MTCO912/1999
ID intern unic:  313586
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI COMUNICAŢIILOR
REGULAMENT Nr. 9/12
din  09.12.1999
Regulamentul transporturilor de mărfuri perisabile
Publicat : 13.04.2000 în Monitorul Oficial Nr. 039     Promulgat : 09.12.1999
A P R O B:
Ministrul transporturilor şi
Comunicaţiilor al Republicii Moldova
_______________V. Cheibaş
9 decembrie 1999
I. DISPOZIŢII
    1. Prezentul  Regulament este elaborat de Ministerul Transporturilor şi  Comunicţaiilor  în  conformitate  cu  Codul  transporturilor  (Legea organică  nr.116-XIV  din  29.07.98, M.O. nr.90-91, 1998,  art.581).  şi Regulamentul transporturilor auto de mărfuri, aprobat în modul stabilit.
    2. Prezentul   Regulament  reflectă  specificul  transporturilor  de mărfuri perisabile şi este obligatoriu pentru toate părţile participante la organizarea acestor transporturi.
    3.Prezentul Regulament  stabileşte  modul organizării  transportării mărfurilor  perisabile  cu  transportul auto  pe  teritoriul  Republicii Moldova în trafic urban, suburban, interurban.
    4. Sub noţiunea de mărfuri perisabile se subînţeleg produsele supuse unei  alterări  rapide  în  condiţiile mediului  şi  care  cer  condiţii speciale   de  transportare  şi  protecţie  de  acţiunea  asupra  lor  a temperaturilor  înalte  şi  joase ale aerului exterior şi un  termen  de realizare  în conformitate cu documentele normative pentru acest gen  de produse.
    5. La mărfurile perisabile se referă:
    - produsele de  provenienţă  vegetală:  fructe,  pomuşoare,  legume, ciuperci, plante vii: puieţi, material de înmulţire şi săditor, pomicol, viticol  şi arbuşti fructiferi, stoloni de căpşuni, flori vii şi  tăiate etc;
    - produsele de  proveninţă animală: carnea şi produsele din carne de diferite animale şi păsări, peşte, icre, lapte, ouă, etc.;
    - produsele prelucrate:  produse  lactate, grăsimi, diferite  fructe congelate, mezeluri, caşcaval, unt, etc.;
    6. Transportarea  mărfurilor perisabile între state se efectuează în temeiul coordonării preliminare cu organul de stat al Republicii Moldova şi  cu  Serviciul  Veterinar de Stat al  Republicii  Moldova,  incluzînd regulile  corespunzătoare  de  încărcare  a  mărfurilor  şi  perfectarea certificatelor  veterinare  (pentru produsele de origine animală)  şi  a certificatelor igienice.
    Produsele alimentare   importate   în  Republica  Moldova   pot   fi transportate  pe teritoriul ei după achitarea taxelor vamale cu condiţia ca  termenul  lor  de  valabilitate să nu depăşească  2/3  din  termenul stabilit   de  standarde,  avînd  pe  etichete  şi  ambalaj   informaţia respectivă în limba de stat.
    7. Pentru fiecare   mijloc  de  transport,  activitatea  căruia   se practică  în  baza  de licenţă, se eliberează  "Carnet  de  corespundere pentru vehicul", de către Î.S."Inspectoratul Transporturilor Auto".
    Materialul rulant    alocat    pentru    transportarea    mărfurilor (produselor)  perisabile  trebuie să fie în stare tehnică  bună,  utilat pentru  transportarea  acestui gen de produse şi să corespundă  normelor sanitare şi standardelor naţionale.
    Materialul rulant trebuie să fie curat, uscat, fără mirosuri străine şi  să  aibă  paşaport  sanitar şi înscrierea cu  indicarea  genului  de mărfuri, pentru care este destinat.
    Transportarea   produselor  alimentare  perisabile  şi  excesiv   de perisabile în transport izotermic în lipsa refrigerării nu se admite.
    8. La transportarea  mărfurilor  perisabile  agenţii  de  transport, expeditorii  şi  destinatarii  de  mărfuri  sînt  obligaţi  să  respecte cerinţele  sanitaro-igienice  în vigoare şi trebuie să fie asiguraţi  cu încălţăminte şi îmbrăcăminte specială, mănuşi, etc.
    9. Mărfurile   perisabile   trebuie   să   fie   prezentate   pentru transportare  în  stare transportabilă şi să corespundă  după  calitate, ambalaj şi marcare cerinţelor stabilite de standardele naţionale şi alte documente normative în vigoare ale Republicii Moldova.
    Sînt obligatorii: certificatul de conformitate, de calitate, igienic şi  fitosanitar, factura de expediţie şi certificatul veterinar  (pentru produsele  de  origine  animală),  în care sînt  indicate  data  şi  ora încheierii  procesului  tehnologic, data şi ora expirării termenului  de realizare, temperatura păstrării.
    Ambalajul trebuie să fie în stare bună, rezistent, curat şi admis de Ministerul Sănătăţii pentru contactul produselor alimentare.
    La cererea agentului    de    transport   sau    şoferului-expeditor expeditorul  (destinatarul)  mărfurilor este obligat să prezinte  pentru controlul  stării  mărfurilor şi ambalajului standardele sau  condiţiile tehnice respective.
    10. După descărcarea mărfurilor perisabile destinatarul este obligat să  spele  materialul  rulant  şi  în caz  de  necesitate  să  efectueze dezinfectarea lui.
II. CARNE, SUBPRODUSE ŞI SEMIFABRICATE DIN CARNE
    11. Prezentul  Regulament preconizează condiţiile de transportare  a cărnii,  subproduselor şi semifabricatelor din carne în trafic urban  şi suburban.
    12. Expeditorul   de   mărfuri  este  obligat  să  prezinte   pentru transportare  carnea,  subprodusele  şi semifabricatele din carne  cu  o temperatură  în  conformitate  cu anexa 1. Expeditorul de  mărfuri  este obligat  să  fixeze  în  factura  de  expediţie  temperatura  mărfurilor prezentate pentru transportare.
    13. Carnea, subprodusele, semifabricatele din carne se transportă în autorefrigeratoare, automobile izotermice sau automobile-furgoane dotate cu instalaţii refrigeratoare.
    14. Încărcarea  cărnii, subproduselor şi semifabricatelor din carne, inclusiv atîrnarea cărnii refrigerate sau răcite pe cîrlige în caroseria materialului  rulant, trebuie să fie efectuată cu forţele şi  mijloacele expeditorului  de  mărfuri,  iar  descărcarea -  de  către  destinatarul mărfurilor.
    Agenţii de transport   conform  contractului  de  transportare   pot participa la încărcare şi descărcare, atribuind aceste funcţii şoferilor.
    Reprezentanţii  furnizorului şi destinatarului produselor,  inclusiv şoferii,  care îndeplinesc funcţiile de încărcare-descărcare, trebuie să deţină carnetul medical, echipamentul sanitar, să fie instruiţi igienic.
    15. Mărfurile  congelate (carnea, subprodusele, slănina),  produsele din   carne  în  ambalaj  trebuie  să  fie  stivuite  compact  de  către expeditorul de mărfuri în caroseria automobilului.
    Carnea răcită  refrigerată  pe  carcase trebuie să fie  atîrnată  pe cîrlige.
    16. Primirea  pentru transportare de la expeditor şi predarea  către destinatar  a  mărfurilor din carne în ambalaj cu greutatea  marcată  se efectuează  de  către agentul de transport conform numărului  de  locuri fără  atîrnare;  primirea şi predarea cărnii în blocuri, pe  carcase  şi semicarcase,  subproduselor  -  după  numărul  de  locuri  şi  greutate, primirea  şi predarea mezelurilor, cărnii afumate, semifabricatelor  din carne  - în ambalaj sub sigiliul expeditorilor de mărfuri la prezentarea certificatului    de    conformitate,   certificatului   de    calitate, certificatului veterinar, igienic şi fitosanitar.
