OMF28/2002
ID intern unic:  313842
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
MINISTERUL FINANŢELOR
ORDIN Nr. 28
din  01.03.2002
cu privire la aprobarea şi punerea în aplicare a Indicaţiilor metodice
privind particularităţile contabilităţii în cooperativele de întreprinzător
Publicat : 07.03.2002 în Monitorul Oficial Nr. 33-35     art Nr : 75     Data intrarii in vigoare : 07.03.2002
    Întru executarea art. 9 al Legii contabilităţii nr. 426-XIII din 4 aprilie 1995 şi a art. 95 al Legii privind cooperativele de întreprinzător nr. 73-XV din 12 aprilie 2001,
O R D O N:
    1. Se aprobă Indicaţiile metodice privind particularităţile contabilităţii în cooperativele de întreprinzător.
    2. Se pun în aplicare Indicaţiile metodice privind particularităţile contabilităţii în cooperativele de întreprinzător de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

    MINISTRUL FINANŢELOR                              Zinaida GRECIANÎI

    Chişinău, 1 martie 2002.
    Nr. 28.
Indicaţii metodice privind particularităţile
contabilităţii în cooperativele de întreprinzător
Dispoziţii generale
    1. Indicaţiile metodice privind particularităţile contabilităţii în cooperativele de întreprinzător (în continuare - indicaţii metodice) sînt elaborate în baza Legii privind cooperativele de întreprinzător nr. 73-XV din 12 aprilie 2001 (în continuare - Legea nr. 73-XV), Legii contabilităţii nr.426-XIII din 4 aprilie 1995 (în continuare - Legea nr. 426-XIII), Standardelor Naţionale de Contabilitate (în continuare - S.N.C.) şi altor acte normative.
    2. Obiectivul prezentelor indicaţii metodice îl constituie descrierea particularităţilor de ţinere a contabilităţii, de întocmire a registrelor contabile şi rapoartelor financiare în cooperativele de întreprinzător (în continuare - cooperative).
   3. Prezentele indicaţii metodice se extind asupra tuturor cooperativelor care sînt înregistrate în Republica Moldova în conformitate cu Legea nr. 73-XV, precum şi asupra filialelor, reprezentanţelor şi altor subdiviziuni structurale ale acestora cu sediul atît pe teritoriul republicii, cît şi peste hotarele ei.
    4. Noţiunile utilizate în prezentele indicaţii metodice semnifică:
    Tranzacţii operaţionale interne - livrări (procurări) de bunuri (servicii) între cooperativă şi membrii acesteia.
    Tranzacţii operaţionale externe - livrări (procurări) de bunuri (servicii) între cooperativă şi terţi (nemembri ai cooperativei).
    5. Cooperativele ţin contabilitatea în conformitate cu principiile metodologice şi regulile stabilite prin Legea nr. 426-XIII, Bazele conceptuale ale pregătirii şi prezentării rapoartelor financiare, Standardele Naţionale de Contabilitate, Planul de conturi contabile al activităţii economico-financiare a întreprinderilor, prezentele Indicaţii metodice şi politica de contabilitate a cooperativei.
    6. Cooperativele ţin contabilitatea conform sistemului complet sau simplificat în baza prevederilor Legii nr. 426-XIII.
    7. Cheltuielile de constituire a cooperativei cuprind cheltuielile aferente creării cooperativei (pregătirea documentelor pentru înregistrare; taxele de stat; plata serviciilor prestate de consultanţi, plata pentru deschiderea contului cooperativei; onorariul notarului; plata acţiunilor de reclamă şi alte cheltuieli efectuate pînă la înregistrarea de stat a cooperativei). Cheltuielile de constituire se înregistrează în contabilitate ca active nemateriale în conformitate cu prevederile S.N.C. 13 "Contabilitatea activelor nemateriale".
    8. Cheltuielile de constituire se amortizează şi se includ în componenţa cheltuielilor generale şi administrative conform termenului stabilit prin politica de contabilitate a cooperativei.
Contabilitatea capitalului social
     9. Capitalul social iniţial al cooperativei este compus integral din cote ordinare iniţiale, iar mărimea acestuia trebuie să fie egală cu valoarea cotelor, inclusiv a părţilor depuse şi nedepuse ale fondatorilor incluşi în Registrul membrilor cooperativei.
    10. Mijloacele băneşti depuse în contul cotelor, pînă la data înregistrării de stat a cooperativei se acumulează la un cont bancar provizoriu al cooperativei.
    11. Aporturile băneşti în numerar depuse în contul cotelor, după înregistrarea de stat a cooperativei se reflectă conform dispoziţiei de încasare, iar aporturile băneşti efectuate prin virament - în baza dispoziţiei de plată.
