LPM1418/2001
ID intern unic:  311816
Версия на русском
Versiunea originala
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 1418
din  14.12.2000
cu privire la grupele financiar-industriale
Publicat : 06.03.2001 în Monitorul Oficial Nr. 27-28     art Nr : 90     Data intrarii in vigoare : 14.12.2000

   
MODIFICAT
   
LP79 din 24.05.18, MO195-209/15.06.18 art.338
    LP160 din 07.07.16, MO306-313/16.09.16 art.647


    Parlamentul a
doptă prezenta lege organică.
Capitolul  I
  DISPOZIŢII  GENERALE
Articolul 1. Obiectul şi scopul prezentei legi
(1) Prezenta lege stabileşte condiţiile constituirii, înregistrării de stat, activităţii şi lichidării grupelor financiar-industriale, drepturile şi îndatoririle membrilor acestora, precum şi asigură apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor grupelor financiar-industriale.
(2) Prezenta lege este menită să asigure asocierea capitalului instituţiilor financiare cu întreprinderile din sectorul real al economiei pentru înviorarea proceselor de investiţie în ramurile economiei naţionale şi crearea unor ramuri de producţie competitive.
Articolul 2. Cadrul juridic al activităţii grupelor
                    financiar-industriale
Grupele financiar-industriale în activitatea lor se călăuzesc de legislaţia civilă, de prezenta lege şi de acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Articolul 3. Sfera de acţiune a prezentei legi
(1) Sub incidenţa prezentei legi se află grupele financiar-industriale constituite în Republica Moldova.
(2) Particularităţile constituirii şi statutul juridic al grupelor financiar-industriale transnaţionale şi interstatale se stabilesc de prezenta lege, de alte acte normative, precum şi de acordurile interguvernamentale la care Republica Moldova este parte.
Articolul 4. Noţiuni principale
În sensul prezentei legi, se utilizează următoarele noţiuni:
grupă financiar-industrială - ansamblu de persoane juridice, înregistrat de autoritatea de stat abilitată, care, în baza contractului, şi-au asociat, în întregime sau parţial, activele materiale şi nemateriale şi funcţionează ca subiecţi cu drepturi egale ai activităţii de întreprinzător în scopul realizării proiectelor şi programelor de investiţie, orientate spre sporirea gradului de competitivitate a producţiei locale şi extinderea pieţelor de desfacere a mărfurilor şi serviciilor;
membrii grupelor financiar-industriale - persoane juridice - organizaţii comerciale sau necomerciale, cu excepţia organizaţiilor obşteşti şi religioase, ce s-au asociat în baza contractului de constituire a grupei financiar-industriale;
grupă financiar-industrială transnaţională - grupă financiar-industrială printre membrii căreia sînt persoane juridice aflate sub jurisdicţia altor state;
grupă financiar-industrială interstatală - grupă financiar-industrială ce se constituie din iniţiativa guvernelor ţărilor participante în baza acordului interguvernamental;
contract de constituire a grupei financiar-industriale - acord între persoane juridice, prin care se determină modul şi condiţiile de constituire a grupei financiar-industriale;
compania centrală a grupei financiar-industriale - persoană juridică, instituită de către toţi participanţii la contractul de constituire a grupei financiar-industriale sub forma juridică de organizare "societate pe acţiuni", care reprezintă interesele membrilor grupei, şi abilitată cu gestiunea afacerilor;
proiectul de organizare al grupei financiar-industriale - pachet de documente, pregătit de către membrii grupei financiar-industriale, care conţine informaţie necesară cu privire la scopurile şi sarcinile, proiectele şi programele de investiţie, rezultatele economice şi sociale preconizate ale activităţii grupei financiar-industriale;
Registrul de stat al grupelor financiar-industriale - bancă unică de date, care conţine informaţii despre grupele financiar-industriale înfiinţate, reorganizate şi lichidate.
Articolul 5. Principiile de bază ale activităţii grupei
                   financiar-industriale
(1) Grupa financiar-industrială este o asociere pe baza liberului consimţămînt a membrilor ei.
(2) Grupa financiar-industrială este o organizaţie comercială şi îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de constituire.