    La mezeluri şi  carnea afumată se admite menţionarea în facturile de expediţie  a  mărfurilor a numărului şi datei eliberării  certificatului veterinar  întreprinderii pentru lotul de producţie produsă în  schimbul concret.
    17. Destinatarul  mărfurilor  trebuie  să prezinte, iar  agentul  de transport  să  restituie  expeditorului  ambalajul  inventar  deşert  în termenul stabilit în contractul dintre furnizor şi cumpărător.
III. LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE
    18. Laptele se   transportă  fără  ambalaj  cu   automobile-cisterne specializate sau în ambalaj cu autorefrigeratoare, automobile izotermice sau automobile-furgoane dotate cu instalaţii de refrigerare.
    Produsele lactate se transportă în ambalaj.
    Agentii de transport  trebuie să aloce pentru transportarea laptelui şi produselor lactate în ambalaj material rulant specializat cu regim de temperatură  ce se reglează în dependenţă de durata transportării, tipul ambalajului şi temperatura aerului exterior.
    19. La transportarea laptelui şi produselor lactate cu automobilul - furgon  la  adresa unui destinatar expeditorul este obligat să  sigileze marfa.
    20. Expeditorul de mărfuri este obligat să prezinte mărfurile pentru transportare  în următoarele tipuri de ambalaj autorizate de  Ministerul Sănătăţii pentru contact cu produsele alimentare:
    - laptele vărsat  -  în  bidoane  metalice  cositorite  şi  cisterne sigilate de expeditorul de mărfuri;
    - laptele, frişca, chefirul, iaurtul şi alte produse lactate integre - ambalate în sticle, pachete de hîrtie "tetra-pac" , "tetra-bric" şi în ambalaj  de  polietilenă plasate în lăzi şi coşuri speciale metalice  şi din masă plastică şi peliculă de polietilenă cîte 10 litri;
    - smîntîna, brînza  de vacă, pasta din brînză de vacă la cîntar - în bidoane metalice cositorite sigilate de expeditorul de mărfuri, iar cele ambalate, inclusiv brînzica, în ambalaj de masă plastică;
    - brînza de oaie - în ambalaj din masă plastică şi din lemn.
    Ambalajul destinat pentru transportarea produselor lactate, inclusiv brînzeturile,  grăsimile animaliere şi îngheţata, trebuie să  corespundă standardelor  naţionale  şi documentelor normative în vigoare şi să  fie autorizat de Ministerul Sănătăţii.
    21. La prezentarea  pentru transportarea cu un automobil a  laptelui şi produselor lactate în divers asortiment la adresa cîtorva destinatari expeditorul  trebuie din timp, pînă la sosirea automobilului, să grupeze marfa pentru destinatari şi să efectueze încărcarea la un post.
    22. Expeditorul mărfurilor restituie destinatarului ambalajul deşert în conformitate cu cerinţele sanitare în vigoare.
    23. Expeditorul  mărfurilor este obligat să prezinte laptele  pentru transportare  fără  ambalaj  de la fabrica de lapte la o  temperatură  a laptelui nu mai mare de +6 grade C.
    Temperatura laptelui  prezentat  spre transportare de  la  fabricile orăşeneşti  de lapte la întreprinderile de comerţ şi alimentaţie publică nu trebuie să depăsească +6 grade C.
    Expeditorul mărfurilor  în  factura de expediţie indică data şi  ora finisării  procesului  tehnologic, data şi ora expirării  termenului  de realizare, de asemenea temperatura păstrării.
    24. Primirea  spre  transportare de la expeditor şi  predarea  către destinatar  a laptelui şi produselor lactate în ambalaj se efectuează de către  agenţii de transport la prezentarea certificatului calităţii după numărul  de bidoane, butoaie, de asemenea lăzi şi coşuri umplute conform documentaţiei normative.
    Primirea şi predarea laptelui în cazul transportului fără ambalaj se efectuează sub sigiliul expeditorului de mărfuri.
    Laptele şi produsele  lactate trebuie să fie însoţite de certificate igienice, fitosanitare, veterinare în conformitate cu regulile stabilite de Serviciul Veterinar de Stat al Republicii Moldova.
    25. Expeditorul  de  mărfuri  (fabrica orăşenească  de  lapte)  este obligat să efectueze:
    - controlul existentei  şi  integrităţii  plombei  expeditorului  pe gurile de acces ale cisternelor şi conductelor deversoare;
    - scoaterea plombelor;
    - deschiderea  gurilor de acces ale cisternelor înainte de încărcare şi închiderea lor după încărcare;
    - conectarea şi deconectarea manşoanelor de la cisternă;
    - turnarea în cisternă;
    - plombarea gurilor   de   acces  şi  conductelor   deversoare   ale cisternelor;
    - spălarea şi  dezinfectarea pe dinăuntru şi pe dinafară a cisternei după vărsarea laptelui;
    - nota în foaia de parcurs sau paşaport despre prelucrarea sanitară, timpul efectuării prelucrării sanitare;
    - încălzirea cu apă fierbinte şi aburi a gurilor de acces şi ţevilor în timp de iarnă.
IV. PEŞTE ŞI PRODUSE DIN PEŞTE
    26. Peştele şi  produsele  din  peşte  se  transportă  cu  transport special  ce  asigură  păstrarea calităţii  cu  respectarea  temperaturii corpului   peştelui   nu   mai înalte  de -9  grade C  cu indicarea   în factura   de expediţie  a datei  congelării, temperaturii  produsului şi datei ambalării cu eliberarea certificatului calităţii.
    27. Transportarea  peştelui  îngheţat  se admite  doar  în  ambalaj. Peştele  trebuie  să  fie  ambalat în lăzi din lemn  şi  masă  plastică, butoaie  şi  ambalaj  de  masă plastică etc,  autorizate  de  Ministerul Sănătăţii  pentru ambalarea acestor produse. Lăzile în părţi trebuie  să fie  îmbrăcate  cu o fîşie de ambalaj din fier sau cablu, iar  coşurile, cutiile,  baloturile  şi  sacii  legaţi strîns  cu  frînghie.  Ambalajul înăuntru  trebuie  să  fie aşternut cu rogojină curată, hîrtie  sau  alt material izolator. Peştele de calitate superioară şi fileul din peşte se ambalează doar în lăzi aşternute înăuntru cu material izolator.
    28. Peştele refrigerat se transportă în lăzi de lemn sau butoaie. Pe fundul  ambalajului şi pe fiecare rînd de peşte trebuie să fie  presărat un  strat de gheaţă curată fărîmiţată mărunt. În butoaie şi lăzi trebuie să fie orificii pentru scurgerea apei de la topirea gheţii.
    Peştele refrigerat  trebuie  să  aibă temperatura în  grosul  cărnii lîngă  coloana  vertebrală   de  la -2 grade C  pînă la +5 grade C.   În certificatul  calităţii    trebuie   să   fie  indicat:   data  şi   ora finalizării  procesului  tehnologic,  data  şi ora expirării  termenului de realizare,  temperatura păstrării.
    29. Peştele sărat şi scrumbia trebuie să fie ambalate în butoaie din lemn şi masă plastică.
    30. Peştele afumat  la  rece,  uscat şi alte produse  din  peşte  se transportă doar în ambalaj, care este bun pentru prelucrare.
    31. Peştele viu  se  transportă  în cisterne special utilate  şi  în containere  cu aeraţie. Se admite transportarea în apă din apeduct, care conţine  clor,  cu  condiţia aeraţiei preliminare în  decursul  a  30-50 minute. Raportul dintre peşte şi apă în cisterne şi containere cu sistem de aeraţie forţată (la transportarea molitrului, plăticii şi altor peşti de  apă  dulce) 1:2, fără aeraţie - 1:3. Peştele de mare  se  transportă doar cu aeraţie forţată, raportul dintre peşte şi apă fiind de 1:10.
