LRSSM459/1991
ID intern unic:  312832
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
REPUBLICII SOVIETICE SOCIALISTE MOLDOVA
LEGE Nr. 459
din  22.01.1991
cu privire la proprietate
Publicat : 30.06.1991 în Monitorul Oficial Nr. 3-6     art Nr : 22
    Abrogată prin LP54-XVI din 02.03.07, MO43-46/30.03.07 art.188

    MODIFICAT
    LP1396-XV din 17.10.02, MO149/07.11.02 art.1158
    LP1246-XV din18.07.02, MO117/15.08.02 art. 950
    LP757-XV din 27.12.01, MO17/31.01.02 art. 58
    HCC11 din 15.02.01, MO25-26/01.03.01
   
LP1367 din 10.11.00, MO146/17.11.00
    LP237-XIV din 23.12.98, MO39/22.04.99
    LP788 -XIII din 26.03.96, MO40/20.06.96
    LP154-XIII din 29.06.94, MO6/01.07.94

    NOTĂ:
    Legea se pune în aplicare începînd cu 1 februarie 1991, cu excepţia articolelor 37 şi 38, ce vor intra în vigoare după cooptarea legilor Republicii Moldova cu privire la cetăţenie şi la privatizare în conformitate cu HP460-XII din 23.01.91

Capitolul I
PRINCIPII GENERALE
    Articolul 1. Dreptul de proprietate în Republica Moldova
    Dreptul de proprietate în Republica Moldova este recunoscut şi ocrotit de lege.
    Proprietarului îi aparţine dreptul de a poseda bunurile, de a le folosi şi a le administra. Posedarea bunurilor constă în stăpînirea efectivă a bunurilor, folosirea bunurilor constă în întrebuinţarea calităţilor utile ale bunurilor, iar administrarea bunurilor în determinarea destinului bunurilor.
    Proprietarul are dreptul să exercite faţă de bunurile sale orice acţiuni care nu contravin legilor şi nu dăunează sănătăţii oamenilor şi mediului înconjurător.
    Articolul 2. Tipurile proprietăţii
    Republica Moldova există trei tipuri de proprietate: privată, colectivă, inclusiv colhoznică, şi de stat.
    Stabilirea de către stat, sub orice formă, a unor restricţii sau avantaje în exercitarea dreptului de proprietate în funcţie de tipul de proprietate nu se admite.
    Articolul 3. Formele proprietăţii
    În Republica Moldova se admite funcţionarea tipurilor de proprietate în diferite forme organizatorice: individuală, familială, cooperatistă, a societăţii pe acţiuni, a societăţilor economice, a întreprinderii şi instituţiei de stat, municipală, a organizaţiilor şi mişcărilor obşteşti, a organizaţiilor religioase, mixtă, inclusiv cu participarea cetăţenilor şi a persoanelor juridice din alte state, precum şi alte forme de proprietate care nu sînt interzise de lege.
    [Art.3 modificat prin LP757-XV din 27.12.01, MO17/31.01.02 art.58]
    Articolul 4. Legislaţia cu privire la proprietate
    Prin prezenta Lege în comformitate cu Constituţia Republicii Moldova se reglementează relaţiile de proprietate pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Raporturile de proprietate neprevăzute în prezenta Lege se stabilesc de alte acte legislative ale Republicii Moldova, emise în conformitate cu ea, iar în cazurile prevăzute în aceste acte - şi de hotărîrile Guvernului Republicii Moldova.
    Articolul 5. Subiectele dreptului de proprietate
    Subiect al dreptului de proprietate poate fi orice persoană fizică, juridică, statul, precum şi organele de autoadministrare locală.
    Articolul 6. Proprietatea comună
    Bunurile pot să aparţină, pe baza dreptului de proprietate comună, concomitent la două sau la mai multe persoane cu stabilirea cotelorpărţi (proprietate în diviziune) sau fără stabilirea cotelor- părţi (proprietate colectivă), indiferent de tipurile proprietăţii.
    Articolul 7. Obiectele dreptului de proprietate
    Obiecte ale dreptului de proprietate pot fi: pămîntul, subsolul, apele, regnul vegetal şi animal, clădirile, instalaţiile, utilajele, obiectele culturii materiale şi spirituale, banii, hîrtiile de valoare şi ale bunuri, precum şi produsele activităţii intelectuale.