   12. Modul de evaluare a aporturilor nebăneşti în contul cotelor ordinare se stabileşte prin statutul cooperativei, iar valoarea aporturilor nebăneşti în contul cotelor iniţiale ale fondatorilor se aprobă prin hotărîrea adunării de constituire.
    13. Aporturile nebăneşti transmise cooperativei cu titlu de proprietate sau cu titlu de folosinţă se evaluează la valoarea contractuală (de utilitate), iar în ultimul caz şi în dependenţă de termenul contractual de folosinţă a activului şi de mărimea plăţii de arendă. Transmiterea aportului nebănesc se justifică prin procesul-verbal de primire-predare a activului respectiv.
    14. Dacă valoarea estimativă a aporturilor nebăneşti depăşeşte mărimea cotei membrului cooperativei, atunci diferenţa se reflectă în contabilitate în conformitate cu decizia organului împuternicit al cooperativei (adunării de constituire a fondatorilor, adunării generale a membrilor sau consiliului cooperativei), luată în comun acord cu deţinătorul cotei. În particular, diferenţa menţionată poate fi înregistrată ca datorie a cooperativei faţă de membru ce urmează să fie achitată de cooperativă contra mijloace băneşti sau să fie depusă ca aport în contul cotei suplimentare; împrumut acordat cooperativei; vărsămînt în capitalul suplimentar; patrimoniu predat cu titlu gratuit.
    15. Evidenţa analitică a capitalului social se ţine pe tipuri de cote în Contul personal al membrului cooperativei (în continuare - Cont personal).
    16. Evidenţa sintetică a capitalului social al cooperativei se ţine în contul "Capital statutar" în cadrul căruia pot fi deschise următoarele subconturi (conturi de gradul II):
    a)" Capital iniţial înregistrat" - pentru evidenţa existenţei şi mişcării cotelor ordinare iniţiale ale fondatorilor la valoarea înregistrată în documentele de constituire a cooperativei;
    b)" Alt capital format în acord" - pentru evidenţa existenţei şi mişcării cotelor ordinare şi preferenţiale după înregistrarea cooperativei.
    17. Cooperativa poate deschide în dezvoltarea subcontului "Alt capital format în acord" conturi de gradul III pentru evidenţa separată a cotelor iniţiale, cotelor suplimentare, cotelor bonus şi cotelor preferenţiale.
    18. Capitalul social iniţial se reflectă în contabilitate după înregistrarea de stat a cooperativei în mărimea cotelor iniţiale a fondatorilor, prevăzute în documentele de constituire. Aporturile băneşti efectuate de către fondatori în contul achitării cotelor iniţiale se reflectă ca intrare a mijloacelor băneşti conform extrasului din contul bancar provizoriu al cooperativei, iar aporturile nebăneşti şi cele băneşti neachitate la data înregistrării de stat a cooperativei - ca capital nevărsat.
    19. Stingerea datoriilor fondatorilor privind achitarea cotelor iniţiale se reflectă ca intrare a mijloacelor băneşti, altor active şi micşorare a capitalului nevărsat.
    20. Dobînda aferentă aporturilor în capitalul social neachitate la termenul stabilit se reflectă ca majorare a creanţelor pe termen scurt privind veniturile calculate şi a veniturilor din activitatea de investiţii.
    21. La reflectarea formării şi modificării capitalului social al cooperativei în evidenţa contabilă nu se utilizează contul "Capital retras" în urma aplicării prevederilor art. 37 (3) al Legii nr. 73-XV.
    22. Modificările capitalului social al cooperativei se reflectă în contabilitate fără introducerea modificărilor în statutul cooperativei. Înregistrarea acestor modificări se efectuează în subcontul "Alt capital format în acord" al contului "Capital statutar" la data stabilită în decizia corespunzătoare a organului împuternicit al cooperativei. În calitate de documente justificative în acest caz servesc extrasul din procesul verbal al adunării sau şedinţei consiliului cooperativei. Soldul subcontului "Alt capital format în acord" poate fi creditor - se înregistrează în pasivul bilanţului cu semnul plus sau debitor - se reflectă în pasivul bilanţului cu semnul minus. Soldul subcontului nominalizat cu semnul minus nu poate depăşi capitalul iniţial înregistrat.
  23. Operaţiunile cu cotele ordinare sau preferenţiale, în rezultatul cărora se schimbă proprietarul cotelor, iar mărimile sumare ale cotelor respective rămîn neschimbate, nu se înregistrează în conturile contabile sintetice. Modificările corespunzătoare se reflectă în conturile personale ale membrilor cooperativei. La astfel de operaţiuni, în particular, se referă:
    a) cesiunea, vînzarea cotei (unei părţi a cotei) ordinare sau preferenţiale altui membru sau unui membru asociat al cooperativei, precum şi persoanelor terţe;
    b) moştenirea cotei;
    c) predarea cotei în dar;
    d) urmărirea cotei (inclusiv celei gajate) pentru obligaţiile membrului sau ale membrului asociat al cooperativei faţă de persoane terţe (creditori).