(3) Compania centrală a grupei financiar-industriale răspunde pentru obligaţiile sale cu întreg patrimoniul ce îi aparţine cu drept de proprietate şi nu răspunde pentru obligaţiile membrilor grupei financiar-industriale. Particularităţile răspunderii companiei centrale şi a membrilor grupei financiar-industriale se stabilesc în contractul de constituire a grupei.
(4) Membrii grupei financiar-industriale sînt în drept să exercite atribuţiile de control şi de dispoziţie, prevăzute de contractul de constituire sau de statutul companiei centrale a grupei financiar-industriale.
(5) Activitatea de investiţie a grupelor financiar-industriale transnaţionale, inclusiv activitatea cu atragerea capitalului din alte ţări, se desfăşoară în conformitate cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu se fac investiţiile şi cu acordurile cu privire la cooperarea în domeniul activităţii de investiţie şi cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor, încheiate între părţi.
(6) Grupele financiar-industriale interstatale funcţionează în baza principiilor prevăzute la alineatele (1)-(5), ţinînd cont de acordurile semnate şi ratificate de ţările participante.
(7) Rezultatele activităţii grupei financiar-industriale pe parcursul exerciţiului financiar se dau publicităţii.
(8) Crearea de asociaţii, încheierea de acorduri şi desfăşurarea unor acţiuni coordonate ale membrilor grupei financiar-industriale, dacă acestea au drept consecinţă încălcarea legislaţiei antimonopol, se interzic.
(9) Raporturile membrilor grupei financiar-industriale cu bugetul republicii pot fi atît consolidate, cît şi de sine stătătoare.
Capitolul  II
CONSTITUIREA GRUPEI  
FINANCIAR-INDUSTRIALE
Articolul 6. Membrii grupei financiar-industriale
(1) Membri ai grupei financiar-industriale sînt recunoscute persoanele juridice cu orice tip de proprietate şi formă juridică de organizare rezidente sau nerezidente în Republica Moldova, care au semnat contractul de constituire a grupei.
(2) Printre membrii grupei financiar-industriale trebuie să fie organizaţii ce funcţionează în sfera producţiei de mărfuri şi servicii, precum şi bănci sau alte instituţii financiare. Băncile străine participă la grupa financiar-industrială numai prin filialele şi sucursalele lor, care funcţionează în baza licenţei Băncii Naţionale a Moldovei.
(3) Întreprinderile de stat şi municipale pot fi membre ale grupei financiar-industriale în modul şi în condiţiile stabilite de proprietarul bunurilor lor.
(4) Societăţile economice afiliate şi alte întreprinderi afiliate pot face parte din grupa financiar-industrială numai împreună cu societatea principală sau cu altă întreprindere principală ori cu consimţămîntul acesteia.
(5) În componenţa membrilor grupei financiar-industriale pot intra instituţii de investiţii, fonduri nestatale de pensii şi alte fonduri, organizaţii de asigurare a căror participare este condiţionată de rolul lor în asigurarea procesului de investiţie în grupa financiar-industrială.
Articolul 7. Contractul de constituire a grupei
                   financiar-industriale
(1) Contractul de constituire a grupei financiar-industriale va cuprinde:
a) denumirea grupei financiar-industriale;
b) scopul constituirii grupei financiar-industriale şi modalităţile realizării sarcinii economice unice;
c) modul şi condiţiile de constituire a companiei centrale a grupei financiar-industriale;
d) modul de constituire, volumul competenţelor şi alte condiţii de activitate a consiliului administratorilor grupei financiar-industriale;
e) volumul, modul şi condiţiile asocierii activelor membrilor grupei financiar-industriale;
f) modul de repartizare a beneficiului şi de plată a impozitelor;
g) modul de procurare şi de utilizare de către compania centrală a grupei financiar-industriale a bunurilor;
h) durata contractului;
i) modalitatea de modificare a componenţei membrilor grupei financiar-industriale;
j) condiţiile lichidării grupei financiar-industriale;
k) alte condiţii obligatorii sau caracteristice pentru raporturile de drept civil în cauză, stabilite de către membrii grupei financiar-industriale, pornindu-se de la scopurile şi sarcinile acestei grupe şi de la prevederile legislaţiei.
(2) Contractul de constituire a grupei financiar-industriale intră în vigoare din momentul semnării lui de către persoanele, abilitate cu acest drept de către organele de conducere competente ale membrilor grupei financiar-industriale.
