LPA787/1996*
ID intern unic:  313280
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
PARLAMENTUL
LEGE Nr. 787
din  26.03.1996
cu privire la resursele materiale secundare*
Publicat : 18.07.2003 în Monitorul Oficial Nr. 149     art Nr : 596
Abrogată prin LP280-XVI din 14.12.07, MO94-96/30.05.08 art.349


    *Republicată în temeiul Hotărîrii Parlamentului nr. 1546-XIII din 25.02.98 - Monitorul Oficial, 1998, nr. 26-27, art. 176.
Modificată prin Legile:
1) nr. 1057-XIII din 20.12.96 - Monitorul Oficial, 1996, nr. 10-11, art. 127;
2) nr. 1361-XIV din 03.11.2000 - Monitorul Oficial, 2000, nr. 154-156, art. 1158;
3) nr. 779-XV din 27.12.01 - Monitorul Oficial, 2002, nr. 17-19, art. 60;
4) nr. 1179-XV din 28.06.02 - Monitorul Oficial, 2002, nr. 117-119, art. 948.

Parlamentul adoptă prezenta lege.
Prezenta lege  stabileşte condiţiile juridice, economice şi organizatorice generale de activitate în domeniul utilizării resurselor materiale  secundare (în continuare - resurse secundare) şi are ca  scop asigurarea folosirii raţionale a resurselor naturale.
Articolul 1. Noţiuni principale
În sensul prezentei legi se definesc următoarele noţiuni principale:
deşeuri de producţie - resturi de materie primă, materiale, semifabricate, formate la fabricarea producţiei sau la executarea lucrărilor, care şi-au pierdut integral sau parţial valoarea de întrebuinţare iniţială;
deşeuri de consum - articole  şi  materiale  care  şi-au  pierdut valoarea de întrebuinţare în urma uzurii fizice sau morale;
resurse secundare  - deşeuri de producţie şi de consum care, conform elaborărilor  ştiinţifice sau tehnologice, pot fi utilizate în  prezent sau în viitor în economia naţională în calitate de materie primă primară sau în calitate de resurse energetice;
materie primă secundară - resurse secundare ce se caracterizează printr-un grad înalt de pregătire tehnologică, sferă stabilă de utilizare şi pentru care există, de regulă,condiţii tehnice şi standarde de fabricare din ele a anumitelor produse.
Articolul 2. Subiectele şi obiectul legii
(1) Sub incidenţa prezentei legi cad agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate, forma organizatorico-juridică şi genul de activitate, precum şi filialele şi reprezentanţele acestora.
(2) Obiectul prezentei legi îl constituie relaţiile ce apar în legătură cu colectarea, achiziţionarea, prelucrarea, depozitarea, transportarea, utilizarea deşeurilor de producţie şi de consum, precum şi cu  implementarea elaborărilor  ştiinţifice, tehnologice  şi de proiectare aferente utilizării resurselor secundare.
Articolul 3. Atribuţiile ministerelor, departamentelor şi ale organelor
                  administraţiei publice locale
(1) Ministerele şi departamentele:
a) organizează şi coordonează activitatea de utilizare a resurselor secundare ce  se  formează la  unităţile  din  subordine şi  a  celor achiziţionate  în scopul asigurării cu materie primă a  procesului  de producţie;
b) dau publicităţii  efectele  economice, ecologice şi  sociale  ale utilizării resurselor secundare;
c) asigură aplicarea la unităţile din  subordine a experienţei avansate în domeniul utilizării resurselor secundare.
(2) Organele administraţiei publice locale:
a) asigură dezvoltarea unei reţele de puncte de achiziţionare a materiei prime secundare, precum şi crearea condiţiilor pentru antrenarea populaţiei în activitatea de colectare şi  predare  a deşeurilor de consum;
b) creează întreprinderi de prelucrare a deşeurilor de producţie şi de consum cu  diferite  tipuri de proprietate şi forme organizatorico-juridice.
Articolul 4. Controlul asupra utilizării resurselor secundare
(1) Controlul  de  stat  asupra utilizării resurselor  secundare îl exercită Guvernul.
(2) Controlul  de stat asupra respectării legislaţiei cu privire la protecţia mediului înconjurător de către persoanele fizice şi juridice care utilizează resurse secundare îl exercită Departamentul  Protecţiei Mediului Înconjurător şi organizaţiile din subordinea acestuia.
(3) Ministerele şi departamentele exercită controlul  departamental asupra utilizării resurselor secundare la unităţile din subordine.
(4) Organele administraţiei publice locale exercită controlul asupra utilizării resurselor  secundare  la  unităţile  aflate  în  raza  lor teritorială.
Articolul 5. Obligaţiile agenţilor economici
(1) Agenţii economici sînt obligaţi:
a) să creeze  unităţi  de  producţie cu  tehnologii  nepoluante, cu puţine deşeuri sau fără deşeuri;
