MTCO912/1999
ID intern unic:  313585
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI COMUNICAŢIILOR
REGULAMENT Nr. 9/12
din  09.12.1999
prestării serviciilor de transport şi expediţie
Publicat : 18.05.2000 în Monitorul Oficial Nr. 057     Promulgat : 09.12.1999
A P R O B
Ministrul transporturilor şi    
comunicaţiilor al Republicii Moldova
________________V.Cheibaş
9 decembrie 1999
R e g u l a m e n t u l  
prestării serviciilor de transport şi expediţie
I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Prezentul Regulament este elaborat de către Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor în conformitate cu articolele 2 şi 54 ale Codului transporturilor auto (Legea organică nr. 116-XIV din 29.07.98, M.O. nr.90-91, art.581) şi stabileşte modul deservirii de transport şi expediţie în Republica Moldova.
2. Prestările serviciilor de transport şi expediţie - sînt deservirea de transport şi expediţie ca activitate de producţie, care constă în organizarea transportării mărfurilor, asigurarea expedierii şi primirii lor, executarea sau organizarea executării altor operaţiuni aferente tuturor etapelor de transportare.
3. Definiţii:
"expeditor" - persoană juridică sau fizică, care a încheiat contractul de prestare a serviciilor de transport şi expediţie către beneficiar;
"beneficiar" - persoana juridică sau fizică, care a încheiat cu expeditorul contractul de prestare a serviciilor de transport şi expediţie;
"transportator" - orice persoană juridică sau fizică, care efectuează transporturi de mărfuri cu mijloace de transport proprii (agent transportator efectiv sau real) sau orice persoană fizică sau juridică, care efectuează transporturi de mărfuri prin asumarea obligaţiilor transportatorului în vederea furnizării mărfurilor destinatarului (agent transportator contractual). Expeditorul poate fi agent transportator contractual;
"mărfuri (încărcături)" - orice bunuri prezentate spre transportare;
"dispoziţie de expediere" - document eliberat în cadrul contractului de către beneficiar expeditorului pentru organizarea transportului şi deservirea de expediţie a beneficiarului.
II. ORGANIZAREA DESERVIRII DE TRANSPORT ŞI EXPEDIŢIE
4. Deservirea de transport şi expediţie se efectuează în temeiul contractului de transport şi expediţie, încheiat între beneficiar şi expeditor.
Contractul se încheie în formă scrisă în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.
5. Tipurile de servicii de transport şi expediţie:
- ambalarea (despachetarea), marcarea, pachetarea, trierea şi păstrarea mărfurilor;
- cîntărirea mărfurilor (sau)  mijloacelor de transport;
- executarea lucrărilor de încărcare-descărcare;
- fixarea, acoperirea şi legarea mărfurilor, punerea la dispoziţie a dispozitivelor şi materialelor necesare în aceste scopuri;
- alegerea schemei optimale de transportare conform condiţiilor beneficiarului;
- recepţionarea mărfurilor de la depozitul (terminalul) beneficiarului, de la transportator, transportarea şi predarea mărfurilor la depozit (terminal), transportatorului pentru transportarea pînă la destinaţie;
- organizarea transportării mărfurilor de la locul de expediere pînă la locul de destinaţie;
- întocmirea documentelor de transport;
- însoţirea şi paza mărfurilor pe parcurs;
- achitarea cu agentul transportator pentru trans-porturile efectuate;
- asigurarea mărfurilor;
- în cazul transporturilor internaţionale - asigurarea  formalităţilor vamale, asigurarea aplicării vizelor în paşapoarte;
- ţinerea evidenţei şi întocmirea rapoartelor cu privire la transporturile de mărfuri;
- calcularea volumului optimal de încărcare a mijloacelor de transport, întocmirea schemelor de amplasare şi fixare a mărfurilor;
- înştiinţarea despre expediere, locul aflării şi sosirii mărfurilor în punctul de destinaţie;
- informaţii despre tipurile de servicii, tarife şi regimul de lucru al altor expeditori şi altă informaţie operativă;
- consultaţii în problemele  ce ţin de deservirea de transport şi expediţie;
- alte servicii ce ţin de transportarea mărfurilor.
