LM1303/1993
ID intern unic:  311568
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1303
din  25.02.1993
privind contractul colectiv de muncă
Publicat : 01.05.1993 în Monitorul Oficial Nr. 005     Promulgat : 27.02.1993
Abrogată la data 01.10.03 prin LP154-XV din 28.03.03, MO159/28.07.03 art.648
MODIFICAT
LP154-XV din 28.03.03, MO159/28.07.03 art.648
LP1216-XIII din 25.06.97, MO51/07.08.97
LP916-XIII din 11.07.96, Mo57/30.08.96
LP788 -XIII din 26.03.96, MO40/20.06.96
LP636-XIII din 10.11.95 , MO71/21.12.95
C a p i t o l u l I
DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1. Noţiunea de contract colectiv de muncă şi efectele lui
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia dintre patroni şi salariaţi în persoana organelor lor reprezentative, iar  în  cazurile prevăzute la  articolul  5 alineatele (2), (3) şi (4)  -  şi  organelor respective ale  administraţiei  publice,  prin care  se  stabilesc,  în limitele  prevăzute  de  lege,  clauze  privind  condiţiile  de  muncă, salarizarea  şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile  de muncă.
Alin.(1) în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
(2) În sensul prezentei   legi,  prin   "patroni"   se   înţeleg întreprinderile, instituţiile,  organizaţiile  indiferent de  tipul  de proprietate  şi forma de gospodărire, precum şi persoanele fizice  care folosesc forţa de muncă salariată.
(3) Contractele colective de muncă pot fi încheiate şi în instituţii bugetare sau în organele care coordonează astfel de instituţii, dacă prin lege se prevede că unele drepturi ale salariaţilor din aceste instituţii se stabilesc prin negocieri colective.
(4)Procesul-verbal de conciliere, precum şi după caz, hotărîrea prin care  s-a soluţionat un conflict colectiv de muncă fac parte integrantă din contractul colectiv de muncă.
(5) Prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte  pentru toţi salariaţii din unitate, indiferent de data angajării lor sau  dacă s-au afiliat sau nu la o organizaţie sindicală din unitate.
(6) Contractul individual  de  muncă  nu  poate  să  prevadă  clauze contrare contractului colectiv de muncă.
Articolul 2. Legislaţia cu privire la contractele colective de muncă
Bazele juridice  privind   încheierea  şi  executarea  contractelor colective de  muncă sunt determinate de prezenta lege şi de  alte  acte legislative.
Capitolul II
ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ
Articolul 3. Principiile încheierii contractului colectiv de muncă
Contractul colectiv de muncă se încheie pe următoarele principii.
- egalitatea în  drepturi a părţilor la înaintarea cericţelor şi  a propunerilor;
- prezentarea pe bază de paritate a părţilor;
- participarea  salariaţilor la elaborarea contractului colectiv  de muncă;
- delimitarea drepturilor şi a obligaţiilor părţilor.
Articolul 4. Tipurile contractelor colective de muncă
Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul unităţilor grupurilor de unităţi din una şi aceeaşi ramură sau din ramuri diferite asociate în  baza principiului de producţie pe teritoriul  municipiilor şi raioanelor, la nivelul ramurilor economiei  naţionale, precum şi  la nivel republican, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art.4 în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
Articolul 5. Părţile contractelor colective de muncă
(1) La nivelul unităţilor contractele colective de muncă se încheie între patron şi salariaţi.
(2) La nivelul grupurilor de unităţi contractele colective de muncă se  încheie   între  patroni,  sindicate  sau  alţi  reprezentanţi   ai salariaţilor şi  organul  administraţiei publice  al  municipiului  sau raionului.
(3) La nivelul  ramurilor contractele colective de muncă se încheie între  patronatul  de  ramură,  sindicatul  de  ramură   şi   organul administraţiei publice centrale de specialitate.
(4) La nivel republican, contractul colectiv de muncă se încheie între  patronat, constituit în federaţie, în  confederaţie,  în  alte organizaţii considerate  cele mai reprezentative, Federaţia Generală  a Sindicatelor, Guvern.  Modul de participare la negocierea  contractului colectiv de muncă se stabileşte în conformitate cu legislaţia în  vigoare.
