LPM1204/1997
ID intern unic:  311555
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1204
din  05.06.1997
cu privire la fondurile de investiţii
Publicat : 10.07.1997 în Monitorul Oficial Nr. 045     Data intrarii in vigoare : 10.07.1997
MODIFICAT
LP804/05.02.02, MO36/14.03.02 art.214

Notă
În textul legii sintagmele "Comisia de stat pentru piaţa hîrtiilor de valoare" şi "hîrtii de valoare" se înlocuiesc, respectiv, cu sintagmele "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare" şi "valori mobiliare";
cuvintele "manager", "manager al fondului", "manager al fondului de investiţii" se înlocuiesc cu cuvintele "manager fiduciar";
cuvintele "(cotele de participare)", "cotele de participare la capitalul unei societăţi comerciale" se exclud.
[Art.20 modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Parlamentul adoptă prezenta lege.
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1. Domeniul de aplicare a legii
(1) Prezenta   lege  determină  modul  de  creare,  activitate   şi reorganizare a fondurilor de investiţii.
(2) Prevederile  prezentei  legi  se aplică  tuturor  fondurilor  de investiţii, inclusiv fondurilor de investiţii pentru privatizare, create sau  care se creează în Republica Moldova, dacă alte acte legislative nu dispun altfel.
(3) Constituirea, funcţionarea şi încetarea activităţii  fondurilor de investiţii, în măsura în care nu sînt prevăzute de  prezenta  lege, sînt  reglementate de Codul civil, Legea privind societăţile pe acţiuni, legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare şi de alte acte normative.
Articolul 2. Noţiunea de fond de investiţii
(1) Fondul de investiţii este o societate pe acţiuni deschisă, participant profesionist la piaţa valorilor mobiliare, care:
a) atrage mijloace prin plasarea acţiunilor proprii;
b) exercită sistematic investirea şi reinvestirea mijloacelor atrase în hîrtiile de valoare ale altor emitenţi; şi
c) în care cota  hîrtiilor de valoare ale altor emitenţi în valoarea de balanţă a activelor totale constituie cel puţin 35 la sută.
(2) Activitatea fondului de investiţii nu poate fi cumulată cu alte genuri de activitate.
(3) Nu sînt fonduri  de investiţii holdingurile, băncile, grupele financiar-industriale,companiile de asigurare şi fondurile de pensii.
[Art.2 modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 3. Tipurile şi clasele fondurilor de investiţii
(1) În funcţie de condiţiile de plasare şi răscumpărare a acţiunilor proprii,  se  deosebesc  următoarele tipuri de  fonduri  de  investiţii: mutuale, pe intervale şi nemutuale.
(2) Fondul de investiţii mutual îşi plasează permanent acţiunile, cu obligaţia de a le răscumpăra oricînd la cererea acţionarului.
(3) Fondul de investiţii pe intervale îşi plasează permanent acţiunile,  cu  obligaţia de a le răscumpăra la cererea acţionarului  în termenul  stabilit  de statutul fondului şi de prospectul de emisiune  a acţiunilor  fondului, însă nu mai puţin de două ori pe an, la  intervale de timp egale.
(4) Fondul de  investiţii nemutual îşi plasează acţiunile, după caz, fără a-şi asuma obligaţia de a le răscumpăra.
(5) Criteriile  de clasificare (clasele) a fondurilor de  investiţii sînt stabilite de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
Articolul 4. Persoanele afiliate
(1) În conformitate   cu   prezenta  lege,  persoane  afiliate   ale persoanei fizice sau juridice sînt:
a) persoanele  care  exercită controlul asupra persoanei fizice  sau juridice agent economic;
b) persoanele aflate sub controlul persoanei fizice sau juridice;
c) persoanele  care  în comun cu persoana fizică sau juridică  agent economic se află sub controlul unei terţe persoane;
d) persoanele care acţionează în numele şi/sau din contul persoanei fizice  sau juridice agent economic pe bază de mandat, contract sau  act administrativ;
e) persoanele în numele şi/sau din contul cărora acţionează persoana fizică  sau juridică agent economic pe bază de mandat, contract sau  act administrativ; precum şi
f) membrii consiliului observatorilor,  consiliului  directorilor, comitetului  de  conducere,  comisiei  de cenzori, ai  altor  organe  de conducere similare ale persoanei fizice sau juridice agent economic;
g) tata, mama,  fiul,  fiica, fratele, sora sau soţul (soţia)  uneia din persoanele cu funcţii de răspundere indicate la lit.f).
(2) Control asupra  unei persoane fizice sau juridice agent economic se  consideră  posibilitatea  oricărei  alte  persoane  de  a  determina hotărîrile luate de persoana fizică sau juridică agent economic dată ori de a influenţa considerabil asupra luării acestor hotărîri.
(3) Orice persoană care posedă nu mai puţin de 25 la sută din acţiunile cu drept de vot ale persoanei juridice agent economic se consideră că exercită controlul asupra acestei persoane juridice, dacă persoana care posedă numărul menţionat de acţiuni cu drept de vot nu demonstrează contrariul.
(4) Orice persoană care posedă mai puţin de 25 la sută din acţiunile cu  drept  de vot ale persoanei juridice agent economic se consideră că nu exercită controlul asupra  acesteia,  dacă  organul  de stat  care  exercită  reglementarea antimonopolistă sau Comisia de stat pentru piaţa hîrtiilor de valoare nu a demonstrat contrariul.
(5) Controlul asupra persoanei fizice sau juridice agent economic se exercită în temeiul:
a) participării  patrimoniale a persoanei care exercită controlul la capitalul  acestei  persoane  fizice  sau  juridice  agent  economic  în conformitate cu alin.(3); sau
b) contractului de administrare fiduciară  sau altui  contract încheiat  între persoana care exercită controlul şi persoana fizică  sau juridică agent economic în cauză.
[Art. 4. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Capitolul II
CONSTITUIREA FONDULUI DE INVESTIŢII,
CONDIŢIILE DE FUNCŢIONARE
Articolul 5. Constituirea fondului de investiţii
(1) Fondatori  ai fondului de investiţii pot fi persoanele  indicate la  art.31 alin.(2) al Legii privind societăţile pe acţiuni, cu excepţia întreprinderilor de stat şi autorităţilor publice.