   
[Art.7 al.(2) modificat prin LP160 din 07.07.16, MO306-313/16.09.16 art.647]
Articolul 8. Proiectul de organizare al grupei
                   financiar-industriale
Proiectul de organizare al grupei financiar-industriale constă dintr-o notă explicativă şi din argumentarea tehnico-economică a oportunităţii constituirii grupei financiar-industriale.
Articolul 9. Nota explicativă la proiectul de organizare
                   al grupei financiar-industriale
Nota explicativă la proiectul de organizare al grupei financiar-industriale va include:
a) lista membrilor grupei financiar-industriale, cu indicarea denumirii lor depline, adresei juridice, formei juridice de organizare şi surselor de finanţare;
b) date despre principalele feluri ale producţiei fabricate (lucrărilor executate, serviciilor prestate) de către membrii grupei financiar-industriale şi despre grupa financiar-industrială în ansamblu, în expresie naturală şi valorică, conform nomenclatorului celor mai importante feluri ale producţiei fabricate, precum şi despre ponderea acestor feluri de producţie pe pieţele de mărfuri respective;
c) date despre cooperarea întreprinderilor (organizaţiilor), cu indicarea direcţiilor concrete ale legăturilor reciproce;
d) date despre cotele de participare (despre deţinerea acţiunilor) ale membrilor grupei financiar-industriale şi despre grupa financiar-industrială în ansamblu la capitalul social al întreprinderilor (organizaţiilor) participante la alte grupe financiar-industriale, precum şi despre alte întreprinderi şi organizaţii;
e) date despre cotele de participare (despre deţinerea acţiunilor) ale unor membri ai grupei financiar-industriale la capitalul social al altor membri ai grupei financiar-industriale şi despre grupa financiar-industrială în ansamblu;
f) date despre cota proprietăţii de stat în capitalul social al întreprinderilor (organizaţiilor) membre ale grupei financiar-industriale şi despre grupa financiar-industrială în ansamblu.
Articolul 10. Argumentarea tehnico-economică a
                           oportunităţii
constituirii grupei financiar
                           -industriale
(1) Argumentarea tehnico-economică a oportunităţii constituirii grupei financiar-industriale va cuprinde:
a) enumerarea sarcinilor ce se soluţionează ca urmare a constituirii grupei financiar-industriale;
b) argumentarea alegerii structurii organizatorice a grupei financiar-industriale;
c) schema economico-organizatorică a funcţionării grupei financiar-industriale şi măsurile preconizate de sprijin de către stat a grupei;
d) proiectele de investiţii preconizate spre realizare şi argumentarea lor;
e) principalii indici tehnico-economici ai activităţii întreprinderilor (organizaţiilor) membre ale grupei financiar-industriale şi ai grupei financiar-industriale în ansamblu (mărimea capitalului social, volumul şi structura investiţiilor capitale, costul mijloacelor fixe şi circulante, media personalului scriptic, inclusiv a personalului angajat în producţie) şi dările de seamă financiare ale acestora la data prezentării documentelor;
f) direcţiile principale ale activităţii membrilor grupei financiar-industriale şi a grupei financiar-industriale în ansamblu;
g) programul de desfacere a producţiei (lucrărilor, serviciilor) pe o perioadă de 3 ani, evaluarea stării şi asigurării competitivităţii producţiei (lucrărilor, serviciilor);
h) indicii principali ce caracterizează activitatea economică externă a grupei financiar-industriale (pentru cele transnaţionale);
i) problemele ecologice şi sociale ce se soluţionează ca urmare a constituirii grupei financiar-industriale.
(2) În cazul în care în grupa financiar-industrială vor fi antrenate investiţii şi servicii ale întreprinderilor (organizaţiilor) din alte ţări, argumentarea tehnico-economică a proiectului de organizare a grupei financiar-industriale se va elabora cu participarea acestor întreprinderi (organizaţii).
Articolul 11. Procedura înregistrării de stat a grupei
                      financiar-industriale
(1) Ansamblul persoanelor juridice, din care se constituie grupa financiar-industrială, dobîndeşte statut de grupă financiar-industrială din momentul înregistrării de stat a grupei în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(2)  Procedura înregistrării de stat a grupei financiar-industriale, stabilită prin prezenta lege, se aplică tuturor grupelor financiar-industriale, inclusiv celor transnaţionale şi interstatale.