6. La realizarea serviciilor de transport şi expediţie a bunurilor în cadrul contractului încheiat beneficiarul emite expeditorului dispoziţia pentru expediere.
7. De rînd cu contractul sau dispoziţia de expediere  transportatorul şi expeditorul  întocmeşte documentele de transport în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova şi contractele sau acordurile  internaţionale (facturi de expediţie,  scrisori de transport internaţionale (C.M.R.), conosamente etc.).
8. Decontările între expeditor şi beneficiar pentru serviciile prestate se efectuează în temeiul contractului de  transport şi expediţie.
9. Transportarea se efectuează în modul şi pe itinerarul stabilit în dispoziţia de expediere a beneficiarului. În cazul, cînd dispoziţia nu este completă sau nu corespunde contractului, expeditorul  are dreptul la risc şi din contul beneficiarului să acţioneze corespunzător situaţiei create.
10. Asigurarea mărfurilor poate fi efectuată de către expeditor doar conform dispoziţiei în scris a beneficiarului. În acest caz asigurarea se efectuează cu luarea în calcul a excepţiilor şi poliţelor de asigurare ale companiilor de asigurare sau garanţilor, care îşi asumă riscurile.
11. Mărfurile care pot cauza prejudiciu altor mărfuri (mărfurile periculoase), precum şi mărfurile uşor alterabile sînt recepţionate de către expeditor doar conform dispoziţiei în scris.
Dacă aceste mărfuri sînt transmise expeditorului fără indicaţii speciale, beneficiarul îşi asumă responsabilitatea pentru toate pierderile, care pot avea loc la transportarea şi transbordarea acestor mărfuri.
12. Serviciile de transport şi expediţie prestate populaţiei în hotarele Republicii Moldova se efectuează în baza comenzii, care este confirmată prin bonul de plată.
Serviciile de transport şi expediţie prestate populaţiei includ orice acţiuni de încărcare, descărcare, expediere, ambalare şi transportare a bunurilor (obiecte de uz casnic, bagaje şi alte bunuri).
Bonul de plată este document de evidenţă primară cu regim special, prevăzut cu însemne de protecţie, serie şi număr stabilite centralizat.
III. CONTRACTUL DE TRANSPORT ŞI EXPEDIŢIE
13. Conform contractului expeditorul  se obligă contra plată în numele şi din contul beneficiarului să presteze sau să organizeze prestarea serviciilor ce ţin de transportarea mărfurilor.
14. Contractul trebuie să conţină următoarele condiţii:
- denumirea şi adresa părţilor;
- obiectul contractului;
- drepturile şi obligaţiile expeditorului;  
- drepturile şi obligaţiile beneficiarului;
- calculele plăţii pentru transporturi;
- responsabilităţile părţilor.
În contract la înţelegerea părţilor pot fi incluse şi alte condiţii.
Contractul-model de transport şi expediţie se anexează (anexa nr.1).        
  
IV. DISPOZIŢIE DE EXPEDIERE
15. Dispoziţie de expediere este documentul eliberat în cadrul contractului de către beneficiar expeditorului pentru organizarea transportului şi deservirea de expediţie a beneficiarului. Expeditorul primeşte eceastă dispoziţie spre executare imediat după primire şi achitarea plăţilor respective. Dispoziţia de expediere de asemenea poate fi şi unică.
16. În cazul, cînd dispoziţia de expediere este eliberată de către beneficiar în cadrul contractului încheiat între beneficiar şi expeditor şi taxele sînt convenite, expeditorul primeşte această dispoziţie spre executare imediat după primire.
17. Dacă dispoziţia de expediere este eliberată de beneficiar în calitate de însărcinare separată, este necesară confirmarea expeditorului în vederea executării acestei dispoziţii. Confirmarea de către expeditor a dispoziţiei se consideră ca contract încheiat în vederea prestării serviciilor de transport şi expediţie.
18. Dispoziţia de expediere  se emite în scris.
19. În cazul necesităţii îndeplinirii comenzii urgente  expeditorul poate primi dispoziţia de expediere oral sau prin telefon cu confirmarea ulterioară obligatorie a comenzii în  scris în termen de zece zile. Pînă la prezentarea către expeditor a confirmării în scris beneficiarul suportă toate riscurile ce ţin de transmiterea incorectă sau incompletă a dispoziţiei iniţiale orale.