(2) În plus la  prevederile  stabilite de art.35 alin.(1)  al  Legii privind  societăţile pe acţiuni, statutul fondului de investiţii trebuie să conţină:
a) tipul fondului  şi obligaţiile privind plasarea şi  răscumpărarea acţiunilor fondului, prevăzute la art.3 al prezentei legi;
b) prevederea  că  toate acţiunile autorizate spre plasare  şi  cele plasate de fond sînt acţiuni nominative ordinare de o singură clasă;
c) prevederea că acţionari ai fondului pot fi persoanele indicate la art.24  alin.(5)  al Legii privind societăţile pe acţiuni,  cu  excepţia întreprinderilor de stat şi autorităţilor publice;
d) termenele  în care acţionarii fondului pe intervale pot  prezenta cereri  de  răscumpărare  a acţiunilor fondului -  pentru  fondurile  pe intervale;
e) modul de încheiere,  modificare  şi reziliere a  contractelor  cu organizaţiile indicate la art.6 alin.(2).
(3) Denumirea întreagă a fondului de investiţii va include:
a) cuvintele "fond de investiţii";
b) menţiunea tipului de fond;
c) numele concret  al  fondului,  care permite a-l deosebi  de  alte organizaţii.
(4) Alte persoane nu  au  dreptul  să  înscrie  în  denumirea  lor cuvintele "fond de investiţii" sau alte cuvinte cu sens similar.
(5) Capitalul propriu al fondului de investiţii mutual şi  cel  al fondului de  investiţii pe intervale trebuie să constituie cel puţin  1 milion  de  lei fiecare, iar capitalul social al fondului de  investiţii nemutual - cel puţin 500 mii de lei.
(6) Acţiunile fondului de investiţii  plasate la constituirea acestuia se achită în numerar, iar la înţelegerea fondatorilor, cu depuneri  nemonetare,  cota  cărora  nu  poate depăşi  10  la  sută  din capitalul propriu iniţial sau social al fondului.
(7) La înregistrarea  de stat a fondurilor de investiţii reconstituite nu se aplică normativele de diversificare a investiţiilor, stabilite la art.15 alin.(1).
Articolul 6. Condiţiile obligatorii ale activităţii  
                  fondului de investiţii
(1) Fondul de investiţii îşi poate desfăşura activitatea numai după:
a) înregistrarea  în  Comisia  de  stat pentru  piaţa  hîrtiilor  de valoare a regulamentelor fondului prevăzute la art.7;
b) obţinerea  licenţei  respective a Comisiei de stat  pentru  piaţa hîrtiilor de valoare;
c) încheierea, cu organizaţiile indicate la alin.(2), a contractului de  administrare  fiduciară  a investiţiilor fondului,  contractului  de prestare   a  serviciilor  de  depozitare,  contractului  de  ţinere   a registrului acţionarilor şi a contractului privind controlul de audit.
(2) Atribuţiile  fondului  de investiţii sînt exercitate pe bază  de contract de către:
a) organizaţia de administrare  a  investiţiilor,  denumită   în continuare managerul fondului;
b) organizaţia care  prestează  servicii  de  depozitare  pe  piaţa hîrtiilor de valoare, denumită în continuare depozitarul fondului;
c) organizaţia   care  ţine  registrul  acţionarilor,  denumită   în continuare registratorul fondului;
d) organizaţia de audit, denumită în continuare auditorul fondului.
(3) Managerul, depozitarul  şi registratorul fondului pot fi  numai persoane  juridice,  participanţi  profesionişti la piaţa  hîrtiilor  de valoare.
(4) Fondul de investiţii poate beneficia de serviciile unui  singur manager, unui singur depozitar şi unui singur registrator.
(5) Managerul,  depozitarul  şi  registratorul fondului  pot  presta servicii unui sau mai multor fonduri de investiţii.  
(6) Cheltuielile anuale ale fondului de investiţii, cu excepţia plăţilor la buget, se efectuează în limita a 25 la sută din veniturile reale anuale ale fondului obţinute sub formă de dividende, dobînzi, majorări (diminuări) de capital şi alte venituri, dar nu pot depăşi 2 la sută din valoarea anuală medie de piaţă a activelor nete ale fondului.
[Art.6 al.(6) în redacţia L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
(7) Fondul de investiţii este obligat să repartizeze pentru plata dividendelor acţionarilor săi cel puţin 50 la sută din profitul net.
[Art.6 alin. (6) şi (7) modificat prin L1141/14.07.00,MO106/24.06.00]
(8) Modelele contractelor prevăzute  la  alin.(1)  lit.c)   sînt stabilite de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
Articolul 7. Regulamentele fondului de investiţii
(1) Fondul de investiţii elaborează, aprobă şi înregistrează:
a) regulamentul consiliului fondului;
b) declaraţia de investiţii a fondului;
c) regulamentul  privind  plasarea şi răscumpărarea de către fond  a propriilor acţiuni pentru fondurile mutuale şi pe intervale;
d) regulamentul privind stabilirea  cuantumurilor remuneraţiei acordate  managerului,  depozitarului,  registratorului  şi  auditorului fondului.
(2) Declaraţia de investiţii a fondului va include:
a) clasa fondului şi obligaţiile aferente;
b) scopurile  şi direcţiile principale ale activităţii de investiţii a fondului;
c) restricţii asupra obiectelor investiţiilor;
d) normativele cu privire la diversificarea investiţiilor fondului;
e) alte restricţii asupra activităţii fondului.
(3) Modelul declaraţiei  de  investiţii a fondului se stabileşte  de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
(4) Pentru a-şi înregistra  regulamentele,  modificările şi completările  la ele, fondul de investiţii va prezenta Comisiei de  stat pentru  piaţa hîrtiilor de valoare documentele respective nu mai  tîrziu de trecerea a 15 zile de la data aprobării lor.
(5) Neînregistrarea regulamentelor, a modificărilor şi completărilor la  acestea  atrage nulitatea lor, iar acţiunile întreprinse de fond  pe baza acestora se consideră ilegale.