(3) Pentru înregistrarea de stat a grupei financiar-industriale, membrii acesteia prezintă autorităţii de stat abilitate următoarele documente:
a) cerere de înregistrare a grupei financiar-industriale;
b) contractul de constituire a grupei financiar-industriale;
c) copii autentificate notarial de pe certificatul de înregistrare şi de pe documentele de constituire;
d) procesul-verbal al adunării de constituire, semnat de către membrii grupei financiar-industriale, preşedintele şi secretarul şedinţei;
e) proiectul de organizare al grupei financiar-industriale;
f) aprecierea de expert a proiectului de organizare al grupei financiar-industriale - pentru grupa financiar-industrială, prin care vor fi acordate măsuri de sprijin de către stat;
g) proiectul statutului companiei centrale a grupei financiar-industriale;
h) consimţămîntul proprietarilor bunurilor întreprinderilor de stat şi municipale pentru a face depuneri materiale atunci cînd se afiliază la grupa financiar-industrială;
i) documentele de constituire ale membrilor din alte ţări, autentificate şi legalizate notarial;
j) copia de pe acordul interguvernamental respectiv în cazul constituirii unei grupe financiar-industriale interstatale;
k) avizul autorităţii administraţiei publice pentru reglementarea antimonopol.
Articolul 12. Expertiza documentelor prezentate pentru
                      înregistrarea grupei financiar-industriale
(1) Autoritatea de stat abilitată efectuează expertiza documentelor prezentate pentru înregistrarea grupei financiar-industriale privind:
a) corespunderea documentelor prezentate cerinţelor legislaţiei în vigoare;
b) stabilirea exactă a obiectivelor propuse ale activităţii în comun a membrilor grupei financiar-industriale;
c) suficienţa potenţialului industrial şi financiar al membrilor grupei financiar-industriale pentru executarea eficientă a proiectului de organizare al grupei financiar-industriale, caracterul real şi întemeiat al măsurilor de sprijin de către stat solicitate;
d) existenţa unui mecanism economico-organizatoric întemeiat al activităţii în comun a întreprinderilor industriale şi structurilor financiar-bancare din componenţa grupei financiar-industriale;
e) gradul de asociere a activelor materiale şi nemateriale ale membrilor grupei financiar-industriale pentru organizarea unei activităţi comune eficiente, asigurarea conducerii grupei din partea companiei centrale a acesteia;
f) fundamentarea calculelor eficienţei aşteptate ca urmare a constituirii grupei financiar-industriale;
g) gradul de orientare a proiectului de organizare spre asigurarea sporirii eficienţei producţiei pe seama restabilirii legăturilor integraţioniste, extinderii pieţelor de desfacere a producţiei (lucrărilor, serviciilor).
(2) În funcţie de rezultatele expertizei documentelor prezentate pentru înregistrarea grupei financiar-industriale, autoritatea de stat abilitată, în termen de o lună de la data prezentării documentelor, adoptă una din următoarele decizii privind:
a) înregistrarea grupei financiar-industriale;
b) restituirea documentelor pentru a fi refăcute;
c) refuzul de a înregistra grupa financiar-industrială.
(3) Deciziile prevăzute la alineatul (2) se aduc la cunoştinţa membrilor grupei financiar-industriale în scris în termen de 3 zile de la data adoptării. Refuzul de a înregistra grupa financiar-industrială sau restituirea documentelor  pentru a fi refăcute vor fi însoţite de o explicaţie motivată în scris.
Articolul 13. Refuzul de a înregistra grupa
                      financiar-industrială
(1) Înregistrarea grupei financiar-industriale poate fi refuzată în cazul:
a) necorespunderii documentelor prezentate cerinţelor legislaţiei în vigoare;
b) neprezentării tuturor documentelor prevăzute la articolul 11 alineatul (3);
c) încălcării ordinii stabilite pentru constituirea grupei financiar-industriale.
(2) Înregistrarea grupei financiar-industriale nu poate fi refuzată din motivul inoportunităţii constituirii acesteia.
(3) Adoptarea de către autoritatea de stat abilitată a unei decizii neîntemeiate, precum şi încălcarea de către aceasta a termenelor de examinare a documentelor prezentate pentru înregistrarea grupei financiar-industriale pot fi atacate în instanţa de judecată.
