LPM909/1992 ID intern unic: 311743 Версия на русском | Fişa actului juridic |
![]() Republica Moldova | |
PARLAMENTUL | |
LEGE
Nr. 909
din 30.01.1992 | |
privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl | |
Publicat : 01.02.1992 în Monitorul Oficial Nr. 1 art Nr : 25 | |
MODIFICAT
L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art.703
L854-XV din 14.02.02,MO36/14.03.02 art.222
L439-XV din 27.07.01,MO114/20.09.01 art.856
L520-XV din 11.10.01,MO136/15.11.01 art. 1051
L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509
L457-XIV din 18.06.99,MO73/15.07.99
L1592-XIII din 27.02.98,MO44/21.05.98
L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98
L981-XII din 24.03.92,MO3/01.04.92
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1. Scopurile şi sarcinile Legii
Prezenta Lege apără drepturile şi interesele cetăţenilor Republicii Moldova,care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, au participat la lichidarea avariei la C.A.E. Cernobîl şi a urmărilor ei în zona de înstrăinare.
Cetăţenii altor state, veniţi să locuiască permanent în Republica Moldova, au dreptul de a primi compensaţii şi de a beneficia de înlesniri în modul stabilit de acordurile interstatale.
Articolul 2. Legislaţia privind protecţia socială a cetăţenilor
care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl
Protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl este asigurată de prezenta Lege şi de alte acte normative, emise în conformitate cu ea.
Articolul 3. Dreptul cetăţenilor care au avut de suferit
de pe urma catastrofei de la Cernobîl la
asistenţă medicală şi protecţie radiologică
Persoanele indicate în articolul 6 din prezenta Lege au dreptul la supravegherea medicală (dispensarizare). Pentru asigurarea evidenţei acestor persoane ce creează Registrul de stat pentru evidenţa cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.
Asistenţa medicală şi supravegherea de dispensare a persoanelor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl se înfăptuieşte de instituţiile de ocrotire a sănătăţii de la locul de trai. Asistenţa medicală specializată pentru aceste persoane este asigurată de instituţiile de ocrotire a sănătăţii, a căror listă, precum şi modul de acordare a asistenţei medicale şi de dispensarizare, sînt stabilite de organele împuternicite de Guvern.
Legătura cauzală a îmbolnăvirii şi invalidităţii persoanelor arătate în punctul 1 al articolului 6 din prezenta Lege cu avaria de la C.A.E.Cernobîl o stabileşte expertiza medicală a capacităţii vitale.Persoanele nesatisfăcute de hotărîrile expertizei medicale a capacităţii vitale au dreptul să ceară reexaminarea chestiunii de către Consiliul interdepartamental de experţi pentru stabilirea legăturii cauzale dintre îmbolnăvire, invaliditate şi îndeplinirea lucrărilor de lichidare a urmîrilor avariei de la C.A.E. Cernobîl.
Pentru persoanele a căror îmbolnăvire s-a dovedit a fi cauzată de lucrările la C.A.E.Cernobîl, se stabileşte invaliditate pe un anumit termen sau pe viaţă. Reexaminarea medicală a acestor persoane se face la cerinţa invalidului ori la recomandarea expertizei medicale a capacităţii vitale.
Articolul 4. Dreptul cetăţenilor la recuperarea prejudiciului,
la primirea compensaţiilor şi înlesnirilor
Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul adus sănătăţii în urma catastrofei de la Cernobîl, la asistenţă medicală avantajoasă, la compensaţii şi înlesniri pentru lucrul pe teritorii poluate cu substanţe radioactive, în condiţiile acţiunii factorilor nefavorabili, provocaţi de această catastrofă.
Statul garanrează respectarea drepturilor cetăţenilor, stabilite de prezentul articol.
Articolul 5. Dreptul cetăţenilor şi asociaţiilor obşteşti
de a primi informaţie
Cetăţenii şi asociaţiile obşteşti au dreptul de a primi la timp informaţie completă şi veridică privitor la catastrofa de la Cernobîl şi la situaţia radiologică din republică. Informaţia se prezintă de instituţiile şi organizaţiile împuternicite de Guvern.
Persoanele cu funcţii de răspundere ale întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor,ale asociaţiilor obşteşti şi ale mijloacelor de informare în masă poartă răspuindere, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru denaturarea şi ascunderea premeditată a datelor obiective privind catastrofa de la Cernobîl şi situaţia radiologică din republică.