b) să inventarieze sau  să întocmească în timp util fişa tehnică  a deşeurilor de producţie şi de consum formate şi să prezinte  informaţia respectivă organelor statistice;
c) să valorifice la maximum deşeurile  provenind din producţia proprie, iar în cazul în care acest lucru este imposibil, să le predea unităţilor de achiziţionare sau de prelucrare.
(2) Colectarea,  păstrarea, prelucrarea resturilor şi deşeurilor  de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, de către agenţi economici din Republica Moldova se efectuează pe bază de licenţă, eliberată în conformitate cu legislaţia.
Articolul 6. Evidenţa formării şi utilizării resurselor secundare
(1) Agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma organizatorico-juridică, ţin  evidenţa contabilă şi prezintă  rapoarte statistice privind formarea, utilizarea şi cantitatea disponibilă de deşeuri provenind din producţia proprie şi de deşeuri de consum, precum şi privind utilizarea şi cantitatea disponibilă  de  materie primă
procurată din exterior.
(2) Pentru ţinerea evidenţei şi întocmirea rapoartelor statistice privind resursele  secundare se utilizează formulare aprobate în  modul stabilit.
(3) Prin dispoziţia Guvernului se pot elabora situaţii generalizatoare privind resursele secundare, care să reflecte cantitatea şi calitatea deşeurilor de producţie şi de consum formate la  unităţi, volumul utilizării şi livrării acestor deşeuri.
Articolul 7. Politica preţurilor
(1) Preţurile  la materia primă secundară se exclud din sfera reglementării  centralizate. Excepţie constituie cazurile speciale în care preţurile sînt reglementate de Guvern, luîndu-se  în  considerare importanţa  economică, ecologică şi socială a utilizării materiei  prime secundare.
(2) Preţurile  trebuie să stimuleze utilizarea prioritară a materiei prime secundare în raport cu tipurile similare de materie primă primară.
Articolul 8. Activitatea economică externă
(1) Activitatea economică externă în domeniul utilizării resurselor secundare trebuie să fie orientată spre atragerea în republică a investiţiilorpentru procurarea tehnologiilor şi  utilajelor  moderne, patentelor şi licenţelor de perspectivă.
(2) Principalele forme de colaborare internaţională sînt:
a) elaborarea şi implementarea în comun a unor tipuri noi de utilaje şi tehnologii de prelucrare a materiei prime secundare;
b) stabilirea  relaţiilor  economice directe dintre  întreprinderi, organizaţii  de  cercetări  ştiinţifice şi de  proiectări, crearea întreprinderilor mixte.
(3) Resursele secundare se exportă şi se reexportă, în  stare prelucrată, de către  agenţii  economici  autorizaţi de  stat,  în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi acordurile interstatale la care aceasta este parte.
(4) Se autorizează  exportul de resturi şi deşeuri de metale feroase şi  neferoase, achiziţionate în exclusivitate de la agenţi economici, la care  acestea se formează în procesul de producţie sau în urma  clasării instalaţiilor  şi utilajelor uzate moral şi fizic, precum şi de baterii de acumulatoare uzate, achiziţionate de la persoane fizice.
(5) Exportul  de resturi şi deşeuri de metale feroase şi  neferoase, precum şi de baterii de acumulatoare uzate, se efectuează  în baza licenţei, în contul livrării în republică a materiei prime primare, laminatelor sau contra valută liber convertibilă, cu condiţia plăţii anticipate. Licenţele se eliberează agenţilor economici persoane juridice pe bază de concurs; condiţiile concursului se  stabilesc de Guvern.
(6) Comercializarea  resturilor şi deşeurilor de metale feroase  şi neferoase, de  baterii  de  acumulatoare  uzate,  inclusiv  în stare prelucrată, către agenţi economici care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi care  nu  au  relaţii fiscale cu  sistemul ei  bugetar, se efectuează pe bază de licenţă, eliberată prin concurs, conform regulamentului aprobat de Guvern.
(7) Se interzice  introducerea  în republică a resurselor  secundare care  în  procesul  transportării, păstrării sau prelucrării  pot  aduce prejudicii mediului înconjurător.
Articolul 81. Condiţii complementare prevăzute în licenţa pentru
                         exportul de resturi şi deşeuri de metale feroase şi neferoase        
Pe lîngă condiţiile specificate  în  Legea  privind  acordarea  de licenţe  pentru  unele genuri de activitate, licenţa pentru exportul  de resturi şi  deşeuri de metale feroase şi neferoase trebuie  să  prevadă prezentarea de către agenţii economici a următoarelor acte:
a) actul de provenienţă a deşeurilor şi de clasare a instalaţiilor şi utilajelor, în două exemplare;
