LPA841/1992
ID intern unic:  312885
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 841
din  03.01.1992
cu privire la gospodăria ţărănească (de fermier)
Publicat : 30.01.1992 în Monitorul Parlamentului Nr. 1     art Nr : 2
Notă: Vezi Hot. Parl. nr.842-XII din 03.01.92 "Pentru punerea în aplicare a legii cu privire la gospodăria ţărănească (de fermier)

Articolul 1. Noţiunea de gospodărie ţărănească
                   (de fermier). Dispoziţii generale
1. Gospodăria ţărănească (de fermier)* este în sistemul economic al republicii un subiect independent cu statut de persoană fizică, care, ca rezultat a folosirii terenurilor şi a altor bunuri, aflate în proprietate privată sau luate în arendă, produce, prelucrează şi  vinde producţia agricolă.
[Art.1 pct.1 modificat prin LP1592-XII din 27.02.98]
2. Gospodăria  ţărănească reprezintă o formă de activitate liberă de antreprenor, ce se realizează pe principiile avantajului economic.
3. Membri ai gospodăriei ţărăneşti sînt consideraţi membrii familiei
4. Conducător al gospodăriei  ţărăneşti poate fi oricare dintre cetăţenii Republicii Moldova care a împlinit 18 ani.
5. La organizarea producţiei şi la stăpînirea mijloacelor sale de producţie şi a produselor obţinute gospodăria ţărănească beneficiază de aceleaşi drepturi, ca şi alte forme de gospodărire în agricultură.
6. Relaţiile gospodăriei ţărăneşti cu organele administraţiei de stat, cu întreprinderile, instituţiile, organizaţiile şi cetăţenii se stabilesc pe baze de contracte şi se realizează prin  decontări  în numerar şi prin virament.
7. Conducătorii gospodăriei ţărăneşti reprezintă interesele acesteia în relaţiile cu organele administraţiei de stat, cu  întreprinderile, instituţiile, organizaţiile şi cetăţenii.
8. Imixtiunea organelor de stat, obşteşti şi cooperatiste în activitatea economică sau de alt gen a gospodăriei  ţărăneşti  este interzisă.
Articolul 2. Înfiinţarea gospodăriei ţărăneşti
Gospodăria ţărănească se înfiinţează pe principii benevole. Pentru ţinerea gospodăriei ţărăneşti cetăţenilor Republicii Moldova li se atribuie terenuri în proprietate privată sau li se dau în  arendă  în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 3.  Înregistrarea gospodăriei ţărăneşti
1. Gospodăria ţărănească se înregistrează de către organele autoadministrării  locale după ce i-a fost eliberat titlu de stat de proprietate asupra terenului sau după ce a fost legalizat contractul de luare în arendă a terenului.
2. După înregistrare, gospodăria ţărănească, ca producător independent, deschide cont de decontare şi alte conturi la bancă, îşi face sigiliu, stabileşte relaţii de afaceri cu alte întreprinderi, instituţii, organizaţii şi cetăţeni.
Articolul 4.   Drepturile membrilor gospodăriei ţărăneşti
Membrii gospodăriei ţărăneşti au dreptul:
să gospodărească de sine stătător terenul;
să dispună de  producţia  obţinută şi de veniturile dobîndite de  pe urma vînzării ei;
să efectueze lucrări de irigare, desecare, lucrări tehnice  pentru culturile agricole şi alte lucrări de ameliorare, să construiască iazuri în corespundere cu legislaţia privind ocrotirea naturii;
să  schimbe terenul cu  autorizaţia organului autoadministrării locale;
să dea în arendă terenul sau o parte din el în caz de  incapacitate temporară de muncă, de înscriere la o instituţie de învăţămînt sau încorporare;
să primească, în cazul  înstrăinării terenului pentru  nevoile statului şi ale  societăţii, un alt teren echivalent, compensarea cheltuielilor şi a pierderilor, inclusiv cîştigul nerealizat.
Articolul 5. Obligaţiile membrilor gospodăriei ţărăneşti
Membrii gospodăriei ţărăneşti sînt obligaţi:
să folosească eficient terenul conform destinaţiei lui speciale, să-i sporească fertilitatea, să înfăptuiască în complex măsuri pentru protecţia solului, să nu admită, ca urmare a activităţii sale economice, înrăutăţirea stării ecologice, atît pe terenul propriu cît şi  pe terenurile altor proprietari;
să achite la timp impozitul funciar şi arenda pentru teren;
să nu încalce drepturile altor proprietari, posesori funciari  sau arendaşi;
să prezinte la timp organelor autoadministrării  locale,  în conformitate cu legislaţia funciară, informaţii privind starea terenului şi  folosirea  lui, inclusiv  informaţii  necesare pentru  ţinerea cadastrului funciar;
să rezolve, în  modul stabilit, paguba pentru scăderea  fertilităţii terenului, admisă din vina lui;
să păstreze bornele  de hotar şi obiectele reţelei geodezice de stat aflate pe terenul lui;
să respecte organizarea teritoriului  în regimul proprietăţii funciare stabilit.