    32. Încărcarea  în automobile a peştelui şi produselor din peşte  în ambalaj   se  efectuează  în  rînduri  compacte.  Peştele  îngheţat   se  transportă  în  ambalaj  dur. Încărcarea produselor din peşte  sărat  înambalaj  se  efectuează în dependenţă de mărimea locurilor, însă nu  mai mult decît în două rînduri în înălţime.
    33. Durata transportării peştelui viu nu trebuie să depăşească 8 ore în  cazul  temperaturii aerului  atmosferic nu mai înalte de   +10 grade C  fără  schimbarea  apei.  În  cazul  unei  temperaturi  mai înalte apa trebuie răcită cu  ajutorul  gheţii, iar durata transportării se  reduce pînă la 6  ore.  După 6 ore apa se schimbă.
    34. Documentul  veterinar de însoţire pentru peşte şi produsele  din peşte trebuie să fie adeverinţa veterinară de forma stabilită, eliberată de  serviciul  veterinar  teritorial la locul de  expediere,  precum  şi certificatul de conformitate, igienic şi fitosanitar.
V. CARTOFI, LEGUME ŞI CULTURI BOSTĂNOASE
    35. Prezentul   capitol   al   Regulamentului   prevede   condiţiile transporturilor  urbane  şi  suburbane  de cartofi,  legume  şi  culturi bostănoase:
    - de la întreprinderile    agricole,   asociaţiile   de   gospodării ţărăneşti (fermieri), organizaţii de achiziţionare ale cooperativelor de consum  la  întreprinderile de comerţ, alimentaţie publică, depozite  de legume şi la întreprinderile de prelucrare;
    - de la depozitele   de  legume  la  întreprinderile  de  comerţ  şi alimentaţie publică.
    36. La transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase agenţii  economici, expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi să  întreprindă  măsuri în vederea protecţiei cartofilor,  legumelor  şi culturilor bostănoase de deteriorări mecanice, precipitaţii atmosferice, acţiunea temperaturilor joase şi înalte.
    37. Expeditorul trebuie să prezinte mărfurile pentru transportare în ambalaj bun, curat, uscat, fără miros străin, care corespunde cerinţelor standardelor  naţionale în conformitate cu anexa, şi însoţite de factura de  expediţie, certificat de calitate sau certificat igienic, în care se va  indica  conţinutul rezidual de nitraţi, pesticide, elemente  toxice, micotoxine.
    Cartofii şi legumele    expediate   de   întreprinderile   agricole, asociaţiile  de  gospodării  ţărăneşti (fermieri)  şi  organizaţiile  de achiziţionare ale cooperaţiei de consum pot fi primiţi spre transportare în   ambalaj  nestandard,  care  asigură  integritatea  lor  în   timpul transportului.
    38. Cartofii,  legumele  şi  culturile bostănoase se  transportă  în autorefrigeratoare,   automobile  izotermice,  automobile-furgoane   sau automobile cu platformă deschisă.
    Selectarea materialului   rulant  pentru  transportarea  cartofilor, legumelor  şi  culturilor bostănoase se efectuează de către  agenţii  de transport,  luîndu-se  în vedere temperatura aerului exterior şi  durata transportului.
    39. Cartofii,  legumele  şi  culturile  bostănoase  transportate  în automobile cu platforma deschisă la  temperatura aerului mai joasă de  0 grade C trebuie  să aibă o izolare termică aplicată de către  expeditor.
Conform contractului   de   transportare agenţii  de transport  pot  lua asupra   lor  cheltuielile  pentru  mijloacele  de  izolare  termică   a mărfurilor.
    40. Materialul   rulant  alocat  de  agenţii  de  transport   pentru transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase trebuie să fie dotat cu tachelajul necesar: prelată şi frînghii.
    În cazul transporturilor  permanente de varză şi culturi  bostănoase bordurile  caroseriei  şi  remorcilor trebuie să fie  ridicate  pînă  la înălţimea de 1,4m, iar în cazul transportării altor legume şi cartofilor - pînă la înăltimea de 0,9m de la podea.
    41. Expeditorul  mărfurilor trebuie să aşeze lăzile, sacii cu legume şi  cartofi  în  caroseriile  automobilelor  în  rînduri  compacte  fără intervale între locurile de marfă.
    42. Expeditorul  de  mărfuri trebuie să prezinte  spre  transportare culturile  bostănoase  în  stare  proaspătă,  curate,  fără  deteriorări mecanice  şi de către vătămători sau boli, uniforme din punct de  vedere al  maturităţii, ambalate conform standardelor naţionale în ambalaj bun, rezistent,  uscat  cu suprafaţa interioară netedă, fără miros străin  în concordanţă cu anexa 2.
    43. În perioada  achiziţiilor  şi  realizărilor în  masă  se  admite transportarea  pepenilor  verzi şi galbeni, dovlecilor,  dovleceilor  în vrac.
    La transportarea  pepenilor verzi şi soiurilor rezistente de  pepeni galbeni  fără ambalaj pe podeaua caroseriei se aşterne un strat de  paie cu grosimea nu mai mică de 10 cm sau rogojini, prelată, pînză de sac etc.
    Înălţimea vracului  de  pepeni verzi trebuie să fie nu mai  mare  de 1,3-1,4  m.  Pepenii verzi se plasează în rînduri, însă nu mai multe  de trei. Între rînduri se aştern paie sau alt material pentru ambalare.
    44. Primirea  pentru transportare de la expeditori şi predarea către destinatar   a   cartofilor,  legumelor  şi  culturilor  bostănoase   se efectuează  de către agenţii economici la cîntar la prezentarea facturii de  expediţie, certificatului de calitate, certificatului fitosanitar şi igienic  cu  indicarea  conţinutului  rezidual  de  nitraţi,  pesticide, elemente toxise, micotoxine, radionuclizi, precum şi a certificatului de conformitate.
    45. La transportarea   cartofilor  şi  legumelor  într-un  automobil cîtorva destinatari expeditorul este obligat să le aşeze în caroserie în aşa mod ca să asigure posibilitatea descărcării întregului asortiment de mărfuri solicitat de fiecare destinatar.
    46. La transportarea  cartofilor, legumelor şi culturilor bostănoase în  containere  sau  automobile  - furgoane la  adresa  unui  destinatar mărfurile trebuie să fie expediate sub sigiliul expeditorului.
    47. Cartofii,  legumele  şi  culturile  bostănoase  transportate  în scopuri  furajere  în  sectorul  zootehnic trebuie să  fie  însoţite  de adeverinţă veterinară, eliberată în modul stabilit.
VI. PRODUSE POMICOLE, BACIFERE ŞI STRUGURI
    48. Regulamentul   prevede  condiţiile  transporturilor  locale   de fructe, pomuşoare şi struguri:
    - de la întreprinderile    agricole,   asociaţiile   de   gospodării ţărăneşti  (fermieri),  organizaţii de achiziţionare ale cooperaţiei  de consum spre organizaţiile de comerţ, alimentaţie publică şi depozite;
    - de la staţiile  de  cale ferată, porturi maritime şi  aeroporturi, asociaţii   agroindustriale  şi  agrare  de  desfacere,  bazele  lor  de achiziţie  si  desfacere spre întreprinderile de comerţ  şi  alimentaţie publică;
    - de la depozitele  de  legume  spre întreprinderile  de  comerţ  şi alimentaţie publică.
    49. La transportarea  fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor agenţii de  transport,  expeditorii şi destinatarii de mărfuri sînt obligaţi  să asigure  primirea  facturii  de expediţie, certificatului  de  calitate, fitosanitar  şi  igienic,  în care se va indica conţinutul  rezidual  de pesticide, nitraţi, micotoxine, radionuclizi, elemente toxice, precum şi a  certificatului de conformitate, să întreprindă măsuri de protecţie  a lor   de   deteriorări  mecanice,  precipitaţii  atmosferice,   acţiunea temperaturilor joase şi înalte.
    50. Fructele,  pomuşoarele şi strugurii se transportă cu  automobile izotermice,  automobile-furgoane, automobile (autotrenuri) cu  platformă deschisă, care asigură starea lor calitativă şi integritatea.
