarea produselor din categoria dată nu trebuie să facă nici o referinţă la procentul sau media pierderilor în greutate care poate rezulta din utilizarea lor sau la reducerea stării de foame sau creşterea stării de saţietate.
Secţiunea a 5-a. Cerinţe speciale de etichetare a produselor alimentare
dietetice cu destinaţie medicală specială
65. Denumirea sub care este comercializat produsul alimentar cu destinaţie medicală specială trebuie să fie "Produs alimentar cu destinaţie medicală specială".
66. Prin etichetarea produselor alimentare dietetice cu destinaţie  medicală specială trebuie să se asigure înscrierea informaţiei suplimentare speciale care să indice:
a) valoarea energetică, exprimată în kJ sau kcal şi conţinutul în formă numerică al proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor la 100 g sau 100 ml de produs comercializat ca atare sau preparat pentru consum în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Această informaţie poate fi prezentată suplimentar per porţie cu condiţia indicării numărului de porţii pe ambalaj;
b) cantitatea fiecăreia dintre vitamine şi elemente minerale în formă numerică la 100 g sau 100 ml de produs comercializat ca atare sau preparat pentru consum în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Această informaţie poate fi prezentată suplimentar per porţie cu condiţia indicării numărului de porţii pe ambalaj;
c) selectiv conţinutul componentelor proteinelor (asemenea ca aminoacizii), carbohidraţilor (asemenea ca amidonul sau fibrele), grăsimilor (asemenea ca cele saturate) şi/sau alte nutrimente şi componentele lor, declararea cărora este necesară pentru utilizarea corespunzătoare conform destinaţiei a produsului. Corespunzător, aceasta trebuie să fie prezentat în formă numerică la 100 g sau 100 ml de produs comercializat ca atare sau preparat pentru consum în conformitate cu instrucţiunile producătorului. Această informaţie poate fi prezentată suplimentar per porţie cu condiţia indicării numărului de porţii pe ambalaj;
d) osmolaritatea şi osmolalitatea produsului corespunzător;
e) provenienţa şi natura proteinelor (de origine animală sau vegetală) şi/sau a proteinelor hidrolizate, conţinute în produs.
67. Eticheta trebuie să conţină, de asemenea, următoarele menţiuni obligatorii, precedate de expresia "Notă importantă" sau echivalentul ei:
a) o menţiune proeminentă "A SE FOLOSI SUB SUPRAVEGHERE MEDICALĂ" care să apară pe etichetă cu litere mari pe o suprafaţă separată de alte informaţii scrise, imprimate sau desenate;
b) o menţiune proeminentă care să indice că produsul alimentar este sursă exclusivă de nutriţie;
c) o menţiune clară că produsul alimentar este destinat pentru anumite grupuri de vîrstă;
d) o menţiune de avertizare scrisă proeminent cu litere mari pe o suprafaţă separată de alte informaţii scrise, imprimate sau desenate, că produsul alimentar dietetic cu destinaţie medicală specială prezintă pericol pentru sănătatea persoanelor neafectate de maladie, de tulburări sau care nu au condiţiile medicale pentru care produsul alimentar este destinat.
68. Etichetarea trebuie, de asemenea, să includă următoarele:
a) menţiunea "Pentru îngrijirea dietetică a\x01(" cu spaţiu liber, în care să se înscrie boala (le), tulburările sau condiţiile medicale în care produsul alimentar este destinat;
b) o menţiune referitor la măsurile adecvate de precauţie, contraindicaţii;
c) o descriere a proprietăţilor şi/sau a caracteristicilor care fac produsul bun, asemenea ca conţinut sporit sau redus a unor nutrimente, eliminarea lor sau modificarea în alt mod;
d) o avertizare privind faptul, că produsul alimentar nu este destinat administrării parenterale.
69. Eticheta trebuie să conţină instrucţiuni privind prepararea, utilizarea şi păstrarea produsului după deschiderea ambalajului corespunzător.  