În cazul în care  obligaţiile fixate în acest articol  se  încalcă, conducătorii gospodăriei ţărăneşti poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 6. Moştenirea şi înstrăinarea terenurilor
                   gospodăriei ţărăneşti
Terenurile gospodăriei ţărăneşti se transmit prin moştenire şi se înstrăinează  în folosul cetăţenilor Republicii Moldova în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 7. Bunurile gospodăriei ţărăneşti şu sursele
                   dobîndirii lor
1. Bunurile gospodăriei ţărăneşti le constituie: terenul, semănăturile şi plantaţiile multianuale de pe el, casa de locuit, construcţiile gospodăreşti, instalaţiile de ameliorare şi cu altă destinaţie, vitele productive şi de muncă, păsările, maşinele agricole şi altă tehnică, utilajele, mijloacele de transport, inventarul şi alte bunuri necesare pentru activitatea gospodărească şi de altă natură.
2. Sursele de dobîndire a bunurilor gospodăriei ţărăneşti sînt:
mijloacele băneşti şi materiale ale membrilor gospodăriei ţărăneşti;
veniturile obţinute de pe urma realizării producţiei (executării lucrărilor, prestării  serviciilor), precum şi ca  rezultat al altor activităţi;
cîştigurile pe care le aduc hîrtiile de valoare;
creditele băncilor şi altor creditori;
investiţiile capitale şi dotaţiile de la bugetul de stat;
alte surse neinterzise de legislaţia în vigoare.
Articolul 8. Apartenenţa bunurilor gospodăriei
                   ţărăneşti şi asigurarea lor
1. Bunurile gospodăriei ţărăneşti  aparţin tuturor membrilor ei cu drept de proprietate comună sau în diviziune.
2. Bunurile gospodăriei ţărăneşti se asigură pe principii benevole în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 9.  Munca în gospodăria ţărănească
1. La baza activităţii gospodăriei ţărăneşti stă munca individuală a membrilor ei. Din necesităţi de producţie pentru executarea lucrărilor în gospodărie pot fi angajaţi pe baza de contract şi alţi cetăţeni.
2. Remunerarea muncii cetăţenilor care au încheiat  contracte de folosire a muncii lor se face cu prioritate, fără a fi pusă  în dependenţă de rezultatele activităţii gospodăriei ţărăneşti; ea nu trebuie să fie mai mică decît plata stabilită pentru  lucrătorii cu aceleaşi  profesii de la întreprinderile de stat, dacă nu se prevede altfel în contract.
3. Conducătorul gospodăriei ţărăneşti este obligat să  asigure securitatea muncii membrilor gospodăriei sale şi a cetăţenilor care  au încheiat contracte de folosire a muncii lor.
4. Relaţiile de muncă în gospodăria ţărănească se stabilesc de către membrii gospodăriei.
5. Înscrierile privind activitatea de muncă a membrilor gospodăriei ţărăneşti  şi a cetăţenilor care au încheiat contracte de  folosire a muncii lor se fac în carnetele de muncă de către conducătorul gospodăriei ţărăneşti şi se autentifică de către organul autoadministrării locale.
6. Litigiile  de  muncă dintre conducătorul  gospodăriei  ţărăneşti, membrii  ei şi cetăţenii care au încheiat contracte de folosire a muncii lor se soluţionează de instanţa judecătorească.
Articolul 10. Evidenţa şi sistemul dărilor de seamă
                      în gospodăria ţărănească
1. Conducătorul  gospodăriei  ţărăneşti  ţine  evidenţa  activităţii gospodăriei sale.
2. Organele de stat exercită controlul asupra  activităţii gospodăriei ţărăneşti  în domeniul folosirii terenului, utilizării creditelor de stat, achitării impozitelor, protecţiei muncii, profilaxiei bolilor de vite, a bolilor şi dăunătorilor plantelor, respectării legislaţiei privind ocrotirea naturii.
Articolul 11. Realizarea producţiei de către gospodăria ţărănească
1. Gospodăria ţărănească are dreptul exclusiv de a dispune  de producţia sa şi de a o realiza după cum crede de cuviinţă.