    Materialul rulant  pentru  transportarea fructelor, pomuşoarelor  şi strugurilor  este selectat de agenţii de transport, luîndu-se în  vedere temperatura     aerului     exterior,    durata     transportării     şi transportabilitatea producţiei.
    Materialul rulant alocat trebuie să fie curat, fără miros străin, de asemenea trebuie să fie asigurat cu prelată şi frînghii.
    51. Pentru transportarea fructelor, pomuşoarelor şi strugurilor la o temperatură  a   aerului  exterior  mai jos de  0 grade C   agenţii   de transport  trebuie,   de   regulă,   să  aloce  automobile  cu caroserii izotermice.  La transportarea      cu    automobile     cu     platformă deschisă     sau  automobile-furgoane   expeditorul   trebuie să asigure izolarea termică  a mărfurilor.
    Agenţii de transport  conform  contractului de transportare pot  lua asupra  lor  izolarea termică a încărcăturii cu achitarea  cheltuielilor pentru mijloacele de izolare termică din contul expeditorului.
    52. Expeditorul  trebuie  să prezinte pentru transportare  fructele, pomuşoarele,  strugurii  în  stare proaspătă, curată,  fără  deteriorări mecanice, nevătămate de dăunători sau boli, uniforme din punct de vedere al  maturităţii,  ambalate în conformitate cu standardele  naţionale  şi alte  documente  normative în vigoare în Republica Moldova,  în  ambalaj bun,  dur,  uscat,  cu suprafaţa interioară netedă,  fără  miros  străin conform anexei 3.
    53. În perioada   achiziţiilor  în  masă  şi  realizării  se  admite transportarea merelor în vrac.
    Bordurile automobilelor  şi remorcilor trebuie să fie ridicate  pînă la înăltimea de 1,4 m de la podeaua caroseriei.
    54. Pentru transportarea    fructelor,   pomuşoarelor,   strugurilor expeditorul este obligat să transmită agentului de transport împreună cu factura  de expediţie certificatul calităţii şi certificatul igienic  în care   să  fie  indicate  rezultatele  investigaţiilor  conţinutului  de pesticide,  nitraţi, elemente toxice, micotoxine, radionuclizi, termenul de  păstrare  şi  stării  calitative  a  mărfurilor  şi  ambalajului  cu trimiterea  la standardul naţional respectiv şi alte documente normative în vigoare în Republica Moldova. Certificatul calităţii se întocmeşte în ziua  prezentării  şi  se  legalizează prin  ştampila  expeditorului  de mărfuri, care poartă răspundere de calitatea mărfurilor şi ambalajului.
    55. Expeditorul  trebuie  să  aşeze  lăzile  cu  fructe,  pomuşoare, struguri în caroseriile automobilelor în rînduri compacte fără intervale între ele.
    56. La transportarea  fructelor  în lăzi deschise fără  capac  între rînduri  trebuie să fie plasat un scut de mărimea caroseriei sau  cîteva scuturi, respectiv, de mărimi mai mici.
    Lăzile se aşează  în  3-4  rînduri în aşa mod ca rîndul  de  sus  să proemineze de asupra bordului caroseriei automobilului nu mai mult decît o  jumătate  din  înălţimea sa, se leagă cu frînghie şi  se  acoperă  cu prelată.
    57. La transportarea  strugurilor în lăzi închise lăzile trebuie  să fie stivuite nu mai mult decît în 9 rînduri.
    Rîndul de sus  se  bate în scînduri (cîte trei scînduri  la  fiecare ladă).
    Caroseria automobilului se acoperă cu prelată.
    58. Pomuşoarele  în  ambalaj  uşor la transportare  se  plasează  în containere,  coşuri  sau  se fixează în alt oricare mod  ce  va  exclude deteriorarea produselor.
    59. Agentii de  transport primesc spre transportare de la  expeditor şi  predau destinatarului fructele, pomuşoarele, strugurii la cîntar  la prezentarea   certificatului  fitosanitar,  inclusiv  privind   prezenţa pesticidelor,  nitraţilor,  micotoxinelor, radionuclizilor,  elementelor toxice.
    Produsele menţionate  destinate,  în  scopuri  furajere,  sectorului zootehnic  trebuie să fie însoţite de adeverinţă veterinară eliberată în modul stabilit.
    La transportarea  în  containere sau automobile-furgoane  la  adresa unui   destinatar   marfa   trebuie  să  fie  expediată   sub   sigiliul expeditorului.
    60. La transportarea  fructelor,  pomuşoarelor şi strugurilor cu  un automobil  cîtorva  destinatari expeditorul este obligat să le aşeze  în caroseria  automobilului  în  aşa mod ca să  fie  asigurată  descărcarea întregului   asortiment  de  mărfuri  adresat  fiecărui  destinatar,  de asemenea să elibereze facturi de expediţie fiecărui destinatar.
    61. Transportul   materialului  de  înmulţire,  săditor  pomicol  şi arbuşti  fructiferi se face cu mijloace de transport, căptuşite cu paie, în  care se pun rădăcinile şi se aşează oblic cu partea aeriană în  sens contrar  direcţiei de mers a vehiculului. Se recomandă să se acopere  cu prelată,  mai  ales  la  transportul pe distanţe mari.  Cînd  nu  există pericol  de  îngheţ,  paiele  sau alte materiale  în  care  se  introduc rădăcinile, se umectează.
    Materialul de  înmulţire şi săditor pomicol şi viticol se  ambalează în  baloturi, greutatea maximă a cărora nu trebuie să depăşească 80  kg.
Astfel  de balot conţine 80-100 pomi de 1 an (vergi) sau 200-250 puieţi, marcote  sau  butaşi. Balotul se etichetează cu o etichetă, pe  care  se scrie  numărul de ordine al balotului, numele şi adresa  destinatarului, numele şi adresa expeditorului.
    Ca regulă generală  pe tot timpul transportării materialului săditor acesta  trebuie  ferit de uscăciune, care provoacă deshidratarea  şi  de temperaturi sub 0 grade C, care distrug imediat rădăcinile active.
    Materialul săditor horticol va circula însoţit de următoarele acte:
    - factura şi procesul-verbal de recepţie cantitativă şi calitativă;
    - certificatul de valoare biologică (copii);
    - buletinul fitosanitar  de  liberă  circulaţie, numărul  căruia  se trece pe factură.
VII. TORTURI, PRĂJITURI ŞI ALTE ARTICOLE FĂINOASE CU CREMĂ
    62. Transportarea   torturilor,   prăjiturilor  şi  altor   articole făinoase  cu cremă se efectuează în baza certificatului de calitate,  în care  va fi indicată data şi ora finalizării procesului tehnologic, data şi ora termenului limită de realizare, temperatura păstrării.
    Nu se admite  transportarea  în comun a torturilor, prăjiturilor  şi altor  articole făinoase cu cremă cu produse nealimentare, precum şi  cu produse, care au miros specific puternic şi cu pîinea proaspătă.
    63. Expeditorul  de mărfuri este obligat să prezinte torturile  spre transportare  în cutii de carton şi ambalaj din masă plastică autorizate de  Ministerul  Sănătăţii, înfăşurate cu panglică încleiată. Cutiile  se aşează  în  caroserie  în  cîteva  rînduri  după  înălţimea  caroseriei.
Articolele  în bucăţi mărunte (prăjiturile ş.a.) trebuie să fie  aşezate într-un rînd în înălţime pe tarabe din metal acoperite cu capac.
    Toate tarabele   se  numerotează  în  conformitate  cu  Regulamentul transporturilor auto de mărfuri.
    64. Expeditorul  trebuie să prezinte pentru transportare  articolele de  cofetărie   şi făinoase cu  cremă cu o  temperatură de la  0 grade C pînă la +6  grade C,   iar  îngheţate  - nu mai  mult de 10  grade C, şi însoţite de factura  de expediţie,   certificatul  calităţii,  precum şi certificatele igienic şi fitosanitar.