Capitolul III
ADMINISTRAREA
FONDULUI DE INVESTIŢII
Articolul 8. Organele de conducere
(1) Organele de conducere ale fondului de investiţii sînt:
a) adunarea generală a acţionarilor;
b) consiliul  observatorilor sau consiliul directorilor, denumit  în continuare consiliul fondului;
c) comisia de cenzori.
(2) Împuternicirile organului executiv al fondului de investiţii se transmit  managerului conform prezentei legi, regulamentului consiliului fondului  şi  contractului  de administrare  fiduciară  a  investiţiilor fondului.
Articolul 9. Adunarea generală a acţionarilor
(1) Spre deosebire  de  atribuţiile stabilite la art.50 alin.(3)  al Legii privind societăţile pe acţiuni, de competenţa exclusivă a adunării generale a acţionarilor fondului de investiţii:
a) ţine aprobarea regulamentelor  fondului,  prevăzute  la   art.7 alin.(1) lit.b) - d) din prezenta lege, a modificărilor şi completărilor la acestea;
b) nu ţine confirmarea  auditorului    fondului   şi    stabilirea remuneraţiei acestuia.
(2) În plus la  atribuţiile  stabilite la art.50 alin.(4)  al  Legii privind  societăţile  pe acţiuni, de competenţa  adunării  generale  a acţionarilor  fondului de investiţii, dacă statutul fondului nu  prevede altfel, ţin de asemenea:
a) confirmarea managerului, depozitarului, registratorului   şi auditorului  fondului, aprobarea modificărilor principalelor clauze ale contractelor indicate la art.6 alin.(1) lit.c) din prezenta lege;
b) luarea de hotărîri privind rezilierea, din iniţiativa fondului, a contractelor indicate la lit.a).
(3) Adunarea  generală  extraordinară  a  acţionarilor  fondului  de investiţii  se  convoacă în temeiurile stabilite la art.53 alin.(3) al Legii  privind societăţile pe acţiuni, precum şi la cererea managerului, depozitarului sau auditorului fondului.
(4) În componenţa  comisiei  de  numărare  a  voturilor  a  adunării generale  a  acţionarilor  fondului de investiţii, pe  lîngă  persoanele menţionate  la art.60 alin.(2) al Legii privind societăţile pe  acţiuni, nu pot intra:
a) persoanele cu funcţii de răspundere ale managerului fondului;
b) persoanele  cu  funcţii  de răspundere ale  persoanelor  afiliate managerului fondului.
Articolul 10. Consiliul fondului
(1) Consiliul  fondului acţionează în numele fondului de investiţii, în  limitele  stabilite  de  Legea privind societăţile  pe  acţiuni,  de prezenta lege sau de statutul fondului.
[Art. 10. al. (2) exclus prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
(2) În plus la atribuţiile stabilite la art.65 alin.(3) al Legii privind societăţile pe acţiuni, de competenţa consiliului fondului, dacă aceasta  este  prevăzut de statutul fondului sau de  hotărîrea  adunării generale a acţionarilor fondului, ţin:
a) aprobarea  principalelor  clauze  ale contractelor  prevăzute  la art.6  alin.(1)  lit.c)  din prezenta lege, precum  şi  a  modificărilor acestora;
b) luarea deciziei  privind rezilierea, din iniţiativa  managerului, depozitarului,  registratorului sau auditorului fondului, a contractelor prevăzute la art.6 alin.(1) lit.c) din prezenta lege.
(3) Contractele  prevăzute la art.6 alin.(1) lit.c) şi  modificările principalelor  lor  clauze  sînt  semnate  de  preşedintele  consiliului fondului,  dacă statutul fondului nu atribuie aceste împuterniciri altui membru al consiliului fondului, în temeiul hotărîrii adunării generale a acţionarilor fondului de investiţii sau al deciziei consiliului fondului.
(4) Numărul de membri ai consiliului fondului nu poate fi mai mic de cinci.
(5) Din componenţa  consiliului  fondului,  în afară  de  persoanele indicate  la  art.66  alin.(5)  şi art.73  alin.(5)  ale  Legii  privind societăţile pe acţiuni, nu pot face parte:
a) persoanele  cu   funcţii   de   răspundere   ale   managerului, depozitarului şi auditorului fondului;
b) persoanele  cu  funcţii  de răspundere ale  persoanelor  afiliate managerului, depozitarului şi auditorului fondului;
c) persoanele  fizice  care exercită controlul  asupra  managerului, depozitarului, registratorului sau auditorului fondului.
Capitolul IV
ACTIVITATEA FONDULUI DE INVESTIŢII
Articolul 11. Plasarea acţiunilor emisiunii suplimentare
(1) Fondul de  investiţii  este  în drept să plaseze  numai  acţiuni nominative ordinare de o singură clasă.
(2) La plasarea de către fondul de investiţii a acţiunilor emisiunii suplimentare, valoarea lor se determină, la data stabilită în proiectul emisiunii acţiunilor fondului în conformitate cu legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare, prin împărţirea valorii de piaţă a activelor nete  ale  fondului  la  numărul  de  acţiuni  ale  fondului  aflate  în circulaţie.
(3) Acţiunile  emisiunii suplimentare ale fondului de investiţii  se achită la plasarea lor numai cu mijloace băneşti.
[Art. 11. al. (3) modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
(4) La plasarea   acţiunilor   emisiunii  suplimentare,  fondul   de investiţii  este obligat să ofere achizitorilor de acţiuni posibilitatea de a lua cunoştinţă de:
a) statutul fondului;
b) declaraţia de investiţii a fondului;
c) regulamentul   privind   plasarea  şi  răscumpărarea   acţiunilor achizitorilor de acţiuni ale fondului mutual sau pe intervale;
d) prospectul de emisiune a acţiunilor fondului.
Articolul 12. Răscumpărarea de către fondul mutual
                    sau pe intervale a acţiunilor plasate
(1) Preţul de  răscumpărare  al  acţiunilor fondului  de  investiţii mutual sau pe intervale se stabileşte prin împărţirea valorii de piaţă a activelor nete ale fondului la numărul de acţiuni ale fondului aflate în circulaţie   la  data  prezentării  de  către  acţionar  a  cererii   de răscumpărare a acţiunilor.