b) contractul cu partenerul străin;
c) avizele Ministerului  Afacerilor Interne şi Camerei de Comerţ şi Industrie, ce confirmă existenţa resturilor şi deşeurilor şi respectarea regulilor de colectare a acestora;
d) caracteristica tehnică a resturilor şi deşeurilor.
Articolul 9. Cerinţe impuse proiectării, construcţiei şi reconstrucţiei întreprinderilor
(1) La proiectarea,  construcţia  şi reconstrucţia  întreprinderilor din toate ramurile economiei naţionale trebuie să fie asigurată:
a) aplicarea  tehnologiilor  nepoluante, cu puţine deşeuri  şi  fără deşeuri;
b) crearea capacităţilor pentru prelucrarea deşeurilor provenind din producţia proprie.
(2) În cazurile în care nu sînt respectate aceste cerinţe şi lipsesc avizele pozitive ale expertizei tehnice şi celei ecologice, banca nu va accepta finanţarea construcţiei sau reconstrucţiei întreprinderii.
Articolul 10. Protecţia mediului înconjurător
(1) Protecţia mediului înconjurător este obligatorie pentru toţi agenţii economici la care se formează deşeuri de producţie şi de consum, precum şi pentru cei ce se ocupă  cu  colectarea,  achiziţionarea, păstrarea, transportarea şi prelucrarea acestora.
(2) Sarcinile privind protecţia mediului înconjurător se realizează prin aplicarea preponderentă a tehnologiilor nepoluante,cu puţine deşeuri şi fără deşeuri, perfecţionarea prelucrării resurselor materiale primare, precum şi prin utilizarea resurselor secundare.
(3) În scopul realizării sarcinilor privind protecţia mediului înconjurător, organele administraţiei publice locale, în comun cu agenţii economici din raza lor teritorială, antrenînd populaţia, organizează  integrarea în circuitul economic a deşeurilor de  producţie şi de consum.
Articolul 11. Răspunderi
(1) Încălcarea prevederilor prezentei  legi  atrage răspunderea juridică conform legislaţiei în vigoare.
(2) Temeiurile pentru tragere la răspundere sînt:
a) fabricarea  produselor pentru care lipsesc elaborările tehnice şi tehnologice  menite  să  asigure  prelucrarea  acestora după pierderea valorii de întrebuinţare;
b) descompletarea sau deteriorarea utilajului  industrial, a mijloacelor de transport, de telecomunicaţii şi de semnalizare în scopul colectării şi predării resturilor de metale feroase şi neferoase şi  de aliaje ale acestora;
c) încălcarea regulilor de colectare, achiziţionare, prelucrare, depozitare,  transportare,  utilizare a deşeurilor de producţie  şi de consum;
d) stocarea deşeurilor de producţie şi de consum în locuri care nu au fost destinate special;
e) neexecutarea dispoziţiilor organelor care exercită controlul asupra utilizării resurselor secundare;
f) falsificarea  sau  neprezentarea rapoartelor statistice  privind formarea, utilizarea şi cantitatea disponibilă de deşeuri de  producţie şi de consum;
g) utilizarea nereglementată  a celor mai  importante  tipuri  de materie primă secundară prevăzute în anexă.
Articolul 111. Restricţii la colectarea şi achiziţionarea
                            resturilor
şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase
Se interzice  colectarea  şi achiziţionarea de la persoane fizice  a resturilor şi  deşeurilor de metale feroase şi neferoase, cu  excepţia bateriilor de acumulatoare uzate.
Articolul 12. Dispoziţii finale
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.
(2) Guvernul, în termen de 3 luni:
va elabora:
a) Regulamentul  cu  privire la modul de achiziţionare (predare) şi comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase;
b) Regulamentul cu privire la colectarea, achiziţionarea şi livrarea materiei prime secundare;
va prezenta Parlamentului  proiectul de lege pentru modificarea  şi completarea Codului cu privire la contravenţiile administrative, care derivă din prevederile prezentei legi.

    PREŞEDINTELE
    PARLAMENTULUI                                             Petru LUCINSCHI

    Chişinău, 26 martie 1996.
    Nr. 787-XIII.
  Anexă
  la Legea cu privire la resursele
materiale secundare
AMENZI
pentru utilizarea nereglementată a celor mai importante
tipuri de materie primă secundară

Nr.crt. Denumirea materiei prime secundare Unitatea de  măsură Amenda în salarii minime pentru o unitate de măsură
1 Resturi şi deşeuri de metale feroase t 50
2 Resturi şi deşeuri de metale neferoase t 250
3 Maculatură t 50
4 Cauciucuri uzate t 20
5 Deşeuri de polimeri şi mase plastice t 70
6 Cioburi de sticlă t 40
7 Deşeuri textile t 30
8 Deşeuri de materiale de construcţie t 10
9 Deşeuri de la prelucrarea lemnului m3 15