    65. Agenţii de  transport  trebuie  să  aloce  pentru  transportarea torturilor,  prăjiturilor şi altor articole făinoase cu cremă automobile izotermice    sau    automobile-furgoane   înzestrate   cu    instalaţii refrigeratoare cu paşaport sanitar.
    66. Primirea  pentru transportare de la expeditor şi predarea  către destinatar  a  articolelor  făinoase  cu cremă se  efectuează  de  către agenţii  de  transport  conform denumirilor şi numărului  de  cutii  sau tarabe umplute în concordanţă cu standardele.
    67. Încărcarea  şi descărcarea articolelor făinoase cu cremă trebuie să se efectueze atent, fără lovituri şi zdruncinări bruşte.
    68. Prelucrarea sanitară a caroseriei materialului rulant trebuie să fie efectuată de către agenţii de transport.
    69. Tarabele  pentru transportarea torturilor, prăjiturilor şi altor articole  făinoase  cu  cremă  sînt ambalaj  inventar  al  expeditorului mărfurilor.
    Expeditorul mărfurilor  trebuie să efectueze prelucrarea sanitară  a tarabelor.
VIII. REGULILE DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR PERISABILE
ÎN TRAFIC INTERURBAN
    70. Mărfurile  perisabile  se transportă cu mijloacele de  transport auto în stare răcită, refrigerată, congelată, adînc congelată, precum şi în stare proaspătă.
    71. Pentru asigurarea păstrării mărfurilor perisabile expeditorii de mărfuri,  agenţii de transport şi destinatarii de mărfuri sînt  obligaţi să   organizeze  activitatea  precisă  şi  coordonată  de   planificare, pregătire şi efectuare a acestor transporturi.
    Transporturile în masă a mărfurilor perisabile se efectuează conform contractelor,  graficelor  coordonate  între furnizori,  consumatori  şi agenţii de transport.
    72. Materialul   rulant   alocat  pentru  transportarea   mărfurilor perisabile trebuie să fie curat şi să corespundă cerinţelor stabilite şi să  fie  dotat  cu  instalaţii în  vederea  înregistrării  temperaturii.
Instalaţia  frigorifică, instalaţiile portante şi închizătoarele  uşilor trebuie   să  fie  în  stare  tehnică  bună,  caroseriile  automobilelor izotermice şi automobilelor refrigeratoare trebuie să asigure menţinerea regimului de temperatură fixat.
    73. Mărfurile   perisabile   trebuie   să  fie   prezentate   pentru transportare  în  stare  transportabilă, să  corespundă  după  calitate, ambalaj  şi  marcare cerinţelor stabilite de standardele  naţionale  sau documentele normative în vigoare în Republica Moldova şi să fie însoţite de  certificatul  de conformitate, certificatul de calitate, în care  să fie scris termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare, iar legumele şi  fructele  de  asemenea  de  certificatele  igienic  şi  fitosanitar, inclusiv   vizînd   conţinutul   de  pesticide,   micotoxine,   nitraţi, radionuclizi,   elemente  toxice,  factură  de  expediţie,  certificatul veterinar (pentru produsele de origine animală). La cererea agentului de transport  sau şoferului expeditor expeditorul (destinatarul) mărfurilor este  obligat  pentru  controlul stării mărfurilor  sau  ambalajului  să prezinte standardele naţionale sau documentaţia normativă.
    Ambalajul pentru   mărfurile   perisabile  trebuie   să   corespundă condiţiilor  sanitar-igienice  de transportare, să  păstreze  calitatea, aspectul lor exterior şi să protejeze mărfurile de deformare.
    74. Temperatura   în  caroseria  refrigeratorului  la  transportarea mărfurilor   perisabile  trebuie  să  corespundă  datelor  indicate   în rubricile 3 şi 4 ale anexei 3.
    75. În stare  proaspătă se transportă fructele şi legumele, care  nu cer  menţinerea  unui  regim  anumit de  temperatură,  însă  necesită  o aerisire permanentă sau periodică.
    Fructele şi legumele  proaspete  în  timpul  aflării  în  drum  (din momentul  încheierii încărcării şi pînă la începutul descărcării) nu mai mult  de  6  ore pot fi transportate în perioada de primăvară,  vară  şi toamnă   în   cazul   temperaturii   exterioare nu  mai joase   decît  0 grade  C  cu  material  rulant  specializat  acoperit  cu  prelată şi cu aerisire.
    76. În cazul  transportării mărfurilor congelate temperatura aerului în  caroseria  materialului rulant autorizat de  organele  supravegherii sanitaro-epidemiologice   de   stat  pentru   transportarea   produselor alimentare  trebuie să se menţină la nivelul ce corespunde  temperaturii mărfurilor  la momentul primirii spre transportare cu devieri în  limita de 3 grade C.
    În cazul cînd  marfa nemijlocit după transportare este consumată, se admite conform permisiunii în scris a expeditorului majorarea treptată a temperaturii mărfii în timpul transportării pînă la temperatura, la care se efectuează consumul.
    77. În dependenţă de particularităţile mărfurilor şi prelucrării lor termice şoferul este obligat în timpul de vară să efectueze în prealabil pînă  la încărcarea mărfii refrigerarea caroseriei refrigeratorului, iar în  timp de iarnă/încălzirea caroseriei pînă la temperatura indicată  în rubricile 3, 4 din anexa 3.
    Temperatura în  caroseria  refrigeratorului înainte de încărcare  şi temperatura  mărfii în perioada încărcării se fixează de către expeditor şi şofer în fişa de control. Fişele de control al temperaturii (anexa 5) se  fabrică de către agentul de transport şi se întocmesc în 2 exemplare (unul  se înmînează destinatarului, al doilea- rămîne anexat la foaia de parcurs).
   La transportarea mărfurilor perisabile cu autorefrigeratoare şoferul este   obligat  periodic  să  controleze  temperatura  în  caroserie  şi permanent  să  menţină  regimul  de  temperatură  la  nivelul  fixat  la încărcare  şi rezultatele măsurărilor temperaturii să le înscrie în fişa de control.
    Mărfurile perisabile  se  primesc spre transportare,  dacă  termenul admis   de   transportare  a  lor  (transportabilitatea)   stabilit   de documentaţia   normativă  va  fi  mai  mic  decît  termenul  limită   de transportare indicat în p.86 al prezentului Regulament.
    78. Plasarea  corectă a mărfurilor perisabile în caroserie este  una din   condiţiile   principale   la  asigurarea   păstrării   în   timpul transportării şi folosirii depline a capacităţii materialului rulant.
    Expeditorul de  mărfuri  poartă  răspundere de plasarea  corectă  şi stivuirea mărfurilor în caroseria automobilului.
    79. Fructele  şi  legumele în ambalaj închis trebuie să fie  aşezate compact  la nivelul marginii ambalajului ca să nu se lovească în  timpul transportării.
    Pomuşoarele,   strugurii,   fructele  sămînţoase  (mere,  pere)   şi sîmburoase  (prune,  caise,  piersici etc.), roşiile, pepenii  verzi  şi galbeni  trebuie  să fie în fiecare lot uniforme din punct de vedere  al gradului de maturitate.
    Agentul de transport  are dreptul să controleze starea a pînă la  5% din  locurile prezentate pentru transport prin verificarea şi  măsurarea temperaturii mărfii. Deschiderea încărcăturii, ambalarea ulterioară după control  se  efectuează  de către expeditorul de mărfuri.  Mărfurile  în ambalaj termic nu se deschid.
    Încărcătura,  care nu corespunde după calitatea ambalajului, marcare şi  prelucrarea  termică  cerinţelor  stabilite,  nu  se  primeşte  spre transportare   pînă   la  lichidarea  defectelor  depistate  în   timpul controlului.