Articolul 14. Eliberarea certificatului de înregistrare
                     şi înmatricularea în Registrul de stat
                     al grupelor financiar-industriale
(1) Înregistrarea de stat a grupei financiar-industriale se atestă prin eliberarea certificatului de înregistrare de modelul stabilit, care conţine denumirea deplină a grupei financiar-industriale, cu utilizarea, în mod obligatoriu, a cuvintelor "grupă financiar-industrială", "grupă financiar-industrială transnaţională" sau "grupă financiar-industrială interstatală", şi prin înmatricularea în Registrul de stat al grupelor financiar-industriale.
(2) Utilizarea cuvintelor "financiar-industrială" în denumirea oricărei alte persoane juridice, în afară de compania centrală a grupei financiar-industriale, nu se admite.
Articolul 15. Înregistrarea de stat a modificărilor
                     clauzelor contractului de constituire
                     a grupei financiar-industriale sau a
                           componenţei membrilor acesteia
(1) Modificarea clauzelor contractului de constituire a grupei financiar-industriale sau a componenţei membrilor acesteia este supusă înregistrării obligatorii de către autoritatea de stat abilitată, care a efectuat înregistrarea grupei.
(2) Înregistrarea de stat a modificării componenţei membrilor grupei financiar-industriale se efectuează în baza avizului autorităţii administraţiei publice pentru reglementarea antimonopol.
(3) În cazul modificării clauzelor esenţiale din contractul de constituire a grupei financiar-industriale prevăzute în articolul 7, grupa dată va fi reînregistrată.
Articolul 16. Registrul de stat al grupelor financiar
                           -industriale
(1) Autoritatea de stat abilitată ţine Registrul de stat al grupelor financiar-industriale.
(2) Ţinerea Registrului de stat al grupelor financiar-industriale înseamnă înscrierea în el a datelor despre grupa financiar-industrială constituită, cu atribuirea numărului de înregistrare, şi radierea datelor despre grupa financiar-industrială lichidată, precum şi introducerea modificărilor clauzelor contractului de constituire a grupei financiar-industriale sau a componenţei membrilor. La introducerea în registru a modificărilor menţionate, numărul de înregistrare atribuit grupei financiar-industriale rămîne neschimbat.
Capitolul III
ADMINISTRAREA GRUPEI  
 FINANCIAR-INDUSTRIALE
Articolul 17. Consiliul administratorilor grupei
                     financiar-industriale
(1) Organul superior de conducere al grupei financiar-industriale este consiliul administratorilor, din care fac parte împuterniciţi ai tuturor membrilor grupei, care reprezintă interesele acestora şi supraveghează activitatea grupei financiar-industriale.
(2) Delegarea împuternicitului în componenţa consiliului administratorilor grupei financiar-industriale se efectuează în baza deciziei organului competent de conducere al  membrului grupei.
(3) Membrul grupei financiar-industriale poate revoca împuternicitul său din consiliul administratorilor înainte de termen.
(4) Limitele competenţelor consiliului administratorilor grupei financiar-industriale şi modalitatea de conducere a grupei financiar-industriale se stabilesc în contractul de constituire a grupei.
(5) Membrul consiliului administratorilor grupei financiar-industriale nu poate transmite obligaţiile sale altei persoane.
(6) Împuternicirile consiliului administratorilor grupei financiar-industriale încetează din ziua anunţării hotărîrii privind lichidarea grupei financiar-industriale.
(7) Preşedintele consiliului administratorilor grupei financiar-industriale se alege de către membrii consiliului.
(8) Şedinţele consiliului administratorilor grupei financiar-industriale se convoacă de preşedintele consiliului şi pot fi ordinare şi extraordinare. Şedinţele ordinare se convoacă cel puţin o dată pe trimestru. Şedinţele extraordinare se convoacă:
a) la cererea unui membru al consiliului;
b) la cererea organizaţiei de audit;
c) la propunerea unuia dintre membrii grupei financiar-industriale.
(9) Deciziile consiliului administratorilor  grupei financiar-industriale  se iau cu votul majorităţii membrilor consiliului. În caz de paritate de voturi, votul preşedintelui consiliului este decisiv.
Articolul 18. Compania centrală a grupei financiar
                           -industriale
(1) Compania centrală a grupei financiar-industriale se înfiinţează şi funcţionează în modul stabilit de prezenta lege, de legislaţia civilă şi de alte acte normative.
