LPA302/1994
ID intern unic:  310873
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 302
din  02.12.1994
privind preţul normativ al pămîntului
Publicat : 26.01.1995 în Monitorul Oficial Nr. 006
Abrogat la 04.10.1997 ŞI PRIN  LR1308/25.07.1997, MO147/06.12.2001 art.1161
Legea nr.1203-XIII din 29.05.97
     Parlamentul adoptă prezenta lege.
Capitolul I  
DISPOZIŢII GENERALE  
    
Articolul 1. Domeniul de aplicare a legii
Prezenta lege se aplică în cazurile:  
a)   excluderii   terenurilor  din  categoriile  de  terenuri  cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic, precum şi  din  circuitul agricol, şi atribuirii lor la alte categorii de terenuri;
b) exproprierii deţinătorilor de terenuri;
c) vînzării-cumpărării   loturilor  de  pămînt  de  pe  lîngă  casă, loturilor  de  pămînt  aflate în folosinţa întovărăşirilor  pomicole  şi terenurilor  destinate  construcţiilor  în  municipii,  oraşe  şi  sate, inclusiv  a  terenurilor  aferente obiectelor privatizate  sau  care  se privatizează,   precum   şi   a  terenurilor   aferente   construcţiilor nefinalizate.
Lit.c) a art. 1 completată prin Legea nr.1203-XIII din 29.05.97
d) relaţiilor de arendă.
    
Articolul 2. Noţiunea de preţ normativ al pămîntului    
(1) Preţul normativ al pămîntului constituie o măsură de estimare a  valorii  lui şi este echivalent cu potenţialul natural şi economic al acestuia, exprimat în valută naţională. El se determină  de  către prezenta   lege  şi  se  aplică  în  procesul  realizării  relaţiilor funciare, indiferent de tipul de proprietate asupra pămîntului.    
(2) Tarifele pentru calcularea preţului normativ al pămîntului se stabilesc  pentru  o  unitate  convenţională  (grad-hectar)  pe  baza indicilor  cadastrali  (cantitativi şi calitativi) conform anexei, şi se indexează anual, în funcţie de rata inflaţiei, de către  Parlament la  propunerea  Guvernului, concomitent cu aprobarea bugetului public naţional.
(3) Preţul normativ al terenurilor localităţilor,al celor ocupate de obiecte  industriale, de  transport,  de  alte  obiecte  neagricole corespunde  preţului  normativ  al  terenurilor excluse din circuitul agricol.  La  preţul normativ  al  acestor  terenuri  se  adaugă   şi cheltuielile de amenajare inginerească a teritoriului.
    
Capitolul II
PREŢUL NORMATIV AL PĂMÎNTULUI PENTRU EXCLUDEREA TERENURILOR
DIN CATEGORIILE DE TERENURI CU DESTINAŢIE AGRICOLĂ
ŞI ALE FONDULUI SILVIC, PRECUM ŞI DIN CIRCUITUL AGRICOL,
ŞI ATRIBUIREA LOR LA ALTE CATEGORII DE TERENURI
    
Articolul 3. Excluderea terenurilor    
Excluderea  terenurilor din categoriile de terenuri cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic, precum şi din circuitul agricol,  şi atribuirea  lor  la  alte  categorii  de  terenuri  se  face  atît în interesele statului, cît şi în interesele deţinătorilor de terenuri.
        
Articolul 4. Compensarea pierderilor    
(1) Compensarea pierderilor ocazionate de excluderea  terenurilor din  categoriile  de  terenuri cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic, precum şi din circuitul agricol, şi atribuirea  lor  la  alte categorii  de  terenuri se efectuează în scopul obţinerii de mijloace pentru finanţarea programului de valorificare a terenurilor noi şi de sporire a fertilităţii solurilor, precum şi pentru  efectuarea  altor lucrări  de  îmbunătăţire  a  calităţii  solurilor  şi  de  ţinere  a cadastrului funciar.    
(2) Progamul de valorificare a terenurilor noi şi  de  sporire  a fertilităţii  solurilor este elaborat şi aprobat de Guvern şi urmează a fi realizat prin autorităţile administraţiei publice  şi  Serviciul de  stat pentru  reglementarea regimului  proprietăţii funciare.    
(3)  Compensarea pierderilor ocazionate de excluderea terenurilor din categoriile de terenuri cu destinaţie agricolă  şi  ale  fondului silvic, se efectuiază în toate cazurile de către persoanele fizice şi juridice  interesate,  indiferent de scopul excluderii terenurilor şi tipul de proprietate asupra lor.    
(4)  Sînt  compensate  de  asemenea  pierderile   ocazionate   de excluderea din circuitul agricol a terenurilor fondului de rezervă şi a altor categorii de terenuri (cu excepţia celor destinate utilităţii publice  sau  a  celor  ce  urmează  să  fie atribuite la categoriile fondului silvic).    
    