(2) Răscumpărarea   de  către  fondul  mutual  sau  pe  intervale  a acţiunilor plasate se efectuează numai cu mijloace băneşti.
(3) Termenul  de achitare a acţiunilor răscumpărate de către  fondul mutual  sau  pe  intervale  se  stabileşte  de  statutul  fondului,  de regulamentul  privind  plasarea  şi  răscumpărarea  acţiunilor  fondului mutual sau pe intervale, de prospectul de emisiune a acţiunilor fondului şi  nu  poate  depăşi 20 de zile de la prezentarea de către  acţionar  a cererii de răscumpărare a acţiunilor.
(4) Numărul total  al acţiunilor răscumpărate de fondul mutual şi pe intervale nu se limitează.
(5) În cazul  insuficienţei mijloacelor băneşti pentru răscumpărarea acţiunilor  plasate,  fondul mutual sau pe intervale este obligat  să-şi înstrăineze alte active.
(6) Sistarea  răscumpărării acţiunilor de către fondul mutual sau pe intervale  poate fi autorizată de Comisia de stat pentru piaţa hîrtiilor de valoare numai în caz de insuficienţă a mijloacelor băneşti.
Articolul 13. Alte particularităţi ale plasării şi răscumpărării
                       acţiunilor fondului mutual sau pe intervale
(1) Valoarea acţiunilor care se plasează şi cea a acţiunilor care se răscumpără  trebuie  să fie identice pentru toţi achizitorii de  acţiuni ale  fondului mutual sau pe intervale şi pentru toţi acţionarii acestuia care  au făcut oferte de achiziţionare a acţiunilor sau au depus  cereri de răscumpărare a acţiunilor în aceeaşi zi.
(2) Plata pentru  serviciile  ce  ţin de plasarea  şi  răscumpărarea acţiunilor  fondului  de investiţii poate fi percepută (reţinută) de  la achizitorii  de  acţiuni şi/sau de la acţionari în cuantum  stabilit  de prospectul  de  emisiune  a acţiunilor fondului, dar nu mai  mare  decît plafonul prevăzut de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
(3) După efectuarea tranzacţiei de achiziţionare sau de răscumpărare a acţiunilor, fondul mutual sau pe intervale va elibera achizitorului de acţiuni  ale  fondului  sau acţionarului un document care  va  certifica preţul   plasării  sau  răscumpărării  acţiunilor  fondului  şi  numărul acţiunilor achiziţionate sau răscumpărate.
(4) Alte condiţii de plasare şi răscumpărare a acţiunilor fondurilor de  investiţii  sînt stabilite de legislaţia cu privire la  hîrtiile de valoare, de  statutul  fondului, de regulamentul  privind  plasarea  şi răscumpărarea  acţiunilor fondului mutual sau pe intervale, precum şi de prospectul de emisiune a acţiunilor fondului.
Capitolul V
RESTRICŢII ASUPRA ACTIVITĂŢII
FONDULUI DE INVESTIŢII
Articolul 14. Restricţii asupra obiectelor investiţiei
(1) Fondul de   investiţii  este  în  drept  să-şi  investească   şi reinvestească mijloacele numai în următoarele obiecte:
a) hîrtii de valoare ale altor emitenţi;
b) depozite bancare pe conturi bancare speciale.
(2) Fondurile de investiţii mutuale sau pe intervale sînt în  drept să-şi  investească şi reinvestească mijloacele numai în acele hîrtii  de valoare  (cu  excepţia  celor  de stat) ale altor  emitenţi,  care  sînt incluse  în  listingul  bursei de valori şi corespund altor  cerinţe  de lichiditate, stabilite de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
(3) Fondul de   investiţii  nu  este  în  drept  să-şi   investească mijloacele în:
a) acţiunile altor fonduri de investiţii ale căror investiţii  sînt administrate  de managerul fondului în cauză sau de persoanele  afiliate acestui manager;
b) orice drepturi  asupra patrimoniului managerului,  depozitarului, registratorului,   auditorului  fondului  sau  al  persoanelor  afiliate acestora agenţi economici;
  c) orice drepturi asupra patrimoniului grupelor financiar-industriale.
  [Art. 14. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 15. Normativele de diversificare a investiţiilor fondului
    (1) Fondul de investiţii este  în drept să-şi  investească şi reinvestească:
a) cel mult 10 la sută  iar fondul nemutual cel mult 15 la sută din valoarea de piaţă a activelor nete în hîrtiile  de  valoare ale unui emitent ;
[Art15 alin. (1) lit.a) modificat prin L1141/14.07.2000,MO106/24.06.2000]
b) mijloacele  în  cel  mai mult 5 la sută din valoarea  nominală  a creanţelor unui emitent.
(2) Normativele  de  diversificare  prevăzute la  alin.(1)  nu  sînt aplicabile investirii şi reinvestirii mijloacelor fondului de investiţii în hîrtii de valoare de stat.
(3) Normativele de diversificare a portofoliului investiţional al fondurilor de investiţii în diferite instrumente financiare se stabilesc de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
(4) Fondul de  investiţii  este  în  drept  să-şi  investească   şi reinvestească  mijloacele  în  cel  mai mult 25  la  sută  din  valoarea nominală a hîrtiilor de valoare, altele decît creanţele, ale unui emitent sau din cotele de participare la capitalul unei societăţi comerciale.  Totodată  fondul,  managerul  fondului  şi  persoanele  lor afiliate  pot  deţine cel mai mult 25 la sută din acţiunile cu drept  de vot  ale  unui emitent sau din cotele de participare la  capitalul  unei societăţi comerciale.
(5) Fondul de investiţii nemutual are dreptul să investească pînă la 35  la sută din valoarea de piaţă a activelor sale nete fără a  respecta normativele de diversificare prevăzute la alin.(3).