    24. Operaţiunile cu cotele ordinare sau preferenţiale, în rezultatul cărora se modifică mărimile sumare ale cotelor respective, se reflectă în conturi sintetice (subconturi) şi respectiv în conturile personale ale membrilor cooperativei. La aşa operaţiuni, în particular, se referă:
    a) efectuarea aporturilor în capitalul social de un membru nou sau membru asociat nou;
    b) transformarea cotei (unei părţi a cotei) ordinare în cota preferenţială şi invers;
    c) transformarea cotei (unei părţi a cotei) ordinare şi/sau preferenţiale în împrumut acordat cooperativei şi invers;
    d) reducerea mărimii cotei ordinare şi/sau preferenţiale pentru recuperarea daunelor cauzate cooperativei din vina membrului cooperativei;
    e) restituirea valorii cotei la ieşirea, excluderea din cooperativă şi în alte cazuri similare;
    f) trecerea valorii cotei fără stăpîn în capitalul suplimentar al cooperativei;
    g) reducerea cotelor ordinare în cazul acoperirii pierderilor de bilanţ prin micşorarea capitalului social;
    h) majorarea cotelor pe seama fondului de risc;
    i) calcularea cotelor bonus.
    25. Transformarea cotei (unei părţi a cotei) ordinare în cota preferenţială se reflectă în subcontul "Alt capital format în acord" al contului "Capital statutar" ca micşorare a mărimii cotei ordinare şi majorare a mărimii cotei preferenţiale. Caz invers reprezintă transformarea cotei (unei părţi a cotei) preferenţiale în cota suplimentară. Înregistrările contabile se efectuează la data aprobării deciziei (acordului) consiliului cooperativei
privind transformarea cotelor. Modificările corespunzătoare se introduc în conturile personale ale membrilor cooperativei la care se anexează extrasul din procesul-verbal al şedinţei consiliului cooperativei.
    26. Transformarea cotei (unei părţi a cotei) ordinare sau preferenţiale în împrumut acordat cooperativei se înregistrează în contabilitate ca micşorare a altui capital format în acord şi majorare a împrumuturilor pe termen lung sau scurt de la părţi legate. Înregistrările contabile privind reflectarea acestor operaţiuni se efectuează în baza acordului de împrumut încheiat în modul adoptat de organul împuternicit al cooperativei.
    27. Transformarea împrumutului acordat cooperativei de membrul sau de membrul asociat al cooperativei în cotă suplimentară ori preferenţială a acestor persoane se reflectă în contabilitate ca micşorare a împrumuturilor pe termen lung sau scurt de la părţi legate şi majorare a altui capital format în acord. Data reflectării acestei operaţiunii în contabilitate şi documentul justificativ se stabilesc conform cerinţelor expuse în pct. 25 al prezentelor indicaţii metodice.
    28. Recuperarea daunelor cauzate cooperativei din vina membrului prin reducerea mărimii cotei ordinare şi/sau preferenţiale a acestuia se reflectă în contabilitate ca micşorare a altui capital format în acord şi a creanţelor pe termen scurt ale părţilor legate. Înregistrările contabile respective se justifică prin extrasul din procesul-verbal al şedinţei organului împuternicit al cooperativei sau hotărîrea instanţei judecătoreşti.
    29. Restituirea valorii cotei la ieşirea benevolă,  la excluderea membrului din cooperativă şi în alte situaţii asemănătoare se reflectă în contabilitate în modul următor:
    a) la sosirea termenului de executare a deciziei organului împuternicit al cooperativei privind restituirea valorii cotei în conturile contabile se înregistrează micşorarea altui capital format în acord concomitent cu majorarea datoriei faţă de membru;
    b) la data transmiterii efective a mijloacelor băneşti fostului membru se reflectă stingerea datoriei privind restituirea cotei şi ieşirea mijloacelor băneşti. Dacă restituirea se efectuează contra patrimoniului nebănesc, ieşirea acestui patrimoniu se contabilizează ca operaţie ordinară de vînzare. Înregistrările contabile respective se justifică prin dispoziţia de casă, dispoziţia de plată, procesul-verbal de primire-predare - pentru active pe termen lung, factura de expediţie sau factura fiscală - pentru mărfuri şi materiale.
    30. Includerea cotei fără stăpîn în capitalul suplimentar al cooperativei se înregistrează în contabilitate ca micşorare a altui capital format în acord şi majorare a capitalului suplimentar. Aceste înregistrări se întocmesc la data aprobării deciziei organului împuternicit al cooperativei sau instanţei judecătoreşti privind trecerea cotei fără stăpîn în capitalul suplimentar. Valoarea cotei fără stăpîn rămîne în componenţa capitalului suplimentar pînă la lichidarea cooperativei sau apariţia stăpînului (moştenitorilor). La lichidarea cooperativei în cazul cînd nu este stabilit stăpînul (moştenitorii) valoarea cotei fără stăpîn se trece la veniturile cooperativei.
