LPM1345/1993
ID intern unic:  311575
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1345
din  17.03.1993
cu privire la bonurile patrimoniale
Publicat : 01.05.1993 în Monitorul Parlamentului Nr. 5     art Nr : 130
Notă: În textul legii denumirea "Departamentul de Stat pentru Privatizare" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Privatizării  şi Administrării Proprietăţii de Stat" la cazul respectiv prin LP nr.160-XIII din 29.06.94, MO3/02.09.94


Parlamentul Republicii Moldova adoptă prezenta lege.
C a p i t o l u l I
DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1. Noţiunea de bon patrimonial
(1)  Bonul  patrimonial este hărtie de valoare specială nominală de stat care se eliberează cetăţeanului Republicii Moldova şi care îi acordă dreptul de a procura o parte din bunurile de stat şi de  a  le folosi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Bonul patrimonial şi cupoanele sunt imprimate pe o singură filă.Pe recto, într-un chenar, este amplasat bonul patrimonial, în jurul căruia sunt imprimate cupoane de diferite valori. În partea superioară  a  bonului, între cuvintele "Republica Moldova",  într-un medalion,  este  amplasată stema de stat. Mai  jos, într-o  acoladă orizontală, este denumirea "Bon patrimonial", iar sub vărful acoladei - numărul bonului. În partea dreaptă a numărului bonului, sub linie e scris:"Numărul cote-părţi", în cea stăngă "Suma în cifre". Mai jos, sub linii, este scris: "Suma în litere"; "Numele de familie, prenumele,  prenumele  tatălui  titularului" (în  limbile  romănă  şi rusă); "ziua,  luna şi anul naşterii"; "Semnătura  conducătorului";
"L.Ş."; "semnătura contabilului-şef"; "ziua, luna şi anul eliberării". Pe recto fiecărui cupon este indicat  numărul  bonului patrimonial  şi  numărul  cote-părţi,  egale în  totalitatea  lor  cu numărul  anilor  de  vechime  în muncă. Pe verso bonul  patrimonial conţine o informaţie succintă, în limbile romănă şi rusă, de folosire a  bonului. Pe  verso fiecărui cupon este  indicat  locul  ştampilei (L.Ş.) şi sub linie e scris: "semnătura  persoanei  autorizate  să detaşeze cuponul".
(3) Cupoanele detaşate de bonul patrimonial nu sunt valabile. 
Articolul 2. Titularul bonului patrimonial
(1) Titularul bonului patrimonial are dreptul de a procura bunuri (acţiuni,  inclusiv  la  preţ nominal, în limita a  20  procente  din costul întreprinderii).
(2) Bonul patrimonial poate fi înstrăinat numai în cazul în care este  transmis rudelor de gradul întăi. În cazul înstrăinării bonului patrimonial rudelor de gradul  întăi,  ele  beneficiază  de  aceleaşi drepturi ca şi titularul lui. Titularul bonului patrimonial transmite prin procură, autentificată notarial, dreptul său de folosinţă.
(3) Faptul  transmiterii bonului rudelor de gradul întîi poate fi autentificat de către primării sau preturi la locul de trai, de către conducătorii  întreprinderilor,  instituţiilor şi  organizaţiilor  la locul  de muncă sau de studii, iar în ceea ce priveşte pensionarii  - de către secţiile respective de asistenţă socială.
(4) Titularul  bonului  poate  încheia contract de  instituire  a trastului cu fondurile de investiţii şi companiile fiduciare, care au licenţe respective, fără a fi autentificate notarial;
[Art.2 al.(3)-(4) introduse prin LP160-XIII din 29.06.94, MO3/02.09.94; al.(3-4) devin al.(5-6)]
(5) Interesele titularului de bon patrimonial minor și ale celui în privința căruia a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sînt reprezentate de către părinţi sau, respectiv, de către persoana însărcinată cu ocrotirea, conform legislaţiei în vigoare.