    Articolul 8. Particularităţile exercitării dreptului de proprietate
                       asupra produselor activităţii intelectuale, asupra
                       monumentelor istoriei şi culturii
    Modul de exercitare a dreptului de proprietate asupra produselor activităţii intelectuale, asupra monumentelor istoriei şi culturii se stabileşte de legislaţia Republicii Moldova.
    Articolul 9. Apariţia dreptului de proprietate
    Dreptul de proprietate apare pe baza producerii sau dobîndirii bunurilor în urma unei tranzacţii, prin moştenire, prin restabilirea dreptului de proprietate, prin alte mijloace care nu contravin legislaţiei Republicii Moldova.
    Producţia şi veniturile obţinute din folosirea bunurilor aparţin proprietarului acestor bunuri, dacă actele legislative sau contractul nu prevăd altceva. Producţia şi veniturile obţinute de arendaş din folosirea bunurilor arendate sînt proprietatea acestuia.
    Articolul 10. Contractul dintre proprietar şi cetăţeni
                         privind folosirea muncii lor
    Proprietarul este în drept, în condiţiile şi în limitele prevăzute de actele legislative ale Republicii Moldova, să incheie contracte cu cetăţeni privind folosirea muncii lor în cadrul exercitării dreptului său de proprietate.
    Indiferent de tipul şi forma proprietăţii pe a cărei bază este folosită munca cetăţeanului, acestuia i se asigură remunerarea muncii, condiţiile de muncă, precum şi alte garanţii social-economice prevăzute de actele legislative în vigoare ale Republicii Moldova.
    Articolul 11. Urmărirea averii proprietarului şi răspunderea lui
    Pe baza obligaţiilor persoanei juridice poate fi urmărită orice avere care care îi aparţine ei cu drept de proprietate sau cu drept de gospodărire.
    Proprietarul nu poartă răspundere pentru obligaţiile persoanelor juridice create de el, iar ele nu poartă răspundere pentru obligaţiile proprietarului, în afară de cazurile prevăzute de actele legislative ale Republicii Moldova.
    Persoanele fizice poartă răspundere pentru obligaţiile lor cu bunurile care le aparţin cu drept de proprietate în modul stabilit de actele legislative ale Republicii Moldova.
    Lista bunurilor persoanelor fizice, asupra cărora nu poate fi extinsă penalizarea, pe baza preţurilor creditorilor, se stabileşte prin legislaţia Republicii Moldova.
    [Art.11 al.5) abrogat prinLP1396-XV din 17.10.02, MO149/07.11.02 art.1158]
    [Art.11 al.5) în redactia LP1367 din 10.11.00, MO146/17.11.00]
    [Art.11 al.5) inclus prin LP1367 din 10.11.00, MO146/17.11.00 se declară neconstituţional prin HCC11 din 15.02.01, MO25-26/01.03.01]
Capitolul II
PROPRIETATEA PRIVATĂ
    Articolul 12. Dreptul de proprietate privată
    Proprietatea privată sînt bunurile, precum şi produsele activităţii intelectuale care aparţin cetăţeanului, ca persoană fizică, cu drept de posesie, folosinţă şi administrare.
    Articolul 13. Obiectele dreptului de proprietate privată
    În proprietate privată pot să se afle loturi de pămînt, plantaţiile de pe ele, case de locuit, mijloace de transport, mijloace băneşti, acţiuni şi alte hîrtii de valoare, obiecte de uz casnic şi de uz personal, produse ale acţivităţii intelectuale, mijloace de producţie pentru înfăptuirea activităţii economice, producţia şi veniturile obţinute, precum şi alte bunuri cu destinaţie de consum şi de producţie.
    Modul, condiţiile şi termenele de transmitere a loturilor de pămînt în proprietate cetăţenilor Republicii Moldova se stabilesc de Codul funciar al Republicii Moldova şi de alte acte legislative ale Republicii Moldova.
    Membrul cooperativei de locuinţe, de construcţie a locuinţelor, de construcţie a garajelor şi al altei cooperative care a depus întreaga cotă de participaţie pentru locuinţă, garaj, pentru altă construcţie sau încăpere ce i s-a dat spre folosinţă dobîndeşte dreptul de proprietate asupra acestor bunuri.