Alin.(4) în redactia Legii nr.916-XIII din 11.07.96
  Art.5 în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
Articolul 6. Termenul contractului colectiv de muncă
(1)Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată care nu poate fi mai mică de un an calendaristic.
(2) La expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul colectiv de muncă, părţile pot hotărî prelungirea aplicării acestuia, în condiţiile  în  care  a  fost încheiat sau în alte condiţii  ce  vor  fi convenite.
Articolul 7. Negocieri colective
(1) Modul negocierilor colective  cu  privire  la  încheierea  şi modificarea contractului colectiv de muncă îl stabilesc părţile.
(2) Patronii  sunt  obligaţi  să  procedeze  la  negocieri   privind încheierea contractului  colectiv de muncă, dacă sindicatele cer  acest lucru.
(3) Negocierile colective în numele părţilor le efectuează un  organ împuternicit de  părţi format dintr-un număr egal de reperezentanţi  ai acestora.
Alin.(3) în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
(4) Fiecare din  părţi, nu  mai  tărziu  decăt cu  3  luni  pînă  la expirarea termenului de aplicare a contractului colectiv de muncă sau in termenul stabilit de contract, este în drept să  prezinte celeilalte părţi un aviz scris referitor la începerea negocierilor. În acest  caz, cealaltă parte este obligată să înceapă negocierile în termen de 7 zile.
(5) Reprezentanţilor  părţilor, pe timpul  negocierilor, li   se păstrează  locul de muncă, salariul mediu, înlesnirile sociale, dar  nu mai mult decît pe 3 luni.
(6) Patronii sunt obligaţi să pună la dispoziţie informaţia necesară pentru negocieri.  Participanţii  la  negocieri  nu  au  dreptul  de  a destăinui informaţia, care constituie un secret de stat sau  comercial, şi poartă răspundere pentru aceasta conform legislaţiei în vigoare.
Articolul 7. Negocierile colective
(1) Modul negocierilor  colective  cu  privire  la  încheierea şi modificarea contractului colectiv de muncă îl stabilesc părţile.
(2) Patronii  sînt  obligaţi  să  procedeze  la  negocieri  privind încheierea contractului  colectiv de muncă, dacă sindicatele cer  acest lucru.
(3) Negocierile colective  în numele părţilor le efectuează  organul împuternicit de  părţi, format dintr-un număr egal de reprezentanţi  ai salariaţilor şi patronilor.
(4) Fiecare din  părţi, nu  mai  tîrziu  decît cu 3 luni pînă la expirarea termenului de aplicare a contractului colectiv de muncă sau în termenul stabilit de contract, este în drept să  prezinte celeilalte părţi un avis scris reseritor la începerea negocierilor. În acest  caz, cealaltă parte este obligată să înceapă negocierile în termen de 7 zile.
(5)Reprezentanţiloe părţilor, pe timpul negocierilor, li se păstează locul de  muncă, salariul mediu, înlesnirile sociale, dar nu  mai  mult decît pe 3 luni.
(6) Patronii sunt obligaţi să pună la dispoziţie informaţia necesară pentru negocieri.  Participanţii  la  negocieri  nu  au  dreptul  de-a destăinui informaţia, care constituie un secret de stat sau  comercial, şi poartă răspundere pentru aceasta conform legislaţiei în vigoare.
Articolul 8. Contractul colectiv de muncă la nivel
    republican şi ramural şi la nivelul grupurilor
    de unităţi
Denumirea în redacţia  nr.636-XIII din 10.11.95
(1) Conţinutul contractului colectiv de muncă la nivel republican îl determină părţile.
(2) Contractul colectiv de muncă la nivel republican cuprinde cauze prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor în promovarea  unor relaţii de muncă echitabile, de natură  să  asigure protecţia  socială  a  salariaţilor,  preîntîmpinarea  şi  soluţionarea conflictelor colective de muncă ori declanşarea grevelor.