    31. În cazul răspunderii subsidiare a membrilor cooperativei pentru satisfacerea revendicărilor creditorilor cooperativei în limita părţilor nevărsate ale cotelor ordinare ce aparţin altor membri în contabilitate se reflectă încasarea vărsămintelor membrilor cu apariţia simultană a datoriei cooperativei faţă de aceşti membri. În continuare se înregistrează în mod obişnuit satisfacerea revendicăril
or creditorilor pe seama vărsămintelor percepute. Achitarea părţilor nevărsate ale cotelor ordinare în mod benevol sau în baza deciziei instanţei judecătoreşti se reflectă în contabilitate în conformitate cu p. 19 al prezentelor indicaţii metodice. Ulterior în conturile contabile se înregistrează stingerea datoriilor cooperativei faţă de membrii ce au suportat răspunderea subsidiară totodată cu ieşirea activelor cooperativei.
    32. Acoperirea deprecierii (pierderii) valorii reale a cotelor (din cauza inflaţiei sau în cazuri de forţă majoră) se efectuează în baza deciziei adunării generale cu privire la utilizarea fondului de risc şi se reflectă în contabilitate ca micşorare a fondului de risc şi majorare a altui capital format în acord al cooperativei.
Contabilitatea tranzacţiilor operaţionale
    33. Cooperativa şi membrii acesteia ţin evidenţa separată a tranzacţiilor operaţionale interne şi externe.
    34. Evidenţa analitică a tranzacţiilor interne ale cooperativei se ţine pe fiecare membru al acesteia în Contul personal al membrului cooperativei. O astfel de evidenţă este ţinută şi de fiecare membru al cooperativei.
    35. Pentru evidenţa sintetică a tranzacţiilor interne ale cooperativei sînt destinate conturile "Creanţe pe termen scurt ale părţilor legate" şi "Datorii pe termen scurt faţă de părţile legate".
    36. Valoarea de vînzare (fără TVA şi accize) a bunurilor livrate (serviciilor prestate) se înregistrează ca majorare a creanţelor părţilor legate sau a mijloacelor băneşti şi veniturilor din vînzări, iar valoarea de bilanţ a bunurilor vîndute (costul efectiv al serviciilor prestate) - ca majorare a costului vînzărilor şi micşorare a valorii de bilanţ a bunurilor materiale sau a costului efectiv al serviciilor prestate.
    37. Bunurile materiale transmise cooperativei spre vînzare de către membrii acesteia sau terţi (în temeiul delegaţiei, contractului de mandat sau contractului de comision) se reflectă astfel:
    a)  în contabilitatea cooperativei (reprezentantului, mandatarului, comisionarului) - pe contul extrabilanţier respectiv;
    b) în contabilitatea membrilor cooperativei sau a terţilor (reprezentatului, mandantului, comitentului) - pe un subcont distinct al contului bilanţier respectiv.
Veniturile şi cheltuielile membrilor cooperativei, terţilor şi ale cooperativei se constată şi se contabilizează pe măsura vînzării bunurilor transmise cooperativei spre vînzare.
    38. Pentru reflectarea distinctă în contabilitate a veniturilor şi cheltuielilor aferente vînzării mărfurilor (prestării serviciilor) membrilor cooperativei la conturile  "Venituri din vînzări" şi "Costul vînzărilor" pot fi deschise conturile respective de gradul III:
    a) "Venituri din vînzarea mărfurilor membrilor cooperativei";
    b) "Venituri din servicii prestate membrilor cooperativei";
    c) "Costul mărfurilo
r vîndute membrilor cooperativei";
    d) "Costul serviciilor prestate membrilor cooperativei".
    39. Creanţele şi datoriile aferente tranzacţiilor operaţionale (inclusiv dobînzile şi penalităţile) cu termenul de prescripţie expirat se trec respectiv la cheltuielile comerciale (sau se anulează din contul corecţiilor la datorii dubioase create în prealabil) şi alte venituri operaţionale.
    40. Rabaturile (adaosurile) cooperatiste care revin unui membru al cooperativei se calculează în baza deciziei organului împuternicit al cooperativei proporţional volumului efectiv de participare a membrului respectiv la relaţiile economice cu cooperativa în perioada stabilită de statutul acesteia. Drept document justificativ în acest caz serveşte calculul rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste, aprobat de organul împuternicit al cooperativei.