20. În cazul, cînd după primirea prin telefon se depistează necorespunderea dintre dispoziţia orală şi cea în scris, expeditorul este obligat să informeze imediat despre aceasta beneficiarului şi să ceară concretizarea dispoziţiei.
21. Modificările şi completările la dispoziţiile de expediere trebuie să se efectueze doar în formă scrisă.
22. Dispoziţia eliberată expeditorului trebuie să conţină toate datele necesare pentru executarea ei cuvenită.
23. Modelul dispoziţiei de expediere se anexează (anexa  nr. 2).
V. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE EXPEDITORULUI
24. Expeditorul  are  d r e p t u l:
- să ceară de la beneficiar compensarea tuturor cheltuielilor suportate la executarea dispoziţiei, precum şi plata convenită pentru servicii;
- să antreneze persoane terţe pentru executarea dispoziţiei;
- să efectueze transportul de mărfuri cu mijloace de transport proprii. În acest caz se încheie şi contractul de transport;
- să selecteze la latitudinea sa transportatorii şi să determine mijloacele de transport şi itinerarele de transportare, dacă altele nu sînt prevăzute în contractul de transport şi expediţie sau dispoziţia de expediere;
- să presteze servicii ce ţin de importul, exportul şi transportarea în tranzit a mărfurilor prin frontiera vamală a Republicii Moldova în conformitate cu legislaţia vamală a republicii;
- să reţină mărfurile şi documentele asupra lor în calitate de gaj pentru suma datorată, incluzînd cheltuielile de depozit şi păstrare şi compensarea tuturor cheltuielilor suportate;
- să presteze serviciile de transport şi expediţie menţionate în punctul 5.
25. Expeditorul  este  o b l i g a t:
- să îndeplinească comanda primită conştiincios şi  respectînd interesele beneficiarului;
- să îndeplinească exact indicaţiile beneficiarului. Dacă aceste indicaţii împiedică transportarea economicoasă şi sigură a mărfurilor, expeditorul  trebuie să atragă atenţia beneficiarului asupra acestui fapt. Dacă beneficiarul repetă indicaţiile sale, expeditorul îndeplineşte dispoziţia cu raportarea tuturor riscurilor asupra beneficiarului;
- să informeze imediat beneficiarul despre imposibilitatea executării dispoziţiei din motive independente de el;
- să întocmească în modul stabilit actele respective în cazul lipsei (surplusurilor), deteriorării mărfurilor sau ambalajului;
- să asigure prezentarea către beneficiar la timp a mijloacelor de transport în stare tehnică bună şi acceptabile pentru aceste transporturi în termenul convenit cu beneficiarul.
VI. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE BENEFICIARULUI
26. Beneficiarul are  d r e p t u l:
- să ceară îndeplinirea comenzii în mod conştiincios şi în termenul stabilit;
- să retragă dispoziţia eliberată anterior expeditorului, compensînd în mod obligatoriu expeditorului cheltuielile efective  ce ţin de îndeplinirea dispoziţiei.
27. Beneficiarul îşi asumă toate cheltuielile ce ţin de acţiunile expeditorului în interesele beneficiarului în circumstanţe neprevăzute,  stipulate în contractul de  transport şi expediţie.
28. Beneficiarul este  o b l i g a t:
- să elibereze expeditorului dispoziţia de expediere;
- să prezinte mărfurile spre transportare în volumul preconizat şi în termenul convenit cu expeditorul;
- să comunice expeditorului toată informaţia necesară pentru efectuarea transportului de mărfuri şi la timp să pună la dispoziţia expeditorului toate documentele necesare pentru îndeplinirea dispoziţiei. Să indice proprietăţile deosebite ale mărfurilor, în urma cărora poate fi cauzat prejudiciu altor mărfuri, oamenilor, mediului,  de asemenea să atragă atenţia asupra predispunerii mărfurilor la alterare rapidă şi descompunere;
- să garanteze corectitudinea  şi plenitudinea datelor prezentate referitor la mărfurile transmise expeditorului, atrăgînd o atenţie deosebită asupra proprietăţilor ce ţin de natura generală a mărfurilor, marcarea lor, greutatea, cantitatea şi, dacă e nevoie, asupra gradului de periculozitate a mărfurilor;
- să compenseze expeditorului toate cheltuielile suportate de el la îndeplinirea dispoziţiei de expediere a mărfurilor;
- să compenseze expeditorului toate reclamaţiile înaintate lui, care decurg din avaria generală, şi să prezinte la cererea expeditorului garanţii ce asigură satisfacerea acestor reclamaţii;
- să achite expeditorului plata convenită în conformitate cu contractul de transport şi expediţie.