(2) Compania centrală a grupei financiar-industriale este persoană juridică, are denumire proprie, patrimoniu autonom care se află la balanţa proprie, precum şi bilanţ centralizat, cont de decontare şi alte conturi în instituţii financiare, alte atribute necesare.
   
[Art.18 al.(2) modificat prin LP160 din 07.07.16, MO306-313/16.09.16 art.647]
(3) În denumirea companiei centrale a grupei financiar-industriale trebuie să fie cuvintele "compania centrală a grupei financiar-industriale".
(4) Statutul companiei centrale a grupei financiar-industriale trebuie să corespundă clauzelor contractului de constituire a grupei şi să stabilească obiectul şi scopurile activităţii ei, precum şi condiţiile funcţionării.
(5) Atribuţiile companiei centrale a grupei financiar-industriale le poate exercita o bancă fiind unul din membrii grupei sau oricare alt participant la contractul de constituire a grupei financiar-industriale.
Articolul 19. Atribuţiile companiei centrale a grupei
                      financiar-industriale
(1) Compania centrală a grupei financiar-industriale, în cazurile stabilite de prezenta lege, de alte acte normative, precum şi de contractul de constituire a  grupei, îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) reprezintă membrii grupei financiar-industriale în raporturile legate de activitatea grupei;
b) exercită conducerea curentă a activităţii grupei financiar-industriale;
c) ţine evidenţa contabilă şi întocmeşte dările de seamă în conformitate cu standardele naţionale;
d) întocmeşte raportul financiar consolidat al grupei financiar-industriale în baza rapoartelor membrilor grupei; la finele anului, prezintă darea de seamă anuală despre activitatea grupei financiar-industriale;
e) efectuează, în interesele membrilor grupei financiar-industriale, unele operaţii bancare în conformitate cu legislaţia cu privire la instituţiile financiare;
f) efectuează plăţi fiscale şi nefiscale în modul şi în condiţiile stabilite de legislaţie.
(2) Alte atribuţii ale companiei centrale a grupei financiar-industriale ce ţin de gestiunea afacerilor grupei se stabilesc de statutul acesteia şi de contractul de constituire a grupei.
Capitolul  IV
ACTIVITATEA  GRUPEI
FINANCIAR-INDUSTRIALE
Articolul 20. Noţiunea de activitate a grupei
                     financiar-industriale
Prin activitatea grupei financiar-industriale se înţelege activitatea membrilor acesteia, desfăşurată în conformitate cu contractul de constituire a grupei financiar-industriale şi cu proiectul de organizare al grupei şi orientată spre obţinerea beneficiului de către grupa financiar-industrială.
Articolul 21. Evidenţa, dările de seamă şi bilanţul
                           consolidate ale grupei financiar-industriale
(1) În cazurile şi în modul stabilite de legislaţia fiscală, de contractul de constituire a grupei financiar-industriale, membrii acesteia pot fi recunoscuţi drept grupă consolidată de contribuabili şi pot ţine evidenţa, dările de seamă şi bilanţul consolidate ale grupei.
(2) Evidenţa, dările de seamă şi bilanţul consolidate ale grupei financiar-industriale le ţine compania centrală după formele stabilite.
(3) Dările de seamă financiare şi statistice consolidate reflectă situaţia materială şi financiară a grupei financiar-industriale, precum şi rezultatele activităţii de investiţie a acesteia.
Articolul 22. Modul de întocmire a dărilor de seamă
                     consolidate
(1) Întocmirea dărilor de seamă contabile consolidate se efectuează pe baza următoarelor principii:
a) includerii în dările de seamă a indicilor din dările de seamă contabile ale membrilor grupei financiar-industriale de la data înregistrării grupei;
b) reflectării în dările de seamă financiare a activităţii de investiţie a grupei financiar-industriale în ansamblu. Investiţiile repartizate de către membrii grupei financiar-industriale companiei centrale şi mijloacele vărsate de aceştia în capitalul social, în dările de seamă consolidate ale grupei financiar-industriale nu se reflectă şi constituie parte integrantă a capitalului social al companiei centrale a grupei;
c) indicării în dările de seamă, în mod desfăşurat, a beneficiului şi pierderilor fiecărui membru al grupei financiar-industriale;
d) includerii în dările de seamă consolidate, ca parte integrantă, a indicilor activităţii economico-financiare a instituţiilor financiare, organizaţiilor de asigurare şi a instituţiilor de investiţii, rezultaţi din participarea la grupa financiar-industrială. În cazul în care din componenţa grupei financiar-industriale fac parte două sau mai multe instituţii financiare, organizaţii de asigurare ori instituţii de investiţii, se întocmesc aparte dări de seamă consolidate după genurile de activitate ale acestor instituţii şi organizaţii.