Articolul 5. Mărimea tarifelor de compensare a pierderilor    
Mărimea tarifelor  de  compensare  a  pierderilor  ocazionate  de excluderea  terenurilor  din  categoriile  de  terenuri cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic, precum şi din circuitul agricol,  şi atribuirea  lor  la  alte  categorii  de terenuri este echivalentă cu mărimea venitului nerealizat de pe terenul respectiv pe un termen  de 99 de ani.
    
Articolul 6. Acumularea şi utilizarea mijloacelor băneşti
                   rezultate din compensarea pierderilor    
(1)   Mijloacele   băneşti   destinate   compensării  pierderilor ocazionate de excluderea terenurilor din categoriile de  terenuri  cu destinaţie  agricolă  şi ale fondului silvic, precum şi din circuitul agricol,  şi  atribuirea  lor  la  alte  categorii  de  terenuri   se acumulează la un cont special al Guvernului şi se utilizează exclusiv pentru realizarea programului de valorificare a terenurilor noi şi de sporire  a  fertilităţii solurilor conform unui regulament aprobat de Guvern.    
(2) Persoanele fizice şi juridice care  au  primit  terenuri  din categoriile  de  terenuri cu destinaţie agricolă, fondului silvic sau din alte categorii de terenuri incluse în circuitul agricol, pentru a le folosi în alt scop decît cel agricol, în termen de o  lună  de  la adoptarea  de  către Guvern a unei hotărîri cu privire la modificarea destinaţiei terenurilor, transferă  la  contul  menţionat  mijloacele băneşti   echivalente   cu   pierderile   ocazionate   de  excluderea terenurilor din circuitul agricol.    
(3)   Modificarea   destinaţiei   terenurilor   şi    legalizarea drepturilor   deţinătorilor  de  terenuri  se  autorizează  de  către autorităţile administraţiei publice  locale  numai  după  compensarea pierderilor.
        
Capitolul III
PREŢUL NORMATIV AL PĂMÎNTULUI ÎN PROCESUL
EXPROPRIERII DEŢINĂTORILOR DE TERENURI    
    
Articolul 7. Scopul şi cazurile de alienare
                   a terenurilor prin expropriere    
(1)  Exproprierea deţinătorilor de terenuri ca măsură forţată de alienare a terenurilor se efectuează de către Guvern de  comun  acord cu  autorităţile  respective  ale  administraţiei  publice  locale în scopul satisfacerii necesităţilor statului.    
(2) Alienarea forţată temporară a terenurilor se efectuează  prin decizia autorităţilor administraţiei publice locale.
(3)  Exproprierea  deţinătorilor  de terenuri în scopuri agricole este determinată de necesitatea creării unor unităţi agricole de stat (ştiinţifice sau experimentale).    
(4) Exproprierea deţinătorilor de terenuri în alte scopuri  decît pentru  agricultură este admisă numai în cazurile utilităţii publice:
construcţia  întreprinderilor   industriale,   drumurilor,   trasarea telecomunicaţiilor, construcţia altor obiecte cu destinaţie specială;
instalaţiilor hidrotehnice şi altor amenajări ale serviciului apelor;
extragerea   zăcămintelor   subterane,   dezvoltarea   localităţilor;
construcţia instituţiilor de cultură, de învăţămînt,  de  ocrotire  a sănătăţii,  complexelor sportive şi de agrement, crearea monumentelor naturii şi istoriei.    
(5) Alienarea forţată  se  efectuează  de  asemenea  în  cazurile prevăzute de legislaţia funciară şi de împroprietărirea ilicită.    
(6)  Modul  de  alienare forţată a terenurilor se stabileşte prin regulament aprobat de Guvern.  
Articolul 8. Drepturile persoanelor fizice şi juridice ale
                    căror terenuri au fost expropriate în scopul
                    satisfacerii necesităţilor funciare ale statului    
(1)  Statul  propune  deţinătorului  de  terenuri  cu  titlu   de proprietate un alt teren în schimbul celui expropriat.    
(2)  În  cazul  cînd calitatea terenului propus în schimb este în defavoarea deţinătorului  de  terenuri,  acestuia  i  se  compensează pierderile ocazionate de schimb.    
(3)  Dacă  deţinătorul de terenuri cu titlu de proprietate refuză să ia teren în schimb, pierderile i se compensează  în  bani  sau  în produse   agroindustriale,   conform   unei  înţelegeri  mutuale  sau contractuale între acesta şi organele de stat.    
(4)  Litigiile  funciare,  apărute   în   procesul   exproprierii deţinătorului de terenuri, se soluţionează conform legislaţiei.    
    
