OGA1/2000
ID intern unic:  313752
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
ORDONANŢĂ Nr. 1
din  26.09.2000
privind stabilirea cuantumului taxelor consulare
Publicat : 28.09.2000 în Monitorul Oficial Nr. 121-123     art Nr : 1076     Data intrarii in vigoare : 28.09.2000
În temeiul art. 1062 al Constituţiei Republicii Moldova şi în baza Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe nr. 1211-XIV din 31 iulie 2000 (Monitorul Oficial, 2000, nr. 102-105, art. 749), Guvernul Republicii Moldova adoptă prezenta ordonanţă.
Articolul 1.   Noţiunea taxelor consulare
Taxele consulare constituie plăţile efectuate în bugetul de stat de către diferite persoane fizice ori juridice în schimbul serviciilor, prestate de Ministerul Afacerilor Externe şi subdiviziunile acestuia.
Articolul 2  Tratatele internaţionale
Dacă tratatele internaţionale, la care Republica Moldova este parte, conţin alte dispoziţii decît cele prevăzute în prezenta ordonanţă, se vor aplica prevederile tratatelor internaţionale.
Articolul 3  Serviciile consulare şi cuantumul taxelor consulare
Se aprobă serviciile consulare, prestate de Ministerul Afacerilor Externe şi subdiviziunile lui şi cuantumul taxelor consulare percepute pentru acestea, conform anexelor nr. 1 şi 2, care sînt parte integrantă a prezentei ordonanţe.
Pentru prestarea de către Ministerul Afacerilor Externe a serviciilor consulare în interesul persoanelor fizice şi juridice, care-şi au reşedinţa în statele în care Republica Moldova nu dispune de misiuni diplomatice sau consulare, se percep taxele consulare respective prevăzute în anexa nr.2 la prezenta ordonanţă, evaluate în lei conform cursului oficial.
Pentru prestarea serviciilor consulare în  regim de urgenţă sau în afara programului de lucru taxa consulară se percepe cu o majorare de 50% a cuantumului stabilit.
Articolul 4.   Perceperea taxelor consulare
Taxele consulare se percep atît de la persoanele fizice şi juridice ale Republicii Moldova, cît şi de la persoanele fizice şi juridice străine. Pentru apatrizi sînt prevăzute aceleaşi taxe ca şi pentru cetăţenii statului de reşedinţă al acestora.
Serviciile consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe şi de subdiviziunile acestuia nu sînt supuse taxei de stat.
[Art.4 al.2) în redacţia LP260 din 15.06.01, MO78-80 din 12.07.01]
Perceperea taxei consulare de la solicitant se face pînă la efectuarea acţiunii consulare.
În ţară perceperea taxei consulare se efectuează în lei, cu excepţia taxei pentru perfectarea vizelor percepute de către oficiile consulare de la punctele de trecere a frontierei care se încasează în lei, dolari SUA sau orice altă valută forte. În afara hotarelor Republicii Moldova, taxa consulară se percepe în valută liber convertibilă sau în valuta ţării de reşedinţă, conform cursului oficial existent în statul în cauză. Confirmarea plăţii taxei consulare se efectuează prin aplicarea vizei-timbru, eliberarea chitanţei sau în alt mod, stabilit de Ministerul Finanţelor în comun cu Ministerul Afacerilor Externe.
Mijloacele băneşti obţinute de punctele consulare şi de Direcţia generală consulară ale Ministerului Afacerilor Externe prin prestarea de servicii consulare pe teritoriul Republicii Moldova se transferă zilnic la bugetul de stat.
[Art.4 al.5) introdus prin 430 din 31.10.03, MO239-242/05.12.03 art.956; al.5 devine al.6]
Persoanele, care încasează taxele consulare, poartă răspundere pentru corectitudinea perceperii, precum şi pentru depunerea deplină şi la timp a taxelor consulare. Modul de încasare, decontare şi evidenţă a acestor sume băneşti se stabileşte de Ministerul Finanţelor, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Externe.
Articolul 5.   Plăţi pentru acoperirea unor cheltuieli
                     aferente exercitării acţiunilor consulare