2. Gospodăria ţărănească îşi  poate realiza producţia  la  preţuri achiziţie, contractuale, de piaţă şi la alte preţuri.
3. Gospodăria ţărănească poate livra producţia la export. Operaţiile de decontare cu partenerii de peste hotare se  efectuează  în modul stabilit de legislaţie.
Articolul 12. Asigurarea tehnico-materială a gospodăriei ţărăneşti
1. Gospodăria ţărănească  îşi procură mijloacele tehnico-materiale necesare unei activităţi normale prin intermediul sistemului organizaţiilor de aprovizionare de stat, inclusiv din contul fondurilor repartizate special gospodăriilor ţărăneşti. Totodată ea îşi poate procura mijloace tehnico-materiale la orice întreprindere, organizaţie de stat sau cooperatistă, la piaţă, la persoanele particulare, precum şi în reţeaua de comerţi cu amănuntul de stat şi cooperatistă.
2. Repararea şi deservirea tehnică a tractoarelor, tehnicii agricole şi utilajelor, camioanelor din posesia  gospodăriei  ţărăneşti  se efectuează de către  întreprinderile şi  organizaţiile de stat, cooperatiste, pe acţiuni, de arendă pentru prestarea serviciilor.
Articolul 13. Mijloacele băneşti, finanţarea şi
                    creditarea gospodăriei ţărăneşti
1. Mijloacele băneşti ale  gospodăriei ţărăneşti se formează  din încasarea de pe urma realizării producţiei (executării  lucrărilor  şi prestării  serviciilor), din  credite, alocaţii bugetare şi  din  alte venituri.
2. Pentru a-şi păstra mijloacele băneşti şi a efectua toate felurile de operaţii de decontare, creditare şi de casă, gospodăria ţărănească deschide conturi de decontare şi alte conturi, inclusiv valutar, la orice bancă la locul de înregistrare a gospodăriei.
3. Băncile acordă  gospodăriei  ţărăneşti, pe bază de contract, împrumuturi pe termen lung şi pe termen scurt.
4. Gospodăria  ţărănească poate livra producţie, executa  lucrări, presta servicii, beneficiarii (consumatorii) achitînd plata în credit, inclusiv  procentele prevăzute pentru folosirea mijloacelor de împrumut.
Gospodăria  ţărănească are dreptul să procure producţie, să beneficieze de lucrările şi serviciile acordate, de  întreprinderi, instituţii, organizaţii şi de cetăţeni, în credit.
Articolul 14. Impozitul pe venitul gospodăriei ţărăneşti
Impozitul pe venitul  gospodăriei  ţărăneşti  este  perceput  în conformitate cu ligislaţia fiscală.
Articolul 15. Activitatea în comun a gospodăriilor ţărăneşti
1. Gospodăriile ţărăneşti se pot uni (intra), pe principii benevole, pe bază de contract în cooperative şi în alte organizaţii pentru producerea, prelucrarea şi realizarea producţiei agricole, aprovizionarea tehnico-materială, pentru lucrările de construcţie, deservire tehnică, veterinară, agrochimică, asigurarea cu apă, asistenţa consultativă şi creditar-financiară.
2. Asociaţiile gospodăriilor  ţărăneşti se pot constitui  fie prin unirea  gospodăriilor  ţărăneşti de sine stătătoare,  fie  în cazul reorganizării colhozurilor şi sovhozurilor.
3. Asociaţia gospodăriilor ţărăneşti activează conform statutului aprobat  de membrii ei, are drept de persoană juridică şi urmează a  fi înregistrată  la organele autoadministrării locale în modul stabilit  de legislaţia în vigoare.
4. Gospodăriile ţărăneşti care fac parte din asociaţie îşi păstrează independenţa, drepturile asupra terenurilor.
[Art.15 pct.4 modificat prin LP1592-XII din 27.02.98, MO44-46/21.05.98 art.326]
5. Gospodăria ţărănească are dreptul să iasă din componenţa oricărei organizaţii. La ieşirea din componenţa întreprinderii sau a organizaţiei gospodăria ţărănească are dreptul la partea ei din coproprietate.
Articolul 16. Apărarea socială a gospodăriei ţărăneşti
1. Statul garantează apărarea terenurilor şi a celorlalte bunuri, transmise în  proprietate sau date în arendă gospodăriei ţărăneşti, de acţiunile ilicite din partea întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi a cetăţenilor şi poartă răspundere pentru pagubele cauzate gospodăriei în legătură cu limitarea activităţii ei economice, În  aceste cazuri gospodăriei ţărăneşti i se compensează pagubele pricinuite (cheltuielile, beneficiul  incomplet, valoarea bunurilor pierdute sau deteriorate).