      [Art.2 al.(5) în redacția LP238 din 08.11.18, MO441-447/30.11.18 art.709]
[Art.2 al.(6) abrogat prin LP238 din 08.11.18, MO441-447/30.11.18 art.709]
C a p i t o l u l II
VALOAREA BONURILOR PATRIMONIALE
Articolul 3. Calcularea valorii bonului patrimonial    
(1) Suma mijloacelor pentru care sunt emise bonurile patrimoniale, este determinată de valoarea părţii din bunurile statului care urmează să fie distribuită gratuit. Partea din bunurile statului care va fi repartizată contra  bonuri  patrimoniale  este aprobată de Parlament.
(2)  Valoarea bonului patrimonial, eliberat fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, are două componente:
- valoarea bonurilor patrimoniale, eliberate tuturor cetăţenilor Republicii  Moldova, inclusiv copiilor născuţi pănă la data începerii eliberării  bonurilor  patrimoniale, luăndu-se ca bază cinci  ani  de vechime convenţională în muncă;
- valoarea bonurilor    patrimoniale,   eliberate   cetăţenilor Republicii  Moldova  în  funcţie  de  vechimea  totală  în  muncă  la întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile* republicii.
* În continuare unitate.
(3) Vechimea  totală  în  muncă se stabileşte conform  Legii  cu privire  la  asigurarea  cu pensii de stat. La calcularea vechimii totale în muncă anumitelor categorii de cetăţenili se acordă înlesniri  în  conformitate cu  articolul 11. Tuturor  cetăţenilor Republicii  Moldova,  la  numărul  total de ani  lucraţi,  se  acordă suplimentar căte cinci ani de vechime convenţională în muncă.
(4)  Valoarea  nominală  a bonului patrimonial se determină prin înmulţirea numărului de ani de vechime totală în  muncă  la  valoarea calculată a părţii din bunuri ce se privatizează, care revine unui an de vechime în muncă.
(5) Valoarea  calculată a părţii din bunuri ce se  privatizează, care revine unui an de vechime în muncă, se determină prin împărţirea valorii  bunurilor republicii ce se privatizează la numărul total  de ani  lucraţi  de toţi cetăţenii Republicii Moldova pe  teritoriul  ei pănă la 1 septembrie 1992, calculat în conformitate cu alineatul (3).
Calculul  se  face pe baza valorii bunurilor de la 1  ianuarie  1992, ţinăndu-se   cont  de  coeficienţii  de  recalculare  a   mijloacelor materiale  fixe şi circulante în legătură cu liberalizarea preţurilor de la 2 ianuarie 1992.
(6) Ministerul Privatizăriişi Administrării Proprietăţii de Stat şi agenţiile lui teritoriale  aduc  la  cunoştinţa cetăţenilor Republicii Moldova, prin intermediul mijloacelor de informare în masă valoarea  părţii din bunuri ce revine unui an de vechime în muncă  în economia  naţională  a republicii, modul, locul şi timpul cănd se va începe eliberarea  bonurilor  patrimoniale, numărul contului de decontare la care se transferă taxa de stat pentru primirea bonurilor.
    Articolul 4. Evidenţa cetăţenilor care au dreptul
                 să primească bon patrimonial          
(1) Unităţile, indiferent de modul de gospodărire şi de forma de proprietate, depun la agenţiile teritoriale ale Ministerului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat  listele cetăţenilor care lucrează în cadrul lor ca principal loc de muncă;
organele  locale de asistenţă socială depun listele cetăţenilor  care se  află la evidenţă în aceste organe şi care nu lucrează: persoanele pensionate  pentru  limită de vărstă, pensionarii care au  o  vechime incompletă   în  muncă,  persoanele  care  primesc  pensie  în  cazul pierderii  întreţinătorului,  invalizii de toate gradele,  persoanele care  primesc  pensii  sociale; organele de  autoadministrare  locală depun  listele cetăţenilor care locuiesc pe teritoriul lor şi care nu au  fost incluşi în listele de la unităţi şi de la organele locale de asistenţă  socială;  secţiile  învăţămîntului  public  depun  listele copiilor orfani care nu au tutori şi curatori.