    Persoana care închiriază o locuinţă din fondul locativ de stat sau din cel obştesc şi membrii familiei ei au dreptul să răscumpere de la proprietarul ei locuinţa sau casa respectivă.
    Modul şi condiţiile de dobîndire a dreptului de proprietate de către membrul cooperativei de locuinţe, de construcţie a locuinţelor, de construcţie a garagelor şi al altei cooperative şi de chiriaşul locuinţei din fondul locativ de stat sau din cel obştesc, precum şi depunerea de dreptul de proprietate se reglementează de actele legislative ale Republicii Moldova.
    Articolul 14. Limitarea tipurilor de bunuri care
                        se pot afla în proprietatea privată
    Actele legislative ale Republicii Moldova stabilesc tipurile de bunuri care nu se pot afla în proprietate privată sau pot fi procurate numai în modul stabilit de ligislaţie.
    Articolul 15. Apariţia proprietăţii private
    Proprietatea privată se crează şi se dezvoltă pe baza veniturilor obţinute din activitatea de întreprinzător, pe baza muncii salariate şi a veniturilor din mijloacele investite în instituţii de credit, în acţiuni şi în alte hîrtii de valoare, pe baza dobîndirii de bunuri prin moştenire sau pe alte temeiuri admise de lege.
    Dreptul de transmitere prin moştenire şi cel de moştenire a proprietăţii private sînt asigurate prin lege.
    Articolul 16. Exercitarea dreptului de proprietate privată
    Persoana fizică îşi stapîneşte bunurile, le foloseşte şi le administrează de sine stătător pentru a-şi satisface necesităţile personale, pentru activitatea economică, inclusiv cea de întreprinzător (sub formă de întreprindere privată, gospodărie ţărănească etc.), şi în alte scopuri ce nu contravin legii.
    Articolul 17. Proprietatea membrilor gospodăriei ţărăneşti
                        (de fermier)
    Bunurile folosite în comun de membrii gospodăriei ţărăneşti (de fermier) pot aparţine unui sau mai multor membri ai gospodăriei cu drept de proprietate individuală ori membrilor gospodăriei cu drept de proprietate comună în devălmăşie sau cu drept de proprietate comună în diviziune, dacă ultimul este prevăzut în contractul încheiat între ei.
    Bunuri folosite în comun de membrii gospodăriei ţărăneşti (de fermier) pot fi: terenurile, plantaţiile de pe ele, construcţiile gospodăreşti şi alte construcţii, instalaţiile de ameliorare şi alte instalaţii, vitele productive şi de muncă, păsările, tehnica agricolă şi altă tehnică, mijloacele de transport, utilajele, inventarul şi alte bunuri, procurate pentru gospodărie de membrii ei.
    Dispunerea de bunurile comune se efectuează cu acordul tuturor membrilor gospodăriei ţărăneşti (de fermier).
    Alte particularităţi ce ţin de dreptul de proprietate al membrilor gospodăriei ţărăneşti (de fermier), precum şi al altor membri sau foşti membri ai familiei fondatorului (conducătorului) gospodăriei ori al altor persoane asupra bunurilor folosite în comun de membrii gospodăriei, sînt reglementate de Legea privind gospodăriile ţărăneşti (de fermier), Codul civil, Codul funciar, Codul familiei şi de alte acte legislative.
    [Art.17 în redacţia LP757-XV din 27.12.01, MO17/31.01.02 art.58]
    Articolul 18. Regimul juridic al gospodăriei auxiliare personale
    Prevederile articolului 17 se extind şi asupra gospodăriei auxiliare personale.
    Articolul 19. Proprietatea soţilor
    Bunurile dobîndite de soţi în perioada căsătoriei le aparţin cu drept de proprietate colectivă sau de proprietate separată, dacă aceasta este legalizată în modul stabilit de legislaţia Republicii Moldova.
    Modul de apariţie, înfăptuire şi de stingere a dreptului de proprietate colectivă sau separată a soţilor este stabilit de Codul căsătoriei şi a familiei al Republicii.
Capitolul III
PROPRIETATEA COLECTIVĂ
    Articolul 20. Dreptul de proprietate colectivă
    Pentru înfăptuirea activităţii economice sau a altei activităţi, persoanele fizice şi cele juridice unesc averea, cu drept de proprietate comună, formînd un colectiv cu drept de persoană juridică.