(2) În nota explicativă la darea de seamă financiară consolidată, compania centrală a grupei financiar-industriale indică denumirea membrilor grupei, adresele lor juridice, mărimea capitalului social, precum şi cota fiecărui membru la asocierea activelor.
Articolul 23. Beneficiul grupei financiar-industriale
(1) Beneficiul grupei financiar-industriale reprezintă beneficiul consolidat al membrilor grupei.
(2) La întocmirea de către grupa financiar-industrială a bilanţului consolidat, beneficiul se reflectă în bilanţul companiei centrale a grupei financiar-industriale.
(3) Modalitatea şi direcţiile de cheltuire a beneficiului sau de acoperire a pierderilor se stabilesc prin decizia consiliului administratorilor grupei financiar-industriale dacă contractul de constituire a grupei financiar-industriale nu prevede altfel.
Articolul 24. Darea de seamă anuală privind activitatea
                     grupei financiar-industriale
(1) Cel mai tîrziu la 90 de zile după încheierea exerciţiului financiar, compania centrală a grupei financiar-industriale prezintă, în conformitate cu legislaţia, tuturor membrilor grupei financiar-industriale, precum şi autorităţii de stat abilitate, darea de seamă anuală privind activitatea grupei financiar-industriale după o  formă stabilită de Guvern şi publică darea de seamă menţionată.
(2) Darea de seamă se întocmeşte potrivit rezultatelor controlului activităţii grupei financiar-industriale de către organizaţia de audit.
(3) Controlul de audit se efectuează din contul mijloacelor companiei centrale a grupei financiar-industriale.
Articolul 25. Controlul activităţii grupei financiar-industriale
(1) Autoritatea de stat abilitată este în drept, cel mult o dată pe an, să ceară dare de seamă despre activitatea grupei financiar-industriale şi să fixeze controlul de audit al activităţii acesteia.
(2) Controlul fixat de autoritatea de stat abilitată se efectuează pe contul acesteia.
(3) Membrii grupei financiar-industriale sînt obligaţi să prezinte autorităţii de stat abilitate, la cererea acesteia, darea de seamă privind controlul de audit efectuat.
(4) În cazul în care, potrivit rezultatelor dării de seamă anuale sau curente a grupei financiar-industriale, în activitatea acesteia au fost depistate unele încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare, ale clauzelor contractului de constituire a grupei sau ale prevederilor proiectului de organizare, autoritatea de stat abilitată poate, în funcţie de caracterul şi gravitatea încălcării, lua următoarele măsuri:
a) propune membrilor grupei financiar-industriale să înlăture încălcările depistate, stabilind termenele de înlăturare;
b) se adresează Guvernului cu propunerea:
- de a  lipsi, total sau parţial, grupa financiar-industrială de  drepturile ce i-au fost acordate sau de măsurile de  sprijin de către stat;
- de a anula certificatul de înregistrare a grupei financiar-industriale;
c) ia măsuri privind tragerea la răspunderea stabilită de legislaţie a  persoanelor culpabile.
(5) Referitor la acţiunile prevăzute la alineatul (4) literele a) şi c), autoritatea de stat abilitată informează Guvernul.
(6) Pe marginea adresării autorităţii de stat abilitate, Guvernul adoptă o hotărîre respectivă.