V. Cerinţe privind etichetarea apelor minerale şi a altor ape
preambalate destinate consumului uman
70. Prin etichetarea apelor minerale naturale şi a altor ape îmbuteliate destinate consumului uman trebuie să se asigure înscrierea informaţiei expuse la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare cu următoarele precizări şi completări:
a) denumirea comercială a produsului trebuie să fie: "Аpă minerală naturală" - pentru apa originară dintr-un acvifer sau zăcămînt subteran, protejat de orice risc de poluare, care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje şi care este îmbuteliată în apropierea sursei, respectînd riguros cerinţele de igienă;
b) denumirea comercială a produsului poate fi însoţită de următoarele denumiri complementare, care trebuie să fie utilizate în corespundere cu caracteristicile esenţiale menţionate pentru fiecare din ele:
apă minerală naturală, natural carbogazoasă (pentru apa minerală naturală a cărei conţinut în dioxid de carbon după decantare şi îmbuteliere este acelaşi ca la emergenţă);
apă minerală naturală, îmbogăţită cu dioxid de carbon din aceeaşi sursă (pentru apa minerală naturală al cărei conţinut în dioxid de carbon după decantare şi îmbuteliere este mai mare decît cel de la emergenţă);
apă minerală naturală, carbonată (pentru apa în care a fost adăugat alt dioxid de carbon, de uz exclusiv alimentar, decît cel de la emergenţa din care provine apa);
apă minerală necarbogazificată (pentru apa minerală naturală care după tratare şi îmbuteliere nu conţine dioxid de carbon dizolvat în cantitate mai mare decît cea necesară pentru a menţine, în stare dizolvată, hidrogencarbonaţii prezenţi în apă);
apă minerală decarbogazificată (pentru apa minerală naturală al cărei conţinut de dioxid de carbon, după tratare şi îmbuteliere este mai mic decît cel de la emergenţă);
c) termenii descriptori corespunzători (plată sau efervescentă);
d) o declaraţie privind compoziţia chimică cu specificarea principalelor componente ale apei minerale naturale şi menţionarea laboratorului care a efectuat analiza, data acesteia;
e) denumirea sau numărul sursei şi locul amplasării ei; numele şi adresa agentului economic care îmbuteliază apa. În cazul cînd denumirea comercială este diferită de denumirea sursei sau de emergenţa naturală sau forată a lui, literele în denumirea sursei pe etichetă sau oriunde pe parcursul publicităţii trebuie să fie de 1,5 ori mai înalte şi mai late decît literele în denumirea comercială.
71. Se interzice utilizarea desenelor, denumirilor de proprietate, mărcilor comerciale, denumirilor de localităţi sau locuri vestite pentru etichetare, ambalare şi publicitate care:
a) sugerează că apa minerală naturală are caracteristici pe care apa nu le posedă, în special referitor la originea sa, data autorizării sanitare a sursei de apă, rezultatele analizelor, garanţiile de autenticitate;
b) pot crea în mintea consumatorilor confuzii referitor la natura, originea, compoziţia şi proprietăţile apelor minerale.
72. Declaraţiile menţionate în anexa nr.2 la prezentele Reguli sanitare, care descriu proprietăţile speciale ale produsului, pot fi înscrise pe etichetă sau pot face parte din denumire sau pot fi plasate în imediata vecinătate a acesteia, asigurînd că respectiva apă minerală corespunde criteriilor specificate. Alte declaraţii nutriţionale, de sănătate sau medicale, pot fi înscrise cu avizul Ministerului Sănătăţii.
73. Eticheta altor ape îmbuteliate destinate consumului uman trebuie să conţină informaţia expusă la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare cu următoarele precizări şi completări:
a) o menţiune privind denumirea sursei exploatate şi locul amplasării ei. Locul amplasării sursei exploatate sau denumirea localităţii trebuie să apară în denumirea comercială fără a induce în eroare consumatorul referitor la amplasare. În cazul cînd denumirea comercială este diferită de denumirea sursei sau a locului de exploatare a ei, literele în denumirea sursei pe etichetă sau oriunde pe parcursul publicităţii  trebuie să fie de 1,5 ori mai înalte şi mai late decît literele în descrierea comercială;
b) detalii despre tratamentele permise la care a fost supusă apa.