    80. Aşezarea  lăzilor cu fructe şi legume trebuie să se efectueze în aşa   mod  ca  distanţa  dintre  pod  (suport)  şi  rîndul  superior  de încărcătură să fie nu mai mic de 30-35cm şi să nu fie spaţiu între stiva de mărfuri şi peretele posterior al caroseriei.
    În cazurile cînd   lungimea   lăzilor  nu  este  multiplă   lungimii caroseriei, trebuie să fie create condiţii, care ar împiedica deplasarea încărcăturii.  Materialele  necesare  în acest scop sînt  prezentate  şi instalate de către expeditorul mărfurilor.
    81. Carnea şi produsele din carne în trafic interurban se transportă doar:
    a) în stare refrigerată   -   supuse   după   disecarea   carcaselor refrigerării  pînă  la temperatura în grosimea muşchilor lîngă os de  la 0 grade  C   pînă la  +4 grade  C, avînd  o suprafată uscată cu pojghiţa uscată fără urme de mucegai, mucus şi umezire;
    b) în stare congelată  -  supuse congelării pînă la  temperatura  în grosimea muşchilor lîngă os nu mai înaltă de -8 grade C.
    Transportarea  cărnii proaspăt tăiate şi adînc congelate în stare de dezgheţare se interzice.
    82. Carnea congelată   şi  alte  produse  congelate  se  aşează   în caroserie  în  stive  compacte  cu  folosirea  la  maximum  a  volumului caroseriei. În acelaşi mod se stivuiesc şi lăzile cu produsele din carne congelată.
    Mărfurile refrigerate   în   ambalaj   (păsări   tăiate,   salamuri, afumături),  precum  şi fructele, legumele se aşează în  stive.  Bovina, porcina,  ovina  şi carnea de viţel răcită şi refrigerată se încarcă  în caroserie doar atîrnată de cîrlige.
    Bucăţile de carne pe carcase nu trebuie să se atingă una de alta, de podeaua şi pereţii caroseriei.
    83. Transportarea  produselor  din carne congelate în comun cu  cele refrigerate  sau răcite, precum şi a cărnii răcite cu cea refrigerată nu se admite.
    Nu se admite  transportarea  cu acelaşi automobil în comun  cu  alte produse a următoarelor mărfuri:
    1) peştele congelat şi refrigerat;
    2) scrumbia, peştele sărat, icrele;
    3) peştele afumat, peştele uscat la aer, la soare;
    4) carnea refrigerată;
    5) carnea afumată;
    6) toate tipurile de caşcaval;
    7) fructele cu  aromă puternică (portocale, lămîi, mandarine, pepeni galbeni);
    8) legumele cu miros puternic (ceapă, usturoi);
    9) drojdiile de brutărie.
    De consecinţele  încărcării  într-un  automobil  a  acestor  mărfuri răspunde expeditorul de mărfuri.
    84. Carnea şi  produsele  din carne se primesc  pentru  transportare doar   la  prezentarea  certificatului  de  calitate  şi  certificatelor veterinare eliberate de organele supravegherii veterinare de stat.
    Şoferul automobilului,  care  transportă produse animaliere, nu  are dreptul  să  iasă  în  cursă fără  certificatul  veterinar  eliberat  de expeditorul mărfurilor.
    Plantele vii,  florile,  bulbii, fructele, seminţele etc.  expediate din   localităţile,  unde  este  anunţată  carantină,  se  primesc  spre transportare  la prezentarea de către expeditor pentru fiecare partidă a autorizaţiilor şi certificatelor de carantină eliberate de Inspectoratul de  Stat  pentru Carantina Fitosanitară al Ministerului Agriculturii  şi Industriei Prelucrării.
    85. Transportarea mărfurilor perisabile cu automobile-refrigeratoare se  efectuează  sub sigiliul expeditorului, care răspunde de  calitatea, cantitatea,    asortimentul   mărfurilor   expediate,   greutatea,    şi corespunderea lor cerinţelor sanitare.
    Expeditorul de  mărufuri  poartă  răspundere de  scăderea  calităţii mărfurilor  transportate nerefrigerate în prealabil pînă la  temperatura indicată  în  anexa  3  cu  condiţia respectării  de  către  agentul  de transport    a    regimului   de   temperatură   fixat   în    caroseria autorefrigeratorului, termenului de transportare a mărfurilor, precum şi integritatea sigiliului expeditorului.
    86. Agentul de  transport poartă răspundere de păstrarea  mărfurilor şi sigiliului în drum, precum şi de transportarea mărfurilor în termenul stabilit şi calitatea mărfurilor, dacă pierderea calităţii sau reducerii calităţii  au avut loc în rezultatul încălcării regimului de temperatură în   timpul  transportării,  defecţiunii  instalaţiei  frigorifere   sau reţinerii  în drum din vina agentului de transport. Agentul de transport poartă  răspundere  egală  pentru transportarea mărfurilor  de  rînd  cu expeditorul.
    87. Agenţii de  transport sînt obligaţi să transporte mărfurile uşor alterabile  conform  destinaţiei, reieşind din parcursul mediu în 24  de ore  350 km. Dacă mărfurile uşor alterabile se transportă la o  distanţă de  peste 350 km, după automobil se întăresc 2 şoferi şi parcursul mediu în 24 ore se stabileşte 600 km.
    Termenul - limită  de  transportare a mărfurilor se  calculează  din momentul  încheierii  încărcării  şi  întocmirii  documentelor  pînă  în momentul sosirii automobilului la destinatarul de mărfuri.
    În cazul cînd destinatarul de mărfuri nu asigură descărcarea la timp sau  schimbă  punctul  destinaţiei, el poartă  răspundere  de  reducerea calităţii  mărfurilor provocate de staţionarea automobilului în  punctul de  destinaţie  sau  majorarea  termenului  de  transportare  din  cauza schimbării punctului de destinaţie.
   88. La sosirea   în   punctul   de   destinaţie   şoferul   prezintă destinatarului  factura de expediţie, fişa de control al temperaturii şi documentele  de  însoţire ale expeditorului de mărfuri, certificatul  de calitate,  iar  pentru  legume şi fructe de  asemenea  şi  certificatele fitosanitare,  în  care  să  fie  indicate  rezultatele  investigaţiilor conţinutului   de  pesticide,  nitraţi,  elemente  toxice,   micotoxine, radionuclizi   şi   termenul  păstrării,  precum  şi   certificatul   de conformitate şi alte documente stabilite de legislaţia în vigoare.
    Destinatarul  de  mărfuri face înscrierile necesare în facturile  de expediţie  despre  primirea mărfurilor, deschide  autorefrigeratorul  şi împreună  cu şoferul măsoară temperatura în caroseria  refrigeratorului, temperatura   mărfurilor  şi  face  înscrierea  în  fişa  de  control  a temperaturii.   Aceste   înscrieri  se  legalizează   prin   semnăturile destinatarului  şi  şoferului, după ce destinatarul  începe  descărcarea autorefrigeratorului.
    Un exemplar al   fişei   de  control  al  temperaturii   rămîne   la destinatarul mărfurilor, al doilea se anexează la foaia de parcurs.
    După descărcarea  mărfurilor perisabile destinatarul de mărfuri este obligat  să  cureţe caroseria materialului rulant şi în conformitate  cu cerinţele  veterinar-sanitare,  să spele sau să efectueze  dezinfectarea ei.  Despre  spălarea şi dezinfectarea materialului rulant  destinatarul face notă în documentul de livrare.
    89. În cazul  transporturilor  de mărfuri perisabile  animaliere  în trafic  interurban transportul auto trebuie să fie prelucrat la  punctul de  spălare şi dezinfectare din Varniţa nu mai rar decît o dată în  zece zile;  în  cazul exportului producţiei - înainte de expedierea  fiecărui lot de mărfuri.