VII. RESPONSABILITĂŢILE PĂRŢILOR
29. Expeditorul  poartă răspundere de prejudiciul cauzat beneficiarului din cauza pierderii sau deteriorării mărfurilor, precum şi pentru reţinerea furnizării mărfurilor, dacă circumstanţele, care au provocat această pierdere, deteriorare sau reţinere au avut loc în timpul aflării mărfurilor la dispoziţia lui.
30. Expeditorul  nu poartă răspundere pentru:
- bunurile sau mărfurile periculoase (mărfurile uşor alterabile), dacă ele nu au fost declarate expeditorului în timpul încheierii contractului;
-  pierderile, care au avut loc din cauza reţinerii furnizării, dacă această responsabilitate nu este exprimată clar în scris;
- lipsa conţinutului dinăuntrul ambalajului locurilor de marfă, primit (transmis) în ambalaj nedeteriorat;
- pierderile în rezultatul delapidării mărfurilor de pe mijloacele de transport (cu excepţia transportului propriu), dacă altele nu sînt stipulate în contractul de prestare a serviciilor de transport şi expediţie;
- de consecinţele potenţiale ale datelor incomplete indicate în dispoziţie.
31. Beneficiarul poartă răspundere materială pentru prejudiciul cauzat expeditorului:
- prin îndeplinirea neconformă a condiţiilor contractului;
- neprezentarea mărfurilor spre transportare în mărimea amenzilor;
- prin acţiunile care au provocat staţionarea neproductivă a mijloacelor de transport cu depăşirea limitelor de timp stipulate în contractul de transport şi expediţie.
32. Expeditorul  şi beneficiarul pot stipula şi alte drepturi, obligaţii şi responsabilităţi ale părţilor în contractul încheiat între ele, care nu contravin legislaţiei şi prezentului Regulament.
  Anexa nr. 1
CONTRACT
de transport şi expediţie
      "___" ___________________200_          or. _______________
_______________________________________________________________________
            (denumirea agentului economic, care prestează serviciile
_______________________________________________________________________
                                                de transport şi expediţie)
în  persoana______________________________________________________________,
(funcţia, numele, prenumele)
care acţionează în baza  _____________________________________________________
(statutului, regulamentului)
denumit în continuare Expeditor, pe de o parte, şi Beneficiarul_________________________
_______________________________________________________________________
(denumirea beneficiarului)
în persoana ______________________________________________________________,
(funcţia, numele, prenumele)
care acţionează în temeiul ____________________________________________________,
(statutului, regulamentului)
pe de altă parte, au încheiat contractul prezent despre următoarele:
I.OBIECTUL CONTRACTULUI
  1. Beneficiarul transmite, iar expeditorul  îşi asumă:
organizarea transporturilor____________________________________________________
                                                  (tipul mărfurilor, greutatea, în kg)
realizarea următoarelor servicii de transport şi expediţie:
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
II. OBLIGAŢIILE
BENEFICIARULUI ŞI EXPEDITORULUI
   2. Obligaţiile beneficiarului şi expeditorului se stabilesc în conformitate cu Regulamentul  deservirii de transport şi expediţie, aprobat de Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor din 9 decembrie 1999.
  3. Suplimentar la punctul 2 s-a convenit:
_________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
III. PLATA PENTRU TRANSPORTURI
4. Toate tipurile de servicii se achită de către beneficiar conform taxelor convenite în prealabil, indicate în anexele la prezentul contract.