    Posedarea, folosirea şi administrarea bunurilor care se află în proprietate colectivă se efectuează în baza unei înţelegeri dintre proprietari, iar în caz de divergenţe - de instanţa judecătorească, de arbitraj sau de judecata arbitrilor pe baza acţiunii intentate de oricare dintre proprietari.
    În proprietate colectivă pot să se afle orice bunuri, precum şi produse ale activităţii intelectuale, dacă actele legislative ale Republicii Moldova nu prevăd altceva.
    Articolul 21. Formele proprietăţii colective
    Din proprietatea colectivă face parte proprietatea întreprinderilor de arendă, întreprinderilor colective, cooperativelor, societăţilor pe acţiuni, societăţilor economice, uniunilor economice (asociaţiilor, concernelor, consorţiilor), organizaţiilor şi mişcărilor obşteşti, organizaţiilor religioase.
    Articolul 22. Formarea proprietăţii colective
    Formarea şi dezvoltarea proprietăţii colective este asigurată prin darea întreprinderilor de stat în arendă, prin posibilitatea acordată colectivelor de oameni ai muncii de a folosi veniturile obţinute de ele pentru răscumpărarea bunurilor statului, prin transformarea întreprinderilor de stat în societăţi pe acţiuni, precum şi prin asocierea benevolă a bunurilor cetăţenilor şi a persoanelor juridice pentru crearea cooperativelor, societăţilor pe acţiuni, altor societăţi economice.
    Articolul 23. Proprietatea întreprinderii de arendă
    În proprietatea întreprinderii de arendă se află producţia fabricată veniturile obţinute şi alte bunuri procurate pe seama mijloacelor acestei întreprinderi.
    În documentele de fondare a întreprinderii de arendă se stabilesc mărimea contribuţiei membrilor colectivului la crearea acestor bunuri prin participarea personală la muncă, precum şi mărimile vărsămintelor băneşti şi de altă natură.
    Modul şi condiţiile de participare a membrilor colectivului de muncă al întreprinderii de arendă la administrarea ei şi la repartizarea beneficiilor (veniturilor) sînt stabilite de către arendaşi în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.
    Articolul 24. Proprietatea întreprinderii colective
    Proprietatea întreprinderii colective apare în cazurile trecerii tuturor bunurilor întreprinderii de stat în proprietatea colectivului de muncă, răscumpărării bunurilor arendate sau procurării bunurilor prin alte mijloace prevăzute de lege.
    Bunurile întreprinderii colective, inclusiv producţia şi veniturile obţinute, constituie o avuţie comună a colectivului ei.
    În avuţia întreprinderii colective se stabileşte rata fiecărui lucrător al ei. Aceste rate cuprind suma depusă de lucrător la bunurile întreprinderii de stat sau de arendă, pe a cărei bază s-a format întreprinderea colectivă, precum şi contribuţia lucrătorului la sporirea avuţiei acestei întreprinderi după crearea ei.
    Mărimea contribuţiei lucrătorului la sporirea avuţiei se stabileşte pornind de la participarea lui la activitatea întreprinderii.
    Pentru rata lucrătorului întreprinderii colective se calculează şi se plătesc dobînzi a căror mărime o stabileşte colectivul de muncă, pornind de la rezultatele activităţii economice a întreprinderii.
    Lucrătorii care a încetat raporturile de muncă cu întreprinderea, precum şi moştenitorilor lucrătorului decedat, li se plăteşte costul ratei în modul stabilit de documentele de fondare.
    În cazul lichidării întreprinderii colective, costul ratei li se plăteşte lucrătorilor (moştenitorilor lor) din bunurile rămase după achitarea sumelor luate din buget, de la bănci şi de la alţi creditori ai întreprinderii.
    Articolul 25. Proprietatea cooperativei
    Bunurile cooperativei se formează pe seama mijloacelor băneşti şi altor cote patrimoniale ale membrilor ei, creditelor, produciei obţinute de ea, veniturilor căpătate de pe urma realizării ei şi de pe urma altei activităţi prevăzute de statutul cooperativei.