Alin.(2) în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
   (3) Contractele colective de muncă încheiate la nivelul ramurilor de activitate pot cuprinde clauze privind organizarea, normarea şi mărimea retribuirii muncii, condiţiile de muncă, durate  timpului de  muncă, regimul de  muncă şi odihnă, deservirea socială a salariaţilor şi alte condiţii în domeniul muncii şi al relaţiilor  social-economice.  În contractele încheiate  la acest nivel nu pot fi incluse clauze care  să conducă  la acordarea  unor  drepturi salariaţilor  sub  nivelul  minim prevăzut  de legislaţie  şi de contractul colectiv de  muncă  la  nivel republican.
Alin.(3) în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
(4) Contractele colective de muncă încheiate la nivelul grupurilor de unităţi pot cuprinde clauze privind îndeplinirea  măsurilor  pentru realizarea prevederilor contractului colectiv de muncă şi măsurilor de protecţie socială  a salariaţilor,formarea şi distribuirea  mijloacelor bugetului local, organizarea lucrărilor publice în scopul creării unor locuri de muncă suplimentare, asigurarea bunei funcţionări a instituţiilor din sfera socială,  preîntîmpinarea  şi   soluţionarea conflictelor colective de muncă la nivel de teritoriu.
Alin.(4) introdus prin Legea nr.636-XIII din 10.11.95
Articolul 9. Contractul colectiv de muncă la nivelul unităţii
(1) Conţinutul contractului colectiv de muncă la nivelul unităţii se determină de  părţi  în  limitele competenţei lor  şi  cuprinde  clauze privind;
- organizarea muncii şi sporirea eficienţei productivităţii muncii;
- normarea, formele, sistemele de retribuire a muncii, alte  feluri de venituri ale salariaţilor;
- mărimea salariilor tarifare  (de funcţie) în raport cu  profesia, calificarea salariştilor, complexitatea lucrărilor îndeplinite de către ei şi condiţiile de muncă;
- durata timpului de muncă, regimul de muncă şi odihnă;
- crearea condiţiilor de muncă nepericuloase, ocrotirea sănătăţii, asigurarea medicală a salariaţilor şi a familiilor lor;
- pregătirea  şi  perfectarea  cadrelor,  încadrarea  în  muncă   a salariaţilor disponibilizaţi.
(2) În contractele colective de muncă pot fi incluse şi alte clauze, în special privind:
- construcţia şi întreţinerea obiectivelor de menire social-culturală şi  a fondului de locuinţe şi  repartizarea  spaţiului locativ;
- organizarea  tratamentului balnear şi a odihnei salariaţilor şi  a membrilor familiilor lor;
- acordarea de înlesniri suplimentare familiilor cu mulţi copii şi familiilor în care lipseşte unul din părinţi, precum şi familiilor care educă copii invalizi;
- înbunătăţirea condiţiilor de trai ale veteranilor, invalizilor şi pensionarilor care lucrează sau au lucrat la unitatea dată;
- realizarea acţiunilor de întremare, de culturalizare şi sportive;
- stimularea salariaţilor instituţiilor medicale, preşcolare, de culturalizare, de învăţămînt şi sportive, întreprinderilor alimentaţiei publice şi ai altor întreprinderi care deservesc salariaţii, dar nu  se află în componenţa unităţii respective;
- alte cerinţe în domeniul muncii şi al relaţiilor social-economice.
(3)În contractele colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor nu pot  fi  incluse clauze care să conducă la acordarea  unor  drepturi salariaţilor sub nivelul minim prevăzut de legislaţie şi de contractele colective de muncă încheiate la nivelul grupurilor de unităţi,ramurilor de activitate precum şi la nivelul republican.
(4) În contractul colectiv de muncă pot fi prevăzute, din  contul mijloacelor  părţilor, înlecniri  suplimentare  pentru  salariaţi   în comparaţie cu legislaţia şi cu acordurile.
(5) Contractul colectiv  de  muncă  poate  conţine  angajamente  ale părţilor cu privire la renunţarea,organizarea şi desfăşurarea grevelor, la concedierile în muncă (lock-outul).
