NMSPS32/2005
ID intern unic:  313600
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL SANĂTĂŢII ŞI PROTECTIEI SOCIALE
NORME Nr. 32
din  29.06.2005
Normative sanitaro-epidemiologice  de stat  
privind conţinutul  de  nitraţi  în  produsele  de  origine  vegetală
Publicat : 16.12.2005 în Monitorul Oficial Nr. 168     art Nr : 584
"Apobat"
Ministerul Sănătăţii şi
Protecţiei Sociale
Medic şef sanitar de stat al RM
_____________ Ion Bahnarel
nr.01.10.32.4-7 din 29.06.2005
Normative sanitaro-epidemiologice  de stat  
privind conţinutul  de  nitraţi  în  produsele  de  origine  vegetală
Normativele sanitaro-epidemiologice de stat date sînt elaborate în baza art.28 al Legii RM privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1513 din 16.06.1993 şi Legii RM pentru modificarea şi completarea Legii RM nr.1513 din 16.06.1993 privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei nr.1448-XV din 08.XI.2002.
Prezentele normative sînt valabile pentru produsele de origine vegetală utilizate în teritoriul Republicii Moldova şi conţinutul nitraţilor nu trebuie să depăşească limitele menţionate în tabel:

nr. Denumirea Limita admisibilă (NO3/kg materiei prime)
cîmp deschis seră
1 2 3 4
1. Cartofitimpurii (pînă la 1 august)tîrzii 200160  
2. Varzătimpurie (pînă la 1 august)tîrzie 600400  
3. Morcovtimpuriu (pînă la 1 august)tîrziu 300200  
4. Roşii 80 250
5. Castraveţi 150 400
6. Sfeclă de masă 1400  
7. Ceapă timpurie cu cozi 400 600
8. Ceapă tîrzie uscată 80  
9. Ardei dulсi 150  
10. Gogoşari 150  
11. Dovlecei 400  
12. Bostan 250  
13. Bostan - materie primă pentru pregătirea conservelor pentru copii 200  
14. Vinete 250  
15. Ridichie 1200  
16. Usturoi 200  
17. Zarzavat (mărar, pătrungel, ţelină, salată, măcriş, spanac şi altele) 2000 2500
18. Pepeni galbeni (zămos) 90  
19. Pepeni verzi (harbuji) 60  
20. Struguri de masă 60  
21. Fructe (mere, pere, cireşe, piersici, etc.) 60  

3. Metodele de determinare a nitraţilor în produsele de origine vegetală: "Indicaţii metodice de determinare a nitraţilor şi nitriţilor în produsele vegetale" M, 1989 (N 5048-89 din 04.07.89).
Nivelul minim de depistare a nitraţilor în proba analizată prin metoda ionometrică - 30 mg/kg, iar prin metoda fotometrică - 1,5 mg/kg.