[Art.15 alin. (4)  modificat prin L1141/14.07.2000,MO106/24.06.2000]
[Art. 15. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 16. Alte restricţii asupra activităţii fondului
                    de investiţii
Fondul de investiţii nu are dreptul:
a) să efectueze  tranzacţii  de  vînzare-cumpărare  a  hîrtiilor  de valoare asupra cărora nu are drept de proprietate;
b) să efectueze tranzacţii de schimb cu valori mobiliare, exceptînd cazurile prevăzute de legislaţia cu privire la privatizare;
c) să efectueze depuneri nemonetare la capitalul altor emitenţi;
d) să contracteze  credite  şi  împrumuturi, inclusiv  prin  gajarea activelor sale;
e) să emită cauţiuni   şi   garanţii  de  asigurare   a   executării obligaţiilor altor persoane;
f) să încheie cu managerul, depozitarul, registratorul, auditorul fondului,  membrii  consiliului fondului sau cu persoanele afiliate  lor alte contracte decît cele prevăzute de prezenta lege.
[Art. 16. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Capitolul VI
MANAGERUL FONDULUI
Articolul 17. Activitatea managerului fondului
(1) Managerul exercită  administrarea  investiţiilor  fondului  în limitele  prevăzute  de  legislaţie, de actele normative ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, de  declaraţia  de  investiţii  a fondului, de regulamentul privind plasarea şi răscumpărarea  acţiunilor fondului mutual sau pe intervale, de prospectul de emisiune a acţiunilor fondului  şi  de  clauzele  contractului  de  administrare  fiduciară  a investiţiilor fondului.
[Art. 17. al. (1) modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
(2) La încheierea  tranzacţiilor  şi la efectuarea  altor  acţiuni juridice referitoare la administrarea investiţiilor fondului, managerul fondului acţionează în numele său, indicînd denumirea fondului ale cărui investiţii le administrează.
(3) Managerul fondului este obligat:
a) să administreze  investiţiile  fondului  exclusiv  în  interesele acestuia;
b) să ţină evidenţa  contabilă  şi  să întocmească  darea  de  seamă privind  activitatea  fondului, să facă raportul activităţii sale;
[Art.17 alin. (3) modificat prin L1141/14.07.2000,MO106/24.06.2000]
c) să îndeplinească  alte  obligaţii  prevăzute de  actele  juridice indicate la alin.(1).
(4) Dacă managerul  administrează  investiţiile cîtorva  fonduri  de investiţii,  el  va ţine evidenţa contabilă şi va întocmi dări de  seamă pentru fiecare fond aparte.
(5) Managerul fondului va prezenta, la cererea fondului de investiţii, depozitarului, registratorului sau auditorului fondului, documentele  referitoare  la  administrarea  fiduciară  a  investiţiilor fondului.
(6) Reprezentantul managerului poate participa la adunările generale ale  acţionarilor fondului şi la şedinţele consiliului fondului cu drept de a dezbate chestiunile de pe ordinea de zi.
(7) Alte drepturi şi obligaţii ale managerului fondului de investiţii se stabilesc de Codul civil, de prezenta lege, de regulamentul  managerului  fondului  şi de  contractul  de  administrare fiduciară a investiţiilor fondului.
Articolul 18. Restricţii asupra activităţii managerului fondului
(1) Managerul fondului de investiţii nu poate fi o persoană afiliată fondului,   depozitarului,  registratorului  sau  auditorului  fondului, precum şi unui membru al consiliului fondului.
(2) Managerul  are dreptul să încheie cu fondul de investiţii  numai contractul de administrare fiduciară a investiţiilor fondului.
(3) Managerul nu poate:
a) să deţină   nici   un  fel  de  drepturi   asupra   patrimoniului societăţilor pe acţiuni în care fondul de investiţii şi-a investit mijloacele, asupra depozitarului,  registratorului, auditorului fondului sau al persoanelor afiliate  lor  agenţi  economici şi al  persoanelor  afiliate  membrilor consiliului  fondului  agenţi economici, precum şi asupra  patrimoniului brokerului  care efectuează operaţiuni cu hîrtii de valoare ale fondului dat conform contractului cu managerul;
b) să încheie  cu depozitarul, registratorul, auditorul fondului, cu membrii   consiliului  fondului  şi  cu  persoanele  afiliate  lor  alte contracte decît cele prevăzute de prezenta lege.
(4) Managerul fiduciar nu are dreptul să încheie tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului fondului persoanelor afiliate lui sau de achiziţionare de către fond a patrimoniului acestor persoane.
(5) Valoarea cumulativă de balanţă a activelor fondurilor, ale căror investiţii  sînt administrate de un manager, nu poate depăşi 35 la  sută din  valoarea  cumulativă de balanţă a activelor tuturor  fondurilor  de investiţii din ţară.
(6) Respectarea  de  către managerul fondului a prevederilor  art.17 alin.(1)  este  controlată  de  adunarea  generală  a  acţionarilor,  de consiliul fondului, depozitarul, registratorul şi auditorul fondului.
[Art. 18. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 19. Răspunderea managerului şi a persoanelor lui
                    cu funcţii de răspundere
(1) Managerul fondului poartă răspundere, prevăzută de legislaţie şi de contractul de administrare fiduciară a investiţiilor fondului, pentru prejudiciile  cauzate  fondului  de  investiţii  ca  urmare  a  nerespectării prevederilor actelor juridice indicate la art.17 alin.(1).
(2) Daunele indicate  la  alin.(1)  se recuperează  din  patrimoniul managerului fondului.
(3) Persoanele  cu  funcţii de răspundere ale  managerului  fondului poartă  răspundere,  prevăzută  de legislaţie,  pentru  daunele  cauzate fondului  şi/sau  managerului  fondului ca urmare a  acţiunilor  ilegale (inacţiunii) în administrarea investiţiilor fondului.
[Art. 19. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 20. Principalele clauze ale contractului de
                    administrare fiduciară a investiţiilor fondului
(1) Contractul  de  administrare fiduciară a investiţiilor  fondului trebuie  să  cuprindă următoarele clauze principale, care urmează  a  fi aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau de consiliul fondului:
a) nomenclatorul  şi  valoarea  hîrtiilor  de  valoare  (cotelor  de participare) transmise în administrare fiduciară;
b) obligaţia  managerului  fondului  de  a  administra  investiţiile fondului exclusiv în interesele fondului;
c) obligaţia  managerului  fondului  de  a  administra  investiţiile fondului în limitele stabilite la art.17 alin.(1);
d) cuantumul şi forma remuneraţiei managerului fondului;
e) termenul de valabilitate al contractului.