Articolul 6. Categoriile de cetăţeni
În categoriile de cetăţeni care au suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi asupra cărora se extinde acţiunea prezentei Legi intră:
1. Persoanele care s-au îmbolnăvit şi au suferit de boală actinică cauzată de avaria de la C.A.E. Cernobîl, precum şi invalizii a căror invaliditate e în legătură cauzală cu catastrofa de la Cernobîl, dintre care fac parte:
a) persoanele (temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat la lichidarea urmărilor avariei în zona de înstrăinare sau la alte lucrări la C.A.E. Cernobîl;
b) militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne, supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale, cei care şi-au satisfăcut în perioada dată serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi cele de căi ferate, în alte formaţiuni şi au fost atraşi la lucrări de lichidare a urmărilor avariei în zona de înstrăinare sau la alte lucrări la C.A.E. Cernobîl;
c) persoanele care au venit în anul 1986 din zona moartă sau din zona de strămutare şi au primit cetăţenia Republicii Moldova.
2. Persoanele (temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat în anii 1986-1987 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl, în zona de înstrăinare, precum şi militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne,supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale, cei care şi-au satisfăcut în această perioadă serviciul în Forţele Armate, în trupele de interne şi cele de căi ferate, în alte formaţiuni militare şi care au îndeplinit lucrări de lichidare a urmărilor avariei în cauză în zona de înstrăinare.
3. Persoanele(temporar îndreptate sau trimise în delegaţie) care au participat în anii 1988-1990 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl, în zona de înstrăinare, precum şi militarii în cantonamente speciale cei care şi-au satisfăcut în această perioadă serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi în cele de căi ferate în alte formaţiuni militare şi care au îndeplinit lucrări de lichidare a urmărilor avariei în cauză în zona de înstrăinare.
[Art.6 pct.1 lit.c introdusă prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
[ Art.6 pct.3 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
[ Art.6 pct.4 exclus prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Capitolul II
ÎNLESNIRI ŞI COMPENSAŢII PENTRU PERSOANELE
CARE AU AVUT DE SUFERIT DE PE URMA
CATASTROFEI DE LA CERNOBÎL
Articolul 7. Înlesniri pentru persoanele care s-au îmbolnăvit
şi au siferit de doală actinică şi pentru invalizi
Persoanele indicate în punctul 1 al articoluli 6 din prezenta Lege au dreptul de:
1) a procura gratis medicamente (la prezentarea reţetelor date de medici);
2) a li se confecţiona şi repara gratuit proteze pentru dinţi (cu excepţia protezelor din metale preţioase);
3) a fi deservite prioritar în instituţiile curativo-profilactice şi farmacii;
4) a fi asigurate anual, peste rînd, cu bilete gratuite la instituţiile balneo-sanatoriale, iar în cazul în care nu există posibilitatea acordării de bilete, de a primi o compensaţie bănească în mărimea costului mediu al biletului;
5) a fi supuse unui examen medical anual şi a fi dispensarizate cu concursul specialiştilor necesari;
6) a beneficia de serviciile policlinicilor la care au fost repartizate şi în cazul ieşirii la pensie sau schimbării locului de lucru;
7) a primi indemnizaţie pentru incapacitatea, indiferent de vechimea neîntreruptă de muncă;
8) a primi, în cazul invalizilor care lucrează, indemnizaţie pentru incapacitate de muncă temporară pînă la 4 luni la rînd sau pînă la 5 luni în anul calendaristic;
9) a primi pînă la 4 luni la rînd diferenţa de salariu în cazul trecerii, la recomandarea medicului, la un loc de lucru cu nivel de salarizare mai jos decît cel anterior. Această diferenţă se plăreşte de către întreprinderi, instituţii şi organizaţii, pînă la restabilirea capacităţii de muncă sau pînă la stabilirea invalidităţii;
10) a fi asigutare în decurs de cel mult 3 ani din ziua depunerii cererii cu spaţiu locativ în cazul în care e stabilită necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de trai, precum şi cu spaţiu locativ suplimentar sub formă de o odaie aparte, în cazul indicaţiilor medicale şi conform legislaţiei în vigoare;
11) a beneficia de strîngerea totală a împrumutului, inclusiv a procentului bancar şi de compensarea cheltuielilor pentru construcţia unei case individuale sau a unei locuinţe cooperatiste, efectuate după aflarea la C.A.E. Cernobîl;
12) a beneficia de recompensare a cheltuielilor pentru deservire la domiciliu în cazul lipsei rudelor apropiate;
13) a fi asigurate, conform normelor, cu produse alimentare şi cu suplimente alimentare, ce contribuie la eliminarea din organizm a radionuclizilor, fiind repartizate la magazinele respective.
