HMSO07/2000
ID intern unic:  306415
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
HOTĂRÎRE Nr. 7
din  30.10.2000
despre perfecţionarea activităţii privind autorizărea (vizarea)
sanitară a obiectelor
Publicat : 17.11.2000 în Monitorul Oficial Nr. 146     Promulgat : 30.10.2000
Abrogat prin HMSSS 16/29.12.05, MO9-12/20.01.06 art.30
Analiza epidemiologică a morbidităţii populaţiei din ultimii ani atestă un nivel sporit de tuberculoză, boli diareice acute, (hepatite virale, salmoneloze, dizenterie, enterocolite cu etiologie nedeterminată etc.), invazii parazitare. A sporit semnificativ numărul de stări morbide necontagioase dependente de calitatea mediului înconjurător, persistenţa nocivităţilor la locul de muncă, în habitatul uman. Mortalitatea condiţionată de aşa stări ca hepatitele cronice, cirozele hepatice, alte patologii ale tractului gastro-intestinal este una din cele mai înalte în spaţiul european.
Această situaţie în măsura decisivă este condiţionată de starea sanitaro-igienică a unităţilor alimentare, surselor şi sistemelor de aprovizionare a populaţiei cu apă potabilă, obiectelor preşcolare şi de învăţămînt, întreprinderilor industriale, etc.
Situaţia creată impune o supraveghere sanitaro-epidemiologică mai strictă şi perfecţionarea activităţii privind autorizarea (vizarea) sanitară a obiectelor. Autorizaţia sanitară de funcţionare este o procedură practicată în toate ţările europene.
În scopul asigurării sanitaro-epidemiologice a populaţiei, protecţiei sănătăţii de acţiunea factorilor nocivi şi nefavorabili de muncă şi mediu, preîntîmpinării intoxicaţiilor alimentare, bolilor infecţioase şi profesionale, reducerii riscului bolilor netransmisibile, precum şi în scopul asigurării îndeplinirii prevederilor Legii Republicii Moldova  nr.1513-XII din 16.06.93 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei, a Regulamentului privind supravegherea sanitaro-epidemiologică de stat în Republica Moldova, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.423  din 3.05.2000 şi altor acte normative în vigoare,
H O T Ă R Ă S C:
1.  A aproba:
1.1.Regulamentul privind condiţiile, procedura şi frecvenţa de autorizare (vizare) sanitară a obiectelor (anexa nr.1)
1.2.Formularul "Autorizaţie sanitară de funcţionare" (anexa nr.2).
2.  A stabili:
2.1.Autorizarea (vizarea) sanitară obligatorie a obiectelor economiei naţionale, supuse supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat conform Legii Republicii Moldova  nr. 1513-XII din 16.06.93 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei şi Regulamentului privind supravegherea sanitaro-epidemiologică de stat, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova  nr.423 din 3.05.2000.
2.2.Funcţionarea obiectelor supuse supravegherii sanitare numai în baza autorizaţiei sanitare eliberate de organele Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat al Republicii Moldova.
2.3.Conducătorii obiectelor supuse supravegherii sanitaro-epidemiologice sînt obligaţi să pregătească unităţile economice şi să solicite instituţiilor serviciului sanitaro-epidemiologic de stat eliberarea autorizaţiei (vizării) sanitare de funcţionare.
3. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (director general dl.M.Magdei) va asigura instruirea specialiştilor Centrelor de Medicină Preventivă Judeţene, UTA Găgăuzia şi al municipiului Chişinău, privind aplicarea prevederilor prezentei hotărîri.
4. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicina Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă Judeţene, Centrele de Medicină Preventivă ale UTA Găgăuzia, municipiului Chişinău şi serviciile sanitaro-epidemiologice departamentale vor asigura îndeplinirea prevederilor hotărîrii date.
5. Se abrogă ordinul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova  nr.119 din 20.03.1995 "Privind organizarea efectuării autorizării sanitare a obiectivelor" şi orice alte dispoziţii ulterioare care contravin prezentei hotărîri.
6. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
7. Controlul asupra executării prezentei hotărîri mi-l asum personal.
Medic Şef sanitar de stat
al Republicii Moldova,                                        
Viceministru AL sĂnĂtĂŢii                                    Ion Bahnarel
Chişinău, 30 octombrie 2000.
Nr. 07.00.