    În cazul lichidării cooperativei bunurile rămase după achitarea sumelor luate din buget, de la bănci, de la arendatori şi de la alţi creditori se distribuie între membrii cooperativei. Patrimoniul care constituie fondul indivizibil al societăţii comerciale (cooperativei) se transmite cu titlu gratuit, de către comisia de lichidare, altor societăţi comerciale (cooperative) sau uniuni ale acestora, iar în caz de imposibilitate - organizaţiei necomerciale ori autorităţii administraţiei publice locale.
    [Art.25 modificat prin LP1246-XV din18.07.02, MO117/15.08.02 art. 950]
    Articolul 26. Proprietatea societăţii pe acţiuni
    Societatea pe acţiuni este proprietar al bunurilor create pe seama vînzării acţiunilor, precum şi al celor obţinute de ea de pe urma activităţii sale economice şi dobîndite de ea pe alte căi admise de legislaţia Republicii Moldova.
    Deţinătorii de acţiuni pot fi persoane juridice şi fizice.
    Modul de constituire a societăţilor pe acţiuni, statulul juridic şi bazele activităţii lor se stabilesc de actele legislative ale Republicii Moldova.
    Articolul 27. Proprietatea societăţii economice
    Proprietatea societăţii economice, inclusiv cea a societăţii cu responsabilitate limitată, constă din ratele depuse de către participanţi, din bunurile obţinute de pe urma activităţii economice şi din cele procurate de ea pe alte căi, admise de legislaţia Republicii Moldova.
    Din componenţa ratei depuse de către membrii societăţii economice pot face parte fondurile fixe şi fondurile circulante, mijloacele băneşti şi hîrtiile de valoare, precum şi dreptul de folosire a bunurilor.
    Membrii societăţii economice pot fi persoanele fizice, întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile.
    Articolul 28. Proprietatea uniunii economice
    Uniunea economică de întreprinderi şi organizaţii (asociaţia, concernul, consorţiul etc.) are dreptul de proprietate asupra bunurilor ce s-au transmis benevol de către membrii ei învestiţi cu drept de persoană juridică, precum şi dreptul asupra bunurilor obţinute de pe urma activităţii ei.
    Uniunea economică nu are drept de proprietate asupra întreprinderilor şi organizaţiilor care fac parte din ea.
    Bunurile rămase după încetarea activităţii uniunii economice se împart, conform statutului, între întreprinderile şi organizaţiile care au făcut parte din ea.
    Articolul 29. Proprietatea organizaţiilor şi mişcărilor
                         obşteşti
    Organizaţiile şi mişcările obşteşti, inclusiv fondurile de binefacere şi alte fonduri obşteşti, pot avea în proprietatea lor clădiri, instalaţii, fond locativ, utilaje, inventar, mijloace băneşti, acţiuni, alte hîrtii de valoare şi alte bunuri necesare pentru asigurarea materială a activităţii prevăzute de statutele (regulamentele) lor. În proprietatea organizaţiilor şi mişcărilor obşteşti pot să se afle de asemenea întreprinderile create în conformitate cu scopurile indicate în statutele (regulamentele) lor pe seama mijloacelor acestor organizaţii şi mişcări.
    Bunurile rămase după lichidarea organizaţiei obşteşti, miscării obşteşti sînt folosite în scopurile prevăzute de statutul (regulamentul) ei.
    Articolul 30. Proprietatea organizaţiilor religioase
    În proprietatea organizaţiilor religioase pot să se afle clădiri, construcţii, mijloace de transport, obiecte de cult, obiecte de producţie, de menire socială şi de binefacere, mijloace băneşti şi alte bunuri necesare pentru asigurarea activităţii lor, iar în proprietatea mănăstirilor pot să se afle şi loturi de pămînt.
    Organizaţiile religioase au dreptul de proprietate asupra bunurilor procurate şi create de ele pe seama mijloacelor proprii, donaţiilor cetăţenilor, organizaţiilor obşteşti, primite de la stat şi dobîndite pe alte căi ce nu contravin legii.
    După încetarea activităţii organizaţiei religioase chestiunea folosirii bunurilor care s-au aflat în proprietatea ei este rezolvată de către organele de conducere ale acestei organizaţii sau de către organizaţia religioasă ierarhic superioară, cu participarea organelor locale ale puterii de stat.
    Bunurile care s-au aflat în proprietatea organizaţiilor religioase, după încetarea activităţii lor, trec către organizaţia religioasă ce le-a format.