14) a beneficia de concediu anual în perioada ce le convine precum şi a primi un concediu adăugător de 14 zile calendaristice cu păstrarea salariului;
15) a beneficia de înlesniri fiscale în conformitate cu legislaţia în vigoare;
16) a beneficia peste rînd de instalarea telefonului;
17) prioritate la:
înscriere în cooperativele de construcţie a locuinţelor, de construcţie a garajelor; în întovărăşirile pomicole; primire a locurilor de parcare a autoturismelor;
procurare a mărfurilor industriale de primă necesitate, precum şi a automobilelor, motocicletelor, bărcilor cu motor;
deservire în întreprinderile de deservire socială, de alimentaţie publică, de întreţinere tehnică şi reparare a mijloacelor de transport, în instituţiile gospodăriei comunale, în organizaţiile de telecomunicaţii şi transport interurban:
18) a fi asigurate peste rînd cu locuri pentru copii în instituţii preşcolare, iar avînd indicaţii medicale, cu locuri în instituţii specializate pentru copii, de tip curativ şi sanatorial, şi în alte instituţii de întremare, indiferent de apartenenţa lor departamentală;
19) a primi în mod prioritar terenuri pentru construcţie individuală, dacă s-a recunoscut această necesitate;
20) a fi asigurate prioritar cu locuri în Centrul republican de reabilitare medico-socială şi în case internat pentru bătrîni şi invalizi;
21) a primi un împrumut de stat fără dobîndă de pînă la 50 mii de ruble pentru organizarea gospodăriei ţărăneşti (de fermier).
Înlesnirile prevăzute de punctele 10, 11, 17-20 ale prezentului articol se extind şi asupra membrilor familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în urma avariei de la C.A.E. Cernobîl, ale celor care au decedat în urma bolii actinice, ale invalizilor decedaţi.
[ Art.7 al.1 pct.15 modificat prin L439-XV din 27.07.01,MO114/20.09.01 art.856]"
15) a beneficia de înlesniri fiscale în conformitate cu legislaţia în vigoare şi a fi scutite de impozitul funiciar;
[Art.7 al.1 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.7 al.2 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.7 al.1 pct.11) modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
11) a fi asigutare peste rînd cu spaţiu locativ în cazul în care e stabilită necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de trai, precum şi cu spaţiu locativ suplimentar sub formă de o odaie aparte, în cazul indicaţiilor medicale şi conform legislaţiei în vigoare;
[Art.7 al.1 pct.13) modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
13) a beneficia de strîngerea totală a împrumutului şi de compensarea cheltuielilor pentru construcţia unei case individuale sau a unei locuinţe cooperatiste, efectuate după aflarea la C.A.E. Cernobîl;
[Art.7 al.1 pct.18) modificat prin L1592-XIII din 27.02.98,MO44/21.05.98]
Articolul 8. Înlesniri pentru participanţii la lichidarea urmărilor avariei
de la C.A.E. Cernobîl în zona de înstrăinare
Persoanele menţionate la punctul 2 al articolului 6 din prezenta lege beneficiază de înlesnirile prevăzute la punctele 1-3, 5, 6, 9,13,14,17-19 ale articolului 7 din prezenta lege, precum şi de dreptul de:
1) a fi asigurate anual, în mod prioritar cu bilete gratuite la instituţii balneo-sanatoriale (în cazul indicaţiilor medicale), iar în cazul în care procurarea biletelor e imposibilă, de a primi o compensaţie bănească în mărimea costului mediu al unui bilet;
2) a fi asigurate prioritar cu spaţiu locativ, în cazul în care sînt recunoscute ca avînd nevoie de îmbunătăţire a condiţiilor locative;
3) a primi împrumut de stat pentru construcţia unei case individuale sau a unui apartament cooperatist cu stingerea a 25 la sută din împrumutul din contul bugetului de stat;
4) a beneficia de instalarea prioritară a telefonului. Înlesnirile prevăzute de punctele 2, 3 ale alineatului întîi al acestui articol se extind şi asupra membrilor familiilor participanţilor la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl, care au decedat.