Persoanele fizice şi juridice care beneficiază de servicii consulare, pe lîngă plata taxelor consulare, acoperă cheltuielile aferente, suportate de Ministerul Afacerilor Externe  şi subdiviziunile acestuia pentru deplasarea la locul efectuării acţiunii consulare, pentru corespondenţă, telefon, fax, păstrarea averii, comercializarea ei etc.
Plăţile pentru acoperirea cheltuielilor aferente nu se atribuie la taxele consulare şi nu se includ în acestea.
Modul de determinare, încasare, decontare, evidenţă şi utilizare a acestor sume băneşti se stabileşte printr-un regulament, aprobat de Ministerul Afacerilor Externe  în comun cu Ministerul Finanţelor.
Cuantumul plăţilor pentru acoperirea cheltuielilor aferente este stabilit de către Ministerul Afacerilor Externe şi de fiecare misiune diplomatică sau consulară  - în baza preţurilor existente în statul respectiv.
Articolul 6.   Servicii scutite de taxe consulare
Sub rezerva prevederilor articolelor 2 şi 3 ale prezentei ordonanţe, taxa consulară nu se percepe:
a)  pentru prestarea serviciilor consulare în cazurile cînd se acţionează în numele Republicii Moldova pentru dobîndirea, conservarea, valorificarea sau apărarea unor drepturi patrimoniale de stat;
b)  pentru acordarea vizelor pentru funcţionarii organizaţiilor internaţionale la care a aderat Republica Moldova, precum şi pentru membrii familiilor acestora;
c)  pentru acordarea în condiţii de reciprocitate a vizelor pentru membrii misiunilor diplomatice şi consulare străine, precum şi pentru membrii familiilor acestora;
d) la acordarea vizelor pentru membrii delegaţiilor guvernamentale sau parlamentare străine şi alte persoane invitate oficial, precum şi pentru membrii familiilor acestora;
e)  la perfectarea vizelor şi înregistrarea acţiunilor de evidenţă consulară a persoanelor care nu au împlinit vîrsta de 16 ani;
f)  la eliberarea şi prelungirea vizelor pentru titularii paşapoartelor diplomatice;
g) la perfectarea notei verbale privind solicitarea vizei unui stat străin pentru titularii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu, precum şi pentru membrii delegaţiilor oficiale prezidenţiale, parlamentare şi guvernamentale;
h) de la cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi temporar în statul de reşedinţă pentru înregistrarea actelor de naştere sau deces;
i) în cazurile legate de expedierea ajutorului umanitar în Republica Moldova;
j) în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.
La perfectarea vizelor persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare, inclusiv persoanelor specificate în alin.2) al art.12 al Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr.1024-XIV din 2 iunie 2000, taxa consulară se percepe cu o reducere de 50 % din cuantumul stabilit.
La perfectarea vizelor grupurilor turistice, de creaţie sau sportive organizate, în număr de zece şi mai multe persoane, taxa consulară se percepe cu o reducere de 50 % din cuantumul stabilit.
Conducerea Ministerului Afacerilor Externe, şeful Direcţiei generale consulare, precum şi şefii misiunilor diplomatice şi consulare au dreptul de a scuti integral sau parţial de plata taxelor consulare cetăţenii Republicii Moldova,  aflaţi în imposibilitatea de plată a acestora din motive obiective, în baza documentelor respective confirmătoare.
Articolul 7.   Dispoziţii finale
Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Finanţelor îşi vor aduce actele normative în corespundere cu prezenta ordonanţă şi vor elabora, după caz, noi acte orientate spre executarea ei, prezentîndu-le Guvernului spre aprobare.
În termen de trei luni Ministerul Afacerilor Externe va prezenta Guvernului spre aprobare proiectele actelor normative privind ajustarea legislaţiei în vigoare la prevederile prezentei ordonanţe.
Prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării.