(6) În contractul colectiv de muncă se pot include  şi  prevederi referitoare la  protecţia celor  aleşi  sau  delegaţi  în   organele sindicatelor.
(7) În  contractul colectiv de muncă pot fi incluse  şi  prevederi referitoare la  răspunderea patronului pentru reţinerea din vina lui  a plăţii retribuţiei salariaţilor faţă de termenele stabilite.
Alin.(7) introdus prin Legea nr.1216-XIII din 25.06.97
(8) Încheierea contractului  colectiv de muncă este, de regulă, precedată de  discutarea  proiectului  la  adunarea  (conferinţa) colectivului de muncă. În cazul în care adunarea încuviinţează contractul colectiv de muncă, ea împuterniceşte comitetul sindical să-l semneze cu patronul în numele colectivului de muncă.
Alin.(8) fostul (7) în redacţia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
(9) Noul contract colectiv de muncă nu poate include clauze care  ar conduce la înrăutăţirea condiţiilor de muncă fără de contractul colec- tiv de muncă precedent.
Articolul 10. Perfectarea contractului colectiv de muncă.
(1) Contractul colectiv  de  muncă se încheie în  formă  scrisă,  se semnează de către participanţii la negocieri şi se depune, în termen de 5 zile, spre înregistrare şi păstrare în organul teritorial de muncă şi protecţie socială. Contractele colective de muncă încheiate la  nivelul grupurilor de  unităţi  sau  al ramurilor de activitate  se  depun,  se înregistrează şi  se  păstrează  la  Ministerul  Muncii  şi  Protecţiei Sociale.
(2) Contractul  colectiv  de  muncă  devine  aplicabil  de  la  data înregictrării lui.  Contractul  colectiv  de muncă  încheiat  la  nivel republican intră în vigoare la data semnării.
C a p i t o l u l III
EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA
CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ
Articolul 11. Executarea contractului colectiv de muncă
(1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv  de muncă atrage răspunderea celor care se fac vinovaţi de aceasta.
Articolul 12. Modificarea contractului colectiv de muncă.
(1) Clauzele contractului  colectiv  de muncă por fi  modificate  pe parcursul executării lui, în condiţiile legii, cu acordul părţilor.
(2) În cazul reorganizării  unităţii sau schimbării proprietarului, contractului colectiv de muncă îşi păstrează valabilitatea pe  întreaga durată pe care a fost încheiat, dacă părţile nu au convenit altfel. La unităţile privatizate se adoptă un nou contract colectiv de muncă.
(3) Modificările aduse contactului colectiv de muncă nu pot  include prevederi, care ar conduce la înrăutăţirea condiţiilor de muncă.
(4) Modificările aduse contractului colectiv de muncă se comunică în scris, în  termen de 5 zile, organului la care acesta se  păstrează  şi devin aplicabile de la  data înregistrării lor.  Modificările aduse contractului colectiv de muncă la nivel republican devin aplicabile din ziua semnării lor.
Articolul 13. Suspendarea contractului colectiv de muncă
Executarea contractului colectiv  de  muncă sau a  unor  clauze  ale acestuia se suspendă pe durata grevei,dacă nu este posibilă continuarea activităţii de către salariaţii neparticipanţi la grevă.
Articolul 14. Încetarea contractului colectiv de muncă
(1) Contractul colectiv de muncă poate înceta, dacă părţile hotărăsc acest lucru.
(2) Contractul colectiv de muncă încetează:
a) la data dezvoltării sau constatării falimentului unităţii;
b) la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat, dacă părţile nu convin prelungirea aplicării acestuia.
(3) Încetarea contractului  colectiv  de muncă va fi  notificată  în termen  de  5 zile organului la care acesta a fost  înregistrat  şi  se păstrează.