Persoanele menţionate la punctul 3 al articolului 6 din prezenta lege beneficiază de înlesnirile prevăzute la punctele 1-3, 5, 6, 9, 13,14, 17-19 ale articolului 7 din prezenta lege, precum şi de dreptul de:
1) a fi asigurate anual în mod prioritar la locul de lucru cu bilete pentru tratament balneo-sanatorial şi pentru odihnă;
2) a primi împrumut de stat fără dobîndă pentru construcţia locuinţei individuale sau cooperatiste;
3) a fi luate la evidenţă pentru a primi locuinţă, dacă ele locuiesc în cămine, în apartamente comunale, indiferent de mărimea spaţiului locativ ocupat.
Persoanelor indicate în punctele 1 - 3 ale articolului 6 din prezenta Lege li se eliberează legitimaţii şi insigne de participanţi la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl, ce adeveresc dreptul la înlesnirile prevăzute de articolele 7 şi 8 ale prezentei Legi.
Eliberarea legitimaţiilor şi a insignelor se efectuează de către ministerele, departamentele, comisariatele militare respective şi de organele de muncă şi protecţie socială. Persoanele oficiale poartă răspundere pantru încălcarea modului şi a regulilor de întocmire şi eliberare a legitimaţiilor şi insignelor sus-numite în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Persoanele indicate în punctul 4 al articolului 6 au dreptul la înlesnirile prevăzute de punctele 5, 6, 16, 20, ale articolului 7 din prezenta Lege, precum şi dreptul de:
1) a fi plasate în cîmpul muncii, în mod prioritar, conform profesiei şi calificării lor, de către organele executive ale municipiului, oraşului şi comunei;
2) a fi înscris prioritar în cooperative de construcţie a garajelor şi a primi locuri de parcare a autoturismelor;
3) a fi asigurate peste rînd cu locuri pentru copii în instituţii preşcolare, iar în cazul indicaţiei medicului, cu locuri în instituţiile curative şi sanatoriale specializate pentru copii şi în alte instituţii de întremare, indiferent de subordonarea lor departamentală.
[Art.8 al.1 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.8 al.2 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.8 al.3 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.8 al.6 modificat prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.8 al.1 în redacţia L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
[Art.8 al.3 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
[Art.8 al.1 modificat prin L981-XII din 24.03.92,MO3/01.04.92]
[Art.8 al.2 modificat prin L981-XII din 24.03.92,MO3/01.04.92]
Articolul 9. Compensaţia pentru invalizi şi pentru familiile
ce şi-au pierdut întreţinătorii
Invalizilor menţionaţi la punctul 1 al articolului 6 din prezenta lege, pentru prejudiciul adus sănătăţii, li se plăteşte o compensaţie unică în mărime de un salariu mediu lunar pe republică, pe luna premergătoare lunii în care s-au adresat după compensaţie, pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii profesionale de muncă. Această compensaţie se plăteşte tuturor invalizilor, indiferent de data stabilirii invalidităţii. Suma calculată pentru fiecare beneficiar se plăteşte pe parcursul a4 ani în rate a cîte 25 la sută anual. Compensaţia stabilită şi neplătită în legătură cu decesul beneficiarului se plăteşte soţului supravieţuitor, copiilor sau părinţilor acestuia, pentru anul respectiv.
Invalizilor li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire, în mărime de două salarii medii lunare pe republică.
Familiilor ce şi-au pierdut întreţinătorii în urma catastrofei de la Cernobîl li se plăteşte o compensaţie unică în mărime de 15 salarii medii lunare pe republică. Această compensaţie se plăteşte indiferent de data decesului întreţinătorilor.
[Art.9 al.1 modificat prin L854-XV din 14.02.02,MO36/14.03.02 art.222]
[Art.9 în redacţia L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 10. Compensaţia pentru participanţii la lichidarea
urmărilor avariei la C.A.E. Cernobîl
Persoanelor indicate în punctul 2 ai articolului 6 din prezenta Lege li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire în mărime de un salariu mediu lunar pe republică pentru anul precedent.
Persoanele indicate în punctul 3 al articolului 6 din prezenta Lege, care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în anul 1988, li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire în mărime de 50 % din salariu mediu lunar pe republică pentru anul precedent.