    Prim-ministru  
    al Republicii Moldova                                   Dumitru BRAGHIŞ
    Contrasemnată:
    Ministrul afacerilor externe                          Nicolae Tăbăcaru
    Ministrul finanţelor                                        Mihail Manoli
    Ministrul justiţiei                                            Valeria Şterbeţ
    Ministrul afacerilor interne                           Vladimir Ţurcan

    Chişinău, 26 septembrie 2000.
    Nr. 1.

Anexa nr.1

la Ordonanţa Guvernului

Republicii Moldova nr. 1

din 26 septembrie 2000


Serviciile consulare, prestate în ţară de Ministerul Afacerilor Externe,

şi cuantumul taxelor consulare

I. Taxele consulare, percepute în lei

1
2

1. Perfectarea unui paşaport de serviciu persoanelor care activează în altă sferă decît cea bugetară

2. Prelungirea valabilităţii unui paşaport de serviciu persoanelor, care activează în altă sferă decît cea bugetară

3. Întocmirea şi dactilografierea unei note verbale privind solicitarea vizelor pentru persoanele care activează în altă sferă decît cea bugetară

 4. Legalizarea fiecărui act:      a) pentru persoane fizice

                                              b) pentru persoane juridice

5. Legalizarea unui document, întocmit de către autorităţile statului străin sau cu participarea acestora, şi destinat pentru utilizare pe teritoriul Republicii Moldova:

                                            a) pentru persoane fizice

                                            b) pentru persoane juridice

6. Legalizarea invitaţiei persoanei fizice pentru intrarea în Republica Moldova a unui cetăţean străin

7. Solicitarea unui act, a unei informaţii

8. Examinarea şi autorizarea de către Direcţia generală consulară a demersului, formulat de instituţii din sfera nebugetară, privind invitarea cetăţenilor străini în Republica Moldova

9. Eliberarea altor certificate

 
250
 
100
 
100
20
100
 
 
300
400
 
100
50
 
 
100
50
 

Notă. Taxa consulară, prevăzută pentru prestarea serviciilor indicate la pct.7, nu se restituie, dacă actul sau informaţiile respective nu au fost depistate.


II. Taxele pentru perfectarea vizelor, percepute în dolari SUA 

1
2

1. Perfectarea vizelor simple, turistice şi de serviciu (business) pentru:

a) o singură călătorie (pe durata unei luni)

b) două călătorii (pe durata unei luni)

c) mai multe călătorii (pe durata unei luni)

d) mai multe călătorii (pe durata a două luni)

e) mai multe călătorii (pe durata a trei luni)

f) mai multe călătorii (pe durata a şase luni) cu şedere permanentă de pînă la 90 zile

g) mai multe călătorii (pe durata a douăsprezece luni) cu şedere permanentă de pînă la 90 zile

2. Perfectarea vizei de tranzit:
a) tranzit simplu

b) tranzit dublu

 
60 $
75 $
105 $
150 $
180 $
240 $
 
300 $
 
30 $
60 $
 
Notă. Vizele turistice pot fi perfectate numai în conformitate cu lit. a) şi b) ale pct. 1.
 
Anexa nr. 2

la Ordonanţa Guvernului

Republicii Moldova nr. 1

din 26 septembrie 2000 
 

Serviciile consulare, prestate de misiunile diplomatice şi consulare

ale Republicii Moldova, şi cuantumul taxelor consulare

 

I. Perfectarea şi eliberarea paşapoartelor, vizelor şi altor documente

                                                                                                                             (dolari S.U.A.)
1
 
2

 1. Eliberarea paşaportului de serviciu pentru persoanele care activează în altă sferă decît cea bugetară şi paşaportului simplu:

a) în Germania şi SUA
b) în alte ţări

2. Prelungirea valabilităţii paşaportului de serviciu pentru persoanele care activează în altă sferă decît cea bugetară şi paşaportului simplu

3. Aplicarea fotografiei şi consemnarea numelui copilului în paşaport

4. Perfectarea materialelor privind cererile cetăţenilor Republicii Moldova referitoare la stabilirea permanentă cu traiul în străinătate:

a) în statele membre ale CSI şi România
b) în Germania şi SUA
c) în alte ţări

5. Includerea în evidenţa consulară permanentă a cetăţenilor Republicii Moldova, domiciliaţi permanent în străinătate:

a) în statele membre ale CSI şi România
b) în alte ţări

6. Includerea în evidenţa consulară temporară a cetăţenilor Republicii Moldova, a căror şedere în statul de reşedinţă depăşeşte 90 zile:

a) în statele membre ale CSI şi România

b) în alte ţări
7. Eliberarea titlului de călătorie:         
a) în Germania, Israel, SUA
b) în statele membre ale CSI şi România 
c) în alte ţări