    (2)  Listele  de  copii sunt întocmite de unitatea principalului loc de muncă al mamei sau la locul ei de trai (dacă nu lucrează), iar în cazul în care copilul nu are mamă, la principalul loc de muncă  al tatălui,  tutorelui sau curatorului sau la locul lor de trai (dacă nu lucrează), în baza certificatului de naştere al copilului.
(3) Listele prezentate conţin următoarele date: numărul  listei;
denumirea deplină a unităţii, sediul ei; numărul curent; numele de familie, prenumele, patronimicul deplin în limba romănă şi în limba rusă;  codul  cetăţeanului;  data, luna şi anul naşterii; numărul carnetului de  muncă;  vechimea  totală  în  muncă  (ani  împliniţi) prestată în Republica Moldova, calculată în conformitate cu alineatul (3)  al  articolului  3; vechimea în muncă,  prestată  peste  hotare;
semnătura  titularului carnetului de muncă; numărul bonului patrimonial eliberat; valoarea bonului patrimonial; semnătura persoanei care primeşte bonul patrimonial; semnătura conducătorului unităţii, a contabilului -şef şi a şefului (inspectorului) serviciului cadre, autentificate cu ştampilă; numărul de înregistrare şi data prezentării lor.
(4) Listele se întocmesc conform situaţiei de la1 septembrie1992 în trei exemplare: unul rămăne în unitate, două se  depun  la agenţia  teritorială  respectivă a Ministerului Privatizării  şi Administrării Proprietăţii de Stat.
    Listele se verifică  definitiv cu două luni înainte de a se  începe eliberarea bonurilor patrimoniale.

(5) Ministerul  Privatizării  şi Administrării  Proprietăţii  de Stat asigură prelucrarea automatizată a listelor de cetăţeni, crearea bazei de date a subiecţilor privatizării.
C a p i t o l u l III
FABRICAREA, EVIDENŢA ŞI PĂSTRAREA BONURILOR
PATIMONIALE, ELIBERAREA LOR
Articolul 5. Fabricarea bonurilor patrimoniale
Bonurile patrimoniale se fabrică la comanda Guvernului.
Originalul machetă al bonului  patrimonial se aprobă în modul stabilit.
Articolul 6. Evidenţa şi păstrarea bonurilor patrimoniale
(1) Evidenţa şi păstrarea bonurilor patrimoniale  se  efectuează în  modul stabilit de Banca Naţională a Moldovei, de către Ministerul Finanţelor  şi Ministerul Privatizării şi Administrării  Proprietăţii de Stat.
    (2) Cheltuielile legate de operaţiunile de deservire a bonurilor patrimoniale se compensează băncilor respective de la buget.
Articolul 7. Eliberarea bonurilor patrimoniale
(1) Pentru completarea bonurilor patrimoniale agenţia teritorială a Ministerului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, de comun acord cu sucursalele băncilor, înfiinţează comisii de lucru din reprezentanţi ai departamentului, instituţiilor bancare şi unităţilor.
    (2) Reprezentantul unităţii primeşte bonurile  patrimoniale,  cu procură la instituţia bancară, conform listelor depuse.
(3)  Pregătirea,  verificarea definitivă şi eliberarea bonurilor patrimoniale se efectuează în termen de o lună de  la  data  primirii lor de către unităţi.
(4) În cazul  în care cetăţeanul nu are posibilitatea de a primi personal  bonul  patrimonial, acesta îl poate primi prin intermediul reprezentantului său împuternicit prin procură autentificată notarial.
   
[Art.7 al.(4) modificat prin LP238 din 08.11.18, MO441-447/30.11.18 art.709]
(5) Unitatea  înregistrează  primirea  şi  eliberarea  bonurilor patrimoniale în cartea de evidenţă a bonurilor patrimoniale.
(6) Bonurile patrimoniale nereclamate se  restituie  instituţiei bancare  şi  se  păstrează  doi ani de la data la  care  s-a  anunţat eliberarea  lor către unităţi. După expirarea acestui termen  comisia de lucru lichidează bonurile patrimoniale în baza unui act.