    41. Rabaturile (adaosurile) cooperatiste calculate şi repartizate pînă la aprobarea rapoartelor financiare anuale se reflectă în contabilitate prin înregistrările de ajustare pentru luna decembrie a anului de raportare în modul următor:
    a) în contabilitatea cooperativei - rabaturile se înregistrează ca ajustare a creanţelor părţilor legate şi a veniturilor din vînzări, iar adaosurile - ca majorare a cheltuielilor operaţionale şi datoriilor faţă de părţile legate;
    b) în contabilitatea membrilor cooperativei - rabaturile se înregistrează ca ajustare a cheltuielilor operaţionale şi a datoriilor faţă de părţile legate, iar adaosurile - ca majorare a creanţelor părţilor legate şi a veniturilor din activitatea operaţională.
    42. Rabaturile (adaosurile) cooperatiste calculate şi repartizate după aprobarea rapoartelor financiare anuale se reflectă în debitul (creditul) contului "Corectarea rezultatelor perioadelor precedente".
    43. Stingerea datoriilor cooperativei faţă de membrii acesteia (creanţelor membrilor cooperativei) privind rabaturile (adaosurile) cooperatiste se poate efectua prin:
    a) mijloace băneşti;
    b) patrimoniu nebănesc;
    c) stingerea datoriilor reciproce;
    d) transformarea rabaturilor (adaosurilor) calculate membrilor cooperativei în parte a cotei acestora sau în împrumut acordat cooperativei.
    44. Achitarea rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste prin mijloace băneşti se înregistrează astfel:
    a)  în contabilitatea cooperativei - ca micşorare a datoriilor faţă de părţile legate şi a mijloacelor băneşti;
    b)  în contabilitatea membrilor cooperativei - ca majorare a mijloacelor băneşti şi micşorare a creanţelor părţilor legate.
    45. Achitarea rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste, prin patrimoniu nebănesc poate fi efectuată cu acordul consiliului cooperativei şi al fiecărui deţinător al cotei şi se reflectă în contabilitate ca o operaţiune ordinară de vînzare-cumpărare.
    46. În cazul în care membrul cooperativei are datorii faţă de cooperativă, rabaturile (adaosurile) cooperatiste calculate acestuia, prin decizia organului împuternicit al cooperativei confirmate prin actul privind achitările reciproce  pot fi folosite pentru stingerea datoriilor reciproce.
    47. Transformarea rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste calculate membrilor cooperativei în parte a cotei acestora sau în împrumut acordat cooperativei se efectuează în baza cererii şi contractului încheiat în formă scrisă. În astfel de cazuri (rabaturile) adaosurile cooperatiste se înregistrează în felul următor:
  a) în contabilitatea cooperativei - ca micşorare a datoriilor faţă de părţile legate şi majorare a altui capital format în acord sau a împrumuturilor de la părţi legate;
   b) în contabilitatea membrilor cooperativei - ca majorare a investiţiilor în părţile legate şi micşorare a creanţelor părţilor legate.
  48. Penalităţile pentru nerespectarea termenelor de achitare a rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste se calculează conform statutului cooperativei, dar cel puţin o dată în perioada de raportare, fiind reflectate astfel:
   a) în contabilitatea cooperativei - ca majorare a altor cheltuieli operaţionale şi a datoriilor faţă de părţile legate;
   b) în contabilitatea membrilor cooperativei - ca majorare a creanţelor părţilor legate şi a altor venituri operaţionale.
    49. Cooperativa şi membrii acesteia sunt obligaţi să ţină Contul personal al membrului cooperativei, asigurînd în aşa mod următoarele: exercitarea controlului asupra cotelor membrilor cooperativei, precum şi asupra împrumuturilor acordate (primite); urmărirea ponderii vînzărilor şi procurărilor în cadrul tranzacţiilor interne; evaluarea situaţiei privind decontările cu membrii cooperativei; luarea oportună a măsurilor privind stingerea creanţelor şi datoriilor cu termen expirat; analiza calculării, repartizării şi achitării dividendelor şi rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste.
    50. Contul personal se completează în baza documentelor primare şi trebuie să conţină minimum următorii indicatori: codul contului personal; denumirea întreprinderii-membru al cooperativei sau numele şi prenumele persoanei fizice-membru al cooperativei; tipul de membru (membru sau membru-asociat); denumirea şi rechizitele documentului care confirmă personalitatea sau înregistrarea de stat a membrului cooperativei; adresa membrului cooperativei cu indicarea codului poştal, telefonului, faxului, modemului (în cazul existenţei acestora); codul fiscal şi codul TVA; numărul conturilor bancare, codurile şi denumirea băncilor, contul corespondent; mărimea şi ponderea cotelor de participare în capitalul social pe tipurile acestora; informaţia privind achitarea cotelor de participare (cotele neachitate) pe tipurile acestora; informaţia privind vărsămintele în rezerve (fondurile) cooperativei; datele generalizatoare privind procurările (vînzările) efectuate între cooperativă şi membrul respectiv; ponderea vînzărilor şi procurărilor în cadrul tranzacţiilor interne în volumul total al procurărilor şi vînzărilor cooperativei; informaţia privind acordarea (primirea) împrumuturilor; informaţia privind dividendele şi rabaturile (adaosurile) cooperatiste calculate şi achitate.