    După încetarea activităţii organizaţiei religioase bunurile ce i s-au dat spre folosinţă de către o organizaţie de stat, o organizaţie obştească sau de către cetăţeni se restituie fostului lor proprietar.
    Mijloacele băneşti şi alte bunuri ce sînt proprietate a organizaţiilor religioase pot fi puse sub urmărire. Averea de cult ce aparţine organizaţiilor religioase nu poate fi pusă sub urmărire pe baza pretenţiilor creditorilor.
Capitolul IV
PROPRIETATEA DE STAT
    Articolul 31. Dreptul de proprietate de stat
    Din proprietatea de stat a Republicii Moldova fac parte bunurile ce aparţin Republicii Moldova ca stat cu drept de posesie, de folosinţă şi de administrare. Ea se manifestă sub forma de proprietate de stat şi proprietate municipală.
    Articolul 32. Obiectele dreptului de proprietate
                          de stat şi de proprietate municipală
    În proprietatea de stat a Republicii Moldova se află pămîntul, subsolul, apele, pădurile, alte resurse naturale, bunurile organelor puterii de stat şi ale administraţiei de stat, valorile culturale şi istorice, mijloacele bugetului republican, băncile de stat, fondurile de asigurare, fondurile de rezervă şi alte fonduri, bunurile întreprinderilor de stat şi ale complexelor economiei naţionale, instituţiile de învăţămînt, obiectele din sfera social-culturală şi alte bunuri ce aparţin republicii, care se află atît pe teritoriul Republicii Moldova cît şi în afara lui.
    Republica Moldova exercită jurisdicţia supremă asupra spaţiului aerian deasupra teritoriului ei.
    Din proprietatea municipală fac parte bunurile ce aparţin organelor puterii şi ale administraţiei unităţii administrativ-teritoriale, mijloacele bugetulul local, fondul locativ şi gospodăria comunală şi de locuinţe ale organului de autoadministrare locală, precum şi întreprinderile agriculturii, comerţului, desevirii sociale, transporturilor, întreprinderile şi complexele industriale, de construcţie şi cu alt profil, instituţiile învăţămîntului public, culturii, ocrotirii sănătăţii şi alte obiecte.
    Articolul 33. Exercitarea dreptului de proprietate de stat
    Republicii Moldova îi aparţine dreptul exclusiv de a stabili, prin intermediul organului ei legislativ suprem, modul de posedare, de folosire şi de administrare a proprietăţii de stat. Persoanele fizice şi persoanele juridice din alte state şi comunităţi de state pot beneficia de obiectele proprietăţii de stat a Republicii Moldova doar cu consimţămîntul organelor ei respective ale puterii de stat în modul stabilit de legislaţia Republicii Moldova.
Posedarea, folosirea şi administrarea proprietăţii de stat a Republicii Moldova sînt exercitate de organul administrării de stat în acest domeniu.
    [Art.33 modiifcat prin LP154-XIII din 29.06.94, MO6/01.07.94]
    Articolul 34. Bunurile şi competenţa întreprinderilor
                         şi instituţiilor de stat
    Bunurile care constituie proprietatea statului şi sînt încredinţate întreprinderilor şi instituţiilor de stat, precum şi bunurile procurate de ele de pe urma activităţii de antreprenor, le aparţine cu drept de administrare economică.
    Dreptul de administrare economică presupune posedarea, folosirea şi administrarea bunurilor şi a veniturilor îm modul stabilit de proprietar sau de organele împuternicite de el conform legislaţiei Republicii Moldova.
    Articolul 35. Competenţa organelor de stat
    Organele de stat, împuternicite să administreze bunurile statului rezolvă problemele creării întreprinderii sau a instituţiei şi stabilirii scopurilor activităţii ei, reorganizării sau lichidării ei, exercită controlul asupra eficienţei folosirii şi asupra integrităţii bunurilor statului încredinţate ei şi alte împuterniciri în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.
    Organele puterii de stat şi ale administraţiei de stat nu poartă răspundere pentru obligaţiile întreprinderilor şi instituţiilor din subordine, iar acestea din urmă nu poartă răspundere pentru obligaţiile Republicii Moldova şi ale organelor de autoadministrare locală.