2. Membrii gospodăriei ţărăneşti, precum şi  cetăţenii  care  au încheiat  contracte  de folosire a muncii lor beneficiază de asigurare socială şi de  asistenţă  socială  în conformitate  cu  legislaţia în vigoare.
3. Gospodăria ţărănească poartă răspundere materială în conformitate cu legislaţia în vigoare faţă de membrii săi şi faţă de cetăţenii care au încheiat contracte de folosire a muncii  lor, pentru prejudiciul cauzat acestora prin mutilarea sau zdruncinarea sănătăţii  lor  în procesul executării obligaţiilor de muncă.
4. Deservirea socială şi culturală a membrilor gospodăriei ţărăneşti este asigurată din contul  mijloacelor  proprii şi a mijloacelor fondurilor sociale de consum.
5. Perioada de muncă în gospodăria ţărănească a  membrilor şi a ceteţenilor angajaţi  prin contracte de folosire a muncii lor se ia  în considerare  la  stabilirea vechimii totale de muncă şi documentelor  ce confirmă achitarea plăţii lor pentru asigurarea socială.
6. Ajutoarele de  stat  de asigurare socială şi pensiile pentru membrii gospodăriei ţărăneşti şi cetăţenii care au încheiat contracte de folosire a muncii lor se fixează şi se plătesc în modul şi în condiţiile stabilite de legislaţie.
7. Membrilor gospodăriei ţărăneşti şi cetăţenilor care au încheiat contracte de folosire a muncii lor li se acordă ajutor pentru pierderea temporară a capacităţii de muncă, alte indemnizaţii sau servicii specifice asigurării  sociale de stat în conformitate cu legislaţia în vigoare. Femeilor, membri ai gospodăriei ţărăneşti, şi femeilor care au încheiat contracte de folosire a muncii lor li se acordă concedii de maternitate, alte concedii şi înlesniri, prevăzute pentru femeile care lucrează.
Articolul 17.Condiţiile de încetare a activităţii
                   gospodăriei ţărăneşti
Gospodăria ţărănească îşi încetează activitatea în cazurile în care:
membrii gospodăriei hotărăsc încetarea ei;
terenul nu este  folosit în scopuri agricole fără motive întemeiate în decursul a doi ani de la data înregistrării gospodăriei ţărăneşti;
nu rămîne nici un membru al  gospodăriei ţărăneşti sau nici  un moştinitor, care ar dori să continuie activitatea gospodăriei;
terenul este  înstrăinat  în modul stabilit de lege  pentru  nevoile statului şi ale societăţii;
gospodăria se reorganizează (are loc comasarea, absorbţia, divizarea separarea);
gospodăria dă faliment.
Articolul 18. Modul de încetare a activităţii gospodăriei ţărăneşti
1. Hotărîrea  privind încetarea activităţii gospodăriei ţărăneşti se adoptă  de către organul autoadministrării  locale, iar în cazul falimentului - de către instanţa judecătorească.
Litigiile privind  încetarea  activităţii gospodăriei ţărăneşti  se soluţionează de către instanţa judecătorească.
2. Retragerea în modul stabilit de lege din posesia gospodăriei ţărăneşti a terenului pentru nevoile statului şi a societăţii se face cu consimţămîntul ei după ce organul autoadministrării  locale  i-a repartizat, la dorinţa ei, un teren echivalent.
3. În caul în care gospodăria ţărănească îşi încetează activitatea pînă la expirarea termenului de acordare a înlesnirilor fiscale, gospodăria achită suma totală a impozitului. Prevederile în cauză nu se extind asupra înlesnirilor la impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată prevăzute de Codul fiscal.
[Art.18 pct.3 modificat prin LP493-XIV din 09.07.99, MO90-92/19.08.99 art.452]
[Art.18 pct.3 modificat prin LP1592-XII din 27.02.98, MO44-46/21.05.98 art.326]
4. După încetarea activităţii gospodăriei ţărăneşti, bunurile ei sînt folosite pentru retribuirea muncii cetăţenilor angajaţi prin contracte de folosire a muncii lor, pentru achitarea vărsămintelor în bugetul de stat, restituirea împrumuturilor bancare şi achitarea cu ceilalţi creditori.


PREŞEDINTELE
REPUBLICII MOLDOVA                            Mircea SNEGUR

Chişinău, 3 ianuarie 1991.
Nr.841-XII.