(2) După rezilierea contractului de administrare  fiduciară a investiţiilor fondului, dreptul de administrare a investiţiilor fondului se transmite altui manager în modul prevăzut de prezenta lege.
(3) În cazul rezilierii contractului de administrare fiduciară a investiţiilor fondului, managerul fiduciar îndeplineşte clauzele acestui contract pînă la data intrării în vigoare a contractului încheiat cu un alt manager şi transmiterii în administrarea fiduciară a acestuia a patrimoniului fondului în cauză.
[Art. 20. completat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Capitolul VII
DEPOZITARUL ŞI REGISTRATORUL FONDULUI
Articolul 21. Activitatea depozitarului fondului
(1) Depozitarul  fondului prestează servicii fondului de  investiţii în  conformitate  cu  legislaţia, cu actele normative ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, declaraţia de investiţii  a  fondului, regulamentul  privind  plasarea  şi  răscumpărarea  acţiunilor  fondului mutual  sau  pe intervale şi cu contractul de prestare a serviciilor  de depozitare.
(2) Instituţiile financiare pot activa în calitate de depozitar al fondului de investiţii în conformitate cu Legea instituţiilor financiare.
(3) Depozitarul fondului este obligat:
a) să păstreze certificatele  hîrtiilor  de  valoare   aparţinînd fondului;
b) să recepţioneze  şi  să transmită hîrtiile de valoare (cotele  de participare)  aparţinînd  fondului  pe baza dispoziţiilor în  scris  ale managerului   fondului,  precum  şi  să  exercite  alte  atribuţii   ale deţinătorului  nominal al hîrtiilor de valoare (cotelor de  participare) în cauză;
c) să ţină evidenţa  analitică  a hîrtiilor de valoare  (cotelor  de participare) aparţinînd fondului;
d) să îndeplinească  alte  obligaţii  prevăzute de  actele  juridice indicate la alin.(1).
(4) Depozitarul  mai multor fonduri de investiţii trebuie să ţină  o evidenţă   analitică  separată  a  hîrtiilor  de  valoare  (cotelor   de participare) aparţinînd fiecărui fond în modul prevăzut de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
(5) La cererea fondului de investiţii, a managerului sau auditorului fondului, depozitarul prezintă acestora documentele ce ţin de prestarea serviciilor de depozitare.
(6) Reprezentantul  depozitarului fondului are dreptul să  participe la  adunările  generale  ale acţionarilor şi  la  şedinţele  consiliului fondului cu drept de a dezbate chestiunile de pe ordinea de zi.
(7) Alte drepturi  şi  obligaţii  ale  depozitarului  fondului  sînt stabilite  de  Codul  civil, prezenta lege,  regulamentul  depozitarului fondului şi de contractul de prestare a serviciilor de depozitare.
[Art. 21. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 22. Restricţii asupra activităţii depozitarului fondului
(1) Depozitarul  fondului nu poate fi o persoană afiliată  fondului, managerului,   auditorului  fondului  sau  unui  membru  al  consiliului fondului.
(2) Depozitarul  are dreptul să încheie cu managerul fondului sau cu fondul  nemutual,  care îşi ţine de sine stătător evidenţa  contabilă  a activităţii  sale, contractul privind contul bancar pentru păstrarea  şi folosirea  mijloacelor  fondului  numai  în cazul  în  care  depozitarul fondului este bancă.
(3) Depozitarul fondului nu poate:
a) să deţină  nici un fel de drepturi asupra patrimoniului fondului, managerului,  auditorului  fondului sau persoanelor afiliate lor  agenţi economici  şi persoanelor afiliate membrilor consiliului fondului agenţi economici;
b) să încheie  cu  fondul,  managerul, auditorul  fondului,  membrii consiliului  fondului sau cu persoanele afiliate acestora alte contracte decît cele prevăzute de prezenta lege;
c) să unească hîrtiile de valoare (cotele de participare) aparţinînd unui fond de investiţii cu hîrtiile de valoare (cotele de  participare) aparţinînd  altor fonduri de investiţii sau cu alt patrimoniu aparţinînd depozitarului,  aflat  la  el la păstrare sau aflat  în  posesiunea  lui nominativă;
d) să execute  dispoziţiile  managerului  fondului  care  contravin actelor juridice prevăzute la art.21 alin.(1).
(4) În cazul în care a depistat încălcarea de către managerul fondului a actelor juridice prevăzute la art.21 alin.(1), depozitarul fondului  este  obligat  să informeze imediat în  scris  despre  aceasta  fondul de investiţii, managerul fondului şi Comisia de stat pentru piaţa hîrtiilor de valoare.
Articolul 23. Hîrtiile de valoare (cotele de participare) aflate
                     în posesiunea nominativă a depozitarului fondului
(1) În cazul  în  care  depozitarul este tras la  răspundere  pentru nerespectarea obligaţiilor  lui,  hîrtiile  de  valoare  (cotele de participare) aparţinînd fondului de investiţii şi aflate la depozitar în posesiune nominativă nu pot fi urmărite.
(2) În cazul  în  care depozitarul este declarat falit, hîrtiile  de valoare  (cotele  de participare) aparţinînd fondului de  investiţii  şi aflate la depozitar în posesiune nominativă nu pot fi incluse în masa de concurs a depozitarului care se lichidează.
Articolul 24. Activitatea registratorului fondului
(1) Registratorul fondului ţine registrul acţionarilor fondului de investiţii în conformitate cu Legea privind societăţile pe acţiuni, legislaţia  cu  privire  la hîrtiile de  valoare,  regulamentul  privind plasarea şi răscumpărarea acţiunilor fondului mutual sau pe intervale şi cu contractul de ţinere a registrului acţionarilor.
(2) Registratorul fondului nu poate fi o persoană afiliată fondului, managerului, auditorului  fondului  sau  unui  membru  al  consiliului fondului.