    Articolul 36. Apariţia şi realizarea dreptului
                         de proprietate municipală
    Dreptul de proprietate municipală apare ca urmare a transmiterii bunurilor statului către organele de autoadministrare locală în modul prevăzut de actele legislative ale Republicii Moldova, a procurării bunurilor pe seama mijloacelor financiare ale organelor menţionate, precum şi a fabricării producţiei de către întreprinderile şi organizaţiile din subordinea lor.
    Modul de posedare, de folosire şi de administrare a proprietăţii municipale se stabileşte de către organele respective de autoadministrare locală în baza legilor privind autoadministrarea locală şi a altor legi ale Republicii Moldova.
Capitolul V
PROPRIETATEA ALTOR STATE, A CETĂŢENILOR ŞI A
PERSOANELOR LOR JURIDICE, PRECUM ŞI A ORGANIZAŢIILOR
INTERNAŢIONALE ŞI A PERSOANELOR FĂRĂ CETĂŢENIE
    Articolul 37. Proprietatea altor state
    În Republica Moldova este admisă existenţa proprietăţii altor state (cu exepţia proprietăţii asupra terenurilor cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic), care se reglementează de actele legislative ale Republicii Moldova şi de tratate interstatale.
    [Art.37 modificat prin LP237-XIV din 23.12.98, MO39/22.04.99]
    Articolul 38. Proprietatea cetăţenilor şi a persoanelor juridice
                         ale altor state, a organizaţiilor internaţionale şi a
                         persoanelor fără cetăţenie
    În Republica Moldova este admisă proprietatea cetăţenilor şi a persoanelor juridice ale altor state, a organizaţiilor internaţionale şi a persoanelor fără cetăţenie (cu exepţia proprietăţii asupra terenurilor cu destinaţie agricolă şi ale fondului silvic, în afară de cazurile de dobîndire a unor asemenea bunuri prin moştenire legală şi testamentară). Posedarea, folosirea şi administrarea acestei proprietăţi se exercită conform actelor legislative ale Republicii Moldova şi tratatelor interstatale.
    [Art.38 modificat prin LP237-XIV din 23.12.98, MO39/22.04.99]
    Articolul 39. Proprietatea întreprinderilor mixte
    În Republica Moldova pot fi create întreprinderi mixte, proprietari comuni ai bunurilor cărora sînt Republica Moldova, un cetăţean sau o persoană juridică a Republicii Moldova şi un alt stat, un cetăţean sau o persoană juridică a lui, precum şi o organizaţie internaţională sau o persoană fără cetăţenie.
    Bunurile arătate în partea întîi a prezentului articol fac parte din proprietatea în diviziune a proprietarilor ei comuni în cazul în care documentele de fondare ale întreprinderii nu prevăd altceva.
    Proprietarii comuni beneficiază de toate drepturile ce rezultă din actele legislative ale Republicii Moldova.
Capitolul VI
GARANŢIILE ŞI APĂRAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE
    Articolul 40. Garanţiile condiţiilor egale de dezvoltare
                          şi le stabilităţii raporturilor de proprietate
    Legislaţia Republicii Moldova asigură cetăţenilor, organizaţiilor şi altor proprietari condiţii egale de dezvoltare a diverselor tipuri şi forme de proprietate şi apărarea lor.
    Republica Moldova garantează durabilitatea raporturilor de proprietate, stabilite în conformitate cu prezenta Lege.
    Nimeni nu are dreptul să retragă în mod forţat bunurile proprietarului, decît în cazurile prevăzute de legile Republicii Moldova precum şi să ceară proprietarului să-şi asocieze bunurile cu bunurile altui proprietar.
    Articolul 41. Apărarea dreptului de proprietate
    În conformitate cu legislaţia Republicii Moldova proprietarul are dreptul să-şi revindice bunurile sale dintr-o posesiune ilegală străină.
    Republica Moldova apără drepturile tuturor subiectelor dreptului de proprietate din republică asupra bunurilor lor, inclusiv asupra bunurilor lor ce se află pe teritoriul altor state.
    Proprietarul poate să ceară înlăturarea oricăror încălcări ale drepturilor sale, chiar dacă aceste încălcări nu au avut legătură cu lipsirea lui de posesiune.