    51. Verificarea reciprocă a decontărilor dintre cooperativă şi membrii acesteia se efectuează în termenele stabilite în politica de contabilitate a cooperativei, dar cel puţin o dată în cursul perioadei de raportare.
Contabilitatea repartizării profitului net
    52. Repartizarea profitului net al cooperativei se reflectă în contabilitate în baza deciziei organului împuternicit privind:
    -  plata dividendelor;
    -  acoperirea pierderilor de bilanţ;
    -  constituirea rezervelor (fondurilor);
    -  calcularea cotelor bonus;
    -  alte scopuri.
    53. Calcularea dividendelor se reflectă în contabilitate la data anunţării acestora de organul împuternicit ca micşorare a profitului net şi majorare a datoriilor cooperativei faţă de deţinătorii cotelor preferenţiale.
    54. Plata dividendelor se înregistrează ca micşorare a datoriilor faţă de deţinătorii cotelor preferenţiale şi a mijloacelor băneşti. Eliberarea patrimoniului nebănesc în contul achitării dividendelor se reflectă în contabilitate ca operaţiune ordinară de vînzare a activelor.
    55. Dobînda calculată pentru dividendele anunţate şi neplătite în termenul stabilit se înregistrează ca majorare a altor cheltuieli operaţionale şi a datoriilor cooperativei faţă de deţinătorii cotelor preferenţiale. Plata dobînzii se înregistrează ca micşorare a datoriilor faţă de deţinătorii cotelor preferenţiale şi a mijloacelor băneşti.
    56. Dividendele calculate şi utilizate pentru stingerea datoriei deţinătorului cotei preferenţiale privind cota sa ordinară suplimentară neachitată se reflectă în contabilitate ca micşorare a datoriei faţă de deţinătorul cotei preferenţiale şi a capitalului nevărsat în baza actului privind achitările reciproce sau cererii deţinătorului cotei preferenţiale.
    57. Transformarea dividendelor calculate în partea cotei preferenţiale (ori suplimentare) sau în împrumut acordat cooperativei se reflectă ca micşorare a datoriei faţă de deţinătorul cotei preferenţiale privind plata dividendelor şi majorare a mărimii altui capital format în acord sau împrumuturilor cooperativei de la părţi legate. În calitate de documente justificative în acest caz servesc: cererea deţinătorului cotei preferenţiale şi consimţămîntul organului împuternicit al cooperativei; contractul de împrumut.
    58. Acoperirea pierderilor cooperativei după expirarea termenului de reportare eşalonată a acestora pe următorii ani (5 ani pentru cooperative agricole de prestări servicii, 3 ani pentru alte cooperative de întreprinzător) în baza deciziei adunării generale se contabilizează ca micşorare a pierderilor neacoperite din anii precedenţi şi diminuare a surselor de acoperire a acestora: profitului net nerepartizat, capitalului de rezervă altor rezerve (fonduri) stabilite de statutul cooperativei.
    59. Micşorarea proporţională a tuturor cotelor ordinare în scopul acoperirii pierderilor cooperativei se înregistrează ca diminuare simultană a altui capital format în acord şi a pierderilor neacoperite din anii precedenţi.
    60. În cazul efectuării vărsămintelor din partea membrilor cooperativei în scopul acoperirii pierderilor din anii precedenţi în conturile de evidenţă a activelor se reflectă încasarea vărsămintelor totodată cu majorarea altui capital format în acord al cooperativei. În continuare se înregistrează utilizarea vărsămintelor percepute prin micşorarea altui capital format în acord şi diminuarea pierderilor din anii precedenţi.
    61. Restituirea părţii capitalului social al cooperativei folosite anterior pentru acoperirea pierderilor se reflectă ca diminuare a profitului net nerepartizat al anilor precedenţi, repartizat în aceste scopuri conform deciziei adunării generale şi majorare a altui capital format în acord (majorare proporţională a tuturor cotelor ordinare).
    62. Evidenţa operaţiunilor privind acoperirea pierderilor de bilanţ ale cooperativei se ţine pe subconturi separate ale contului "Profit nerepartizat (pierdere neacoperită) al anilor precedenţi" pe perioade (ani) de apariţie a rezultatelor financiare.
    63. Evidenţa sintetică a rezervelor (fondurilor) obligatorii se ţine în contul sintetic "Rezerve stabilite de legislaţie" în cadrul căruia se deschid următoarele subconturi:
    "Capital de rezervă";
    "Fond de dezvoltare".