74. Se interzice comercializarea mai mult decît a unei ape minerale naturale sau ape destinate consumului uman provenite de la aceeaşi sursă sub diferite denumiri comerciale sau a apelor provenite din diferite surse sub aceeaşi denumire comercială.
VI. Cerinţe de etichetare a suplimentelor alimentare
75.  Suplimentele alimentare trebuie să fie livrate consumatorului final numai în stare preambalată.
76. Etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare funcţii de profilaxie şi de tratament a unor maladii la om ori să facă referinţă la asemenea proprietăţi. Pe eticheta suplimentelor alimentare trebuie să fie înscrisă următoarea menţiune: "Acest produs nu este destinat pentru profilaxia şi tratamentul bolilor la om" sau "Acest produs nu este medicament".
77.  Suplimentar la cerinţele generale de etichetare expuse la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare, etichetarea suplimentelor alimentare trebuie să asigure informaţii privind:
a) denumirile categoriilor de nutrimente sau de substanţe care caracterizează produsul sau o indicaţie a naturii acestor nutrimente sau substanţe;
b) porţia de produs recomandată pentru consumul zilnic;
c) o atenţionare privind necesitatea păstrării suplimentelor alimentare în locuri inaccesibile pentru copii.
78. Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să conţină menţiuni sau declaraţii care să afirme sau să implice că, în general, dieta echilibrată şi variată nu poate asigura cantităţile necesare de nutrimente.
79.  Cantitatea de nutrimente sau de substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic prezentă în produs trebuie să fie declarată pe etichetă în formă numerică.
80. Pentru vitamine şi elementele minerale trebuie să fie utilizate unităţile de măsură, specificate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare.
81.  Cantitatea de nutrimente sau alte substanţe declarate per porţie de produs trebuie să fie cea care este recomandată pe etichetă pentru consumul zilnic.
82.  Informaţia despre vitamine şi elementele minerale trebuie să fie  exprimată, de asemenea, în % din DZR.
83. Valorile declarate ale nutrimentelor (vitaminelor şi elementelor minerale) şi altor substanţe declarate prin etichetare trebuie să fie valori medii bazate pe analizele produselor efectuate de producător. Procentul (%) valorilor de referinţă pentru vitamine şi elementele minerale poate fi indicat, de asemenea, în formă grafică.
VII. Cerinţe de etichetare a produselor alimentare fortificate
84. Produsele alimentare fortificate trebuie să fie livrate consumatorului final numai în stare preambalată.
85. Prin etichetarea produselor alimentare fortificate trebuie să se asigure înscrierea informaţiei prevăzută la punctul 6 al prezentelor Reguli sanitare cu următoarele precizări şi completări:
a) denumirea specifică sub care este comercializat produsul alimentar fortificat trebuie să fie scrisă citeţ, reliefat cu litere mari de aceeaşi mărime7;
b) lista cu ingredientele trebuie să includă denumirea produsului (lor) utilizat (e) pentru fortificare;
с) conţinutul în nutrimentul (nutrimentele), adăugat ca fortifiant în produsul alimentar, exprimat în mg/kg sau ppm, trebuie să fie înscris pe etichetă în acelaşi cîmp de vedere cu denumirea produsului;
d) codul de identificare a lotului trebuie să fie înscris prin etichetare.
86. Pe eticheta produselor alimentare fortificate pot fi înscrise, în baza dovezilor ştiinţifice existente şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, declaraţii a funcţiei nutrimentului, precum şi declaraţii de reducere a riscului bolii sau tulburării în organism.
