LPO824/1991
ID intern unic:  313247
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 824
din  24.12.1991
privind indexarea veniturilor băneşti ale populaţiei
Publicat : 24.12.1991 în Monitorul Oficial Nr. 8
Prezenta Lege stabileşte principiile de bază ale indexării veniturilor băneşti ale populaţiei, ţinîndu-se cont de  schimbarea preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi servicii.
Articolul 1. Noţiunea de indexare a veniturilor băneşti
                   ale populaţiei
Indexarea veniturilor băneşti ale populaţiei înseamnă recuperarea deplină sau parţială a pierderilor din veniturile populaţiei cauzate de majorarea preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi la servicii şi constituie un mecanizm permanent de corectare automată a mărimii veniturilor băneşti curente ale populaţiei.
Indexarea poate să se combine, iar în unele cazuri să fie înlocuită, cu alte metode de reglare de stat a veniturilor băneşti ale populaţiei (revizuirea nivelului remunerării muncii, a mărimilor pensiilor, burselor, indemnizaţiilor etc.).
Articolul 2. Dreptul cetăţenilor la indexarea veniturilor băneşti
Prezenta Lege garantează cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la compensarea pierderilor suportate în legătură cu majorarea preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi servicii.
Veniturile băneşti ale cetăţenilor străini, care se află temporar în Republica Moldova, inclusiv studenţi şi aspiranţi, nu se indexează, dacă acest fapt nu este reglementat de acordurile (contractele) bilaterale semnate cu statele respective.
Articolul 3. Obiectele indexării
Se indexază toate veniturile  băneşti ale cetăţenilor în  formă de remunerare a  muncii, ale lucrătorilor instituţiilor şi organizaţiilor bugetare, precum şi ai întreprinderilor şi organizaţiilor ce vînd producţie la preţuri fixe, pensiile, bursele, indemnizaţiile şi alte venituri  ce nu au caracter unic, veniturile băneşti ale populaţiei  în formă de depuneri în instituţiile sistemului financiar şi de credite.
Intreprinderile  şi organizaţiile ce vînd producţia la preţuri libere au dreptul la indexarea veniturilor băneşti, ce nu au caracter unic, ale lucrătorilor lor în conformitate cu hotărîrea colectivului de muncă.
Articolul 4. Indexarea economiilor cetăţenilor
Economiile băneşti  ale cetăţenilor la Banca de Economii a Moldovei şi la băncile comerciale se indexează prin schimbarea cotelor procentuale.
Articolul 5. Motivele de indexare a veniturilor
Drept motive de indexare a veniturilor băneşti serveşte creşterea cu mai mult de cinci la sută a indicelui preţurilor şi tarifelor la mărfuri de consum şi servicii.
Indicele preţurilor  şi tarifelor la mărfurile de consum şi  servicii se calculează de către Departamentul de Stat  pentru  Statistică, se prezintă Guvernului în termenul stabilit şi se publică în mass-media.
Articolul 6. Sursele de finanţare a indexării
Compensarea pierderilor din veniturile băneşti ale populaţiei se execută din sursele venitului respectiv.
Sursele de indexare a:
remunerării muncii lucrătorilor instituţiilor şi organizaţiilor bugetare (din  domeniul  ocrotirii  sănătăţii,  învăţămîntului  public, ştiinţei, culturii etc.) sînt alocaţiile din bugetele respective;
remunerării muncii lucrătorilor întreprinderilor şi organizaţiilor care vînd producţie ori prestează servicii (inclusiv în coşul de consum) la  preţuri şi tarife fixate de stat sînt mijloacele bugetare în  modul stabilit de Guvern;
remunerării muncii  lucrătorilor întreprinderilor şi  organizaţiilor care stabilesc de sine stătător preţurile la mărfurile fabricate sau la serviciile prestate, ai organizaţiilor (asociaţiilor) obşteşti şi ai întreprinderilor lor sînt mijloacele proprii ale  întreprinderilor şi organizaţiilor;
pensiilor, indemnizaţiilor,  în  afara celor cu caracter unic,  sînt mijloacele fondului social;
burselor sînt alocaţiile din bugetele respective;
economiilor cetăţenilor la Banca de Economii a Moldovei şi la cele comerciale sînt veniturile băncilor respective.
Articolul 7. Modul şi periodicitatea indexării
Evoluţia indicelor  preţurilor se calculează  lunar, cu  total cumulativ, de la momentul indexării anterioare.
Indexarea veniturilor băneşti ale populaţiei se efectuează lunar în funcţie de ritmicitatea majorării preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi servicii. Pentru o perioadă concretă indexarea veniturilor băneşti  ale  populaţiei  se autorizează printr-o hotărîre specială a Guvernului,coordonată cu Consiliul Federaţiei Sindicatelor Independente.
Articolul 8. Stabilirea mărimii compensaţiei
La stabilirea  mărimii  compensaţiei se ia în considerare creşterea indicelui  preţurilor şi tarifelor la mărfurile de consum şi  servicii, sporirea veniturilor populaţiei şi mărimea lor absolută.
Veniturile băneşti ale populaţiei sub formă de remunerare a muncii, pensii, burse, indemnizaţii se indexază în modul următor:
prima parte a veniturilor, egală cu mărimea dublă a salariului minim lunar în Republică - la mărimea indicelui preţurilor;
următoarea parte  a veniturilor, egală cu salariul minim lunar - cu 50 procente din mărimea indicelui preţurilor.
Veniturile ce depăşesc mărimea triplă a salariului minim lunar nu se indexează.
Întreprinderile sînt în drept să stabilească în contractele de muncă compensaţii suplimentare din contul mijloacelor proprii.
Articolul 9. Modul de plată a mijloacelor băneşti în
                   legătură cu indexarea
Plata mijloacelor băneşti în legătură cu indexarea se execută la locul de lucru sau de trai, în luna ce urmează după publicarea indicelui preţurilor,dar nu mai rar decît o dată în trei luni. La expirarea anului calendaristic suma plăţilor obţinute în urma indexării se include în  componeţa  salariilor  tarifare,  lefilor,  pensiilor,  burselor, indemnizaţiilor etc.
Articolul 10. Impunerea compensaţiilor
Compensaţiile  obţinute  în urma indexării veniturilor băneşti  sînt impozabile.
Mărimea veniturilor  minime  neimpozabile şi cota  impozitului  se reexaminează în modul prevăzut de legislaţia privind impozitele.
Articolul 11. Soluţionarea litigiilor privind indexarea
Litigiile în problemele de  indexare se soluţionează conform legislaţiei în vigoare.
Articolul 12. Responsabilitatea pentru încălcarea
                     legislaţiei privind indexarea
Persoanele vinovate  de încălcarea prezentei Legi poartă  răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Articolul 13. Controlul asupra respectării legislaţiei
                      privind indexarea
Controlul asupra respectării legislaţiei privind indexarea veniturilor băneşti ale populaţiei este exercitat de organele autoadministrării locale şi de alte organe.

Preşedintele
Parlamentului Republicii Moldova                 Alexandru Moşanu

or.Chişinău, 24 decembrie 1991.
Nr.824-XII.