Articolul 9. Compensarea pierderilor ocazionate de
                  exproprierea deţinătorilor de terenuri    
(1)   Deţinătorilor de terenuri  supuşi  exproprierii  li  se compensează  pierderile  conform  tarifelor  prevăzute  în caz de expropriere.    
(2) În situaţia în care exproprierea deţinătorilor de terenuri se efectuează  în alt scop decît cel agricol, noul deţinător de terenuri compensează şi pierderile ocazionate de  excluderea  terenurilor  din circuitul agricol.    
(3)  Rata anuală de compensare pentru alienarea forţată temporară a terenurilor deţinătorilor de terenuri constituie 1/12  din  mărimea tarifelor prevăzute în caz de expropriere.    
(4)  Nu  se  compensează  pierderile deţinătorilor de terenuri cu titlu de proprietate la exproprierea lor  în  cazurile  transgresării legislaţiei funciare sau împroprietăririi ilicite.
    
Capitolul IV
VÎNZAREA-CUMPĂRAREA LOTURILOR DE PĂMÎNT DE PE          
LÎNGĂ CASĂ, TERENURILOR AFLATE ÎN FOLOSINŢA  
ÎNTOVĂRĂŞIRILOR POMICOLE ŞI TERENURILOR DESTINATE  
CONSTRUCŢIILOR ÎN MUNICIPII, ORAŞE ŞI SATE    
    
Articolul 10. Vînzarea-cumpărarea loturilor de pămînt
                     de pe lîngă casă şi a terenurilor aflate
                      în folosinţa întovărăşirilor pomicole    
(1) Lotul de pămînt de pe lîngă casă constituie terenul ocupat de casă  şi anexele gospodăreşti,terenul pentru deservirea lor,precum şi terenurile  grădinilor  din   intervilanul   localităţii,   atribuite cetăţenilor conform legislaţiei în vigoare.    
(2)  Proprietar  al  lotului  de  pămînt  de  pe  lîngă casă este persoana fizică care a primit teren conform legislaţiei în vigoare şi are titlul de proprietate.    
(3) Proprietarul lotului de pămînt de pe lîngă casă  are  dreptul de   a-l   vinde,  inclusiv  prin  licitaţie,  la  preţ  liber,  atît persoanelor fizice şi juridice, cît şi statului.    
(4) Nu poate fi vîndut-cumpărat lotul de pămînt de pe lîngă  casă aflat  în  folosinţa  temporară  a  cetăţenilor, precum şi terenurile supra normă, prevăzute de legislaţie.    
(5)  Pentru  a   dobîndi   drepturile   de   proprietar   şi   de vînzare-cumpărare  a  terenurilor aflate în folosinţa întovărăşirilor pomicole,  membrii  acestora  sînt  obligaţi  să  cumpere  terenurile respective de la stat.    
    
Articolul 11. Legalizarea dreptului de proprietate asupra
                      lotului pomicol şi vînzarea-cumpărarea lui    
(1)  Primăriile oraşului şi satului pe al căror teritoriu se află întovărăşirea pomicolă, examinează  cererea  cetăţeanului  Republicii Moldova  -  membru  al  întovărăşirii,  privind dorinţa acestuia de a primi  lot  pomicol  cu  titlu  de  proprietate,  precum  şi   avizul conducerii  întovărăşirii  pomicole,  şi  adoptă  o  hotărîre privind vînzarea-cumpărarea lotului pomicol,  legalizînd  astfel  dreptul  de proprietate  asupra  pămîntului.  În  caz  de  refuz privind vînzarea lotului pomicol hotărîrea autorităţii administraţiei  publice  locale poate fi atacată în instanţa judecătorească în modul stabilit.    
(2)  Suprafaţa loturilor pomicole, aflate în proprietate privată, se exclude din suprafaţa terenurilor întovărăşirilor pomicole. Aceste loturi  sînt  trecute   în   registrele   cadastrale   speciale   ale primăriilor,  iar deţinătorii lor poartă răspundere personală în faţa legii în calitate de proprietari ai pămîntului.    
(3) Proprietarul are dreptul de a-şi vinde lotul pomicol, la preţ liber, inclusiv prin licitaţie, altui cetăţean al Republicii  Moldova sau statului.
    