[Art.10 al.1 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 10. Compensaţia pentru participanţii la lichidarea urmărilor avariei la C.A.E. Cernobîl
Persoanelor indicate în punctul 2 ai articolului 6 din prezenta Lege li se plăteşte anual un ajutor meaterial unic pentru însănătoşire în mărime de trei salarii minime.
Persoanele indicate în punctul 3 al articolului 6 din prezenta Lege, care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în anul 1988, li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire în mărime de 50 % din salariu mediu lunar pe republică pentru anul precedent.
[Art.10 al.2 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 10. Compensaţia pentru participanţii la lichidarea urmărilor avariei la C.A.E. Cernobîl
Persoanelor indicate în punctul 2 ai articolului 6 din prezenta Lege li se plăteşte anual un ajutor meaterial unic pentru însănătoşire în mărime de un salariu mediu lunar pe republică pentru anul precedent.
Persoanele indicate în punctul 3 al articolului 6 din prezenta Lege, care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în anul 1988, li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire în mărime de două salarii minime.
[Art.10 al.2 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 10. Compensaţia pentru participanţii la lichidarea urmărilor avariei la C.A.E. Cernobîl
Persoanelor indicate în punctul 2 ai articolului 6 din prezenta Lege li se plăteşte anual un ajutor meaterial unic pentru însănătoşire în mărime de un salariu mediu lunar pe republică pentru anul precedent.
Persoanele indicate în punctul 3 al articolului 6 din prezenta Lege, care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în anul 1988, li se plăteşte anual un ajutor material unic pentru însănătoşire în mărime de două salarii minime.
[Art.10 al.3 exlus prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 11. Compensaţia pentru membrii incapabili de muncă ai familiilor
care au pierdut întreţinătorul- participant la lichidarea urmărilor
avariei de la C.A.E.Cernobîl
Dreptul de o compensaţie lunară pentru pierderea întreţinătoruluiparticipant la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl îl au membrii familiei, incapabili de muncă, care au fost întreţinuţi de acesta.
Compensaţia pentru fiecare membru al familiei, incapabil de muncă, se acordă în mărime de 35 lei, fără a se ţine cont de pensia stabilită pentru aceste persoane de prezenta Lege.
Copiilor care au pierdut întreţinătorul li se plăteşte anual un ajutor material unic în mărime de 360 lei.
[Art.11 al.2 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
Compensaţia pentru fiecare membru al familiei, incapabil de muncă, se acordă în mărime de 50 la sută din pensia minimă de vîrstă, fără a se ţine cont de pensia stabilită pentru aceste persoane de prezenta Lege.
[Art.11 al.3 modificat prin L854-XV din 14.02.02,MO36/14.03.02 art.222]
Copiilor care au pierdut întreţinătorul li se plăteşte anual un ajutor material unic în mărime de18lei.
[Art.11 al.3 modificat prin L520-XV din 11.10.01,MO136/15.11.01 art. 1051]
Copiilor care au pierdut întreţinătorul li se plăteşte anual un ajutor material unic în mărimea unui salariu minim.
Articolul 12. Plătirea compensaţiilor pentru persoanele care au avut de suferit
de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi pentru familiile
ce au pierdut întreţinătorul
Compensaţiile pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi pentru familiile ce au pierdut întreţinătorul în urma acestei catastrofe se plătesc fără a se ţine cont de alte tipuri de venituri.
Articolul 13. Protecţia socială, asistenţa medicală şi întremarea
copiilor şi adolescenţilor
În scopul asigurării protecţiei sociale, a asistenţei medicale şi a însănătoşirii, copiilor născuţi după 26 aprilie 1986, unul din părinţii cărora a avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, precum şi copiilor evacuaţi din zona moartă li se acordă pînă la vîrsta de 18 ani următoarele înlesniri:
1) asigurarea anuală cu bilete gratuite la instituţiile balneo-sanatoriale şi la alte instituţii de fortificare a sănătăţii, aflate pe teritoriul republicii (în cazul indicaţiilor medicale), iar în cazul în care procurarea biletelor nu este posibilă, ei primesc o compensaţie bănească în mărimea costului mediu al unui bilet;
2) procurarea gratuită a medicamentelor (la prezentarea reţetei medicilor);
În cazul îmbolnăvirii organelor hematopoietice (leucoza acută), a glandei tiroide (adenomă, cancer), a altor organe, de tumori maligne, copiii şi adolescenţii au dreptul la înlesnirile prevăzute de articolul 7 din prezenta Lege.