    90. La transportarea       mărfurilor       perisabile       şoferul autorefrigeratorului este obligat:
    a) să controleze corectitudinea încărcării şi plasării mărfurilor în caroseria  refrigeratorului  şi  în  cazul  depistării  incorectitudinii plasării   mărfurilor  să  ceară  lichidarea  neajunsurilor   observate. Indicaţiile  şoferului în partea lichidării neajunsurilor observate sînt obligatorii pentru expeditorul de mărfuri;
    b) să controleze  corespunderea  datelor fixate  despre  temperatura mărfurilor  înainte  de  încărcare,  termenul  de  transportare,  starea calitativă  a  mărfurilor  şi ambalajului în certificatul  prezentat  de expeditorul  de mărfuri sau certificatul calităţii, precum şi în fişa de control al temperaturii;
    c) să urmărească  curăţirea  deplină a caroseriei  automobilului  de către  destinatar după descărcarea mărfurilor, iar în caz de  necesitate să ceară spălarea şi dezinfectarea ei;
    d) să prezinte  pentru  control reprezentanţilor  destinatarului  de mărfuri  şi  organelor  de control fişa de control (anexa 5)  cu  notele despre temperatura măsurată în drum;
    e) în cazul prezenţei   semnelor  scăderii  potenţiale  a  calităţii produselor transportate să înştiinţeze agentul de transport din imediata apropiere   pentru  chemarea  reprezentanţilor  acestei   întreprinderi, organului  de  control  şi  reprezentanţilor reţelei  de  comerţ  pentru soluţionarea   problemei  cu  privire  la  posibilitatea   transportării ulterioare sau transmiterii mărfurilor organelor locale spre realizare;
    f) să menţină  regimul  de  temperatură indicat în anexa 3,  iar  în cazul transportării legumelor şi fructelor nerefrigerate în prealabil să ridice în drum temperatura în caroserie pînă la cea indicată în anexă.
IX. CONTROLUL ASUPRA RESPECTĂRII REGULILOR STABILITE
DE TRANSPORTARE A MĂRFURILOR
    Controlul asupra  respectării regulilor stabilite de transportare  a mărfurilor  cu  mijloace  de  transport auto  pe  teritoriul  Republicii Moldova  este  exercitat de organul respectiv al administraţiei  publice centrale  de  specialitate şi organele administraţiei publice locale  în limita competenţei lor (art. 53 al Codului transporturilor auto), precum şi Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat al Republicii Moldova.
X. RESPONSABILITATEA AGENŢILOR DE TRANSPORT CE PARTICIPĂ LA
TRANSPORTAREA MĂRFURILOR
    1. Responsabilitatea  agenţilor  de transport pentru  transporturile îndeplinite  necalitativ  şi cu întîrziere, pentru păstrarea  mărfurilor transportate,  se determină în concordanţă cu Codul transporturilor auto al Republicii Moldova şi legislaţia în vigoare.
    2. În problemele neprevăzute de prezentul Regulament este necesar de a  se  călăuzi  de Codul transporturilor auto al Republicii  Moldova  şi Regulamentul transporturilor auto de mărfuri.
Anexa 1
Temperatura cărnii, subproduselor şi semifabricatelorî
din carne prezentate pentru transportare

Nr. d/r Denumirea produselor Temperatura produselor prezentate spre transportare grade C
1 2 3
  Carnea  
  a) congelată  
1 de bovine nu mai înaltă de -6
2 de ovine nu mai înaltă de -6
3 de porcine nu mai înaltă de -6
4 blocuri de carne nu mai înaltă de -6
5 carne de pasăre, iepure nu mai înaltă de -6
6 subproduse nu mai înaltă de -6
7 grăsimi neprelucrate, slănină nu mai înaltă de -6
  b) refrigerată  
8 de bovine de la 0 pînă la +4
9 de ovine de la 0 pînă la +4
10 de porcine de la 0 pînă la +4
11 de pasăre, iepure de la 0 pînă la +4
  c) răcite  
12 de bovine de la +4 pînă la +12
13 de bovine şi ovine în lapte de la +4 pînă la +12
  Produsele din carne  
14 salam crud afumat, afumat şi afumături nu mai înaltă de +15
15 salam fiert de la +2 pînă la +6
16 becon sărat nu mai înaltă de +8
17 carne sărată de porcine şi bovine, produse din carne sărată nu mai înaltă de +8
18 grăsimi de animale, topite alimentare de la -5 pînă la -8

   Notă: Carnea  se  transportă  în  material rulant  pe  carcase  fără ambalaj.
          Produsele din carne se transportă în ambalaj.
Anexa 2
AMBALAREA PRODUSELOR
DE PROVENIENŢĂ VEGETALĂ

  Tipul de ambalaj pentru produse
  destinate consumului şi păstrării destinate industrializării
1 2 4
1. Cartofi Containere,  coşuri, lăzi-coşuri, saci.Transportarea  cartofilor  în  vrac  se admite în perioada achiziţiei  şi  realizării în masă.  
2. Varză în căpăţini, inclusiv varză roşie Lăzi, containere, saci. Se admite transportarea fără  ambalaj (în vrac pe aşternut curat)  
3. Conopidă Lăzi  
4. Ceapă, usturoi LăziLa transportarea de la locul recoltării  pînă  la   punctele   de  achiziţie  se utilizează ambalajul moale  
5. Morcovi, sfeclă Lăzi, containere. Se admite transportarea rădăcinilor în ambalaj moale pentru consumul local  
6. Roşii brune    
7. Roşii coapte    
8. Castraveţi Lăzi, coşuri  
9. Ardei Lăzi  
10. Vinete Lăzi  
11. Pepeni galbeni Containere,coşuri capacit. pînă la 50 kg.Transportarea  în  vrac  se   admite  în perioada  achiziţiei  şi  realizării  în masă. În  fiecare  unitate de ambalaj se plasează  fructe  de o mărime şi aceeaşi calitate pomologică şi comercială.  
12. Pepeni verzi Containere,  coşuri  şi  fără ambalaj pe aşternut de paie. Transportarea  în vrac se  admite  în  perioada  achiziţiei  şirealizării  în  masă.  Pepenii  verzi se calibrează:  măşcaţi - de  la  25  cm în diametru  şi  mai mult, medii - de la 20 pînă la 25 cm,  mărunţi - de  la 15 pînă la 20 cm.  
13. Dovlecei Lăzi  
14. Fasole-păstăi    
15. Mazăre-boabe    
16. Verdeaţă Lăzi  
17. Mere, pere, gutui Lăzi, capacitatea 15-25 kg Lăzi, capacitatea 20-25 kg Lăzi,  capacitatea  40, 0-42,5   kg.  La transportarea   în   reţeaua  comercială merele  măşcate  şi  medii  de calitatea întîi se ambalează cu învelirea fiecărui fruct în hîrtie subţire. Merele  mărunte cu diametrul pînă la 40mm pot fi ambala te în lăzi turnate. Rumeguşul  se aşează la fundul lăzii şi sub capac. Lăzi,capaitatea 40,0- 42,5 kg şi fără ambalaj pe aşternut din paie.