Articolul 12. Vînzarea-cumpărarea terenurilor destinate
                     construcţiilor în municipii, oraşe şi sate    
(1)  Terenurile  destinate  construcţiilor în municipii, oraşe şi sate constituie terenurile pe care sînt  amplasate  construcţiile  şi amenajările  şi  cele pe care urmează să fie construite case, clădiri de menire social-culturală, industrială şi cu alte destinaţii.
(2) Persoanele  fizice  şi  juridice  din  Republica  Moldova  şi investitorii  străini au dreptul de a cumpăra de la stat şi respectiv de a vinde terenurile destinate construcţiilor în municipii, oraşe şi sate şi terenurile pentru deservirea  lor,  cu  excepţia  terenurilor care  se  atribuie  pentru  construcţia de case individuale şi pentru grădini, conform legislaţiei în vigoare.
    
Articolul 13. Preţul normativ al loturilor de pămînt
                    de pe lîngă casă, loturilor pomicole şi
                    terenurilor destinate construcţiilor în
                    municipii, oraşe şi sate    
(1) Pentru loturile de pămînt de pe lîngă casă, loturile pomicole şi terenurile   destinate  construcţiilor  în  municipii,  oraşe  şi  sate, inclusiv   terenurile  aferente  obiectelor  privatizate  sau  care   se privatizează,  precum şi terenurile aferente construcţiilor nefinalizate supuse  vînzării-cumpărării  este necesar de a primi în mod  obligatoriu caracteristica   cadastrală  de  la  banca  de  informaţii   "Cadastru", constituită  pe  lîngă Serviciul de stat pentru reglementarea  regimului proprietăţii funciare.    
(2) Tarifele pentru calcularea preţului normativ la vînzarea-cumpărarea loturilor pomicole, terenurilor destinate construcţiilor în municipii, oraşe şi sate, inclusiv terenurile aferente obiectelor  privatizate  sau care se privatizează, precum şi  terenurile aferente construcţiilor nefinalizate, precum şi calcularea taxei de stat la  vînzarea-cumpărarea  loturilor  de  pămînt de  pe  lîngă  casă  sînt indicate în anexă.    
(3) Mijloacele băneşti rezultate de la vînzarea-cumpărarea loturilor pomicole şi terenurilor destinate construcţiilor în municipii, oraşe şi sate  inclusiv  terenurile aferente obiectelor privatizate sau  care se privatizează,  precum şi terenurile aferente construcţiilor nefinalizate de  la stat se varsă la bugetele oraşelor şi satelor respective - 50% şi la bugetul de stat - 50%.    
(4) Modul de   vînzare-cumpărare  a  loturilor  de  pe  lîngă  casă, loturilor pomicole şi terenurilor destinate construcţiilor în municipii, oraşe  şi  sate inclusiv terenurile aferente obiectelor privatizate  sau care  se  privatizează,  precum şi  terenurile  aferente  construcţiilor nefinalizate este stabilit prin regulament aprobat de Guvern.
Alin.(1)-(4) ale art.13 compl. prin Legea nr.1203-XIII din 29.05.97
    
Capitolul V    
PLATA DE ARENDĂ A PĂMÎNTULUI    
    
Articolul 14. Plata anuală de arendă a pămîntului
Plata  anuală  de  arendă  a  pămîntului  depinde  de  destinaţia terenurilor  arendate. Ea nu poate fi mai mică de 2% şi nici mai mare de 10% din preţul pămîntului calculat pentru destinaţia respectivă.
        
Capitolul VI    
SISTEMUL INFORMAŢIONAL FUNCIAR    
    
Articolul 15. Sistemul informaţional funciar    
(1) În scopul deservirii informaţional funciare a autorităţilor publice, judiciare, fiscale bancare, a   organizaţiilor   şi instituţiilor economice, ştiinţifice etc., pe lîngă serviciul de stat de reglementare a regimului proprietăţii funciare, funcţionează banca de infomaţii "Cadastru".    
(2)  Relaţiile dintre banca de informaţii  "Cadastru" şi consumatorii  de informaţie sînt reglementate prin regulament aprobat de Guvern.
PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                             PETRU LUCINSCHI
    
Chişinău, 2 decembrie 1994.
Nr.302-XIII.
    