             Anexa nr.1
la Hotărîrea Medicului
Şef Sanitar  de Stat al
Republicii Moldova
nr. 07.00 din 30.10.2000
Regulament
privind condiţiile, procedura şi frecvenţa de autorizare (vizare*) sanitară a obiectelor
* Vizare - prelungirea termenului de valabilitate a autorizaţiei sanitare de funcţionare
I. Noţiuni generale
1.  Obiect supus supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat este considerată orice unitate economică (întreprindere, instituţie, firmă, asociaţie, gospodărie, societate, cooperativă etc.) sau o parte a sa, indiferent de forma de proprietate, pentru care sînt stabilite cerinţe sanitaro-igienice şi antiepidemice şi necesită supravegherea respectării acestora, cu excepţia  celor obiecte în care nu activează oamenii, iar factorii de muncă şi mediu (aerul, apa, solul, produsele alimentare) nu influenţează negativ viaţa şi sănătatea populaţiei.
2.  Autorizarea (vizarea) sanitară a obiectelor este procesul de evaluare a condiţiilor sanitaro-igienice şi eficienţei măsurilor de protecţie sanitară de factorii nocivi şi nefavorabili din mediul înconjurător, ocupaţional şi de trai a populaţiei, în scopul prevenirii efectelor negative asupra sănătăţii, care fac subiectul prevenţiei bolilor profesionale, infecţioase, toxicoinfecţiilor alimentare, bolilor netransmisibile, agravării sau complicării unor maladii, dezvoltării dizarmonice a copiilor etc.
3.  Autorizaţie sanitară de funcţionare a obiectelor - actul de autorizare sanitară, emis de organele Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat al Republicii Moldova, care condiţionează igienic şi juridic activitatea unităţilor economice.
4.  Autorizarea (vizarea) sanitară este obligatorie pentru toate categoriile de obiecte supuse suravegherii sanitaro-epidemiologice de stat.
II. Condiţiile şi procedura de autorizare (vizare) sanitară
5.  Autorizarea (vizarea) sanitară de funcţionare se solicită de către conducerea unităţilor economice conform periodicităţii stabilite, specificînd activitatea pentru care se solicită autorizare.
6.  Pentru obţinerea autorizaţiei (vizării) sanitare de funcţionare conducătorul obiectului supus supravegherii sanitaro-epidemiologice de stat se adresează la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicina Preventivă, Centrele de Medicină Preventivă Judeţene şi filialele lor, UTA Găgăuzia şi al municipiului Chişinău, iar conducătorii obiectelor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţie, Căilor Ferate - la Serviciul sanitaro-epidemiologic departamental respectiv.
La cerere se anexează - copiile certificatului de înregistrare a unităţii economice, codului fiscal, actului de proprietate sau contractului de închiriere a spaţiilor, listei grupelor de produse (marfă), ce urmează a fi fabricate, depozitate, comercializate, documentelor normative tehnice pentru produsele (mărfurile) respective.
7.  Se stabilesc două forme de autorizare sanitară a obiectelor:
- Autorizare sanitară de funcţionare a obiectelor noi construite, reconstruite, reprofilate, modernizate etc.;
- Autorizare (vizare) sanitară de funcţionare a obiectelor în funcţiune.
7.1. Autorizarea sanitară a obiectelor noi construite sau reconstruite.
Această formă e obligatorie pentru orice categorie de obiect economic sau social-cultural, indiferent de forma de proprietate şi de genul de activitate sau producere, numărul lucrătorilor şi volumul producţiei. Forma dată de autorizare se aplică la etapa de recepţie în exploatare a obiectelor noi construite sau reconstruite.
Autorizarea sanitară menţionată se efectuează în baza materialelor supravegherii sanitaro-epidemiologice preventive asupra obiectelor în construcţie, reconstrucţie, reprofilate, modernizate, la toate etapele stabilite (alocarea terenurilor pentru construcţie, expertiza sanitară a documentelor de proiectare, supravagherea obiectelor în construcţie (reconstrucţie), recepţia obiectelor în exploatare, (inclusiv actul de dare în exploatare aprobat prin decizia organelor administrării publice locale), rezultatele investigaţiilor de laborator şi a măsurătorilor  efectuate la obiectul dat.
8.  Autorizarea (vizarea) sanitară a obiectelor în funcţiune se efectuează în baza unui control sanitar complex cu aplicarea metodelor de laborator şi măsurătorilor  (după caz), în rezultatul cărora se apreciază nivelul de aplicare şi respectare în obiectul dat a normelor sanitaro-antiepidemice şi cerinţelor igienice. Acest control sanitar complex al unităţii economice include supravegherea:
a)  spaţiilor unităţii economice corespunderii normativelor şi cerinţelor igienice şi antiepidemice;
b)  documentaţiei;
c)  asigurării condiţiilor de respectare a igienei personalului şi protecţiei individuale;
d)  estimarea sistemelor de control şi rezultatele acestora;
e)  recoltarea mostrelor de produse sau de mediu, efectuarea măsurătorilor factorilor fizici din mediul ambiant sau ocupaţional.
În procesul de autorizare (vizare) pot fi folosite materialele de supraveghere, rezultatele investigaţiilor de laborator şi măsurătorilor  precedente.