Capitolul VIII
AUDITORUL FONDULUI
Articolul 25. Activitatea auditorului fondului
(1) Auditor al fondului poate fi numai persoana care dispune de licenţă pentru activitate de audit al activităţii participanţilor profesionişti la piaţa valorilor mobiliare. Auditorul  fondului efectuează controale obligatorii şi iniţiate ale  activităţii  financiar-investiţionale a fondului de  investiţii  în conformitate  cu Legea cu privire la activitatea de audit, Legea privind societăţile pe acţiuni, prezenta lege, legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare şi cu contractul privind controlul de audit.
(2) Bilanţul activităţii fondului de investiţii se supune controlului de audit obligatoriu anual, iar activitatea investiţională a fondului - controlului de audit obligatoriu trimestrial.
(3) În cadrul controlului activităţii fondului de investiţii timp de un an, auditorul fondului va verifica şi va confirma prin avizul său:
a) darea de seamă financiară a fondului;
b) documentaţia  evidenţei analitice a hîrtiilor de valoare (cotelor de participare) aparţinînd fondului şi aflate în posesiunea nominativă a depozitarului;
c) calculul valorii  activelor  nete ale fondului, al preţurilor  de plasare  şi  de  răscumpărare  a  acţiunilor  fondului,  al  cuantumului remuneraţiei   plătite  managerului,  depozitarului  şi  registratorului fondului;
d) dările de seamă specializate ale fondului;
e) proiectul dării de seamă a fondului, care se dă publicităţii;
f) altă documentaţie   contabilă  prevăzută  de  legislaţie  sau  de contractul privind controlul de audit.
(4) Dacă auditorul depistează cazuri de încălcare de către fondul de investiţii, de către manager, depozitar sau registrator a prevederilor legislaţiei, statutului, regulamentelor fondului, prospectului de emisiune a acţiunilor fondului ori a clauzelor contractelor încheiate de fond cu managerul, cu depozitarul sau cu registratorul sau depistează prejudicii cauzate fondului, el este obligat, în termen de cel mult 5 zile de la data încheierii controlului, să informeze în scris despre aceasta fondul de investiţii, managerul fiduciar şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
[Art. 25. modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 26. Restricţii asupra activităţii auditorului fondului
(1) Auditorul  fondului  nu poate fi o persoană  afiliată  fondului, managerului,  depozitarului, registratorului fondului sau unui membru al consiliului fondului.
(2) Auditorul fondului nu poate:
a) să deţină  nici un fel de drepturi asupra patrimoniului fondului, managerului,  depozitarului,  registratorului fondului  sau  persoanelor afiliate   lor  agenţi  economici  şi  persoanelor  afiliate   membrilor consiliului fondului agenţi economici;
b) să încheie   cu  fondul,  managerul,  depozitarul,  registratorul fondului,  membrii  consiliului  fondului  sau  cu  persoanele  afiliate acestora alte contracte decît cele prevăzute de prezenta lege.
Capitolul IX
EVIDENŢA, DĂRILE DE SEAMĂ ŞI
DEZVĂLUIREA INFORMAŢIEI
Articolul 27. Evidenţa şi sistemul de dări de seamă
(1) Fondul de investiţii, prin intermediul managerului fiduciar, organizează evidenţa contabilă a activităţii sale, întocmirea şi prezentarea dărilor de seamă financiare, statistice şi specializate în modul stabilit de Legea contabilităţii, de prezenta lege şi de alte acte normative.
[Art. 27. al. (1) în redacţia L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
(2) Dările de  seamă  specializate  ale fondului de  investiţii  vor include:
a) darea de seamă privind circulaţia acţiunilor plasate de fond;
b) darea de seamă  privind  investiţiile  fondului  în  hîrtiile  de valoare ale fiecărui emitent;
c) darea de seamă privind valoarea totală şi structura investiţiilor fondului;
d) darea de seamă  privind  modificarea valorii activelor  nete  ale fondului;
e) darea de seamă privind veniturile şi cheltuielile fondului;
f) darea de seamă   privind  eficienţa  financiară  a  investiţiilor fondului;
g) lista membrilor  consiliului fondului, cu indicarea numărului  şi cotei acţiunilor fondului ce le aparţin;
h) lista persoanelor afiliate fondului, managerului, depozitarului, registratorului şi auditorului fondului, membrilor consiliului fondului, conţinînd   date  privind  respectarea  de  către  persoanele  afiliate menţionate a restricţiilor stabilite de prezenta lege;
i) date privind   evenimentele  ce  s-au  răsfrînt  sau  pot  să  se răsfrîngă simţitor asupra activităţii fondului;
j) alte date  prevăzute  de  legislaţia cu privire  la  hîrtiile  de valoare.
(3) Conţinutul dărilor de  seamă  specializate  ale  fondului  de investiţii,  modul  lor  de  întocmire şi  termenele  de  prezentare  se stabilesc de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
Articolul 28. Dezvăluirea informaţiei
(1) În plus la  documentele  enumerate la art.92 alin.(1) din  Legea privind  societăţile  pe acţiuni, creditorii şi acţionarii  fondului  de investiţii vor avea acces liber la contractele cu depozitarul fondului.
(2) Persoanele indicate la art.27 alin.(2) lit.h) vor prezenta,  în conformitate cu legislaţia cu privire la hîrtiile de  valoare,  datele privind   respectarea  (nerespectarea)  de  către  ele  a  restricţiilor stabilite de prezenta lege.
(3) Fondul de  investiţii este obligat să publice trimestrial  darea de  seamă financiară şi dările de seamă specializate privind activitatea sa.
(4) Conţinutul  şi termenele publicării dării de seamă financiare şi dărilor  de seamă specializate ale fondului de investiţii sînt stabilite de legislaţia cu privire la hîrtiile de valoare.
Capitolul X
REORGANIZAREA FONDURILOR DE INVESTIŢII.
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII
Articolul 29. Restricţii asupra reorganizării fondurilor de investiţii
(1) Participanţi  la  reorganizarea  fondurilor de  investiţii  prin fuzionare , asociere pot fi numai fondurile de investiţii.
(2) La reorganizarea fondului de investiţii prin divizare , separare pot fi create numai fonduri de investiţii.
(3) Fondul de investiţii este în drept să se reorganizeze, inclusiv pe calea transformării, numai în fond de investiţii, fără drept de a-şi modifica statutul juridic.