8. Întocmirea şi dactilografierea unei note în adresa misiunilor diplomatice şi consulare străine pentru acordarea de vize sau alte servicii consulare pentru persoanele ce activează în altă sferă decît cea bugetară

9. Perfectarea vizelor simple, turistice şi de serviciu (business):

 
 
100 $
40 $
 
25 $
20 $
 
 
30 $
300 $
100 $
 
 
10 $
50 $
 
 
5 $
25 $
 
50 $
20 $
40 $
 
 
10 $
pentru cetăţenii:
 

a) o singură călătorie (pe durata unei luni)

b) două călătorii (pe durata unei luni)

c) mai multe călătorii (pe durata unei luni)

d) mai multe călătorii (pe durata a două luni)

e) mai multe călătorii (pe durata a trei luni)

f) mai multe călătorii (pe durata a şase luni) cu şedere permanentă de pînă la 90 zile

g) mai multe călătorii (pe durata a douăsprezece luni) cu şedere permanentă de pînă la 90 zile

10. Perfectarea vizei de tranzit:
a) tranzit simplu
b) tranzit dublu

11. Prelungirea vizei simple, turistice şi de serviciu (business), pînă la o lună

12. Eliberarea altor documente
Turciei:
30 $
40 $
50 $
60 $
80 $
120 $
 
180 $
 
15 $
30 $
 
altor state:
40 $
50 $
70 $
100 $
120 $
160 $
 
 200 $
 
20 $
40 $
20 $
35 $
 

Notă. Vizele turistice pot fi perfectate numai în conformitate cu lit. a) şi b) ale pct. 9.

 

II. Perfectarea actelor privind cetăţenia

1
2

1. Examinarea cererii cu privire la dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova şi perfectarea setului respectiv de documente

2. Examinarea cererii cu privire la renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova şi perfectarea setului respectiv de documente

3. Examinarea cererii cu privire la redobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova şi perfectarea setului respectiv de documente

4. Eliberarea adeverinţei despre renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova

5. Perfectarea declaraţiei comune a părinţilor cu privire la obţinerea cetăţeniei copiilor

6. Perfectarea certificatului solicitat cu privire la cetăţenia persoanei

10 $
 
200 $
 
10 $
 
50 $
10 $
50 $
 
                                                                                          III. Perfectarea actelor de stare civilă
1
2

1. Înregistrarea naşterii şi eliberarea certificatului de naştere

2. Examinarea cererii privind încheierea sau desfacerea căsătoriei

3. Înregistrarea căsătoriei şi eliberarea certificatului de căsătorie

4. Înregistrarea desfacerii căsătoriei pe cale extrajudiciară şi eliberarea certificatului de divorţ

5. Înregistrarea desfacerii căsătoriei cu persoanele declarate în modul stabilit de lege dispărute fără veste, incapabile din motivul alienării sau debilităţii mintale, sau cu persoanele condamnate pentru săvîrşirea unei infracţiuni la privaţiune de libertate pe un termen de cel puţin trei ani

6. Perfectarea materialelor despre schimbarea numelui, prenumelui şi patronimicului şi(sau) eliberarea certificatului respectiv

7. Înregistrarea stabilirii paternităţii şi eliberarea certificatului respectiv

8. Eliberarea certificatelor de adopţie

9. Eliberarea duplicatelor certificatelor de stare civilă

20 $
20 $
100 $
200 $
 
15 $
 
20 $
 
50 $
30 $
30 $
 
IV. Legalizarea şi autentificarea notarială a actelor
1
2
1. Legalizarea fiecărui act:

a) pentru persoanele fizice care sînt:           

                                      (I) cetăţeni ai Republicii Moldova

                                      (II) cetăţeni străini

b) pentru persoanele juridice:                     

                                      (I) rezidente în Republica Moldova

                                      (II) nerezidente în Republica Moldova

2. Autentificarea notarială a procurilor:

a) pentru beneficierea şi dispunerea de avere (inclusiv de mijloacele de transport şi efectuarea operaţiunilor creditare)

b) pentru primirea sumelor băneşti de la persoane fizice şi juridice prin mandate poştale şi în băncile de economii, primirea coletelor, corespondenţei etc., pentru dispunerea de depuneri