    64. Evidenţa sintetică a altor rezerve (fonduri) se ţine în contul sintetic "Rezerve prevăzute de statut" în cadrul căruia pot fi deschise următoarele subconturi:
    "Fond indivizibil";
    "Fond de risc" şi alte subconturi necesare pentru evidenţa fondurilor prevăzute de statutul cooperativei.
    65. Defalcările în rezerve (fonduri) din profitul nerepartizat al anilor precedenţi al cooperativei se efectuează în baza deciziei adunării generale şi se înregistrează ca micşorare a profitului nerepartizat şi majorare a rezervelor (fondurilor).
    66. Taxa de intrare se percepe conform prevederilor statutului cooperativei după obţinerea calităţii de membru al cooperativei şi se reflectă ca majorare a mijloacelor băneşti şi a rezervelor stabilite de legislaţie.
    67. Contabilizarea utilizării rezervelor (fondurilor) pentru acoperirea pierderilor cooperativei se ţine în conformitate cu pct. 58 al prezentelor indicaţii metodice.
    68. Pentru efectuarea controlului asupra formării şi utilizării fondului de dezvoltare a cooperativei în cadrul subcontului "Fond de dezvoltare" se deschid două conturi de gradul III:
    "Fond de dezvoltare constituit";
    "Fond de dezvoltare utilizat".
    69. Utilizarea fondului de dezvoltare pentru procurarea activelor pe termen lung cu destinaţie de producţie conform bugetului cooperativei se înregistrează prin corespondenţa internă între conturile de gradul III indicate în pct. 68 al prezentelor indicaţii metodice, adică ca diminuare a fondului de dezvoltare constituit şi majorare a fondului de dezvoltare utilizat. Suma totală a fondului de dezvoltare, care se reflectă în rapoartele financiare, la efectuarea acestei operaţiuni nu se micşorează. Concomitent se înregistrează formulele contabile obişnuite privind intrarea activelor pe termen lung.
    70. Contabilizarea utilizării fondului de risc pentru acoperirea deprecierii (pierderii) valorii reale a cotelor (din cauza inflaţiei sau în cazuri de forţă majoră) se efectuează în conformitate cu pct. 32 al prezentelor indicaţii metodice.
    71.Calcularea cotelor bonus se efectuează în baza deciziei adunării generale a membrilor cooperativei şi se înregistrează ca micşorare a profitului nerepartizat al anilor precedenţi şi majorare a valorii cotelor ordinare în componenţa altui capital format în acord. În calitate de document justificativ în acest caz serveşte calculul cotelor bonus pentru deţinătorii cotelor ordinare aprobat de consiliul sau preşedintele cooperativei.
    72. Dacă conform deciziei consiliului cooperativei cota bonus calculată membrului se foloseşte pentru achitarea datoriilor acestui membru faţă de cooperativă, atunci în conturile contabile se reflectă micşorarea valorii cotelor ordinare (bonus) din componenţa altui capital format în acord cu reducerea simultană a creanţelor membrului cooperativei.
Dezvăluirea informaţiei în rapoartele financiare
    73. Cooperativele întocmesc rapoartele financiare în conformitate cu Legea nr. 426-XIII, S.N.C. 5 "Prezentarea rapoartelor financiare", S.N.C. 7 "Raportul privind fluxul mijloacelor băneşti" şi S.N.C. 4 "Particularităţile contabilităţii la întreprinderile micului business".
    74. Nota explicativă anexată la rapoartele financiare anuale de rînd cu informaţia cu caracter general trebuie se dezvăluie:
    a) mărimea cotelor ordinare şi preferenţiale la începutul şi sfîrşitul perioadei de raportare, precum şi mişcarea lor;
    b) mărimea cotelor bonus calculate în decursul perioadei de raportare;
    c) informaţia privind mărimea cotelor neachitate de către membrii cooperativei la începutul şi sfîrşitul perioadei de raportare;
    d) informaţia privind cotele ordinare cesionate (părţile acestora), precum şi înstrăinarea, gajarea şi transformarea acestora;
    e) informaţia privind repartizarea profitului net al cooperativei;
    f) mărimea dividendelor şi rabaturilor (adaosurilor) cooperatiste anunţate şi achitate;
    g) volumurile trimestriale (cu total cumulativ) ale vînzărilor nete membrilor cooperativei şi ponderea acestora în volumul total al vînzărilor cooperativei.
    75. Cooperativa prezintă rapoartele financiare pe adresele şi în termenele stabilite de legislaţia în vigoare.
Contabilitatea operaţiunilor de reorganizare
şi lichidare a cooperativei
    76. Modul de reorganizare sau lichidare a cooperativei este reglementat de prevederile capitolului XIV "Reorganizarea şi lichidarea cooperativei" al Legii nr. 73-XV şi de alte acte legislative.