Capitolul  V
 SPRIJINUL DE CĂTRE STAT AL ACTIVITĂŢII GRUPEI
 FINANCIAR-INDUSTRIALE
Articolul 26. Măsurile de sprijin de către stat
(1) Măsurile de sprijin de către stat al activităţii grupelor financiar-industriale, stabilite prin hotărîre de  Guvern, sînt:
a)  trecerea datoriei membrului grupei financiar-industriale, ale cărui acţiuni se vînd la concursurile de investiţii (licitaţii), în contul volumului investiţiilor prevăzute de condiţiile concursurilor de investiţii (licitaţii) pentru cumpărător  de către compania centrală a aceleiaşi grupe financiar-industriale;
b) acordarea în favoarea membrilor grupei financiar-industriale a dreptului de a-şi stabili de sine stătător termenele de amortizare a  utilajului şi de acumulare a cotelor de amortizare, cu repartizarea mijloacelor obţinute pentru activitatea grupei financiar-industriale;
c) transmiterea, în administrare fiduciară, companiei centrale a grupei financiar-industriale  a pachetelor de acţiuni ale membrilor acestei grupe financiar-industriale, ce aparţin statului.
(2) Banca Naţională a Moldovei poate acorda băncilor membre ale grupei financiar-industriale, care efectuează în ea activitate de investiţie, înlesniri ce prevăd reducerea normelor de rezervare obligatorie, modificarea altor normative în scopul creşterii dinamismului investiţiilor.
Articolul 27. Sprijinul de către stat al grupei
                     financiar-industriale în domeniile
                     prioritare ale economiei naţionale
(1) Guvernul determină modalitatea de acordare a  măsurilor de sprijin al grupelor financiar-industriale în conformitate cu  priorităţile din economia naţională şi politică socială, declarate de el anual concomitent cu prezentarea proiectului bugetului pe anul respectiv, şi reflectă rezultatele aplicării unor astfel de măsuri în darea de seamă privind execuţia bugetului.
(2) La elaborarea şi implementarea programelor speciale în anumite ramuri ale economiei naţionale, la a căror execuţie participă grupele financiar-industriale, statul acordă un regim preferenţial de impunere pentru perioada de realizare a programului special.
Articolul 28. Expertiza proiectului de organizare al grupei
                     financiar-industriale căreia i se acordă
                     măsuri de sprijin de către stat
(1) Toate proiectele grupei financiar-industriale, prin care se presupune a acorda măsuri de sprijin de către stat trec expertiza Consiliului de experţi al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
   
[Art.28 al.(1) modificat prin LP79 din 24.05.18, MO195-209/15.06.18 art.338]
(2) Modul şi termenele de efectuare a expertizei se determină de Regulamentul de activitate al Consiliului de experţi al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
   
[Art.28 al.(2) modificat prin LP79 din 24.05.18, MO195-209/15.06.18 art.338]
(3) Expertiza proiectelor se efectuează cu respectarea confidenţialităţii şi asigurarea păstrării secretului comercial.
(4) Potrivit rezultatelor expertizei se întocmeşte un aviz, care conţine concluzia argumentată privind posibilitatea sau refuzul de a acorda măsuri de sprijin din partea statului.
Articolul 29. Particularităţile sprijinului de către stat
                     al grupelor financiar-industriale
                     transnaţionale şi interstatale
Statul sprijină grupele financiar-industriale transnaţionale şi interstatale în conformitate cu prevederile prezentei legi, ţinînd cont de condiţiile prevăzute de acordurile interguvernamentale.
Capitolul  VI
LICHIDAREA GRUPEI  FINANCIAR-INDUSTRIALE
Articolul 30. Temeiurile şi procedura de lichidare
                    a grupei financiar-industriale
(1) Grupa financiar-industrială se consideră lichidată din momentul anulării certificatului de înregistrare şi radierii ei din Registrul de stat al grupelor financiar-industriale.
(2) Temeiurile şi procedura de lichidare a grupei financiar-industriale se reglementează în conformitate cu legislaţia.
Capitolul  VII
DISPOZIŢII  FINALE
Articolul 31
(1) Guvernul, în termen de 3 luni:
va prezenta Parlamentului propuneri cu privire la aducerea legislaţiei în concordanţă cu prezenta lege;
va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezenta lege.
(2) Activitatea şi documentele respective ale grupelor financiar-industriale înregistrate pînă la momentul intrării în vigoare a prezentei legi vor fi aduse în concordanţă cu prezenta lege. În termen de 6 luni, aceste grupe vor fi reînregistrate.
(3) Autoritatea de stat abilitată va asigura reînregistrarea grupelor financiar-industriale existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.

PREŞEDINTELE
PARLAMENTULUI                                           Dumitru  DIACOV

Chişinău, 14 decembrie 2000.
Nr. 1418-XIV.