18. Vişine, cireşe Coşuri, site,  capacitatea pînă la 6 kg. Lăzi eschise,capacitatea pînă la 10 kg. Lăzi  şi coşuri pînă  la 12 kg. Se ambalează   turnate  cu  aranjarea  rîndului superior Lăzi şi coşuri,capacitatea pî-nă la 12 kg (sitele şi coşurile plate pot  fi legate în pacuri)
19. Caise, piersici Lăzi,  coşuri,  site, suporturi, capaci-   tatea pînă la 12 kg. Fructele măşcate se plasează în lăzi în rînduri, iar cele medii şi mărunte  se  toarnă  cu aranjarea rîndului superior. Caisele şi piersicile se aşează  la nivelul marginilor ambalajului cu proeminenţă spre centru. Înălţimea  stratului  10-14  cm. Piersicele se calibrează:  măşcate -peste 50mm în diametru,  medii - 35-50 mm,  mărunte - mai mici de 35mm. -
20. Prune, corcoduşe Lăzi,  capacitatea 12-15kg, site, capacitatea pînă la 60kg, (sitele pot fi legate în  pacuri).  
21. Coacăză, agrişe Coşuri, lăzi, capacitatea pînă la 10kg Lăzi,site,capacitatea pînă la 6 kg.
22. Zmeură, căpşuni Lăzi, coşuri, capacitatea  pînă la 30kg.Lăzile şi  coşurile  trebuie umplute  cu proeminenţe în centru. Nu se admite plasarea hîrtiei pe fundul şi pereţii laterali ai lăzii. Lăzi, coşuri, capacitatea pînă la 5 kg
23. Struguri Site, capacitatea pînă la 7 kg. (Sitelepot fi legate în parcuri).  

Anexa 3
Regimul de temperatură în caroseria
autorefrigeratorului utilizat la
transportarea produselor alterabile

Nr. d/r Produsele Temperatura în caroseria autorefrigeratorului, grade C   Notă
    de la pînă la  
1 2 3 4 5
1 Produse congelate (carne, subproduse, carne de iepure, păsări, slănină peşte, produse congelate din ouă) nu mai înaltă de -12  
2 Salamuri afumate 0 -3  
3 Salamuri semiafumate 0 -3  
4 Caşcavaluri crud afumate +10 +8  
5 Carne răcită +10 +4  
6 Carne şi păsări răcite 0 -1  
7 Grăsimi animaliere, topite, margarină, unt topit 0 -3  
8 Unt nu mai înaltă de -6  
9 Lapte proaspăt şi pasteurizat, produse lactate în sticle şi în ambalaj tetrapac +5 0 Transportarea cu durata peste 12 ore nu se permite
10 Lapte condensat şi lapte-praf +6 +2  
11 Caşcavaluri diverse +8 -2  
12 Îngheţată nu mai înaltă de -14  
13 Scrumbie puţin sărată în lăzi nu mai înaltă de -6  
14 Marinade, batog afumat şi uscat, icre de peşte (în afară de cele enumerate în p.15) 0 -3  
15 Icre de peşte (negre proaspete, negre tescuite şi de somon roşii, de peşte mărunt foarte sărate) 0 -5  
16 Peşte refrigerat cu straturi de gheaţă 0 -1  
17 Conserve din peşte +6 -1  
18 Preserve din peşte 0 -5  
19 Peşte afumat la cald congelat nu mai înaltă de -8  
20 Conserve diverse (cu excepţia celor din peşte) +15 +20  
21 Ouăa) nesupuse prelucrării frigorifereb) din frigider +8+3 +40  
22 Drojdii 0 +4  
23 Articole din carne, peşte şiculinare congelate rapid, fructe şi pomuşoare, sucuri condensate din fructe nu mai înaltă de -14  
24 Ulei +10 +2  
Produse de provenienţă vegetală
25 Cartofi +5 +20  
26 Varză cu căpăţini, inclusiv varză roşie 0 +10  
27 Varză-de-Bruxelles +1 +12  
28 Conopidă +1 +8  
29 Morcovi, sfeclă roşie 0 +8  
30 Roşii brune +8 +15  
31 Roşii coapte +4 +8  
32 Castraveţi, ardei +5 +10  
33 Vinete +8 +10  
34 Pepeni galbeni +4 +10  
35 Dovleci 0 +5  
36 Dovlecei +5 +10  
37 Fasole-păstăi +2 +8  
38 Mazăre-boabe +1 +5  
39 Verdeaţă 0 +5  
40 Mere, gutui +3 +10  
41 Pere 0 +5  
42 Vişine, cireşe 0 +4  
43 Caise 0 +3  
44 Piersici 0 +7  
45 Prune, corcoduşe 0 +7  
46 Căpşuni, agrişe, coacăză, zmeură +1 +2  
47 Struguri +1 +8  
48 Ananaşi +8 +11  
49 Banane (coapte nu deplin) +11 +15  
50 Citricea) portocale b) lămîi necoaptec) lămîi coapte d) mandarine +4+8+2+2    
51 Afine 0 +4  
52 Ridiche +1 +8  

1  |              2              |     3             4 |       5
----+-----------------------------+---------------------+--------------          
    Notă:
    1.În cazul scăderii temperaturii aerului exterior mai jos decît este indicat  în rubrica 4 transportul mărfurilor, în afară de cele  indicate în  punctele  4, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24  cu autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii de încălzire nu se admite.
    2. În cazul scăderii  temperaturii  aerului exterior mai  jos  decît este  indicat  în  rubrica 3 transportul mărfurilor, în  afară  de  cele indicate în punctele 25-52 cu autorefrigeratoare neutilate cu instalaţii de încălzite nu se admite.
    3. Pentru mărfurile  transportate  în  perioada de  iarnă  în  cazul scăderii  temperaturii  aerului  exterior mai jos decît este  marcat  în rubrica   4  transportul  se  efectuează  fără  includerea   instalaţiei frigorifere.
Anexa 4
G R U P E L E
de mărfuri perisabile,
care pot fi transportate concomitent cu un automobil
    Grupa I. Produsele congelate şi refrigerate
    1. Carne de bovine şi ovine congelată
    2. Carne de porcine congelată
    3. Subproduse congelate  de  categoria I (în afară de  creieri)  în     ambalaj
    4. Carne şi subproduse congelate în blocuri
    5. Păsări congelate
    6. Slănină
    7. Grăsime de bovine şi ovine topită
    8. Untură
    9. Unt
   10. Unt topit
   11. Margarină
   12. Produse congelate şi din ouă
   Grupa 2. Produse refrigerate
    1. Mere iernatice
    2. Prăsade iernatice
    3. Struguri
    Grupa 3. Produse refrigerate
    1. Mere şi prăsade văratice şi tomnatice
    2. Caise şi piersici
    3. Prune
    4. Struguri
    5. Vişine, cireşe
    6. Agrişe
    7. Coacăză
    Grupa 4. Produse refrigerate
    1. Roşii, verzi şi roze
    2. Conopidă
    3. Varză albă
    Grupa 5. Produse refrigerate
    1. Ouă
    2. Conserve în ambalaj termic din tinichea şi sticlă
    Grupa 6. Produse uscate
    1. Produse uscate din ouă
    2. Omletă deshidratată
    3. Lapte - praf
    4. Lapte praf degresat
    5. Fructe uscate
    6. Nuci
    7. Lapte condensat
    8. Lapte condensat în ambalaj ermetic din tinichea
    9. Conserve în ambalaj ermetic din tinichea şi sticlă
Anexa 5
F I Ş A
controlului temperaturii
    Şoferul ____________________________ autorefrigeratorul nr.___________________,
                      (numele, prenumele)
foaia de parcurs nr._____                
    1. Autorefrigerator  încărcat  cu  _____________________________________________
                                                     (denumirea mărfii)
regimul de temperatură: a) în caroseria autorefrigeratorului ____________________________
b) a mărfii încărcate ________________________________________________________
semnăturile _______________________________________________________________
                     expeditorul mărfii, şoferul, data, ora
    2. Rezultatul măsurărilor temperaturii în timpul deplasării.

Nr. d/o Data, ora Denumirea punctului de control Rezultatul măsurării temperaturii Semnătura responsabilului care a măsurat temperatura Notă
1          
2          
3          
4          
5          
6          

   3. Rezultatele măsurărilor temperaturii la descărcare:
    a) în caroseria autorefrigeratorului_________________________________,
    b) a mărfii descărcate__________________________________________.
    Semnăturile _________________________________________________
                       destinatarul mărfii, şoferul, data, ora              
                      
Anexa 6
    Lista actelor  normative,  care se abrogă în legătură  cu  aprobarea Regulamentului transporturilor de mărfuri perisabile.
    Secţiunile 30,  33, 34, 35, 47, 49, 58 ale Regulilor de transportare a  mărfurilor cu transportul auto în R.S.S. Moldovenească,  aprobate  de către Ministerul Transportului Auto al R.S.S. Moldoveneşti (or.Chişinău, Cartea Moldovenească, 1982).