Părinţii copiilor în vîrstă de pînă la 14 ani beneficiază de următoarele înlesniri:
1) plătirea concediului medical (la prezentarea certificatulu medical) pentru îngrijirea copilului (unuia din părinţi) în proporţie de 100 procente, indiferent de vechimea în muncă;
2) aflarea în instituţia curativă a unuia din părinţi cu copilul bolnav (la recomandarea medicilor) în decursul întregii perioade de tratament cu eliberarea şi plătirea concediului medical.
În cazul în care aflarea unuia din părinţi cu copilul în timpul tratamentului e imposibilă, cu el se poate afla persoana care îl înlocuieşte pe părinte.
Modul de înfăptuire a asistenţei medicale şi de organizare a însănătoşirii copiilor şi a adolescenţilor indicaţi în prezentul articol se stabileşte de către organele împuternicite de Guvern cu concursul organizaţiilor obşteşti.
[Art.13 al.1 pct.3 exclus prin L934-XIV din 14.04.00,MO70/22.06.00 art.509]
[Art.13 al.1 introdus prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Capitolul III
ASIGURAREA CU PENSII A CETĂŢENILOR CARE
AU PARTICIPAT LA LICHIDAREA URMĂRILOR
AVARIEI DE LA C.A.E. CERNOBÎL
Articolul 14. Pensiile pentru limită de vîrstă
1.Cetăţenii (îndreptaţi temporar sau trimişi în delegaţie), care au participat în anii 1986-1987 la lucrările de lichidarea a urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în zona de înstrăinare, precum şi militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne şi supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale,acei care şi-au satisfăcut în această perioadă serviciul în Forţele Armate, în trupele de interne şi cele de căi ferate, în alte formaţiuni militare şi au fost atraşi la lucrările de lichidare a urmărilor avariei în cauză din zona de înstrăinare au dreptul la pensie:
bărbaţii la atingerea vîrstei de 50 de ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 20 ani, indiferent de durata lucrului (serviviului) în zona de înstrăinare;
femeile, la atingerea vîrstei de 45 de ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 15 ani, indiferent de durata lucrului (serviciului) în zona de înstrăinare.
2. Cetăţenii (îndreptaţi temporar sau trimişi în delegaţie), care s-au îmbolnăvit de boală profesională, legată de iradierea în timpul participării la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la C.A.E.
Cetnobîl în zona de înstrăinare au dreptul la pensie:
bărbaţii, la atingerea vîrstei de 50 de ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 20 ani, indiferent de durata lucrului în zona de înstrăinare;
femeile, la atingerea vîrstei de 45 de ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 15 ani, indiferent de durata lucrului în zona de înstrăinare.
3. Cetăţenii (îndreptaţi temporar sau trimişi în delegaţie), care au participat în anul 1988 la lucrările de lichidare a urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl în zona de înstrăinare, precum şi militarii, lucrătorii organelor afacerilor interne şi supuşii militari recrutaţi în cantonamente speciale, acei care şi-au satisfăcut în această perioadă serviciul în Forţele Armate, în trupele şi organele Comitetului pentru Securitatea Statului, în trupele de interne şi cele de căi ferate, în alte formaţiuni militare şi care au fost atraşi la lucrările de lichidare a urmărilor avariei în zona de înstrăinare au dreptul la pensie:
bărbaţii, la vîrsta de 55 ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 25 ani, indiferent de durata lucrului (serviciului) în zona de înstrăinare;
femeile, la atingerea vîrstei de 50 ani, avînd vechimea în muncă de cel puţin 20 ani, indiferent de durata lucrului (serviciului) în zona de înstrăinare.
4. Pensiile pentru limită de vîrstă pentru cetăţenii enumeraţi în prezentul articol se calculează în conformitate cu Legea nr.156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat.
5. Plata pensiilor pentru limită de vîrstă, inclusiv pensionarilor care lucrează, se efectuează în mărime deplină.
[Art.14 denumirea modificată prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 70]
[Art.14 pct.4 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
4. Pensiile de vîrstă pentru cetăţenii enumeraţi în prezentul articol se calculează în corespundere la Legea cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova.