C a p i t o l u l IV
COMISIA REPUBLICANĂ ŞI COMISIILE TERITORIALE
PENTRU NEGOCIERI COLECTIVE
Denumirea Capitolului IV în redactia Legii nr.636-XIII din 10.11.95
Articolul 15. Componenţa comisiei republicane pentru negocierile colective
(1) Comisia republicană pentru  negocierile colective este un  forum tripartit la nivel macroeconomic care se ocupă de problemele  economice şi sociale în domeniul muncii, însărcinat şi cu problemele negocierilor colective şi conflictelor de muncă.
(2) În componenţa comisiei republicane pentru negocierile  colective sunt incluşi un număr egal de reprezentanţi  din partea Guvernului, organizaţiilor sindicale recunoscute ca cele mai reprezentative pe plan republican şi ai organizaţiilor (uniunilor) patronilor (antreprenori- lor).
Articolul 16. Atribuţiile comisiei republicane pentru negocierile colective
(1) Comisia republicană pentru negocierile colective:
- examinează şi prezintă Guvernului propuneri referitoare la ordinea de zi a Conferinţei Internaţionale a Muncii;
- examinează şi prezintă organelor competente propuneri cu  privire la ratificarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii;
- examinează problemele ridicate eventual în rapoartele ce urmează a fi prezentate Biroului Internaţional al Muncii conform articolului 22 al Constituţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii;
- înaintează  propuneri  referitoare  la  denunţarea   convenţiilor ratificate;
- examinează proiectele  acordurilor  dintre Guvern,  sindicate  şi patronat  potrivit  cu  prevederile  Convenţiei  nr.144  privitoare la consultările pripertite  menite a  promova  aplicarea normelor internaţionale ale muncii adoptate de Conferinţa generală a Organizaţi- ei Internaţionale a Muncii la 2 iunie 1976;
- exercită controlul  asupra  mersului realizării contractelor colective de muncă, soluţionează  diferenţele  apărute  în  procesul realizării lor;
- depistează motivele din care au apărut situaţii de  conflict  în relaţiile de  muncă, organizează expertiza  şi  cercetările  necesare,
pregătirea propunerilor pentru soluţionarea acestor probleme;
- organizează consultările preliminare şi discutarea proiectelor de acte normative în domeniul muncii şi al  relaţiilor  social-economice, expertizarea acestor proiecte şi pregătirea propunerilor necesare;
- prezintă Guvernului  concluzii  temeinice  privind   determinarea nivelului salariului minim;
- studiază evoluţia  salariului  real  şi  a  remunerării  minimale stabilite de contractul colectiv de muncă;
- totalizează darea de seamă anuală a negocierilor colective.
(2) Comisia este învestită şi cu alte atribuţii în domeniul muncii şi al relaţiilor social-economice.
Articolul 161. Comisiile teritoriale pentru negocieri colective
(1) Pe teritoriul municipiilor şi raioanelor, prin hotărîrea comună a patronilor, sindicatelor sau altor reprezentanţi ai salariaţilor şi a organelor administraţiei  publice  locale, se constituie comisii teritoriale tripartite pentru negocieri colective dint-un număr egal de reprezentanţi ai părţilor.
(2) Regulamentul comisiei teritoriale pentru negocieri colective se aprobă de Guvern.
Art.16/1 introdus prin Legea nr.636-XIII din 10.11.95
C a p i t o l u l V
DISPOZIŢII FINALE
Articolul 17. Modul de soluţionare a litigiilor
(1) Litigiile în legătură cu executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului  colectiv de muncă sunt litigii de muncă  şi  se soluţionează de către judecătoriile raionale, municipale (de sector).
In redactia Legii nr.788 din 26.03.96 (se înlocuiesc unele cuvinte)
(2) Cererile referitoare la contractele colective de muncă, înaintate instanţelor judecătoreşti, sunt scutite de taxa de timbru.
Articolul 18. Controlul asupra îndeplinirii contractului colectiv de muncă
(1) Controlul  asupra  îndeplinirii  contractului colectiv  de  muncă revine părţilor.
(2) Drepturile şi împuternicirile părţilor la exercitarea controlului asupra îndeplinirii contractelor de muncă se determină de legislaţie.
PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                               Mircea SNEGUR
Chişinău, 25 februarie 1993.
Nr.1303-XII.