(7) Eliberarea bonurilor patrimoniale moştenitorilor persoanelor incluse  în  liste  care au decedat pănă la data  eliberării  lor  se efectuează conform legislaţiei în vigoare.
(8) Cetăţeanul   (persoana   investită)  cănd   primeşte   bonul patrimonial achită taxă de stat de 0,5 procente din valoarea nominală a bonului.
(9) Sunt scutiţi  de  taxă  de stat  pensionarii,  invalizii  de gradul I şi al II-lea, invalizii din copilărie, copiii orfani, copiii care trăiesc în cămine de copii şi în casele de copii.
(10) Modul de  eliberare  a bonurilor  patrimoniale  cetăţenilor care  au o vechime în muncă prestată peste hotare se stabileşte  prin acorduri interstatale.
Articolul 8. Folosirea bonurilor patrimoniale
    (1) Cetăţenii Republicii Moldova folosesc bonurile patrimoniale la procurarea de bunuri ale statului (de acţiuni, inclusiv la preţuri nominale)  la  licitaţii  şi concursuri, precum  şi  la  privatizarea locuinţei.
    (2) Bonul patrimonial  are aceeaşi valoare la toate licitaţiile şi  concursurile de procurare a bunurilor (acţiunilor) organizate  de Ministerul  Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat şi  de agenţiile lui teritoriale.
    (3) Durata procurării   bunurilor  (acţiunilor)  contra   bonuri patrimoniale   este  de  doi  ani  de  la  data  la  care  Ministerul Privatizării şi Administrării Propiretăţii de Stat a anunţat eliberarea lor.
Cetăţenii, care  au depus cereri pentru privatizarea locuinţelor pînă la 30 mai 1996 pot folosi  bonurile patrimoniale pentru privatizarea locuinţelor pînă la 30 iunie 1996.
[Art.8 al.3 modificat prin LP.796-XIII din 29.03.96.MO23/18.04.96]
[Art.8 al.3 modificat prin LP572-XIII din 22.07.95, MO48/31.08.95]
    (4) Bonul patrimonial este considerat valabil dacă are cel puţin un cupon şi dacă posesorul prezintă actul de identitate.
Articolul 9. Stingerea bonului patrimonial
(1) La expirarea termenului de  valabilitate  bonul  patrimonial îşi  pierde  valoarea  şi este anulat de Ministerul  Privatizării  şi  Administrării Propiretăţii de Stat.
În cazul în care  există motive întemeiate, Ministerul  Privatizării şi  Administrării  Proprietăţii  de Stat poate prelungi  termenul  de valabilitate  al bonului patrimonial pierdut sau deteriorat din culpa titularului nu se restabileşte.
(2) Bonul patrimonial  se  consideră  stins în  cazul  decupării tuturor cupoanelor sau deteriorării lui.
(3) Cupoanele  de  bonuri patrimoniale încasate la licitaţii  şi concursuri  şi  păstrate  la agenţiile teritoriale  ale  Ministerului Privatizării  şi  Administrării Proprietăţii de Stat, după  expirarea termenului de valabilitate urmează să fie lichidate în baza unui act.
C a p i t o l u l IV
GARANŢIILE SOCIALE ŞI RĂSPUNDEREA PENTRU
ÎNCĂLCAREA PREZENTEI LEGI
Articolul 10. Categoriile de cetăţeni ai Republicii
                     Moldova cărora se acordă înlesniri la
                     calcularea valorii bonurilor patrimoniale    
Se eliberează bonuri patrimoniale:
1)  invalizilor de gradul I, luăndu-se ca bază 20 de ani vechime convenţională în muncă, dacă vechimea totală în muncă este  mai  mică de 20 ani, şi suplimentar 5 ani de vechime convenţională în muncă, ce se acordă fiecărui cetăţean;
2)  invalizilor de gradul al II-lea, luăndu-se ca bază 15 de ani vechime convenţională în muncă, dacă vechimea totală  în  muncă  este mai  mică de 15 ani, şi suplimentar 5 ani de vechime convenţională în muncă, ce se acordă fiecărui cetăţean;
3) invalizilor din copilărie luăndu-se ca bază  10  ani  vechime convenţională  în muncă şi suplimentar 5 ani de vechime convenţională în muncă, ce se acordă fiecărui cetăţean.