VIII. Declaraţiile privind proprietăţile produselor alimentare
87. Pe eticheta produsului alimentar pot fi înscrise declaraţii referitor la proprietăţile produsului alimentar: declaraţii nutriţionale şi declaraţii de sănătate.
88. Toate declaraţiile făcute prin etichetare, prezentare, publicitate, trebuie să fie dovedite şi ştiinţific argumentate. Producătorul este responsabil să demonstreze că declaraţia nutriţională şi cea de sănătate este veridică şi să poată să asigure argumentarea ei ştiinţifică.  
89. Declaraţiile nu trebuie să inducă în eroare consumatorul.
90. Următoarele declaraţii sînt interzise a fi folosite la etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare:
a) declaraţii care stabilesc că anumite produse constituie o sursă adecvată a tuturor nutrimentelor esenţiale, cu excepţia cazurilor cînd produsele alimentare sînt bine determinate, pentru care regulile sanitare reglementează admisibilitatea a asemenea declaraţii sau cînd Ministerul Sănătăţii a avizat sanitaro-epidemiologic produsul alimentar ca fiind sursă adecvată de toate nutrimentele esenţiale;
b) declaraţii prin care se subînţelege că dieta echilibrată, constînd din  produse alimentare obişnuite, nu poate suplini cantităţi adecvate a tuturor nutrimentelor;
c) declaraţii care nu pot fi dovedite;
d) declaraţii care atribuie produselor alimentare funcţii de prevenire, tratament sau vindecare a bolilor la om cu excepţia cazurilor, cînd acestea au fost avizate sanitaro-epidemiologic de Ministerul Sănătăţii;
e) declaraţiile care pot crea confuzie referitor la inofensivitatea unui produs alimentar similar sau care trezesc sau exploatează temere la consumatori;
f) declaraţii care potenţial induc în eroare:
declaraţiile fără sens, inclusiv comparativele şi superlativele incomplete;
declaraţiile de tipul "sănătos", "tămăduitor", "benefic", "adaugă vitalitate" sau altele similare, precum şi cele referitoare la practica igienică bună.
91. Prin etichetarea produselor alimentare pot fi înscrise declaraţiile nutriţionale referitor la energie, proteine, carbohidraţi şi grăsimi şi componentele lor, fibre, sodiu - în condiţiile specificate în anexa nr.3 la prezentele Reguli sanitare, precum şi cele referitoare la vitaminele şi mineralele, pentru care valorile nutriţionale de referinţă sînt arătate în anexa nr.1 la prezentele Reguli sanitare.
7 De exemplu: "SARE IODATĂ".
92. Declaraţiile referitor la conţinutul nutrimentelor enumerate în anexa nr.3 la prezentele Reguli sanitare sau o declaraţie sinonimă trebuie să se efectueze respectînd condiţiile specificate în această anexă.
93. În cazul produselor alimentare, care prin natura lor sînt libere sau au conţinutul redus în anumite nutrimente, care constituie subiectul declaraţiei, termenul care descrie nivelul nutrimentului nu trebuie să preceadă imediat denumirea produsului. Declaraţia trebuie să fie înscrisă în felul următor: "Produs alimentar cu conţinut redus în\x01((denumirea nutrimentului)" sau "Produs alimentar liber de\x01( (denumirea nutrimentului)".
94. Declaraţiile referitor la funcţia nutrimentului în organism sînt permise în următoarele condiţii:
a) subiectul declaraţiilor pot fi numai nutrimentele esenţiale pentru care este stabilită DZR;
b) produsele alimentare pentru care sînt făcute declaraţii trebuie să fie o sursă semnificativă a nutrimentului în dietă;
c) declaraţia nu trebuie să implice, să subînţeleagă sau să includă afirmări referitor la faptul, că nutrimentul poate avea efecte de vindecare, de tratament sau de profilaxie a bolilor sau tulburărilor în organismul omului.
