HMS01-9/30/1997
ID intern unic:  313573
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
HOTĂRÎRE Nr. 01-9/30
din  27.01.1997
a medicului şef sanitar de Stat al Republicii Moldova despre
interzicerea importului şi desfacerii în scopul consumului
uman a sării neiodurate
Publicat : 13.02.1997 în Monitorul Oficial Nr. 10-11     art Nr : 15
Iodul este un microelement, deficitul căruia conduce la hiperplazia glandei tiroide şi dezvoltarea guşei, subdezvoltarea fizică şi psihică, alte dereglări neurologice.
În Republica  Moldova  morbiditatea  manifestată  prin  patalogii  a glandei tiroide în perioada anilor 1985-1995 a sporit de 8-10 ori.
Hiperplazia glandei tiroide a fost depistată la 36,7% copii, în 35,1 %  cazuri copii  cu  guşă. Aceasta poziţionează  Moldova  în  categoria ţărilor în care problema insuficienţei de iod este gravă.
Sporirea morbidităţii în ultimii ani este confidiţionată  atît  de agravarea  situaţiei  ecologice, cît şi de restrîngerea  programului de iodizare a sării, pîinii. Conform datelor obţinute de Centrele de Igienă şi Epidemiologie teritoriale în ultimii patru ani 50-60% probe de  sare pusă  în  desfacere ca iodizată au conţinutul în iodură de  potasiu  sub limita prevăzută de documentele normatove în vigoare.
În scopul prevenirii patalogiilor cauzate de insuficienţa iodului şi în scopul reglementării consumului de sare iodurată în Republica Moldova, H O T Ă R Ă S C:
1. A interzice importul şi comercializarea în scopul consumului uman a  sării  non-iodurate  pe  întreg  teritoriul  Republicii  Moldova  din 01.06.97.
2. Ministerul  Economiei,  Departamentul  comerţului, Moldcoop vor asigura  importul cantităţilor necesare de sare iodurată pentru consumul uman în Republica Moldova şi vor organiza efectuarea  controlului  de laborator departamental al produsului.
3.1. Sarea iodurată  predestinată consumului uman va fi ambalată  în cutii  sau pachete de hîrtie sau polietilenă cu greutatea de pînă la 1,5 kg.
În cazul în care  sarea  iodurată importată va fi în ambalaje  de  o capacitate mai mare, ea va fi reambalată de către importator în ambalaje pînă la 1,5 kg.
3.2. Cantitatea  de  iod  în sarea iodurată va fi de (23+-  11,5)  x 10(4)%.
3.3. Marcajul pe pachete (cutii),  termenul de  păstrare  vor corespunde  cerinţelor  GOST  13830-91,  ultimul nu va  depăşi  3  luni. Marcajul pe pachete (cutii) va include noţiunea de sare iodurată.
3.4. Importatorii şi distribuitorii de sare iodurată vor fi obligaţi să distribuie sarea în limitele intervalului de timp ce nu ar depăşi 1/3 din perioada valabilităţii.
4. Sarea non-iodurată va fi utilizată de industria de prelucrare a produselor alimentare şi în conservarea produselor alimentare.
5. În băcănia şi culinăria profesională, alimentaţia publică, precum şi  la  blocurile alimentare  ale instituţiilor  preşcolare,  şcolare, curativ-profilactice,  cantine  pentru  studenţi va fi  utilizată  numai sarea iodurată.
6. Vicedirectorul  general  al CNŞPIE, dl V.Calmîc ba difuza  pentru sursele de  informare  în masă şi va elabora măsurile  de  informare  a populaţiei.
7. Medicii şefi  sanitari  de  stat ai oraşelor  şi  raioanelor  vor asigura:
- controlul îndeplinirii în teritorii a prezentei hotărîri şi  vor decide măsuri în conformitate cu legislaţia în vigoare;
- investigarea  conţinutului  iodurii  de potasiu în  fiecare  lot importat de sare iodurată, precum şi selectiv în sarea comercializată în unităţile specializate din teritoriul supravegheat;
- vor organiza informarea populaţiei despre măsurile de profilaxie a guşei toxice.
Controlul asupra  îndeplinirii prezentei Hotărîri i se asumă dlui I. Bahnarel  -  vicedirector  general al CNŞPIE, adjunct al  medicului  şef sanitar de Stat al RM.

VICE-MINISTRU,
MEDIC ŞEF SANITAR DE STAT
AL REPUBLICII MOLDOVA                                      Mahai MAGDEI

Chişinău, 27 ianuarie 1997
Nr. 01-9/3