[Art.14 pct.5 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
5. Plata pensiilor de vîrstă, inclusiv pensionarilor care lucrează, se efectuează în mărime deplină.
În punctul 5, cuvintele "Plata pensiilor de vîrstă" se înlocuiesc cu cuvintele "Plata pensiilor pentru limită de vîrstă".
Articolul 15. Pensiile de invaliditate
Persoanele care au devenit invalide ca urmare a catastrofei de la Cernobîl au dreptul la pensie de invaliditate în mărilmea recuperării daunei reale, indiferent de vechimea în muncă.
Articolul 16. Pensia în cazul pierderii întreţinătorului
Membrii familiilor persoanelor care au decedat în urma schilodirii sau îmbolnăvirii provocate de avaria de la C.A.E. Cernobîl beneficiază de pensii, indiferent de vechimea în muncă a întreţinătorului în mărimea recuperării daunei reale, dar nu mai puţin de 65 lei pentru fiecare membru al familiei.
Persoanele care au dreptul la pensie în cazul pierderii întreţinătorului sînt stabilite de articolul 25 din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.
[Art.16 al.1 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
Membrii familiilor persoanelor care au decedat în urma schilodirii sau îmbolnăvirii provocate de avaria de la C.A.E. Cernobîl beneficiază de pensii, indiferent de vechimea în muncă a întreţinătorului în mărimea recuperării daunei reale, dar nu mai puţin de 100 de procente din pensia de vîrstă minimă pentru fiecare membru al familiei.
[Art.16 al.2 modificat prin L318/18.07.03, MO170/08.08.03 art. 703]
Persoanele care au dreptul la pensie în cazul pierderii întreţinătorului sînt stabilite de articolul 32 al Legii cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova.
Articolul 17. Înlesniri la calcularea vechimii în muncă
În vechimea în muncă se include:
a) în mărimea triplă - timpul lucrului (serviciului) de la 26 aprilie 1986 pînă la 1 ianuarie 1988 în zonele supuse poluării radioactive în urma avariei de la C.A.E. Cernobîl;
b) în mărime de o dată şi jumătate - timpul lucrului (serviciului) de la 1 ianuarie 1988 în zonele supuse poluării radioactive în urma avariei de la C.A.E. Cernobîl.
Articolul 18. Înlesniri la calcularea salariului lunar mediu
pentru stabilirea pensiilor de invaliditate
şi în cazul pierderii întreţinătorului
Pensiile de invaliditate pentru cetăţenii enumeraţi în articolul 15 şi pensiile în cazul pierderii întreţinătorului din numărul persoanelor enumerate în articolul 16 din prezenta Lege se calculează din salariul lunar mediu în oricare 5 ani luaţi la rînd. Salariul lunar mediu în aceşti 5 ani se stabileşte prin împărţirea sumei totale a salariului primit în 60 luni calendaristice de lucru la rînd la şaizeci.
La dorinţa solicitantului pensiei, salariul lunar mediu pentru calcularea pensiei poate fi luat din orice perioadă din 12 luni de lucru în zona de înstrăinare. Dacă solicitantul pensiei a lucrat în această zonă mai puţin de 12 luni, salariul lunar mediu se calculează prin împărţirea sumei totale a salariului pentru lunile calendaristice de lucru la numărul de luni.
În afară de aceasta, salariul mediu lunar pentru persoanele care au lucrat în zona de înstrăinare mai puţin de 12 luni poate fi calculat în felul următor: de la început se calculează salariul zilnic mediu prin împărţirea simei totale cîştigate în această perioadă la numărul de zile lucrate în zona de înstrăinare, apoi se calculează salariu lunar mediu prin înmulţirea salariului zilnic mediu la 30 de zile calendaristice.
Persoanelor menţionate la articolele 15 şi 16 din prezenta lege din rîndul foştilor militari şi lucrători din agricultură, pensia li se calculează respectiv din indemnizaţia de întreţinere şi din cîştig, majorate pentru lucrul în zona de înstrăinare, constituind cel puţin două salarii medii lunare pe republică pe anul precedent.
[ Art.18 al.4 modificat prin L457-XIV din 18.06.99,MO73/15.07.99]
Persoanelor menţionate la articolele 15 şi 16 din prezenta lege pensia li se calculează respectiv din cîştig şi din indemnizaţia de întreţinere, majorate pentru lucrul în zona de înstrăinare, dar care vor constitui cel puţin două salarii medii lunare pe republică pe anul precedent anului intrării în vigoare a prezentei legi.