5. La înţelegerea părţilor achitarea serviciilor prestate se efectuează:
- prin plata preliminară cu luarea în calcul a volumului preconizat de lucrări;
- prin vărsarea sumelor băneşti în numerar în casa expeditorului;
- prin achitarea conturilor expeditorului în decursul a ___ zile din ziua primirii lor de către beneficiar.
6. Dacă achitarea contului nu se efectuează în termenul stabilit, beneficiarul îi plăteşte expeditorului o penalitate în mărime de ___% din suma neachitată pentru fiecare zi de întîrziere.
IV. CONDIŢII SUPLIMENTARE
7. (termenul furnizării, regimul de lucru, tariful pentru prestarea serviciilor de transport şi expediţie etc.)
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
V.RESPONSABILITATEA PĂRŢILOR
ŞI MODUL SOLUŢIONĂRII LITIGIILOR
8. Partea, care nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, compensează celeilalte părţi pierderile provocate din această cauză.
9. Părţile sînt scutite de responsabilitate pentru neîndeplinirea parţială sau deplină a obligaţiilor contractuale, dacă ea a avut loc în urma acţiunii forţelor majore, şi anume: incendii, inundaţii, cutremure de pămînt şi alte fenomene neordinare, precum şi greve, mişcări sociale, război, conflicte militare, acţiuni criminale din partea persoanelor terţe, deciziilor politice.
10. Litigiile, care apar la îndeplinirea prezentului contract, părţile le soluţionează, înaintînd pretenţii; cererile de acţiune se examineaxă de către instanţa judecătorească la locul aflării expeditorului.
VI. TERMENUL DE ACŢIUNE A CONTRACTULUI
11. Termenul de acţiune a prezentului contract se stabileşte de la ________________ pînă la____________ şi poate fi modificat sau reziliat la înţelegerea părţilor, iar în caz de litigii - de către instanţele judecătoreşti.
12. Prezentul contract este întocmit în ___ exemplare, fiecare avînd aceeaşi valabilitate.
VII. RECHIZITELE BANCARE ŞI
ADRESELE JURIDICE ALE PĂRŢILOR
  Expeditorul                         Beneficiarul
VIII. CONDIŢII SUPLIMENTARE
13. Expeditorii reuniţi în asociaţii (uniuni) sînt în drept să elaboreze, luînd în consideraţie prezentul Regulament, reguli principale de expediere pentru realizarea scopurilor statutare ale acestor asociaţii,  de asemenea avînd în vedre recomandările organizaţiilor internaţionale.
  Anexa nr. 2
DISPOZIŢIE DE EXPEDIERE

1. Expeditorul de mărfuri (denumirea, adresa, telefonul, ţara) 1a. Adresa încărcîrii Data "__"____anul_ Sosirea pentru încărcare, ora___
2. Expeditorul de mărfuri (denumirea, adresa, telefonul, ţara) 2a. Adresa descărcîrii
3. Modul transportării. Tipul materialului rulant                                                                          avia               auto                   cf                  mare  
4. Numărulde locuri 5. Denumirea mărfurilor6. Masa (brută), kg7. Masa (netă), kg8. Volumul mul, m
9. Vama exportorului 9a. Trecerea de frontieră
10. Vama importatorului 10a. Trecerea de frontieră
11. Taxa pentru servicii  
12. Instrucţiunea cu privire la prelucrarea transportului  
13. Condiţii speciale de transportare  
Semnătura  
L.Ş.                          Data "__" __________________ anul ____  

Anexa nr. 3
Lista actelor normative abrogate în legătură cu aprobarea
Regulamentului prestării  serviciilor de transport şi expediţie:
1.  Secţiunea 60 a Regulamentului de transportare a mărfurilor cu transportul auto în R.S.S. Moldovenească, aprobate de Ministerul Transporturilor Auto al R.S.S. Moldoveneşti. (Chişinau, Cartea Moldovenească, 1982)
2.  Regulamentul de prestare a serviciilor de transport şi expediţie cetaţenilor R.S.S. Moldoveneşti, aprobate de către Ministerul Transportului Auto al R.S.S. Moldoveneşti la 31.08.1971 (Chişinau, Cartea Moldovenească,1982).