    Drepturile prevăzute în părţile întîi, doi şi trei ale prezentului articol aparţin de asemenea persoanei care, deşi nu este proprietar, posedă bunurile cu dreptul de administrare economică, de stăpînire pe viaţă cu drept de moştenire fie în temeiul altor prevederi ale legii sau ale tratatului. Această persoană are dreptul de a-şi apăra posesiunea de asemenea împotriva proprietarului.
    Apărarea dreptului de proprietate o înfăptuieşte instanţa judecătorească competentă sau judecata arbitrilor.
    [Art.41 modificat prin LP788-XIII din 26.03.96, MO40/20.06.96]
    Articolul 42. Apărarea intereselor proprietarului în
                         cazul stingerii dreptului lui în legătură
                         cu retragerea sectorului de pămînt
    Stingerea dreptului de proprietate în legătură cu hotărîrea privind retragerea sectorului de pămînt pe care se află casa, acareturile, diverse instalaţii şi platanţii ale proprietarului, sau în legătiră cu o altă hotărîre a organului de stat, care nu urmăreşte în mod nemijlocit retragerea bunurilor proprietarului, se admite numai în cazurile şi în modul stabilite prin actele legislative ale Republicii Moldova, cu repararea în întregime a daunelor cauzate proprietarului prin stingerea dreptului de proprietate.
    În cazul în care proprietarul nu este de acord cu hotărîrea ce atrage după sine stingerea dreptului de proprietate, aceasta nu poate fi pusă în aplicare pînă la soluţionarea litigiului de către instanţa judecătorească competentă sau judecata arbitrilor. Odată cu examinarea litigiului sînt soluţionate de asemenea chestiunile reparării daunelor aduse proprietarului.
    [Art.42 modificat prin LP788 -XIII din 26.03.96, MO40/20.06.96]
    Articolul 43. Retragerea de către stat a bunurilor proprieta-
                         rului în cazurile prevăzute de legislaţie
    Retragerea de către stat a bunurilor proprietarului se admite numai dacă are loc urmărirea averii pe baza obligaţiilor proprietarului în cazurile şi în modul prevăzute de actele legislative ale Republicii Moldova, precum şi în cazul rechiziţiei şi confiscării.
    În cazul calamităţilor naturale, avariilor, epidemiilor, epizootiilor şi în alte împrejurări exepţionale, pe baza unei hotărîri a organelor puterii de stat, bunurile pot fi retrase proprietarului în interesul societăţii în modul şi în condiţiile stabilite de actele legislative ale Republicii Moldova, achitîndu-i-se costul bunurilor rechiziţionate (rechiziţia).
    În cazurile prevăzute de actele legislative ale Republicii Moldova bunurile pot fi retrase proprietarului pe baza deciziei instanţei judecătoreşti competente sau altui organ de stat competent (sau a unei persoane oficiale) sub formă de sancţiune pentru săvîrşirea unei infracţiuni sau unei alte contravenţii (confiscarea).
    [Art.43 modificat prin LP788 -XIII din 26.03.96, MO40/20.06.96]
    Articolul 44. Reglementarea juridică a reparării daunelor
                         în cazul stingerii dreptului de proprietate
    În cazul adoptării unor acte legislative ale Republicii Moldova prin care se stinge dreptul de proprietate, daunele aduse proprietarului ca urmare a adoptării acestor acte se repară în întregime proprietarului în baza unei decizii a instanţei judecătoreşti de către organele administrative de stat.
    Dacă în urma emiterii unui act necorespunzător legii al organului puterii de stat sau al organului de autoadministrare locală se încalcă drepturile proprietarului sau ale altor persoane privind posedarea, folosirea sau administrarea bunurilor care le aparţin, acest act este declarat nevalabil pe baza acţiunii intentate de proprietar sau de persoana ale cărei drepturi au fost încălcate.
    Daunele aduse cetăţenilor, organizaţiilor şi altor persoane drept consecinţă a emiterii actelor menţionate urmează să fie reparate în întregime pe seama mijloacelor pe care le are la dispoziţie organul respectiv al puterii de stat sau al administraţiei de stat. În cazul în care organele administraţiei de stat nu dispun de asemenea mijloace, repararea daunelor se efectuează pe seama bugetului republican.

    PREŞEDINTELE
    REPUBLICII SOVIETICE
    SOCIALISTE MOLDOVA                                    M.SNEGUR

    Chişinău, 22 ianuarie 1991
    Nr. 459 - XII