95. Declaraţiile comparative pot fi înscrise în următoarele condiţii şi trebuie să se bazeze pe produsul comercializat ca atare, luînd în considerare prepararea ulterioară necesară pentru consum în conformitate cu instrucţiunile de utilizare menţionate pe etichetă:  
a) produsele comparate trebuie să fie versiuni diferite a unuia şi aceluiaşi produs alimentar sau produse similare. Produsele alimentare care se compară trebuie să fie clar identificate;
b) trebuie să fie arătată diferenţa în valoarea energetică sau conţinutul de nutrimente. În imediata apropiere a declaraţiilor comparative trebuie să fie înscrisă următoarea informaţie:
valoarea diferenţei referitoare la aceeaşi cantitate, exprimată în procente, fracţie sau valoare absolută, cu menţionarea informaţiei complete despre comparaţie;
identitatea produsului cu care produsul alimentar este comparat. Produsul trebuie să fie descris într-o asemenea manieră, astfel încît el să poată fi uşor identificat de către consumator.
96. Comparaţia trebuie să se bazeze pe o diferenţă relativă între produsele comparate de cel puţin 25% a valorii energetice sau a conţinutului de nutrimente, cu excepţia micronutrimentelor, pentru care poate fi acceptabilă diferenţa de 10% a în DZR, şi de asemenea pe diferenţa minimă absolută în valoarea energetică sau conţinutul de nutrimente, care echivalează cu termenul definit "redus" sau "sursă" în anexa nr.3 la prezentele Reguli sanitare.
97. Declaraţiile nutriţionale (privind conţinutul nutrimentelor, declaraţiile comparative), declaraţiile de sănătate (referitor la funcţia nutrimentului, creşterea funcţiei, reducerea riscului bolii) trebuie să fie dovedite şi pot fi înscrise pe etichetă numai după avizarea sanitaro-epidemiologică a lor de către Ministerul Sănătăţii.
98. În ordinea exprimării declaraţiilor este acceptabilă flexibilitatea, asigurîndu-se că declaraţiile rămîn corecte şi precise şi nu vor induce în eroare consumatorul.
99. Sînt interzise declaraţiile care descriu produsul alimentar ca "sănătos" sau care îl prezintă într-o manieră prin care se subînţelege că produsul alimentar în interior şi sine stătător dă sănătate.
IX. Dispoziţii finale
100. Eticheta produselor alimentare vizate în prezentele Reguli sanitare va fi conformată cerinţelor acestora de către producător, ambalator sau importator, după caz.  
101. Pentru încălcarea prezentelor Reguli sanitare se aplică măsuri în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Anexa nr. l
la Normele sanitare
nr. 01-04 din 31 mai 2004
VITAMINELE ŞI ELEMENTELE MINERALE
care pot fi înscrise pe etichete şi valoarea medie a dozei zilnice recomandate a lor
(DZR) pentru persoanele adulte, din care poate fi calculată cantitatea semnificativă
pentru .scopuri de etichetare

Nr. d/o Denumirea nutrimentului Unitatea de măsură DZR
1. Vitamina A \xe6g 800
2. Vitamina D \xe6g 5
3. Vitamina E mg 10
4. Vitamina B, (tiamină) mg 1,4
5. Vitamina B2 (riboflavină) mg 1,6
6. Vitamina B6 mg 2
7. Vitamina B12 \xe6g 1
8. Acid folie \xe6g 200
9. Acidpantotenic mg 6
10. Biotină mg 0,15
11. Vitamina PP (niacină) mg 18
12. Vitamina C mg 60
13. Calciu mg 800
14. Fosfor mg 800
15. Magneziu mg 300
16. Zinc mg 15
17. Fier mg 14
18. Iod \xe6g 150

Notă:
Se consideră vitamine şi elemente minerale în cantităţi semnificative numai cele, a căror cantitate reprezintă cel puţin 15% din doza zilnică recomandată (DZR) menţionată mai sus, furnizată de 100 g sau 100 ml ori per pachet dacă pachetul conţine o singură porţie.