(4) Contractul de fuzionare , asociere se semnează de toţi fondatorii fondurilor de investiţii ce sînt implicate în fuzionare , asociere sau de reprezentanţii împuterniciţi ai acestora şi va corespunde prevederilor art.33 din Legea privind societăţile pe acţiuni, precum şi va stabili modul şi proporţiile convertirii acţiunilor aflate în circulaţie ale fondurilor de investiţii antrenate în fuziune , asociere în acţiuni ale fondului de investiţii recent creat.
(5) Principalele clauze ale contractului de fuziune , asociere a fondurilor de investiţii, precum şi împuternicirile reprezentanţilor lor vor fi aprobate de adunările generale ale acţionarilor fondurilor de investiţii antrenate în fuziune , asociere, la propunerea consiliilor fondurilor de investiţii menţionate.
(6) Proporţiile convertirii acţiunilor aflate în circulaţie ale fondurilor de investiţii ce se asociază în acţiunile emisiunii suplimentare ale fondului de investiţii care continuă să funcţioneze după asociere, se stabilesc de adunările generale ale acţionarilor fondurilor de investiţii antrenate în asociere, pornindu-se de la valoarea nominală sau de piaţă a acţiunilor convertite sau de la alte criterii stabilite de către adunările generale menţionate.
[Art.29 alin.(4),(5)şi (6) introduse prin L1141/14.07.2000,MO106/24.06.2000]
[Art. 29 modificat prin L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 30. Societăţile pe acţiuni a căror activitate
                     conţine caracteristici ale activităţii
                      fondului de investiţii
(1) Societatea pe acţiuni a cărei  activitate conţine unele caracteristici  ale  activităţii  fondului de investiţii,  însă  nu are licenţa  respectivă a Comisiei de stat pentru piaţa hîrtiilor de valoare ori hotărîrea  acestei  comisii despre faptul  că activitatea sa  nu reprezintă activitate a  fondului de investiţii, este obligată să-şi înceteze sau să-şi suspende activitatea pînă la obţinerea licenţei sau a hotărîrii comisiei indicate, dacă:
a) activitatea  societăţii conţine caracteristici stabilite la art.2 alin.(1) lit.a) şi lit.b); şi
b) cota hîrtiilor de valoare ale altor emitenţi în activele  totale ale  acesteia  constituie  35  la  sută şi mai  mult  în  decursul  unui trimestru al anului financiar.
(2) Neexecutarea prevederilor alin.(1)  de  către  societatea  pe acţiuni  a cărei activitate conţine unele caracteristici ale fondului de investiţii constituie  temei  pentru  încetarea  activităţii acestei societăţi  pe  acţiuni,  în conformitate cu art.32 alin.(2)  lit.c)  din Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi.
(3) Prevederile  prezentului articol nu sînt aplicabile societăţilor pe acţiuni definite la art.2 alin.(3).
Articolul 31. Modul şi termenele de reorganizare a
                     fondurilor de investiţii pentru privatizare
(1) Fondurile de investiţii pentru privatizare, în termen de pînă la 1  iulie  1998, sînt obligate să se reorganizeze, în modul  stabilit  de Guvern, în fonduri de investiţii mutuale, pe intervale sau nemutuale.
(2) În scopul   reorganizării,   fondurile  de   investiţii   pentru privatizare, pînă la 1 ianuarie 1998:
vor pune contractele  cu depozitarii, registratorii şi auditorii  în concordanţă cu prezenta lege;
vor prezenta  Comisiei  de  stat pentru piaţa hîrtiilor  de  valoare
declaraţiile despre reorganizarea lor, aprobate de consiliile fondurilor în conformitate cu hotărîrile adunărilor generale ale acţionarilor;
vor încheia contracte   cu  manageri  persoane  juridice.  Pînă  la încheierea   unui  asemenea  contract,  funcţiile  managerului  pot   fi exercitate de o persoană fizică pe baza contractului de muncă.
(3) Pînă la reorganizare, fondurile de investiţii pentru privatizare vor efectua tranzacţii de vînzare-cumpărare şi de schimb al hîrtiilor de valoare  ale  altor  emitenţi, precum şi tranzacţii de  achiziţionare  a acţiunilor plasate de fonduri, numai prin bursa de valori.
(4) La înregistrarea  majorării capitalului social al  fondului  de investiţii  pentru  privatizare ca rezultat al finalizării emisiunii  de acţiuni proprii,  după încheierea   privatizării   contra   bonuri patrimoniale, taxa de timbru nu se percepe.
(5) În cazul cînd după reorganizare, conform prevederilor alin.(1) din prezentul articol, fondul de investiţii activează ineficient sau nu plăteşte dividende acţionarilor săi, acţiunea licenţei fondului se suspendă şi se propune acţionarilor să numească, în termen de 2 luni, un alt manager fiduciar. Dacă în acest termen acţionarii nu iau decizia de rigoare, managerul fiduciar este desemnat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
[Art.31 al.(5) în redacţia L804/05.02.2002, MO36/14.03.2002 art. 214]
Articolul 32. Punerea în aplicare a prezentei legi
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
(2) Pînă la punerea actelor juridice  în  vigoare pe  teritoriul Republicii  Moldova în concordanţă cu prezenta lege, ele se aplică  după intrarea în vigoare a acestei legi în măsura în care nu-i contravin.
(3) Fondurile de investiţii pentru privatizare care, pînă la 1 iulie 1998,  nu  vor executa  prevederile  art.31  alin.(1)  urmează  să  fie lichidate  potrivit  hotărîrii  adunării generale a acţionarilor  sau  a instanţei de judecată.
(4) Guvernul, pînă la 1 septembrie 1997:
va prezenta Parlamentului  propuneri privind aducerea legislaţiei în corespundere cu prezenta lege;
va pune actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege;
va adopta acte normative care vor asigura executarea prezentei legi.
(5) Se propune Preşedintelui Republicii Moldova să abroge Regulamentul provizoriu al fondului de investiţii, aprobat prin Decretul nr.50 din 18  februarie 1994 cu privire  la  formarea  infrastructurii privatizării.
PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                                 Dumitru MOŢPAN
Chişinău, 5 iunie 1997.
Nr. 1204-XIII.