[Art.18 al.4 modificat prin L1535-XIII din 25.02.98,MO30/09.04.98]
Articolul 19. Suplimente la pensiile pentru limită de vîrstă
Pensiile pentru limită de vîrstă stabilite în conformitate cu Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat se majorează:
persoanelor specificate la punctul 1 al articolului 14 din prezenta lege - cu 20 lei;
persoanelor specificate la punctul 3 al articolului 14 din prezenta lege - cu 18 lei.
[Art.19 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
Articolul 19. Suplimente la pensiile de vîrstă
Pensiile de vîrstă stabilite în conformitate cu articolul 20 şi 22 din Legea cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova se majorează:
persoanelor, enumerate în punctul 1 al articolului 14 din prezenta Lege (cu execuţia invalizilor din numărul militarilor), cu 30 la sută din pensia de vîrstă minimă;
persoanelor enumerate în punctul 3 al articolului 14 din prezenta Lege (cu excepţia invalizilor din numărul militarilor), cu 25 la sută din pensia de vîrstă minimă.
Articolul 20. Suplimente la pensiile de invaliditate
1. Participanţilor la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl care au lucrat în zona de înstrăinare:
în 1986, indiferent de numărul de zile lucrate;
în 1987, nu mai puţin de 10 zile lucrătoare;
în 1988, nu mai puţin de 14 zile lucrătoare.
li se majorează pensiile de invaliditate:
invalizilor de grupa I, cu 65 lei;
invalizilor de grupa II, cu 50 lei;
invalizilor de grupa III, cu 35 lei.
2. Participanţilor la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E.Cernobîl, enumeraţi în articolul 15 din prezenta Lege (în afară de persoanele enumerate în punctul I al prezentului articol), li se majorează pensiile de invaliditate cu 18 lei.
Dacă mărimea pensiei de invaliditate, calculată în conformitate cu prezenta Lege, e mai mică decît mîrimea pensiei calculate conform Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, la dorinţa pensionarului pensia de invaliditate poate fi stabilită în conformitate cu ultima Lege.
[Art.20 pct.1modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
invalizilor de grupa I, cu 100 procente din pensia de vîrstă minimă;
invalizilor de grupa II, cu 75 de procente din pensia de vîrstă minimă;
invalizilor de grupa III, cu 50 procente din pensia de vîrstă minimă.
[Art.20 pct.2 al.1 modificat prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]"
Participanţii la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl, enumeraţi în articolul 15 din prezenta Lege (în afară de persoanele enumerate în punctul I al prezentului articol), li se majorează pensiile de invaliditate cu 25 procente din pensia de vîrstă minimă.
[Art.20 pct.2 al.2 exclus prin L318-XV din 18.07.03,MO170/08.08.03 art. 703]
La pensia de invaliditate, calculată după normele prezentei Legi, nu se stabileşte suplimente pentru membrii familiei, incapabili de muncă (articolul 32 din Legea cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova), şi suplimente pentru îngrijire.
[Art.20 pct.2 al.3 modificat prin L854-XV din 14.02.02,MO36/14.03.02 art.222]
Dacă mărimea pensiei de invaliditate, calculată în conformitate cu prezenta Lege, e mai mică decît mîrimea pensiei calculate conform Legii cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova (articolele 26 şi 28), la dorinţa pensionarului pensia de invaliditate poate fi stabilită în conformitate cu ultima Lege.
Articolul 21. Indexarea pensiilor
Pensiile se indexează anual, la 1 aprilie.Coeficientul de indexare constituie media dintre creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară pentru anul precedent, determinate în modul stabilit de Guvern.
[Art.21 introdus prin L218-XV/24.06.04 , MO112-118/15.07.99 art. 607 art.21 devine 22]
Articolul 22. Extinderea acţiunii unor prevederi ale legii
Acţiunea punctului 1 al articolului 14, articolelor 15, 16, 18, punctului 2 al articolului 20 din prezenta lege se extinde şi asupra persoanelor care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit invalide în urma experienţelor nucleare, avariilor cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare.
[Art.21(22) introdus prin L457-XIV din 18.06.99, MO73/15.07.99]
PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA Mircea SNEGUR
Chişinău,30 ianuarie 1992,
Nr.909-XII |