Dacă vechimea  totală în muncă a invalizilor depăşeşte  vechimea convenţională  în  muncă  indicată  în punctele 1), 2)  (fără  5  ani  suplimentari),  bonurile patrimoniale se eliberează în modul stabilit în articolul 3;
4) victimelor   represiunilor politice, adăugăndu-li-se la vechimea  totală  în muncă termenul de represare dublat, însă nu  mai mult de 15 ani;
5) participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi  independenţei Republicii Moldova, majorănduli-se vechimea totală în  muncă cu un an de vechime convenţională în  muncă pentru fiecare lună de aflare pe cămpul de luptă (12 zile pentru o zi);
6) membrilor  familiei  persoanelor care şi-au pierdut viaţa  în acţiunile  de  luptă  pentru  apărarea  integrităţii  teritoriale  şi independenţei  Republicii  Moldova:  soţiei,  iar în  cazul  în  care persoana  care  şi-a pierdut viaţa nu a fost căsătorită - mamei,  iar dacă  nu are mamă-tatălui la vechimea totală în muncă se adaugă 5 ani vechime în muncă.
Articolul 11. Dreptul de moştenire a bonului patrimonial
Dacă persoana  decedează, dreptul de folosire a sumei cupoanelor existente  ale  bonului  patrimonial  pe care  îl  primise  în  modul stabilit  se  transmite  moştenitorilor ei,  conform  legislaţiei  în vigoare.
Articolul 12. Dreptul copiilor de a folosi bonul
                     patrimonial
(1) Persoana care a atins vărsta de 18 ani are dreptul de a primi şi  folosi independent bonul patrimonial. Persoana care  nu  a atins  această  vărstă  primeşte bonul patrimonial  prin  intermediul mamei,  iar  dacă nu are mamă, prin intermedul tatălui,tutorelui  sau curatorului.  Disensiunile  ce apar între părinţi  privind  folosirea bonurilor patrimoniale ale copiilor care nu au atins vărsta de 18 ani se soluţionează pe cale judiciară.
(2) Dacă persoanele  care nu au atins vărsta de 18 ani lucrează, studiază  în  instituţii  de  învăţămănt  mediu  de  specialitate  şi superior  ori sunt căsătorite pot primi şi folosi independent  bonuri patrimoniale.
Articolul 13. Garanţii pentru folosirea bonului
                      patrimonial
(1) Titularului bonului patrimonial i se garantează dreptul:
- de a procura bunuri (acţiuni) supuse privatizării în  condiţii de egalitate cu alţi posesori, conform legislaţiei în vigoare;
-  de a se informa asupra unităţilor supuse privatizării, asupra condiţiilor de participare la licitaţii şi concursuri;
- de a autoriza  în  modul  stabilit orice persoană  fizică  sau juridică  să  exercite dreptul de folosinţă a bonului patrimonial  în interesul său.
(2) Persoanele   juridice  autorizate  să  exercite  dreptul  de folosinţă a bonurilor patrimoniale au obligaţia să acţioneze numai în baza unei  licenţe, eliberate de Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, de Ministerul Finanţelor şi  de Ministerul Justiţiei.
    (3) Statul nu  este  responsabil pentru decizia persoanei  de  a încredinţa  folosirea  bonului patrimonial altor persoane  fizice  şi juridice.
Articolul 14. Răspunderea pentru încălcarea prezentei
                     legi
(1) Acţiunea  sau inacţiunea factorilor de decizie din  unităţi, precum   şi  ale  cetăţenilor,  care  duc  la  eliberarea  de  bonuri patrimoniale  în  plus,  la  falsificarea şi  deteriorarea  lor  sunt urmărite în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(2) Factorii de decizie  din  unităţi  poartă  răspundere în condiţiile  legislaţiei în vigoare pentru prezentarea de date eronate în listele de cetăţeni.

PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                          Mircea SNEGUR

Chişinău, 17 martie 1993.
Nr. 1345-XII.