3. Autentificarea notarială:
a) a contractelor de evaluare
 
 
                                        
 
b) a contractelor de donare a mijloacelor de transport:

                                                                       (I) copiilor, soţului, părinţilor

                                                                      

                                                                       (II) altor persoane

 

c) a contractelor de împărţire a bunurilor, contractelor de garanţie şi altor

contracte, ce nu pot fi evaluate:

                                           (I) de la persoanele fizice

                                           (II) dacă cel puţin una din părţi este persoană juridică

d) a contractelor şi tranzacţiilor de închiriere a bunurilor
 
 
 
 
4. Certificarea semnăturii

5. Certificarea autenticităţii duplicatelor actelor şi extraselor (pentru o pagină)

6. Certificarea autenticităţii fotocopiilor

7. Eliberarea extraselor sau duplicatelor actelor din oficiul consular (pentru o pagină)

8. Traducerea şi certificarea simultană a actelor (pentru fiecare pagină)

9. Certificarea exactităţii traducerii, efectuate fără participarea oficiului consular, pentru fiecare pagină  

10. Efectuarea titlului executoriu 
 
 
 
 

11. Eliberarea adeverinţelor despre echivalenţa (corespunderea) actelor de studii din Republica Moldova cu actele respective din ţara de reşedinţă

12. Perfectarea actelor, ce confirmă procurarea mijloacelor de transport

 
 
 
 
30 $
40 $
 
40 $
50 $
 
 
30 $
 
 
25 $
 

5% din suma indica tă în contract, dar nu mai puţin de 10 $

 
3% din preţul real
7% din preţul real
 
 
10 $
100 $

 5% din suma indicată în document, dar nu mai puţin de 10 $

15 $
15 $
15 $
 
5 $
30 $
 
15 $
2% din suma perce pută, dar nu mai pu ţin de 5 $
 
 
10 $

1% din preţul stabi lit de unitatea comercială, dar nu mai puţin de 100 $

 

V. Acţiuni succesorale şi patrimoniale 

1
2
1. Întocmirea unui act despre numirea tutorelui bunurilor succesorale

2. Întocmirea sechestrului asupra bunurilor succesorale şi păstrarea acestor bunuri

 
3. Autentificarea notarială a testamentului

4. Eliberarea adeverinţei despre dreptul de succesiune legală sau conform testamentului

 
5. Vînzarea la licitaţie a mărfurilor sau a altor bunuri
 

6. Predarea bunurilor căutate sau solicitate

 

7. Păstrarea în sediul misiunii diplomatice sau consulare:

a) a unui pachet cu documente
b) a unui testament

c) a banilor, hîrtiilor de valoare şi altor obiecte de preţ

8. Primirea la păstrare a bunurilor pe termene de pînă la 6 luni pentru remitere către destinatari, valoarea cărora constituie:

a) pînă la 100 $
 b) mai mult de 100 $
 
15 $
 

1% din costul bunurilor, dar nu mai puţin de 15 $

20 $
 

1% din valoarea bunurilor moştenite

3% din suma încasată, dar nu mai puţin de 20 $

1% din valoarea bunurilor, dar nu mai puţin de 20 $

 
5 $ pe lună
10 $
0,1% lunar din suma totală
 
 
5 $ pe lună

15 $ pe lună

 

Note: 1. Pentru întocmirea sechestrului asupra bunurilor succesorale şi păstrarea acestor bunuri în conformitate cu pct.2, succesorii de drept (moştenitorii) acoperă suplimentar cheltuielile aferente prestării serviciilor, legate de păstrarea bunurilor succesorale: închirierea încăperii, de pază, transport, deplasare, corespondenţă etc.

2. La primirea obiectelor spre păstrare de către misiunea diplomatică sau consulară în conformitate cu pct.7 şi 8, taxa se încasează anticipat pentru întreaga perioadă prevăzută de păstrare şi nu se restituie dacă acestea vor fi ridicate înainte de termen.

 
VI. Solicitarea actelor
1
2

Solicitarea unui act, a unei informaţii

30 $
 
Notă. Taxa consulară nu se restituie dacă actul sau informaţiile respective nu au fost depistate.