Anexă
la Legea privind preţul
normativ al pămîntului
T A R I F E
pentru calcularea preţului normativ al pămîntului
(pentru o unitate grad-hectar) în lei

Denumirea localităţii Vînzare-cumpărare Expropriere Excluderea din circuitul agricol
1 2 3 4

în mediu pe republică      289,53      579,06        9264,96
            Raioanele:
Anenii Noi                 282,81      565,62        9049,92
Basarabeasca               310,34      620,68        9930,88
Briceni                    254,21      508,42        8134,72
Cahul                        371,97      743,94       11903,04
Camenca                    250,75      501,50        8024,00
Cantemir                   326,48      652,96       10447,36
Căinari                    282,69      565,38        9046,08
Călăraşi                   462,45      924,90       14798,40
Căuşeni                    282,48      564,96        9039,36
Ciadîr-Lunga               307,45      614,90        9838,40
Cimişlia                   312,61      625,22       10003,52
Comrat                     340,45      680,90       10894,40
Criuleni                   313,82      627,64       10042,24
Donduşeni                  258,88      517,76        8284,16
Drochia                    258,03      516,06        8256,96
Dubăsari                   243,15      486,30        7780,80
Edineţ                     260,62      521,24        8339,84
Făleşti                      261,36      522,72        8363,52
Floreşti                    247,17      494,34        7909,44
Glodeni                    260,05      520,10        8321,60
Grigoriopol                232,14      464,28        7428,48
Hînceşti                   358,60      717,20       11475,20
Ialoveni                   389,29      778,58       12456,96
Leova                      309,87      619,74        9915,84
Nisporeni                  414,79      829,58       13273,28
Ocniţa              251,95      503,90        8062,40
Orhei                        307,20      614,40        9830,40
Rezina                     250,20      500,40        8006,40
Rîbniţa                    254,72      509,44        8151,04
Rîşcani                    253,80      507,60        8121,60
Sîngerei                   260,33      520,66        8330,56
Slobozia                   246,99      493,98        7903,68
Soroca                     255,26      510,52        8168,32
Străşeni                   459,65      919,30       14708,80
Şoldăneşti                 249,13      498,26        7972,16
Ştefan Vodă                308,75      617,50        9880,00
Taraclia                   361,83      723,66       11578,56
Teleneşti                  269,88      539,76        8636,16
Ungheni                    290,93      581,86        9309,76
Vulcăneşti                 366,45      732,90       11726,40
            Oraşele:
Chişinău                   361,00      722,00       11552,00
Bălţi                        260,33      520,66        8330,56
Tiraspol              246,99      493,98        7903,68
Bender                     282,81      565,62        9049,92
  
Notă: 1. Calculele au fost efectuate reieşind din cursul valutei naţionale faţă de dolarul american 4:1
2. Preţul normativ al pămîntului pentru terenurile ocupate de obiecte industriale, de transport, de alte          construcţii, precum şi pentru terenurile neagricole, se calculează în funcţie de bonitatea medie stabilită pentru sat, raion, oraş, republică.
3. În cazul  vînzării   de  către  stat  a  terenurilor   aferente obiectelor privatizate sau care se privatizează, precum şi a terenurilor aferente   construcţiilor  nefinalizate,  la  preţul  normativ  calculat conform tarifelor specificate la rubrica 4 a anexei, se aplică următorii coeficienţi:
    0,5 - pentru municipiul Chişinău;
    0,3 - pentru municipiile Bălţi, Bender, Tiraspol;
    0,2 - pentru  oraşele-reşedinţă,  alte oraşe şi pentru  localităţile săteşti.
4. Preţul normativ al terenurilor aflate în folosinţa întovărăşirilor pomicole se calculează prin aplicarea coeficientului 0,5 la tarifele specificate la rubrica 2 a anexei.
5. Prevederile  punctelor 3 şi 4 din notă se aplică în decurs de doi ani după data intrării în vigoare a prezentei legi.
6. Terenurile   aferente   obiectelor   privatizate  sau   care   se privatizează,  precum şi terenurile aferente construcţiilor nefinalizate sînt  vîndute  de autorităţile administraţiei publice locale cu  acordul Ministerului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat.
7. În cazul cînd  unele  terenuri din categoria terenurilor cu  altă destinaţie  decît cea agricolă sînt trecute în categoria terenurilor  cu destinaţie  agricolă  sau  silvică,  preţul normativ  al  pămîntului  se calculează  pornind  de la tarifele specificate la rubrica 2  a  anexei, fără aplicarea coeficientului.
Nota compl. cu pct. 3-7 prin Legea nr.1203-XIII din 29.05.97