Anexa nr.2
la Normele sanitare
nr. O l-04 din 31 mai 2004
Declaraţiile care pot fi înscrise prin etichetare pe apele
minerale naturale preambalate

Denumirea declaraţiilor Criteriile de aplicare
"Oligominerală" sau "Slabmineralizată" Conţinutul de săruri minerale calculat ca reziduu fix solubil total (la 100oC) nu este mai mare de 500 mg/1
"Foarte slab mineralizată" Conţinutul de săruri minerale calculat ca reziduu sec solubil total (la 100oC) nu este mai mare de 50 mg/1
"Bogată în săruri minerale" Conţinutul de săruri minerale calculat ca reziduu sec solubil total (la 100oC) este mai mare de 1500 mg/1
"Hidrogencarbonatată" Conţinutul de hidrogencarbonat este mai mare de 800 mg/1 (în HCO3)
"Sulfatată" Conţinutul de sulfaţi este mai mare de 200 mg/1 (în SCv" ~)
"Clorurată" Conţinutul de cloruri este mai mare de 200 mg/1 (în CI")
"Calcică" Conţinutul de calciu este mai mare de 150 mg/1 (în Ca11)
"Magnezică" Conţinutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l
"Fluorurată" sau "Conţine fluor" Conţinutul de fluor este mai mare de 1 mg/1 (F")
"Sodică" Conţinutul de sodiu este mai mare de 200 mg/1
Corespunde pentru un regim sărac în sodiu Conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/1
Acidulată Conţinutul de dioxid de carbon este mai mare de 250 mg/1

Anexa nr.3
la Normele sanitare
nr. 01-04 din 31 mai 2004
Condiţiile specificării prin etichetare a declaraţiilor comparative

Componentul Declaraţia Condiţiile specificării declaraţiilor, nu mai mult de:
Energie Redus Liber 40 kcal (170 kj) la lOOg (solid) sau 20 kcal (80 kJ) la 100 ml (lichid) 4 kcal la 100 ml (lichid)
Grăsimi Redus Liber 3 g la lOOg (solid) sau l,5g la 100 ml (lichid) 0,5g la 100 g (solid) sau 100 ml (lichid)
Grăsimi saturate Redus" Liber l,5g la lOOg (solid) sau 0,75g la 100 ml (lichid) şi 1 0% de energie0,lg la lOOg (solid) sau 0,lg la 100 ml (lichid)
Colesterol Redus8 Liber 0,02 g la lOOg (solid) sau 0,01 g la 100 ml (lichid)0,005 g la 100 g (solid) sau 0,005 g la 100 ml (lichid) şi, pentru ambele declaraţii, mai puţin de: 1,5 g de acizi graşi saturaţi la 100 g (solid) sau 0,75 g acizi graşi saturaţi la 100 ml (lichid) şi 10% de energie a acizilor graşi saturaţi
Zahăr Liber 0,5 g la 100 g (solid) sau 0,5 g la 100 ml (lichid)
Sodiu Redus Foarte redus Liber 0,12 g la 100 g 0,04 g la 100 g0,005 g la 100 g
Proteine Sursă Sporit 10% din DZR la 100 g (solid) sau 5% din DZR la 100 ml (lichid) sau 5% din DZR la 100 kcal (12% din DZR la 1 MJ) sau 10% din DZR per porţieValoarea dublă a "sursei"
Vitamine şi elemente minerale Sursă Sporit 15% din DZR la 100 g (solid) sau 7,5% din DZR la 1 00 ml (lichid) sau 5% din DZR la 100 kcal (12% din DZR la 1 MJ) sau 15% din DZR per porţieValoarea dublă a "sursei"

8 în cazul declaraţiei "conţinut redus în grăsimi saturate", trebuie să fie luaţi în consideraţie, corespunzător, acizii graşi trans. Prevederea care rezultă se aplică produselor alimentare care conţin declaraţii: "conţinut redus în colesterol" şi "fără colesterol"