9.  În urma controlului obiectului pot rezulta trei situaţii:
9.1.Obiectul corespunde integral prevederilor normelor sanitaro-antiepidemice în vigoare. În acest caz solicitantului i se eliberează autorizaţia sanitară de funcţionare.
9.2. Obiectul nu corespunde integral normelor igienice, în cazul dat, în adresa solicitantului se îndreaptă o prescripţie sanitară (sau decizie de suspendare a activităţii) în care se arată deficientele care condiţionează autorizarea, se cere remedierea acestora într-un termen stabilit şi revenirea asupra cererii de autorizare, specificînd că obiectul nu poate funcţiona în perioada de remediere a deficienţelor.
9.3. Obiectul nu corespunde normelor şi regulilor sanitare şi deficienţele nu pot fi remediate, autorizaţia sanitară nu poate fi eliberată şi exploatarea obiectului se interzice în modul stabilit.
10.  Autorizaţia (vizarea) sanitară de funcţionare se semnează de medicul şef sanitar de stat al teritoriului (sau adjuncţii lui) conform formularului aprobat.
11.  În caz de schimbare sau extindere a activităţii, unitatea economică respectivă va solicita o nouă autorizaţie (vizare) sanitară de funcţionare.
12.  Autorizarea  sanitară, inclusiv şi vizarea anuală, se efectuează contra plată conform tarifelor aprobate în modul stabilit cu excepţia următoarelor obiecte:
-  unităţile economice bugetare, care nu prestează servicii contra plată;
-  obiectele economice, în care este utilizată munca invalizilor;
-  organizaţiile de binefacere;
-  instituţiile de deservire a handicapaţilor, invalizilor.
13.   Activitatea specialiştilor implicaţi în autorizarea (vizarea) sanitară a obiectivelor se efectuează conform prezentului Regulament.
III. Categoriile de obiecte şi frecvenţa de autorizare (vizare) sanitară a lor
Se stabilesc trei categorii de obiecte.
I. Obiectele semnificative din punct de vedere sanitaro-epidemiologic şi prin potenţialul de risc sporit pentru sănătatea populaţiei. Din această categorie fac parte:
-  instituţiile pentru copii şi adolescenţi (grădiniţe, creşe, şcoli, licee, tabere de odihnă şi întremare a sănătăţii, casele de copii, şcolile sanatoriale etc.);
-   instituţiile sanitare (spitale, centre de medicină primară, centre ale medicilor de familie, instituţii stomatologice, unităţi farmaceutice etc.);
-  întreprinderile, firmele, asociaţiile şi alte organizaţii şi gospodării, în care lucrătorii sînt supuşi acţiunii factorilor nocivi şi există riscul de diminuare a sănătăţii şi poluării mediului;
-  obiectele ce prestează servicii pentru populaţie (apeducte, prize de apă, staţii de tratare a apei, frizerii, gările de transport (auto, calea ferată, aeriană), cabinete cosmetologice, de manichiură şi pedichiură, băile şi saunele, bazinele, alte obiecte ce prestează servicii populaţiei şi pe parcursul aplicării lor există pericolul de dăunare sănătăţii clienţilor deserviţi);
- obiectele care în procesul tehnologic importă, produc, păstrează şi comercializează produse alimentare şi alte mărfuri de consum uman şi potenţial periculoase pentru sănătatea populaţiei (întreprinderi de profil alimentar, alimentaţie publică, obiecte de comercializare a produselor alimentare şi de uz casnic, cosmetică, igienă personală, materiale de construcţii etc.);
-   obiectele cu funcţionare de tip sezonier se autorizează sanitar înaintea începerii activităţilor sezoniere (obiecte pentru depozitarea, păstrarea, comercializarea şi utilizarea pesticidelor, fabrici de conserve, zone de recreaţie etc.).
Obiectele cu risc epidemiologic sporit se supun autorizării (vizării) sanitare anual.
II. Obiectele cu potenţial de risc redus asupra sănătăţii populaţiei (instituţii de învăţămînt superior, de cercetări ştiinţifice, de proiectare şi construcţie, autoparcări şi cooperative de garaje, centre de instruire, informatică şi de calcul, gospodării de exploatare a locuinţelor, cămine pentru familişti, instituţii balneosanatoriale, odihnă şi turism, navele de zbor, trenuri de pasageri, întreprinderile de deservire a navelor de zbor  etc.) se supun autorizării (vizării) sanitare o dată în 3 (trei) ani.
III. Obiecte de profil social şi cultural (biblioteci, librării, săli de lectură şi expoziţii, muzee, teatre, cinematografe, arhive, stadioane, terenuri sportive, magazine şi depozite de mărfuri industriale, centre de distribuire a presei, chioşcuri "Moldpresa", agenţii de voiaj şi transport, firmele turistice, obiecte ce prestează servicii pentru ritualuri civile şi pompe funebre, lăcaşe de cult, cimitire etc.) se supun autorizării (vizării) sanitare o dată în 5 (cinci) ani.