    77. Reorganizarea cooperativei se efectuează în conformitate cu Legea nr. 73-XV şi Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi astfel:
    1) la fuziunea cooperativelor, toate drepturile patrimoniale şi obligaţiile fiecăreia din ele trec la cooperativa înfiinţată în urma fuziunii;
    2) la asocierea unei cooperative cu alta, la cea din urmă trec toate drepturile patrimoniale şi obligaţiile cooperativei asociate;
    3) la divizarea cooperativei, la cooperativele înfiinţate în urma divizării trec o parte din drepturile patrimoniale şi obligaţiile cooperativei reorganizate;
    4) la separarea din cooperativă a unei sau cîtorva cooperative, la fiecare din acestea trec părţile respective din drepturile patrimoniale şi obligaţiile cooperativei reorganizate;
    5) la transformarea cooperativei în întreprindere cu altă formă juridică de organizare, la întreprinderea recent înfiinţată trec toate drepturile patrimoniale şi obligaţiile cooperativei transformate.
    78. În cazul fuziunii sau asocierii se recomandă evaluarea aportului de fuziune a patrimoniului şi obligaţiilor cooperativei nou-create sau absorbante. După evaluarea patrimoniului se stabileşte raportul de schimb şi se efectuează atribuirea de cote ale cooperativei absorbante către membrii cooperativei care dispare.
    79. La data publicării anunţului privind lichidarea cooperativei se întocmeşte bilanţul iniţial de lichidare.
    80. Evaluarea patrimoniului cooperativei aflată în proces de lichidare se efectuează de către comisia de lichidare (în cazuri speciale prevăzute de lege evaluarea patrimoniului se efectuează de către o organizaţie specializată) care întocmeşte procesul-verbal (actul) de evaluare a patrimoniului.
    81. În cazul lichidării cooperativei, după inventarierea şi evaluarea patrimoniului şi întocmirea proceselor-verbale respective, se fac regularizările necesare şi se întocmeşte bilanţul iniţial de lichidare, conform situaţiei la data publicării anunţului privind lichidarea cooperativei.
    82. Operaţiunile efectuate de comisia de lichidare a cooperativei cuprind: încasarea creanţelor, vînzarea activelor, achitarea datoriilor bilanţiere şi celor legate de lichidare, precum şi stabilirea rezultatului din lichidare:
    a) creanţele încasate de la membrii şi alţi clienţi pentru vînzarea activelor, prestarea serviciilor sau alte operaţii comerciale, precum şi creanţele incerte încasate se trec la majorarea mijloacelor băneşti ale cooperativei. Dacă la încasarea creanţelor membrilor şi clienţilor li se oferă sconturi pentru achitarea înainte de termen, atunci acestea se trec la alte cheltuieli operaţionale;
    b) sumele încasate sau de încasat din vînzarea activelor se trec la veniturile activităţii corespunzătoare, iar valoarea de bilanţ a activelor vîndute la cheltuielile din activitatea respectivă;
    c) achitarea datoriilor se efectuează din contul mijloacelor băneşti ale cooperativei, iar în cazul obţinerii sconturilor de la furnizori pentru plata înainte de scadenţă a facturilor, sconturile în cauză se trec la veniturile cooperativei;
    d)cheltuielile legate de lichidarea cooperativei cuprind: cheltuieli legate de păstrarea patrimoniului, cheltuielile administrative, cheltuielile privind remunerarea comisiei de lichidare şi cheltuielile judiciare după caz. Cheltuielile respective se reflectă în contabilitate în componenţa cheltuielilor perioadei;
    e) după închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se determină rezultatul din lichidare şi se aplică incidenţele fiscale, conform legislaţiei în vigoare.
    83.Patrimoniul cooperativei rămas după satisfacerea revendicărilor tuturor creditorilor, cu excepţia patrimoniului din fondul indivizibil, se distribuie între membrii asociaţi şi membrii cooperativei în ordinea stabilită de prevederile Legii nr. 73-XV.
    84.Suma datorată membrilor cooperativei rezultată din partajul patrimoniului liber de datorii se trece la diminuarea capitalului cooperativei (capitalului statutar, rezervelor, fondurilor, rezultatului din lichidare) şi majorarea datoriilor faţă de membrii şi membrii asociaţi ai cooperativei.
    85.Plata partajului se face cu disponibilităţi băneşti încasate din vînzarea activelor şi se reflectă la diminuarea datoriilor faţă de membrii şi membrii asociaţi ai cooperativei şi a mijloacelor băneşti.
    86.La sfîrşitul procesului de lichidare a cooperativei comisia de lichidare întocmeşte şi prezintă bilanţul final de lichidare.
Dispoziţii finale
    87.Contabilitatea în uniunile de cooperative se ţine în conformitate cu normele şi regulile de evidenţă, stabilite pentru organizaţiile necomerciale.
    88.Prezentele indicaţii metodice intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.