IV. Responsabilitatea şi drepturile
14.  Autorizarea (vizarea) sanitară a obiectelor de către instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat se efectuează în timp de pînă la 30 zile.
15.  Medicii şefi (adjuncţii lor) sanitari de stat şi specialiştii Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat poartă responsabilitatea pentru corectitudinea autorizării (vizării) sanitare a obiectelor conform legislaţiei în vigoare.
16.  Agenţii economici sînt obligaţi a-şi desfăşura activitatea respectînd normele şi cerinţele igienico-antiepidemice şi condiţiile stabilite în atorizaţia (vizarea) sanitară.
17.  Agenţii economici informează instituţiile Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat despre modificările în structura unităţii şi situaţiile excepţionale (defectarea apeductelor, prizelor de apă, staţiilor de tratare a apei, reţelei de canalizare, sistemei de ventilare, cazuri de intoxicaţii şi îmbolnăviri profesionale etc.).
18.  Medicii şefi (adjuncţii lor) sanitari de stat retrag autorizaţiile  sanitare şi aplică alte măsuri administrative în modul stabilit conform prevederilor Legii Republicii Moldova  privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei
nr.1513-XII din 16.06.93 şi Regulamentului privind supravegherea sanitaro-epidemiologică de stat din 3.05.2000.
19.  Agenţii economici pot contesta deciziile medicilor şefi (adjuncţilor lor) sanitari de stat privind autorizarea (vizarea) sanitară a obiectelor conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
20.  Medicii şefi (adjuncţii lor) sanitari de stat prezintă darea de seamă despre activitatea efectuată la capitolul dat conform raportului statistic f-18.
  Anexa nr.2
la Hotărîrea Medicului
Şef Sanitar de Stat al
Republicii Moldova
nr. 07.00 din 30.10.2000
Autorizaţie sanitară de funcţionare
Nr.__________
Eliberată ___________20 __
Valabilă pînă la _________20 __
1.  Denumirea unităţii economice _________________________________________________________________
2.  For tutelar _________________________________________________________________________________
3.  Adresa, tel., fax_____________________________________________________________________________
4.  Profilul activităţii ____________________________________________________________________________
                                           (fabricare, depozitare, comercializare, utilizare, prestarea serviciilor,
________________________________________________________________________________________________
                                     educaţie, învăţămînt, odihnă etc.)
5. Grupele de produse (marfă), care urmează a fi fabricate, depozitate, comercializate, utilizate, serviciile care urmează a fi prestate
________________________________________________________________________________________________
6. Volumul _________________________________________________________________________________________
                                (capacitatea, numărul copiilor, elevilor, serviciilor etc.)
7. Autorizaţia sanitară a fost eliberată în baza actului de constatare a condiţiilor sanitaro-igienice şi rezultatelor investigaţiilor de laborator şi măsurărilor instrumentale __________________________________
                        (data, luna, anul)
Clauze de funcţionare:
Deţinătorul autorizaţiei sanitare de funcţionare este obligat:
*Să respecte legislaţia de asigurare sanitară în vigoare în Republica Moldova.
*Să solicite organelor Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat teritorial vizarea autorizaţiei sanitare la expirarea termenului de valabilitate.
*Să anunţe imediat orice modificare în structura unităţii economice sau prevederilor igienice asigurate la data autorizaţiei.
Nerespectarea legislaţiei de asigurare sanitară în vigoare în Republica Moldova duce la aplicarea unor măsuri de constrîngere conform Legii privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513-XII din 16.06.93 şi altor acte legislative şi normative în vigoare.
        L.Ş.                                              Medic şef sanitar de stat al Republicii Moldova /
      Judeţului / Municipiului ________________
                                                  (denumire)
                                                                                            ________________________________________
                                                   (semnătura, nume, prenume)
Valabilitatea autorizaţiei e prelungită în baza actului de constatare a condiţiilor şi rezultatelor investigaţiilor de laborator şi măsurărilor instrumentale _______________________________              
                                                                     (data, luna, anul)
pînă la _________________20__                            pînă la _________________20__                    
Medic şef sanitar de stat al RM /                           Medic şef sanitar de stat al RM /
Judeţului / Municipiului                                      Judeţului, Municipiului  
L.Ş. ______________                                         L.Ş. ______________
        (semnătura)                                                               (semnătura)
pînă la _________________20__                              pînă la _________________20__
Medic şef sanitar de stat al RM /                              Medic şef sanitar de stat al RM /
Judeţului / Municipiului                                       Judeţului, Municipiului  
L.Ş. ______________                                         L.Ş. ______________
        (semnătura)                                                               (semnătura)